Vidlákovo kydání...

Zamčeno
Konias
Samostatný redaktor

Re: Vidlákovo kydání...

Příspěvek od Konias » 08 srp 2023, 23:13

Stále stejná chyba by Vidlák 8 srpna, 2023

Můj včerejší článek o zákonu padajícího komouše měl docela slušný ohlas. Ale upřímně… každý, kdo něco napsal o tom, kterak agent Pávek jmenuje do Ústavního soudu člověka, který se podílel na justičním zločinu, ten musel mít ohlas. Příběh je dobrý sám o sobě. Málokdy se tolik papalášů odvaří na podpoře člověka, který podle tehdejšího práva soudil emigranty, kterým se nelíbilo v totalitě. A když takovou věc uslyšíte z ústa našeho prezidenta, který ještě nedávno tvrdil, že svou mladickou nerozvážnost překonal a už je z něj ukázkový demokrat, tak najednou víte přesně, jaký přerod se v něm ve skutečnosti odehrál. Prostě jen pochopil, odkud vítr fouká. Oni prostě říkají pravdu, jen když nedávají pozor.
Takže už víte, jak náš prezident vnímá dobový kontext – Fremr sice odsuzoval emigranty za opuštění republiky, ale dělal to podle práva… I Havla odsoudili podle práva, dokonce si matně pamatuju nějakou Brožovou Polednovou, která se také postarala, aby Horákovou odsoudili podle tehdejšího práva. Nyní už přesně víte, čeho se od našeho prezidenta můžete dočkat.

A zároveň tu máme úplně nový level výkonu prezidentského úřadu. Víme, že senát dělal Zemanovi problémy s jeho kandidáty na ÚS. Víme, že Zeman odmítl jmenovat senátní kandidáty. Ale Petr Pavel se rozhodl (zatím) nejmenovat kandidáta, kterého si navrhl sám a senát mu ho schválil. Připomíná mi to naší bývalou starostku (nepřekvapivě ze STAN), která dokázala sesadit sama sebe.

Já se dneska chci zaměřit na jeden aspekt celé této věci, který je podle mě nejvíc vypovídající o celém Západu a podle mě je jednou z jeho největších chyb a stále více si myslím, že je to zákonitost. Všimněte si prosím, jak to libtardi udělali, aby se dostali do křesel a ke korytům… spustili primitivní antikomunismus. Na tom se profilovali.

Josef Skála byl stalinista, ČSSD měla svoje bohumínské usnesení, že s komunisty nikdy ani ránu, protože jinak by média spustila strašný řev, Babiš měl ze stejných důvodů menšinovou vládu a stejně mu to média dávala sežrat. K tomu ještě měl (a ještě mít bude) soudy o tom, jestli byl spolupracovník STB. Na každého trochu viditelnějšího člověka za minulého režimu nějaká ta složka u tajnejch existovala a tak propírali třeba i Nohavicu a spoustu dalších.

Komunimus měl morový puch ďábla, komunisti přece mohli za všechno špatné, hlavně aby už konečně přišla liberální demokracie a zvítězila.

Takhle přesně vyrostla ta řvoucí bojůvka na Twitteru. Takhle vznikly všechny ty Pulse of Europe, takhle přesně vzniknul Pavel Novotný. Řvoucí antikomunismus nesený militantně naladěnou mládeží, která házela vajíčka na Paroubka, rušila mítingy Zemanovi, ale která měla vždycky zastání u velkých médií, protože v demokracii si každý může říkat, co chce.

Dotáhli to i do justice – Josefa Skálu soudí za diskusi o Katyni, Tušla s Čermákem zavírají za mnohem méně, než co řekl Řeporyjec, naučili svoje učedníky mluvit o dezolátech, naučili je nenávidět a naučili je křičet na povel, kdykoliv se ozvalo slovo komunismus.

A pak vyhráli… Jenže, ty antikomunstické bojůvky nikam nezmizely. Ty jsou tady pořád. To nejsou žádní inteligenti, kteří chápou mocenské hrátky a intriky. To je prostě jen jejich užitečná lůza. Jejich verbální bijci na sociálních sítích, kteří jim prorazili cestu k moci. Vyzbrojili je, vychovali, vyšlechtili a nasměrovali je…

Jenže ono to funguje i dál. Když tady třicet let vychováváte lidi, aby se štítil všeho komunistického, tak to bude fungovat i na Pávka i na Fremra a nejspíš i na Baxu. Už s generálprezidentem to bylo o chlup a on musel hodně vysvětlovat, že byl fakt kdysi jen hloupej. Teď ale dokázal, že je pořád stejný komouš, jak vždycky býval. Ti, kteří třicet let inkvizitorsky pátrali po jakémkoliv znamení komunismu, kteří se naučili nenávidět všechno, o čem jim řekli, že je komunistické, ti s tím teď prostě nepřestanou. Nemůžete prostě říct, že jste vyhráli, ať se militantní mládež rozpustí a přestane si všímat, jak komouši postupně obsazují státní pozice.

Takhle to bylo i s Hitlerem, ne? Západ mu dal prachy, protože si přečetli v tom jeho Majn Kampfu, že nesnáší komunisty a bude s nimi bojovat. Dokonce mu dali i Československo, nechali ho spojit s Rakouskem, nechali ho znovu militarizovat Porýní… Chtěli z něj mít antikomunistickou bojůvku. Jaké pak bylo jejich překvapení, když se nejdřív pustil do nich samotných. A jak se pak museli klanět před Stalinem a museli se s ním spojit, aby se té nacistické bojůvky zase zbavili.

To samé dělá Západ na Ukrajině. Prostě zavírá oči před tím, že tam vyrůstá dávný démon. Vyhovuje jim, že Banderovci mají ve stanovách boj proti Rusku. Vyzbrojují je, cvičí je a je dost pravděpodobné, že démon se nakonec obrátí proti nim a jako lusknutím prstem se spojí s těmi, proti kterým ho vyzbrojili. Fórum 24 to teď řekli otevřeně. Před rokem ještě tvrdili, že Banderovci na Ukrajině jsou dezinformace a ruská propaganda. Od včerejška už ho vyzývají přesně stejným způsobem, jakým tady budovali antikomunistické bijce. Je to sice na paragraf, který použili proti učitelce Bednářové, ale vsadím se, že nikdo konat nebude.

Primitivní antikomunismus. To Pávka vyneslo nahoru a to ho teď potápí, protože ti, kteří mu dělali pěchotu, jaksi nechápou výhody, mít komouše na Ústavním soudu. Ti jen vidí, že se tam dostává někdo, koho měli za úkol lynčovat, pomlouvat a řvát jak na lesy. Třicet let se libtardi starali, aby byl antikomunismus stále živý a obhajovaný. Třicet let se starali, aby nedošlo k žádnému smíření s minulostí, aby se z ní nedalo poučit, aby to prostě nemělo žádný konec, protože se to hodilo na politickou likvidaci soupeřů.

Blahopřeji, povedlo se jim to. Akorát, kdo mohl čekat, že na Hradě bude komouš, který si bude dosazovat další komouše, že? Který se tam dostal proto, aby se tam nedostal Babiš, který podle našich militantních libtardů, byl víc komouš než agent Pávek. Akorát Pávek se prořekl. Nahlas a v přímém přenosu řekl, jak vnímá dobový kontext.

Tak či tak, pro nás je to dobré. Buď se libtardi budou držet svého antikomunismu a pak si Pávka z fukce odřvou sami a nebo to začnou okecávat podobně, jako jsme si kdysi museli okecat Mnichovskou zradu. Buď prostě zůstanou liberálními demokraty, budou se držet svého výcviku a komouše si sami zaříznou, nebo se budou muset smířit s tím, že jsou také komouši. Budou se muset smířit s tím, že se Pávkem pěkně ušpiní, pěkně přijmou jeho komoušskou argumentaci a přijmou jeho komoušské kámoše v nejvyšších funkcích. Přijmou, že jejich antikomunismus vedl k tomu, že jsou komouši silnější, než kdy dřív. Také tak dlouho podporovali Hitlera proti Stalinovi, až museli akceptovat, že Sovětský svaz končí na Labi. Plus dvacet sedm milionů argumentů, proč Rusové bojují proti čemukoliv, co se jen vzdáleně podobá nacismu a překračují ukrajinské hranice rychleji, než bys řekl Stěpan Bandera.

Pořád stejná chyba. Místo aby podporovali dialog, usmíření a vyrovnání s minulostí, podporovali řvoucí bojůvky. Teď je mají. Se všemi důsledky z toho plynoucími. I na Ukrajině to tak bude. I všude v okolních zemích to tak bude.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý kdo pošle dar alespoň 350 Kč, může si na oplátku vyžádat moji knihu.
https://www.litterate.cz/stale-stejna-chyba/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 10 srp 2023, 06:17

Zůstat doma znamená souhlasit by Vidlák 9 srpna, 2023

Podívali jste se na tiskovku Jindry Rajchla? Zdaleka nevyjmenovali všechny hříchy této vládnoucí garnitury. Nevyjmenovali dokonce ani všechny důležitější hříchy této vlády. Byli by tam deset hodin, kdyby se měli jen okrajově dotknout všeho, co Blyštivý Péťa dokázal dojebat. Jindra Rajchl mluví při setkání s občany tři hodiny a to v podstatě vždycky shrne jen aktuální průsery. Česko proti vládě!
Ale ať to vezmeme z kterékoliv stránky, Naše země je na tom ve všech statistických ukazatelích na nejhorších příčkách. Ať jde o zdražení energií, pokles reálných mezd, inflace, pokles průmyslové výroby a stavebnictví, nebo ať mluvíme o výpadcích v zásobování léky, počtech dětí bez svého pediatra, počtech lidí bez svého zubaře… prostě všechno ukazuje, že jdeme do háje.

Vláda zcela nepokrytě říká, že její prioritou je podpora Ukrajiny a naše ceny energií jsou tak vysoké, protože bychom jinak poškodili Německo. Chystají se nám zavádět emisní povolenky domácností, schválili dohodu o migraci, která z nás jako tranzitní migrační země, udělá cílovou migrační zemi. Zavádějí nám povinnou solidaritu, což je jen jiné slovo pro krádež a další zdanění.

Vládní politici si běžně fetují kokeš a nepovažují to za problém. Prezident si na ústavní soud dosazuje komouše zapletené do justičních zločinů a kamarády ve střetu zájmů. Pavel Novotný vám názorně předvedl, jak si on představuje rovnost před zákonem. Velká média lžou jako když tiskne, přímo před vámi. Jejich novináři se vám vysmívají do očí a mlží, i když si realitu natáčíte na kameru.

Fórum 24 nepokrytě oslavuje Banderismus na Ukrajině a vyzývá k jeho ještě větší podpoře. Úplně jsem si představil třicátá léta a tu radost, že konečně zase máme pořádné bijce, kteří půjdou proti Rusku a nám stačí je jen podporovat. Bohužel jsem v hodinách dějepisu dával pozor a vím, co následuje po vyzývání démonů. Musím tam jít, protože Šafrovo Fórum už tvrdí, že UPA vedla heroický odboj proti genocidní nadvládě Moskvy, a že ho dělali vraždění civilistů a rozvěšováním dětí po stromech je vlastně oprávněné. Tohle u nás prostě nesmí zvítězit. Nesmí. To by nám Pánbůh neodpustil.

Také jsem nevyjmenoval všechno, jen to aktuální a do nebe volající.

Nenutím nikoho, aby mě následoval. Nenutím nikoho, aby si myslel to samé, co já. Ale já osobně tam jdu, protože zůstat doma, znamená souhlasit. Tentokrát se fakt po kenedyovsku neptám, co může moje země udělat pro mě, tentokrát to já dělám pro svojí zemi. Já vím, že se tu teď zase rozjede diskuse, jestli je Rajchl ten prav a zase se dozvím, proč právě on není řešení, ale já se na to prostě hodlám dívat obráceně. Pokud bych tam nešel, tak říkám vládě, že je všechno v pořádku. Pokud bych tam nešel, tak říkám, že Rajchl je horší než tahle vláda.

Pokud tam nepřijdu, tak říkám, že to vláda dělá dobře. Říkám, že mi její kroky nevadí a říkám, že vláda má ve stejném duchu pokračovat. Pokud tam nepřijdu, tak dávám vládě mandát, aby svoje záměry dovedla až do konce. Pokud tam nepůjdu, tak chci, aby celý ten grýndýl a emisní povolenky udělali, aby přijali euro (nejlépe rovnou digitální), říkám jim, aby válka na Ukrajině pokračovala a aby pokračovaly přípravy na naše válečné zapojení přesně podle slov Řehky a Černochové. Říkám jim, že mají nakupovat stíhačky a tanky a mají ořezávat důchody. Říkám jim, že mají zvedat spotřební daně. Říkám jim, že mi nevadí jezdit od čerta k ďáblu a shánět antibiotika. Říkám jim, že mi nevadí mrznout, jen když bude Amerika zase veliká a Německo nebude poškozené.

Pokud tam nepůjdu, protože mám zrovna oslavu narozenin, tak říkám, že moje narozeniny jsou důležitější než budoucnost této země. Pokud tam nepůjdu, tak souhlasím s tím, abych o příštích narozeninách měl zase menší reálnou mzdu a zase menší reálný důchod. Pokud tam nepůjdu, tak chci, aby Blyštivý Péťa dovládl, aby si připravil zákony, díky kterým ho budou v elektronických volbách volit mrtvé duše spolu se šestnáctiletými utřinosy, kterým Pekarová Adamová ve školách vysvětlí, že volit Pětidemolici je cool. Ale běda, kdyby chtěl mezi studentíky přijít Okamura!

Pokud tam nepůjdu, tak souhlasím s tím, aby se prezident guma říkal u památníku obětem komunismu, jak si váží těch, kteří se nebáli porušit tehdejší právo a vystoupit proti rožimu, aby pak vzápětí obhajoval komoušského soudce, že musel soudit podle tehdejšího práva. Tohle nám přinesla líbodémo. Dvojí kilometr.

Nejít tam, znamená souhlasit s jejich politikou.

Ale já tam půjdu. Půjdu tam, abych řekl, že chci demisi vlády a po ní předčasné volby. Půjdu tam abych řekl, že nechci úřednickou vládu, ale chci, aby se znovu rozdaly karty. Půjdu tam, protože nechci, aby vláda svoje záměry dokončila. Nechci to především proto, že před volbami mluvili všichni ti papaláši úplně jinak. Nechci je, protože porušili své vlastní předvolební sliby. Nechci je, protože kriminalizují verbální projev, nechci je, protože fetují, nechci je, protože rozvrátili, co rozvrátit mohli. Půjdu tam, protože hospodářství je v recesi, protože nejsou léky v lékárnách, protože mi ničí moje milované zemědělství. Půjdu tam protože jejich zahraniční politika maluje na tuhle republiku terč a způsobuje, že nás začínají po světě nesnášet stejně jako USA.

Chci, aby se znovu rozdaly karty, chci, aby se o naše hlasy ucházeli ti, kteří teď tu hůř, tu lépe táhnou celý ten občanský protest. Chci, abychom měli šanci si vybrat i z jiných než jen z těch, co tam teď jsou. Chci, aby se volilo dřív, než si nastrkají do rukávů esa podle nejlepších amerických volebních tradic. Chci, aby byly volby dřív, než jejich sčítání bude trvat týden a bidenovsky vyjde vždycky podle líbodémo.

A pokud se mi to podaří, pokud budou ještě nějaké volby, tak si pak začnu rozmýšlet, komu to hodím. A budu psát jednu analýzu za druhou. Budu všechny strany rozebírat zleva i zprava. Budu se jich ptát a zveřejňovat jejich stanoviska. Budu je sledovat, budu kritizovat i chválit. Udělám blogerské maximum, abychom věděli, co z čeho si vybíráme. Nevím, jestli se s novými politiky situace zlepší. Ale vím jistě, že s těmito současnými se to rozhodně nezlepší.

Zůstat doma znamená souhlasit s vládou. Zůstat doma znamená, že intriky na alternativě jsou nebezpečnější než vládní politika. Zůstat doma znamená, že chci Pětikolku se vším, co to bude obnášet a po změně volebních zákonů jí tu budu mít nafurt.

Nezůstanu doma. Fakt ne.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý kdo pošle dar alespoň 350 Kč, může si na oplátku vyžádat moji knihu.
https://www.litterate.cz/zustat-doma-znamena-souhlasit/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 10 srp 2023, 22:07

Skalický podle Vidláka by Vidlák 10 srpna, 2023

Moji dlouhodobí čtenáři vědí, že se v mých textech v dobrém mluví především o těch, kteří mě navštívili. S kým se setkám u sebe doma, ten to u mě má dobré. Píšu o tom, co vidím a kdo mě nechá nakukovat, ten se v mých textech vyskytuje. Kdo mě nakukovat nenechá a nestojí o moji přítomnost, o tom píšu jen tehdy, když se ve veřejném prostoru nějak proslaví. Což zpravidla bývá nějaký pořádný průšvih. Často o mně říkají, že kopu tu za Rajchla, tu za Babiše, tu za SPD, ale ve skutečnosti kopu za všechny, kteří jsou ochotni se se mnou bavit a kteří něco dělají. Kdo nic nedělá, o tom nemám co napsat. A kdo mě kromě mluvení ještě pozve na nějakou svojí akci, kdo mi občas zavolá a řekne mi, na čem pracuje, kdo se mě občas zeptá na názor, kdo mě nechá nakukovat do zákulisí, ten se v mých textech vyskytuje skoro furt.
Osobně si cením především pracovitosti a ochoty dělat tu nevděčnou a drobnou mravenčí práci, která není nikde moc vidět, ale na které to všechno stojí. Vždycky říkám, že můj blog se stal známým ne díky nějaké mé ženialitě, ale díky ochotě každý den napsat článek, i když nemám náladu, i když mám jiné starosti, i když mi nevycházejí plány, i když bych nejraději všeho nechal.

Kdo to dělá stejně, ten je mi sympatický, s tím sdílím společný úděl a s tím chci spolupracovat. I když je má blogerská činnost o skládání slov, mám rád přímočarost v činech. Nevysedávám na schůzích, kde se donekonečna dohadují o programu, který si pak stejně nikdo nepřečte. Nesnáším motivační žvanění a myslím si, že v člověku ten duch buď je a nebo není. Je doba lídrů, nikoliv ideí. Jestli mi nevěříte, tak mi řekněte, která politická strana u nás nestojí na konkrétních lidech, ale na dobře sepsaném manifestu. Ukažte mi takovou stranu kdekoliv na Západě. Ukažte mi volby, ve kterých lidé volili ideje a ne osobnosti.

