Vidlákovo kydání...

Zamčeno
Konias
Samostatný redaktor

Re: Vidlákovo kydání...

Příspěvek od Konias » 17 črc 2023, 22:44

Konec obilné dohody by Vidlák 17 července, 2023

Včera vypršela tzv. obilná dohoda Ruska s Ukrajinou. Rusko svoji část dodržovalo, Ukrajina a Západ svoji část nedodrželi. Ukrajinské lodě s obilím odplouvaly, ruské lodě s hnojivy neodplouvaly. Čpavkové potrubí, kterým Rusko dodávalo na světové trhy amoniak, bylo vyhozeno do povětří. Poslední loď s ukrajinským obilím vyplula v neděli z Oděsy. Obvyklá fraška. Rusko dohody dodržovat musí, Západ nemusí, protože je morální tak nějak z podstaty. Tak je to správné, tak to má být.
Zároveň došlo včera k dalšímu útoku na krymský most. Poškození zřejmě není tak velké, jak bylo posledně, ale opět to znamená dlouhodobé omezení provozu. Rusko už bez krymského mostu fungovalo, takže bych si myslel, že z vojenského hlediska je to spíše větší nepříjemnost, než vážný problém, ale rozhodně to Putinovi pomohlo v tom, aby obilnou dohodu opravdu neprodloužil, i kdyby Turci a další obchodní partneři mocinky chtěli.

Letošní rok nebyl z hlediska obilovin vůbec špatný. U nás se žně teprve rozjíždějí, ale už teď mohu konstatovat, že výnosy jsou vysoké a ani vysoké teploty v posledních čtrnácti dnech zrnu neuškodily. Pšenice sype kolem osmi až devíti tun z hektaru. Zrno je těžké a buclaté. Krásná čísla. Ale také sleduju první varovné signály… pšenice má málo dusíku. Zemědělci letos s hnojivy škudlili. Není divu, bylo to drahé, ceny hnojiv šly na čtyřnásobek, pak zase spadly na jedenapůlnásobek… takové výkyvy opravdu neprospívají podnikání a byznysu.

Teď na to doplácejí především ti malí, kterých se vláda s Nekulou tak vehementně zastávala. Ti, kteří měli být údernou pěstí deagrofertizace, ti teď sklízejí krmnou pšenici, protože s hnojivy zacházeli opatrně, příroda si nepřečetla grýndýlové příručky a místo aby všechno sežehla klimatickou změnou, tak nasypala na hektaru o dvě tuny víc než obvykle. Velcí hráči samozřejmě uměli nakupovat hnojiva lépe a stabilněji, takže letos je to jednoduchá rovnice. Čím větší konglomerát, tím větší kvalita pšenice. Za týden bude tady na Znojemsku asi po všem, takže potom vám to řeknu úplně přesně. Ale být Výborným, začnu se modlit. Právě ti, kterými se Jurečkovci zaklínali, ti přijdou s nataženou rukou, protože ceny klesají a oni nemají kvalitu.

A teď ke geopolitice…

Obilná dohoda nebude. Tečka. Rusko uživí Afriku samo. Tečka. Už loni tam z Ukrajiny moc obilí nedojelo. Tečka. Řeči o hladomoru mezi černoušky, za který může Rusko, jsou jen pro smích. Tečka.

Nedá se úplně přesně říct, co se bude dít ve vzdálenějších zemích závislých na ruském (či ukrajinském) obilí. Předpokládám, že globalizace si cestu našla, jen se změní dodavatelsko odběratelské vztahy, podobně jako je tomu s ropou a plynem. Obilí po světě vozí především čínské korporace s výrazným podílem amerického kapitálu, takže bych si myslel, že pšenice všude bude, jen si bude muset najít jinou cestu a na fakturách bude jiné IČO.

Ukrajina bude plná obilí. Půjde o miliony a miliony tun. Jediný export bude možný přes EU. Samotná Brusel samozřejmě bude Ukrajinu zachraňovat a žádné překážky exportu dělat nebude. Už v zimě a na jaře jsme viděli, že když jde o nejvyšší evropské hodnoty, jsou pesticidy naprosto zdravé a neškodné, dokonce i v Německu. Nebylo problém ukrajinské obilí „naředit“ nějakým jiným a rázem začaly všechny rozbory vycházet. Logistické kanály jsou už napojené, obchodníci mají vyzkoušené, jak to vozit. Už se ví, kolik taková přeprava koštuje.

Poláci sice import k sobě omezili, Slováci také, ale upřímně, nemělo to žádný význam. Ceny obilovin prostě spadly dolů už jen tím, že Němci mleli mouku z ukrajinského obilí jako diví, zabalili to do německých obalů a prodávali to v hytlermarketech po celé východní Evropě. Když před třemi měsíci naši nákupčí zdráhavě nabízeli cenu za pšenici z letošních žní na úrovni kolem čtyř a půl tisíce korun za tunu, tak nás zemědělci chtěli kamenovat, že jsme se zbláznili. Dneska nám líbají ruce… tedy těch několik, kteří tenkrát byli v tak blbé situaci, že takovou smlouvu podepsali.

Současné výkupní ceny jsou kolem čtyř tisíc korun za tunu. Ale není žádný velký zájem za tuto cenu nakupovat. Vzhledem k tomu, jak to teď vypadá na Ukrajině, tak já osobně čekám, že pokles ceny zhruba o tisícovku je ještě možný a stále reálnější. Jestliže máte někde klondajk levného nákupu, tak se to sem prostě dostane, protože zisk z takového byznysu bude tak ohromný, že vystačí na úplatky i obcházení zákonů. Tedy… dneska už se zákon nepřestupuje, prostě dostanete výjimku, když patříte do klubu.

Jsem hodně zvědavý na nejbližší týdny. Ceny všeho šly nahoru, ceny pšenice klesnou na vysloveně ukrajinské hodnoty. Výnosy jsou velké, takže to pokles cen částečně vykompenzuje, ale jsem zvědavý, co to udělá s účetní bilancí. Necítím se povolaný v této chvíli někomu radit, jak se má zachovat, protože nic není jisté a nikdy nevíte, s čím zase tam v Evropské komisi přijdou a jak na to budou trhy reagovat. Ale kdybych já teď měl nějakou pšenici na prodej a někdo mi za ní nabízel čtyři tisíce za tunu, prodal bych okamžitě, protože lepší cenová situace už zřejmě letos nebude.

Pokud mě chcete podpořit v tomto mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

V červenci nebudu knihu rozesílat. Vidláci jsou od slunka do slunka na poli. Ale žádná adresa ani platba se neztratí a od srpna budeme opět distribuovat. Systém si váš dar pamatuje, ať byl odeslán kdykoliv.
https://www.litterate.cz/konec-obilne-dohody/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 19 črc 2023, 00:43

Vypadá to až nečekaně dobře… by Vidlák 18 července, 2023

Jsme zhruba v půlce žní. Sila i další sklady se utěšeně plní a myslím, že už mohu poskytnout použitelné informace, jak to u nás letos zemědělsky vypadá. Včera jsem už pár věcí krátce naznačil, dneska to vezmeme více do hloubky. Moji dlouholetí čtenáři vědí, že v tomto období nejvíce věštím budoucnost, protože ať je to jak chce, společnost dělí od revoluce tři jídla. Takže:

Starý bonmot říká, že zemědělec nemá nikdy dobré počasí. Ale letos to tedy neplatilo. Jaro bylo dostatečně deštivé, květen byl studený a nakonec se vyplnilo to, co jsem zdráhavě vyslovoval. Pokud se nestane žádná katastrofa, úroda bude hojná. Katastrofa se nestala a úroda je hojná, jak jsem ještě nezažil.
Pšenice se sklízí přes devět tun z hektaru a nejsou výjimkou ani pole, kde to sype přes deset tun z hektaru. Navíc mi dovolte nesouhlasit s mediálním exhibováním ohledně horka. Ano, je teplo… protože je léto a v létě prostě teplo bývá. ‚Nepřišly žádné teplotní šoky, obilí v klasu normálně dozrálo a v půdě bylo do poslední chvíle dost vláhy, takže i přesto, že u nás na Znojemsku už měsíc nepršelo, do pšenice se dalo vjet až v posledních dnech. Jako obvykle tu žně začaly v pátek ve tři hodiny odpoledne. Ale od té doby to jede na plné pecky.

Přischlého zrna je letos mnohem méně, než běžně. Samozřejmě stále existují kamenitá a písčitá políčka, kde klas vždycky dostane zabrat ať děláte co děláte, ale letos byla příroda štědrá i na málo bonitních půdách. Pánbůh prostě poslal dost vody ve správný čas a půda se zakryla porostem dřív, než slunce začalo mít sílu. Dlouhé fronty nákladních aut a traktorů před branami jsou teď běžným jevem.

Ukazuje se také, že se ceny hnojiv loni utrhly z řetězu. Všechny tyto peripetie jsem už popisoval v jiných článcích a jak vidno, nekecal jsem. Zemědělci na hnojivech prostě museli škudlit. Prakticky nikdo si nemohl dovolit velkorysost. I když všichni viděli, jak vypadají porosty a jak buclaté jsou klásky, málokdo měl v kapse dost peněz, aby ještě dohnojil kvůli kvalitě. Letošní úroda má všeobecně méně dusíku, což je základní ukazatel.

V loňském roce člověk skoro nenarazil na pšenici, která by svými parametry spadala do krmného zboží. Letos je to třetina až polovina veškerého návozu. V mnoha případech vycházejí parametry potravinářského zboží jen tak tak.

Při letošním výnosu jsou ale současné výkupní ceny stále ucházející. Kdo měl na úrodu smlouvu, ten rozhodně neprodělá i když nemá kvalitu. Včera jsem napsal, že ti, co mají jen krmnou pšenici, přijdou za ministrem zemědělství s prosíkem, ale dneska jsem se už dostal k číslům o hektarových výnosech a tak říkám, že ani ti, co mají jen krmné zboží, nepřijdou zkrátka. Navíc jsem se dozvěděl, že současné výkupní ceny masa v živočišné výrobě jsou podobně ucházející. Každé vykrmené prase letos majiteli přinese pětistovku marže. Po mnoha letech, kdy si každé prase spíše pětistovku odneslo pryč, přestala být živočišná výroba ztrátová. To znamená, že se alespoň dočasně zastaví vybíjení prasat a bude zájem o krmné obilí.

O tomto budu muset ještě přemýšlet, ale zdá se, že západní Evropa asi doopravdy myslí vážně svoje grýndýlové plány a holandští farmáři se nevzbouřili, protože jim oznámili své záměry, ale protože jim opravdu začali stáda vybíjet. Prase je projekt na jeden rok. Tak dlouho trvá, než chov rozjedete, nebo než ho ukončíte. Hovězí maso trvá déle, takže tam ještě žádnou změnu nevidím, zdráhám se to říct, ale jestli to takhle půjde dál, tak se nám prasátka i kravičky zase vyplatí chovat.

Letos je navíc velké množství krmného obilí, které bude za rozumnou cenu, takže minimálně pro příští rok není důvod, aby se živočišná výroba nevyplácela. Zemědělci tento stav samozřejmě nepřipisují Nekulovi, ale prostě shodě okolností, kdy je zájem i o české maso a to německé i polské je také relativně drahé. Kdyby letos byly průměrné výnosy, žádná výhra by to nebyla.

Mimochodem… kdyby teď někdo z moci diktátorské zamrazil ceny a posvítil si na marže v hytlermarketech, tak by ceny potravin mohly jít určitě o dvacet až třicet procent dolů a zemědělci i potravináři by měli svoje jisté. Kdyby Lidovci nebyli blbí a nesnažili se vymýšlet grýndýlové pitomosti a nevnášeli do oboru další byrokracii, tak při současném rozložení cen by se během příštích dvaceti let všechno narovnalo samo. Kdyby teď ministr zemědělství dělal až do konce volebního období mrtvého brouka, nepouštěl sem ukrajinské obilí a neslyšel na lobbing obchodních řetězců, které by ve jménu zisků potřebovaly zase naházet těm malým nějaké klacky pod nohy, tak bych snad vzal Jurečku i na milost.

V obchodech je sice draho, ale u zemědělců panují v podstatě předcovidové ceny. Kdo má doma velký mrazák a umí si rozbourat vepřovou půlku, ten může mít maso za polovic oproti Kauflandu. Budu to ještě chvíli sledovat, ale zdá se mi, že ti eurohodnotní západní korporáti to se svojí nenažraností vysloveně přehnali a to tak moc, že šikovné české ručičky jsou najednou levnější. Asi se začnu modlit, aby to tak zůstalo. Ono to samozřejmě nevydrží, brzy si toho někdo všimne, ale dovolte mi prosím alespoň pár týdnů dojmu, že můj sen o české zemědělské soběstačnosti se snad i může stát realitou.

Hele, já teď ten optimismus trochu zmírním… Zažil jsem roky, kdy byl průměrný výnos poloviční oproti dnešku a výkupní ceny byly nižší. Zažil jsem několik suchých let za sebou. I v takových časech se zemědělec musí uživit a musí uživit i nás ostatní. Ale nebýt té svinské války na Ukrajině a nebýt vysokých cen za energie, tak by byl letošek vlastně naprosto luxusní a celý zemědělský sektor by z něj žil ještě dva až tři roky. Na druhou stranu, kdyby se ceny hnojiv vrátily na normální úroveň a současný stav zůstal stabilní po několik let, nepotřebovalo by zemědělství žádné dotace a český sedlák by žil z toho, že jezdí traktorem a ne, že vyplňuje lejstra u SZIFu.

Podle mě půjdou ceny pšenice dolů. Jednak kvůli Ukrajině a jednak kvůli nadúrodě u nás. Možná to nebude tolik vidět na komoditní burze, protože mimo Evropu mohou panovat úplně jiné poměry, ale letos se o nás příroda prostě dobře postarala. Kdo si chcete koupit nějaké to krmení pro drůbež, brav i skot, tak neváhejte. Krmného zboží je dost a je za dobrou cenu.

Velké korporace se samozřejmě těší na zajímavé zisky. Ukrajina nemůže exportovat přes Černé moře a zbývá jí jen možnost vývozu přes Evropskou unii, konkrétně přes baltské přístavy v Polsku, nebo po železnici do západních zemí. Na této logistice je nejdražší nakládka a vykládka, proto se vyplatí, když už to je jednou na vagonech, aby to na nich pokud možno i zůstalo a moc se to nepřesypávalo.

V praxi se dá očekávat, že se bude z Ukrajiny levně nakupovat a vozit do Holandska a Německa, přičemž tamní produkce se naopak naloží na lodě v Rotterdammu a Hamburku… a bude se exportovat do světa. Ceny v Asii a Africe budou podle mě spíše vyšší než nižší a tak to bude super kšeft. Zároveň na Ukrajině bude obilí levné, protože Ukrajinci nemají žádnou možnost s tím něco udělat. Velké korporace z toho budou mít hned dvojí zisk. Jednak na exportu ven z EU a jednak na importu ukrajinského obilí do EU. Na obojím budou krásné marže. Dá se tedy čekat, že ceny obilovin v Evropě spíše klesnou než stoupnou. A o pesticidech se prostě nebude mluvit… Na libtardy to funguje dokonale.

Jednu výhodu to pro nás ale bude mít… Petidemolice se už nebude moci vymlouvat ani na válku ani na Babiše. Ceny obilovin budou nízké a já jsem fakt zvědavý, jak okecají vysoké ceny v obchodech.

Bude zajímavé, co přinesou příští týdny. Až se mi nechce těm hezkým číslům věřit. Je to úkaz nevídaný a nečekaný.

Pokud mě chcete podpořit v tomto mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

V červenci nebudu knihu rozesílat. Vidláci jsou od slunka do slunka na poli. Ale žádná adresa ani platba se neztratí a od srpna budeme opět distribuovat. Systém si váš dar pamatuje, ať byl odeslán kdykoliv.
https://www.litterate.cz/vypada-to-az-necekane-dobre/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 19 črc 2023, 22:36

O síle slov…
by Vidlák 19 července, 2023

Tak jsme se dozvěděli, že náš skvělý a úžasný ministr financí Stanjura vědomě lhal a navýšil si příjmovou stránku rozpočtu o 50 miliard z evropského modernizačního fondu, ačkoliv věděl, že nic takového není schváleno. Znáte to, mít padesát miliard, nebo nemít padesát miliard, to je sto miliard… Stalo se něco? Vůbec nic. Žádné titulky v novinách s výzvou, aby ulhaný a neschopný ministr odstoupil. Žádný prostor v médiích pro výzvy opozice, že takhle to fakt nejde dál. Stanjura pokračuje, i když jsme nikdy neměli horší rozpočtová čísla.

ODS si na fejsbůku dává placenou reklamu, že díky jejich politice inflace klesá, nepodlehli populismu a díky jejich prozíravé politice se máme dobře. Když nějaký Eurostat nebo Česká národní banka vydají čísla, která ukazují, že jsme na tom pořád skoro nejhůř v Evropě, tak premiér klidně řekne, že ta čísla nesedí a hotovo. Vše je v pořádku. Inflace sice v meziročním srovnání poklesla, ale ve skutečnosti je všechno pořád dražší, jen ne tak rychle. Opět… vše je v pořádku, titulky v médiích ukazují na dokonalou okurkovou sezónu.
Ukrajinská ofenzíva se zasekla na ruských minách ještě víc, než se před půl rokem zadrhl ruský útok na Ukrajinu. Ztráty jsou obrovské, na lidech i technice. Ve Vilniusu Ukrajina nedostala vůbec nic, jen mlhavý příslib, že jednou možná je vezmou do NATO, ale předtím nejprve budou muset zvítězit nad Ruskem (a zřejmě zaplatit všechnu tu vojenskou pomoc). Zahraniční média běžně píšou o fiasku americké politiky na kterou Ukrajina doplatí. U nás nic. V pohodě. Vilnius byl přece obrovský průlom a Ukrajina slavně zvítězí.

Včera došlo k velkému útoku na ukrajinskou přístavní infrastrukturu. Obilná dohoda se tím jaksi…. uzavřela. Ukrajinské, turecké a čínské lodě není zapotřebí potápět nebo zajímat. Prostě nebudou naloženy. Není čím. Až to Ukrajinci opraví, přiletí další Kalibry. Poláci už předem avizují, že svůj zemědělský trh ukrajinskému obilí neotevřou. U nás nic… třicet milionů tun bezprizorního obilí není téma. Kromě rozhořčování nad zlými teroristickými Rusy, není důvod nic řešit. Přitom ještě o den dřív byl majnstrým plný zpráv, že obilná dohoda v podstatě brzdila Ukrajinu a její neprodloužení nic neznamená a jen osvobodí Ukrajinu z „obilného vězení.“ Lukačevič má reportéry za všechny prachy…

Přátelé, toto je síla slov. Dovedete si představit, kdyby něco podobného, jako Stanjura, udělala Schillerová nebo Babiš? V novinách by nebylo nic jiného, Chvilkaři by demonstrovali jako diví, mluvilo by se o bezprecedentním ohrožení státu… Stačí, aby byl Stanjura z jiné stáje a všechno je předem odpuštěno. Lidé s podprůměrnými příjmy mají stále větší problémy, ale ve velkých médiích je ticho. Prioritou je podpora Ukrajiny. Promluvte si s majnstrýmovým novinářem… budou to používat jako univerzální zaklínadlo. Ať se jich zeptáte na cokoliv, jejich odpovědí bude protiotázka, jestli je Ukrajina v právu. Viď, Bartkovský! Jen si nemysli, já vím, že čteš všechno, co píšu. I vy z Alarmu a ostatních redakcí. Každé ráno přijdete na Kydy.

