Kalendárium - připomenutí výročí, událostí...

Odpovědět
petrp
Šéfredaktor

Re: Kalendárium - připomenutí výročí, událostí...

Příspěvek od petrp » 22 pro 2025, 17:00

Ve věku 74 let zemřel britský kytarista a zpěvák Chris Rea
. Agenturám BBC a PA to oznámil mluvčí rodiny. Hudebník s charakteristickým chraplavým hlasem se proslavil mimo jiné písněmi The Road to Hell, Julia či Driving Home For Christmas.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/ve-ve ... ea/2763863

Nějak nám to řídne. R.I.P :pivo
Máš rozum? „Mám.“ Proč ho tedy neužíváš? Neboť když ten plní svou povinnost, co jiného ještě chceš? Marcus Aurelius "Hovory k sobě"
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw

Alchymista_B
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista_B » 29 pro 2025, 08:54

Včera, 28. 12. 2025 zemřela v Saint-Tropez, ve věku 91 let, ikona francouzského filmu Brigitte Bardot

lasib
Sponzor fóra

Příspěvek od lasib » 29 pro 2025, 09:34

29.12.1610 našiel uhorský palatín Juraj Thurzo v kaštieli pod Čachtickým hradom telá umučených žien, čo viedlo k uväzneniu Alžbety Báthory na hrade a súdnemu procesu s jej služobníkmi ..

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 10 led 2026, 23:25

Příběh nenápadného českého Johnyho Cashe, který svoji zemi znal
Narodil se přesně 10.1.1931 (zemřel 7.3.1999). V půlce sedmdesátých let patřil k nejosobitějším zpěvákům, ale i autorům domácí country scény. Mohla za to nejen jeho pracovitost a cesta, jak se banálně říká, za svým snem, ale především osobitý, hluboce posazený hlas, jímž připomínal legendu americké country Johnyho Cashe. Ano, je řeč o Ladislavu Vodičkovi, muži, jehož jméno dnešním mladým generacím už skoro nic neříká. Neprávem.
https://ztratyanalezy.info/tvorba/pribe ... -3ba377b9/
Máš rozum? „Mám.“ Proč ho tedy neužíváš? Neboť když ten plní svou povinnost, co jiného ještě chceš? Marcus Aurelius "Hovory k sobě"

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 19 led 2026, 23:08

https://vlkovobloguje.wordpress.com/202 ... nesni-den/
Jedna zapomenutá písnička na dnešní den
Nebudu nic rozepisovat, dám sem mail, jak mi přišel od JF, když je to dnes na den přesně 57let, co Jan Palach usnul věčným spánkem….

V době, kdy jeho dnešní privatizátoři buď většinově nebyli na světě nebo jim rodiče a soudruzi ze Sovětského svazu Jana Palacha vysvětlovali úplně jinak, než si ho oni do mluvidel berou dnes!

Chtěl bych v souvislosti s výročím Jana Palacha upozornit na jednu možná zapomenutou písničku Karla Gotta. Kam tenkrát šel můj bratr Jan.
V osmdesátých letech minulého století, když jsem studoval obor Tvorba textu a scénáře na tehdy Lidové konzervatoři Jaroslava Ježka, přinesl jednoho dne náš učitel, skvělý textař Pavel Kopta, desku Karla Gotta s touto písničkou. Byl leden a výročí Jana Palacha. To, že se podařilo tuto písničku natočit v nejtěžších letech bolševické normalizace, je malý zázrak i velká statečnost tvůrců i interpretů. Takže si ji dejme i dnes, jako poctu Janu Palachovi.
Je čistá, autentická. Nevymýšlel ji nikdo, aby se zavděčil. Nebyla na ničí objednávku. Nikdo ji nenahrával s vidinou mimořádného zisku. Naopak. Mohli všechno ztratit. Proto si té písničky vážím, i lidí, kteří ji v těch dusných letech stvořili.
Stejně jako si nevážím lidí, kteří jen převlékají kabát s nadějí, že lidi nemají paměť.

Pamatujete na obavy politikářů, že by se při přímé volbě prezidenta jím mohl stát třeba Karel Gott? Ta hrůza!!!!

Ta hrůza, že by Gott seděl na Hradě místo Zemana nebo Pávka!!!!
V zozname sú ďalšie menej známe (nielen) Gottove piesne:
https://www.youtube.com/watch?v=nVUcA2 ... rt_radio=1
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Polite
Redaktor - závislák :-)

Příspěvek od Polite » 20 led 2026, 11:54

Najviac sa mi páči... Ako sa dnes hovorí o komunistickej cenzúre. Ako ,, ojebávali,, cenzorov. Ako si to cenzori nevšimli atď.. atď. To je taký istý hoax.. ako že boli policajti blbí. Kdeze je tá vtedajšia objasnenosť trestnej činnosti vtedy a dnes?
Chcel by som byť Stalinom. Nie preto aby som bol ako on. Ale preto, aby som vedel, či mohol konať inak...

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 20 led 2026, 13:33

Ono je to aj o inom - o dôvere k policajtom a k súdom...
O presvedčení, že keď dnes niečo poviem policajtovi alebo pred súdom, tak mi za to zajtra kriminálnik nepodpáli auto a nedobije deti (v lepšom prípade).
A táto dôvera sa v 90. rokoch celkom rozplynula...

A cenzúra?
Videl som niekoľko trezorových filmov, vypočul si dosť trezorových piesní a prečítal zopár trezorových románov...
Vyvolávali vo mne obvykle len jedinú otázku: preboha, prečo toto niekto z trezorov vôbec vypustil?
A napadla ma jediná zmysluplná odpoveď: pre tantiemy páchateľom...
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 24 led 2026, 00:05

Zemřel Ota Zaremba, legenda československého vzpírání. Bylo mu 68 let
O úmrtí mistra světa a bývalého světového rekordmana informoval na sociálních sítích Český svaz vzpírání. "Patřil k absolutním legendám československého vzpírání a navždy zůstane součástí jeho historie," uvedl svaz.
https://sport.aktualne.cz/zemrel-ota-za ... aab1/?lp=1

R.I.P.

Kolja
Senior redaktor

Příspěvek od Kolja » 24 led 2026, 07:58

Škoda, že byl v posledních dekádách Ota stále dehonestován. Dovolil si vyhrát olympiádu v Moskvě, kterou KoZa bojkotoval.

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 24 led 2026, 08:15

Byl to fajn chlap, znali jsme se osobně...

Odpovědět