Žijeme v době, kdy věci organizují kluci s informacemi, ale bez programu. Ale to není divné. Všechny velké programy devatenáctého století byly ve dvacátém století vyzkoušeny a v tom lepším případě dopadly jen blbě. V horším případě kvůli nim vytekly potoky krve… Liberalismus jako poslední z nich, teď právě krvácí z tepen ukrajinských a ruských vojáků…

Proto, když jsem psal pozitivně o Babišovi, vyzdvihoval jsem jeho pracovitost. Když píšu o Rajchlovi, vyzdvihuji jeho pracovitost. A hádejte co vyzdvihnu u Honzy Skalického, kterého jsem u sebe hostil o uplynulém víkendu? Ano správně, jeho pracovitost.

Honza Skalický, bývalý šéf Ředitelství vodních cest, dnes zastupitel v Děčíně jako nestraník za ANO (ale oni s ním vyběhli, protože chtěl dodržet předvolební slib o spolupráci Foldynovi), spoluzakladatel Národní rady obnovy a její největší motor, spoluzakladatel Kudy z krize a také spoluorganizátor loňských demonstrací na Václaváku, kam přivedl henten tým odborníků. Patriot Ústeckého kraje, propagátor dokončení zesplavnění Labe, dezolát, buldozer a trochu blázen.

„Vidláku, organizuju teď jednu konferenci o henté obranné smlouvě. Ty jsi také její odpůrce a vidíš v ní stejná nebezpečí jako my. Nechceš také přijet? Já to organizuju.“

„Jasně, přijedu, ale rád bych si nejprve trochu pokecal u vína…“

Slovo dalo slovo, o víkendu jsme povídali celou noc a předevčírem jsem byl v Ústí nad Labem na té jejich akci.

Přátelé, doporučuji vaší pozornosti člověka, který ví, jak to chodí ve vysokých funkcích, ministerstvech, a který se dlouhá léta snaží, abychom využívali jedinou cestu, která nás bez hranic a omezení propojuje se světovými moři. Který se snaží o poslední tři jezy, které nám znovu umožní využívat stoletou smlouvu o svobodné plavbě Labské. Člověka, který je na naší straně ohledně zahraniční politiky a který dlouhá léta obtěžuje mocipány, aby otevřeli tu jedinou cestu, která by nám zbyla, kdybychom opravdu chtěli vystoupit z EU. Labe.

Měl jsem ho doma i s manželkou, udělal jsem si na něj názor osobně a jako obvykle budu víc věřit svým očím a uším, než případným varováním z hlubin internetu od lidí, kteří s ním nikdy neprohodili ani jednu větu.

Seděli jsme a povídali si o ekoteroristech, politicích a podplacených novinářích, kteří se neúnavně starají, abychom směrem ven žádnou svobodnou cestu neměli. Povídali jsme si o děčínských loděnicích, které postavily 1200 říčních plavidel a dnes skomírají, protože není politická vůle a odvaha ke třem chybějícím hrázím. Povídali jsme si o ekologii podle mého gusta, rád jsem se nechal okouzlovat vizemi na lodní dopravu z Hamburku až do Pardubic, která by ušetřila mraky kouře z výfuků kamionů, miliardy peněz za opravy silnic od přetížených náklaďáků a umožnila by nám znovu vlastní obchod se světem. Ne přes německé prostředníky. A to nemluvím o vzpruze pro znevýhodněný region, impulsu pro turistický ruch a dalších výhodách.

A samozřejmě jsme si pokecali henté další obranné smlouvě v dlouhé řadě podobných smluv, která má chránit naší bezpečnost, když ji málo chrání obranná smlouva NATO a předtím ji málo chránila Varšavská smlouva a předtím ji málo chránil Vůdce a předtím ji málo chránila Velká Dohoda.

Diskutovalo se před plným sálem, Raptor TV byla přítomná a bude z k dispozici záznam. Hlavním hostem byla Daniela Šenarová, která zpracovala odbornou analýzu celé té smlouvy, obeslala všechny poslance i senátory a upozornila je, že její přijetí by mohlo být vlastizradou. A přidala jednu poznámku, že jeden odstaveček ve smlouvě se dá vykládat rovnou jako pozvání amerických vojsk a není už nutné předstupovat před sněmovnu s novou žádostí.

Jaroslav Foldyna k tomu řekl, jak se smlouva projednávala narychlo, jak se na ní všichni tetelili a jak byla nakonec schválena víc než ústavní většinou a jen SPD hlasovala proti.

Já k tomu dodal, že nám tato smlouva osvítila celou politickou scénu. Vyjasnily se pozice úplně všech a podle toho můžeme přistupovat k příštím volbám. A vůbec jsem to celé tak průběžně glosoval a dělal Vidlácké postřehy…

Se Skalickým jsme se pak shodli, že naší svobodu může chránit jen tento národ. Všechno ostatní je prostě placení výpalného. Koneckonců, když se podíváte na naší ekonomickou situaci, tak to sedí úplně dokonale.

Je to ještě předčasné, do krajských voleb je ještě rok a něco, ale sledujte ho. V alternativních (a kupodivu i majnstrýmových) médiích se celkem běžně vyskytuje. Dodržel své slovo, i když to znamenalo ztrátu místa prvního náměstka primátora v Děčíně. Je stejný dezolát jako my všichni, není líný přejet republiku, když si chce popovídat s Vidlákem, v jeho kraji ho všichni znají, protože si pamatují lepší časy s lodní dopravou. Ideální konkrétní člověk do konkrétního regionu, i když si myslím, že bude schopen přesahu do celorepublikové politiky. Koneckonců máme tu ještě Odru i Moravu.

Dostal jsem od něj volňáska na pokukování. Tož budu pokukovat a občas poreferuji, jak to tam vedou.

https://www.litterate.cz/skalicky-podle-vidlaka/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 11 srp 2023, 23:06

Ta šance je vždycky jen jednou by Vidlák 11 srpna, 2023

Pamatujete? Ještě to není ani deset let, když Merkelová řekla své slavné „Wir schaffen das“ a do Německa začali proudit uprchlíci rychlostí deset tisíc denně? Hranice otevřené, lidská srdce také. Němci nosili plakáty „Refuges welcome“ média i neziskovky se předháněly v růžových barvách. Migranti měli být přínosem, je to mezi nimi samý doktor nebo inženýr, jejich integrace měla být projevem nejvyšších lidských i evropských hodnot.
Jen Maďarsko jaksi zlobilo. Orbán postavil plot a řekl, že to u sebe doma nedopustí. Tenkrát poprvé se jednotná Evropa otřásla v základech… Maďaři se stali ostudou Unie, jejíž špičky neměly pro maďarskou vládu dost pohrdání a na všech stranách zněly hlasy, Maďarsko nějak demokraticky a humanitárně potrestat…

Tehdy naposledy měli Němci šanci, to opravdu dokázat. Tehdy naposledy byla (mizivá) naděje, že v Německu změní politiku a fakt zvládnou ten milion uprchlíků integrovat. Že postaví bydlení pro milion lidí, zařídí práci pro milion lidí, postaví školy a školky pro jejich děti, naučí všechny německy a udělají z milionu muslimských uprchlíků milion Němců.

Ne, ta šance v podstatě byla nulová. Na to v tom figurovalo příliš mnoho zájmů a temných motivů. Příliš mnoho keců o hodnotách a příliš málo chuti tyto hodnoty opravdu vyznávat. Tehdejší vedení Německa umělo už jen zaujmout postoj, ale nikoliv zorganizovat tak grandiózní úkol. Uměli jen připravit tělocvičny a pak se dívat na rostoucí deziluzi uprchlíků i rodilých Němců. Ale tehdy byla poslední šance, to dokázat.

Pak přišel onen vraždící kamion na vánočních trzích, znásilňování při novoročních oslavách a mnoho dalších případů, které to díky pravdomluvným médiím nedotáhly ani do místních zpráv. Refuges welcome zmizely. Nálada se v Německu skokově změnila. Nikdo už dneska nemluví s despektem o maďarském plotu. Naopak. Spousta nových plotů vznikla. K tomu vznikla i AfD a přes všechny porodní problémy, přes hádání se jejich představitelů, přes nezdary ve volbách, přes pronásledování, přes kriminalizaci, Alternativa pro Německo stále rostla a rostla, až vyrostla. Už nikdy nebude německá politika stejná, jako za Merkelové. Němci to totiž nezvládli, protože byli pokrytci. Na jedné straně měli plnou hubu migračních výhod a na druhé straně se snažili horem dolem, po právu i proti němu, nějak ty migranty odsunout někam jinam. Co to ten Rakušan podepsal? Povinnou solidaritu?

Stejné to je i u nás. Fialova vláda k nám do země bez jakýchkoliv omezení pustila víc než půl milionu uprchlíků z Ukrajiny. A v té chvíli měli poslední šanci s tím něco udělat. Tehdy měli skutečně zabrat a když jsme tedy ve válce, tak měli předvést válečné hospodářství. Měli předvést skokové zvýšení produkce, stavby škol a školek, spustit výstavbu bydlení pro půl milionu lidí a práci pro půl milionu lidí. Měli předvést, že nebudou tolerovat žádné projevy banderovského nacismu, měli předvést, že mají situaci pod kontrolou a těch půl milionu uprchlíků bude skutečným přínosem.

Ne, také neměli šanci. Od první minuty jí neměli. Protože také neumějí organizovat a budovat. Uměli si jen vypůjčit peníze, zaplatit uprchlíkům ubytování a pak zvednout daně, protože ty peníze chyběly jinde. Naše válečná ekonomika neroste, ale klesá a vláda může jenom tak koukat na deziluzi jak uprchlíků, tak domácího obyvatelstva. Jsme o rok dál a angažovanost v pomoci Ukrajincům jde rapidně dolů. Vláda už nad nimi nedrží měšec a tak začíná přesně to stejné, čeho se naděli Němci.

Teď tu máme i naše vyvrcholení této deziluze. Pokus o brutální vraždu patnáctileté dívky v Plzni. Ano, té stejné Plzni, kde pořádali Bandera párty a dlouho se nad tím zavíraly oči. Jako by sám Pánbůh nad Plzní přestal držet ochrannou ruku. Oni pak ty pařby přejmenovali, ale démona tam vzývali dál. Ne, neříkám, že existuje příčinná souvislost, ale je to symptomatické. Ve městě, kde byl Bandera v kurzu, se dočkali vpravdě banderovského zločinu.

Upřímně… líbí se mi primátor Zarycký. Už tenkrát s těmi banderovskými diskotékami se nebál a řekl jasně, co si o tom myslí a nebál se žádných médií a politické korektnosti. I teď se zachoval tak, jak by představitel města asi zachovat měl. Nebral si servítky, ale jasně dal najevo, že on nebude hledat pouliční spravedlnost. Za mě palec nahoru. Ale prostě se stalo a nedá se to odestát. Všechny ty bitky mezi Romy a Ukrajinci, to byl jen začátek. Začátek nezvládnutého.

Co přijde dál? Inu, totéž co v Německu. Nálada ve společnosti se skokově změní a ani majnstrým s tím nic neudělá. Příliš mnoho otců má patnáctileté dcery. Já také. Příliš mnoho matek se bude bát o své děti. Veškeré apely eurohodnotných médií budou zbytečné. Když vyteče krev, končí sranda. I u nás už rostou naše Alternativy pro Česko. Také prožívají porodní bolesti, také se to teprve tříbí, ale dopadne to stejně jako v Dojčlandu. Nezaniknou, naopak porostou. I přes nezdary a neúspěchy. Protože příčiny, které je zrodily, ty nikam nezmizely. Vláda k nim jen přidává další a deziluze roste. Mohou to jen zdržovat, ale protože nezvládli to, co slibovali, jednou přijde zúčtování. Upřímně… jestli mají rozum, odejdou teď, dokud stačí jen odejít. Ještě pár podobných zločinů už to nebude odchod, ale útěk a kdo ví, jestli ne ještě něco horšího.

Naše vláda svojí jedinou šanci promarnila. Měli šanci se do toho obout a ukázat, že ty evropské hodnoty nejsou jen kecy. Smůla. Nedokázali to a vlastně se ani nepokusili. Teď se prostě jen prosadí tristní realita, kterou žádná média ani neohladí, ani neschovají.

Kolik procent, že má AfD? Přes dvacet? Myslíte, že u nás to bude jinak? I přes nezdary, i přes chyby, i přes tříbení, naše Alternativa pro Českou republiku prostě bude. Je úplně jedno, jak se hemží CDU, CSU, či jejich Socialisti a Zelení. Stejné příčiny mají stejné následky. Kdyby nebyla AfD, bude něco jiného. Poptávka neklesá, ale roste. U nás to nebude jiné.

Jo a Péťo! Už je pozdě. Už s tím nic nenaděláte i kdybyste se uK.R.I.T.ovali. V Německu také zavírají ostošest. V Německu také blokují, mažou a kriminalizují. AfD stejně roste. I u nás to vyroste. Proč? Protože jste to prostě posrali. Každý váš fejsbůkový status už to jen zhorší.

Jen tak mimochodem… v Maďarsku žádná alternativa neroste. Inu, tamní vláda je dostatečně alternativní, aby takové voliče uspokojila. Jak je možné, že zrovna tam mají rozum?

https://www.litterate.cz/ta-sance-je-vz ... en-jednou/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 12 srp 2023, 23:34

Děkuji by Vidlák 12 srpna, 2023

Ti, kdo sledují i můj fejsbůk a ostatní rubriky tak vědí, že je to dnes právě týden, co skončila moje příslušnost k Českobratrské církvi evangelické. Už jsem to krátce zmiňoval na hentěch sociálních sítích a ptali se mě na to na Parlamentních listech, ale protože jsem věděl, že k mému případu bude mít vedení místního sboru v Miroslavi nějaké sezení, říkal jsem si, že na něj počkám, abychom to měli kompletní. To se v uplynulých dnech stalo, takže mi dnes dovolte konstatovat, že jsme se posunuli zase do padesátých let se vším všudy.
Ale začnu od začátku:

Před vánoci jsem přestal chodit do kostela. Když vám přímo v kostele říká člen vedení sboru, že jste dezinformátor a kolaborant a chystají si pamflet, kterým se od vás chtějí důrazně distancovat, tak nějak ztratíte pocit, že si sedáte do lavice s bratry a sestrami. Navíc jsem neměl úplně náladu, nechat se urážet od těch, kteří mi podle všech křesťanských proklamací měli být nejbližší.

Asi nemusím zdůrazňovat, že prakticky nikdo nepřišel, abychom o tom mluvili či diskutovali. To nebylo nutné. Názor si už udělali z velkých médií a české televize, což je samozřejmě snadnější, než u souseda zaklepat na dveře a promluvit si s ním. Na Kydech jsem svojí tehdejší frustraci z evangelických poměrů několikrát ventiloval a zároveň jsem si řekl, že jediné řešení je, se odstěhovat. Ne, že bych nesnesl nadávky, na to mě už dávno připravili různí internetoví trolíci od pražské kavárny, ale bylo jasné, že to brzy dopadne i na mojí ženu a děti. A v druhé rovině to dopadne na její rodiče – ona se totiž vždycky najde nějaká dobrá duše, která jim při každém vyhrocení situace, třeba před volbami, přijde tím nejméně vhodným způsobem poreferovat, co veřejně říká jejich zeťáček.

Samozřejmě jsem s tím doma narazil. Moje žena je v Miroslavi doma. Její rodina tu žije po dlouhé generace, je svázána s místní evangelickou tradicí. Když jsem mluvil o tom, že je třeba se začít ohlížet, kde nechal tesař díru, protože tohle všechno má jediné řešení v tom, že sejde z očí, sejde z mysli, tak se s tím jen těžko smiřovala. Navíc, ona nikdy nebyla u toho, když ti jedině správní, hodní a pravdomluvní pronášeli své štiplavé poznámky o kolaborantech. Trápilo jí to, oponovala mi, myslela si, že to nebude tak hrozné, že prostě jen přeháním a ve skutečnosti jde pouze o několik záštiplných jednotlivců.

Ženy vždycky nakonec zvítězí a tak jsem se nechal ukecat a po půl roce jsem do kostela zase šel. Ale vydrželo to jen dvě neděle. Hned při té druhé vystoupil dopředu místokurátor sboru a přivítal shromáždění slovy, že se tu dnes sešla pestrá směsice domácích, hostů, dezinformátorů a proruských kolaborantů. Oficiální představitel vedení sboru to řekl při oficiálním pořadu bohoslužeb…

I zvedl jsem se, prošel jsem středem zkoprnělých farníků, vytřepal jsem na prahu prach ze své obuvi a řádně za sebou práskl dveřmi. Chudák moje žena tam seděla vedle mě a měla z první ruky, jak dnes vypadá křesťanská láska k bližnímu. Milý celníku Zachee, dneska už by Ježíš u tebe nevečeřel, dneska by tě vyhodil.

Nejlepší ale bylo, co pak následovalo. V týdnu se sešlo vedení sboru, aby k celé věci zaujali stanovisko. I moje žena tam byla s nimi. I zjistila, že staršovstvu vlastně vůbec nevadí, co místokurátor řekl. Že s tím vlastně souhlasí. Že mají výhrady jen ke způsobu, jakým to řekl, že to nebyla ta správná příležitost a mělo to být řečeno možná jinými slovy. Samozřejmě jsou to jen malé výhrady, které budou snadno a rychle zahlazeny…

A má žena už ví, proč budeme muset zvednout kotvy a změnit místo. Když to neuděláme, bude se to stupňovat…

Mluvil jsem o tom s Pepe Nerušilem z pražské SPD, kterého mám rád a on mi řekl, že si můžeme podat ruce. Jemu zase vyhodili z církevní školy dceru. Hodnoty jeho rodiny se totiž neslučují s hodnotami školy. Takhle mu to ředitelka napsala. Inu, stačí jeden agilní udavač, který splní svou liberálně demokratickou povinnost, pak trochu řvoucích libtardích bojůvek na twitteru a všichni se bojí. Pepe Nerušil se stěhuje do anonymní vnitřní Prahy a já přemýšlím, jak to udělat, abych mohl být dále Vidlákem a mít svoje milované hospodářství, ale jak být co nejdál od místní pravdy a lásky, protože jinak se postarají, aby jejich evropské hodnoty pocítila celá moje rodina.

Proč to všechno píšu…

Přátelé, nebýt vás, už dávno bych to zabalil. Nebýt vaší obrovské podpory, zřejmě bych tohle neustál. Nebýt vašich návštěv u mě, nebýt vašich mailů, telefonátů, nebýt vaší vřelosti při osobních setkáních, nebýt vaší odezvy při mých veřejných vystoupeních, dávno bych dal přednost klidu v rodině… V tomto těžkém půlroce se opravdu ukázalo, kdo mi byl přítelem v nouzi a já chci dneska poděkovat Petře Rédové, Davidu Moosovi, Zbyňkovi „Jestřábovi,“ Honzovi Maňákovi, Ondrovi, Bannymu a mnoha dalším, kteří to celé prožívali se mnou a starali si, aby moje špatná nálada nikdy nepřekročila kritický bod.

