Česká republika
-
- Senior redaktor
Re: Česká republika
Cizinec není otrok: Ukrajinci se vzbouřili proti českým praktikám
Tři měsíce v Česku pracují, zaplaceno ale dostanou jen za dva. Někteří ukrajinští pracovníci naráží na to, že když se vrátí domů, tak jim nedorazí poslední slíbená mzda. Problém se ještě zhoršil s koronavirem.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/cizi ... _campaign=
Tři měsíce v Česku pracují, zaplaceno ale dostanou jen za dva. Někteří ukrajinští pracovníci naráží na to, že když se vrátí domů, tak jim nedorazí poslední slíbená mzda. Problém se ještě zhoršil s koronavirem.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/cizi ... _campaign=
- petrp
- Šéfredaktor
Prahou zazní nahrávky z procesu s Miladou Horákovou
Nahrávky ze soudního procesu s Miladou Horákovou uslyší v pátek v Praze cestující v metru a chodci v ulicích. Vysílání ze sirén a hlásičů připomene osud a odkaz právničky, od jejíž popravy po vykonstruovaném soudu uplyne 27. června 70 let. Portréty Horákové s nápisem "Zavražděna komunisty" jsou k vidění na významných budovách v hlavním městě. Novináře o tom informoval mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.
https://www.tyden.cz/rubriky/domaci/pra ... 45263.html
Nahrávky ze soudního procesu s Miladou Horákovou uslyší v pátek v Praze cestující v metru a chodci v ulicích. Vysílání ze sirén a hlásičů připomene osud a odkaz právničky, od jejíž popravy po vykonstruovaném soudu uplyne 27. června 70 let. Portréty Horákové s nápisem "Zavražděna komunisty" jsou k vidění na významných budovách v hlavním městě. Novináře o tom informoval mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.
https://www.tyden.cz/rubriky/domaci/pra ... 45263.html
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Zrození je ortel smrti, odložený na neurčito. Johann Nepomuk Nestroy
Lepší s Parkinsonem rozlít, než s Alzheimerem zapomenout vypít...
- Svarboj
- Senior redaktor
Lipovská navrhuje pro šéfa ČT nulovou odměnu. Upsala se peklu, říká Šarapatka
Dusno bude na odpoledním jednání Rady České televize. Nová radní Hana Lipovská, ekonomka, kterou do orgánu dohlížejícího na veřejnoprávní televizi navrhla Česká biskupská konference, prosazuje, aby generální ředitel ČT Petr Dvořák nedostal žádnou odměnu. „Hana Lipovská se za funkci upsala peklu,“ komentoval to další radní ČT Zdeněk Šarapatka.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/lipo ... domaci_kop
Dusno bude na odpoledním jednání Rady České televize. Nová radní Hana Lipovská, ekonomka, kterou do orgánu dohlížejícího na veřejnoprávní televizi navrhla Česká biskupská konference, prosazuje, aby generální ředitel ČT Petr Dvořák nedostal žádnou odměnu. „Hana Lipovská se za funkci upsala peklu,“ komentoval to další radní ČT Zdeněk Šarapatka.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/lipo ... domaci_kop
Quae volumus, credimus libenter. – „Co si přejeme, tomu ochotně věříme.“
- Aaron Goldstein
- Už nám nenapíše...
Ředitel České televize Dvořák dostane bonus 1,6 milionu korun
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/re ... u-40328628Ředitel České televize (ČT) Petr Dvořák dostane za loňský rok bonus ve výši 66,6 procenta roční mzdy, tedy zhruba 1,6 milionu korun. Ve středu o tom rozhodla Rada ČT. Samotné jednání ale vyvolalo bouřlivé reakce. Nově zvolená radní Hana Lipovská totiž navrhla, aby jeho bonus činil nula procent. Podle ní totiž nepracoval na jedničku s hvězdičkou.
Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
- petrp
- Šéfredaktor
Dezinformátoři Šarapatka, Šafr, Neumann
Jejich tempo je šílené, jejich rajonem internet, jejich zbraní pomluva. Forum 24 a Hlídací pes. Dva dezinformační weby, které si hrají na arbitra pravdy, peskují ty druhé a jiný názor než svůj označují za fake new. Sami ale fake news pilně šíří. Ondřej Neumann a Pavel Šafr, jejich provozovatelé, pravdu nehledají. Domnívají se, že ji vlastní. A jsou tak moc postiženi nenávistí, že jim je v jejich hrdinném boji s nenáviděnými každá lež dobrá. Říkají si patrně: to je takový lump, že nás to opravňuje použít proti němu cokoli. Pomluvu, výmysl, neověřený drb. Nemají argument, nezmůžou se na něj. A tak se snaží člověka s odlišným postojem očernit, pomluvit, zdiskreditovat. A mají i své kladné hrdiny. Takové, kterým projde vše. Takové, jejichž výroky se neověřují, protože jsou to přece spojenci v boji za správnou věc. Mezi jejich hrdiny patří šiřitel konspiračních teorií a dezinformátor Zdeněk Šarapatka.
