Ale musí sa to vidieť "v souvislostech".
Známy má elektromobil(malé dodávkové auto,na typ si teraz nespomeniem) predvčerom som sa ho pýtal akú má spotrebu, čosi plácal o jednom eure na deň, tak som mu povedal aby mi precvakal údaje na palubnej doske a mal tam údaj o spotrebe 14,5kWh/100km. Ak by sme to brali že by teda elektromobil potreboval nabiť denne 5kWh(nájazd cca 33km/deň) tak môžeme porovnávať.
Ja mám dennú spotrebu domácnosti elektriny cca 12kWh/deň ak by k tomu pribudlo 5kWh, tak len časť môžem presunúť "na noc" pretože ak by som sa vrátil z cesty tak chcem aby auto bolo rýchlo zase k dispozícii nabité. Takže tá potreba elektriny by bola niekde poznať, hlavne na prívodoch do ulíc a štvrtí. V rámci mesta by sa to mohlo vykompenzovať tým že že by to bolo aspoň mimo odberových špičiek.
S tými rýchlovarnými konvicami je to problém zrovnávať, teraz som to meral. V kanvici 0,5L vody(čiarka minima), ohriala vodu presne za 1,5minúty to znamená spotreba 2,0kW /60x1,5=0,05kWh... zapínaná kanvica je tak cca 4 krát za deň na kávu a podobne.
Takže v rámci 1,5minutových cyklov je problém aby sa na ulici zaplo naraz nejaké nadkritické množstvo kanvíc.
Octavia combi 2,0TD(asi ťažšia ako tá elektro minidodávka) spotreba cca 5,5L/100km to mi vychádza energetická spotreba 5,5x 4 =22kWh/100km. Pri jednom natankovaní natankujem ekvivalent 53x4=212kWh (výdrž cca 960km)
S tými menšími nákladmi na údržbu elektromobilu(a snáď aj poruchovosť) to môže byť reálne(motor, olej, prevodovka,..)
S nákupom elektromobilov mi to stále pripadá ako so sekerami značky Fiskars, stoja toľko peňazí že si ju vlastne dovolia kúpiť len ľudia, ktorých tá cena nemusí zaujímať a mohli si za to radšej zaplatiť chlapa na rúbanie s obyčajnou starou sekerou. :evil_smile: A chlap, ktorý potrebuje sekeru denne, si ju nemôže dovoliť.