Musím poděkovat také Jardovi Polanskému, šéfredaktorovi Parlamentních listů, protože mě učí, jak být institucionalizovaným kreténem… to je totiž jediný způsob, jak v dnešní libtardí době přicházet do veřejného prostoru a nezbláznit se toho. Jsem rád, že se učím u mistra. Děkuji také Honzovi Fulínovi z Prvních zpráv, že i u něj mohu mít svůj azyl. A samozřejmě nemohu vynechat Martinu Kociánovou, která v téhle divoké době umí udělat atmosféru, že je vlastně všechno v pořádku.

Děkuji vám všem, kteří mě denně čtete, kteří si uděláte čas, mi poslat pár slov a kteří se nezlobíte, že v záplavě korespondence nedokážu odpovědět každému. Před prázdninami jsem upozorňoval, že budu na žních a nebudu mít prostor na rozesílání knih. Ale vaše finanční podpora se prakticky nezastavila. Víte, je mi nepříjemné, dostávat něco jen tak bez protihodnoty, proto jsem s radostí uvítal nabídku Petry Rédové, že moji knihu načte jako audio. Nechápu, kde při svém zaměstnání a veřejném vystupování na tohle vzala čas. A nejenže načetla moji knihu, ale každý den načte můj článek… pro ty, kteří jsou třeba za volantem, mohou poslouchat, ale nemohou číst. Odkaz je zde: https://youtube.com/@PetraRedova

Honza Maňák začal na namluvenému slovu přidávat videjka do pozadí a ejhle… Vidlák je najednou na Tiktoku a má tam půl milionů shlédnutí… Mezi mladými… David Moos s Jestřábem tomu dodali technické zázemí.

Banny dává moje texty na Telegram. Ondra na Twitter.

Pořád se mluví o sjednocování a spolupráci. Tady máte příklad jedné takové velmi úspěšné spolupráce, která nám všem pomáhá v tom, co chceme dělat a pomáhá i ostatním v tom, co chtějí dělat oni. Nemuseli jsme si na to psát ani smlouvy, ani stanovy, prostě je to win – win pro všechny a my nejsme žárliví. Příští neděli pro ně griluju prasátko…

Nejraději bych pozval vás všechny, co mě čtete, ale pokud budu věřit číslům, kdybych vás naráz pozval padesát a věnoval tomu každý víkend, trvalo by mi to asi dvě stě let. Do svého domu se mi padesát hostů navíc ani nevejde. Měl jsem teď šanci koupit krásnou sýpku, kde bych padesát lidí ubytoval, dokonce bych si ji mohl i dovolit, ale majitel ji prodá jedině s tříhektarovým zemědělským areálem… takže kdybyste náhodou nevěděli, co s osmi miliony peněz, můžete si koupit tři hektary budoucích stavebních parcel, Vidlák se přifaří s malým kouskem a bude schopen zvát čtenáře alespoň po padesáti, čímž bude mít dvě století co dělat.

Ale abych se alespoň trochu odvděčil za vaší přízeň, každý kdo mi poslal (a nebo pošle) alespoň 200,- Kč, může si stáhnout moji audioknihu. Právě teď jsme upravili přímo na Vidlákových kydech rubriku „Objednat knihu,“ kde si samozřejmě můžete zadat adresu pro zaslání tištěné knihy, ale můžete si nově i stáhnout audioknihu. Rád pak poreferuji Petře Rédové, kolik lidí ocenilo její práci.

Od prvního září navíc bude možné si stejným způsobem vyžádat i druhý díl knihy. Představím ji za týden, ale vězte, že už je hotová a čeká u mě v garáži na začátek školního roku, kdy ji začneme rozesílat. Systém bude stejný – kdo pošle Institutu českého venkova alespoň 350,- Kč, bude si ji moci nechat zaslat.

Děkuji vám všem. Děkuji za každý kousek podpory, děkuji za každé vlídné slovo, kterého se mi od vás, čtenářů, dostalo. Děkuji za vaši přízeň, děkuji za vaše diskusní příspěvky, děkuji za souhlas i nesouhlas.

Váš Vidlák
https://www.litterate.cz/dekuji/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 13 srp 2023, 22:44

Ochráníme se sami
by Vidlák 13 srpna, 2023

Přátelé, dnes začnu jedním příběhem z rodinné historie. Je důležitý k pochopení kontextu toho, co mám dnes na srdci. Moji pravidelní čtenáři vědí, že moje rodina z půlky pochází ze slezských reemigrantů, kteří odešli za Marie Terezie do tehdejšího Pruska, protože tam měli náboženskou svobodu. Když skončila Druhá světová válka, vrátili se zpátky do vlasti. Druhá půlka mojí rodiny pochází z Volyně. Můj tamní dědeček ze svého rodného domu nevytáhl nikdy paty, ale přesto byl občanem Rakouska-Uherska, Polska, Sovětského svazu, Generálního gouvernementu, samozvaných banderovských říší a nakonec zase Sovětského svazu. Zkušenosti mých prarodičů se propsaly ještě i do mého života a mého přesvědčení. Vzhledem k tomu, co se teď děje, budu právě o jejich zkušenostech psát:
Psal se počátek roku 1945. Jeden můj dědeček právě vítězně ustupoval s Wehrmachtem a druhý dědeček ho za velmi krvavou cenu tlačil zpátky do Berlína. V Bedřichově Hradci zněla z rádia německá propaganda, která hlásila, že Moskalové byli právě tvrdě odraženi, Vůdce si připravil geniální plán, který brzy vše zvrátí. Prostě jako kdybyste četli maršála Petrlu. Po vesnici se už delší dobu šuškalo, že je to celé nějak jinak, protože poslední dva roky se jen pružně zkracovala fronta a přecházelo se do předem připravených obranných pozic. Ani tehdy nebyli všichni vymatlaní majnstrýmovými médii, lidem se prostě nedá lhát pořád. A tak šuškandy přibývalo. Už dávno bylo známo, kdo je konfident, už dávno se vědělo, před kým je nutno mlčet a vesnice už měla i svého vrchního dezoláta, který uměl být při vyjadřování buřičských názorů dost opatrný, aby ho nezhaftlo gestapo.

Tento dezolát už dlouho mluvil o tom, že se blíží osvobození od náckovské verbeže. Konečně se blíží obrat, válka brzy skončí a pak nastane nový svět. Uměl to. Přesvědčil o tom docela dost místních lidí. Ale moji babičku nepřesvědčil. Pak přišel ten večer, kdy z rádia zněl vítězný hlas, jak Rusa odrazili a zničili… a babičce na okno klepal důstojník, který jí oznámil, že Sověti prolomili frontu a ráno jede poslední vlak. Babička neváhala. Sbalila pár věcí a mého dvouletého strejdu a dostavila se na ten poslední nacistický vlak, který ji odvezl hlouběji do Rajchu a do utečeneckých táborů. Před měsícem babička zaplatila poslední splátku hypotéky na dům, který už pak nikdy neviděla.

Mnoho místních lidí neuteklo. Blížilo se přece osvobození. První sovětští průzkumníci na lyžích přijeli dvě hodiny po odjezdu toho posledního vlaku. No a onen místní vrchní dezolát od nich dostal hned kulku mezi oči. Byla válka. Sovětští vojáci měli za sebou dva roky odhalování německých zvěrstev. Nacházeli svoje mrtvé ženy a děti nikoliv po stovkách nebo tisících, ale po milionech. Nerozlišovali na mateřském německém území takové jemnůstky, jako českou menšinu, která navíc mluvila lépe německy jak česky. Bedřichův Hradec byl první na ráně i se všemi, co tam zůstali a těšili se na osvobození.

Válka je vůl. Vždycky.

Když dnes mluvím s mými příbuznými na Ukrajině a v Rusku, tak je to jak deja-vu. Víte, co je pro mě vždycky na nejhrůznější zpráva? Když se dozvím, jak jedna nebo druhá strana „osvobodila“ nějakou vesnici. Vzhledem k tomu, jak málo se hýbe fronta, tak některé vesnice už byly osvobozeny i desetkrát. Ano, přesně tak, jak takové válečné osvobození vypadá. Nebo, když se osvobozuje nějaké město… Nejprve řádné rozstřílení, pak naběhnou tajné služby, které popraví všechny, kteří se zpravidla provinili nějakou blbostí, ale je prostě válka. Pak přijdou ti z druhé strany, zase něco rozstřílejí, popraví konfidenty druhé strany a tak pořád dokola, dokud tam není jen hromada suti a mrtvol. Chudák civilista to schytává z obou stran… a zabíjí se i za to, že si od těch druhých vzal konzervu.

Jestli je z této války nějaké memento, tak že hoří domy těch, které si obě strany berou do huby, že je musí osvobodit. Troufám si tvrdit, že ta hrstka lidí, kteří tam stále ještě žijí, se dnes modlí, aby je hlavně už nikdo zase neosvobozoval…

Proč to všechno píšu…

Snažím se tím říci, že jak válka začne, už je vždycky všechno špatně. Ano, můžeme si tu klidně říkat, že Rus byl vyprovokován rozšiřováním NATO a snahami Ukrajiny o jaderný status. Už mnoho let jsem sledoval, jak se válka blíží a dodnes jsem přesvědčen, že vůbec nemusela být. Stačilo jen ujištění, že Ukrajina bude neutrální a mimo NATO. Dodnes jsem přesvědčen, že sledujeme politiku Západu na zatlačování Ruska, teď už tedy jinými prostředky, především ukrajinskou krví.

Ale ty domy, které hoří, jsou domy obyčejných lidí, kteří mluví rusky, měli k Rusku sympatie a přáli si, aby Rus konečně přišel. A když přišel, tak z jejich vesnic nezbylo vůbec nic.

Platí to i obráceně. Nikdy libtardům nezapomenu tu lehkost se kterou ženou tisíce ukrajinských kluků na smrt, protože se tam přece bojuje za Prahu a za západní hodnoty. Ukrajina krvácí, Ukrajina je ničená, umírají chudáci branci a jediní, kdo rostou a sílí, jsou Banderovci. Ukrajina je cynicky obětována za zájmy Západu. Je úplně jedno, že Ukrajinci zatím pořád umírají dost ochotně a myslí si, že jejich hrdinství jim něco přinese.

Ať to dopadne jakkoliv, nový začátek bude plný především pomst jedné i druhé strany. Budou rychlé soudy, budou popravy, budou nové nespravedlnosti a tohle všechno dopadne nejvíc na obyčejné lidi, kteří se jen snažili přežít to peklo.

Víte, jaká je správná cesta? Udržet se za každou cenu mimo válku. Myslím to vážně, za každou cenu. Jakmile padne první výstřel, tak se sice bude mluvit o nejvyšších hodnotách, ale praxe je bláto, utržené nohy, rozstřílené vesnice, šibenice a hromadné hroby. A žádná spravedlnost… protože když vám nad hlavou sviští kulky, máte jiné starosti, než posuzovat, kdo je v právu a kdo není. Nedivím se, že Rusové na Ukrajinu zaútočili. Však jsme ji vyzbrojovali už dlouho před válkou. Ale také se nedivím, že Ukrajinci svojí zemi brání, byť si myslím, že všechny ty vojáky čeká ještě překvapení, za co vlastně krváceli.

Správná cesta je taková, která válce zabrání. Protože špatný mír je vždy lepší než dobrá válka. Ostatně to brzy všichni zjistíme. Je jedno, jak se toho dosáhne, ale je zapotřebí udělat všechno, abychom se udrželi mimo konflikt. Tak jako to dělají třeba Maďaři. Pro Orbána to také není jednoduché a také dělá kompromisy, které mu u jeho voličů moc neprospějí, ale prostě ví, že kdyby se Maďarsko do této války dostalo, bude to vždycky horší než jakékoliv politické ústupky jak Rusku, tak Američanům.

Když slyšíte Petra Vacka mluvit o NATO, zkuste to brát jako jeho snahu, zůstat mimo konflikt i za cenu ústupků. Ne, já fakt nevím, jestli to takhle půjde. Ale vím, že v PRO chtějí udělat vše pro to, abychom byli mimo tuto válku. I za cenu toho, že přicházejí o voliče. Bylo by mnohem snazší něco takového vůbec neříkat. Ale mimo tuto válku fakt nezůstaneme tím, že se postavíme na stranu Ruska. I kdyby to byla stokrát spravedlivá válka. Nám totiž může být jedno, ve jménu jakých hodnot budeme rozstříleni na hadry. Umírat za multipolární svět je stejně bolestivé jako umírat za unipolární svět. Jediná správná cesta je, se této války nezúčastnit. Je totiž úplně jedno, ve jménu které velmoci budeme mobilizováni. Je úplně jedno, které rakety nám budou lítat nad hlavou, když se naše děti budou muset učit v tunelech metra.

Vidlácky proto říkám totéž co Orbán. Tohle není naše válka. A myslím si, že mimo tuto válku nezůstaneme tím, že se postavíme na jednu nebo druhou stranu. Mimo válku zůstaneme tím, že se postavíme na stranu třeba toho Maďarska. To je jediný způsob, jak nemít v českém folklóru další příběhy o tom, jak to reálně vypadá, když někdo někoho osvobozuje. Český hlas do celého světa by měl znít:

„Nepotřebujeme vaší ochranu. Ochráníme se sami.“

Já prostě nechci být nikým osvobozován. Nechci aby se u cedule do mého města fotili nějací cizí vojáci. Žádní. Vždycky to špatně skončí.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý kdo pošle dar alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat moji knihu. Kdo pošle alespoň 200,- Kč, může si stáhnout audioknihu.
https://www.litterate.cz/ochranime-se-sami/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 14 srp 2023, 22:49

Co bude pak?
by Vidlák 14 srpna, 2023

Já dnes budu pokračovat v povídání, které jsem začal včera. O tom, že je třeba zůstat mimo válku. Protože když se dostaneme do války, budou v ní platit válečná pravidla. Drsná pravidla. Víte, kdykoliv se bavím s těmi několika liberály, kteří ještě jsou ochotni diskutovat a neutínají debatu šmahem, tak jejich závěrečný argument nakonec vždycky je, že Ukrajina brání Rusku, aby došlo až sem. Ukrajinci bojují, aby Rus ve své imperiální chuti nezabral znovu Českou republiku.
Proto je zapotřebí zásobovat Ukrajinu zbraněmi i penězi. Udržet Rusa co nejdál od nás.

Jenže skoro nikdy nedojde na debatu, jestli to takhle lze dělat do nekonečna. I oni si už všimli videí, jak verbíři berou, koho mohou. CNN to občas pustí. Dokonce nám majnstrým v poslední době mluví o velkých ztrátách a nějak přestává podceňovat ruskou armádu. Už dlouho jsem neslyšel od žádného Visingra o ožralých mužicích. Naopak… stále častěji se objevují informace, že Rusko do armády nalilo biliony peněz a Rusům to nevadí. Nebo že pro Rusy není žádný problém nakupovat embargované čipy… A dokonce už majsnstrým pomalu mluví i o tom, že Západu fakt dochází munice.

Ptám se, co se stane, pokud Rus jednoho dne frontu prolomí? Co se stane, pokud jednoho dne dojdou Ukrajině vojáci? Rusko je větší než Ukrajina, má na svém území všechny suroviny a za zády největší továrnu světa. Většina zemí postsovětského prostoru sice na Západ vysílá signály, jak Rusko nemají rádi, ale čísla hovoří jasně – prostě je to jen postoj, aby mohli na Západě nakupovat a v Rusku prodávat. Rusko se nehroutí. Vůbec. A západní sankce jsou tak děravé, že si Rusové klidně vystřelí sondu na měsíc. Ukrajinské pračky obsahují asi dost čipů…

Co přijde, až se jednoho dne ukrajinská obrana zhroutí? Bude Rusko dost vyčerpané, aby sem nedošlo, i když už mezi námi nebude henta Ukrajina? Všichni se shodují, že Rus bojuje hlavně převahou v dělostřelectvu a nikoliv převahou v lidech. A ohlašují budování jeden a půl milionové armády. Nebo ještě dřív pošle celá Evropa všechny použitelné zbraně a pak už jí pro vlastní obranu nic nezbude? Od začátku války nám média říkají pořád to stejné zbožné přání – Rusko se zhroutí. Už už mu dochází munice, jídlo i vojáci. Putin brzy umře. Čísla říkají opak… Rusko předběhlo Německo, stalo se pátou největší ekonomikou světa a největší v Evropě. Ano, Němci už nemají henten levný ruský plyn… Co bude na konci této války? Zhroucená Ukrajina a Rusko s milionovou armádou, kterou nepoužilo na bojišti? Neměli bychom se ptát Černochové, jak je na tom ve skutečnosti naše armáda?

Co se stane, pokud bude ukrajinská armáda poražena? Nastoupíme my? Sice už definitivně beze zbraní a bez techniky, ale lidí je jak sraček, že Kefalín? Nebo se tu začnou politici hemžit, lomit rukama a nasedat na letadla směr USA? Něco mi říká, že Rusové mohou tu svojí taktiku ala Verdun dělat minimálně do amerických voleb. Co když vyhraje Trump? Nebo co když vyhraje ten mladý Kennedy? Nebo DeSantis? Co když zase před Bílým domem vystoupí nový prezident a řekne, America first, stahujeme se z Evropy (koneckonců jejich hi-tech továrny už tu máme) a Evropané ať si poradí sami…?

Poradíme si sami? Takhle se odcházelo z Afghanistánu… Cempeři psali, jak se afghánská vláda udrží a dezinformátoři lžou a Tálibáncům stačilo pár džípů, aby s nimi zabírali celé provincie.

Neměli bychom začít přemýšlet i o tom, že se to celé na Ukrajině nepovede? Že přes všechny proklamace jednoho dne ukrajinská armáda prostě povolí? Nebo hůř… jednoho dne někdo propálí, jak velké ztráty Ukrajinci mají a oni se otočí proti svým pánům… Fakt se to nemůže stát? Mají naši transatlantičtí bratři všechno pod kontrolou? Nedávno ukázali, že nemají. A to proti nim stáli vousáči v sandálích. Teď proti nim stojí technologicky vyspělý nepřítel, který se dovede postarat, aby nad bojištěm ukrajinské drony nelétaly, ale ruské ano. V poslední době už vidím jen ruské mapky bojiště a ukrajinské vůbec. Asi aby na nich nemuseli ukázat, jak nic nedobyli. Před půl rokem byl podobný ruský postup důvodem ke štiplavým poznámkám o ruské neschopnosti. A to bojovali o město a Ukrajinci tam obětovali celé bataliony.

Pokud by se to takhle mělo stá,. kdo na tom bude líp? Češi nebo Maďaři? Kdo stojí mimo válku? My s Ukrajinou buď zvítězíme nebo prohrajeme. Maďaři s Ukrajinou nezvítězí, ale rozhodně s ní také neprohrají. Kdo si zachoval svoje zbraně, protože je odmítl předat na Ukrajinu? Kolik nám zbylo pojízdných tanků? Čtyři? Kolik javelinů máme na skladě? A co Poláci? Mají? Nebo také odevzdali a teď čekají, až někdy za dlouho něco dostanou? Já nevím. Jsme prý demokracie, ale tady se člověk nic použitelného nedozví. Jen hovadiny, jak Putin už dvacetkrát umřel.

