OZE - Obnovitelné nebo jen Občasné zdroje energie?

Odpovědět
kenavf
Sponzor fóra

Re: Obnovitelné zdroje energie

Příspěvek od kenavf » 28 zář 2019, 09:10

mzprx píše:
28 zář 2019, 08:16
Nikto to nebude platit,lebo ziadne posilnenie nebude a ani ho netreba. Kto pouziva dnes bezne spotrebice ako rychlovarnu konvicu, alebo zehlicku, ten moze nabijat aj elektromobil. ..
Ale musí sa to vidieť "v souvislostech".
Známy má elektromobil(malé dodávkové auto,na typ si teraz nespomeniem) predvčerom som sa ho pýtal akú má spotrebu, čosi plácal o jednom eure na deň, tak som mu povedal aby mi precvakal údaje na palubnej doske a mal tam údaj o spotrebe 14,5kWh/100km. Ak by sme to brali že by teda elektromobil potreboval nabiť denne 5kWh(nájazd cca 33km/deň) tak môžeme porovnávať.
Ja mám dennú spotrebu domácnosti elektriny cca 12kWh/deň ak by k tomu pribudlo 5kWh, tak len časť môžem presunúť "na noc" pretože ak by som sa vrátil z cesty tak chcem aby auto bolo rýchlo zase k dispozícii nabité. Takže tá potreba elektriny by bola niekde poznať, hlavne na prívodoch do ulíc a štvrtí. V rámci mesta by sa to mohlo vykompenzovať tým že že by to bolo aspoň mimo odberových špičiek.
S tými rýchlovarnými konvicami je to problém zrovnávať, teraz som to meral. V kanvici 0,5L vody(čiarka minima), ohriala vodu presne za 1,5minúty to znamená spotreba 2,0kW /60x1,5=0,05kWh... zapínaná kanvica je tak cca 4 krát za deň na kávu a podobne.
Takže v rámci 1,5minutových cyklov je problém aby sa na ulici zaplo naraz nejaké nadkritické množstvo kanvíc.

Octavia combi 2,0TD(asi ťažšia ako tá elektro minidodávka) spotreba cca 5,5L/100km to mi vychádza energetická spotreba 5,5x 4 =22kWh/100km. Pri jednom natankovaní natankujem ekvivalent 53x4=212kWh (výdrž cca 960km)

S tými menšími nákladmi na údržbu elektromobilu(a snáď aj poruchovosť) to môže byť reálne(motor, olej, prevodovka,..)

S nákupom elektromobilov mi to stále pripadá ako so sekerami značky Fiskars, stoja toľko peňazí že si ju vlastne dovolia kúpiť len ľudia, ktorých tá cena nemusí zaujímať a mohli si za to radšej zaplatiť chlapa na rúbanie s obyčajnou starou sekerou. :evil_smile: A chlap, ktorý potrebuje sekeru denne, si ju nemôže dovoliť.
"Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek".-T.Baťa.
"Jediné čo potrebujú nečisté síly k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič." -Edmund Burke.

mzprx
Výkonný redaktor

Příspěvek od mzprx » 28 zář 2019, 13:29

Dodavatel elektriny ta nijak neobmedzuje v pouzivani tychto spotrebicov, mozes si sucasne zapnut varnu konvicu, vysavac, piec kolac a prat. To iste asi robia aj tvoji susedia. Mimochodom ved platis za "rezervovanu kapacitu", tak ju vyuzivaj. Kazdy elektromobil ma casovac nabijania a tak tie 2 kW standardnej nabijacky dodavanej s autom v noci nikto nepociti. Za noc tak vies nabit napr. od 22:00 do 07:00 9x2kW=18kWh. Pri spotrebe napr. 14kWh to staci na dojazd 18/14 = 128km. To je viac, ako je denny priemer toho, co najazdia ludia za den. A to mozes nabijat aj sirsom intervale, pripadne si kupit nabijacku 16A, miesto 10A, co davaju autu. Stale to bude pod limitmi isticov 3x25A, co su na kazdom novom, alebo rekonstruovanom dome.
Priklad rychlovarnej konvice sa tykal prikonu (kW), nie spotreby (kWh) a islo o to, ze ti to nabijabie nevyhodi istice, nakolko standardna nabijacka ma prikon 2kW. (10A)

Poznam viacero (ale nie su to vsetci) remeselnikov, ktori si potrpia na kvalitne naradie.

