Česká republika

Odpovědět
petrp
Šéfredaktor

Re: Česká republika

Příspěvek od petrp » 22 dub 2021, 14:31

Odhaleno: Německo zasáhne, až nám Rusko zavře ambasádu :lol:
„Německo nabídlo ČR pomoc s chodem CZ ambasády v Moskvě, až nám to tam Kreml zavře. Míra a rozsah této pomoci se ale teprve vyjednává,“ poznamenala již včera k možné německé pomoci reportérka Respektu Kateřina Šafaříková. „Pomoc mimochodem nabídly i další státy EU/NATO. Platí, že nejsme sami,“ dodala.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... adu-661552
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Zrození je ortel smrti, odložený na neurčito. Johann Nepomuk Nestroy
Lepší s Parkinsonem rozlít, než s Alzheimerem zapomenout vypít...

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 22 dub 2021, 14:46

Policie obvinila pět lidí z teroristického útoku
Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili pět lidí, kteří se podle ní zapojili do bojů na východě Ukrajiny na straně samozvané Doněcké lidové republiky. Začali je stíhat pro trestné činy teroristický útok, účast na teroristické skupině, financování terorismu a podpora a propagace terorismu. Kriminalisté spolu s nimi obvinili i jednu právnickou osobu. Na webu policie to uvedl mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/polic ... u/2026252?

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 22 dub 2021, 14:48

Žumpa vychrstla
Přečetl jsem si se zájmem článek, pro mě dosud neznámého Petra Suchého, podle svého vyjádření odborníka na mezinárodní bezpečnost (tak se deklaruje ve svém článku na iDnes.cz) z Masarykovy univerzity (MU) v Brně. Svůj článek nazval velmi půvabně: „Zbabělci. Dveře ruskému vlivu vědomě otevřela ČSSD“. Ve svém článku to patlá páté přes deváté a doprovází svá tvrzení často pseudoargumenty.
Ani by mně snad nevadilo, když je někdo politickým popletou, ale trochu je mi líto studentů MU, kterým toto politické nemehlo plete hlavu. Pokud ve svém článku Suchý napadá současného prezidenta republiky, ba i toho bývalého a častuje je opravdu neotřelými a půvabnými epitety, musel jsem se podívat, kdo to vlastně je.
http://vasevec.parlamentnilisty.cz/kome ... -vychrstla

martanus
Redaktor - závislák :-)

Příspěvek od martanus » 22 dub 2021, 16:58

Český velvyslanec uvedl, že zatímco prozatím bude nadále pracovat v Moskvě,

[media]https://twitter.com/rianru/status/1385243369866158082[/media]

Alespoň to učeš, když už to chceš dávat do ostrého vlákna!!! - Aaron
A : "Kdo jednou poznal světlo, už nikdy nechce žít ve tmě"
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“

puma
Redaktor - závislák :-)

Příspěvek od puma » 22 dub 2021, 17:25

:sipka: Český velvyslanec uvedl, že očekává další setkání s ruskou stranou k vyřešení stávajících problémů a řešení těchto problémů bude dlouhé
https://t.me/rian_ru/93462
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Aaron Goldstein
Už nám nenapíše...

Příspěvek od Aaron Goldstein » 22 dub 2021, 17:27

Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 22 dub 2021, 18:42

Bývalý velvyslanec výbušně k Vrběticím: Informace jdou jen ze zpravodajské komunity. V minulosti zmanipulované.
Bývalý velvyslanec ČR ve Francii Petr Drulák pro ČT24 okomentoval rozhodnutí české vlády, která se rozhodla zastropovat počet diplomatů ruské ambasády na úroveň českého zastoupení v Moskvě. Musí ji tak opustit dalších nejméně 60 lidí. Poslední mohou odjet na konci května.