Člen Rady České televize Šarapatka mě před rokem falešně nařkl, že prý jsem coby „Babišův kůň“ - myšleno na Babišův pokyn - „klekl“ na pořad Reportéři kvůli nějaké reportáži o hradním kancléři Mynářovi, a to formou hlasování o nějakém postihu. Pomíjím kuriózní výrok, že jsem Babišův „kůň“, což může o mně pronést jen jedinec úsudku velmi mdlého. Poškozuje mě ale zejména to, že ze mě Šarapatka dělá člověka, který se ve výkonu své práce radního řídí vnějšími politickými pokyny (což mi zákon zakazuje, takže mě Šarapatka zcela bez důkazů obviňuje z porušení zákona). Šarapatkův konspirativní výplod pohotově zveřejnil Šafr na svém Foru 24. Jak by ne. Musel vědět, že dělat ze mne Babišova koně je konina, ale v boji za tu správnou věc se nelze ohlížet na pravdu či rozum. A tak si Šafr ani neověřil jednu dost podstatnou věc. Šarapatkův článek vydal loni 29. března. To jsem ale v Radě pro vysílání na nikom klečet nemohl. Nebyl jsem v tu dobu jejím členem. Jmenován jsem byl až 1. dubna, jmenování jsem si převzal o tři dny později a prvního zasedání jsem se nemohl zúčastnit dříve než 9. dubna. Jenže proč by si něco takového Šafr ověřoval, i když to bylo velmi snadné?
Tak co s tím, pánové?
https://jakl.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=753570
Jejich tempo je šílené, jejich rajonem internet, jejich zbraní pomluva. Forum 24 a Hlídací pes. Dva dezinformační weby, které si hrají na arbitra pravdy, peskují ty druhé a jiný názor než svůj označují za fake new. Sami ale fake news pilně šíří. Ondřej Neumann a Pavel Šafr, jejich provozovatelé, pravdu nehledají. Domnívají se, že ji vlastní. A jsou tak moc postiženi nenávistí, že jim je v jejich hrdinném boji s nenáviděnými každá lež dobrá. Říkají si patrně: to je takový lump, že nás to opravňuje použít proti němu cokoli. Pomluvu, výmysl, neověřený drb. Nemají argument, nezmůžou se na něj. A tak se snaží člověka s odlišným postojem očernit, pomluvit, zdiskreditovat. A mají i své kladné hrdiny. Takové, kterým projde vše. Takové, jejichž výroky se neověřují, protože jsou to přece spojenci v boji za správnou věc. Mezi jejich hrdiny patří šiřitel konspiračních teorií a dezinformátor Zdeněk Šarapatka.
Člen Rady České televize Šarapatka mě před rokem falešně nařkl, že prý jsem coby „Babišův kůň“ - myšleno na Babišův pokyn - „klekl“ na pořad Reportéři kvůli nějaké reportáži o hradním kancléři Mynářovi, a to formou hlasování o nějakém postihu. Pomíjím kuriózní výrok, že jsem Babišův „kůň“, což může o mně pronést jen jedinec úsudku velmi mdlého. Poškozuje mě ale zejména to, že ze mě Šarapatka dělá člověka, který se ve výkonu své práce radního řídí vnějšími politickými pokyny (což mi zákon zakazuje, takže mě Šarapatka zcela bez důkazů obviňuje z porušení zákona). Šarapatkův konspirativní výplod pohotově zveřejnil Šafr na svém Foru 24. Jak by ne. Musel vědět, že dělat ze mne Babišova koně je konina, ale v boji za tu správnou věc se nelze ohlížet na pravdu či rozum. A tak si Šafr ani neověřil jednu dost podstatnou věc. Šarapatkův článek vydal loni 29. března. To jsem ale v Radě pro vysílání na nikom klečet nemohl. Nebyl jsem v tu dobu jejím členem. Jmenován jsem byl až 1. dubna, jmenování jsem si převzal o tři dny později a prvního zasedání jsem se nemohl zúčastnit dříve než 9. dubna. Jenže proč by si něco takového Šafr ověřoval, i když to bylo velmi snadné?
Tak co s tím, pánové?
-
- Redakční rada
https://www.ceska-justice.cz/2020/06/po ... -oznameni/
Na policisty a státní zástupkyni v případu advokáta Grubnera míří trestní oznámení
Na policisty a státní zástupkyni v případu advokáta Grubnera míří trestní oznámení
A čo na to české ministerstvo vnútra a ministerstvo spravodlivosti?Advokát Martin Grubner podal trestní oznámení na policisty z pražské hospodářské kriminálky Martu Čumbovou a Dalibora Seidla, kteří vyšetřovali případ, v němž stojí před soudem kvůli údajným daňovým podvodům. Trestných činů křivého obvinění ve formě návodu a zneužití pravomoci úřední osoby se měli zmínění policisté podle Grubnera dopustit tím, že nabádali některé spoluobviněné k tomu, aby proti němu křivě vypovídali. Trestní oznámení míří i na dozorovou státní zástupkyni Městského státního zastupitelství v Praze Dagmar Květoňovou. O případu Česká justice opakovaně informovala.