Není za tím nic jiného. Ano, Soros do toho nasypal nějaké peníze, ale upřímně – on investoval do stádovitosti. Prostě se postaral, aby všichni novináři byli jeden jak druhý. Vzešlí ze stejných škol a stejných vzájemných kontaktů, propojení do jednoho myšlenkového bratrstva a prověřovaní sami sebou navzájem, jestli se náhodou neodchylují od pravé víry. Pak stačilo pár kontaktů přes různé Koláře a Koudelky… a všechno funguje. Soft power… síla slov.

Je to tak velká síla, že stamiliardové sekery v rozpočtu nic neznamenají. Je to síla, která dokonale odzbrojila naší armádu, vyprázdnila naše sklady, uvrhává tisíce lidí do bídy, ničí dokonce i ty, kteří tento systém podporují, ale oni ho podporují dál, protože pero je prostě ostřejší než meč. Ve jménu liberální demokracie jsou lidé schopní neuvěřitelných sebeobětí.

Ne, to není nic nového. Nacisti tohle uměli taky, uměli to komunisti, umí to Kim Čong Un, umí to leckdo a leckde. Lidi je lepší zblbnout slovem než je nutit zbraní. Kazatelna je víc než pluk mušketýrů, to byl hlavní poznatejk Jezuitů z české rekatolizace… Televizní redakce je víc než policejní stát. Když totiž máte tu redakci, tak můžete zavádět K.R.I.T.y a vše je v pořádku.

Západní demokracie se od zbytku světa lišily jen a jedině svobodou slova. Neregulovaly sílu slov, nedovolily, aby si ji přivlastnily nějaké skupiny, ponechaly ji volně přístupnou každému. Každý mohl být reportérem, každý mohl mluvit, každý si mohl naostřit pero a opírat se o sílu slov. Lidé přemýšlejí ve slovech. Už na začátku Bible je napsáno, že člověk pojmenovává. Na co nemáte slovo, o tom prostě nepřemýšlíte. Ba co víc – člověk přemýšlí ve větách a argumentech. Chcete někoho o něčem přesvědčit? Dávejte argumenty. Že jste ho nepřesvědčili? Tak to bude tím, že vaše argumenty nebyly ostré, ale pěkně blbé.

Chcete, aby lidé přemýšleli jinak? Dávejte jim jiná slova. Dávejte jim jiné věty. Oni je uslyší a budou o nich přemýšlet. Když uslyší jen jedno, budou jednostranně přemýšlet. Když uslyší víc, budou víc přemýšlet. Takhle jednoduché to je. Každá propaganda stojí na tom, že pro lidské myšlení dodáváte ta správná slova a bráníte tomu, aby zazněla nějaká jiná.

Svoboda slova byla to, co každé propagandě překáželo. Ne, nebylo to nikdy úplně ideální, ale to bývá máloco, když prostě zacházíte s nějakou velkou silou a mocí. Jaderná elektrárna je určité riziko, dolování uhlí je riziko, přehrada je riziko i řízení auta je riziko. Stejně tak bylo vždycky riziko, zacházet se měkkou silou slov. Ale mělo-li se zabránit zneužití slov, musela být svoboda projevu. Není náhoda, že jakmile se do svobody projevu sáhlo, přestal být rozdíl mezi Čínou a Spojenými státy. Přestal být rozdíl mezi autoritativním režimem a demokracií.

Protože v ničem jiném to není. Demokracie znamená, že si můžete říkat co chcete a můžete být souzeni jen za to, když vaše slovo někomu opravdu ublížilo nebo ho poškodilo. Nemůžete být souzeni za názor. Když učitelka Bednářová říkala žákům něco jiného o válce na Ukrajině, tak nezpůsobila žádnou škodu. K soudu nemělo vůbec dojít, protože nikdo nebyl poškozený. Jen jakýsi oficiální narativ. A stát, kde existuje oficiální narativ, ten už prostě není demokratický a nemůže být. Jedné z největších mocí v dějinách se tam chopila nějaká skupina. Síla slov neslouží všem, ale jen některým.

Není vůbec divné, že všichni novináři tak řvou o dezinformacích. Že tak volají po cenzuře. Přicházejí o svojí moc dávat lidem slova. Najednou jsou tu i jiní, kteří dávají lidem věty, aby o nich mohli přemýšlet. Najednou nemají tu moc pod kontrolou. Za dlouhá léta, kdy byli pány nad silou slov, zdegenrovali. Už neumějí demokraticky argumentovat. Už neumějí oponenta setřít tak, že musí chodit kanálama. Už neumějí silou slova zvítězit. Inu, dlouho to nepotřebovali. Stačila jim Sorosova stádovitost, pevné bratrstvo a vlastnictví mediálních výrobních prostředků.

Jenže… předběhla je technologie. Všichni ti Sorosovci si mysleli, že kdo vlastní kamery, přenosové vozy, antény a filmová studia, ten je pánem nad slovy. Ale pak přišly sociální sítě a chytré telefony. Držení slov zlevnilo. Každý může být slyšet, každý je kameramanem, redaktorem i majitelem média. Znovu se do hry vrátila argumentace a nabroušená pera. Protože v době masové medializace vynikne znovu jen ten, kdo umí lépe než ostatní, dávat slova a věty k přemýšlení.

Už se to vytříbilo. A ukázalo se, že majnstrýmoví intervjuci jsou prostě hloupí. Málokterý z nich je ještě rétoricky nebezpečný. Nechtěl bych mít za oponenta Janu Bobošíkovou, ta fakt umí. Ještě pár dalších jmen bych asi dohromady dal, ale jinak je to bída s nouzí. Oni prostě neobstojí v tom, co mělo být jejich kvalifikací. Nejsou vyškolení v rétorice. Ještě mají ty kamery a antény, ještě pořád umějí masově a hlasitě posílat slova mezi veřejnost. Ale už prostě nejsou jediní. Nejsou schopni zabránit tomu, aby Václav Klaus mohl na celou republiku říct, že Rusko bylo k válce na Ukrajině vyprovokováno. Nezáleží na tom, co si myslíte o Klausovi. Důležité je, že dodal jiné věty o kterých mohou lidé přemýšlet.

Nezáleží na tom, co si myslíte o mě, co si myslíte o Jindrovi Rajchlovi, co si myslíte o Petru Bohušovi a dalších influencerech. Nečekáme od vás víru. Stačí, když o tom budete přemýšlet. Proto si z toho nic nedělám, když si slyším nářky, jak velká média ovládají prostor. Ne, neovládají ho. Už ne. Jen prostě chvíli trvalo, než se vytříbily osobnosti, které byly schopny v době fejsbůkové s těmi slovy zacházet. Než se znovu našli ti, kteří umějí argumentovat a jsou schopni zacházet se silou slov… Všichni ti Rakušanové a Koudelkové by museli zakázat chytré telefony a zrušit miliardové byznysy sociálních sítí, aby to zastavili. To nikdo neudělá, protože peníze jsou vždycky až na prvním místě.

Co bude dál? Stejně jako dolar nezmizí jako rezervní měna hned a naráz, stejně jako budou USA ještě dlouho silnou vojenskou velmocí, stejně tak tu s námi ještě chvíli velká média budou. Ale upřímně… vždyť jim ta bída kouká z očí a novinářům už kouká sláma z bot. Být novinářem na plný úvazek, to už je docela hladové řemeslo. Erik Tabery se má ještě dobře, ale jeho podřízení už i v Respektu pěkně obracejí každou korunu. Václav Moravec ještě bere pěkné peníze, ale ten reportérek, co si ho Jindra Rajchl namazal po demonstraci na chleba, ten má co dělat, aby poplatil účty.

Jindřich Šídlo asi zatím má ještě slušný plat, ale už také zjišťuje, že každá změna majitele média, je k horšímu.

Už musejí žadonit o peníze především u státu, protože ani jejich čtenáři jim je nechtějí dát. A jako každá velká korporátní struktura, když se jim přestane dařit, dělají zpravidla stále horší rozhodnutí, která jejich krizi ještě urychlují. Málokdy se jim podaří z problémů vybřednout. Ještě mohou chvíli chránit Pětidemolici a tvářit se, že je to ta nejlepší vláda, ale jen za cenu stále rychlejšího odpadávání věrných. Není náhoda, že se začíná dařit Echu a Parlamentní listy jsou za vodou. Lidé prostě chtějí slyšet i něco jiného, než říká majnstrým. Tuckera Carlsona se také Murdochové nedokázali zbavit. Jen mu udělali reklamu a zvýšili sledovanost nad všechna očekávání. I u nás už to tak funguje. Kdykoliv se o mě Cempeři otřou, vždycky mi to pomůže.

Proto jsem optimista. My alternativní totiž umíme tu sílu slov mnohem lépe. Museli jsme obstát argumentačně. Nic jiného jsme neměli. Ani školy, ani peníze, ani kontakty. Museli jsme se naučit, jak se brousí slova. Vždycky když slyším nějakého intervjuka, jak lamentuje, kolik lidí podléhá dezinformacím, tak mám hřejivý pocit dobře odvedené práce. Oni totiž ve své stádovitosti čekají, že my to máme stejné. Že nám prostě někdo posílá notičky jako jim. Ne, neposílá. Jen jsme se prostě museli naučit dobře psát a zvládnout ty obezličky kolem. Museli jsme se naučit argumentovat tak dobře, že to lidem šrotuje v hlavě a nakonec to uznají za lepší pravdu, než jakou jim říkají majnstrýmová média.

Potrvá to. Řím také nepostavili za den. Ale trend je zcela jednoznačný. Česká televize ještě dlouho bude mít velkou sílu. Ale bude ji už jen ztrácet. Nejsou prostě jediní, kdo dávají do veřejného prostoru slova a nejsou v tom ani nejlepší. Žijí z podstaty, kterou jim nahromadili jejich předci. Sami k ní už dlouhá léta nic nepřidali. Síla slov se přesouvá jinam.

https://www.litterate.cz/o-sile-slov/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 20 črc 2023, 22:17

Turek v hlavní roli by Vidlák 20 července, 2023

Tak se nám ta neobnovená obilná dohoda mezi Ruskem a Ukrajinou pěkně rozjíždí. Ukrajinské přístavy jsou už třetí den bombardované, přístavní infrastruktura je značně poškozená, agentura Bloomberg uvádí, že „jen blázen by posílal loď do takhle nebezpečných vod.“ Rusové navíc vyhlásili, že každou loď, mířící do ukrajinského přístavu, budou považovat za vezoucí vojenský náklad. Ukrajinci nezůstali pozadu a vyhlásili totéž o lodích mířících do ruských přístavů v Černém moři.

Ceny obilovin na burze včera stoupaly, dneska klesaly, ale po ukrajinském vyjádření o lodích plujících do ruských přístavů, zase začaly stoupat.
Já jsem si popovídal s několika kolegy, kteří se obchodováním s komoditami zabývají hodně podrobně a podělím se s vámi o jejich postřehy:

Do ukrajinských přístavů se dá relativně bezpečně doplout bulharskými a rumunskými výsostnými vodami. Tam se nedá čekat, že by Rusové na lodě útočili. Ale žádný mezinárodní přepravce nebude riskovat poškození lodi v ukrajinském přístavu. Přepravu tedy budou uskutečňovat jedině ukrajinská plavidla a pak nejspíš ta turecká. Rus má s Turkem komplikované, ale vzájemně výhodné vztahy, takže je dost pravděpodobné, že si navzájem nebudou škodit.
Ruské útoky se prý vyhnuly jednomu ukrajinskému překladišti. A světe div se, jedná se o překladiště, kde stojí turecké lodě a snad tento terminál mají Turci i pronajatý, nebo dokonce patří turecké firmě. Je to samozřejmě předčasné, ale je docela dobře možné, že ukrajinský vývoz nebude nijak velký, ale turecké firmy na něm ohromně vydělají, protože na turecké lodě nikdo útočit nebude. Rus samozřejmě může „ztratit“ námořní miny, díky kterým nebude žádný plavební koridor fungovat, ale minimálně zatím se tak dít zřejmě nebude.
Stejně se dá čekat, že do ruských přístavů se zase bude plout podél tureckého pobřeží a budou tak činit především ruské a nepřekvapivě turecké lodě. Turek Ukrajině ledacos válečného dodával a dodává, nebrání ukrajinským lodím proplouvat úžinami, ano i zde platí, že Ukrajinci nebudou dělat jiné potíže, než že by také „ztratili“ plovoucí miny. Ale zatím se tak určitě dít také nebude. Většinu ukrajinského a ruského obilí přepravují velké korporace. Především americké a čínské. Ani v jednom případě se Ukrajincům ani Rusům nehodí, do takových lodí střílet.
Export obilovin přes Černé moře bude omezený pro Ukrajinu i Rusko. Pro Ukrajinu to ale bude mnohem větší rána než pro Rusko, protože to má i spoustu jiných možností, jak exportovat. Spousta ruských trhů je dosažitelná po železnici nebo přes jiná moře. Ukrajina je ovšem v háji, protože všechny ostatní alternativní trasy jsou obtížnější, dražší a komplikované. Navíc jim Rusové budou přístavy ničit pořád dokola.
Ukrajinské zámořské trhy budou převzaty především evropskými zeměmi a Ukrajina naopak bude zásobovat Evropu. Z hlediska logisitiky je to nejlepší řešení. Politicky je to ovšem velmi výbušné a bude kolem toho ještě hodně tahanic.
Rusko obilnou dohodu drželo i přes nesplnění některých slibů o připojení jeho zemědělské banky do Swiftu a exportu hnojiv, i přes využívání dopravních koridorů na ukrajinské útoky proti Krymu, protože jedna věc fungovala – ruské lodě s obilím pluly hned vedle těch ukrajinských a nedošlo k jedinému útoku. Rusko přes Černé moře exportovalo mnohem více a lépe než Ukrajina. Teď s tím ale budou mít také problémy. Zřejmě ne tak velké, jako Ukrajinci, ale budou si muset dávat pozor a to export hodně prodraží.
Víceméně teď záleží na tom, jestli Rusové dokáží udržet ve „své části“ Černého moře bezpečnou námořní dopravu i pro lodě jiných zemí. Pokud ne, Turek vydělá, ale Afriku nedokáže zásobit. Předpokládá se, že Rusové mají alternativní trasy vyřešené. Nejspíše pomocí železnice někam do Íránu a tamodtud loděmi do světa. Pozornost se teď zaměřuje právě na toto. Je Rusko schopno si pohlídat námořní trasy a zároveň zabránit nakládce ukrajinského obilí? Bude Rusko schopno zajistit export svých obilovin nějak jinak? Na to teď čekají trhy a ceny budou reagovat na každou pozitivní i negativní zprávu o této skutečnosti.

Tolik předpoklady pro příští měsíce od kolegů obchodníků… Export přes Černé moře bude dělat především Turecko a bude každopádně omezený. Pro Ukrajinu určitě a na Rusko se čeká. Západní Evropa přes svoje přístavy vyveze co půjde, protože to bude solidní byznys. Poláci sice nejspíš svůj trh před ukrajinskou pšenicí zavřou, ale moc platné jim o nebude, protože Němci, Holanďani či Dánové rozhodně kupovat budou, budou dělat mouku a rozvezou jí do celé Evropy. Když bude v Německu levná mouka, tak v Polsku nebude moci být dražší i kdyby hranice pro komodity zavřeli úplně. Demonstrace nespokojených zemědělců se dají čekat a v Polsku to je problém, protože jich je hodně.

Ať se teď na komoditní burze bude dít cokoliv, bude nás to nejspíš míjet. Vedle nás je obrovské množství levného obilí a i když se sem třeba nedostane, rozhodně ovlivní ceny. Já osobně očekávám paradoxní časy, kdy něco jiného bude cena v přístavech a něco jiného bude cena u nás. Ale teď v první fázi nastane obvyklá chvíle paniky. Burzy budou skákat nahoru a dolů… Bude to turbulentní, ale skutečný problém nastane, pokud půjde ke dnu první nákladní loď.

Nedojde-li na nejhorší, bude Turek prvním vítězem této situace. Je smutné to říkat, ale takhle se asi má dělat zahraniční politika. Erdogan je zadobře s Ruskem i Ukrajinou, zároveň je dostatečně asertivní, aby se ani z Ukrajiny ani z Ruska nepodělal a všichni zúčastnění to vědí. Erdogan má v ruce klíče od Černého moře a tak si obě válečné strany dají majzla, aby si škodily navzájem, ale turecké lodě nechávaly na pokoji.

Rus má v rukou množství, které Turka nechá vyvézt. Něco mu nechá každopádně, ale bude záležet na ruských na alternativních trasách.

Nedivil bych se, kdyby naši intervjuci za pár měsíců překvapeně zjistili, že Turecko nějak rychle navýšilo svoje obchodní loďstvo, podobně, jako Rusko navýšilo počet svých ropných tankerů. To prostě jej na záď zapíchnete správnou vlajku a uděláte pár změn v registaci… Turek je prostě jediný, kdo si může po Černém moři plout a může si být jistý, že na něj nikdo nemíří. Pokud se ukáže, že Ukrajincům fakt zbyl jeden terminál, tak to hodně potvrdí všechny obchodnické teorie v tomto článku. Žně jsou v plném proudu, na výsledek nebudeme čekat dlouho.

https://www.litterate.cz/turek-v-hlavni-roli/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 22 črc 2023, 00:15

A mohl bych ty dezinformátory vidět?
by Vidlák 21 července, 2023

Tak nám tu probíhají protiukrajinské pochody na kterých se křičí docela slušně provokativní hesla. Jako že Ukrajinci tady nejsou doma, že se jim brzy postaví černá síla, že Putin je nejlepší…. Policie si zároveň pochvaluje, jak to bylo klidné a bezpečné, ten stejný ministr, který prý nebude mít slitování s těmi, co se na demonstracích chovali slušně, je tentokrát s prací pomáhačů a chráničů nadmíru spokojen a je rád, že policie nebyla přítomna, aby se nálada ještě nevyeskalovala…
Samozřejmě to neprošlo… jak s oblibou říkám, dneska je každý reportér a tak jsme si všichni mohli prohlédnout videa přímo z centra dění v Krupce. Tentokrát ovšem Rakušan netvrdil, že jde o dezinformační video, narozdíl od zásahu na schodech do Národního muzea… Když se pak ukázalo, že romská demonstrace byla asi tak stokrát radikálnější než Rajchlova demonstrace, začalo být mezi pravdomluvnými českými intervjuky živo… Sakra, jak se to mohlo stát, že?

Oni na to v souladu se svými konsenzuálními narativy hned přišli. Romové podlehli dezinformacím, které se mezi nimi šíří tak rychle, že to budou muset řešit experti… Mazaní dezinformátoři využili situace, že jistý Ukrajinec ubodal jistého Roma a už v romské komunitě šíří svoje poplašné zprávy…

Tedy… nechci být jízlivý, ale něco je špatně, ne? Všichni ti usvědčení dezinformátoři, co jimi Novinky posledního půl roku straší veřejnost, se na těchto pochodech vůbec nevyskytují. Tedy, pravda je, že jakýsi pravdomluvný libtard mě přikreslil k fotce s Romy, ale smůla, vůbec jsem tam nebyl, nikdo mě ani neoslovil, nemluvil jsem tam a nedával jsem našim spoluobčanům z ghet ani žádné panské rady.