„Myslím si, že přijaté kroky jsou nešťastné. Je nešťastné jejich načasování, kdy vlastně dva vysocí ústavní představitelé v sobotu večer vystoupí na tiskové konferenci, seznámí veřejnost s velmi závažným podezřením, a okamžitě bezprostředně potom vlastně oznámí vyhoštění osmnácti diplomatů. To je velmi neobvyklé. To znamená, že bych minimálně čekal, že se o tom povede určitá debata uvnitř České republiky, se spojenci, ty informace se budou ověřovat, ale to, že se to udělalo takhle narychlo, to musím říci, že budí celou řadu otázek,“ poznamenal.

„Premiér v sobotu večer řekl, že si je vědom vážnosti situace a že na základě toho zveřejní všechno, co má. To už v pondělí neplatilo. Já jsem trochu skeptický k informacím, které přicházejí pouze ze zpravodajské komunity, protože máme zkušenost z minulosti, že tyto informace byly opakovaně manipulovány, takže mně skutečně nestačí jenom říci, že si to myslí Bezpečnostní informační služba. Pro mě to dostatečné není,“ sdělil. Situace je podle něj vážná, a tak by zpravodajská služba měla vyložit věci na stůl. „My tady mluvíme o tom, že ukončujeme v podstatě své politické vztahy s Ruskem. A to by mělo být řádně obhájeno. Nejenom odkazem na něco, co je někde utajováno,“ dodal.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... kze-661590

1stCLJan
Senior redaktor

Příspěvek od 1stCLJan » 22 dub 2021, 18:56

Rudolf Jindrák
@rudolf_jindrak
‼️ Fakta:
✔️Rusko má teď v ČR o 21 diplomatů víc, než my v RF.
✔️ČR má v RF o 70 administrativně-technických pracovníků a místních sil víc, než Rusko v ČR.
✔️Celkem máme v Moskvě (ambasáda, Český dům, agentury ad.) registrováno o cca 50 lidí více, než Rusové v Praze.
12:46 odp. · 20. 4. 2021

Jinými slovy Češi mají podstatně větší ancábl v Rusku a to o 120 lidí, než Rusko u nás. To jsou mi ale věci.

https://cz.sputniknews.com/20210422/pra ... 23182.html

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 22 dub 2021, 19:07

Neškrtnete si. Diplomat zná odvetu Moskvy za masakr své ambasády
„Ten protikrok bude rázu zejména ekonomického. Naše firmy v Ruské federaci budou mít opravdu velké problémy, to se dá očekávat v nejbližší době. Půjde především o uplatnění těch firem na jejich trhu,“ reaguje někdejší velvyslanec Jaromír Novotný na nejnovější rozhodnutí České republiky ve vztahu k Rusku. Česko nařídilo Moskvě, aby její ambasáda v Praze zeštíhlila na úroveň stavu té české. Tedy o nějakých 60 pracovníků. Novotný ParlamentnímListům.cz sdělil, že postup, který česká vláda zvolila, je značně problematický.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/r ... ady-661601

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 22 dub 2021, 19:20

Počkám si na reakci prezidenta. Mám vlastní názor a mám na něj právo, končil Filip rozhovor s Takáčem
Předseda KSČM Vojtěch Filip se v rozhovoru s moderátorem Danielem Takáčem na ČT24 vyjádřil k rozhodnutí české vlády o zastropování počtu diplomatů na ruské ambasádě v Praze. „Nerad bych se dočkal chvíle, kdy budeme kupovat ruský plyn z německých zdrojů,“ poznamenal mimo jiné Filip.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... cem-661605

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 22 dub 2021, 20:28

https://echo24.cz/a/SUzmY/zeman-se-sese ... vrbeticich
Zeman se sešel na Hradě se svým předchůdcem Klausem na jeho žádost. Jednali o Vrběticích
Prezident Miloš Zeman se dnes na Pražském hradě sešel se svým předchůdcem Václavem Klausem. O schůzku podle mluvčího prezidenta požádal exprezident Klaus. Důvodem setkání měla být „mimořádná situace způsobená vrbětickou aférou“, sdělil pro Echo24 mluvčí Institutu Václava Klause Petr Macinka. Klaus před několika dny v souvislosti s kauzou Vrbětice kritizoval vládu, která podle něj jen zoufale hledá „vykonstruovaného strašáka“, který by lidi udržel ve strachu. „Nevěřil jsem, že se ještě někdy vrátím do padesátých let,“ uvedl bývalý prezident.