Grubner v rámci své advokátní praxe založil dne 7.3.2011 tzv. readymade společnost MG Investment za účelem dalšího prodeje, která nepodnikala, ani nevedla účetnictví. Po pěti dnech pak byla společnost převedena na Filipa Hodbodě, a ten se tak stal jejím jediným jednatelem a společníkem. Zároveň Hodboď plnou mocí zmocnil Grubnera k provedení zápisu změn této společnosti v obchodním rejstříku u Městského soudu v Praze a k oznámení změn na živnostenském úřadě. Nic víc s danou společností Grubner neměl společného.
...
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.
- petrp
- Šéfredaktor
Ostrá slova na adresu senátorů. Na Kuberu netlačil Hrad, ale někdo úplně jiný
Na psychickém stavu předsedy Senátu Jaroslava Kubery se podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka podepsal tlak senátorů a ne tlak Hradu a Číny. Popírá tak to, co říká Kuberova rodina v souvislosti s jeho úmrtím. „Stejně jako Kubera se i Vystrčil dostal pod tlak senátorů, kteří se rozhodli, že toto bude hlavní téma, které budou razit. Jsem přesvědčen – a nemám pro to žádné důkazy –, že stejně jako Jardovi Kuberovi, tak i panu Vystrčilovi někdo přišel říct: ‚Když na ten Tchaj-wan nepojedeš, my tě odvoláme,“ řekl v Deníku N Hamáček.
To byl podle Hamáčka hlavní důvod, proč byl Jarda Kubera pod takovým tlakem. „Žádná čínská ambasáda, žádný Hrad. Jarda Kubera byl pod tlakem svých senátorů, kteří mu říkali, že na ten Tchaj-wan musí, a když tam nepojede, odvolají ho. To podle mě přispělo k tomu, v jakém psychickém stavu byl,“ řekl také vicepremiér. Hamáček zmínil i konkrétní senátory, kteří měli tlak na Kuberu vyvíjet, tedy Pavla Fischera, Jiřího Drahoše a Marka Hilšera.
https://zpravy.denikplus.cz/domaci/1732 ... -jiny.html
Na psychickém stavu předsedy Senátu Jaroslava Kubery se podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka podepsal tlak senátorů a ne tlak Hradu a Číny. Popírá tak to, co říká Kuberova rodina v souvislosti s jeho úmrtím. „Stejně jako Kubera se i Vystrčil dostal pod tlak senátorů, kteří se rozhodli, že toto bude hlavní téma, které budou razit. Jsem přesvědčen – a nemám pro to žádné důkazy –, že stejně jako Jardovi Kuberovi, tak i panu Vystrčilovi někdo přišel říct: ‚Když na ten Tchaj-wan nepojedeš, my tě odvoláme,“ řekl v Deníku N Hamáček.
To byl podle Hamáčka hlavní důvod, proč byl Jarda Kubera pod takovým tlakem. „Žádná čínská ambasáda, žádný Hrad. Jarda Kubera byl pod tlakem svých senátorů, kteří mu říkali, že na ten Tchaj-wan musí, a když tam nepojede, odvolají ho. To podle mě přispělo k tomu, v jakém psychickém stavu byl,“ řekl také vicepremiér. Hamáček zmínil i konkrétní senátory, kteří měli tlak na Kuberu vyvíjet, tedy Pavla Fischera, Jiřího Drahoše a Marka Hilšera.
https://zpravy.denikplus.cz/domaci/1732 ... -jiny.html
-
- Redakční rada
https://literarky.cz/civilizace/1342-su ... neho-lhare
Surovost otalárovaného lháře
Surovost otalárovaného lháře
Des ...Ve středu 24. června proběhlo u Vrchního soudu v Olomouci řízení, jež snad ukončilo osmiletou kalvárii po policejních služebnách, soudních síních a vězeňských celách, kterou musela podstoupit Michaela Schneidrová, bývalá ředitelka licenčního odboru Energetického regulačního úřadu, dlouholetá spolupracovnice Aleny Vitáskové.
...
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
- petrp
- Šéfredaktor
Neprůhledná Milada Horáková aneb Osud vyzvědačky
Jan Berwid-Buquoy, spisovatel a politolog, není žádný přítel ani obdivovatel minulého režimu. Rodinný osud, pronásledování a emigrace jej zformovaly do tvrdého antikomunisty ale také člověka, který ve své profesi ctí fakta. Redakce Nové republiky vybrala jeden z jeho starších blogů věnovaný kauze Milady Horákové. Vzpomínky na osobnost a popravu Milady Horákové jsou dnes proměněny v kampaň, která má primitivním antikomunismem zakrýt programovou nedostatečnost politických stran a neziskových organizací, hlásících se převážně k české pravici. Kritika Milady Horákové z pohledu přesvědčeného antikomunisty a konzervativce je proto pozoruhodná. Posuďte sami.