A jen tak mezi námi… máme alespoň pro naše vojáky dost polních lopatek? Rusům se prý docela osvědčily…

Pokud se to celé podělá, ještě budeme vzpomínat, jak si Orbán zachoval bojeschopnost… Maďaři ho pak budou mít hodně rádi… U nás to bude zřejmě horší. Aby pak nepřijela jedna ruská kolona co dojede až na Pražský hrad… Za potlesku dojatých Pražanů samozřejmě…

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý kdo pošle dar alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat moji knihu. Kdo pošle alespoň 200,- Kč, může si stáhnout audioknihu.
https://www.litterate.cz/co-bude-pak/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 15 srp 2023, 23:34

Hlavně ho nechte mluvit by Vidlák 15 srpna, 2023

Vždycky, když se v nějaké debatě dostaneme k době covidové, tak s nadsázkou říkávám, že Alternativa jednou bude muset postavit pomník Prymulovi. On při svém zavádění zákazů vycházení a další covidové buzerace na jedné straně dost okleštil běžné občanské svobody, ale na straně druhé to donutilo spoustu lidí, aby přestali koukat na Českou televizi a místo toho se porozhlédli po hentěch internetech, zjistili, že existují i jiné názory než ty majnstrýmové… a od té doby velká média bojují proti dezinformacím a jde jim to den ode dne hůř. Prymula prostě vybudil poptávku po alternativních názorech, alternativních pohledech i alternativní politice.
Po včerejšku jsem usoudil, že budeme muset vytvořit celou alej podobných soch. Mám totiž druhého adepta, který nám Prymulu předbíhá o celé kilometry. Vítka Rakušana. Tomu chlapovi se včera podařilo jedním statusem na sociálních sítích rozbít třicet let pečlivě stavěné argumentace, nabít munici nejtěžšího kalibru svým odpůrcům a ještě ukázat, že svým myšlením neuvízl v době komunistické, ale rovnou v době nacistické.

Krátce shrnu situaci…

V posledních dnech sociální sítě žijí debatou o dvojím metru. Když Ukrajinec znásilní patnáctiletou holku, tak všichni apelují na to, aby nebyla uplatňována kolektivní vina. Vyjádřili se Petr i Pavel, vyjádřil se i náš Vítek, vyjádřili se i další. Ale samozřejmě, když jde o koncert Anny Netrebko, tak se kolektivní vina uplatňuje, protože ona osobně nic nespáchala, ale její vystoupení se má zakázat.

Vítek Rakušan ve svém morálním a spravedlivém rozhořčení napsal, že když se zločinu dopustí jednotlivec, má být potrestán jednotlivec. Ale… a teď dobře poslouchejte: Když se zločinu dopustí stát, bude potrestátn stát i se svými občany! A považuje to za správné.

On samozřejmě myslel Rusko. Když se hentoho zločinu dopustí Putin, tak je to zločin celého státu a tím pádem je naprosto správné, když jsou za to potrestáni všichni Rusové. I operní zpěvačka nebo tenistka.

Díky Vítku. Jsi génius. Kdybych mohl, dal bych ti hudlana a cena za Jelito roku tě už určitě nemine, protože něco takového zřejmě nepřekoná ani Blyštivý Péťa, ani Zbyňa Stanjura. Mladý Bartkovský je proti vám génius s olbřímím rozhledem. Vítek si to ještě neuvědomuje, ale v podstatě řekl, že když se Hitler dopustil zločinu na českém národu, tak jsou za to odpovědní všichni Němci… a tudíž je správné, že byli pěkně odsunuti na základě Benešových dekretů. Mimochodem… nejsou to právě STANaři, kteří teď tlačí na jejich revizi, protože to po nich chce Bernd Possett, se kterým jsou jedna ruka?

Pusťte k něčemu libtardy a výsledek se brzy dostaví.

Proti komunismu bojují tak, že na Hrad zvolí člověka, který nejenže kolaboroval se sytémem, ale on byl přímo systém. Navíc teď s Fremrem ukázal, že komoušské myšlení mu plnohodnotně zůstalo. Proti Babišově drahotě bojují tím, že udělají čtyřnásobně větší drahotu. Proti rozhazování státních financí bojují tím, že zatnou do futer největší sekeru. Proti hospodářské krizi bojují tak, že jsme v recesi. Za bezpečnost a suverenitu této země bojují podpisem vazalské smlouvy a vyprázdněním armádních skladů. Za demokracii bojují cenzurou a kriminalizací jiných názorů. Za konec spalování uhlí bojují tím, že se spálí víc uhlí. Za morálku a slušnost bojují dosazováním lidí zapletených v justičních zločinech.

Naštěstí to občas funguje i obráceně. Za revizi Benešových dekretů bojují tak, že hentu kolektivní vinu odsunu uznají za oprávněnou.

Třicet let nám celý majnstrým vypráví o tom, jak je nepřípustné uplatňovat na sudetské Němce kolektivní vinu, jak to bylo špatné, jak se tato historická chyba musí napravit, jak se musíme pěkně omluvit (a hned vzápětí vrátit majetky)… jezdí se na sudetonemecké landsmanšafty, objímá se s Bertíkem… a pak přijde Vykulenec a jedním statusem to celé zboří.

Až vám budou zase říkat, že sudetští Němci za nic nemohli, tak jim prostě odpovězte, že největší etalon morálky, nejslušnější a nejdokonalejší ministr známého vesmíru, který už od svého kolínského působení bojuje, aby v politice zavládla slušnost, včera řekl, že když se zločinu dopustí stát, tak je potrestán stát i jeho občané a je to tak správně. Že to prostě není totéž, jako když se zločinu dopustí jednotlivec.

Já ho fakt miluju…

Tak mě napadá… tohle náckovské myšlení na Západě docela zakořenilo, že? Takhle nějak fungují sankce. Shaddám Husein není poslušný, je to diktátor, zavelí, Irák se tím dopustí zločinu a my uvalíme sankce na irácký lid, protože sice zavelel diktátor, ale bude potrestán stát i se svými občany. Geniální, Vítku, fakt geniální. To se ti povedlo. Třicet let propagandy… těch jednání, těch deklarací, těch příprav na frontální úder, té kamufláže, aby se nikdo moc neozýval, těch peněz, co to stálo… a když to mají skoro připravené, přijde jejich vrchní smiřovač Vítek a řekne největší šlágwort roku, který to rozstřelí až na dno.

A ještě kvůli takové pitomosti, jako je koncert operní divy… Aneb jak občanka Rakouska ruského původu, aniž by hnula prstem, zničila třicet let libtardí politiky, díky několika agilním blbům a jednomu arciblbovi. Až tu Rakušanovu sochu budeme tesat, tak za něj musíme dát i Pospíšila… a možná i Haška. Kdyby oba drželi huby, tak jsme ani nezjistili, jak blbí jsou.

STANaři, hlavně si tam Vítka v čele nechte, dejte mu ještě víc prostoru mluvit, při trošce štěstí ten chlap torpéduje ještě nějakou další, dlouhá léta budovanou, snahu. Je radost mít takového soupeře. Je radost, když nemusíte hnout prstem a on udělá všechno sám. Putin tu fakt nepotřebuje žádnou pátou kolonu… pochybuju, že by mu nějací zaplacení agenti udělali tak dobrou službu, jako tahle vláda. Slyšíte jo, STANaři! Nesesazovat. Nechat ho v čele až do hořkého konce. Ještě potřebujeme nějaký podobně dobrý výrok o té cenzuře… A o Petru Pavlovi by taky mohl říct něco podobně chytrého.

Třikrát sláva Vítkovi. I kdybychom se stokrát snažili, tohle bychom nedokázali. Stačily na to čtyři řádky textu.

https://www.litterate.cz/hlavne-ho-nechte-mluvit/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 16 srp 2023, 22:45

Ne my, to oni se dívají
by Vidlák 16 srpna, 2023

Před několika dny jsem napsal článek o nadcházející Rajchlově demonstraci, který jsem uvedl frází, že zůstat doma znamená souhlasit. Pokud bych zůstal doma, tak souhlasím s vládou v tom, co dělá. Pokud bych zůstal doma, tak vládu nechám dokončit její práci v podobě dalšího ožebračení, elektronických voleb a podobně. Pokud zůstanu doma, tak mi vládní kroky vlastně nevadí.

Vysloužil jsem si za tento článek pár štiplavých komentářů, že už jsem jak Rudé právo. Ti také říkali, že kdo není s námi je proti nám a kdo se nezúčastní, ten je revanšista… Prostě ať nepoužívám tak silná slova, Rajchl ostatně taky nemá žádné řešení, demonstrace nemají smysl, atd, atd.
Všem, kteří to tak mají, chci vzkázat, že vůbec nejde o to, jak se demonstrace dívám já nebo Rajchl. Jde o to, jak se na demonstrace dívá naše skvělá, úžasná, dokonalá a eurohodnotná vláda. Včera vyšel průzkum, který říká, že vládě už opravdu důvěřují jen dvě procenta lidí. Všichni ostatní už s vládou mají nějaký prolbém od výhrad až po čirou nenávist. I majnstrým o tom napsal, že vládě už nedůvěřují ani její vlastní voliči… Já osobně si myslím, že své voliče neštvou ani tak tím, jak jim to vládnutí nejde, ale prostě tím, jak se prsí, že to dělají dobře. Opozici štvou a z vlastních voličů dělají debily…

Nemyslete si, on se teď Fiala bude bedlivě dívat, jestli ten průzkum ultraslabé důvěry zůstane jen na papíře. Průzkum je jedna věc, kliknutí na kolonku nic nestojí, ale děláme to tak blbě, že lidi prostě zvednou zadek a přijdou na Rajchlovu demonstraci i přesto, že naše spřátelená média mu neustále nasazují psí hlavu? Je skutečně nedůvěra vládě tak velká, že to lidi začíná zvedat ze židle?

Lidi nepřišli? Výborně, protestní hlasy jsou pořád slabé, roztříštěné, Zbyňku, tak vytáhnem ten další balíček a já to pak v televizi okecám, jak to děláme dobře. Lidi nepřišli na demonstraci? Skvělé, tak vytáhneme ten zákon o elektronické volbě a snížení volebního věku. Babiš nám tady bere voliče, musíme si je sehnat mezi mladými a blbými. Pro STAN a TOPku je to jediná možnost, jak se udržet ve sněmovně.

Na demonstraci nevystoupil nikdo za SPD? Skvělé, Okamura se chce držet stranou a nechce se k tomu přihlásit, i když půlka lidí, co na demonstraci přijeli, jsou jeho voliči a druhá půlka by mohla být jeho voliči. Na demonstraci nevystoupil nikdo za ANO? Dvojnásob skvělé, Andrej cílí na zhrzené voliče ODS, ale před volbami naše nezávislá a pravdomluvná Česká televize vytáhne zase nějaké Pandora papers, voliči se leknou a ještě rádi to zase hodí Blyštivému Péťovi. A mezi alternativními influencery se tentokrát Babiše nikdo nezastane, protože je štve obranná dohoda s USA a protože jasně řekl, že českým Orbánem být nechce…

Lidi jsou naštvaní? Ale zase tak moc naštvaní nejsou, jsou naštvaní jen na kliknutí kolonky v průzkumu. Zavolat koordinátorům a nechat se tam i zpátky dovézt autobusem za tři stovky, to už jim za to nestálo. Naše vláda to dělá dobře, zavolejte filmaře, uděláme si další spot na fejsbůk, jak plníme naše sliby a snižujeme drahotu i inflaci…

Když na tu demonstraci lidi nepůjdou, je to signál pro vládu, která si z něj vezme, že všechno dělá dobře. Je jedno, z jakých důvodů tam lidi nepřijdou. Jako ohnivým písmem z toho bude svítit, že lidi jsou naštvaní na zaškrtnutí kolonky s nedůvěrou, ale nejsou naštvaní, aby chtěli Blyštivého Péťu vyměnit. Takhle se na to budou dívat ze Strakovky.

Pokud lidé na demonstraci nepřijdou, tak PRO prostě bude méně investovat do masových akcí a více do kontaktní kampaně. Jindra bude dál objíždět republiku, skládat kandidátky a vysvětlovat svojí vizi. Ale na vládě budou mít krásný den, protože jim bude jasné, že už dovládnou a mají dost času si zabetonovat pozice.

Liberálové nás totiž nijak nerozlišují. Pro ně jsme zhruba to samé, co byla husitská revoluce pro církev. Koncily se také tetelily blahem nad každou zprávou o tom, jak se kacíři mezi sebou mydlí a vůbec nechápali jednotlivé proudy. Z vnějšku vypadalo husitské hnutí jako hnízdo hadů.

Podívejte na všechny zprávy o „dezinformační scéně.“ Majnstrým tam míchá dohromady ezoteriky s politiky, aktivisty i influencery, opisují jeden od druhého, soutěží v dehonestování a nálepkování, ale až na výjimky se nikdo nikdy nepřijel mezi alternativu podívat. Prakticky nikdo se nepřijel normálně zeptat, co tady kdo vlastně chce. Jen chrlí zprávy, na kterých máme čertovo kopyto. My to pak čteme a smějeme se tomu, protože je to tak prostoduché a ubohoučké. Otevři svou mysl oni zařadí do stejné kolonky jako Hájkův Protiproud… nebo Duška porovnávají s Rajchlem.

Jeden příklad za všechny… Když se místní evangelická komunita bavila o mém případu, tak to hlavní, co mi kladli za vinu, že se kamarádím s hentím Vrábelem. Protože to je přece ten nejhorší mor. Takhle si to před půl rokem přečetli v Respektu. Tenkrát byl Láďa Vrábel ještě v kurzu a majnstrým ho vykresloval jako hlavní zlo. Co na tom, že jsem se s ním osobně nikdy nepotkal. Co na tom, že už v zimě bylo jasné, že z jeho projektu nic nebude. Co na tom, že udělal demonstraci, kde skoro nikdo nebyl. Správný liberál prostě věří České televizi a co tam řeknou, to je svaté. Nemají ani základní přehled. Jen sledují, kdo zrovna vyčnívá, tomu přiřknou ty nejhorší vlastnosti, aby jím mohli řádně pohrdat a pak po něm jdou. Až jim média určí jiného arcilotra, tak prostě přepnou.

Mimochodem… teď jsem někde zaslechl, že Láďa Vrábel zakládá politickou stranu… Je to pravda? Málem mi vypadly oči z důlků. Ten, který loni odmítal pro svůj projekt založit obyčejný spolek, teď zakládá politickou stranu? V jeho případě tedy spíš politickou individualitu, než stranu.

Zkrátka a dobře, pokud vláda neuvidí odpor, bude si dělat, co chce, protože přece může. Ale podívejte se na soudce Fremra… Tam se to obešlo dokonce bez demonstrace. Samotný Fremr má z ostudy kabát a vrchní rozvědčík taky. Navíc ještě ukázal celému národu, že si komoušké myšlení v celé šíři uchoval. Proč se tak stalo? Protože byl vidět odpor. Velký odpor. Pro mě je to obzvlášť zajímavá situace, protože tady se hladce shodli alternativní influenceři, lidi kolem SOSP a Marek Hilšer… Kdo by to byl kdy řekl. Ať je Hilšer jaký je, rozhodně si zachoval víc nezávislého myšlení než třeba atombába Drábová.

Ptám se. Kdo další u nás umí svolat stotisícovou demonstraci? Kdo další to demonstrantům ulehčuje organizací autobusů? Kdo další objíždí republiku několikrát týdně? Kdo má dost prostředků a autority, aby už nejen lepili letáky, ale dávali to i na bilbórdy, které místní platí sami? Kdo má největší dosah na alternativě? Kdo reálně přetavil všechny protestní události v něco, co se nejvíc podobá funkční organizaci? Všímáte si, že Rajchlovo PRO už je na alternativě vlastně druhá nejstarší strana po SPD? PRO vzniklo před rokem a půl. Všechny ty Česka na prvním místě, Národní rady obnovy, HONy, Stávkové výbory a podobně, vznikly později. A leckteré už stihly i zase zaniknout nebo se znemožnit. PRO organizuje nejviditelnější odpor proti vládě. Nemyslete si, Fiala se bude dobře dívat, jestli počet lidí bude na Václaváku zase dosahovat až tam k tramvajové trati nebo ještě dál. A pokud nebude dosahovat až ke kolejím, tak si s Rakušanem oddychnou, na nepříjemný průzkum zapomenou, sáhnou do šuplíku a vytáhnou další vládní fremrovinu. Však se tím netají…

Oni tam ve Strakovce (ale i leckde jinde) nerozlišují. Větší demonstrace pro ně znamená, že se ta rozhádaná alternativa hádá míň, víc spolupracuje a odpor sílí. Stejně nevědí, kdo je kdo a proč. Nevědí, na čem se tříštíme. Menší demonstrace pro ně znamená, že je všechno v pořádku a zprávy z Vnitra a BISky mají pravdu. Takhle se na to bude dívat náš Péťa, takhle se na to bude dívat Petr i Pavel, takhle se na to bude dívat Rakušan. Jim je jedno, kdo je tady s kým a proti komu. Oni koukají jen na to, co vyčnívá. A když nic vyčnívat nebude, tak si prostě pojedou dál svojí agendu a v příštích volbách se ve volebních grafech nadějeme typických bidenovských křivek, volební výsledky nepůjde přezkoumat a zatímco Rajchl bude objíždět sokolovny, Marketa Pekarová Adamová bude objíždět gymnázia, aby šestnáctiletým děckám vysvětlila, že jí mají volit.

Ale pokud demonstrace bude větší než posledně… Sakra, soudruzi, ten průzkum nelhal. Už tu začínáme být po Jakešovsku jako kůl v plotě… Sype se to všude kolem… na Slovensku Fico, v Rakousku Svobodní, válka na Ukrajině jde blbě, AfD v Německu, Lotyšsko směřuje k euroskeptické vládě, Soros se stahuje z Evropy…. není dobré, abychom zrovna my vydrželi nejdéle. Naposled vydržel nejdéle Caucescu a místo aby dostal důchod jako Biľak, tak dostal olovo… Péťa bude pečlivě měřit, jestli stojí lidi až dole na Můstku. Do poslední chvíle bude nervózní jak pes.