Jazdu elektrickym autom si treba vyskusat aspon na tyzden a zatial kazdy, koho som zviezol a nechal trochu jazdit sa zacal o to zaujimat. Pochybujem, ze si niekto "libuje" v chrochtani a traseni TD motorov. Podobna situacia bola aj s automatickymi prevodovkami vsetci hovorili, naco to je dobre, my vieme radit a podobne. Vseto len do casu, ked s nimi zacali jazdit. Teraz ti ludia nechcu nic ine.

Ta Octavia natankuje ovela viac energie - asi 3x, len vacsinu z nej vypustis do okolia a nevyuzijes na pohyb.
Viac hláv - viac kapusty.

kenavf
Sponzor fóra

Příspěvek od kenavf » 28 zář 2019, 13:41

Dodavateľ elektriny ťa neobmedzuje ale zase pochybujem že celá vetva do obytnej štvrte je dimenzovaná na tých mojích 25kW krát počet odberných miest. Predpokladám že distribučná sieť je dimenzovaná na nejakú pravdepodobnosť súčasného odberu.
S tým nabíjaním v noci by nemal byť problém, len mám pochybnosť v tom,myslím že bežný človek bude chcieť niečo nabiť ihneď(pre istotu) a až zvyšok nechá na noc(a ak bude rovnaký tarif, tak všetko ihneď).
Príklad, na obed idem do 30km vzdialeného mesta= suma 60km= cca 10kWh. Naspäť som o 15:00 myslím že prirodzená reakcia človeka je aspoň polovicu nabiť ihneď pretože nevie či nebude náhodou auto potrebovať.
"Jediné čo potrebujú nečisté síly k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič." -Edmund Burke.

mzprx
Výkonný redaktor

Příspěvek od mzprx » 28 zář 2019, 13:44

Polite píše:
28 zář 2019, 09:07
Pri mojom najazde cca 3x20 km denne + 1-4x nad 300km mesacne a v zime lyzovacky...no mne sa elektroauto vazne nehodi...staci mi jeden benzín a som ekologicky aj s dojazdom. Aku by som mal uhlikovu stopu s dvomi autami? Vyroba dvoch aut, vyfuk elektroauta pri dnesnom elektro mixe(fos./hydro/atom) niekde mimo a benzin pod zadkom..
A to nehovorim o nakladoch....
Presne naopak, pre teba je najvhodnejsi plug-in hybrid. Bezne budes jazdit na elektrinu (skoro zadarmo) a 1-4xmesacne za 4-5l benzinu na 100km.
Energeticky mix zalezi od krajiny kde zijes, niekde je 100% elektriny z cistych zdrojov, niekde len 50%. Ale meni sa v prospech tych cistejsich.

mzprx
Výkonný redaktor

Příspěvek od mzprx » 28 zář 2019, 13:46

kenavf píše:
28 zář 2019, 13:41
Dodavateľ elektriny ťa neobmedzuje ale zase pochybujem že celá vetva do obytnej štvrte je dimenzovaná na tých mojích 25kW krát počet odberných miest. Predpokladám že distribučná sieť je dimenzovaná na nejakú pravdepodobnosť súčasného odberu.
S tým nabíjaním v noci by nemal byť problém, len mám pochybnosť v tom,myslím že bežný človek bude chcieť niečo nabiť ihneď(pre istotu) a až zvyšok nechá na noc(a ak bude rovnaký tarif, tak všetko ihneď).
Príklad, na obed idem do 30km vzdialeného mesta= suma 60km= cca 10kWh. Naspäť som o 15:00 myslím že prirodzená reakcia človeka je aspoň polovicu nabiť ihneď pretože nevie či nebude náhodou auto potrebovať.
Pri dnesnych elektromobiloch s dojazdom minimalne 250km to snad na tu rezervu staci.