http://www.novarepublika.cz/2020/06/nep ... -osud.html
Jan Berwid-Buquoy, spisovatel a politolog, není žádný přítel ani obdivovatel minulého režimu. Rodinný osud, pronásledování a emigrace jej zformovaly do tvrdého antikomunisty ale také člověka, který ve své profesi ctí fakta. Redakce Nové republiky vybrala jeden z jeho starších blogů věnovaný kauze Milady Horákové. Vzpomínky na osobnost a popravu Milady Horákové jsou dnes proměněny v kampaň, která má primitivním antikomunismem zakrýt programovou nedostatečnost politických stran a neziskových organizací, hlásících se převážně k české pravici. Kritika Milady Horákové z pohledu přesvědčeného antikomunisty a konzervativce je proto pozoruhodná. Posuďte sami.
http://www.novarepublika.cz/2020/06/nep ... -osud.html
-
- Redakční rada
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/r ... ici-628544
Rus byl vydán do USA. Co tomu předcházelo, nemá v českých dějinách obdoby: Terapeutická izolace, přikurtován za všechny končetiny, kálel pod sebe, 24 hodin denně pod dohledem. V blázinci i ve věznici
Rus byl vydán do USA. Co tomu předcházelo, nemá v českých dějinách obdoby: Terapeutická izolace, přikurtován za všechny končetiny, kálel pod sebe, 24 hodin denně pod dohledem. V blázinci i ve věznici
ROZHOVOR Jevgenij Nikulin je podle dostupných informací ruský občan, který byl v USA obviněn z hackerských útoků na servery různých amerických sociálních sítí v letech 2012 a 2013. V říjnu 2016 byl zadržen v Praze a až do jeho vydání se nacházel v české vazbě. O jeho vydání intenzivně usilovaly USA i Rusko. Definitivní rozhodnutí učinil ministr spravedlnosti Robert Pelikán a vydání do USA se uskutečnilo v březnu 2018. Skutečnosti, které tomu předcházely, se doteď probírají nejen v kuloárech. ParlamentníListy.cz na dané téma hovořily s Nikulinovým advokátem Martinem Sadílkem.
Podle našich zjištění pobýval blíže nespecifikovanou dobu v Bohnicích. Proč tam byl umístěn a jaký to mělo cíl a následek?
Po svém zadržení dne 5.10.2016 byl v důsledku projevu fyzické slabosti - po předchozím vyloučení poškození životně důležitých orgánů - převezen do psychiatrické nemocnice v Bohnicích, kde byl proti své vůli držen až do 10.10.2016. Ze žádné lékařské zprávy nelze dovodit, že by se Jevgenij Nikulin choval agresivně a byl tak nebezpečný sobě nebo druhé osobě. Během samotné nedobrovolné hospitalizace však byl umístěn na terapeutické izolaci, přikurtován za všechny čtyři končetiny, 24 hodin denně byl pod vizuálním dohledem zdravotního personálu, a současně byl také hlídán policií na oddělení. Obava o důvodnost hospitalizace a podávání medikamentů v předepsaném množství (zejména léku Rivotril), a to i s ohledem na skutečnost, že jeho hospitalizace vedla k omezení jeho osobní svobody a současně ke stavění maximální přípustné lhůty 48 hodin pro zadržení dle § 93 odst. 3 zákona č. 104/2013 Sb., o mezinárodní justiční spolupráci, vedla Jevgenije Nikulina k podání žádosti adresované OČTR o přešetření postupu zdravotnického zařízení. Žádost Jevgenije Nikulina byla Policií ČR odložena podle § 159a), odst. 3 TŘ.
Konečné rozhodnutí o povolení vydání Jevgenije Nikulina do USA náleželo ministru spravedlnosti, který dne 29. 3. 2018 rozhodl tak, že vydání Jevgenije Nikulina k trestnímu stíhání do USA povolil. V důsledku tohoto rozhodnutí ministra spravedlnosti pak byl okamžitě, ještě týž den, eskortován na letiště a fyzicky vydán do moci orgánů trestního řízení USA. Ústavní soud následně ke stížnosti Jevgenije Nikulina rozhodl tak, že rozhodnutí ministra spravedlnosti zrušil jako nezákonné pro porušení základních práv Jevgenije Nikulina na soudní ochranu zakotvenou v čl. 36, odst. 1 a 2 listiny základních práv a svobod.
- Svarboj
- Senior redaktor
Porušení suverenity a podpora separatismu, komentuje čínský velvyslanec Vystrčilovu cestu na Tchaj-wan
Čínský velvyslanec v Česku Čang Ťien-min nevidí důvod, proč by obě země trvaly na ničení vzájemných vztahů, které jsou v zájmu lidu obou zemí. Uvedl to v rozhovoru s ČTK na téma plánované cesty předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan. Někteří lidé podle něj nezohledňují fakta a považují ideologii a politické účely za základy všeho. Vystrčila k cestě motivovala hospodářská spolupráce, ale i nedostatečná reakce českých nejvyšších politiků na čínský tlak proti plánu návštěvy. Velvyslanec byl za své jednání dříve několikrát kritizován českými politiky včetně premiéra Andreje Babiše (ANO).