Jo a na závěr… Myslíte, že za alternativu zasáhne do voleb ještě nějaká jiná strana než PRO? Myslíte, že vůbec nějaká stihne vzniknout, konsolidovat se a dát dohromady alespoň kandidátní listiny? Když sleduju cvrkot, tak jsem si skoro jistý, že to dopadne podobně jako v prezidentských volbách. Řečí o kandidátech bylo hodně… ale nakonec jsme všichni pěkně volili Babiše, protože nikdo jiný nebyl… Jestli to všichni ostatní povedou dál tak, jak doteď, tak se PRO stane pravdou, která zbyla. Jindra Rajchl je hodně výrazný náčelník. Ale alespoň má i nějaké indiány, kteří jdou a vylepí letáky. Ostatní mají jenom náčelníky.

https://web.litterate.cz/oni-to-tak-berou/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 18 srp 2023, 13:11

Řídit stát jako marketingovou kampaň
by Vidlák 17 srpna, 2023

Nevím, jak přesně henty sociální sítě řeší cílení reklam, určitě je to velmi zajímavá IT alchymie, ale vzhledem k tomu, co píšu a co sleduju, jsem se vlastně nikdy nedivil, že mi fejsbůk dává na vědomí sponozorované odkazy prakticky všech politických stran… Pětikolka samozřejmě vede a nejčastěji se ke mě dostanou zaplacené reklamy ODS a na druhém místě KDU-ČSL.

Hele, já mám v poslední době pocit, že normálně začali blouznit. Že už jim z toho na férovku jeblo. Něco podobného jako poslední rozhovor Vítka Rakušana u Bakaly na Aktuálně. Jsou nejlepší vláda, mimořádně těžké období zvládli, za chvíli už bude líp a jejich preference zase porostou… Všechno je v nejlepším pořádku, vládní kroky jsou promyšlené… tedy kromě těch, které ještě musejí upravit a promyslet, za deset let tady budou henty rychlovlaky, grýdnýl ani migrace nebude žádný problém, kriminalita neroste, sociální problémy nejsou, dodržujeme předvolební sliby, daně jsme nezvýšili…
Jsou fakt tak odtržení od reality, nebo je to nějaká (pro mě nepochopitelná) technologie moci? Vždyť oni těmito reklamami už dělají blbce i z vlastních voličů. Průzkum spokojenosti s vládou Blyštivého Péti mluví celkem jasně. Já chápu, že budou strašit Babišem… to se docela osvědčilo. Chápu, že straší Okamurou a Rajchlem. Chápu, že straší ruskou pátou kolonou. To se tady v této zemi dělá dlouhodobě. Ale hlava mi nebere, proč si myslí, že mohou z té vysokoškolsky vzdělané části populace dělat debily, když jim sponozorovaně do očí lžou o nezvyšování daní a migračních kvótách?

Platí ještě to, co vždycky říkali v televizi… že Okamuru volí lidi s učňákem a Fialu volí vzdělaní lidé?

Nebo už dneska platí, že co vysokoškolák, to blbec? Kdo jim ty kampaně dělá? Že má Babiš Máru Prchala, to jsme všichni věděli, o tom se mluvilo, ale kdo sakra dělá marketéra v ODSce? Kdo je podepsaný pod těmi nejdebilnějšími slogany v této zemi, které znechucují i ty, kteří by Fialu volili ještě i dnes? Nebo mají fakt nějak vytipované, že to na lidi zabírá?

Nebo věří tomu, že stačí věci jinak pojmenovat, udělat dostatečně jásavou reklamu a realita se přizpůsobí? Takhle nějak se dělala ta ukrajinská ofenzíva, ne? Spousta vzletných videí, spousta krásného marketingu, dělali na tom ti nejlepší z nejlepších… ale realita se nepřizpůsobila. Mongolské hordy vyděšeně neutekly. Pamatuju si, jak naši intervjuci psali o tom, že se Rusové bojí a dělají kolem Melitopolu zákopy. Byl to důkaz brzkého vítězství. I Visingrové to tak viděli… v televizi nebyl jediný analytik, který by v předjaří řekl, že Rusové připravují obranu a určitě nezůstane jen u zákopů, ale dojde i na miny a rušičky dronů. Na to si všichni vzpomněli, až začaly hořet Leopardy. „Ofenzíva jde dobře, ale ne tak rychle, jak bychom si představovali.“

Před půl rokem Rusové jásavě oslavovali každou minivesničku, kterou obsadili při postupu vpřed. Naučili jsme se docela slušně ukrajinský místopis. Teď dělají totéž Ukrajinci. Jásavě oslavují každý shluk domů, který obsadí. Loni to byl důkaz ruské neschopnosti, letos je to důkaz ukrajinských schopností.

Mimochodem… včera jsem viděl další level, ze kterého by měl Goebels určitě radost. Na Seznamu byl článek, že Rusové ostřelují ukrajinské základny… ale považte, oni je ostřelují ZOUFALE. Takový Kalibr letí a je to zoufalost. Kam na to chodí?

Myslíte, že tomu opravdu věří? Nebo tam pragmaticky sedí, berou za takové marketingové obraty peníze, naprosto cynicky vědí, že absolventi fakulty sociálních studií tohle prostě chtějí slyšet a tak jim to dávají? Tohle jsem si totiž myslel já. Že jsou to chladnokrevní technologové moci a mají experty, kteří jim to prostě dobře nastaví. Ale teď v poslední době mám pocit, že oni to myslí vážně. Že opravdu věří, že je důležitější video než realita. Že vysoké ceny zkrotí tím, že mluví o jejich krocení. Taiwan sice postaví továrnu na čipy v Drážďanech, ale tím, že Markéta Pekarová Adamová řekne, že je to pro nás taky výhra, tak se to výhrou stane.

Nebo už jsou tak zblblí tou svojí výlučností? Třicet let o sobě říkali, jak jsou morální, až tomu uvěřili? Třicet let říkali, že stačí do politiky vrátit slušnost a řád, oni jsou ti slušní a tím pádem to prostě dělají dobře a hotovo, i kdybychom tu měli chroustat kůru ze stromů?

Nebo jim to prostě usnadňujeme našimi hádkami, které jsou tak zásadní, že ve vládě může být jeden blbec vedle druhého, ale ničemu to nevadí, protože my jsme ještě blbější? Člověku se nechce věřit, co dokážou vypotit a ještě zasponzorovat, aby se to dostalo mezi lidi… a pořád tam ještě jsou…

https://web.litterate.cz/ridit-stat-jak ... ou-kampan/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 18 srp 2023, 22:06

Stále větší křeč by Vidlák 18 srpna, 2023

Sledujete předvolební situaci na Slovensku? Je rozumné to udělat, protože přesně takhle bude za čas vypadat předvolební situace u nás. A vzhledem k tomu, že naše vláda je oproti té Matovičově ještě horší a neschopnější, zřejmě si také projdeme vládní krizí, úřednickou vládou, kterou sestaví prezident a volebním termínem, který bude určen na to nejvzdálenější možné datum. Dívejte se na Slovensko, abyste věděli, co bude dělat pravda a láska u nás, až zjistí, že se henty průzkumy nemýlily, že přicházejí i o kmenové voliče, že je nikdo nemá rád, že mají na hrbu všechny skutečné i domnělé prohřešky a že jim ani korespondenční volba nepomůže, aby tu většinu upekli.
Nejsem žádný výrazný znalec slovenské politiky, samozřejmě tam mám řadu přátel a sledujících na fejsbůku a tak jen krátce shrnu situaci a řeknu, co ze svého dvorku vidím:

Na Slovensku se poměrně dlouho před volbami nesmějí dělat průzkumy preferencí, ale ty poslední jasně naznačovaly, že vyhraje Fico a jeho SMER. Pokud bych měl SMER nějak popsat, tak bych řekl, že je to slovenská sociální demokracie, která nepropadla grýndýlům, neodcizila se pracujícím a neskončila jako naše ČSSD. Fico je také mnohem schopnější politik i lídr, než všichni ti Sobotkové, Hamáčkové a Šmardové dohromady. Byla to právě Ficova vláda, která celkem bez problémů zavedla na Slovensku Euro a bylo to tak v klidu, že se o tom nikde nepsalo. Porovnejte si to třeba teď se zavedením eura v Chorvatsku.

Byly to také Ficovy vlády, které značně zlepšily hospodářskou situaci v zemi. Slovensko víceméně dohnalo naší republiku, všechno normálně fungovalo, Fico byl dostatečný ranař, aby si ledacos v Bruseli vyhádal, prostě za jeho premiérování jsme mohli číst nejeden postesk českých ekonomů a podnikatelů, kteří nám tamní situaci dávali za vzor.

Fico byl ve své době poměrně prounijní, byť nikdy nebyl žádný hujer a jeho nevětší politická chyba spočívala v tom, že všem těm unijním šíbrum věřil a oni ho v podstatě potopili. Bylo to dost podobné, jako u nás. Líbodémo média se k Ficovi chovala stejně jako se Česká televize chovala k Babišovi, také tam vyzdvihovali ty slušné a hodné kandidáty, narozdíl od těch mafiánských kandidátů SMERu… hodně to ovlivnila kauza zastřeleného Kuciaka, který možná doopravdy umřel především proto, aby se Fico nestal znovu premiérem, protože údajný objednavatel vraždy jaksi odešel od soudu nevinen. Prostě bylo zapotřebí nějakého národního mučedníka, jehož smrt by se dala svést na Fica s Kaliňákem…

Fico si pak užil svoje. Zjistil, že sice vzorně spolupracoval s EU, nikdy nebyl takový kverulant jako Orbán, ani zdaleka neposiloval svou pozici jako Orbán, prostě byl takovým standardním politikem ze staré školy, podobně jako Klaus či Zeman… nebo jako Babiš. Vůbec jsou politické osudy Fica a Babiše velmi podobné. Jejich největší smůla spočívala v tom, že nikdy nebyli ti bad guys. Poškodilo je ne to, co udělali, ale spíš to, co neudělali.

Pak se ovšem Ficův a Babišův osud začal lišit. Fico si uvědomil, že těm ojropokrokářům dělal užitečného idiota a prostě s tím přestal. Dnešní SMER já osobně vidím jako takový klon ČSSD a SPD. Fico se stal až orbánovsky pronárodním a jeden můj slovenský kamarád to shrnul lakonicky: „Fico má teď hlavnů motiváciu pomstu… a je to dobrá motivácia.“ Když si poslechnete Fica a Orbána, přestává být mezi nimi rozdíl…

Slovenské pravdě a lásce začíná téct do bot. Ficova kampaň je plná velmi silných slov, především o Ukrajině i Rusku, říká víceméně to, co bychom i my chtěli od politiků slyšet, teď už si Fico nemyslí, že EU je nějaké dobro, dokonce i covidovou politiku kritizuje dost podobně jako u nás Jindra Rajchl a zdá se, že mu to vychází tak dobře, že slovenští líbodémo zpanikařili a začali proti němu bojovat nikoliv lepší rétorikou, ale pomocí policie, prokuratury a zatýkání.

V České televizi o tom samozřejmě takřka neuslyšíte. Ještě že máme ta nová média…

Víte, já jak sleduju i slovenský fejsbůk, tak před několika měsíci tam proti Ficovi bojovali podobně jako u nás. Různí místní Cempeři tam vítězoslavně odhalovali jeho lži, různé satirické stránky ho zesměšňovaly, lidé hojně sdíleli statusy o jeho dávnýchých (mafiánských) špatnostech, různě se připomínalo, co kdy udělal špatně, co řekl špatně, oni tam také mají místní Chvilkaře, kteří upozorňují, že Fico je člověk bez vyšších evropských hodnot, atd, atd. Stejné jak u nás… ostatně je to ze stejného sorosovského manuálu.

Jenže už to nefungovalo. Tak dlouho se lidem opakovalo, že Fico je zrůda, až se ukázalo, že lidi si už zvykli. Stal se tak běžným, jeho hříchy byly tolikrát prokydány, že už to nikoho nezvedalo ze židle. Žádný šok, který by byl impulsem pro opětovné zvolení Čaputové. Ficovy preference rostly, jeho motivace zvítězit a znovu to všem nandat je opravdu velmi silná… a tak se nám Čaputovci pustili do boje pomocí fízlů.

Od té doby, co se kolem Ficových lidí začali motat státní zástupci a zásahové jednotky, tak v podstatě úplně skončila protificovská satira. Vzápětí také lidi náhle přestali sdílet statusy o jeho mafiánské minulosti. Najednou se totiž ukázalo, že Čaputová a spol. jsou vlastně ještě horší mafiáni, než celý Fico. I ti, kteří volili Matoviče a blondýnu z Pezinku, jsou teď z jejich praktik perplex.

Ještě nedávno se na sociálních sítích propíral „mafián“ Fico a najednou puf… propírá se fízlačka Čaputová.

A od té doby má SMER kampaň vlastně zdarma. Stačí jim jen pořádat rozhorlené tiskovky, kde poukazují na zvůli současných líbodémo a zřejmě to funguje velmi dobře. Můj fejsbůk se v podstatě úplně přestal vysmívat Ficovi a naopak se zděsil z Čaputové. Víte, jak to říkám… pusťte k něčemu libtardy a výsledek se brzy dostaví. Boj proti Ficovi se mění v tu nejlepší kampaň, kterou mu dělají zdarma. Já nevím, nakolik byl Fico propojený s mafiány. Ale vidím, že se pravda a láska postarala, aby to Slovákům zase tak moc nevadilo. Do voleb se tato situace bude asi ještě stupňovat, ale nevěřím, že zatýkání bude fungovat. Už ne. Před třemi měsíci bych řekl, že Fico možná vyhraje, ale vyhraje jen trochu, protože byl pro spoustu lidí nezkousnutelný. Ale teď to vypadá, že někteří si zvykli, jiní ho začali mít rádi a další zjistili, co je Čaputová doopravdy zač.

Pokud ve volbách Fico výrazně uspěje, stane se příkladem i pro naší politickou scénu. Já vím, že na Slovensku je to trochu jinak, ale v podstatě Fico hlasy tamní Alternativy posbíral. Sází na opačnou taktiku než u nás Babiš. Nesnaží se získat zhrzené voliče líbodémo. Naopak, sbírá hlasy, které s liberály nechtějí mít nic společného. Andrej Babiš dělá přesný opak. To je také další důvod, proč je rozumné celou situaci sledovat.

Liberálové v celé Evropě uspěli zhruba ve stejnou dobu… a zhruba stejně přivedli svojí agendu zu grunde. Na začátku byly řeči o zelených údělech a sluníčkové budoucnosti, končí to válkou za humny, deindustrializací, recesí, pokusy o cenzuru a okleštění svobody projevu. Slovensko je první vlaštovkou budoucnosti. Sledujme ho.

Jo a mezi námi… pokud Fico vyhraje a sestaví vládu, tak bych nic nedal za to, že Čaputová rezignuje.

https://web.litterate.cz/zpetna-revoluce/

homer
Sponzor fóra

Příspěvek od homer » 19 srp 2023, 18:39

Mnoha čtenářům je jistě známé jméno Jacques Baud. Na Wikipedii se dozvíme, že je prakticky dezolát:

Jacques Baud, narozen 1. dubna 1955, je bývalý plukovník švýcarské armády, strategický analytik, specialista na zpravodajství a terorismus. Je terčem kritiky za šíření několika konspiračních teorií, popírání odpovědnosti syrského režimu za chemické útoky a za své postoje příznivé pro Vladimira Putina, zejména prostřednictvím sdílení dezinformací během invaze Ruska na Ukrajinu.

„Dezinformátor“ Jacques Baud říká o válce na Ukrajině: Žijeme ve společnosti, která soudí dřív, než něco ví.“ Je tohle dezinformace? Těžko.

Stejného názoru je Mirko Lehmann, německy píšící autor, říká o Baudovi a jeho poslední knize: “ Tuto knihu bych rád doporučil nejednomu elegantnímu německému gaučovému generálovi či hlasitým televizním expertům a mnoha profesorům, kteří se pletou do historie. Většina Němců, kteří odmítají dodávky zbraní a miliardy pro Ukrajinu, naproti tomu u Jacquese Bauda nachází opodstatněné argumenty.

Švýcar Jacques Baud vydal vynikající, mimořádně čtivou a mimořádně dobře napsanou knihu o válce na Ukrajině a konfrontaci Ruska a Západu, kterou nedávno v němčině vydalo nakladatelství Westend Verlag. Pokud chcete získat fundovaný přehled o historii a struktuře ukrajinského konfliktu, nemůžete se obejít bez prezentace Jacquese Bauda,“ píše v úvodu svého shrnutí Mirko Lehmann, a pokračuje:

„Na dobrých 250 stranách textu se švýcarský bezpečnostní expert zabývá na Západě rozšířenými domněnkami a tezemi o Rusku za prezidenta Putina. Autor podrobně zkoumá nejen mezinárodní politiku a Rusko, ale i poměry na Ukrajině, v Bělorusku a dalších postsovětských státech v míře nezbytné pro lepší pochopení aktuálního dění.
https://web.litterate.cz/spolecnost-predsudku/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 19 srp 2023, 23:58

Přímo z Vidlákova dvorku by Vidlák 19 srpna, 2023

Přátelé, druhá kniha se stala realitou…
https://web.litterate.cz/wp-content/upl ... 1131-3.jpg
Zatímco první kniha je především o navození zemědělského myšlení, tento druhý díl je o praktických ukázkách. Je to kniha čísel. Má vám ukázat, kolik čeho můžete vypěstovat na jaké ploše, popisuje celou řadu vidláckých triků a ukáže vám potřebné nářadí díky kterému bude zahrádka sloužit vám a ne vy své zahrádce.

Není to receptář ani kuchařka. Na googlu si najdete návodů, až vás bude bolet hlava, kniha se vám spíš snaží ukázat, co potřebujete, co nepotřebujete, kolik práce tomu budete muset věnovat a jaký výsledek můžete očekávat. Je útlejší než první díl – podle této knihy se pracuje nikoliv přemýšlí.
Tentokrát je kniha plná dokumentujících fotek, protože jednou vidět, je víc než sto hlášení.

Nezůstávám jen u zahrádky, ale popisuju také vidláckou zabijačku včetně vidláckých postupů… a ano, zde se najde i pár receptů. Vy, co bydlíte v paneláku, vy si těžko budete doma věšet vepřovou půlku, ale nic vám nebude bránit si udělat vepřové hody podle receptů z jižní Moravy. A pokud vás někdo na zabijačku pozve, budete moci používat odborná slova a machrovat, jak tomu rozumíte.

Kniha je opět doplněna půvabnými kresbičkami mé schovanky, ve kterých se znovu vyskytuje Vidlák a jeho jezevčík, tak jak to vidí její umělecké oko.

Obě knihy patří k sobě. Obě vznikly jako kompilát mých zemědělských textů, obě jsou shrnutím mého zemědělského přístupu, s oběma mi pomohli stejní čtenáři a přátelé. Pokud mohu soudit, jde o jediné publikace, které popisují jiný směr a jinou vizi zemědělství, než hospodaření velkých firem na velkých plochách a nebo hospodaření malých firem za masivního dotování.