Jindra Rajchl také nějak mlčí a to je přece dezinformátorský arciďábel, Hitler, Stalin a Putin v jednom. Hovorková od Šafra tam už určitě kroužila kolem a moc ráda by zase udělala nějakou Jindrovu karikaturu… ale on tam sakra jaksi nepřišel, nevyjadřuje se k tomu, jeho lidé také ne, maximálně tu a tam někdo jízlivě poznamená, že nám chráněný živočich žere chráněnou rostlinu a všichni ti aktivisti najednou nevědí, co s tím…

Saša Uhlová spustila nářek, že Romové se teď spojují s těmi, kteří je nemají rádi a nasírají ty, kteří se jich zastávali. To je překvapení Sašenko, vid? Romové jdou najednou v jednom šiku se skiny a pro všechny ty profesionální romské neziskovky mají jen velmi šťavnaté nadávky. Kde se stala chyba?

Kde jsou ti dezinformátoři, co teď aktivizují romskou komunitu? Já myslel, že naše Evropské hodnoty, Manipulátoři, Demagogové, Reflex, Respekt a Česká televize spolu s K.R.I.T.em už dávno všechny Putinovy slouhy odhalili. Minimálně o tom neváhali psát, sestavovali jejich seznamy, vláčeli je bahnem, lhali o nich, až se jim od huby prášilo… a ejhle, najednou to vypadá, že v mezičase tu mezi Romy běhala nějaká úplně jiná, doteď nezmapovaná parta Putinových agentů, kteří hezky potichu agitovali tak šikovně, že teď Romové klidně volají nahlas, jak milují Rusko a jeho vůdce.

Přitom mezi Romy přece působí henty pokrokové neziskovky, ne? Už třicet let mezi nimi pracují, aby nevznikala gheta, aby měli lepší život, aby se z nepřizpůsobivé menšiny stala přizpůsobivá menšina… pravda, vůbec se jim to nedaří, ghet u nás přibývá a Romové jsou na tom hůř a hůř, ale sakra, tak alespoň svůj rajón mohli mít zmáknutý, aby jim tam nelezla nějaká jiná parta a brala jim jejich skvělý byznys s cizím neštěstím. A ani to nezvládli. Putinovi agenti, neviděni a nečekáni, to nějak zmákli a ještě udrželi v tajnosti až do této chvíle, kdy si Velký šéf usmyslel, že je čas, začít s protiukrajinskými pogromy… A zřejmě to bude docela slušný oddíl, Jindra Rajchl je proti nim docela břídil, protože pořád mluví o českých zájmech, české cestě, zřejmě je návnada pro debilní novináře a ještě debilnější vyšetřovatele a úplně nejdebilnější ministry vnitra a spravedlnosti, aby jim unikl Čepiga s Myškinem, kteří od Vrbětic agitují mezi Romy.

Já tedy nejsem žádný odborník, ale nevšiml jsem si, že by zrovna Romové byli pilnými přeposílateli řetězových mailů. Mezi přáteli a sledujícími na fejsbůku nemám moc lidí s romským příjmením. Diskutéři u mě na Kydech se také zrovna nejmenují Giňa, Lakatoš nebo Horváth. Jsem původem od Sokolova, takže mám spoustu romských přátel, ale pokud vím, jen jeden z nich má nějaké povědomí o mém blogaření a to jen proto, že pracuje jako programátor pro mého bratra.

Také bych řekl, že většina Romů má doma televizi a sledují Českou televizi stejně pilně, jako běžní libtardi… Dokonce možná i o dost více… to víte, nezaměstnanost… to máte na koukání do bedny víc času. Ale nějak ta režimní propaganda asi nefunguje… I když mezi Ordinaci v růžové zahradě a Výměnu manželek cpou krátké zprávy o tom, jak milujeme Evropskou unii, mezi Romy je nějak málo pražských kavárníků.

Takže si to shrneme… Romové nečtou henty dezinformační blogy. Prakticky žádný státem ocejchovaný dezinformátor mezi nimi nepůsobí a nemá u nich žádné slovo. Naopak tam už třicet let působí ty nejsprávnější neziskovky, které jsou stejně dobré jako lidi od Boba Kartouze, Jana Čulíka a dalších liberálních imbecilů, kteří měli vždycky plnou hubu lásky k naší rasově pronásledované minoritě. Použila se pozitivní diskriminace, nalily se mraky peněz, aby gheta nebyla, dokonce i památník v Letech dostali… a oni teď dělají pochody, kterými projevují lásku k Putinovi a vyslovenou nelásku ke všem těm, kteří se o ně třicet let „moc hezky“ starali.

A jediné, co naši experti dokáží vymyslet, že za to můžou dezinformátoři o kterých předtím nikdo neslyšel a které nikdo neviděl…

Hoši, ono je to celkem jednoduché, jen se to pro samou korektnost nesmí říkat… Za třicet let Romům ve skutečnosti nikdo nepomohl, jen si hodně bílých udělalo z jejich chudoby byznys. Ať už jako majitelé ubytoven, exekutoři nebo pracovníci neziskovek. Ghet přibývá, Romům se žije hůř a hůř, mají už ztracené dvě generace.

A i když se k nim dostanou především kecy z České televize, Novy a Primy, jsou to pro ně takové žvásty, že nepotřebují vzdělání, aby věděli, že jim prostě lžou. Jejich realita se od té televizní liší tak moc, že považují za pravdu spíš opak toho, čím se vykecává Tabery, Šídlo a jejich pohůnci. Nebylo zapotřebí žádných Putinových agentů. Tady si ojrohodnotní novináři a pravdomluvní Chvilkaři vystačili sami. Mleli prostě takové kraviny a romští pracovníci se chovali tak povýšeně, různí dealeři tak lišácky zneužili jejich prostoty a vnutili jim nevýhodné úvěry, majitelé ubytoven byli takové svině a exekutoři taková hovada, že si takový Rom prostě řekl, že než mít takovou demokracii, to už raději Putina.

Ne, nejsem odborník na romskou otázku. Ale prožil jsem větší půlku života hned vedle romských ghet. Žil jsem vedle nich, žil jsem mezi nimi, nebral jsem za to peníze a tak jsem měl čas se rozhlížet. Jednu věc vím jistě… dezinformace můžou mezi Romy hledat od nevidím do nevidím, ale nikam to nepovede.

Ale bude to rozhodně levnější, než se skutečně snažit věc řešit.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

https://www.litterate.cz/a-mohl-bych-ty ... ory-videt/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 23 črc 2023, 22:13

Zoufalí lidé dělají zoufalé věci… by Vidlák 23 července, 2023

Asi vám neunikl aktuální průzkum volebních preferencí agentury Median, který potvrzuje tušené – vládní Pětikolka už by nesložila většinu ve sněmovně, Andrej Babiš je první, pak strašně dlouho nic, pak začíná přehlídka desetiprocentních, pětiprocentních a dvouprocentních. Jedno hnutí ANO je stejně silné jako pět vládních stran. Rozdíl je na úrovni statistické chyby. Nepochybuji, že v týdnu vyjde další ještě nezávislejší průzkum, který ukáže, že všechno je v pořádku, obyvatelstvo věří Fialovi ty jeho kecy, jak to dělá dobře a i když Babiš posílil, je to na úkor opozice, nikoliv vlády…

NA hentěch internetech měli lidé největší bžundu z Lidovců. Těm se podle průzkumu podařilo dosáhnout na krásná dvě procenta hlasů, což je kategorie, kteru u nás agentury přisuzují zpravidla různým obchodníkům se strachem a dezinformátorům… Svým způsobem není divu… Nekula byl opravdu tragický ministr zemědělství a Jurečka řídí svůj rezort tak šikovně, že ho nevolí už ani zbožné babičky, protože, málo platné, když nechodí důchod, tak ani modlení není zrovna jednoduché.
Já průzkumům moc nevěřím. Všechny ty sociální agentury jsou využívány, aby potvrdily správná čísla pro propagandu. Jejich pracovníci jsou pražští kafírníc., Společnost pro obranu svobody projevu měla problém si u nich vůbec zadat průzkum. Čísla takhle pravdomluvných lhářů je třeba brát s rezervou ve všech ohledech. Ale tady bych řekl, že už prostě nebylo jak kamuflovat vládní propad a bylo zapotřebí někomu dát Černého Petra… A tak nejvíc ubrali Lidovcům, kteří jsou teď pro srandu. Zřejmě to pro vládní skvadru vypadá ještě mnohem hůř.

Hele, oni Lidovci měli mizerné preference už před volbami. Už tenkrát nebylo jisté, jestli vůbec přelezou pět procent. Oni jsou jako strana tak trochu zbyteční. Církevní restituce jsou v posledním dějství, ohýbání před Landsmanšaftem převzaly Modré straky, před volbami ještě předstírali konzervativní hodnoty, ale to rychle vyvanulo. Výchovné se jaksi má rušit, důchodci byli ve jménu Ukrajiny hladce obráni, protože se nejméně mohli bránit, rodiny s dětmi jsou v háji a v kostele jim nepomůžou, jen začali žehnat homosexuálním svazkům.

Ale ODSce to ve volbách ještě pomohlo. Hlasy nepropadly, naopak jako SPOLUkoalice si nakřečkovali propadlé hlasy od těch, kteří by je nikdy nevolili. TOPka je na tom podobně, ale ta cílí na ty nejlibtardovatější libtardy s vymytými mozky, kteří jim to hodí vždycky, protože vyznávají henty evropské hodnoty. Ovšem dneska to začíná vypadat, že KDU už koalici žádné hlasy nepřinese… Oni mají ještě pořád relativně hodně straníků, kteří potřebují korýtko, takže je zapotřebí jim dát spoustu volitelných míst na společných kandidátkách a pokud se průzkum Medianu nemýlil, přestávají ty jejich dvě procenta hlasů stát za to.

Ti chytřejší z Lidovců si to uvědomují už delší dobu… Podívejte na Zdechovského. Ten už cítí, že jeho evropský flek se chýlí ke konci a tak dělá všechno pro to, aby byl vidět, ale bohužel si t chlapec špatně spočítal. Bojuje o voliče především se svými koaličními partnery a tam, jak se ukazuje, je přetlak. Válku na Ukrajině podporují i všichni ostatní, takže není důvod naskakovat na jeho maskáčové převleky a tak mu zbylo jediné – osvědčovat, že právě on je ten největší rusožrout. To musí dělat především nenávistnými příspěvky, které se zase eklují i těm posledním zbytkům křesťanských voličů, protože v Bibli se dost píše o nenásilí a nastavování druhé tváře. Není náhoda, že se Zdechovský začíná podobat Zelenskému – už ví, že jeho čas minul, že to bude strašný průšvih a tak se chytá stébel.

Když se podíváte na placenou fejsbůkovou reklamu ODS, tak vidíte, že už jim z toho taky hrabe. A také vidíte, že se tomu smějí už i ti, kteří nejsou zrovna voliči SPD. Jednak se stále vzdalujeme od Babišovy vlády, čili je stále obtížnější tvrdit, že za současné problémy může on a jednak každý nefunkční vládní balíček je prostě podepsaný Blyštivým Péťou. Ve všech negativních ukazatelích jsme stále na špičce Evropy a eurohujerismus vlády na tom nic nezměnil. Stejně tak na tom nic nezměnila podpora NATO a Ukrajiny… žádnou slevu na stíhačky jsme nedostali, ba naopak, naši spojenci s námi zacházejí jako s hadrem. Pamatuješ Péťo, jak jsi při focení stál v koutě u hajzlíku a ten rebel Orbán stál uprostřed?

Jo… a když se podíváte na sotva pětiprocentní preference Starostů, tak vidíte, že se Vítkovi jeho tažení proti dezinformátorům moc nedaří….

Zoufalí lidé dělají zoufalé věci… To jste tak dlouho bojovali proti Babišovi, až zjistíte, že po příštích volbách půjdete spolehlivě od válu. Buď jako nepatrný ocásek ANOšéfa, který vás vysaje do mrtě a kdykoliv vás bude schopen vyměnit za SPD… a nebo skončíte v opozici a Okamura vám bude dělat šéfa sněmovny. Navíc, nedej Bože, se Rajchlovi podaří posbírat něco z toho milionu propadlých hlasů a henti populisti dohromady budou mít ústavní většinu… Kolik že by teď dostala celá Pětikolka poslanců? Devadesát dva? Ještě dvanáct poslanců – to je blbých šest procent preferencí a pokud Alternativa nebude blbá jako posledně, tak Babiš bude mít spoustu důvodů, zapomenout na rozpory s Tomiem a dalšími. Možnost sáhnout do ústavy se nevyskytuje každý den.

Zatím jsou volby daleko. Ale tahle vláda je už tak blbě zapsaná, že jí nepomůže ani svěcená voda. Teď začnou ti chytřejší z nich přemýšlet, jak zachránit koryta. A udělají to jediné, co jde – budou se drát po zádech svých méně úspěšných spolukoaličníků. Lidovci jsou první obětovaní. Připraví se TOPka… koneckonců sám Kalousek řekl, že Langšádlová je zbytečná blbka a její ministerstvo se dá zrušit. Stejně tak pochybuju, že by se sebou Piráti nechali od Starostů vyjebat ještě jednou… nota bene, když jim průzkumy dávají celkem spolehlivou jistotu, že se ve sněmovně udrží a i kdyby jen těsně překročili pět procent, budou na tom lépe, než teď.

Ještě se pokusí o elektronickou volbu a o volební právo od šestnácti. Ale ono je to dvousečné. Nikdo neví, jak se k tomu postaví zbytky jejich voličů. Už teď jsou v situaci, že ať udělají cokoliv, vždycky někoho ztratí. Aby pak nezjistili, že volby prohráli i přes tyto vymoženosti a klíče od elektronických sčítačů dali do rukou ANO, SPD, či PRO.

Podívejte se, jak dopadly jejich neziskovky, které měly být údernou pěstí jejich politiky… Cemper odvařený a zadlužený. Jedna lživá analýza za druhou. František Vrábel zadlužený, v exekucích a ukázalo se, že není žádný odborník na dezinformace. Bob Kartouz popotahovaný za hospodaření se státními penězi… Oproti tomu má Rajchl stranu s funkčním financováním, alternativní média jen kvetou a majstrýmoví novináři se ztrapňují jak na běžícím pásu…

Odteď už bude všechno špatně. Neúspěch totiž plodí neúspěch. Vsadili na špatné koně, věřili věcem, které se prostě nestaly, neměli žádné nápady ani žádná řešení. Budou stále zoufalejší a budou dělat stále zoufalejší věci. Teď se lidé vrátí z dovolených, zjistí, o kolik zase podražily školní pomůcky, ubytování na internátech a kolejích… Vládu čeká horký podzim. Mnohem žhavější než loni…

Jí vím, já vím… Babiš bude pokračovat v politice pětikoalice. Té prozápadní a proamerické. Ale podívejte se na to z pohledu Modroptáků. Co je jim do evropských hodnot, když je nebudou mít v rukou oni? Co je jim do prozápadního směřování, když za to nebudou královsky placeni? Bude to prostě jiné. Husák také nebyl to samé co Gottwald, i když byli oba kovaní komunisti. Modré straky se budou drát ke korytu i kdyby měly jít proti samotnému Sorosovi a Aspenu. Bude legrace se dívat, jak manévrují.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

https://www.litterate.cz/zoufali-lide-d ... fale-veci/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 24 črc 2023, 22:46

Chcete to jinak? by Vidlák 24 července, 2023

Dnes budu pokračovat v tom, co jsem načal včera. Propadem voličských preferencí vládních stran. Včera jsem se na celou věci díval z pohledu Blyštivého Péti a jeho skvadry a tvrdil jsem, že začnou dělat stále větší chyby, neb příliš jasně ukázali celému národu, že jsou blbci. Preference pětikolky budou dále klesat, jejich snahy zachránit situaci budou stále křečovitější a jejich voliči budou odcházet především k Andreji Babišovi, protože se rozhodl být hentou systémovou opozicí. Od dubna hnutí ANO vysílá jasné signály, že povedou prozápadní a proamerickou politiku, ale budou to dělat mnohem lépe než Petikolka.
Dnes se na věc podíváme z naší strany. Tedy ze strany těch, kteří mají za to, že Západ už vlastně neexistuje. Nahradil sám sebe neomarxistickou utopií, zničil si průmysl, ničí si zemědělství a propagandou jaksi životní úroveň neudrží. Evropa se stala americkým slouhou a Američan k Evropě nemá o nic lepší vztah, než k Ukrajině. Hodíme se jim jen jako jatečné maso k omezování ruské síly. Ostatně… kam se stěhují německé firmy, aby unikly drahým energiím?

Myslím, že nejlépe to včera shrnul blogger Vlk. Pokud by průzkum Medianu odpovídal pravdě, tak je prostě zaděláno na vládu ANO s ODS nejspíše s ústavní většinou. Samozřejmě v ODS už nebude náš nejlepší politolog známého vesmíru s zachránce barmských žen, ale povede ji nejspíš Don Pablo s Martinem Kupkou… ANO a SPD spolu nikdy do koalice nepůjdou, protože se prostě nemají rádi. Okamura nemá důvod předvádět, že snaha vystoupit z EU a NATO nikam nepovede a Andrej Babiš nezapomene, jak ho Tomio vyzýval k odstoupení z prezidentské kandidatury ve prospěch Bašty a už předem věděl, že bude odsouzen.

Od prezidentské volby je zaděláno na vládu ANO a ODS…. vlastně na ní bylo zaděláno už dávno – od chvíle, kdy se ukázalo, že Pětikolka je plná imbecilů a Okamura nikdy s Babišem neudělá koalici. Jo a víte, jaký je nejpravděpodobnější scénář, kdy ANO nebude koalovat s ODS? Když bude vládnout samo, protože těch 101 poslanců prostě bude mít.

Ano, směřujeme k ustavení dvou velkých hráčů… jako v Americe…

Tohle je cena za rozdrobenou Alternativu neschopnou se spojit. Tohle je nejpravděpodobnější vývoj, pokud opět propadne milion hlasů. Pokud říkáte, že SPD vyhovuje opoziční role a Rajchl není řešení, tak to jinými slovy znamená, že vládnout bude ANO s ODS, protože podle stávajících pravidel hry to prostě nemůže dopadnout jinak. Není jak.

Milion propadlých hlasů je čtyřicet poslanců. Kdyby nepropadly, tak ANO nebude mít 88 poslanců a Pětikolka jich nebude mít 92, ale budou mít i při současném rozložení sil zhruba po šedesáti poslancích. Já neříkám, že těch čtyřicet poslanců by bylo z jedné sjedncené vlastenecké strany. Klidně mohou být ze tří nebo čtyři stran, to je úplně jedno. Ale pokud hlasy propadnou, rozdělí si tato poslanecká křesla ANO a Pětikolka. Kdyby nepropadla jen polovina hlasů, tak už ANO a ODS spolu neudělají ani většinu ve sněmovně a bude se muset vyjednávat úplně jinak.

Před časem jsem v jednom rozhovoru řekl, že pokud se ANO nemá v koalici spojit s ODS, tak tu musí vzniknout jiná strana, se kterou bude moci do koalice jít. Strana, která bude přijatelná nejen pro ANO, ale i pro stávající rozložení moci v Evropě. Strana, která bude orbánovská. Strana, která podobně jako Orbán nebude odcházet ani z EU ani z NATO, ale bude tam tvrdě prosazovat české zájmy. Tak, jako to dělá Orbán. Odpovězte si sami, kdo u nás přesně na toto cílí a pokouší se právě tuto strategii vysvětlit lidem z Alternativy.