„Prezident republiky Miloš Zeman přijal ve středu dne 21. dubna 2021 na Pražském hradě na jeho žádost bývalého prezidenta republiky Václava Klause,“ uvedl mluvčí Jiří Ovčáček.

Oba prezidenti se osobně setkali po téměř roce. Důvodem tohoto setkání byla mimořádnost situace způsobená tzv. vrbětickou aférou, která může vážným způsobem poškodit Českou republiku,“ uvedl pro Echo24 Petr Macinka, mluvčí Institutu Václava Klause.
Prezident republiky 🇨🇿 Miloš Zeman přijal ve středu dne 21. dubna 2021 na Pražském hradě na jeho žádost bývalého prezidenta republiky 🇨🇿Václava Klause. pic.twitter.com/rfY28ATpX1
— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) April 21, 2021
Klaus: „Vědí, že vylekaným lidem se vládne snadněji“
Bývalý prezident Klaus nedávno vyjádřil své znepokojení kvůli nejnovějším událostem kolem vyšetřování sedm let starého výbuchu ve Vrběticích. Klaus soudí, že nynější české vládě dochází, že covidem nelze strašit lidi do nekonečna, a proto přišla s jiným tématem. „Naše vláda spojená s pseudoopozicí zoufale hledaly jiného vykonstruovaného strašáka, který by lidi udržel ve strachu. Vědí dobře, že vylekaným lidem se vládne snadněji,“ vyjádřil se Klaus a vyzval vládu, aby už toho nechala.

Exprezident uvedl, že nevěřil tomu, že se ještě někdy vrátí do padesátých let, byť s opačným znaménkem. „Nevěřil jsem, že budu ještě někdy bezmocně bouchat do stolu při poslouchání režimového rozhlasu a výroků našich vrcholných politických představitelů,“ napsal ve vyjádření.

Podle Klause by k takovéto situaci nedošlo, kdyby poslední americké volby dopadly jinak. „Věřím, že kdyby v amerických prezidentských volbách znovu vyhrál Trump a byl dnes prezidentem, opožděná kauza Vrbětice by nenastala,“ míní bývalý prezident (více jsme psali zde).
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 22 dub 2021, 20:30

https://echo24.cz/a/SGRAM/deni-kolem-vr ... pravodajec
Dění kolem Vrbětic je bizarní, říká bývalý zpravodajec
Sobotní oznámení premiéra Andreje Babiše spolu s ministrem vnitra a tehdy ještě zahraničí Jana Hamáčka, že za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích stojí ruská vojenská rozvědka GRU, rozpoutalo politickou bouři. Vztahy s Ruskem ocitly na bodě mrazu a Česko s Ruskem si navzájem vyhošťují diplomaty. Zároveň se však objevují hlasy, které o oficiální verzi události pochybují. Mezi skeptiky patří i Rudolf Růžička, zástupce ředitele rozvědky ÚZSI v letech 1993–1998.
Jaký je váš názor na vysvětlení, které je nyní v médiích, že za výbuchem ve Vrběticích byla ruská vojenská rozvědka a pokud tomu tak bylo, proč se to objevilo na veřejnosti až po sedmi letech?
Já musím před závorkou říct, že opravdu nevím víc než vy než kdokoliv, kdo žije v této zemi, mimo ty, kteří tu informaci podali. Takže je třeba brát tento můj názor s tímto upozorněním. Mě se zdá bizarní jednak ona ta informace, že máme podezření, že se příslušníci GRU podíleli na výbuchu v tom skladu, ale pak se mi zdá bizarní i ta hysterická nedospělá a protiruská reakce většiny politiků a nemalého počtu novinářů a opinionmakerů, kteří by nejraději Rusko vymazali z mapy.