Knihu můžete získat stejným způsobem, jako tu první. Pokud pošlete Institutu českého venkova dar ve výši alespoň 350,- Kč, může si zadat adresu pro zaslání. Knihu budu posílat od prvního září. Do té doby bude upraven objednávací systém, aby uměl pracovat s více položkami, nejen s jednou (první) knihou, jak je tomu doteď. Pokud o knihu stojíte, vyčkejte se zadáním adresy až na září, pokud byste si ji zadali teď, mohla by vám ještě přijít první kniha. Od září bude možné si zadat zaslání první knihy, druhé knihy i obou dohromady v libovolných počtech kusů.

Podpořit nás samozřejmě můžete hned, systém si vaší platbu pamatuje, ať byla udělána kdykoliv.

Děkuji vám všem, že mi zachováváte přízeň, děkuji vám za zpětnou vazbu, kterou mi poskytujete v diskusích, děkuji, že jste součástí počinu Vidlákovy kydy.

Váš Vidlák
https://web.litterate.cz/primo-z-vidlakova-dvorku/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 20 srp 2023, 23:15

Ať se stane novým symbolem
by Vidlák 20 srpna, 2023

Dnes máme symbolické datum. Okupaci. Tanky v ulicích. Násilím přetržený vývoj, který většina obyvatel považovala za nadějný. Pod pásy obrněnců skončil doposud poslední český pokus o vlastní trajektorii dějin. Socialismus s lidskou tváří. Snaha o kompilát toho nejlepšího z Východu i ze Západu…
Velký bratr tehdy všem názorně ukázal, že velmoc nemá přátele, jen zájmy. Přáteli jsme byli jen do té chvíle, dokud zájmy SSSR byly v souladu s českými zájmy. Jakmile tomu tak nebylo, následovalo pokračování politiky jinými prostředky. Nic nepomohly ty tisíce a miliony vyvěšovaných rudých vlajek na Prvního máje. Nic nepomohly ty jásavé nápisy, že se Sovětským svazem na věčné časy. Nepomohly sochy Stalinovi, nepomohlo jejich pozdější zbourání, Nepomohly velmi blízké vazby na Kreml, nepomohly návštěvy našich papalášů tam, ani jejich papalášů tady. Situaci křížících se zájmů, které měly svůj geopolitický přesah, nevyřešili diplomati, ale kulomety. Po kolikáté už?

Následovalo bezčasí… s Husákem. Dokázal přesvědčit sovětské politbyro, že si s tím tady poradí. Sovětská vojska tu sice zůstala, ale místo na popraviště se chodilo do kotelen. Místo do gulagu se šlo do podřadné práce. Husák měl politiku zmírňování následků. Okupant si tu nechal statisícový dohled, někteří šli od válu a jiní udělali závratnou kariéru, ale žádné masové přesuny majetku se neodehrály… Politika omezené suverenity, ale bez prolité české krve.

Během těchto časů jsme byli třetí země světa, která měla kosmonauta ve vesmíru, v Praze postavily se tři trasy metra, připravila se místa pro čtyři jaderné elektrárny, jedna se dokončila, jedna rozestavěla, značně se zlepšila dostupnost bytů (co bychom dnes za tehdejší podmínky jejich získání dali, že?), v zemi bylo bezpečno, podržela si značný a rozvinutý zahraniční obchod a živila statisíce ekonomických migrantů z Vietnamu a dalších zemí. Jo, asi by se tomu dalo říkat diktatura, ale byla to snesitelná diktatura. V Příbrami se uran netěžil tak jako v Nigeru… Děti u nás nepracovaly, jako v Nigérii. Ženy nechodily zahalené a mohly do školy… narozdíl od Saúdskké arábie. Věznice u nás nevypadaly jako na Salvadoru.

Ne, nebyla to svobodná doba, ale byla to doba, kdy lidi drželi pohromadě. Kdy si navzájem pomáhali zmírňovat svojí situaci. Svoboda byla nedosažitelná, ale vzájemnosti bylo víc než dost. Byli jsme pod cizí mocností, ale byli jsme jeden nerozdělený národ. Zmírňovali jsme následky. Nic víc se dělat nedalo a tak jsme dělali dobře alespoň to, co dělat šlo.

Dnes jsme teoreticky právní stát, plně suverénní a bez okupačních vojsk. Ale naše vláda je ve vleku nového Velkého bratra tak, jak husákovci nikdy nebyli. Tehdy jsme tu měli cizí vojska, ale vlastní vládu. Dneska nemáme vlastní vojska, ale máme cizí vládu. Jsme pro ni jen sprostý materiál určený k tomu, aby pracoval na jejich evropské hodnoty. Zkuste ve kterémkoliv Fialově projevu škrtnout slovo „evropské“ a nahradit slovem „sovětské.“ Pak spočítejte četnost a porovnejte s nějakým projevem Jakeše, Bilaka nebo Husáka. A hned víte, kolik suverenity ve skutečnosti máme. I bez amerických tanků.

Další zrcadlo jsme od vlády i prezidenta dostali nedávno. V Plzni došlo k brutálnímu znásilnění a pokusu o vraždu. A všichni papaláši se starali především o to, aby se nemluvilo o kolektivní vině Ukrajinců. Nikdo pro tu dívčinu a její rodinu ani nehnul prstem. Poplivaná ukrajinská holčička se dostala až na Hrad. Znásilněná česká holka stála jen za pár řádků na fejsbůku. Občane! nezajímáš nás. Ani tehdy ne, když jsi se stal obětí. To byl vzkaz z vlády. My se staráme o nejvyšší evropské hodnoty, co je nám do nějakých čecháčků, že?

Přesto se někdo zajímal… Jindra Rajchl s Petrou Rédovou a Jirkou Černohorským. Spojili se s její rodinou, nabídli jí pomoc a zorganizovali sbírku. Že to neudělali vládní politici, to se dalo čekat, ale jinak to mohl to udělat kdokoliv. V PRO nejsou jediní, kteří říkají, že kopou za tento národ. Iniciativ máme neurekom. Naplnit sál lidmi a mluvit tam o tom, co udělat pro naší suverenitu, to už umí kdekdo. Tolik adeptů na politiku, tolik adeptů na záchrance národa, tolik slov, tolik debat, tolik videí a statusů… ale reálně něco udělali tihle tři. Kde jsou ostatní zavedené pronárodní strany? Kde jsou ti, kteří prohlašují, že to s naším národem myslí dobře, lépe a nejlépe? Kde jsou všichni ti, kteří vědí, že PRO není správná cesta? Teď byla příležitost převést slova v činy…

Ukázaly se i další věci… jako, že státní psychologická pomoc rodině spočívala v tom, že dostali seznam psychologů… kteří neměli čas. Prý za půl roku… Takhle se tady dneska dělá péče pro těžce traumatizovanou holku. Ještě, že Rédová má nějaké kontakty a zařídila někoho, kdo si čas udělal. Jinak by se neodehrálo nic. Jsi Čech a jsi tady doma? Trhni si nohou, vláda má na starosti důležitější věci, než znásilnění a pokus o vraždu.

Jan Cemper se také vyznamenal… Jakmile zjistil, že se Rajchl snaží pomoci, hned začal šířit status, že tak činí proti vůli té rodiny. Když se pak ukázalo, že lže, jako když tiskne, tak svůj status smazal a později napsal slizké a odporné vysvětlení. Jo, to bylo řečí o etickém kodexu Manipulátorů. To bylo řečí o tom, jak si vše ověřují… ve skutečnosti prostě Cemper slouží správnému narativu a píše to, co vyhovuje straně a vládě. Rozkaz zněl jasně, z PRO nesmí vzejít žádné dobro. Cempere, doteď jsem se ti vysmíval a trochu tě i litoval. Odteď tebou pohrdám a doufám, že celá republika uvidí, jak děláš své Manipulátory. Chtěl jsem to tady rozmáznout víc, protože jsem včera seděl s Petrou Rédovou a poslouchal jsem podrobnosti, ale nestojíš mi za to. Brát si do huby znásilněnou holku a pokoušet se sabotovat pomoc pro ní a její rodinu, to není jen odporné, to je nízké. Člověk, který otravuje studny, si ohledy nezaslouží.

Ještě nejsme ztraceni. Ještě ne. Ještě jsou tu tací, kteří to nevzdali a i když mají svázané ruce, alespoň zmírňují následky. I když nemohou dosáhnout všeho, co by chtěli, zkoušejí dosáhnout alespoň něčeho. Raději zapálí malou svíčku, než aby proklínali tmu. Petro, Jindro, jsem rád, že jdu po této cestě zrovna s vámi. Zase se mi vyjasnilo, kdo dělá hubou a kdo dělá rukama.

Tentokrát žádné peníze pro mě. Dneska prosím přispějte té dívce z Plzně a její rodině. Dnes během dne by se mělo zveřejnit číslo účtu na sbírku pro ni. Jakmile bude, okamžitě ho také zveřejním.

Ať to děvče vidí, že naše země ještě stojí za to a všichni se neodrodili. Ať vidí, že bude mít zastání, ať je ona první, která pozná, že se blíží nová doba. Doba nového pokusu o českou cestu dějinami. O cestu, kde nebudeme rohožkou žádné velmoci. Ať vidí, že jsou tu lidi, kteří nezapomněli, v čem spočívá lidství. Ať vidí, že všechno není ztraceno a nové národní obrození právě začalo. Ne, moc se toho udělat nedá, ale postarejme se, aby se udělalo alespoň to, co se udělat dá.

Ať je naším novým začátkem právě toto symbolické datum. Datum omezené suverenity, datum omezených možností, datum omezené svobody. Ať jednou historici napíší, že právě dneska začala nová česká cesta dějinami, která všechny ty neblahé důsledky vymazala a vynahradila.
https://web.litterate.cz/at-se-stane-novym-symbolem/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 21 srp 2023, 23:04

Kruh se uzavřel
by Vidlák 21 srpna, 2023

Milé děti, hezky se posaďte, představte si, že sedíte u táboráku, že to tu máme jak za starých časů a poslechněte si poučný příběh z naší nedávné historie, jak tomu všemu porozuměl Vidlák. Málokdy se stane, že se kus historie takhle pěkně uzavře, proto je zapotřebí se zamyslet nad celým příběhem a vyvodit z něj poučení. Vidlák vám celý tento příběh samozřejmě necpe jako jedinou a dokonalou pravdu, není v jeho možnostech, aby zazněly všechny detaily i vedlejší příběhy, které to celé rámují. Vidlák prostě háže do prostoru, jak naše moderní dějiny pochopil on sám osobně.
To bylo tak…

Náš příběh nezačíná v roce 1945.Každému příběhu předchází jiný příběh, nic se neděje izolovaně, řetězec příčin a následků je nekonečný, ale konec druhé světové války je takovým pěkným předělem, od kterého je možné s naším povídáním začít.

Válka skončila a první poválečné volby u nás vyhráli komunisti. Mělo to logiku. Většina lidí si pamatovala velkou hospodářskou krizi ve třicátých letech, pamatovala si hladové bouře i demonstrace, při kterých se střílelo ostrými. Lidé si pamatovali, jak s námi v roce 1938 vyběhla Francie i Británie, navíc Sovětský svaz osvobodil většinu našeho území a spolu se sovětskými vojáky přišel i Edvard Beneš, protože se musel za války domluvit se Stalinem, neb se dozvěděl, že Britové nechtějí uznat československou státnost v těch hranicích, které si představoval.

Se sovětskými vojsky přišla i československá Svobodova armáda, to byli samí ostřílení hoši, kteří přežili bitvy, o kterých se na západní frontě nikomu ani nezdálo. Cestou tito vojáci osvobodili celou řadu koncentráků a z nich vyšli věznění čeští komunisté, kteří opět přežili utrpení, které si nikdo dnes nedovedeme představit. Přežili, protože ze všech vězňů měli největší disciplínu a soudržnost.

Tito lidé pak obsadili státní správu. Byli to tvrdí hoši, kteří se z nějaké té mrtvoly neposrali a viděli taková zvěrstva, že proti tomu všechno ostatní byl jen čajíček, jak jsme si řekli, byli schopni solidní disciplíny a subordinace, všichni prozápadní demograti je navíc ještě jako obvykle podceňovali, hráli si svoje politické hry a intriky a dělali to tak dlouho, až sesadili sami sebe… Soudruh Gottwald se vrátil z Hradu a prezident všechny jeho podmínky přijal.

Komunisti byli schopni dostat do výstražné generální stávky miliony dělníků, měli svoje lidi na každém ministerstvu i policejní služebně a naše lidově demokratická vláda vznikla za jásotu obyčejných lidí. Asi jako když libtardi dneska tleskají Fialovi a nemohou se dočkat, až bude zavedena cenzura, aby jim to toho pokroku a evropských hodnot nikdo nemohl kecat.

A tak vládl Gottwald. Tehdejší progresívní mládež radostně udávala a daleko v čele to dělala umělecká fronta. Všichni ti Kohoutové, Kunderové a další, měli na svědomí spoustu zmařených kariér a v mnoha případech měli i krev na rukou. Komunismus si rozvracet nedáme. Zavedly se nové pořádky, zemědělství se zkolektivizovalo, došlo na obrovské majetkové přesuny, kolem hranic se postavil pořádný plot, protože z toho komunistického ráje pořád někdo utíkal a imperialisti sem pořád posílali nějaké agenty. Někteří agenti „se dostali“ až do nejvyšších pater komunistické strany a tak se s nimi vypořádali v řádných monstrprocesech.

Jenže se ukázalo, že tihle komunisti sice uměli převzít a upevnit moc, ale hospodářství jim jaksi moc nešlo. Udělat pracovní lágr je poněkud snadnější, než obchodovat na světových trzích. Navíc jim v SSSR umřel Stalin, přišel Chruščov, který Stalina moc nemusel a tak se i u nás postupně stalinisté poroučeli od moci a nahradila je jiná, poněkud umírněnější, komunistická klika. To je henta generace „osmapadesátníků,“ kteří dali hospodářství trochu do kupy, zvedli životní úroveň, vypořádali se s posledními materiálními dopady války a omilostnili ty, kteří přežili udávání Pavla Kohouta.

Bývalí stalinisté samozřejmě těžce nesli, že byli odstaveni od moci a potřebovali se nějak zase dostat na výsluní. A protože tehdy byla v kurzu demokratizace, stali se z nich ti největší demokrati a začali prosazovat socialismus s lidskou tváří. Volali po zrušení cenzury, volali po tržních reformách a postupně se zase dopracovali do vrcholných pater moci. Chtěli být nezávislí na Sovětském svazu, až se Brežněv naštval, začal se bát, že by mohli mít v kolektivní obraně Varšavské smlouvy díru jako Československo, navíc tady potřeboval mít zázemí pro jaderné rakety… a tak sem udělal invazi…

…na základě pozvání od bývalých osmapadesátníků, kteří nelibě nesli, že byli v průběhu šedesátých let odstaveni od moci. Invaze splnila účel, k moci přišla právě jejich klika, která se postarala o normalizaci. Zároveň se postarali o slušný hospodářský rozvoj, postavili statisíce bytů, dodnes se léčíme v jimi postavených nemocnicích, chodíme do jimi postavených sámošek, využíváme jimi postavené kulturní domy, bazény i sportoviště. Většina lidí si tehdy bez problémů postavila baráky a dodnes, když pojedete přes kteroukoliv vesnici, tak hned vidíte tu dobu, kdy si elektrikář z JZD postavil hrad, který konkuroval velikostí prvorepublikové doktorské vile.

Odstavení bývalí stalinisté a bývalí osmašedesátníci se transformovali v disent. A když už bylo jasné, že s nimi Brežněv, Andropov, Černěnko a Gorbi nechtějí nic mít, obrátili se na Západ. Tam je samozřejmě přivítali s otevřenou náručí, naučili je, jak se dělá soft power a ejhle, přišel rok 89 a znovu se zadařilo.

Ti osmapadesátníci byli vždycky lepší hospodáři. Bývalí stalinisté a osmašedesátníci se zase líp vyznali v moci.

S komunisty se sice nemluví, ale jak vidíte, jsme o třicet let dál, ale bývalí komouši jsou na ústavním soudu, sedí na Hradě, stále jsou ve vysokých státních funkcích a pořád se nám ty dvě skupiny komunistů hádají mezi sebou. Lustrační zákon jim spíš pomohl než uškodil. Běžní lidé na to koukají, občas se nechávají strhnout na tu či onu stranu, zpravidla na to doplatí a jsou pak vrcholně skeptičtí k jakémukoliv vývoji. V obou skupinách totiž vždycky byla celá řada lidí, kteří to mysleli dobře, kteří fakt chtěli pomoci a pak hořce zjišťovali, čemu dělali užitečné idioty.

Obě skupiny také přitahovaly bezskrupulózní kariéristy, kteří uměli vstupovat do strany ještě v říjnu 89, kteří dělali všechno možné, aby se přisáli na vhodný cecík a kteří se pak stali největšími komunistobijci, protože doba se změnila. Oni tak moc chtěli být komouši, ale strana je jaksi zradila. I Sovětský svaz je zradil… a tak se dali na módní vlnu antikomunismu. Do toho tady chodili pohrobci stalinistů, osmašedesátníků a disidentů, na které nezbyla funkce, nosili na tričkách nápisy, že s komunisty se nemluví a bojovali proti neškodné KSČM, protože to už bylo bezpečné a nic jim nehrozilo. Zkuste dneska nosit triko „Netoleruj Mohameda.“ Nebo to zkuste v Německu…

Druhá polovina dvacátého století je érou boje mezi dvěma klikami jedné strany. Vlastně až doteď. Obě strany v tomto boji používaly hesla o nejvyšších hodnotách, slibovaly, lákaly, medík kolem úst mazali, občas hromovaly nebo vyhrožovaly, ale zájem obyčejných lidí byl až na druhém místě. Hlavní bylo, upevnit moc. Hodně lidí se nechalo těmi hesly obloudit a šli s pány na led, aby si pak za ně zlámali nohy. To je dnešní český skepticismus. Je stejně logický, jako všechno to, co se za posledních sedmdesát let stalo.

Je symbolické, že o uplynulém víkendu na festivalu TrutnOFF se spolu sešli právě ti poslední pohrobci stalinistů, osmašedesátníků a disidentů v jednom a dali řeč s prezidentem Petrem Pavlem, který je zase pohrobkem dávných osmapadesátníků a normalizátorů. Dávní stalinisté, osmašedesátníci a disidenti, nosící trička, že s komunisty se nemluví, se dali do řeči s normalizátorem, který byl cvičen, aby je potíral. Třicet čtyři let po plyšáku se kruh uzavřel. Obě kliky uzavřely mír. Jakže se jmenovala ta komunistická ideologie? Dialektický materialismus? Inu, dialektika (tedy protiklad) právě skončila.