Této role by se mohla zhostit i SPD, ale nevidím žádnou známku toho, že by se Okamura chtěl stát českým Orbánem. Andrej Babiš se jím také stát nechce, protože teď ve velkém sbírá zhrzené hlasy ODS… takže kdo zbývá? Ano, Rajchl. Pravda nevítězí, ta prostě zbude… sorry jako. Já vím, Rajchlovi zatím průzkumy moc nepřejí. Ale zatím také nejsou žádné volby. Nemluvě o tom, že jestli neuspěje Rajchl, který dvakrát vyprodal Václavák, tak tím spíš neuspějí Svobodní, pohrobci ČSSD a další straničky u kterých si nevybavíte ani jméno předsedy.

Pokud pro vás SPD či PRO nejsou volitelné, tak svůj hlas pěkně půl na půl dělíte mezi ANO a Pětikolku… To už to můžete Babišovi hodit rovnou, protože on je alespoň manažer a rozumí byznysu. Pokud ale stejně jako já nedokážete překousnout hentu obrannou dohodu s USA, tak máte na výběr mezi Okamurou a Rajchlem. Trikolora je už v podstatě SPD, takže tu počítám k Tomiovi. Všechny ostatní varianty jsou jen zbožné přání.

Do řádných voleb je daleko a jak SPD tak PRO ještě budou prověřeny eurovolbami a krajskými a senátními volbami. Do té doby můžete dumat… a nebo založit lepší stranu, která bude mít super program, super pracovité lídry a která si na těch milion propadlých hlasů sáhne. Ale jak znám své pappenheimské, zůstane to tak, jak je to teď. Nejpravděpodobnější příští vláda bude ANO a ODS. Chcete to jinak? Tak buď PRO nebo SPD. Vše ostatní je utopie.

Dumejte ,dumejte…

https://www.litterate.cz/chcete-to-jinak/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 25 črc 2023, 23:04

Čím hůř, tím líp
by Vidlák 25 července, 2023

Tak se nám Blyštivý Péťa pochválil na Colours of Ostrava, že prý jsme nejúspěšnější postkomunistická země… Jsme prý světovou špičkou v dopravě a v obraně… Byla to tak blbé, trapné a ubohé, že to bylo moc i na leckterého liberálního demokrata a pravdomluvného novináře. Markéta Pekarová Adamová se rozhodla v preferenčním sešupu následovat Lidovce a prý znovu navrhla, aby se uvalila spotřební daň na tichá vína.

Vítek Rakušan dal rozhovor, kde se rozohnil, že dezinformování je trestné, ale samozřejmě jen to, co dělají ti druzí, oni sami samozřejmě nikdy nelžou, jen občas říkají něco, co není pravda.
Teolog Výborný měl první evropskou radu ministrů a pochlubil se, že tam schválili navýšení výroby čipů v Evropě. Tak snadné to je, víme? Prostě to schválíte a ono se to nějak stane. Prý to dojebal, totiž dojednal Síkela…

Hele… nevypadal takhle nějak pád Třetí říše? Oni se tam v tom berlínském bunkru také začali čím dál více odchylovat od reality. Na mapách přesouvali neexistující divize, mluvili o neexistujících věcech a čekali na zázrak, který se neměl jak stát.

V poslední době začínám mít neodbytný pocit, že Pětikoalici si dosadil Babiš a dal jí za úkol ze ztrapnit tak, aby všichni voliči ještě rádi přešli k němu a on u nás jako první politik složil jednobarevnou vládu… Správný libtard totiž má jen dvě možnosti. Buď zůstane s Péťou až do hořkého konce, přičemž ke dnu nepůjde s velkým politikem, který po dlouhém boji prohrál, ale půjde ke dnu se šaškem, který blouzní stále větší nesmysly. Půjde ke dnu se stranou řeporyjského prasete, hysterickou ministryní obrany, elektrikářem na financích, Dolfíkem na vnitru a rozdávačkou triček…

Jsme Češi… u nás neexistuje žádná loajalita až do hořkého konce… když u nás něco končí, tak si neprostřelujeme hlavu jako Němci kvůli svému milovanému Fírerovi, ale prostě měníme kabáty. Máme v tom staletou průpravu. Ti, kteří byli v opozici, zpravidla v opozici zůstávají i za nových poměrů a ti, kteří nadšeně stáli za Sovětským svazem, teď stejně nadšeně stojí za Spojenými státy. Prezident by mohl vyprávět, no ni?

Když byla prezidentská volba, tak jsem psal, že na straně alternativy leckdo překročil svůj stín a nakonec to Babišovi hodil, i když si něco takového o rok dřív ještě neuměl představit. Prostě nebyla jiná možnost. Proto by nás možná nemělo překvapit, až ten stejný stín překročí i libtardi. Přece to nemůžou hodit tomu arcilotrovi Rajchlovi nebo Okamurovi. To by okamžitě nastal konec světa…

Kdo tedy zbývá? Ano Babiš. I on se pro libtardy stane pravdou, která zbyla. Když máte prostě nějakou sebeúctu a nemůžete to hodit Modroptákům, protože ve volbě předsedy překonali jak ztopořeného Topola, tak subinku Nečase, nakonec dojdete k tomu stejnému, k čemu jsme došli v únoru my. Já vím, je to šílená úvaha, ale je v ní něco špatně? Vždyť Fiala každý den řekne pomocí placené fejbůkové reklamy tak neuvěřitelnou hovadinu, že Babiš vedle toho vypadá jako rétor a státník.

Zároveň se v přímém přenosu ztrapňují i novinářská esa a naše blikotavé herecké hvězdičky. Faktčekeři se topí v dluzích nebo rovnou končí. Když jsem koukal na ten poslední Rakušanův rozhovor, tak jsem se nemohl ubránit dojmu, že mu fráze nepřipravil jeho PR tým, ale že si je tentokrát připravil sám….

Ano, je to takové brutální… totiž ANO, je to takové brutální, ale jestli to nakonec prostě není taktika. Lidi se na Babiše naštvali kvůli covidu a kvůli smyšleným novinářským historkám? Prý už nemůže být hůř. Tak to říkal Mikuláš Minář a Milion chvilek. Tak jim předvedeme, že může být hůř ještě o hodně. Předvedeme jim, co všechno se ještě může stát a jací kašpaři mohou vést tuhle republiku. Necháme je dumat pomocí prázdné peněženky, necháme je dumat, kde vezmou chybějící peníze na energie, necháme je přemýšlet o válce za humny a šílených ministryních obrany. Necháme je, ať si do sytosti užijí floskule a sebechválu jimi zvolených tupohlavců. A ono jim to nakonec dojde i v Praze… Teď by Babiš měl asi 88 poslanců. Ještě chvíli a bude jich mít 100… Stačí jen nechat Péťu ještě chvíli mluvit, Stanjuru počítat a Pekarovou navrhovat daňové úpravy. Čím hůř, tím líp.

Každý libtard s posledními zbytky sebeúcty nakonec k Babišovi dojde… Fiala a spol jsou (alespoň podle svých vlastních reklam) takoví kreténi, že to vlastně ani jinak dopadnout nemůže. Mimochodem… nenabral modroptácký PR tým v posledních třech měsících nějakou posilu? Třeba takového Marka Prchala nebo někoho z jeho týmu? Skoro to vypadá, že je Babiš nevyhodil, ale vyslal na diverzní akci.

https://www.litterate.cz/cim-hur-tim-lip/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 26 črc 2023, 22:13

Poplašné zprávy z Ruska
by Vidlák 26 července, 2023

Tak nám proběhl další pokus o ofenzívu na východní frontě. Ukrajina prý nasadila tři brigády a skoro to vypadalo na průlom. Ale dopadlo to jako obvykle. Postup se zadrhl v minových polích a o zbytek se postaralo ruské dělostřelectvo. Čím větší síly vyjedou do útoku, tím větší ztráty… Stejně jako bylo nutné před půl rokem vzít lupu, aby byl na mapě vidět ruský postup vpřed, je teď zapotřebí koukat přes zvětšovací sklo, aby byla vidět ukrajinská ofenzíva. Ale to už jste si ode mě přečetli několikrát…

Přesto mám důvod pro takový úvodník. Po delší době se mi podařilo se spojit se s jedním mým příbuzným z ruské větve mé rodiny. A víte, o čem se teď v Rusku šušká? O další mobilizaci. Možná to šuškanda zveličila, ale prý se objevují známky toho, že tentokrát nepůjde o další nábor kanonenfutru na frontu. Tentokrát prý půjde o mobilizaci všeobecnou.
Prý jsou různí důstojníci v záloze povoláváni, dalším vojákům náhle zrušili dovolenou, kadetům zrušili prázdniny… prostě lidé si začínají povídat, že ten policajt, voják, hasič a další, se prostě museli ohlásit, nikdo neví nic určitého, ale prý je to podobné, jako před loňskou mobilizací, jen v mnohem větším. A prý na těch různých rekrutačních úřadech už nesedí ti vysloužilí plukovničtí dědkové, kteří tam vydrželi vlastně ještě od Brežněva, ale jsou tam mladí sekáči, co se nezakecají.

Chci vyzvat všechny, kdo mě čtou a sledují ukrajinský konflikt, aby se poohlédli po svých zdrojích, jestli se o tom nemluví i někde jinde. Máme mezi sebou lidi, kteří se mají v Rusku koho zeptat… Zkuste v tomto ohledu něco zjistit.

Jak nám jde dohromady Ruskem úspěšně odrážená ofenzíva s případnou ruskou všeobecnou mobilizací? Na frontě si Rusko nemůže stěžovat. Ukrajinci se nikam nedostali, díky tomu ani nedostali nic ve Vilniusu, v Evropě sílí hlasy, že Ukrajinci stejně nevyhrají, dokonce i v USA je to slyšet čím dál častěji a čím dál z vyšších míst… Rusko si nemůže stěžovat ani na geopolitickou situaci. Kromě papalášů z EU, všichni ostatní už za Gosudarem jezdí, dělat byznys. Má další mobilizace nějaký důvod?

Mohl bych rozjet celou škálu úvah… Začněme třeba tím, že západní zbraně opravdu docházejí a zakrátko se budou ruské tanky zase valit stepí směrem na Kyjev a tentokrát už nebudou žádné Javeliny a Himarsy, které ruský postup zastaví. Prigožin něco povídal o začátku srpna, že se Wagner zase dostaví do boje. Že by Putin prostě potřeboval hodně moc mužů, aby měl čím ten kus Ukrajiny pořádně obsadit? Na hlídkování nepotřebujete žádného elitního výsadkáře. Stačí záklaďák se samopalem.

Nebo jsou síly tam na frontě pořád vyrovnané a když tady mluvím o velkých ukrajinských ztrátách, tak analogicky mají velké ztráty i Rusové? Pozabíjeli si tam navzájem zhruba stejné množství lidí a tak je zapotřebí dostat na frontu další jatečné maso? Hodlá Rusko nakonec válku vyhrát tak, že jich ještě dost zbude, až padne poslední Ukrajinec?

Nebo situace zdaleka není tak dobrá, jak líčí ruská propaganda? Ale to by zase musely být vidět nějaké ukrajinské úspěchy. Alespoň nějaké podstatnější množství zničené ruské techniky. Nebylo by nutné, aby BBC ukazovala údajně ruský tank, který zničili Ukrajinci a přitom šlo o Leoparda…

Nebo se na hentom summitu ve Vilniusu pěkně potajmu upeklo něco, na co Rusko musí reagovat? Poláci prý přesouvají na východ spoustu jednotek. Američanů tam také pořád přibývá. Nebylo to celé divadýlko k uchlácholení Putina, kdy se horlivě deklarovalo, že NATO do války nepůjde, ale ruské družice teď prozradily opak?

Hentu obranou dohodu už máme schválenou, prezident ji už jen podepíše a už můžeme být ten loghistický týl pro válku NATO a Ruska ve které, budeme od první minuty, jak řekl Řehka.

Dneska nemám žádnou odpověď. Jen otázky. A podobný pocit, jako tenkrát v zimě, kdy se kolem Ukrajiny dělaly velké manévry a skoro všichni tvrdili, že válka nebude, a jen pár z nás tvrdilo, že pro vojenský konflikt jsou splněny všechny podmínky. Jako by měl nastat nějaký další moment překvapení, protože jak dnes už víme, to bylo to jediné, co Rusům umožnilo se uchytit na Ukrajině. Pak už vypadala válka jinak než všechny předchozí. Jako kdyby se čas naplnil. Jako by Rus odhazoval rukavice a Putin se chystal uposlechnout rady všech těch jestřábů, kteří by rádi Kyjev srovnali se zemí.

Možná je to jen hloupost. Šeptanda mezi lidmi, která nemá s realitou nic společného. Možná tentokrát svítím do prázdného zaprášeného kouta. Ale říkal jsem si, že to nevynechám. Co kdyby… Měli bychom ten tichá cvrkot sledovat.

https://www.litterate.cz/poplasne-zpravy-z-ruska/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 27 črc 2023, 23:24

Sedm stovek by Vidlák 27 července, 2023

Tak nám na Znojemsku skončily žně. Ještě se budou dosekávat různé malé plácky, ale na celkové bilanci se už nic nezmění. Měli jsme největší úrodu za třicet let. Na lepších půdách byl výnos i dvanáct tun pšenice z hektaru. Neuvěřitelná čísla. Ani kukuřice mnohdy nedá tolik. Sklady jsou naplněné až po špunty. Pánbůh byl letos štědrý a i přes nižší kvalitu, množství je letos takové, že nikdo neprodělá.

Dokonce i biozemědělci, kteří produkují pšenici pro ty různé EKO matky, které to chtějí bez průmyslových hnojiv a pesticidů, tak i ti letos dopadli dobře. Běžně se jim stává, že mají obilí napadené snětí, protože nepoužívají namořené osivo, mají malý výnos, protože nepoužívají hnojivo a mají to udušené, protože se nemají jak zbavit plevelů, ale letos dobrý. Nepotkal jsem se s jedinou napadenou fůrou a to se mi ještě nestalo.
Kdo si hodláte pořídit nějaké slepičky či prasátko, teď je ta pravá chvíle, koupit si krmení. Všichni mají dost, každý rád něco odprodá, každý sklidil nějaké málo dusíkaté obilí, takže se to pro zvířátka hodí. Ceny jsou v podstatě předválečné a předcovidové. Ostatní regiony na tom budou podobně, byť třeba ne tak dobře.

Zároveň se ukazuje, že počet lodí, směřujících do ruských přístavů v Černém moři, se zatím nijak nesnížil. Jak se dalo čekat, uctivým obloukem se vyhýbají ukrajinskému pobřeží, pěkně to berou v blízkosti tureckých výsostných vod, ale jinak se nezměnilo nic. Západní polovina Černého moře je prázdná, východní je plná. Ukrajinské přístavní terminály jsou zničené, ale na ruské přístavy neletělo nic. Ani na moři zatím nebyl hlášený jediný incident. Možná proto Erdogan propustil Azováky domů… Bylo to takové bolestné pro Zelenského, protože zřejmě existuje nějaká dohoda, že lodě jsou i pod tureckou ochranou. Putin asi neprotestoval, protože co je pár vojáčků proti fungujícímu exportu, že?

Rusko před několika dny snížilo cenu své pšenice. Dělají to podobně jako s ropou. Ať je cena na burze jakákoliv, prostě si ty ceny už určují jinak. Raději prodat se slevou, než neprodat vůbec. Zájemců mají alespoň podle lodní dopravy docela dost. Zřejmě se Lavrov v uplynulých měsících docela snažil. Inu, v Rusku letos znovu očekávají rekordní množství obilovin na vývoz.

Už teď registruji zájem obchodníků na Západě o naskladňování vlaků s pšenicí. Nepřekvapivě zjistíte, že cílovými destinacemi jsou ty nejzápadnější oblasti Německa nebo Holandska. Možná proto vlastně proti ukončení obilné dohody neprotestují ani Němci. Oni mají také přístavy a také budou exportovat do světa. A neváhají, začínají hned.

Obchod s komoditami má svoje specifika. Jakmile totiž uspokojíte poptávku, spadne strašně rychle dolů téměř na nulu. Když je levná ropa, tak prostě stojí za to, nakoupit na sklad, protože ropa se nekazí. To samé platí i pro kovy a podobně. Ale jídlo se opravdu dlouhodobě skladovat nedá a i když obilí nějakou dobu vydrží, nemůžete ho prostě nalít do nádrže jako ropu nebo nechat někde za plotem jako železné trubky. Potřebujete k tomu poměrně sofistikovaný sklad, což stojí peníze. I když máme globalizovanou planetu, pořád platí, že žijeme od úrody k úrodě a i když každý africký diktátor chápe, že plebs nesmí mít hlad, žádné velké zásoby si nedělá. Lidi prostě snědí tři jídla denně a víc nepotřebují. Víc se toho neprodá. Proto, jakmile budou podepsány kontrakty a lodě vyjedou, poptávka takřka ze dne na den skončí, protože víc se nakoupit nedá. Není to kam uskladnit a není kdo by to snědl.

Ceny na burze teď zlehka stoupají a Rusko prodává pod cenou. Západní Evropa i USA také budou exportovat, takže se na globálním byznysu s obilím také přiživí. Ono to nebude trvat až tak dlouho. Během dvou tří měsíců bude poptávka uspokojena. Samozřejmě papírově. Lodě budou plout celý podzim, zimu i jaro. Dodávky se dělají just in time.

Naše republika bude v situaci, kdy má takřka rekordní úrodu, ale na světové trhy se nedostane. Část této úrody půjde vlaky na Západ, aby tam dodala chybějící obiloviny, které Západ vyexportuje po mořích, ale ono toho nebude zase tolik, protože v této chvíli je pšenice dost a nedaleko od nás je Ukrajina, která má sklady plné a ceny třetinové oproti nám. A jakmile je obilí jednou ve vagonu, tak už tisíc kilometrů stojí pakatel. Pro německého obchodníka je výhodnější naložit levnější ukrajinské obilí i přes větší vzdálenost, než dražší české.

Nevěřím na žádné omezení exportu ukrajinského obilí do EU. A pokud ano, tak jen pro někoho. Jestliže je někde levné zboží a tlak na jeho prodej, tak si kapitalismus cestu najde. Oficiálně, neoficiálně, legálně, nelegálně… to je jedno. Nečekám, že by se k nám do republiky ukrajinská pšenice v nějaké větší míře dostala, není k tomu důvod. Sami letos máme nadbytek. Ale ceny půjdou prostě dolů, tomu se prostě nevyhneme. Neviditelná ruka trhu je v tomto ohledu naprosto nemilosrdná.

Podle prvního cvrlikání bezi obchodníky a prvních dohod ohledně nakládek a dodávek po železnici si myslím, že ceny za tunu pšenice spadnou během letošního podzimu o šest až sedm stovek na tuně. Dostaneme se někam kousek nad tři tisíce za tunu.

Přestávám věřit, že by Ukrajinci narušili ruský export obilovin. Sami sobě by totiž nijak nepomohli a kromě Ruska by poškodili i Turky a další státy, které z toho mají spoustu peněz a jsou (zatím ještě) Ukrajině přátelsky nakloněny. Vyšší ceny se mohou udržet jen tehdy, kdyby teď Čína ohlásila velké nákupy nebo kdyby Američané měli obrovskou neúrodu. Ale žádné takové informace zatím nejsou.