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 28 zář 2019, 13:51

Ad odber - tak to sa bude niekto sakramensky čudovať, až bude aj pre súkromných odberateľov zavedený systém regulačných odberových stupňov. A domová nabíjacia stanica bude podliehať schvaľovaciemu konaniu elektrorozvodného závodu. A môže to byť veeľmi rýchlo - stačí na to pár vyhorených miestnych transformátorov.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Polite
Redaktor - závislák :-)

Příspěvek od Polite » 28 zář 2019, 14:05

Takze mam predat svoje dvojrocne auto s 20 percentnou zlavou a kupit si plug-in hybrid dvojnasobne a viac drahsi? A teda prispiet k svojej uhlikovej stope vyrobou dalsieho auta? Mimochodom ja auta nepredevam, ja ich vyjazdim vzdy az na srot! Mam tretie auto. Takze mozno o 10 rokov ak bude situacia ina tak ten srot vymenim, za auto ktore nebudem musiet davat vecer co vecer na nabijacku s tym, ze na to nesmiem zabudnut, tak ako sa mi to stava dnes s telefonom.
Chcel by som byť Stalinom. Nie preto aby som bol ako on. Ale preto, aby som vedel, či mohol konať inak...

modrak
Senior redaktor

Příspěvek od modrak » 28 zář 2019, 14:06

Elektromobily možno majú budúcnosť, pokiaľ sa nenájde iný spôsob pohonu, ale .... Nie sú výkonné a bezpečné batérie. Ak mám sadať do auta s tím, že možno zažijem kopec srandy a dobrodružstvo s hasičmi, pokiaľ nebudem mať afektívne riešene nabíjanie, t.j. všade - práca, nakúp, kúpalisko atď., pokiaľ môj dojazd bude obmedzený na 100 km max., tak nemá budúcnosť. Možno ako druhé auto - nákupná taška na kolieskach pre ženu, ale ako hl. dopravný prostriedok rodiny nie.

kenavf
Sponzor fóra

Příspěvek od kenavf » 28 zář 2019, 14:12

Možno keby to spravili tak že, keď by si vlastnil taký elektromobil ako "prvé" auto v rodine a potreboval by si ísť na dlhú cestu, tak by ti obecný úrad alebo nejaká poverená požičovňa požičala klasické auto za podstatne nižšiu cenu prenájmu(garantované štátom ako podpora). Ale stále zostáva problém že za cenu elektromobilu kúpiš spalovacie auto o minimálne jednu triedu väčšie a luxusnejšie.

mzprx
Výkonný redaktor

Příspěvek od mzprx » 28 zář 2019, 14:16

Alchymista píše:
28 zář 2019, 13:51
Ad odber - tak to sa bude niekto sakramensky čudovať, až bude aj pre súkromných odberateľov zavedený systém regulačných odberových stupňov. A domová nabíjacia stanica bude podliehať schvaľovaciemu konaniu elektrorozvodného závodu. A môže to byť veeľmi rýchlo - stačí na to pár vyhorených miestnych transformátorov.
Aka domova nabijacia stanica? Obycajna zasuvka 230V/10A?
Vyhoreny transformator? Super! Aspon tam daju novy. A co ludia s elektrokotlom, co maju nasobne vyssie odbery nez elektromobil?
Vies kolko zerie indukcna varna doska? Aj 7kW.

modrak
Senior redaktor

Příspěvek od modrak » 28 zář 2019, 14:21

Kenaf - požičiavanie aut by rýchlo narazilo. Väčšinu roku by stáli nevyužité, ale v dňoch voľna, sviatky a cez prázdniny by ich bolo málo.

kenavf
Sponzor fóra

Příspěvek od kenavf » 28 zář 2019, 14:22

mzprx píše:
28 zář 2019, 14:16
..
Vyhoreny transformator? Super! Aspon tam daju novy. A co ludia s elektrokotlom, co maju nasobne vyssie odbery nez elektromobil?
Ak tam je elektrokotol tak bol schválený pri kolaudácii a pri nahlasovaní odberného miesta, takže s tým distribútor nejako počíta.
Tá indukčná varná doska má možno 7kW ale je asi rozfázovaná a nie je stále zapnutá. Takže zase štatistika a pravdepodobnosť súčasného spustenia viacerých spotrebičov.