A když jsme tak pěkně viděli, že veškerý ten boj proti komunismu za komunismus vedený jedněmi komunisty proti druhým komunistům, je jen divadlo na lidi, aby se přidali k mocenské hře o trůny, když se nám všichni tak hezky vrátili do jednoho pytle, kam vždycky patřili, tak bych navrhoval všechny plastiky píply, agenty Pávky, Pavly Kohouty, Fremry a jim podobné, konečně poslat na smetiště dějin a říct si, že tahle etapa je konečně za námi a symbolicky od včerejška začít novou kapitolu. Kapitolu středoevropskou, kapitolu národní bez velmocenského rektálního alpinismu. Začněme kapitolu dějin, ve které si to svoje udržíme na vlastním hrbu a obejde se to bez Stalinů, Chruščovů, Breženěvů, Gorbačovů, Bushů, Obamů i Bidenů. První krok je vlastně jednoduchý… přestat naslouchat těm, kteří tu už od druhé světové války soustavně bojují o moc mnohokrát osvědčenou metodou – za pomoci cizích bodáků.

Jasné?

https://web.litterate.cz/kruh-se-uzavrel/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 23 srp 2023, 06:32

Skutečná ruská propaganda by Vidlák 22 srpna, 2023

Volání po míru nahrává ruské propagandě… Takhle nám to tvrdili. Rusko zahájilo nevyprovokovanou agresi proti mírumilovné zemi a je zapotřebí, aby za to zaplatilo. Celý svět se spojil proti Rusku. Západ dodá zbraně i peníze, spustí zničující sankce proti ruské ekonomice, Ukrajinci vyženou okupanty ze země a Rusko se rozpadne.

Všechny hlasy, že by to mohlo být jinak, byly hlasem ruské propagandy. Jakékoliv volání po míru, diplomacii a jednání, to byly notičky přímo z Kremlu. Jakýkoliv názor, že Rusko neprohraje, že je celý ten konflikt od začátku „nějaký divný,“ to byl důkaz poraženectví a kolaborantství. Rusku už brzy dojdou náboje, lidi, technika, čipy, jídlo, rakety, letadla, vrtulníky a lodě. Ruská ropa Putinovi na válku nevydělá. Ruský plyn nesmí do Evropy (pro jistotu odpálíme trubky), protože to Rusům sebere peníze, které sypou do armády. Každý, kdo tvrdí něco jiného, ten podlehl dezinformacím a ruské propagandě.
Takhle to říkali. Jakýkoliv střízlivější hlas byl umlčen a prohlášen za zrádcovský. Jakýkoliv jiný názor se dostal na hranu kriminalizace, kterou jsme tady u nás, jako obvykle, dotáhli nejdál.

A co mezitím dělala ruská propaganda? Inu, svojí práci. Šířila informace, že Rusko je slabé. Šířila informace, že Rusové nejsou schopní prolomit ukrajinskou obranu. Posílala do války padesát let staré obrněnce, nechávala několik dní stát desítky kilometrů dlouhé konvoje. Neříkala nic o skutečných záměrech a skutečných cílech. Nechala západní novináře, ať si vytvářejí domněnky, živila ty domněnky „důkazy“ o ruské neschopnosti, nevyvracela spekulace o mezinárodní izolaci Ruska, nevyvracela spekulace o Putinově zdraví. Nevyvracela vítězný ryk Ukrajinců, že osvobodili Kyjev i Charkov, nechali Západ si myslet, že osvobodili Cherson. Západ ať si skutečně myslí, že už brzy zvítězí.

Byla to ruská propaganda, která nechala Západ, ať se chytne do vlastní pasti. Ať vytvoří iluzi velkého vítězství, ať všichni papaláši řeknou věci, které už nepůjde vzít zpátky. Ať Zelenský řekne, že osvobodí celé území Ukrajiny i Krym. Nechali Bidena i většinu progresívních generálů, aby začali porcovat medvěda. Nechali západní média vytvořit iluzi velkolepé ofenzívy, která nemůže selhat, protože má nejlepší zbraně, nejlepší techniku, nejlepší poradce i nejlepší vojáky.

Ruská propaganda splnila svůj účel. Donutila tady na Západě prakticky všechny politiky, aby říkali „hop,“ i když nepřeskočili.

A pak, když mělo dojít na splnění slibů všech těch Fialů, Bidenů, Scholzů, Macronů i dalších, tak to skončilo masakrem na ruských minách. I s celou tou zázračnou technikou i zázračným výcvikem.

Jo, před dvěma měsíci byla ruská armáda plná ožralých mužiků, kteří utečou jen co uvidí prvního Leoparda. Žádný novinář tenkrát neříkal to, co dneska běžně najdete i v majnstrýmu – že některé ukrajinské jednotky ztratily 80% mužů, že Rusové dobře bojují, že jejich Lancety a dělostřelectvo jsou vážnou překážkou. Ani to nesměl říkat… Kdyby Seznam takový rozhovor pustil před dvěma měsíci, tak by to byla ta nejhorší ruská propaganda. Prostě to nemohli říct i kdyby chtěli, protože ne my, ale oni podlehli ruské propagandě. Rok tvrdili, že Rusko je na kolenou a nikdo neměl odvahu si přiznat, že se prostě spletli. Jejich vlastní aktivisti by je ukousali.

Jsme slabí, říkali Rusové. Stačí ještě vybrakovat jeden sklad. Stačí ještě dodat pár tanků… ano, už to jaksi demilitarizuje celou Evropu, ale už už to bude. Rusové jsou těsně před porážkou. Takhle se dělá propaganda. Takhle se dělá skutečná psychologická operace. Na bojišti se dneska nic utajit nedá. Takže se to musí udělat v hlavách generálů i veřejnosti.

Najednou i takový Politico píše, že USA nejspíš promeškaly tu nejvýhodnější příležitost na mír… Ano, už před rokem jsme to říkali. Dejte libtardům dost času, vždycky na to nakonec přijdou. Sice to stálo zničení celého státu a budou z toho dalekosáhlé změny ve světové politice, ale nakonec na to asi přijdou. Ukrajina bude zničená, statisíce mužů přišlo o život, ale už jim to začíná docházet.

Izolované Rusko si dělá summity s půlkou světa. Izolované Rusko bez čipů si klidně posílá sondu na Měsíc, izolované Rusko přesměrovalo prodej surovin na jiné trhy. Tak vehementně jsme kolem Ruska stavěli plot, až jsme ho postavili okolo sebe. Tak dlouho jsme chtěli, aby Rusové měli problém, až jsme ho udělali u sebe.

A nejde to vzít zpět… je těžké si najednou připustit, že Rus prostě chtěl vypadat slabě, aby nás donutil k věcem, které bychom nikdy neudělali, kdybychom si byli vědomi jeho skutečné síly. Zafungovalo mu to tak dobře, že Seznam sice přinesl rozhovor se dvěma americkými žoldáky, kteří řekli, že jejich jednotka přišla o 85% mužstva, ale museli dodat, že jsou optimističtí a že to určitě dobře dopadne… Tak určitě… když přijdete do bitvy a přežije to patnáct lidí ze sta, tak to je skutečně důvod k optimismu.

V očekávání brzkého vítězství se ukončily řeči o nepřípustnosti kolektivní viny… na Rusa se to uplatnit dá, ne? V očekávání brzkého vítězství se ukončil antikomunismus… Pávek už klidně na Hrad může, už to nebude zapotřebí… Rusům se to povedlo. Jakýkoliv střízlivý hlas je kolaborace… takže žádná šance na korekci chyb a zbožných přání. Všechno kromě drtivého vítězství je prohra. A drtivé vítězství nebude. Na Ukrajině nebude co obnovovat, nebude pro koho, nebude s kým a nebude proč. Země je zadlužená na sto let dopředu a jediná její záchrana je v tom, že změní prapor… což se mi zdá jako stále pravděpodobnější budoucnost…

Ne my, to Fiala podlehl ruské propagandě. Může se teď říkat, že když se zločinu dopustí vláda, bude potrestána celá vláda včetně jejích členů, protože to jinak nejde?

To naši novináři podlehli falešnému pocitu brzkého vítězství. To naše neziskovky zahájily hon na ty, kteří to s republikou mysleli dobře. Uvěřili, že Rusko je možné porazit. Že je možné se pomstít za dávná příkoří, že je možné se pomstít za všechny jejich domnělé i skutečné hříchy. Uvěřili, že spolu s USA to dokážeme. Uvěřili, že na tom zbohatnou, že je pokryje alespoň odlesk slávy…

Teď se probouzejí a zjišťují, že jim z rukou kape ukrajinská krev a nic jiného nemají. Jak asi budou vypadat články v majnstrýmu za měsíc? Budou psát to, za co by je dneska ještě ukousali? Inu, takhle to je, když podlehnete ruské propagandě o slabosti.

https://web.litterate.cz/skutecna-ruska-propaganda/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 23 srp 2023, 23:51

Zřejmě slušnej oddíl
by Vidlák 23 srpna, 2023

Krátký wagnerovský úvodník:

Dnes se bude mluvit hlavně o Prigožinovi. A bude to povídání plné dohadů, plné neznámých, plné divokých i komplikovaných představ. On takový totiž byl. Nejvíc jebnutý Rus, divoch, šílenec, blázen…

Debata půjde dvěma směry:

Pomstil se Putin za Prigožiovnu rebélii? Zbavil se výkonného rváče, který mu už ale přerůstal přes hlavu a odmítal zapadat?

Potřebují v Rusku zase hrát slabé, protože Ukrajinci v posledních dnech málo útočí a málo plýtvají životy?

Nevím… U Prigožina je možné úplně všechno. Rozhodně se k němu ještě vrátíme.

A teď už dnešní text:
Hele děcka, nemůžete mě někdo seznámit s hentím Nejedlým? On to totiž bude zřejmě dost hustej borec. Já se samozřejmě podíval na wikipédii, pročetl jsem si, co o něm napsal Kundra a další pravdomluvní novináři, vím, že má blízko k Zemanovi a dělal mu poradce. Vím, že byl místopředseda Zemanovců, ale žádný volební úspěch z toho nebyl… a také vím, že „podniká po celém světě,“ ale v praxi se mluví jen o tom, že u nás založil pobočku Lukoilu, dodával palivo Českým aerolinkám a dohadoval se s Čeprem o nějakých dodávkách petroleje.

Já se fakt snažil, ale v jeho životopise jsem nevyčetl nic, co bych neslyšel i o mnoha dalších podnikatelích. Naše spřátelené tajné služby před ním varovaly, že právě on je hlavním nástrojem ruského vlivu u nás, ale upřímně… žádný Kellner on není, a fakt jsem neslyšel, že by mu u nás patřily nějaké strategické sítě, finanční instituce, či tak něco. Dělá vlastně totéž, co polovina europoslanců, poslanců a podnikatelů. Lobbing.

Přesto to vypadá, jako by u nás existoval nějaký Nejedlý institut (opak Aspen Institutu), ze kterého se libtardi vyvracejí v pantech. Když se někdo objeví na tablu Aspenu, tak si u vlastenecky orientované veřejnosti už ani neškrtne a tady to vypadá, že když se někdo objeví v blízkosti Nejedlého, tak kvůli tomu jednají špičky Pětikolky, ministr spravedlnosti dělá soudružskou sebekritiku, aktivuje se Milion chvilek a svolávají protest, protože to byla poslední kapka.

Chápete to? Blažek tady mluvil o tom, jak je dobré, že se soudně stíhá zetko na bundě, dělá všechno pro kriminalizaci svobody slova, celkem běžně se propírá jeho vztah s podsvětím, říká se mu Don Pablo, mluví se o tom, že on postavil hloupého Fialu na piedestal a ovládá ho ze zákulisí… v Brně má vysloveně mafiózní postavení, Lajna Vaňková, to je jeho kůň, ne? Všechno mu prošlo, všechno bylo v pořádku, ale jen se sešel s Nejedlým a už je zle.

Martin Nejedlý v této chvíli vlastně není nic. Jen jeden z mnoha (zřejmě) bohatých podnikatelů, kteří to uměli tam na východě. Nemá řádnou veřejnou funkci. Není poslancem, není senátorem, není a nebyl kancléřem, byl jen poradcem prezidenta Zemana. Bez prověrky… A přesto je tak nebezpečný, že se díky němu pod Blažkem houpe židle a mladí tolerantní liberálové se mohli pominout. I přesto, že Zeman už půl roku není prezident a z jeho lidí na Hradě vlastně nikdo nezůstal. Čučkaři z BISky sice o Nejedlém psali, ale žádná URNA na něj nenastoupila, žádný prokurátor ho do tepláků nedostal, takže to všechno budou jen žvásty pro negramotnější část publika. Kdyby Nejedlý udělal jen náznak něčeho, co by se dalo kvalifikovat jako vlastizrada, tak ho soudí stejně jako Babiše za Čapí hnízdo.

Myslím, že Nejedlý i Zeman z toho musejí docela dobrou prču. Už jsou ze hry venku. Ještě mohou mít nějaké kontakty, mohou ještě zprostředkovat nějaká setkání nebo jednání, ale reálně už žádný vliv dávno nemají. Nejedlý možná mohl někam posouvat jednání o dostavbě Temelína, ale rozhodnout o tom nikdy nemohl. Ovšem podle událostí posledních dní to vypadá, že Nejedlý může někam zavolat a Putin sem asi hodí atomovku. Nebo, že Nejedlý bude mít špatnou náladu a padne vláda… Nebo, že přijdete k Nejedlému do hospody a on vás uhrane, či očaruje.

Já chápu, že když Kellner, který ovládal Cetin a měl sto padesát miliard majetku, někomu zavolal, tak uměl sakra hodně věcí ovlivnit. Nebo když Křetínský, který ovládá elektrárny, řekne Fialovi, že se ceny zastropují i spotřebitele, tak se Fiala postaví do pozoru, ale řekněte mi, co ovládá Nejedlý tak důležitého, že je Blažek kvůli tomu na odstřel? Včera navíc ještě Nejedlý bohorovně přiznal, že se s Blažkem schází vlastně opakovaně… Je jak žhavé železo. Kdo se o něj otře, ten má navěky cejch… Jako kdyby Nejedlý byl mocný jako Kellner, Tykač a Křetínský dohromady. To je osobnost, co?

Docela rád bych se s Nejedlým sešel a zjistil, jaký doopravdy je. Kde se v něm bere ta síla, která kymácí s trůny? Kde se v něm bere ten šarm elektrického úhoře, že nám svazácká mládež hned bere do rukou transparenty a jde zachraňovat demokracii? Co má Nejedlý v sobě tak démonického, že to Blažka přitahuje jak můru plamen? Je snad tak výmluvný, že snadno strhne na svojí stranu i starého modroptáckého matadora? Nebo prostě Blažka zhypnotizoval a donutil ho během těch pěti hodin vyzradit všechna tajemství Markéty Pekarové Adamové?

Prosím, pokud toho jste toho někdo schopni, seznamte nás. To by byl článeček jak víno…

A nebo je to naopak? Blažek cítí, že je nejvyšší čas tuto vládní šarádu ukončit, protože jinak z ODS nezbyde kámen na kameni. A tak přinesl záminku. Schůzku s Nejedlým, kde ve skutečnosti jen dobře pojedl a popil. Něco, jako když Topolánek dal rozhovor časopisu Lui a bylo po vládě. Nicotná, nesmyslná záminka, ale pětikoaliční blbci na to třeba skočí, pohrozí odchodem z vlády a ejhle… Fiala radostně podá demisi, ale odpovědnost za pád vlády bude na těch koaličních trpaslících…

Nebo Blažek potřebuje být od Modroptáků vyhozen, vezme si sebou konzervativnější poslance a přejde k Babišovi? Už ví, že brzy přijde další průšvih a bude lepší u toho nebýt? Chce to samozřejmě pár tanečků, chce to nějaké hlupáky, kteří na tuto fintu skočí a nedojde jim, že kdyby se Blažek potřeboval s Nejedlým opravdu na něčem domluvit, tak to nebude dělat před lidmi…

S Nejedlým bych si ale každopádně docela rád popovídal… Nevíte, je na portské?

https://web.litterate.cz/zrejme-slusnej-oddil/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 24 srp 2023, 22:47

Když všechno může být pravda
by Vidlák 24 srpna, 2023

Původně jsem chtěl o pádu Prigožinova letadla psát o den později, ale protože se takřka celý majnstrým i většina ostatních zdrojů, co sleduji, k věci vyjádřila jako k jasné záležitosti, řekl jsem si, že posláním Vidláka je svícení do temných koutů a hledání jiných vysvětlení. A když jsem si pak přečetl analýzu ISW, kde jsou si hoši na 99% jistí, že Putin prostě nechal Prigožina tímto způsobem popravit, musel jsem to prostě zkusit jinak.
Nejhorší na tom je, že všechno může být pravda. Ano, Putin prostě Prigožinovi jeho vzpouru neodpustil a použil starou dobrou sovětskou metodu – nejprve zrádce zbavit podpory, zbavit ho silových prostředků, uklidnit ho a pak, když nic nebude čekat, ho zaříznout. Je typicky ruské, že ve stejnou dobu, kdy hořící letadlo padalo k zemi, Putin právě předával medaile osádce tanku Aljoša, která nedávno rozstřílela celou ukrajinskou obrněnou kolonu.

Stejně tak je klidně možné, že to nebyla Putinova akce. Prigožin měl spoustu nepřátel i v Rusku, například dost hlasitě nadával na Šojgua a Gerasimova. Letadlo nemuselo být sestřeleno raketou, ale na palubě mohl být patřičný dáreček. Ani Ukrajinci neměli z Prigožina radost a už ukázali, že jsou schopni husarských kousků.

Stejně tak bylo běžné, že Prigožin se jinde hlásil a jinde byl. Takže sice mohl být na seznamu pasažérů, ale v letadle být nemusel. Do Moskvy letělo ještě jedno jeho letadlo, které bez problémů přistálo a nikdo ani nepípnul o seznamu cestujících ve druhém letadle. Prigožin si v podobných věcech liboval a stejně jako se jeho pochod na Moskvu hladce změnil na pochod do Běloruska, člověk si úplně dovede představit nějakou podobnou habaďůru i v tomto případě.

Možné je všechno a nejjednodušší odpověď bývá zpravidla ta správná. Majnstrým už svojí správnou odpověď má, už ji naplno šíří a dokud nebude všechno potvrzeno, zkusím to po Vidlácku:

Včera v noci jsem toho moc nenaspal a prošel jsem všechny své zdroje na Ukrajině i v Rusku, které mám. A zjistil jsem, že zprávu o Prigožinově smrti šíří především wagnerovské kanály. Úřady se zatím k ničemu nevyjádřily. Nenašla se všechna těla. Jediná potvrzená informace je ta, že Prigožin a jeho vojenský velitel Utkin byli na seznamu cestujících. Všechno ostatní jsou zatím jen dohady. Když spadne letadlo, tak z lidí moc nezbude…

Ale také jsem zjistil, že v Bělorusku začalo velké rojení armády. Oni tam mají kousek od hranic s Ukrajinou henty wagnerovské tábory. Místní obyvatelé už v noci dávali na fejsbůk videjka, že jim pod okny jezdí obrněná technika. Prý snad začali wagnerovské tábory obléhat, nebo dokonce obsazovat. V Bělorusku jsou i ruské armádní jednotky. Podobné rojení prý začalo i v Rusku. Leckdo hlásí pohyby techniky. Jen média mlčí… úplně.