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3128 ... ystrcilovu
Čínský velvyslanec v Česku Čang Ťien-min nevidí důvod, proč by obě země trvaly na ničení vzájemných vztahů, které jsou v zájmu lidu obou zemí. Uvedl to v rozhovoru s ČTK na téma plánované cesty předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan. Někteří lidé podle něj nezohledňují fakta a považují ideologii a politické účely za základy všeho. Vystrčila k cestě motivovala hospodářská spolupráce, ale i nedostatečná reakce českých nejvyšších politiků na čínský tlak proti plánu návštěvy. Velvyslanec byl za své jednání dříve několikrát kritizován českými politiky včetně premiéra Andreje Babiše (ANO).
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3128 ... ystrcilovu
Quae volumus, credimus libenter. – „Co si přejeme, tomu ochotně věříme.“
-
- Redakční rada
https://ekonomickydenik.cz/poslanci-evr ... pravem-eu/
Poslanci evropského výboru: Kvóty na české potraviny jsou v rozporu s právem EU
Poslanci evropského výboru: Kvóty na české potraviny jsou v rozporu s právem EU
Čo na to text sľubu poslanca?Poslanci evropského výboru se postavili proti návrhu na zakotvení povinného podílu potravin českého původu na pultech obchodů. Minulý týden schválili usnesení, podle něhož je tato navržená úprava projednávané novely zákona o potravinách v rozporu se základními pravidly fungování Evropské unie, a pokud by byla schválena, Česká republika by čelila žalobě u Soudního dvora EU. Po značné kritice, která se na kvóty snesla v parlamentu i mimo něj, znamená toto usnesení pro předkladatele návrhu na kvóty další ránu.
„Jako výbor jsme se nevyjadřovali k zákonu (o potravinách – pozn.red.) jako takovému, protože s ním nemáme problém, ale řešili jsme pouze pozměňovací návrh pana Zdeňka Podala (SPD) a paní Margity Balaštíkové (ANO), který by zaváděl stanovený podíl potravin původem z České republiky na trhu,“ sdělil Ekonomickému deníku člen poslaneckého výboru pro evropské záležitosti Jaroslav Bžoch (ANO).
Připomeňme, že návrh obou zmiňovaných poslanců chce postupně v několika letech navyšovat podíl potravin českého původu v obchodech z 55 procent v roce 2021 až na 85 procent v roce 2027. V usnesení, které evropský výbor jednomyslně schválil minulý týden právě na Bžochův návrh, se uvádí, že „jakékoli snahy o zavedení povinného podílu domácích potravin na národním trhu budou znamenat porušení primárního práva Evropské unie a povedou k zahájení řízení o porušení smlouvy proti České republice u Soudního dvora EU.“ Základní smlouva o fungování EU totiž výslovně hovoří o zákazu jakéhokoli množstevního omezování dovozu stejně jako veškerých jiných opatřeních s rovnocenným účinkem. „Nastavení povinných kvót je v přímém rozporu se základními principy EU a jejího vnitřního trhu,“ dodává Bžoch.
...
-
- Senior redaktor
Zeman kritizoval nepokoje v amerických ulicích a hlavní heslo označil za rasistické
Miloš Zeman se poprvé vyjádřil k demonstracím v USA. Kritizoval hlavní heslo, nepokoje v ulicích, ničení soch i zapalování aut.
Uvedl to při své dnešní návštěvě v rezidenci amerického velvyslance při příležitosti oslav 244. výročí Dne nezávislosti USA.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zema ... _campaign=
Miloš Zeman se poprvé vyjádřil k demonstracím v USA. Kritizoval hlavní heslo, nepokoje v ulicích, ničení soch i zapalování aut.
Uvedl to při své dnešní návštěvě v rezidenci amerického velvyslance při příležitosti oslav 244. výročí Dne nezávislosti USA.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zema ... _campaign=
-
- Redakční rada
https://echo24.cz/a/S5ePz/praha-vyrazne ... cek-z-cssd
Praha výrazně zvýší nájemné v bytech. „Naprosto asociální,“ kritizuje Petříček z ČSSD
Praha výrazně zvýší nájemné v bytech. „Naprosto asociální,“ kritizuje Petříček z ČSSD
Pražský magistrát se chystá výrazně navýšit ceny nájmů v nově pronajatých městských bytech. Zdůvodňuje to tím, aby byl z peněz magistrát schopen provádět nutné rekonstrukce. To kritizuje místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Tomáš Petříček, jenž zdražení v době koronavirové krize považuje za „naprosto asociální“. Vládnoucí Piráti se brání tím, že magistrát v posledních 15 letech nájmy nezvyšoval.