Loni v tuto dobu ceny raketově rostly a když pak začaly klesat, protože se panika uklidnila, Černého Petra měli v rukou právě obchodníci. Ti draze koupili a pak obtížně prodávali, případně prodávali pod cenou. Letos se dá očekávat podobný scénář a už se jim do toho moc nechce. Dva roky draze nakupovat a levně prodávat, to by bylo zničující. Myslím si, že nejlepší ceny jsou teď. Dokud není ještě jisté, jak to dopadne v tom Černém moři a dokud Afrika podepisuje smlouvy o dodávkách. Až se tato poptávka naplní, pěkně se uvolní omezení exportu z Ukrajiny, o to se velcí hráči postarají… a ceny půjdou dolů.

https://www.litterate.cz/sedm-stovek/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 29 črc 2023, 00:03

Sebenaplňující proroctví by Vidlák 28 července, 2023

V říjnu má v Praze v Obecním domě vystoupit světoznámá ruská operní pěvkyně žijící v Rakousku Anna Netrebko. A hned se u nás našli agilní Pospíšilové z TOPky, kteří volají, aby byl její koncert zrušen, protože… Proč vlastně? Nikdy jsem neslyšel, že by Anna Netrebko podporovala válečné úsilí Ruské federace. Nikdy jsem neslyšel, že by na koncertech zpívala frontové válečné písně, popírala existenci ukrajinského národa, že by vyzývala Putina, aby více a rychleji dodával zbraně na frontu či kobercově bombardoval Kyjev. Jen vím, že sám gosudar se uznale vyjadřoval o pěveckých kvalitách této divy. Nejsem si vědom, že by Anna Netrebko dělala reklamu pro nábor do ruské armády nebo pro zvýšení válečné produkce…
Netrebko se vlastně dopustila jediného hříchu – je Ruska. Bezděky jsem si vzpomněl na repliku z filmu Osamělý jezdec, kde se šerifové ptají Johnyho Deepa, který tam hraje indiána Tonta, proč je v řetězech a čím se provinil. On jim na to odpovídá: „jsem Indián.“ Jo, když si vzpomenete, jak probíhala kolonizace divokého západu, tak přesně takhle… Mrtvej indián, dobrej indián.

Dominik Hašek podobně agilně volá po zákazu účasti ruským sportovcům. Nejlépe plošně a všem, protože jsou to prostě Rusáci a jeden každý mohou za politiku, kterou dělá jejich prezident. I když jde zároveň o prezidenta diktátora, který se (podle všech našich režimních intervjuků) chopil vlády nelegálně a proti vůli lidu.

Vítek Rakušan se včera tetelil blahem, že zakázali příjezd ruských tenistek…

Podle stejné úvahy se zaváděly sankce na Irák i Írán. Na jedné straně byly tamní režimy nedemokratické, autokratické, i přímo diktátorské, které se vyšvihly proti vůli národa, ale národ byl vinen… asi tím, že nešel holýma rukama proti tankům a vojákům. Proto bylo zapotřebí na něj uvalit sankce, aby si uvědomil, co to znamená milující Západ.

Jaromír Nohavica měl podle stejné rétoriky vrátit svoje vyznamenání, které dostal za propagaci ruské kultury a překlady ruských písničkářů. Nikdy neřekl ani slovo o tom, že Rusko vede spravedlivou válku a že se těší, až tady konečně zavládne ruské pojetí kázně a pořádku a on tu bude proletářem. Ale přesto to stačilo, aby se v očích lepšolidí stal rusákem, který může za to, jak henten diktátor v Moskvě přemýšlí o mezinárodním právu a ruské bezpečnosti.

Herní vývojář Dan Vávra se v posledním roce stal polnicí svobody projevu. Prostě mu vadí kriminalizace lidí, kteří něco řekli, nikdo neutrpěl ztrátu, nikdo není poškozený, ale přesto se i takové věci dostávají před soud. A už je také v očích pražské kavárny rusák, co dostává příkazy přímo z Kremlu. Co platné mu byly ty stovky statusů na fejsbůku, ve kterých psal o tom, jak posílal peníze na Ukrajinu a o ruském pojetí mezinárodního práva se vyjadřoval s opravdu velkým despektem.

A pak si přečtete, jak morální majáky politiky i médií roní krokodýlí slzy, že národ podléhá dezinformacím… Teď naposled Romové. Stačila chvilka, aby ti, kteří se třicet let zaklínali romskými právy, o nich začali zase mluvit jako o „cigánech.“ Ti stejní, kteří se dojímají nad tím, že sudetské Němce hodili do jednoho pytle a uplatnili na ně kolektivní vinu, úplně klidně uplatňují kolektivní vinu na Rusy. A ještě to vylepšili. Začali k jejich národu a jejich vině přiřazovat každého, kdo proti nim neprojevuje fanatickou nenávist.

Nevynechali ani postižené Rusy na paralympiádě. Nevynechali ani ruské kočky. Myslím ty čtyřnohé a chlupaté. Mezinárodní federace koček zakázala vystavování ruských mňoukalů. Jak říká Jindra Rajchl, tohle určitě už Putin nerozdejchá a hned se z Ukrajiny stáhne. Svého Micíka nedá.

Drtivá většina lidí u nás, si nepřeje, aby tady znovu vládlo ruské pojetí práva. Nechtějí podléhat slovům gubernátorů, které jmenuje Moskva. Nechtějí tady ruské základny. Ale také nechtějí Rusům kecat do toho, jak si doma žijí. Stejně jako pražská kavárna nekecá Saudům do jejich islámského wahábismu. Jen podotýkají, že konflikt není černobílý, nezačal loni v únoru, Ukrajina ho nejspíš prohraje a bude na tom každopádně hůř, než je teď. Zuřivý antirusismus na tom nic nezmění. A ejhle, už jsou také rusáci a nemají ve slušné české společnosti žádné místo. Vítek Rakušan s nimi prý nebude mít slitování.

Ani s Romanem Abramovičem neměli v Británii slitování. Ani s mnoha dalšími ruskými oligarchy. Začali jim zabavovat prachy, které vyvezli z Ruska, začali jim zabavovat domy, jachty… Proč? Protože jsou to přece rusáci.

Co jiného rusákům zbývá? Nedá se nic dělat, zbývá jim, stát se znovu Rusy. A Putinovi stačí, aby jim k tomu nabídl jen o fous lepší existenci, než jim nabízí Západ. Což ve světle zákazů koncertů a ruských tenistek není nijak těžké. Nemusí je vítat s otevřenou náručí, nemusí jim dávat nová privilegia, nemusí se jim klanět. Oni přijdou sami a rádi, protože jim nic jiného nezbývá. Západ je vyhnal…

Představte si, že by to takhle Američani dělali před rokem 89. Kdyby nám zpoza železné opony zakazovali účast na olympiádách a při našem vycestování do Západního Německa nás nepouštěli do obchodů. Kdybychom po získání devizového příslibu skončili na německém pohraničním domečku a tamní policajt by nás nevpustil do země, protože jsme Češi a nedostatečně jsme se vymezili proti Husákovi a Jakešovi. Kdyby Havlovi řekli, aby pěkně seděl doma, protože je přece čecháček kterému vládne diktátor Biľak… a na nějaké slyšení v kongresu tudíž může zapomenout, protože není dostatečně zuřivě antiruský a bojí se o Olgu a další přátele. Tetelíte se očekáváním, že se Rusko rozpadne, ale kde máte ty Havly, které tam pak dosadíte k moci? Kde máte Rusy, kteří jsou na vaší straně?

Takhle to přece bylo, ne? Kdo z východu utekl, tomu se dostalo přijetí takřka bez předsudků. V nebi byla větší radost nad jedním napraveným hříšníkem než nad deseti spravedlivými. Lidé měli důvod utíkat. Obzvlášť ti, kdo byli schopní. Měli čas, aby se jim to rozleželo v hlavě, měli spoustu příkladů, kdy útěk měl smysl. Nedostalo se jim odsudků, ale nové existence.

Ale najednou je to obráceně. Nebo si jako po zrušených koncertech Anna Netrebko řekne, že je lepší žít na Západě a nenávidět Putina? Řekne si Nohavica po všech těch klaccích pod nohama, že chce žít v zemi, kde jsou takové věci stále běžnější? Řeknou si ruští sportovci, že je důvod emigrovat a posílit protistranu? Budou ruské tenistky nadšeně podporovat západní dodávání zbraní na Ukrajinu a dšít síru na Putina? Řekne si Dan Vávra, že rád věnuje všechny své schopnosti ve prospěch této liberální demokracie?

Ano, rusáků u nás přibývá. Protože je Západ velmi efektivně vyrábí. Stejně efektivně, jako Západ nesnášejí v Afghanistánu, Iráku, Íránu, střední a jižní Americe. Dokonce i ten Babiš, který NIKDY, ALE OPRAVDU NIKDY neřekl jedinou pozitivní věc o Rusku, je označen za rusáka. Brání se tomu i za cenu poškozování svých vlastních preferencí, ale není mu to nic platné.

Milí libtardi… Když dlouhodobě a za přispění milionů peněz vyrábíte z každého rusáky, tak se prosím jednou nedivte, že se vám to podaří. Když z každého s odlišným názorem děláte kolaboranta, aby se vám to jednoho dne nevyplnilo. Jestliže vidíte rusáka za každým rohem a hledáte sebemenší známku nedostatečného antiruského fanatismu, tak je prostě najdete. Jestliže proti nim uplatníte nátlak, tak je zaženete do jednoho houfu a oni tam zjistí, že být rusák fakt neznamená chtít ruskou knutu nad našimi hřbety. Zjistí, že všichni ti rusáci chtějí jen normálně žít. Zjistí, že vlastně není tak špatné, být rusákem. Nikdo tu nevyrobil tolik zájemců o ruské reálie, jako Vítek Rakušan, Jiří Pospíšil, Dominik Hašek a Jana Černochová.

Jestliže budete blokovat banovní účty jako Nigelu Farageovi, budete soudit učitelky jako paní Bednářovou, budete blokovat alternativní weby, jako jste to zkusili loni a každého, kdo není s vámi, označíte za nepřítele, tak si toho nepřítele prostě vyrobíte. Zároveň si ho i proti sobě vycvičíte, zatvrdíte a ujistíte o tom, že henten Západ už není co býval a nestojí za to, se pro něj nasadit… naopak, až padne, tak ho nebude škoda. Je to sebenaplňující proroctví… čím víc názorů označíte za proruské, tím víc jich bude. Čím víc se je budete potírat, tím víc budou mít důvodů vás nenávidět.

Kdo není s vámi, je proti vám… takhle jste si to postavili. Nedivte se, že my si to postavíme obráceně. Kdo není proti nám, je s námi. Takhle to totiž Západ dělal, když byl ještě Západem. Anna Netrebko nebyla proti nám. Jen nebyla také proti Rusku. Mohla být s námi. Ale nebude. Neumožníte jí to. Neumožníte jí, aby zjistila, že henty evropské hodnoty jsou lepší než ruské hodnoty.

Dopracovali jste se do stavu, kdy všude kolem sebe vidíte samou zradu. Takhle vypadají poslední dny každého režimu.

Žně skončily, od pondělka budeme znovu posílat. Přednostně rozešlu knihy, které jste si objednali během července, ale to zvládnu bez problémů na jednu várku. Kdo si objednáte knihu, budete ji mít během pár dnů doma. Vy, co jste mě podpořili, ale zatím jste si nezadali adresu, učiňte tak. Systém si váš dar pamatuje, ať byl odeslán kdykoliv.
https://www.litterate.cz/sebenaplnujici-proroctvi/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 30 črc 2023, 00:04

Tak už jsme…
by Vidlák 29 července, 2023

Je to už skoro rok a půl… Rusko právě vpadlo na Ukrajinu, ceny všeho začaly skokově růst, přes ukrajinské hranice přecházely statisíce lidí, opačným směrem se pohybovala vojenská i hasičská auta, objevily se vlaky plné obrněné techniky, sdružení CZ nick začalo blokovat henty dezinformační weby a mně v této vzrušené době nejvíc utkvěla Jana Černochová.

V jakémsi rozhlasovém záznamu ze sněmovny vyřkla pro mě památnou větu: „My nejsme jako Putin.“ Souviselo to se sněmovním schvalováním vojenské pomoci Ukrajině. Před tímto výkřikem rozebírala poslaneckou proceduru, díky které bylo posílání zbraní posvěceno. Zaklínala se tam zákonností a ukončila svůj projev právě deklarací toho, že tady to není jak v Rusku. U nás vládne zákon…
Pak se ukázalo, že ty údajně dezinformační weby byly zablokovány zcela nezákonně. Prostě si na vládě usmysleli, poslechli šéfšpióna Koudelku a šéfdezinformátora Vrábela, vydali jakési stanovisko a na základě něj sdružení CZ nick konalo. Zákonnost v tom nehrála vůbec žádnou roli. Legislativní proces neproběhl, byla to prachsprostá svévole několika mocných, kteří měli pocit, že mohou. Zákon nevládl…

Teď zase policie vyhostila ruskou tenistku, která přijela do Prahy na turnaj. Na základě čeho? Na základě toho, že vláda napsala na papír, že je to její stanovisko. Nebyl vyhlášen žádný zákaz, není vyhlášen žádný mimořádný stav, není vyhlášen válečný stav, není nic. Jen se Blyštivý Péťa podepsal pod papír na kterém se ministři tetelí blahem nad tím, že u nás žádní ruští sportovci nevystoupí. A policie konala…

Ale hlavně, že nejsme jako Putin. Hlavně že u nás vládne zákonnost.

Ano, to byla Putinova největší deviza. Ať chtěl cokoliv, v ruské Dumě se mohli přetrhnout, aby mu to splnili. Ale největší fór je v tom, že sám gosudar si dává velkou práci, aby jeho přání (a rozmary) dostaly zákonnou formu. Proto Ukrajině nevyhlásil válku, ale speciální vojenskou operaci. Udělal to, co udělali Američani v Iráku a Afghanistánu. ¨Proto pak podepsal dekrety o přičlenění čtyř oblastí a nechal si to pěkně potvrdit. Samozřejmě, v Rusku je možné ledacos, ale oni se tam hodně snaží, aby všechno bylo alespoň papírově v souladu s mezinárodním právem. To samozřejmě nedělají kvůli nám, ale kvůli svým potenciálním spojencům v Africe a spojencům v Číně. Nedělám si žádné iluze… Kyjev neshořel jen proto, protože Putin potřebuje mít Sitting Pinga, Bašára Asada a spousty dalších papalášů na své straně. Právo musí být, i když kvůli tomu jeho vojáci cedí krev…

A ejhle… u nás už se nemusí ani to, co musí Putin. Prostě si vláda usmyslí, ve sněmovně o tom ani nevědí a vůbec to neřeší, ale policie stejně koná. Nejsme jako Putin… ano, nejsme, už jsme na tom v některých aspektech hůř. Jasně, libtardi tomu tleskají, protože konečně zvítězili a demokracie je to, co prospívá jim nebo to, co škodí těm ostatním. Ale ani Putin se takhle nepodbízí lůze. Kdyby to dělal stejně jako naše vláda, tak jsou na Ukrajině miliony mrtvých, velká města jsou v rozvalinách a osmdesát procent Rusů by ho velebilo a tleskalo mu za to. Ale Putin myslí na budoucnost…

Je vidět, že tu naší vládu vyškolili v pojetí unipolárního světa. My můžeme všechno, vy nemůžete nic. Právo je to, co my si usmyslíme. My vedeme spravedlivé války a agresor je ten, kdo zaútočí na nějakou zemi dřív než na ní zaútočí USA.

Na Ukrajině zakázali opoziční strany, u nás si kriminalizují koho chtějí a vládnou na základě jakýchsi pseudodekretů… kde jsou hlídací psi demokracie? Nejsou. Nehlídají. Lísají se k totalitním praktikám a hýkají blahem, že z toho také budou něco mít. Pravda je to, co řekne režim… Takhle to má nastavené i Jeník Cemperů, který nás bije po hlavách, protože říkáme něco jiného, než co říká BBC.

Co se stane, když přestane vládnout zákon? Začne vláda silnějšího. Jsou si tam na ministerstvu vnitra jistí, že jsou skutečně silnější? Je si náš James Bond Fiala (tak se sám otituloval) jistý, že má v rukou dost moci a dost sil, aby zvítězil? Je si jistý, že všechno drží pevně v rukách?

Ale alespoň všichni víte, za co demonstrujeme. Alespoň všichni vidíte, proč proti této zaprodané vládě bojujeme. Jednoduše proto, že nedodržuje své vlastní zákony a sice tvrdí, že není jako Putin, ale ve skutečnosti se ruskému samoděržaví podobá čím dál víc. Jindro, kdy že plánuješ tu další demonstraci? Rozhodně tam budu.

Jo a vládo! Hlavně nám pak zase říkejte, že nemůžeme zabránit vstupu do země různým Syřanům, Afgháncům nebo Turkům… Jak vidno, jde to úplně jednoduše. Stačí být Rusem.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

Žně skončily, od pondělka budeme znovu posílat. Přednostně rozešlu knihy, které jste si objednali během července, ale to zvládnu bez problémů na jednu várku. Kdo si objednáte knihu, budete ji mít během pár dnů doma. Vy, co jste mě podpořili, ale zatím jste si nezadali adresu, učiňte tak. Systém si váš dar pamatuje, ať byl odeslán kdykoliv.
https://www.litterate.cz/tak-uz-jsme/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 30 črc 2023, 22:11

Kdo ještě věří? by Vidlák 30 července, 2023

Můj moudrý tatínek, když komentoval události roku 89, tak vždycky zdůrazňoval, že tehdejší režim se prostě vyčerpal. Nezbyl žádný étos a vlastně ani žádná ideologie. Nikdo už nechtěl budovat nového socialistického člověka. Nikdo nechtěl budovat beztřídní společnost. Naopak… i kovaní soudruzi se hlavně chtěli mít jako v Německu. Chtěli tamní zboží, tamní kulturu, tamní trička , tamní hudbu… Naše kultura už byla dlouhá léta před pádem režimu stejná jako na Západě. Naši zpěváci přezpívávali západní písně, naše diskotéky napodobovaly západní diskotéky, náš styl života napodoboval západní styl života.
A jednoho dne už prostě nezbyl žádný opravdový komunista… Zůstali jen různě schopní a různě silní papaláši se zkušenostmi ze státní správy, ale nikdo z nich už nesnil o dni, kdy i v bankách bude samoobsluha, kdy skončí peníze, protože každý dostane podle jeho potřeb. Už nesnili o tom, jak komunistické strany na Západě svrhnou kapitalisty a konečně se Sovětským svazem vybudují ten ráj na zemi, který nemá alternativu. Zlí reakcionáři mohou sice tomuto pohybu dějin klást překážky, ale nikdy ho nemohou zastavit, protože svět k této utopii nenávratně směřuje.

Nakonec už zbyl jen mamon. Kdo mohl, hrabal pod sebe, jak to jen šlo. Všude to bylo vidět, postupně se to stalo normou. Veškerá motivace obyvatelstva byla pryč a jen režimní propaganda ještě předstírala, že je všechno v pořádku. A do poslední chvíle to pořád vypadalo, že nespokojenců je jen hrstka a soudruzi drží všechno pevně v rukou.

Nakonec to padlo tak rychle, že vlastně dodnes nevíme, co bylo tím hlavním impulsem… Byl to Gorbačov, který řekl, že sovětská armáda se nebude vměšovat? Nebo to byl velmi inteligentní vrchní STBák Lorenc, který už měl dávno založený prognosťák, ze kterého pak vzešla řada ministrů, premiérů i dva prezidenti? Nebo to byla Charta, která měla podporu ze zahraničí? Byl to Havel, který měl tehdy plný Hrádeček německých marek a cigaret Marllboro? Byly to západní tajné služby? Nebo to byla první generace podnikatelů a privatizátorů, kteří takřka všichni zastávali v bývalé státní správě významné funkce a věděli, co bude? Byli to prostě soudruzi, kteří si řekli, že se konečně nebudou s tou dělnickou třídou dělit o zisky, protože ti neschopní proletáři žádný socialismus nevybudovali? Nebo to bylo všechno dohromady a prostě jen nazrál čas, že stačilo jen napsat článek o prognostice a přestavbě a svazarmy samy začaly pořádat demonstrace?