Včera měla Ukrajina své výročí – den nezávislosti. Slibovala „něco velkého…“

Americké ministerstvo zahraničí už několik dní varuje své občany, aby opustili Bělorusko.

Summit BRICS právě končí.

V Kyjevě prý působí nějací diverzanti a dělají tam bordel.

To všechno se včera v noci dělo a nejspíš stále ještě děje… Kdybych chtěl v dnešní době družic a dronů shromáždit armádu a zaútočit, aniž by se nepřítel připravil předem, zřejmě bych postupoval právě takto. Hrozí vzpoura, je třeba ji zadusit hned v zárodku, armáda vyjela z kasáren směr tábory PMC Wagner… ale jaká náhoda, ono je to i směr Ukrajina. Je zapotřebí, aby sledovací technika zaznamenala pár výbuchů v táborech, aby ISW vydal analýzu o vyřizování účtů, aby se vlastně nikdo nedivil, že si to Putin s Prigožinem vyřídil ruským způsobem… pak najednou je z toho moment překvapení… a nastává druhý útok na Kyjev či Charkov.

Jak jinak v dnešní době shromáždit síly? Mluvit půl roku o ofenzívě a pak vykrvácet na minách a stále mít před sebou tři ruské linie? Na bojišti je všechno vidět, z dronu uvidíte jakýkoliv shluk lidí i techniky. Nevyplatí se střílet jen na malé skupinky pěšáků… Jinak je všechno zmapované a o všem se ví. Není to celé krycí operace pro novou invazi na Ukrajinu?

Podívejte se, jaký zmatek v hlavách udělalo jedno spadlé letadlo ve kterém možná seděl i Prigožin. Udělalo to i zmatek v hlavách generálů? Přichází další fáze války?

Nevím…

Ale kdybych chtěl spustit nějakou další operaci, dělal bych to právě takhle.

Ne, není to nejjednodušší vysvětlení. Pořád je jednodušší si představit, že ruský Albrecht z Valdštejna prostě začal ohrožovat i gosudara a ten nezapomíná, protože se vyzná v lidech i moci. Ale jak řekl Orbán – Putin se ze vzpourou vypořádal za jeden den. To není známka slabosti, ale známka síly. Jednodušší vysvětlení je také to, že se Ukrajincům povedl husarský kousek s výbušninou v letadle.

Ale v Prigožinově případě a v podmínkách války třetího tisíciletí budu spekulovat. Minimálně do doby, než bude jeho smrt oficiálně potvrzena.

Nejlepší hybridní operace je totiž ta, kde může být pravdivá každá varianta…

Je dost pravděpodobné, že než bude tento článek nahrazen dalším, bude všechno zase jinak. Odpusťte mi všechny ty spekulace, ale nemohl jsem odolat.

https://web.litterate.cz/kdyz-vsechno-muze-byt-pravda/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 25 srp 2023, 23:45

Vsadili na to svůj život
by Vidlák25 srpna, 2023

Před několika dny jsem napsal, že podle mého rozumu spočívá ruská propaganda v tom, že se Rusko záměrně vykresluje jako slabé a tím nutí protivníky předčasně vytahovat karty a dělat chybné kroky, které pak nemohou vzít zpátky ani z politických ani z vojenských důvodů. To bylo ještě před pádem Prigožinova letadla, které k této úvaze přidalo zase další parametry. Čím déle sleduju celou situaci na Ukrajině, tím více jsem přesvědčen, že právě tohle je strategická podstata celé války.
Ekonom Pavel Šik nedávno dával k lepšímu článek, že Rusko za loňský rok v celku zbohatlo, zatímco USA a EU o rekordní bohatství přišli. Proč? Inu, udělali chybné kroky. Věřili, že Rusko bude možné sankcemi udolat hospodářsky a vojenskou pomocí Ukrajině udolat vojensky. Ani jeden z těchto předpokladů se nesplnil. Naši pravdomluvní novináři dál pouštějí bombastické zprávy o tom, že už brzy bude vše jinak, už brzy Ukrajina začne vítězit, už brzy to přijde, ale začíná to stále více připomínat Goebelse, který také dokázal tři roky vítězně ustupovat a obyčejným Němcům do došlo až tehdy, když jim děla duněla za humny, pod okny jim prchali lidé s dvoukoláky a šrapnely jim prostřelovaly okna.

Samozřejmě, většina generálů či vojáků měla představu, jak je to doopravdy. Viděli, že to jde do háje. Dokonce zkusili i atentát na Hitlera. Ale obyvatelstvo zatím stále věřilo v tisíciletou říši a dokud se na ulicích nemluvilo rusky, tak nevěřili a udávali své lépe informované a více přemýšlející sousedy jako kolaboranty. Ostatně, to už tu dneska máme taky. Viď, Libore. Já vím, že mě čteš. Rusko je samozřejmě slabé, je to vtělené zlo a je naší povinností nechat shořet svět, jen aby byl Putin poražen.

Když nějaká debata o slabém Rusku, které bude už brzy poraženo (a když ne letos v létě, tak příští rok, jak tvrdí kupříkladu maršál Petrla), dojde do výčtu toho, jak jsou Rusové neschopní a Ukrajinci schopní, jak je Západ jednotný a východ nejednotný, jak je svět proti Rusku a Putin nemá žádné kamarády, tak dávám za příklad henten Niger.

Tam prostě udělali převrat. Generál zavelel, armáda vykonala, sesadila „demokraticky zvoleného“ prezidenta, lidé na ulicích začali slavit s ruskými vlajkami a bylo vymalováno. Nezačala žádná občanská válka.

Ten Sahel, to je kus světa, kde lidský život nemá už vůbec žádnou hodnotu. Že lidí je jak sraček (že Kefalín), to platí všude, ale v Africe nejvíc. Nikde na světě se tak snadno a radostně nevraždí, jako právě tam. Zvěrstva doprovázející každý konflikt jsou tam obzvláště šťavnatá. Tam se milost nedává, tam se řežou krky, usekávají ruce, vraždí se ženy i děti a žádnému místnímu vůdci (ani tomu demokraticky zvolenému) to nezvedá krevní tlak. Když nejsou kulomety, používají se mačety. Masové vraždění tam katům nezpůsobuje psychickou újmu, na jakou si stěžovali velitelé Wehrmachtu.

Když v Nigeru uděláte převrat a hrozí vám, že vám do země vpadnou američtí spojenci z ECOWACSu v čele s Nigérií, která má víc lidí než všechny ostatní tamní země dohromady, tak jste vsadili svůj život. Pokud neuspějete, tak vás nečeká řádný soud, ale hodně hnusná smrt ala Kaddáfí. Tady v Evropě znamená sázka na ukrajinské vítězství v případě neúspěchu nejspíš jen vyhazov z politické funkce a možná nějaké popotahování a vyšetřování. V Africe se s tím nikdo pytlíkovat nebude. Ostnatý drát kolem krku a uvláčet za džípem.

Přesto nigerští pučisté vsadili svůj život na Rusko. Na to slabé Rusko, které se už za chvíli rozpadne. A vsadili na něj nejen v Nigeru, ale i vedle v Burkině Faso a Mali. Ano, pokud dojde na válku s Nigérií a dalšími zeměmi a pokud vsadili špatně, tak se jejich šéfů týká stejně ošklivá a bolestivá smrt. Rusko je před rozpadnutím, ale nigerský generál vsadí svůj život na Wagnerovce…

Že by i africké chunty měly lepší informace o ukrajinském konfiktu, než my?

Oni si v Nigeru klidně dovolili vyhodit Viktorku Nullandovou… A teď si dovolili vyhodit delegaci států ECOWACS. Úplně vidím ten dialog:

Okamžitě vraťte zvoleného prezidenta do funkce

Až naprší a uschne.

Provedeme k vám invazi

Jevgenij nedávno říkal, že neprovedete.

Ano, Prigožin se fotil se samopalem v poušti… Jeho melody boys už jsou zřejmě na místě a spolu s nimi přišly i ruské zpravodajské informace. Alžírsko, Niger, Burkina Faso a Mali se vůbec nebojí, že by jim Rus nepomohl nebo že by se jim rozpadl před očima. Naopak… vyhazují Frantíky, urážejí Nullandovou (a to je hodně mstivá ženská) a z vyhrožování dvousetmilionové Nigerie mají bžundu.

Fakt se Rusko rozpadá? Fakt Putinovi odtikávají poslední dny (týdny, měsíce roky)?

Nigerijci sice říkají, že datum invaze už je stanovené… ale jak vidno, moc se jim do válečného dobrodružství (proti vojákům nejvíc jebnutého Rusa na světě) nechce. Ten chlap byl totiž schopen vyrazit i na Moskvu… co kdyby vyrazil na Lagos? Navíc, byl ten převrat nejspíš dobře připravený a naplánovaný. Kdo ví, kolik kamionů s vojenským materiálem čekalo vedle v Mali a teď to jen převezli do Niamey?

Jsou to jen střípky. Stejně jako loni ty staré ruské tanky na Ukrajině. Nevidíme celkový obraz. Nevidíme, co bychom vidět měli. Nemáme informace, které bychom potřebovali. Lžou nám. Neustále. Hlídací psi demokracie se změnili v dogy Waffen SS. Česká televize už nehledá pravdu. Jen upevňuje narativ. Zřejmě to funguje… i Goebelsovi to fungovalo. Nerozhodujeme se podle pravdy, ale podle toho, co mocní chtějí.

Jestli chceme najít pravdu, musíme to udělat sami. Celá ta občanská společnost nebyla vybudovaná, aby pravdu hledala. Je tu od toho, aby střežila zájmy mocných. Nedá se nic dělat. Musíme sami „zpytovat tajemství světa pokládáním prokletých otázek.“ Sami musíme hledat, protože nikdo z těch, co to měli v popisu práce, už to nedělá. Ne, nevím, jak je to doopravdy. Ale když někdo vsadí svůj život při převratu na Rusko, tak je to sakra silný argument k přemýšlení o tom, jestli není všechno jinak, než jak nám říká Erik Tabery a jemu podobní.

https://web.litterate.cz/vsadili-na-to-svuj-zivot/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 28 srp 2023, 00:21

Nejvzdělanější generace
by Vidlák 27 srpna, 2023

Můj tatínek je profesí elektrikář. Tři roky učňáku, pak dvacet let na šachtě v navijárně motorů a od devadesátých let soukromník. Elektrické motory opravuje celý život. Sám o sobě říká, že není manuálně nijak zvlášť zručný, ale když dělá motory, tak to není nikde poznat. To si v případě potřeby umí i seštelovat soustruh, cítí v prstech i ty nejjemnější vibrace a práce mu jde od ruky. Všechnu teorii do něj natloukli v šedesátých letech na místním UDH (údolí dutých hlav, jak se tomu dodnes říká). Zbytek mu dala praxe.
Já mám střední školu. Stavebně strojní. Maturita se samými jedničkami. Od malička vášnivý čtenář. V mém okolí má málokdo doma takovou knihovnu jako já a opravdu jsem všechno přečetl. Když jsme se stěhovali na Moravu, zabíraly knihy téměř třetinu stěhovacího vozu.

Přesto… sakra nejsem chytřejší než táta. On má doma menší knihovnu než já. Ale mnohem náročnější. A také to všechno přečetl. On by se nezabýval nějakou fantasy literaturou, nebo dokonce příběhem kluka v čarodějné škole. Společné jsme měli jen mayovky, werneovky a já si přidal ještě foglarovky. Táta má v knihovně samého Schweitzera, Wilhelma Bushe, Irwinga Stonea a podobné klasiky. Jeho „nejpokleslejší“ čtení, je Jack London.

Táta celý svůj život strávil v dílně, ale když se u nás doma sešli jeho kolegové elektrikáři, tak debaty byly jiskřivé, zajímavé, rozebíralo se ledacos a všeobecný kulturní přehled z toho čišel. Tátovi je už sedmdesát, ale když se s ním dostanu do diskuse, tak se mnou bez problémů udrží krok. Kolikrát si přečte nějaký můj článek a vytkne mi povrchnost a faktickou nepřesnost (a neopomene mi vynadat za jakýkoliv pejorativní výraz).

Když jsem mu řekl vtip o Markétě Pekarové Adamové, že její zahrádka má pět set metrů kosočtverečných, tak se zakabonil a vážně mi vysvětlil, že o ženách se takhle nemluví a to ani v případě, že jsou hloupé.

Můj dědeček (tátův tatínek) to byl prostý řemeslník. V životě četl především komunistické letáky, protože byl ve třicátých letech německým komunistou. Byl to dobrý, poctivý člověk se zlatýma rukama, ale takhle nějak si člověk představoval dělníka. Neměl velký rozhled, ale dřel, aby jeho dva synové měli co nejlepší život. Myslím, že byl spokojen. Oba jeho synové si bez problémů zařídili životy, byli úspěšní ve své práci a kromě vydělávání na chléb vezdejší ještě měli čas číst, chodit na kulturu a dovzdělávat se.

Dědečkův tatínek byl v podstatě negramotný. I když do školy už chodit musel. Uměl namáhavě přeslabikovat text, uměl počítat na prstech a můj dědeček ještě v dětství zažil, co je to hlad. Ale i tento člověk dřel, aby dědeček uměl řemeslo, aby ho uměl dobře, aby se čtením, psaním a počítáním neměl žádný problém.

Moje děti jsou ve škole také poměrně úspěšné. Na jejich vysvědčení se koukalo hezky, ale když jsem měl možnost si projít jejich diktáty, požadavky na povinnou četbu, jejich písemky z matematiky, tak bych jim tedy jedničky nedal. Když to porovnám s tím, co jsem musel umět já v devadesátých letech, tak je to objektivně docela slabota. Můj bratr jako koníček učí na „své“ střední škole, kde sám vystudoval a říká, že učivo je pořád stejné jako za jeho časů, ale požadavky na znalosti rapidně klesly.

Proč to všechno píšu…

Na všech veřejných setkáních, kde se objevím, všude dojde na smutný povzdech, že skoro všichni, kdo přišli na Rajchla nebo Vidláka, jsou starší čtyřiceti let. Na demonstracích je to podobné. Skoro žádní mladí. Studenti prakticky vůbec ne…

Přátelé, to vůbec není divné. Snažil jsem se demonstrovat, že od zavedení školní docházky za Marie Terezie, byla každá generace vzdělanější, než ta předchozí. Rodiče dřeli, aby jejich děti mohly chodit do školy. Znamenalo to nejen větší rozhled, ale i lepší život. Kdo měl vzdělání, ten měl zpravidla i prachy, kariérní postup a sociální jistoty i v dobách dickensovského kapitalismu.

Není divu, že všechny ty pokroky dějin a revoluce dělali mladí. Školy je skutečně něco naučily. Byli připraveni, převzít kormidlo dějin. Byli schopnější, než jejich rodiče. Uměli to dotáhnout dál. Zpravidla i víc cestovali, získali větší rozhled po světě, knihy i noviny byly stále levnější a dostaly se do stále primitivnějších koutů.

Ale někde u generace mého táty se to nějak zlomilo. Táta ještě za tři roky učňáku zvládl neuvěřitelně hodně a jeho mládí bylo plné podnětů, že si i „skladník ve šroubárně mohl přečísti Vergilia v originále.“ Já jsem ještě stihl staré socialistické osnovy, až po mě se začaly dělat ty liberálně kartouzovské reformy školství. Ale doba už byla jiná. Už vládlo přesvědčení, že jsme chytrá generace tím, že umíme googlovat. Prostě, že umíme klikat na počítači. Ale objektivně vzato, moje generace už není chytřejší, vzdělanější a s větším rozhledem, než generace mého táty. A generace mých dětí? Darmo mluvit.

Kdo si první všimne, že se ve společnosti děje něco špatně? Kdo si první všimne, že se stát dal špatným směrem? Kdo první rozpozná v době, kdy ještě o nic nejde, že si zakládáme na velké problémy v budoucnosti? Ti chytří, Halík!

Kdo je v současné době nejvzdělanější a nejschopnější generace?

Ano, čtyřicátníci a výš.

Poprvé za několik set let to nejsou mladí, kteří by si uvědomovali problémy současnosti i blízké budoucnosti. Poprvé to nejsou mladí, kdo jsou rebelové, kdo si v masové míře zachovali vlastní nezávislé myšlení schopné samostatného úsudku. Poprvé to nejsou mladí, kteří dovedou lépe číst náročnější literaturu, poprvé to nejsou mladí, kteří umějí lépe počítat, poprvé to nejsou mladí, kteří mají lepší technické i hospodářské znalosti… žijeme v zajímavé době. Padesátníci, šedesátníci a sedmdesátníci mají lepší znalosti než jejich děti. Hustý, co?

Vyberte náhodně dvacetiletého mlaďocha a zeptejte se ho na rok 1968… nejspíš nebude vědět vůbec nic. Zkuste se ho zeptat na rok 1939… a bude to ještě horší. O roku 1212 nebo 1415 ani nemluvím… Vezměte náhodného dvacetiletého kluka a dejte mu do ruky pilu… Ne, všichni takoví nejsou a i dříve byli nefachčenkové bez znalostí… ale bylo jich o dost méně.

Ano, také bych si přál, aby na demonstrace chodilo více mladých… ale nedivím se, že tam nejsou. Oni to prostě ještě nevidí. Ani z mnoha SMSek neuděláte román. Ani nejlepším googlováním nevyřešíte integrál. A pokud si necháte esej napsat umělou inteligencí, tak k čemu to všechno je? Ano, mladí by s námi mohli volat po odstoupení vlády. Ale kdyby tam přišli místo Fialy, lepší by to určitě nebylo.

Jan Keller se ve svém posledním článku právem obává, že národ, který si zvolil Petra Pavla prezidentem, zřejmě nebude schopen uskutečnit žádnou pozitivní změnu. Nemá z čeho ji udělat. Vidlák říká, že pokud existuje nějaká naděje, je v těch, kteří se dneska blíží důchodovému věku a nebo už v něm jsou. Mládež, která jásá nad tím, že brzy nebude mít důchody, ta je opravdu brzy nebude mít. Ti, kteří si své důchody odpracovali v době, kdy práce ještě něco znamenala, těm ještě nějaké peníze přijdou a nějak to s nimi doklepou.

O změnu (nebo chcete-li revoluci) se snaží ta generace, která vidí první, že se něco pokazilo a jde to do háje. Ta generace pak hledá řešení. Kteří to jsou? To uvidíte 16.9. na demonstraci…

https://web.litterate.cz/nejvzdelanejsi-generace/

Zamčeno