„Víte, vážené dámy a pánové, já bych vám rád řekl, že tu pronášíte hrozné věci.
Z toho, co říkáte, je mi úzko.
Proč navrhujete předat moc, fakticky moc do rukou obyvatelstvu?
Jakmile všichni lidé porozumí podstatě svého já a ztotožní se s řízením, bude velice těžké jimi manipulovat.
Lidé nechtějí být manipulováni, mají-li znalosti.
V židovské kultuře byla Kabala, která obsahovala nauku života, 3 000 let tajným učením, protože ti lidé si uvědomovali, co by to znamenalo odstranit klapky z očí miliónům lidí a učinit je tak soběstačnými.
Jak byste je chtěli řídit? Každé masové řízení počítá s prvkem manipulace.
Jak chcete žít a řídit takovou společnost, kde by všichni měli rovný přístup k informacím, všichni měli možnost rozhodovat se přímo, na základě informací, co nebyly upraveny prostřednictvím státem vyškolených analytiků, politologů a té ohromné válcující je mašinérie hromadných sdělovacích prostředků, údajně nezávislých.
Ve skutečnosti si přece uvědomujeme, že všechna média se tak jako tak zabývají budováním, zachováním společenských vrstev.
Jak bychom v takové společnosti žili? Popravdě řečeno, z těch vašich úvah na mne jde hrůza.“
Připomenutí pravděpodobně této pasáže z tohoto vystoupení v dalším kontextu v pořadu Besonov TV „Kdo má stát v kapse?“ (У кого в кармане государство?) mělo za následek jeho stažení z vysílání Všeruské státní a televizní a rozhlasové společnosti (Всероссийская государственная телевизионная и радиовещательная компания)
http://www.besogon.tv/mikhalkov/181-end ... efira.html