Historie, kterou nás neučili...

Odpovědět
Grif
Sponzor fóra

Re: Historie, kterou nás neučili...

Příspěvek od Grif » 09 bře 2023, 18:46

A Bulharsko zase v opačnom garde neslovanský národ a slovanský jazyk.
Bulharsko je minimálně třetinově slovanské.
Nejstarším známým kmenem Bulharska byli Thrákové. Působili na území současného Bulharska ve 12. století př. n. l. a stali se tak jedním ze tří etnik, z nichž byl složen bulharský národ, spolu s turkickými Protobulhary a Slovany.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bulharsko
Všechno se dá vysvětlit.Bohužel ne všem.

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 09 bře 2023, 21:01

Námořníci bez lodí
První československá loď vyrazila na moře v roce 1952, o zhruba čtyřicet let později celá česká námořní plavba zanikla. V privatizaci získal fungující a rentabilní námořní flotilu se skvělou posádkou nechvalně proslulý finančník Viktor Kožený a do roku 1998 byla pod cenou rozprodána až do poslední lodi. Režisér Miroslav Kačor mnoho let po konci tuzemské námořní plavby pátrá po bývalých námořnících rozprodaných lodí a sleduje jejich osudy poté, co se ocitli bez možnosti pokračovat ve své původní profesi. Skrze unikátní soukromé archivy bývalých námořníků se odkrývá každodenní svět na palubách daleko od hranic komunistického státu. Dokument se zároveň soustřeďuje na období pomalého zániku flotily a na to, jak jej čeští námořníci s výborným profesním renomé ve světě prožívali. Film je mementem jednoho z mnoha temných zákoutí české privatizace v podobě vytunelování funkčních podniků a oslabení ekonomiky. Příběh privatizace se zde prolíná s životními příběhy někdejších námořníků a představitelů zanikající profese, jejichž audiovizuální zachycení uchovává prvky výrazné profesní identity, hodnot a vztahů na moři.
https://www.ceskatelevize.cz/porady/105 ... -bez-lodi/
Potkalo mě štěstí. Řeklo uhni a šlo dál...
"Oceán je pro Čechy nejbezpečnějším místem na světě" Ruda Krautschneider
* Radio Mi Amigo International * Radio Caroline *

Hektor
Samostatný redaktor

Příspěvek od Hektor » 10 bře 2023, 05:15

Od nás jeden námorník pochádzal. Šiel na dôchodok a otvoril si bar. Bol vždy veselý a nad vecou ale aj veľký podvodník a kde bola šanca niečo oklamať tam do toho išiel. Na druhú stranu popíjal so zákazníkmi a občas zaplatil celí večer sám. Dcéry poslal študovať do anglicka, vrátili sa mu na drogách, zobrel asi 4-5 rokov naspäť.

gandalf
Sponzor fóra

Příspěvek od gandalf » 10 bře 2023, 14:37

Já mám dva kamarády-šífaře - jeden má VŠ námořní v Polsku a druhý byl "jen" lodník.

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 10 bře 2023, 14:54

Znám jich celkem dost (sám mám námořní kap. průkaz) a je to poměrně smutné poslouchání.
A není to jen námořní plavba, úplně stejně zlikvidovali i tu říční... :dollar: :dollar: :dollar:

PS: I když je to už dávno, doplním souvislosti. K tomu dokumentu co jsem poslal se totiž váže i jeden email, dovolím si jej tedy zveřejnit i tady.
Datum: 26. 6. 2014 9:29:43
Předmět: Dokument ČT2 o Námořní plavbě
Přátelé, na těchto odkazech najdete krásný dokument ČT2, který až po tolika letech krásně vzpomíná na úmyslné zničení jedné z nejúspěšnějších firem v téhle zemi (pod zvráceným heslem, že stát nemá podnikat…………..?!?!). Uvidíme kdo zničí Budějovický Budvar…….nebo připraví ČR o zisky z něj ve prospěch nějakého cizího vlastníka……
Všechny kolegy z toho filmu znám a byl jsem s nimi na moři.
p. Jurco už bohužel není mezi námi - vzal si nedávno sám život…….
Jeden z našich nejlepších námořních kapitánů Capt. Ing. Pavel Mička si také vzal dobrovolně život poté co ho H-systém, jehož majitelé byli tak "skvěle" omilostněni, připravil o všechny životní úspory aniž získal dům nebo bydlení.
Ti kdo rozhodli o předání Československé námořní plavby a.s. , podnik velice úspěšný a dobře zavedený na mezinárodním trhu, do kupónové provatizace jsou v mých očích největší ekonomičtí zločinci a škůdci této země, jejíž státní rozpočet tím připravili o desítky miliard korun.
Lidé kteří vedli investiční fondy, v jejichž portfoliu byly akcie ČNP po kupónové privatizaci a čerpali dividendy a přesto rozhodli o jejich odprodeji na západě všeobecně profláklým mezinárodním investičním spekulantům a čachrářům, byli buď nebetyčně hloupí nebo opět plánovaně a úmyslně škodili téhle zemi.
Moc děkuji kolegům, co to dali dohromady a ve filmu účinkovali.
Lidská spravedlnost je slepá a tyhle gigantické škodiče nikdy nikdo nepotrestá………jen bůh - i jejich svíčka života dohoří jako každému z nás navzdory zašantročenému bohatství.
Kpt. Ing. Ctirad Pacák
PPS: U Kpt. Pacáka jsem dělal zkoušky...
Potkalo mě štěstí. Řeklo uhni a šlo dál...
"Oceán je pro Čechy nejbezpečnějším místem na světě" Ruda Krautschneider
* Radio Mi Amigo International * Radio Caroline *

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 18 bře 2023, 17:31

https://www.ac24.cz/blog/jan-tomanek-do ... edostupny/
Jan Tománek: Dokument z roku 2019, který je na webu ČT již nedostupný
Tento dokument z roku 2019 je už na webu ČT samozřejmě nedostupný, ale o to víc si myslím, že stojí za pozornost, protože jeho analogie s dneškem a předáváním moci je zarážející – jen je to tentokrát v jiném gardu a pod jinou mocností.

Jde o výpovědi téměř výhradně všech možných komunistických kádrů, kteří vzpomínají jednak na události srpna 68, ale hlavně na listopad 89 (druhá polovina dokumentu).

Je to poměrně mrazivé svědectví o dějinných událostech, ale hlavně o zákulisí sametové revoluce, které bylo vlastně jen “připravené předání moci”.

Osobně mě docela šokovala výpověď režiséra Svobody, který v dokumentu říká, že byl v roce 1987 v Moskvě a jeden z poradců Gorbačova se ho ptal, co bychom říkali tomu, že by byl Václav Havel uveden do nějaké významné politické funkce…

Kód: Vybrat vše

https://youtu.be/2cdk8xk3LPE
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

bacil
Redakční rada

Příspěvek od bacil » 22 bře 2023, 00:22

Na všech starých mapách do roku 1816 jsou na Antarktidě řeky a lesy. A veliká říše Tartarie.
http://www.funtime.cz/?p=589

Odpovědět