Radní v pondělí rozhodli, že základní nájemné se u nově pronajatých magistrátních bytů zvýší a bude odpovídat polovině aktuálních tržních cen, což magistrát spočítal na 164 korun za metr čtvereční a měsíc pro širší centrum a 132 korun pro zbytek metropole.
To by konkrétně u 60metrového bytu v centrální části města znamenalo nájem zhruba 10 tisíc a ve všech ostatních částech Prahy cca 8 tisíc korun. U většiny městských bytů je v současnosti nájemné nastaveno ve výši 56 až 73 Kč za 1 m2 podlahové plochy bytu za měsíc, co v přepočtu na 60metrový byt představuje nájemné 3 360 až 4 380 korun.
Podle radního Adama Zábranského (Piráti) magistrát za posledních 15 let nájmy nezvyšoval i přes strmý růst cen bydlení v metropoli a nová úroveň víc odpovídá nájmům u bytů ve správě městských částí. Zvýšení má napomoci tomu, aby byl magistrát schopen z nájemného financovat alespoň nutné rekonstrukce. K letošnímu lednu podle schváleného materiálu dosahovaly požadavky na opravy bytů částky 650 milionů korun.
Zvýšení cen nájmů se nelíbí místopředsedovi sociální demokracie Tomáši Petříčkovi, jehož strana v posledních komunálních z pražského zastupitelstva vypadla. Krok magistrátu označil za „asociální“. „Musím říci, že mi zůstává rozum stát. Všichni se snažíme najít cesty, jak lidem ulevit a jak jim vyjít vstříc v současné době, kdy se ekonomika kvůli pandemii koronaviru téměř zastavila. Pražští radní se ale rozhodli jít naprosto opačným směrem a v době hluboké ekonomické krize, kdy je bydlení jedním z nejpalčivějších problémů, se rozhodli ztrojnásobit nájemné. Nejde jen o to, že nájemníci v městských bytech zaplatí trojnásobek současné částky, je to i vzkaz pro realitní kanceláře a pro spekulanty, aby nájemné nesnižovali,“ uvedl v prohlášení zaslaném deníku Echo24 Tomáš Petříček.
„Rozhodně není asociální nastavit nájemné na úrovni poloviny tržního nájemného a stanovit slevy pro nízkopříjmové domácnosti,“ nesouhlasí pirátský radní Zábranský. „Pro nikoho se nejedná o zdražení, protože rozhodnutí se vztahuje pouze na nově uzavírané smlouvy. Všichni noví nájemníci půjdou stále do (výrazně) levnějšího, než je jejich stávající situace: ceny nájmů městských bytů jsou pořád dost výrazně nižší než na trhu,“ dodává pro Echo24.
Dále zdůrazňuje, že nově nastavené ceny jsou relativně podobné jako mají městské části. „Naopak podle mě žádná městská část dnes už nepronajímá byty za 65 Kč/m2, což do včerejška dělal magistrát. Podle mě je zcela evidentně v rozporu s péčí řádného hospodáře, aby město v dnešní době pronajímalo byty za ceny 65 Kč/m2, které byly nastaveny před 15 lety a od té doby se neměnily, ač ceny bytů v mezidobí vzrostly o 140 %,“ napsal radní Zábranský.
...
-
- Redakční rada
sudcovská mafia v akcii:
https://www.ceska-justice.cz/2020/07/so ... al-pameti/
Soudce Sotolář k manipulaci s protokoly: Měl jsem to zafixováno v hlavě, dělal jsem to po paměti
Príkaz je jasný - preťahovať až do volieb
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ca ... 020630_sto
Kauza Čapí hnízdo se protahuje. Vyšetřovatelé si řekli o další dva měsíce
Spolupracuješ s našim nepriateľom? Odplata ťa neminie...
https://echo24.cz/a/SCKGS/razie-kvuli-r ... -a-pocitac
Razie kvůli respirátorům: policie byla i u Vojtěcha, dodavateli zabavili účty a počítač
Analýza ÚZIS: ministerstvo zdravotnictví nakupovalo v koronavirové krizi za spíše podprůměrné ceny
https://www.ceska-justice.cz/2020/07/so ... al-pameti/
Soudce Sotolář k manipulaci s protokoly: Měl jsem to zafixováno v hlavě, dělal jsem to po paměti
Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) ve středu projednával kárnou žalobu předsedy Městského soudu v Praze (MS) Libora Vávry a ministryně spravedlnosti Marie Benešové na soudce MS Alexandra Sotoláře. Toho oba kární žalobci viní, že pozměňoval protokoly z hlavního líčení v případu Opencard, a to v neprospěch obžalovaných. Ministryně Benešová požaduje, aby kárný senát Sotoláře zprostil funkce soudce a dočasně mu pozastavila výkon funkce soudce.
Vzhledem k možné podjatosti se z projednávání kárné žaloby na soudce Sotoláře vyloučili dva členové kárného senátu: předsedkyně senátu Miluše Došková a státní zástupce Michal Hanych. Doškovou se Sotolářem pojí dlouhodobá osobní známost, Hanych jako důvod uvedl, že se v mezidobí stal vedoucím oddělení ekonomické kriminality Městského státního zastupitelství v Praze.