kenavf
Sponzor fóra

Příspěvek od kenavf » 28 zář 2019, 14:25

modrak píše:
28 zář 2019, 14:21
Kenaf - požičiavanie aut by rýchlo narazilo. Väčšinu roku by stáli nevyužité, ale v dňoch voľna, sviatky a cez prázdniny by ich bolo málo.
Zvoliť "rozumný" počet týchto aut by bolo samozrejme problematické. A museli by sa asi aj robiť rezervácie dopredu niekoľko dní. Na "Všetkých svätých" by bol asi problém.

mzprx
Výkonný redaktor

Příspěvek od mzprx » 28 zář 2019, 14:27

modrak píše:
28 zář 2019, 14:06
Elektromobily možno majú budúcnosť, pokiaľ sa nenájde iný spôsob pohonu, ale .... Nie sú výkonné a bezpečné batérie. Ak mám sadať do auta s tím, že možno zažijem kopec srandy a dobrodružstvo s hasičmi, pokiaľ nebudem mať afektívne riešene nabíjanie, t.j. všade - práca, nakúp, kúpalisko atď., pokiaľ môj dojazd bude obmedzený na 100 km max., tak nemá budúcnosť. Možno ako druhé auto - nákupná taška na kolieskach pre ženu, ale ako hl. dopravný prostriedok rodiny nie.

Ale to su informacie spred 20tich rokov. Elektroaut hori percentualne menej, nez spalovacich. takze dobrodruzstvo s hasicmi ti hrozi viac v aute, kde maju tvoje deti pod zadkom 50l horlaviny. Nabijanie, na rozdiel od tankovania, mas vyriesene vsade, kde maju elektrinu v zasuvke. Dojazd dnesnych najlacnejsich elektromobilov je cca. 250km bezne aj 450km. Jazdis na aute vzdy s uplne plnou nadrzou?

mzprx
Výkonný redaktor

Příspěvek od mzprx » 28 zář 2019, 14:41

kenavf píše:
28 zář 2019, 14:22
mzprx píše:
28 zář 2019, 14:16
..
Ak tam je elektrokotol tak bol schválený pri kolaudácii a pri nahlasovaní odberného miesta, takže s tým distribútor nejako počíta.
Tá indukčná varná doska má možno 7kW ale je asi rozfázovaná a nie je stále zapnutá. Takže zase štatistika a pravdepodobnosť súčasného spustenia viacerých spotrebičov.
Standardne sa tie varne dosky predavaju s prepojkou/kami na jednu fazu. Kto ma 3f privod, moze si to zapojit podla typu na 2, alebo 3 fazy. Elektricke truby byvaju jednofazove. Auto ma pri nabijani odber ako jedna platnicka tej varnej dosky. Polievka sa bezne vari 2-3 hodiny.

Naozaj nema zmysel toto riesit, tam problem nieje. Problem je len v cene vyssej o 30% oproti novemu, rovnako vybavenemu autu tej istej znacky a typu (bez e). Riesenie je dohodnut si podstatne lepsiu cenu, kupit predvadzacie vozidlo s 1-2 tis. km, vyuzit dotaciu statu, rozbit prasiatko.