Já myslím, že pravdu měl můj táta, který říkal, že režim padl ve chvíli, kdy prostě už nikdo nevěděl, jak dál. Nikdo neuměl lidem slíbit něco, kvůli čemu by byli ochotni zatnout zuby a pokračovat. I kdyby Jakeš uměl mluvit desetkrát lépe a předestřel by lepší vize než s bojlery, stejně mu to už nikdo nevěřil. Ani pravdu mu už nevěřili.

Do toho se to rozpadalo všude kolem. V pevné hradbě socialismu se už delší dobu vyskytovali odpadlíci, až už naši soudruzi zůstali jako kůl v plotě, jak si sami posteskli. A také se tehdy zatýkalo, kriminalizovalo, předvádělo, házely se klacky pod nohy, tehdejší novináři se předháněli v odsuzování odpadlíků… ale stejně jich pořád přibývalo.

Hele… věří tady ještě někdo tomu, že nás henten náš západní kapitalismus už brzy přivede k západním platům a západním vymoženostem? Vždyť už ani na Západě je to nepřivádí k prosperitě. Vždyť už se delší dobu dělíme na skupinu, která ještě věří, že Západ se může obrodit a reformovat a na skupinu, která tomu už dávno nevěří.

A paradoxně, je to právě tato současná vláda, která už v žádnou reformu nevěří a tak se o ní ani nepokouší. Nepokouší se hledat žádnou cestu, žádné možnosti, už se prostě jen nechají pochválit od svých páníčků, to jim zajistí ještě další měsíc k dobru, během kterého si zase něco nahrabou. Ti, kteří nejvíce před volbami mluvili o korupci a nepotismu, ti ho teď provozují s takovým náskokem, že se i průměrná modrá straka červená. Ti, kteří nejvíce bojovali za ženská práva, jsou největší násilníci a obšourníci. Ti kteří se zaklínali zákonem a demokracií, teď nejvíce zavádějí totalitní praktiky.

A samozřejmě je nutné osvědčovat víru. Psát ty správné statusy, stát na správné straně… ale je to jen kvůli ideopolicii. Ve skutečnosti už ani Vítek Rakušan nevěří, že by zaváděné reformy tomuto národu zachránily důchody a lékařskou péči. Dobře ví, že nic takového nenastane. Paradoxně je to zatím stále ještě národ, který ještě pořád věří, že bude líp. Ještě pořád je zde hodně lidí, kteří si myslí, že se na Západě najde nějaký impuls, který Západ zachrání sám před sebou.

A pak jsou tu ti, kteří už v žádnou vlastní záchranu nevěří a tak se prostě rozhlížejí jinde. Naše vláda jim to usnadňuje, protože každý den dělá úkony, které rozostřují rozdíl mezi naší demokracií a cizí totalitou. Usnadňují jim to i média, protože z každého vlastního vnitřního pokusu o reformu rovnou dělají zradu. Ano, národe, je to stejné jako v roce 89… tehdejší režimní média se postarala, že nevznikla žádná pořádná kontraelita. Každý pokus o nápravu udusila v zárodku.

Teď je to stejné. Kdokoliv, kdo poukáže na nějaký náš vnitřní vlastní problém, je okamžitě označen za ruského kolaboranta. Dokonce i ti, kteří se svými antipatiemi k Rusku netají a za každou cenu se chtějí vyhnout tomu, aby nám tady Moskva kecala do života. Ale co je jim to platné… stejně jsou to Putinovi agenti a jejich snaha zachránit Západ z jeho grýndýlového ničení průmyslu a migračního ničení všeho, je označena za nepřátelský akt. Kdo to dělá? Média.

Petr Fiala už dávno překonal Milouše Jakeše a kdokoliv, kdo chce zachránit Západ pomocí Západu, je zaháněn mezi ty, kteří už v žádnou západní obrodu nevěří… a ti, co v ní nevěří, mají asi pravdu. Před rokem 89 jsme také měli Slušovice a další příklady jiného řízení hospodářství, ale režim je prostě nebyl schopen zavést. Když jde společnost do háje, tak zpravidla celá i s těmi, kteří měli dobré nápady.

Kolik nadějí je ještě vkládáno v Trumpa, kolik nadějí je vkládáno v příští volby, které přivedou k moci lepší lídry, kteří udělají ty správné kroky a přestanou s ničením sebe sama. Volby jsou teď vlastně největším tvůrcem těch, kteří ztratili víru v budoucnost pod Západem. A už je to vidět všude. Afrika se odpoutává, Maďarsko se odpoutává, v Německu sílí AfD… Polsko si jede svoje bez ohledu na cokoliv. Za jak dlouho si Fiala bude stýskat, že zůstal jako kůl v plotě? Za jak dlouho budou sami Chvilkaři pořádat demonstrace proti Pětikolce?

Já vím, že mě čte spousta libtardů a režimních intervjuků. Tak se nestyďte a napište nám do diskuse, jestli věříte tomu, že vám právě Fiala a Stanjura zachrání důchody.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

Dnes odesílám knihy, které jste si objednali během července. Během srpna budeme fungovat víceméně normálně. Kdo si objedná knihu, bude ji mít během tří až čtyř dnů doma.
https://www.litterate.cz/kdo-jeste-veri/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 31 črc 2023, 22:48

Milý dárek pro ANO
by Vidlák 31 července, 2023

S velkou chutí (a ještě větším zadostiučiněním) jsem sledoval, co se stalo v ODS, když Jan Zahradil vypustil malý kontrolní balónek ohledně koaliční spolupráce Modroptáků s hnutím ANO. Zahradil je ještě ze staré školy, navíc v politice bude pomalu končit, na eurokandidátku už se znovu nechystá, takže si může dovolit mluvit. Případně (a to i přijde pravděpodobnější), byl mluven, protože ta konzervativní pravicová strana Václava Klause už dávno není konzervativní ani pravicová, ale je to další libtardí peleš lotrovská a je nebezpečné říct cokoliv, co není v souladu s nejvyššími evropskými hodnotami.
Zahradil řekl, že je na čase prolomit tabu ohledně spolupráce s ANO. Politicky na tom není vůbec nic divného, všichni čteme stejné průzkumy a ať jim věříme nebo nevěříme, zřetelně z nich vyplývá, že je to právě Andrej Babiš, ke kterému odcházejí zhrzení voliči ODS. Hnutí ANO této náladě vychází bohatě vstříc a vysílá signály, že nesáhnou na transatlantickou vazbu, nesáhnou na NATO, nesáhnou na členství v EU, ale budou to dělat dobře a ne blbě jako Fiala.

Hned se samozřejmě spustil libtardí řev… ano, i v ODS už pražská kavárna dokončila pochod institucemi… S Babišem nikdy, to by byla zrada největší… jak to řekla Eva Decroix? „Říkám NE spolupráci s ANO.“ Nebo tak nějak.

Myslím, že lepší dárek Andrej nemohl dostat… Vnitrostranickou ODSáckou zabijačku podle nejlepších modroptáckých tradic. Sarajevský atentát už tu byl… a v podstatě ze stejného důvodu. Havlistické křídlo chtělo vyšoupnout konzervativce. Tehdy se ještě používala jiná slova a libtardí pochod institucemi byl v počátcích, ale jinak šlo přesně o totéž co dneska. Že tu bude vládnout řvoucí menšina za pomoci velkých médií, kdokoliv proti nim něco řekne, tak bude označen za totalitáře, nebude zapotřebí žádných demokratických procedur, ale prostě se to předá neziskovkám, které budou rozhodovat, ale nebudou mít odpovědnost.

Klaus to tehdy ustál. Ať si o něm myslíte cokoliv, on nebyl žádné ořezávátko a narozdíl od Fialy byl doopravdy inteligentní. Libtardi se pak zaměřili na Lidovce a ČSSD. U obou stran nalezli otevřenou náruč a výsledek se brzy dostavil. Levičáci a zbožné babičky pěkně volili pražskou kavárnu a přitom mysleli, že volí sociální stát a křesťanské hodnoty. Než to voličům došlo, uplynulo několik volebních období během kterých libtardi pěkně sypali neziskovkám a drželi ochrannou ruku nad Českou televizí.

Jenže se nedá čekat, že voliči budou blbí do nekonečna. Po zlikvidované ČSSD a po skoro zlikvidovaných Lidovcích teď dochází na ODS. Když se podíváte na Fialu, tak zkuste najít nějaký rozdíl oproti Sobotkovi nebo Šmardovi. Žádný není, dokonce i Fialovi poskoci se nijak neliší od Sobotkových poskoků. A stejně jako se u ČSSD ozývali různí Foldynové či Zaorálci, nebylo to nic platné. Libtardi se jim ve straně příliš dlouho množili bez povšimnutí. U Lidovců to bylo stejné – tam se teď ještě zoufale ozývá Čunek, ale nebude mu to zřejmě také nic platné. Jurečkové, Nekulové a Výborní se tam také množili příliš dlouho a nikdo s tím nic nedělal.

Mimochodem… pamatujete Zaorálka, jak ho na posledním sjezdu ČSSD (kde se de facto sami zrušili), ani nenechali pořádně mluvit?

Teď se u ODS začínají ozývat staří konzervativci typu Zahradil… A já si hodně užiju to zděšení, až zjistí, že i u Modroptáků už libtard překročili mez únosnosti… Vždycky, když se to stane, dojde k naprosto shodnému procesu. Voliči prostě odejdou a zůstanou jen ti, kteří skutečně liberálně volí. Kolik jich je? Málo… Podívejte se na TOPku, podívejte se na žalostné zbytky ČSSD i Lidovců. Navíc, ti skuteční liberálové u nás volí Piráty. To je ztělesnění pražské kavárny a Havlovy nepolitické politiky. Vždycky když vidím Bartoše, tak si vzpomenu na Unii svobody a zježí se mi chlupy na zádech.

ODS čeká analogický proces, který tu proběhl už několikrát. Libtardi by samozřejmě chtěli ještě zužitkovat žalostné zbytky značky a konzervativci už samozřejmě vědí, že je to cesta ke dnu. Modroptáci by si do znaku měli už dát ptáky dva. Jeden bude neomarxisticky rudý… koneckonců podívejte se na praktickou politiku našeho premiéra… je pravicová že to svět neviděl.

Která část v ODS vyhraje? Statistika říká, že libtardi. Jediný, kdo se jim dokázal postavit a zvítězit, byl Klaus. Ale to byla jiná situace. Dneska bych si na konzervativce nevsadil. Zbytek je nudný a snadný. Pořád víc bude vidět, že ODS je další libtardí strana, voliči jsou už prostě poučenější průzkumy jasně říkají, že zdrhají docela hodně a rádi. Je možné, že Zahradilové, Oberfalzerové, Blažkové a pár dalších prostě neudrží dekórum a z frustrace, jak jde všechno do kytek, budou mluvit, což celý proces ještě urychlí.

Když jsem minulý týden viděl tu fanatickou tvář Evy Decroix, tak jsem si poprvé dovedl představit, že Andrej Babiš u nás jako první složí jednobarevnou vládu. A kdyby náhodou neměl většinu sám, bude mu stačit pár přeběhlíků… čili pár posledních ODSáckých konzervativců, co se ještě v potu tváře dostanou na kandidátku. A kdyby náhodou ne, bude tady Okamura, pro kterého teď hnutí ANO přestalo být konkurencí. Andrej Babiš trochu pootočil kormidlem a přestal lovit ve vodách SPD, což dost zmírní napětí, které tam panuje. Navíc má Okamura šanci se rozkročit směrem k ANO a sebrat mu nějaké voliče, kteří si Babiše představovali jako českého Orbána a nepřekousnou hlasování o henté obranné dohodě.

Pokud k volbám do sněmovny dojde v řádném termínu, bude už také po volbách v USA. Kdyby tam třeba vyhrál Trump, kdopak u něj byl za minulého prezidentování na návštěvě? Ano… byl to Andrejko… Víte, jaký to bude impuls pro jeho volební kampaň? Já vím, předbíhám událostem…

Všimněte si prosím, že jsem se vůbec nezmínil o milionu propadlých hlasů alternativy. Ta v tom totiž vůbec nefiguruje. Ale jsou to jediné hlasy, které by mohly výrazněji zamíchat pořadím. Tedy…. pokud najdou svého sjednotitele. Nebo dva sjednotitele. Nebo tři. Prostě aby nepropadly. Nemohu si pomoci, ale nejvíc a nejsystematičtěji na nich pracuje Jindra Rajchl. Pokud PRO neudělá nějakou chybu, má šanci na solidní umístění. Voliči jsou…

Dnes odesílám knihy, které jste si objednali během července. Během srpna budeme fungovat víceméně normálně. Kdo si objedná knihu, bude ji mít během tří až čtyř dnů doma.
https://www.litterate.cz/mily-darek-pro-ano/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 01 srp 2023, 22:16

Co se ještě musí stát?
by Vidlák 1 srpna, 2023

Tak jsme se v uplynulých dnech dozvěděli, že v Nigeru došlo ke státnímu převratu, armáda sesadila profrancouzského prezidenta, zakázala vývoz uranu a zlata a… zřejmě pozvala do země Wagnerovce. Francie se ještě chvíli pokusila harašit zbraněmi, mluvilo se invazi, protože převrat se smí dělat je ve prospěch Západu. To je vždy legální. Když je převrat v neprospěch Západu, tak jsou automaticky ohroženy henty hodnoty a může se klidně humanitárně bombardovat…
Žádný majnstrýmový intervjuk si samozřejmě nepoložil otázku, jak je možné, že je Niger tak strašně chudý, když se o něj stará ta ojrohodnotná Francie? Nota bene, když má zásoby uranu a zlata… Jak je možné, že tamní obyvatelstvo podlehlo dezinformacím, začalo slavit v ulicích, pálit francouzské vlajky a radostně se těšit na Putina? A jak je možné, že přesně to samé se děje i v Senegalu… Tam, alespoň podle videí, také Emánka Macrona zrovna nemilují…

Tak co, intervujci! Divný, že? No jo, dokonce i v Nigeru už existují mobily, i tam je má skoro každý a i oni umějí dávat videjka na Jůtub, Telegram a Tik Tok… I tam už je CNN v háji a není schopná si pohlídat ten správný narativ…

A to si osobně myslím, že o zlato ani o uran nejde… Uranová ruda je na světových trzích celkem levná a drahá začíná být, až když z ní udělají jaderné palivo a to se v Nigeru fakt nedělá. A zisk z těžby zlata zase není moc vysoký, protože na světě už žádná snadno těžitelná ložiska nezbyla. Tohle není úplně rozhodující, i když to Frantíky asi zamrzí. Niger je totiž na cestě plánovaného plynovodu z Nigérie směrem do Evropy… Jedna z mála reálných možností, jak dostat do EU levný plyn, který nebude z Ruska…

Francie se chvíli snažila budit dojem asertivity, ale vzhledem k tomu, jak mizerně bojovali v Mali, tak už z cizinecké legie strach vyprchal a nastoupilo obligátní úsloví, že když Francouzi prodávají přebytečné zbraně, tak inzerují, že z nich nebylo nikdy vystřeleno, ale byly párkrát odhozeny… V kurzu je teď Prigožin a jeho melody boys.

Mali a Burkina Faso deklarovaly, že útok proti Nigeru budou považovat za útok proti sobě…

Když začala válka na Ukrajině a poměrně záhy se zasekla v pozičních bojích a západní mééédia nasadila vítězný tón, jak jsou Rusové neschopní, tak jeden můj čtenář v diskusi řekl, že Putin už vyhrál, jenom tím, že si troufnul. Troufnul si pustit se do proxy války s NATO a od té doby ukazuje, že celé NATO sice dodává zbraně, dodává peníze, cvičí vojáky, zavádí sankce, dělá propagandu, ale nikam to nevede. Zbytek světa nevidí neschopné ožralé mužiky. Zbytek světa vidí, že ti údajně neschopní ožralí mužici celkem hladce drží krok s největší vojenskou velmocí světa, zvládají to vlastně sami a Sauronovo oko najednou nestíhá hlídat všechno.

Na Západ si začínají dovolovat i země, které nemají nic.

Evropské HDP se proti tomu americkému propadá stále rychleji…

Vrcholní politici jsou buď na drogách, nebo na adrenalinových injekcích, nebo jsou úplně mimo a zdraví jeřáb.

Ukrajinská ofenzíva generuje především videjka hořících Leopardů a spousty mrtvol. K Melitopolu je stejně daleko, jako předtím.

Česká ekonomika zůstává v recesi a i když se některé ekonomické ukazatele zlepšily, stále jsme skoro nejhorší v Evropě.

Čeští zemědělci zjistili, že budou obětováni ve prospěch Ukrajiny… U nás už je po žních, chtěli by prodávat, ale nikdo nechce kupovat. Všichni znalí už prostě vědí, že ceny klesnou.

Politici zcela na rovinu říkají, že na důchody nebude…

AfD je v Německu už druhá nejsilnější strana…

Hele, kde je nějaký opak? Kde je nějaká potěšující zpráva? Už se k Západu přidala ta Indie? Už Putin umřel? Padly ceny energií na takovou úroveň, aby těžký průmysl přestal utíkat pryč? Kde je nějaký měřitelný dobrý výsledek?

Co se ještě musí stát, aby to všem konečně došlo? Musí francouzské ulice ještě víc hořet? Je zapotřebí, aby tam kromě autovraků ležela i mrtvá těla? Potřebujeme blackout? Musí Západ přijít i o ty poslední čtyři africké země, které s ním ještě pečou? Musí umřít ještě mnohem víc Ukrajinců? Musí Rusko zničit všechny Leopardy? Musejí začít hořet i Abramsy? Musí u nás někdo umřít na chybějící léky? Musí přestat chodit spotřební zboží z Číny? Kdy všem dojde, že jsme tak dlouho obkličovali Rusko, až Východ vlastně obklíčil nás?

Jak dlouho ještě budou mít všichni papaláši hlavy zastrkané ve svých řitích? Kolik miliard se ještě musí prodrbat, kolik zbraní se ještě musí poslat na Ukrajinu, než našemu premiérovi Otci Goriotovi Fialenkovi dojde, že ho stejně mezi sebe nevezmou? Kolik tu musíme mít ještě drogových afér, jak velký schodek rozpočtu se musí udělat, aby všem konečně došlo, že opravdu prohráváme? To se přes nás nejdřív musí přelít válečná fronta? Musíme se jednoho dne probudit a zažít nefungující bankomaty, nebo nefungující osvětlení? Musíme si to vyžrat až do dna?

Už i chudičký Niger si troufá. Fakt musíme mít další proxy válku v Sahelu? Máme málo migrantů?

Nebylo by lepší, začít se všemi nepřáteli jednat, dokud je ještě o čem?

https://www.litterate.cz/co-se-jeste-musi-stat/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 02 srp 2023, 22:10

Varováni jsme dostatečně… by Vidlák 2 srpna, 2023

Jen velmi málo katastrof se stane bez varování… Málokdy přijde něco úplně z ničeho nic. Tu a tam nějaké zemětřesení nebo nečekaná povodeň… tu a tam bouchne sopka, přijde tsunami, či tak něco. Sem tam začne někde hořet. Ale většinou je to tak, že si nejprve dlouho o katastrofu koledujeme, než se doopravdy stane.
Několik let předtím, než Titanic narazil na ledovec a šel ke dnu, vyšla kniha o zkáze fiktivní lodi Titan, která také narazila na ledovec. Její autor popsal budoucí katastrofu Titaniku tak trefně, že o tom dodnes spekulují různí věštci a ezoterici. Výchozí úvaha ovšem byla jednoduchá – všechny pasažérské lodě tehdy pluly plnou parou tou nejoptimálnější trasou, protože když máte na palubě tři tisíce lidí, tak je sakra rozdíl, když jim musíte dát o tři jídla víc a spálíte další stovky tun uhlí. Kapitáni nesnižovali rychlost a nějaký ledovec na tom nemohl nic změnit. Všeobecně se to vědělo, ale nikdo to neřešil. Byla jen otázka času, než se nějaká loď s ledovcem srazí… Černý Petr zůstal Titaniku a dodnes se kolem toho píše, mluví, filmuje… ba dokonce vznikají i dodatečné katastrofy milionářů, co si myslí, že jim je moře po kolena.