...
Príkaz je jasný - preťahovať až do volieb
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ca ... 020630_sto
Kauza Čapí hnízdo se protahuje. Vyšetřovatelé si řekli o další dva měsíce
O více času požádali pražští kriminalisté na vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, ve které čelí premiér Andrej Babiš (ANO) obvinění z dotačního podvodu. Trestní spis mají doplnit o důkazy na pokyn šéfžalobce Pavla Zemana. Hotoví měli být původně do konce června, to ale nestihli. Dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch tak povolil protáhnout lhůtu až do konce srpna. Ani tento termín ovšem nemusí být konečný.
Spolupracuješ s našim nepriateľom? Odplata ťa neminie...
https://echo24.cz/a/SCKGS/razie-kvuli-r ... -a-pocitac
Razie kvůli respirátorům: policie byla i u Vojtěcha, dodavateli zabavili účty a počítač
https://www.zdravotnickydenik.cz/2020/0 ... erne-ceny/Policisté v pondělí zasahovali v několika firmách, které dodávaly ministerstvu zdravotnictví ochranné pomůcky proti koronaviru. Uvedl to ve čtvrtek server Seznam Zprávy, kterému zásah některé firmy potvrdily. Podle serveru detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahovali také na ministerstvu zdravotnictví. Mluvčí NCOZ Iva Knolová to nechtěla komentovat. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová odmítla, že by šlo o „zásah“.
„Na vyžádání různých útvarů Policie ČR ministerstvo zdravotnictví poskytlo v několika případech součinnost, stejně jako ji průběžně poskytuje finančním, celním, kontrolním a jiným orgánům k problematice týkající se nákupů ochranných pomůcek v době nouzového stavu,“ reagovala mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.
Analýza ÚZIS: ministerstvo zdravotnictví nakupovalo v koronavirové krizi za spíše podprůměrné ceny
Ceny, za které ministerstvo zdravotnictví nakupovalo osobní ochranné prostředky v době koronavirové krize, se výrazně neliší od cen, za něž stejné zboží na českém trhu nakupovali ostatní veřejní zadavatelé. Vyplývá to z analýzy zpracované Ústavem zdravotnických informací a statistiky, která zároveň poukázala na tehdejší extremní výkyvy v cenách respirátorů všech tříd, a to v řádu až několika set korun za kus. Celkem ministerstvo nakoupilo ochranné prostředky za 2,6 miliardy korun, celou třetinu původně zadaných objednávek přitom z různých důvodů stornovalo. V naprosté většině případů odmítlo platit předem neznámým dodavatelům a platilo až na základě skutečně dodaného zboží po ověření kvality.
Od počátku koronavirové krize bylo ministerstvo zdravotnictví terčem ostré kritiky za své nákupy respirátorů a jiných ochranných prostředků, které mělo pořizovat za vysokou cenu, s pochybnou kvalitou a u podezřelých firem. Téma se dokonce na konci května dostalo na plénum Poslanecké sněmovny a bude se jím zabývat i Nejvyšší kontrolní úřad.
- petrp
- Šéfredaktor
TOP 09 a STAN žádají odpustit poplatek milion za Mariánský sloup
Dne 23. 1. 2020 Zastupitelstvo hlavního města Prahy souhlasilo s instalací Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze a uložilo Radě hlavního města Prahy, aby zajistila potřebnou součinnost příslušných městských orgánů a organizací pro naplnění uvedeného usnesení.
Následně byla mezi Hlavním městem Prahou zastoupeným Technickou správou komunikací hl. m. Prahy, a.s. a Společností pro obnovu Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze dne 19. 2. 2020 uzavřena nájemní smlouva na pronájem pozemku parc. č. 1090 k. ú. Staré Město a pozemní komunikace Staroměstské náměstí nacházející se na uvedeném pozemku za účelem záboru k provedení stavby Mariánského sloupu. V předmětné nájemní smlouvě bylo sjednáno nájemné ve výši 1 040 200 Kč bez DPH.
"S ohledem na to, že se jedná o nekomerční charakter stavby Mariánského sloupu a dále vzhledem k tomu, že se Společnost pro obnovu Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze zavázala, že Mariánský sloup daruje hlavnímu městu Praze, je z mého pohledu nemorální, aby tato společnost musela platit poplatek ve výši milionu korun. Je to v rozporu se selským rozumem, jelikož město dostává dar, který přesahuje hodnotu 50 milionů korun a ještě navíc zkasíruje dárce o jeden milion, " vysvětluje předseda klubu Spojené síly pro Prahu (TOP09 + STAN) Jiří Pospíšil.
https://www.tyden.cz/rubriky/domaci/top ... 45510.html
Dne 23. 1. 2020 Zastupitelstvo hlavního města Prahy souhlasilo s instalací Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze a uložilo Radě hlavního města Prahy, aby zajistila potřebnou součinnost příslušných městských orgánů a organizací pro naplnění uvedeného usnesení.