Polite

Příspěvek od Polite » 28 zář 2019, 14:42

Tu si dal sam proti sebe argument. Bezne vyjazdim nadrz ....a z domu vyrazam s ,,dojazdom,, 2km. Ale viem ze o 5km nacapujem dojazd 550 km za 4minuty aj zo zaplatenim. Toto si elektroauto dovolit proste nemoze!
Ked mi zaspi dieta v aute, tak ho opatrne vynesiem a lahnem si s nim a kludne aj zaspim, bez toho aby som sa musel vracat k autu a musel ho pripajat na kabel!
Chcel by som byť Stalinom. Nie preto aby som bol ako on. Ale preto, aby som vedel, či mohol konať inak...

kenavf
Sponzor fóra

Příspěvek od kenavf » 28 zář 2019, 14:50

mzprx píše:
28 zář 2019, 14:41
..
Standardne sa tie varne dosky predavaju s prepojkou/kami na jednu fazu. Kto ma 3f privod, moze si to zapojit podla typu na 2, alebo 3 fazy. Elektricke truby byvaju jednofazove. Auto ma pri nabijani odber ako jedna platnicka tej varnej dosky. Polievka sa bezne vari 2-3 hodiny.

Naozaj nema zmysel toto riesit, tam problem nieje. Problem je len v cene vyssej o 30% oproti novemu, rovnako vybavenemu autu tej istej znacky a typu (bez e). Riesenie je dohodnut si podstatne lepsiu cenu, kupit predvadzacie vozidlo s 1-2 tis. km, vyuzit dotaciu statu, rozbit prasiatko.
Neviem aké prepojky k tomu dávajú, nemám s tým skúsenosť ale:
Na odber 7kW jednou fázou nie je bežná domácnosť nachystaná. To je cca 30 ampér.
Bežný istič v domácnosti je 16A na zásuvky. Ako to robia v domácnostiach vyložene zariadených na elektrokotly, a el varné dosky, neviem posúdiť.
Polievka sa varí aj tri hodiny ale to nie je na plný výkon. Keď začne vrieť tak sa jej uberie na plameni(mám plynovú dosku)

Chce to skrátka aku aspoň na 800 až 1000km aby človek nemusel plánovať trasu podľa nabíjacích staníc ale podľa pamätihodností.

mzprx
Výkonný redaktor

Příspěvek od mzprx » 28 zář 2019, 14:58

Polite: Ale to len preto, ze doma nenatankujes. Ale nabijes bez problemov. Takze z domu vzdy vychadzas s plne nabitym autom, nemusis stracat cas na pumpe. A nebojis sa, ze s dojazdom 2km neprejdes ani tych 5km k pumpe?

Kenavf: Ja viem, ake su tam prepojky, lebo som to uz parkrat montoval. Dnes s istenim na 16A si nepustis ani tu konvicu spolu s mikrovlnkou a vysavacom. A to uz nehovorim o prani a zehleni. To su instalacie zo 60-tych rokov, co je viac ako pol storocia. Dnes je doba elektricka, v domacnosti je ovela viac spotrebicov a preto som pisal o novych a zrekonstruovanych domoch.
Naposledy upravil(a) mzprx dne 28 zář 2019, 15:05, celkem upraveno 1 x.

kenavf
Sponzor fóra

Příspěvek od kenavf » 28 zář 2019, 15:04

mzprx píše:
28 zář 2019, 14:58
. Dnes s istenim na 16A si nepustis ani tu konvicu spolu s mikrovlnkou a vysavacom. A to uz nehovorim o prani a zehleni. To su veci zo 60-tych rokov, co je viac ako pol storocia. Dnes je doba elektricka, v domacnosti je ovela viac spotrebicov a preto som pisal o novych a zrekonstruovanych domoch.
To sa robí tým že sa spravia samostatné okruhy. Mne ide do kuchyne na zásuvky šesť rozvetvených ističov 16 ampér(tri fázy). Je tam aj pračka,myčka,el rúra, rychlovarná konvica, mikrovlnka, touster. Pretože bežná zásuvka je na max 16 ampér.

Polite

Příspěvek od Polite » 28 zář 2019, 15:08

Neuvedomujes si, ze ked Ti synator alebo dcera vyjazdi baterku na 2 percenta, tak prave Ty na rozdiel od mojich dvoch percent pojdes rano na MHD alebo taxik urcite a ja si o pat kilometrov dalej tie dve percenta doplnim na 100. Chapes? Ak mi dojde kdekolvek benzin, tak 5litrova bandaska mi vrati mobilitu...Tebe odtahovka alebo elektrocentrala!

Odpovědět