Proč to všechno píšu…

Včera se na Seznamu objevil článek o tom, že Ukrajinská ofenzíva fakt nejde, že Ukrajinci fakt ztratili v prvních dnech asi dvacet procent dodané západní techniky a spousty životů. Samozřejmě to tam zakudrlinkovali, že to nevadí, všechno je v pořádku, Ukrajinci budou dále postupovat pomalu, ale to není žádný problém. Když jsme to stejné říkali před měsícem, tak jsme byli kolaboranti a všechno to byla lež.

Mimochodem… ta debilita režimních intervjuků a vojenských analytiků už dosahuje nebes. Píší o tom, že Ukrajinci budou postupovat pomalu, že to jim jde a nakonec ruskou obranou projdou. Ani slovo o tom, že Rusové mají pořád spoustu času připravovat další obranu. Ukrajinci se za dva měsíce horko těžko probojovali k první linii ruské obrany. Za ní jsou ještě dvě další. (Podle map to tedy vypadá, že i k první obranné linii mají Ukrajinci ještě daleko) Jako Rusové nic nedělají? Koukají se, jak to Ukrajincům jde a čekají? Já myslím, že pěkně pokládají další miny a dělají další protitankové příkopy, chystají zaminované zákopy a než se Ukrajinci probijí přes první linii obrany, budou mít Rusové nachystané dvě další…

Aha, já zapomněl… Rusům určitě už došly kromě raket jídla a munice, i miny.

Asi to dělá ten úplněk, ale stejně tak se včera ukázalo, že se nikomu moc nechce do války v Nigeru. Evropa si tam evakuuje svoje lidi a původní výhružky se docela zmírnily a všichni o překot ujišťují, že žádnou invazi nechystají. Dokonce to i správně zdůvodnili… kdyby tam vlítli, tak by to vypadalo jako nová kolonizace a místní by je rozhodně nezačali milovat. Včera jsem napsal, že i chudičký Niger si začíná troufat a přestává se bát, že by jim Západ mohl zasolit.

V Senegalu probíhají nepokoje, pálí se tam francouzské vlajky… Česká televize mlčí, ale my to stejně všichni víme, protože není zapotřebí televizního štábu, stačí mobil a fejsbůk.

Joe Biden prý bude zbraně pro Ukrajinu nově dodávat Taiwanu… Koneckonců ve Vilniusu řekli jasně, kde má Zelenský svoje místo.

Varšava se začíná hádat s Kyjevem… Putin hezky diplomaticky řekl, že kdyby si Poláci chtěli něco na Ukrajině zabrat, tak to Rusovi nebude vadit.

Akcie ruské Sberbank trhají rekordy… USA naopak přišly o špičkové ratingové hodnocení.

Majnstrým píše o tom, že elektromobilitě se nějak nedaří. Volkswagen by prý mohl dopadnout podobně jako Nokia. Používají stejná slova, jako dezoláti před rokem. Ale to byl každý varovný hlas ještě jasným zrádcem placeným Moskvou.

Průmyslová výroba je v hlubokém útlumu… Opět to píší pravdomluvní intervjuci.

Náš prezident si dosazuje spřátelené oligarchy… a na ústavní soud má přijít pachatel justičního zločinu. Dokonce i našemu Taiwanci Zastrčilovi je to žinantní. Když jsme před volbami upozorňovali, že Petr Pavel nebude úplně to pravé ořechové, tak nás všechny platil Agrofert a byl to jasný důkaz ruské hybridní války.

Brněnská primátorka jede na kokainu, Matěj Holan to považuje za normální… Ale nám říkají, že jsme dezoláti.

Všechny statistické ukazatele říkají, že Česká republika je z celé EU asi v největším průseru.

Když jedete autem a rozsvítí se žluté a červené kontrolky, tak je velmi rozumné zastavit, bez ohledu na to, že spěcháme. Protože pokud budeme tyto kontrolky ignorovat, nejspíš nedojedeme vůbec a špatně to dopadne. Já už fakt nevím, co všechno se ještě musí stát, jaké kontrolky se ještě musejí rozsvítit, aby to varování bylo dostatečné.

Vládo, Evropo! Zastavte! Takhle nějak vypadají poslední varování. Svým způsobem nás Pánbůh má hodně rád. Od loňského léta posílá jedno upozornění za druhým. Copak nevidíte, že i vy sami už mluvíte jak dezoláti, jen máte pár týdnů zpoždění? Chováte se jako kapitán Smith, který podle vzoru všech svých kolegů pluje plnou parou mezi ledovce. Riziko nárazu je enormní. Zastavte!

Zrušte všechny ty grýndýlové nesmysly, zrušte všechny emisní normy Euro 7, zrušte emisní povolenky, přestaňte se pokoušet vyhrát nad Východem, kterému jste ve své neskonalé debilitě nejdřív odevzdali továrny. Jednejte o míru. Braňte to, co ještě není rozmlácené – třeba vlastní hranice a vlastní zemi. Vykašlete se na henty evropské hodnoty… žádné společné řešení neexistuje, jen budeme využiti. Nebo chcete, aby z pár měsíců i na Seznamu napsali, že nás naši spojenci vycucli a nechali na holičkách? Chtěli jste s Ukrajinou vyhrát, ale pokud nezačnete jednat, tak s Ukrajinou prohrajete. Také pak podobně jako Fírer zatratíte národ, že vás není hoden?

Zastavte, dokud to ještě má smysl. Zachráníte tím hodně životů, hodně majetku i hodně peněz. Já vím, oni by se na vás vaši šéfové zlobili… ale pokud se potopíme, tak vám to stejně nepomůže. Varování máte dost a stále častěji přicházejí i od vašich lidí. Jednoho dne už nebude před čím varovat a prostě se to stane. Nikdo vám pak nepomůže, stejně jako nikdo nedokáže pomoci sesazenému prezidentovi Nigeru… Západu se hodně zkrátila paže.

Teď ještě můžete vyjednávat a něco uhrát. Ale jestli to takhle půjde dál, zakrátko už budete jen spouštět čluny. Ještě můžeme většinu toho, co zbylo, zachránit. Ještě nám může zůstat většina z toho, co máme. Až v plné rychlosti narazíme na realitu, bude už pozdě a většina toho, co nás teď drží nad vodou, půjde ke dnu. Lepší Titanic, který stojí, než vratké záchranné čluny, které nestačí pro všechny.

Zatím je to ještě jen varování. Nechtějte, aby se to doopravdy stalo.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý kdo pošle dar alespoň 350 Kč, může si na oplátku vyžádat moji knihu.
https://www.litterate.cz/posledni-varovani/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 04 srp 2023, 00:28

Sílí to, sílí. Rakušan říkal…
by Vidlák 3 srpna, 2023

S chutí jsem si přečetl, že nám ministerstvo vnitra vydalo novou zprávu o antisystémových hnutích. Je to blábol podobný tomu, co psal blahé paměti František Vrabel, když měl své sémantické vize, které svět neviděl, ale přesto stojí za to, si jí přečíst. Píšou tam totiž, že sílíme tak, že už to zastiňuje tradiční extrémistická uskupení. Sice tedy vůbec nevím, jak taková tradiční extrémistická scéna vypadá, ale už i u Vítka si všimli toho co tady už půl roku melduju. Že se ve společnosti něco pohnulo. Celé to monitorování tradičních ruských kolaborantů asi bylo úplně k ničemu, když se tu najednou z ničeho nic vynořili úplně noví bojovníci a ejhle… už nám významně podrývají henty demokratické pilíře a přebírají jakési myšlenky, které nejsou v souladu s politikou strany a vlády.
A vy pořád, že nemáme žádnou sílu, že to nikam nevede, že jsme jen malá sociální bublina. Jak vidíte, už jsme to dotáhli do výroční zprávy Vítka Rakušana a když si odmyslíte všechny ty kecy a správné narativy, když si odmyslíte řeči o tom, že za všechno může Putin, tak ani všichni ti experti na extrémismus nedokázali zakrýt fakt, že tu za poslední rok vyrostlo něco, co předběhlo všechna dosavadní hnutí.

Dokonce tam už celou jednu kapitolu věnovali „kvazimediální scéně.“ Hlavně teda mluvili o tom, jak šíříme rozličné kremelské narativy a že to děláme na sociálnich sítích… Ano, přesně takhle to děláme. Je to mnohem levnější, než držet studio, přenosový vůz a štáb lidí. Sice to různě dehonestovali, ale stejně nemohli opominout, že máme dost velký dosah na to, aby to hrálo roli.

Dokonce na vnitru museli (samozřejmě s patřičnou despektní omáčkou) připustit, že se na alternativě uzavírají spojenectví, že se to tříbí, že to generuje lídry a dokonce tam napsali, že jsme vitálnější než v období před covidem…

Vidíte… proti extrémismu bojuje ten nejlepší demokrat všech dob, Rakušan a s ním ta nejliberálnější a nejsprávnější vláda známého vesmíru a antisystémové hnutí sílí, je vitálnější, jejich lídři spolu mluví, uzavírají spojenectví… a zbavují se blbců… Oni tomu říkají široká škála nesourodých uskupení s omezenou životností, ale nemohli úplně zakamuflovat další věc, kterou neustále hlásím – že proces odpadání od majnstrýmu je zcela jednosměrný a nevratný.

Úplně zřetelně je ze zprávy vidět zklamání z toho, že se odpůrci současné vlády nezapojili do bitek mezi Romy a Ukrajinci. A ještě víc to, že hento antisystémové hnutí vůbec není spojené s neonacisty. Také si tam hoši všimli, že SPD spolupracuje s AfD a moc se snažili dokázat, že Okamura je pravicový extrémista. Ale reálně prostě zjistili, že opozice spolupracuje napříč Evropou. SPD palec nahoru…

Stejně tak nemohli zamaskovat, že pohonem tohoto všeho je frustrace z vývoje a zklamání… ano, u lidí od čtyřiceti výš. To jsou ti, kteří si už jaksi uvědomují, že nejsou mladí, sil začíná ubývat a začínají myslet na to, jak jim bude v šedesáti. Sice za to samozřejmě může Putin, ale lidé vůbec neřeší Rusko, ale řeší důchody, pracovní místa a jsou frustrováni z toho, že plody jejich celoživotní práce teď vláda posílá na Ukrajinu. Jsou naštvaní, protože spořili na důchod a teď to museli použít na zaplacení složenek za plyn.

Vláda samozřejmě za nic nemůže, ta dělá všechno nejlíp a slouží tomu jedinému a správnému DOBRU. Jenže služba tomuto DOBRU generuje frustraci, díky které lidé začínají „přebírat jiné myšlenky“ = přemýšlet… a henté ruské propagandě stačí jen dodat argumenty a chudák vláda se najednou nechytá. Ano, nechytá se, protože argumenty majsntrýmu už jaksi nedokáží vysvětlit, proč se lidem děje to, co se jim děje.

Moc hezké jsou také formulace, že se na tuto frustraci „lepí lidé, kteří jí využívají k získání popularity.“ Ano, milí vnitráci, říká se tomu politika pro lidi. Já vím, že naše vláda tohle nedělá, že rozhodně neslouží svému národu, ale fakt byste se neměli divit, že jiní svému národu sloužit chtějí a že je tu po takových lidech docela poptávka. Přece jenom se začíná ukazovat, že sloužit nejvyšším evropským hodnotám znamená pro občany prázdnou peněženku a spoustu státní buzerace. Opět ta jejich zpráva nedokázala zakrýt zděšení, že popularitu získávají politici, kteří mluví za obyčejné lidi. To už tu přece vůbec nemělo být. Mluvit se smí jen ve prospěch LGBT, grýndýlu, emisních povolenek a cenzury internetu… Dezoláti mají držet hubu a krok.

Hele, jsme rok od chvíle, kdy se začalo mluvit o té první demonstraci v září. Jsme rok od chvíle, kdy jsem doma hostil Jindru Rajchla. Jsme rok od spousty skeptických slov, že na demonstraci nikdo nepřijde, že z toho nic nebude, nikam to nepovede a nic se stejně nezmění. A ejhle… sám Vítek říká, že mu tady vyrostlo něco, s čím si vlastně vůbec neví rady a nejhorší na tom je, že se mu to strašně blbě škatulkuje. Ono je to takové neuchopitelné, nesourodé… jo, jo, jediné hnutí, které vaši tajní fízlové nemohou rozbít, je to, které oficiálně nijak neexistuje. Než si totiž stihnou udělat obrázek, kdo je v celé síti důležitý, už je to zpravidla jinak. Síť nemá žádný střed… jen prostě roste.

A víte proč? Protože to už začíná mít společnou myšlenku. Ne, ještě ji nikdo filozoficky nerozebral a neudělal z toho manifest, ještě se jí nezabývají univerzitní profesoři. Ale už existuje. Možná trochu podvědomě. Neváhám říci, že v tom hraje velkou roli prostý pud sebezáchovy. Ještě to nevypadá jako desatero ani jako vyznání víry. Ale už to začíná spojovat. Ne po rovině politické, ani po rovině hospodářské. Ale po rovině národní už rozhodně ano. Zachránit národ, zachránit mír, zachránit základní kameny společnosti. Bránit rodinu, bránit děti…

Petr Hampl ve své knize popisoval obrazné prolomení hradeb. Vidlák vám říká, že začínáme nové hradby zase stavět. Ještě nevíme, jak to půjde nejlépe. Ještě nevíme, kdo tomu nejlépe rozumí. Určitě ještě uděláme celou řadu chyb a zjistíme, že některé úseky jsme postavili blbě. Ale už máme chuť stavět. Tak velkou, že nás pravda a láska musí brát vážně. Dovedete si představit, co ve svých zprávách budou muset psát za rok?

A abych splnil to, co vnitrácká zpráva píše, tož se k vám lepím, zneužívám vaší frustraci a strach a dělám to, abych dosáhl popularity a peněz:

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý kdo pošle dar alespoň 350 Kč, může si na oplátku vyžádat moji knihu.
https://www.litterate.cz/sili-to-sili/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 04 srp 2023, 22:40

Klimatická zima
by Vidlák 4 srpna, 2023

Když jsem se v roce 2012 přestěhoval na jižní Moravu, poradil mi tchán, abych co nejdříve začal přemýšlet o bazénu. Prý nepotřebuji nic velkého… nic na plavání, naopak aby to bylo malé, levné na provoz, v podstatě jde jen o to, mít možnost se v létě zchladit, protože „jinak, zeťáčku, v létě žádnou práci neuděláš. Zdejší vedro tě skolí.“ Měl pravdu. Hned první léto jsme měli v ložnici dvacet devět stupňů už v květnu a úmorná vedra povolila většinou až v druhé polovině srpna. Nikoho z místních to nepřekvapovalo, bylo běžné že trávníky v červnu zežloutly a znovu se zazelenaly až v září.
Po dvou letech zápolení s letními vedry jsem si nakonec bazén pořídil. Napouštěl jsem ho zpravidla koncem května a osmadvacet stupňů teplá voda v něm vydržela většinou až do září, aniž bych musel řešit nějaký jiný ohřev než sluneční svit. Sklizeň pšenice tehdy začínala zpravidla ještě před červencovými svátky a bylo velmi příjemné, přijet večer ze sila a zchladit se po úmorném dni.

Na takový stav jsem si začal zařizovat grunt. Celkový úhrn srážek se nemění, ale prodloužily se intervaly mezi „špatným počasím.“ Nejdelší časový úsek, kdy prakticky neprší, může trvat až šest týdnů. Žádné klimatické dotace, žádné emisní povolenky a podobné hovadiny, ale prostě dostatečně velké nádrže na dešťovou vodu. K tomu pořízení kapkových závlah, aby byla spotřeba co nejmenší. Na dvoře jsem zasadil třešeň a cukrový javor, aby to dělalo stín. Strom je nejlevnější klimatizace. Zdi jsem natřel na bílo, aby co nejvíce slunečního světla odrážely. Postupně jsem opravil dláždění, aby bylo jen tam, kde je to nutné, ale všude jinde aby byla zeleň. Stejně v létě seschla, ale alespoň něco.

Na každém volném místě jsem vysadil vinnou révu. Té nedostatek vody nevadí, umí natahovat velmi hluboké kořeny a naopak jí slunce a teplo svědčí. Meruňky jsem přesadil do stínu sousedova domu, protože jinak mi každý rok nějaká uschla. Když mi dosloužil starý skleník po dědečkovi, prostě jsem ho zrušil. V našich podmínkách byl v podstatě zbytečný. Rajčata i papriky bez problémů uzrály pod volnou oblohou.

A sotva jsem to všechno dokončil, je najednou všechno jinak…

Termín žní se vrátil na dobu před čtyřiceti roky. Do poloviny července. V posledních třech letech zjara slušně prší, takže závlahy používám zpravidla až v létě a kupříkladu ranné brambory je vůbec nepotřebují. Březen a duben mají stále poměrně nízké srážkové úhrny, ale třicetistupňové teploty jsem už v té době několik let nezažil. I malé množství vody tak rostlinám stačí.

Letos sice byly červen a červenec poměrně suché, ale skutečně tropické teploty trvaly sotva čtrnáct dní. Zase méně jak loni. Prvních čtrnáct dní prázdnin jsem několikrát do svého bazénu vlezl, ale pak už ne, protože i když ve dne bylo přes třicet stupňů, v noci teploty padaly i docela hodně pod dvacet stupňů. Co slunce přes den nahřálo, to v noci vychladlo. I v těch nejteplejších dnech jsem se v ložnici v noci přikrýval. Havajský způsob spaní (nahý a bez deky) jsem neprovozoval od doby covidové.

Docela mizerně mi dozrávají papriky. V noci je jim zima. Začínám se normálně obávat o cukernatost hroznů, protože sluníčko prostě chybí. Rajčata jsem také míval sladší. I přes sucho jsem nespotřeboval ani polovinu nasbírané dešťové vody. Letos jsme měli nejstudenější vlnu veder za posledních dvanáct let. Koupací sezóna v háji, už jsem přestal v bazénu doplňovat chemii a přemýšlím, že tam dám nějakého kapra.

U nás na Znojemsku, jsme stačili pšenici sklidit ještě před deštivým počasím, které přišlo začátkem minulého týdne, ale na takovém Dačicku ještě pořádně ani nezačali. Teď jim do toho prší, kombajny stojí, čeká se na lepší počasí a agronomové chodí jak lvi v kleci, protože v tuto dobu už se mají zaorávat strniště a sít řepka. První týden v srpnu už zpravidla bylo osivo v zemi. Letos nejenže ještě ani nesejí, ani nepřipravují půdu, na polích ještě stojí klásky a voda z nich vymývá dusík…

Co nám zatím hlásí naše pravdomluvná mééédia? Že se Česko otepluje dvakrát rychleji, než zbytek světa. Ale nemusí nám to být líto. V Austrálii zase média píší, že se Austrálie otepluje dvakrát rychleji než zbytek světa. Francie se otepluje rychleji než zbytek světa. Nový Zéland, Brazílie, Egypt, Sahel, ba i Rusko se oteplují dvakrát rychleji než zbytek světa. Všechny země světa se oteplují rychleji než zbytek světa… Nekecám. Stačí si přečíst zahraniční tisk.