Následně byla mezi Hlavním městem Prahou zastoupeným Technickou správou komunikací hl. m. Prahy, a.s. a Společností pro obnovu Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze dne 19. 2. 2020 uzavřena nájemní smlouva na pronájem pozemku parc. č. 1090 k. ú. Staré Město a pozemní komunikace Staroměstské náměstí nacházející se na uvedeném pozemku za účelem záboru k provedení stavby Mariánského sloupu. V předmětné nájemní smlouvě bylo sjednáno nájemné ve výši 1 040 200 Kč bez DPH.
"S ohledem na to, že se jedná o nekomerční charakter stavby Mariánského sloupu a dále vzhledem k tomu, že se Společnost pro obnovu Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze zavázala, že Mariánský sloup daruje hlavnímu městu Praze, je z mého pohledu nemorální, aby tato společnost musela platit poplatek ve výši milionu korun. Je to v rozporu se selským rozumem, jelikož město dostává dar, který přesahuje hodnotu 50 milionů korun a ještě navíc zkasíruje dárce o jeden milion, " vysvětluje předseda klubu Spojené síly pro Prahu (TOP09 + STAN) Jiří Pospíšil.
https://www.tyden.cz/rubriky/domaci/top ... 45510.html
-
- Senior redaktor
Policie obvinila starostu pražských Řeporyjí Novotného z výtržnictví
Politik řekl "Je mi lhostejné, co říkal o mně, ale vadí mi, jakým způsobem zradil Českou republiku a vlastizrádci by měli viset,"
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/po ... _campaign=
Politik řekl "Je mi lhostejné, co říkal o mně, ale vadí mi, jakým způsobem zradil Českou republiku a vlastizrádci by měli viset,"
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/po ... _campaign=
- petrp
- Šéfredaktor
„Kdyby Češi tolik nepreferovali český jazyk, byli by vyspělejší.“ Tomáš Krystlík má na českou historii svůj pohled
Poněmčení by nám v historii přineslo vyšší vzdělanost. Jungmann a Palacký si snad hladili své ego a o český národ jim, zdá se, příliš nešlo. Pro lužické Srby bylo Německo spása před Polskem. Češi kradou jak na Balkáně a v silniční dopravě dělají chaos v tom, že někdo dodržuje dopravní předpisy a někdo ne – to v Itálii je nedodržuje nikdo a také to jde. Na besedě Debatního klubu na téma „Které dějinné dezinformace ovlivňovaly a dosud ovlivňují počínání Čechů?“ se sešly dvě osobnosti, zabývající se česko-německými vztahy. Tomáš Krystlík, česko-německý spisovatel a novinář Jiří Peňás...
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/r ... led-629420
Poněmčení by nám v historii přineslo vyšší vzdělanost. Jungmann a Palacký si snad hladili své ego a o český národ jim, zdá se, příliš nešlo. Pro lužické Srby bylo Německo spása před Polskem. Češi kradou jak na Balkáně a v silniční dopravě dělají chaos v tom, že někdo dodržuje dopravní předpisy a někdo ne – to v Itálii je nedodržuje nikdo a také to jde. Na besedě Debatního klubu na téma „Které dějinné dezinformace ovlivňovaly a dosud ovlivňují počínání Čechů?“ se sešly dvě osobnosti, zabývající se česko-německými vztahy. Tomáš Krystlík, česko-německý spisovatel a novinář Jiří Peňás...
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/r ... led-629420
- martanus
- Redaktor - závislák :-)
Toto je skvělý článek o češtine
Češi při mluvení myslí jako počítač se sedmi procesory, říká Američan
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rozh ... omaci_brzy
Češi při mluvení myslí jako počítač se sedmi procesory, říká Američan
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rozh ... omaci_brzy
Jelikož jsem vědecky založený, je to pro mě výzva, pro mě to není alibismus a čeština je pro mě strašně květnatá a hezká. Záměrně říkám opakovaně pro mě, protože pro spoustu ostatních lidí je pravděpodobně zbytečně složitá. Řekněme, že to přirovnám k počítači, ale takovému tomu starému, stolnímu počítači, žádný ultrabook. Když to přirovnám k němu, tak mi během mluvení v angličtině běží jeden, dva procesy a počítač to zvládá. Ale během mluvení v češtině mi jede v mozku – počítači – asi sedm různých procesů v jednu chvíli. To procesor začne „chroupat“ všechny informace a zahlcovat se, zahřívat.
Časování má každý jazyk, ale u češtiny je to ještě třeba to tykání a vykání, což je pro mě něco unikátního. Je tu skloňování slov a sedm různých pádů, což je jeden velký proces. Pak tři vzory? To je taky obrovská skupina. Větné vidy ještě pomalu nevím, co znamenají. Takže než řeknu jednu větu v češtině správně, je to několik úkonů, které k tomu musím udělat, což jsem u jiného jazyka nezažil a fakt mě to baví i frustruje.
A : "Kdo jednou poznal světlo, už nikdy nechce žít ve tmě"
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“