Máme hentu zničující vlnu veder, která nás všechny co nevidět usmaží a voda u mě v bazénu má s bídou dvaadvacet stupňů. Letos na mě klimatická změna dopadá kyselými rajčaty, mizernými paprikami a nedostatečnou cukernatostí hroznů. Inu… dědeček měl skleník a asi nebyl úplně zbytečný. I když bývalo vedro. Deset let jsem doma stavěl co nejlepší hospodaření s vodou a sotva jsem ho dokončil, přestal jsem ho potřebovat…

Samozřejmě zase přijdou suché roky. Přijdou i velmi horké roky. Přijde čas, kdy se budeme rádi cachtat v bazénu tři měsíce. Ale také přijdou roky, kdy léto skoro nebude. Přijde léto, které proprší. Přijdou suchá i mokrá jara… Prostě příroda si to udělá po svém. Ona je dělaná na rozmanitost, nikoliv na stálost a neměnnost. Ale čím dál zřetelněji je vidět, že největšími dezinformátory jsou všechny ty klimatické panely a strážce klimatu Frans Timmermans. Příroda je naprosto v pořádku, planeta taky. V nepořádku jsou média, evropské hodnoty a ta místa, kde si člověk ve své nabubřelosti myslel, že poručí větru dešti. Džungle funguje normálně, jen v té betonové džungli se nedá normálně žít.

Ano, klima se mění. Pořád. Ale místo aby se s klimatickou změnou bojovalo lepším hospodařením s vodou, místo aby se stavěly rybníky, přehrady, vodovody, nádrže a vsaky, tak se dělají emisní povolenky. Místo aby svoje okolí zlepšovali ti, co tam žijí a rozumějí tomu, rozhoduje o tom úředník v Praze nebo v Bruseli… Místo aby se člověk poučil od přírody, co na které místo patří, tak vybíjí krávy a myslí si, že tím se něco zlepší…

Já jsem v klidu. S globálním ochlazováním budu bojovat stejně jako s globálním oteplováním. Na střechu vedle bazénu si dám solární kolektor, vymyslím něco chytrého a jednoduchého, aby rajčata a papriky byly v teple a chladno mi vůbec nebude vadit, protože se při něm bude dobře spát… A všem klimaalarmistům se budu dál vysmívat…

https://www.litterate.cz/klimaticka-zima/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 06 srp 2023, 23:13

Velké nic by Vidlák 6 srpna, 2023

Pamatujete? Ještě před čtrnácti dny naši pravdomluvní intervjuci vzletnými slovy hovořili o mírové konferenci v Džiddě, kam se sjede celý svět a kde bude nastolen mírový plán pro Ukrajinu pod taktovkou Ukrajiny (a samozřejmě také USA a celého Západu). Pak se začalo mluvit o tom, že to není žádná mírová konference, ale jen konference, která má za cíl, seznámit henten správný a demokratický svět s ukrajinským mírovým plánem. Od včerejška máme novinku… intervjuci už říkají, že je to Saúdský plán. Asi aby to nebylo další Bidenovo fiasko v řadě.

Nepřekvapivě plán předpokládá, že Ukrajina plně zvítězí a Rusko zcela prohraje.
Nejlepší bylo naše Zamini, které tam vystoupilo s prohlášením, že mírový plán Ukrajiny plně podporujeme. Samozřejmě už nedodali, čím ho podporujeme. Jestli stovkami tanků, letadel, raket, plnými vlaky munice, desítkami tisíc dronů a nebo jen ústy našeho kinderministra Lipánka.

V neděli existoval jediný výsledek, který by se dal prezentovat naší libodémo veřejnosti, co ještě stále věří v Ukrajinské vítězství: Čína prý vyslala Rusku důležitý signál… Omluvte naše novinářstvo, diplomacii i vládu… oni už nic jiného ani neumějí říct.

Ano, mělo to být jinak. Ukrajina měla v tuto chvíli bušit na Melitopol, Berďansk a Mariupol. Ruští vojáci měli ustupovat na všech frontách, henty internety měly být plné fotek vzdávajících se ožralých mužiků a hořících ruských tanků, ruští vojenští blogeři měli mluvit o strašné katastrofě a v Džiddě se měl porcovat ruský medvěd. Jasný signál Rusku neměla dávat Čína, ale USA měly dávat jasný signál ruským oligarchům, že je nejvyšší čas, opustit Putina, rozbít Rusko a zachovat si statky i hrdla.

Co je výsledek? Jedno velké nic. Bez ohledu na Šafrovo Fórum, bez ohledu na britské instituty války, bez ohledu na kecy CNN, Ukrajinci obsadili území, které je na mapě špatně vidět i lupou. A když Západ tvrdí, že to stálo dvacet tisíc životů, realita bude určitě o dost hrůznější. Do boje na ruské straně už nezasahuje jen generál Zima, nebo generál Bláto, ale přidal se i generál Křoví a jestli to takhle půjde dál, za chvíli bude ruským vojákům pomáhat i zákeřná generál Tma, který každou noc prorussky zahalí bojiště.

Všímáte si té karmy? Před rokem Západ nabubřele tvrdil, že konflikt na Ukrajině má vojenské řešení. Následoval výčet vojenské pomoci. Po roce dělají mírovou konferenci a do toho jim dochází, že vojenskému řešení tohoto konfliktu je blíž Rusko než Ukrajina. Stále zřetelněji to připouštějí dokonce i ukrajinští politici. Žádné porcování ruského medvěda se nekoná, naopak… stal se pátou největší ekonomikou světa, větší než Německo a největší v Evropě. Už se těšíte, až si koupíte nového levného Moskviče z poctivé ruské oceli? Dovedete si představit, že za deset let bude Volha symbolem kvalitního rodinného auta, spolehlivého a za dobrou cenu? Zajímavá představa, že? A ve vývoji budou dělat samí odborníci s německými jmény, přepsanými azbukou… Volkswagen bude americké auto a v halách Škodovky se bude pořádat třetí ročník festivalu Colours of Mladá Boleslav…

Mimochodem… první vojenský analytik zmínil to, co jsem říkal minulý týden – že než se Ukrajinci probijí minovými poli a třemi liniemi obrany, Rusové si připraví další tři linie plné min, ostřelované děly a vrtulníky, pokryté drony a nasáklé ukrajinskou krví.

A mír se v Džiddě neupeče, neupeče se tam ani konec války, jen spousta dalších států zjistí, že západní hemžení je jen hemžení bez jakéhokoliv smyslu.

Navíc je docela reálné, že nám válka na Ukrajině nestačí a dáme si ještě válku v Nigeru. Ona totiž bude vypadat úplně stejně, jako ta ukrajinská. Už se to vyzkoušelo. Drony jsou laciné a Lancety si může dovolit i nejchudší země světa. Stejně tak si tyto země mohou dovolit miliony min. Zakopat je umí dokonce i negramotný černoušek. A jestli je v poušti fronta tady, nebo o deset kilometrů vedle, koho to zajímá, že? Nemluvě o tom, že Evropa už nemá zbraně ani pro Zelenského, natož ještě pro Nigérii.

Kde já jen viděl toho Prigožina, jak se pěkně domlouvá wagnerovské kšeftíky s africkými vůdci… ?

Hele Lipánku! Nech toho. Vraťte se k tomu, co šlechtilo českou diplomacii. Mluvte o reálném míru. Přestaňte posílat zbraně, začněte posílat zdravotníky. Přestaňte hrozit raketomety a začněte hrozit opuštěním rozhovorů, které nikam nevedou. Svůj osud jste spojili s vítěznou Ukrajinou. Pomalu byste měli začít přemýšlet, jak budete minimalizovat škody, až se definitivně ukáže, že se to nepovedlo.

Začněte si chystat argumenty, až se vás zeptáme, proč jste nechali vykrvácet desetitisíce Ukrajinců, i když už každý dezolát poznal, že nevyhrajete. My se vás totiž zeptáme. Zeptáme se také, proč jste nechtěli mír, když byl možný a Rusko k němu bylo ochotné? Zeptáme se, jestli potřebujeme generály a tajné služby, kteří včas nepoznali, že vítězství nebude a že už se nebojuje za Ukrajinu, ale za zachování tváře Západu. Vaší štváčské a zpupné tváře.

Zeptáme se ministryně války, proč vyprázdnila sklady kvůli ofenzívě, která dokázala jedinou věc – zachytávat šrapnely těly vojáků. Zeptáme se premiéra, proč tak dlouho podporoval válku, která v naší blízkosti zbídačí čtyřicet milionů lidí.

Zeptáme se, jestli vám ty evropské hodnoty stály za padesát tisíc ukrajinských amputací a stovky tisíc ukrajinských životů. Zeptáme se, jestli vám stálo za to, zničit evropskou konkurenceschopnost, zlikvidovat poslední žalostné zbytky průmyslu a udělat z původně nejvyspělejší části světa (kam se hrabaly USA na naše zdravotní a sociální zabezpečení), středověký skanzen.

A hlavně… zeptáme se vás, proč jste neakceptovali původní cenu… ukrajinskou neutralitu. Nic víc po vás Rus původně nechtěl.

Jestli nemáte žádné eso v rukávu, tak přesně tyto otázky budete brzy muset zodpovídat. Brzy!

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý kdo pošle dar alespoň 350 Kč, může si na oplátku vyžádat moji knihu.
https://www.litterate.cz/velke-nic/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 07 srp 2023, 23:15

Zákon padajícího komouše
by Vidlák 7 srpna, 2023

Znáte zákon padajícího lejna, že? To nadřízený seřve podřízeného, ten je samozřejmě naštvaný, tak seřve bezdůvodně zase svého podřízeného, ten si zchladí žáhu zase na někom, kdo je o stupínek níž, ten pak doma seřve manželku, ta seřve děti a ty nakopnou psa. U psa se to zpravidla zastaví, protože ten jediný v celém řetězci nebývá pomstychtivý.

Když teď sleduji proces jmenování ústavních soudců, tak jsem na základě této analogie došel k tomu, že se v přímém přenosu díváme na zákon padajícího komouše. Podotýkám, že nemluvím o padajícím komunistovi, ale prostě o padajícím komoušovi, což není totéž.
Krátce shrnu situaci. Petr Pavel navrhl do ústavního soudu soudce Fremra, který měl tak kontroverzní předlistopadovou minulost, že se to eklovalo i Johnu Bockovi, který sice dlouho varoval před komunisty v řízení státu (když šlo o Babiše), aby pak nadšeně a v jednom šiku s libtardy zvolil na Hrad člověka, který se „z mladické nerozvážnosti“ školil na rozvědčíka, kde se učil, jak takovým Kunderům, Havlům, Hučínům, Mašínům a Bokům, zakroutit krkem.

Rozvědčík samozřejmě provedl ukázkové překabátění a stal se stejně nadšeným služebníkem nového režimu, který využil jeho morální přizpůsobivosti do mrtě.. Prezident v předvolební kampani o své minulosti zdatně mlžil, dělal ze sebe etalon pravdy a poctivosti a sotva se na Hradě rozhlédl, navrhl jako ústavního soudce Josefa Fremra, který měl prsty v jednom z posledních justičních zločinů v zemi, ale vykecal se z toho, že nevěděl, že tehdejší STB manipulovala s důkazy.

Hádejte, co udělala většina pravdomluvných novinářů a hlídacích psů demokracie. Ano, správně. Neudělali nic a spokojili se s jeho vysvětlením, protože co generál dělá, dobře dělá. Pak Fremr nastoupil před naší pojistku demokracie, senát, který jeho nominaci potvrdil. Co myslíte, řešili senátoři Fremrovu minulost? Ve většině neřešili. Jeho nominace prošla. Také se spokojili s jeho mladickou nerozvážností, koneckonců jeden komoušký precedent už tady máme.

A když byla celá demokratická procedura hotová, byly to sociální sítě, které nahradily pravdomluvná média, pravdomluvné senátory a vůbec všechny pojistky demokracie a přinesly další zajímavé informace. Jako že Fremr vstoupil do strany snad v říjnu 89, aby se za to o měsíc později už styděl… a že prý nemá prsty jen v jednom justičním zločinu, ale v celé řadě, protože odsuzoval emigranty za pokus o opuštění republiky. Parlamentní listy dostály svému poslání a ostatní alternativní noviny také… ale majnstrým se probral až tehdy, když bylo mlčení naprosto neudržitelné.

Stonásobná mladická nerozvážnost… To jsme tu ještě neměli. Zjistit to, bylo snadné, archivář to prý měl v kupě za hodinku.

Ano, tyhle informace rozšířili na celou republiku především dezoláti. Respekti, Reflexy, Sémantické vize, Cempeři a ti další ukázkoví demograté se na tom prakticky vůbec nepodíleli a zřejmě si na redakčních poradách ladili notičky, aby národu vysvětlili, že existuje dohoda, že na Ústavním soudu budou nejvýš dva komouši. Kysela říkal… Úplně si představuju ten guláš v libtardích hlavách. Bojují proti komunismu, zvolí si rozvědčíka za prezidenta a pak musejí koukat, jak si komouš jmenuje do vrcholné funkce dalšího komouše. A dvojnásobný zmatek všech těch poslušných novinářských pejsků, kteří to teď mají nějak vyargumentovat.

Jestli z toho zmatek v hlavě nemají, je to neklamným důkazem, že jejich hlava musí být cimrmanovsky jasná a prázdná.

Co na to řekl náš stosedmičkový prezident? Přesně to, co byste od stosedmičky čekali. Že s kýmkoliv mluvil, každý mu Fremra doporučoval. Nevím, s kým mluvil, ale když mu doporučili Fremra, tak o charakteru prezidentových poradců víme všechno. Všichni mu ho doporučovali…. Já bych prezidentovi doporučil, aby se s těmito lidmi přestal bavit a naopak se začal bavit s těmi, kteří ho nedoporučovali. Ti zřejmě ještě nemají v hlavě vymaštěno. Pak ještě na Fremrovu obranu dodal, že před rokem 89 soudil podle práva. Já myslel, že máme Ústav pro studium totalitních režimů, který se už celá léta snaží dokázat, že předlistopadový režim neměl s právem nic společného. Nebo už je to jinak, když máme na hradě Flanel? Odteď už Havla také odsoudili podle práva? Já jen, abych měl jasno…

Já vím, ušpinit se v předchozím režimu, nebylo nic těžkého, ale ne každý si vybral kariéru rozvědčíka nebo soudce. Ne každý si vybral kariéru, ve které měl moc nad druhými. Kdyby Pavel a Fremr dělali architekty… tedy pardon, podle IQ spíš soustružníky… , nebylo by jim co vyčítat. Soustružníci zpravidla nedostávali lidi do kriminálu a neučili se je zabíjet.

Myslím, že v senátu se o Fremrově nominaci hlasovalo tajně, že? Toho jediného lituju. Nikdy se nedozvím, kterých třicet devět senátorů není žádnou pojistkou demokracie, protože si o nominantech nic nezjistili a nechali projít skutečně ukázkového komouše. Ne komunistu. Komouše.

Petr Pavel včera řekl, že si Fremrovo jmenování ještě rozmyslí. Pozdě, PePo. Už všichni víme, že jsi buďto nevěděl, což je dost blbý na to, že jsi v nejvyšší funkci a máš tým lidí, jejichž povinnost je vědět. A nebo jsi věděl a raději ani nebudu říkat, co to znamená. I senátoři buďto nevěděli a tak nemají ve funkcích co dělat a nebo věděli a opět nebudu říkat, co to znamená. O novinářích se ani nezmiňuju. Pro ně by měl být smysl existence, tohle zjišťovat. Přišli s těmito informacemi pravdomluvní maijnstrýmoví novináři? Nepřišli. Potřebujeme takové novináře? Nepotřebujeme. Vyhodit televizi z okna a odhlásit poplatky. Taková veřejná služba je i zadarmo drahá.

Takhle prosím vypadá zákon padajícího komouše. Jakmile zvolíte jednoho, začnou tam napadávat další. Jde to odshora dolů. Obzvlášť dobře to funguje, když si ho zvolíte do nejvyšší ústavní funkce. Ještě pořádně ani nezačal a už mohl být na ústavním soudu jeho podobně uvědomělý a podobně mladicky nerozvážný bývalý stranický soudruh. Dalšího bývalého soudruha máme jako nejvyššího státního zástupce a svými výroky už také ukázal, že tehdejší VUML se uměl vrýt hluboko do mozkové kůry. Dost možná bychom zjistili, že pár dalších podobných už dělá pod ním.

O Skálovi říkají, že je stalinista. Ale proti těmhle je ukázkový demokrat. Babišovu minulost probírají horem dolem i když všechny soudy řekly něco jiného. Já vím, že ho leckdo nemáte rádi, ale tohle by si nikdy nedovolil. Pamatujete jak libtardi chodili demonstrovat proti Marii Benešové? Odteď bude stačit říct slovo Fremr. Okamura je prý antisystémový a chce tu zavést dikaturu…. che, che, jaké to je milí libtardi, když zjistíte, že za demokracii tu bojují ti, které byste nejraději viděli v (demokratickém a humanitárním) gulagu?

Takže si pamatujme – zákon padajícího komouše – Bývalý rozvědčík z mladické nerozvážnosti dokazuje, že se změnil, tím, že nominuje na ústavní soud člověka zapleteného do justičních zločinů, který z mladické nerozvážnosti vstoupil do Strany na podzim 1989 a podle práva soudil emigranty…. Pojistka demokracie Senát to jaksi nepojistil), hlídací psi demokracie si vzali volno a nebýt nezávislých influencerů na sociálních sítích, kteří mají větší dosah než pravdomluvná média a nebýt alternativních médií s Parlamentkami v čele, tak bychom ho tam nejspíš fakt měli.

Až budu jednou navrhovat zrušení televizních a rozhlasových poplatků, tak přesně tohle budu dávat za příklad. Zákon padajícího komouše. Jakmile někam jednoho dosadíte, začnou se další objevovat i pod ním a pojistky demokracie jsou poněkud nefunkční nebo alespoň zpozdilé. Sociální sítě se ukazují mnohem lepším hlídacím psem, než jsme si mysleli a byli jsme svědky dalšího pokusu o majnstrýmové vymlčování Ještě před pár lety by jim to vyšlo. Teď už ne. Jejich boj proti dezinformacím udělal přesný opak.

Až včera se nám pravdomluvní intervjuci rozjeli a aby dokázali svojí užitečnost, začali lustrovat i ostatní ústavní soudce. Údajně už zjistili, že nový předseda ÚS Baxa také soudil za nelegální překročení hranic… Tak nevím, jestli Kysela nebude muset hledat dva nové komouše, aby naplnil kvótu… Aneb, jak zničit Ústavní soud v méně než sedmi dnech… Tohle prostě nevymyslíš… Navíc nám prezident řekl, že odsoudit někoho za útěk z totality, bylo naprosto v pořádku. Koláři! Nenechte ho mluvit, protože jinak se prokecne dřív, než nás do té války zaženete. Jestli to totiž takhle půjde dál, tak tu novou demonstraci Jindra snad ani nestihne svolat…

Hele, myslíte, že by Putin dokázal vymyslet lepší hybridní operaci na destabilizaci naší země a zesměšnění současných elit?

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý kdo pošle dar alespoň 350 Kč, může si na oplátku vyžádat moji knihu.
https://www.litterate.cz/zakon-padajiciho-komouse/

Zamčeno