Proč jste skeptický k té oficiální verzi?
Skeptický z několika důvodů. Nebývá zvykem ve službách, aby dva chlapíci se stejnými pasy a se stejnou identitou putovali Evropou. Aby se pokusili dvakrát, nebo aspoň jednou, odstranit bulharského obchodníka se zbraněmi, pak svého kolegu v Salisbury, pak tady mimoděk umístit bombu, která jim vybuchne téměř za prdelí. Já nevím. Takhle to nebývá, že tito lidé se takto pohybují po Evropě. Další věc je, že byla zveřejněna hlavně podezření. Přitom pracovníci, kteří tomu ve Vrběticích veleli, tak zpochybňují, že ti dva vstoupili legálně do areálu. Další věc. Mě by zajímalo, když dva nějací východní občané požádají o vstup do areálu, proč se na to přijde až po nějakém čase. Ti, co to vyšetřovali tak, si zaslouží pár facek, že si toho nevšimli, nebo tomu prostě nerozumí. Další věc je, každá služba, když dělá nějakou akci, tak musí kalkulovat s riziky, s těmi náklady a výnosy. A v tomto případě velitelé GRU, případně političtí představitelé, museli vědět, že se může něco nepovést a že to může mít tyto fatální následky. Nevím, jestli údajný přesun několika tun munice a nějakých lehkých zbraní za to stojí. Notabene si myslím, že byla řada možností, jak tomu převozu zbraní zabránit jinak. Já taky nevím, proč by používali časovač, který je nastavený na 40 dnů. Neříkám, že tohle, co tady tvrdím je pravda, ale jsou to podle mě legitimní námitky.

Ale ty poslední známé akce ruské rozvědky, ať už se jednalo o útok na Skripala v Salisbury, nebo jak se Navalný dovolal vlastním vrahům, tak to také zrovna neoplývalo profesionalitou.
To je ani ne amatérství, to je diletantství. Jedna akce vedle druhé. Nejen tyto akce, o kterých jste mluvil, ale také například dekonspirace, kdy Bellingcat objevil skupinové fotografie agentů. Nejde mi to na rozum, protože zároveň si pořád myslím, že ruské tajné služby jsou na vysoké úrovni.

Dokážete si ale představit, že to ti Rusové vlastně udělali?
To je trošku sugestivní otázka. Jako bývalý scénárista vám řeknu, že si umím představit cokoliv.

Proč si tedy myslíte, že se tato informace objevila?
Proč právě teď Bůh ví. Ale řekněme si, co nastalo po zveřejnění. Jednak je zřejmé, že účast Rosatomu na dostavbě Dukovan padá. Je jasné, že Sputnik nemá šanci, aby byl použit. Prostě vše, co je ruské se stalo toxickým, takže vznikne tlak na prezidenta a jeho manévrovací prostor se strašně zmenší. Bude tlak na přesun ruské problematiky z Hradu od Rudolfa Jindráka zpět na ministerstvo zahraničí. To antiruské ovlivní předvolební atmosféru, změní se nastavení české politiky. Bezpečnostní složky, které prý dosáhly fenomenálního úspěchu budou vyzdvihovány a jistě dostanou více v rozpočtu. Další věc je, že se konečně podařilo vyřešit počet ruských diplomatů. Určitě na nějakou dobu zanikne téma pandemie. A to je jen Česko. Může to ovlivnit veřejné mínění na Západě, eskalovat napětí na Ukrajině, přispět k tlaku na Německo, aby zastavilo stavbu plynovodu. V těchto důsledcích je částečná odpověď proč informace byla zveřejněna právě teď.Zmínil jste, že reakce vám přijde hysterická.

Nejvíc mě děsí, ty naše reakce, že si máme zavřít navzájem ambasády, tyto reakce se mi zdají být nepřiměřené, protože to Rusko existuje, bude existovat a my se s tím musíme nějak naučit žít, nebo najít nějaký modus vivendi. Není možné si myslet, že to Rusko neexistuje.

Tak ale pokud to opravdu byli Rusové, tak nějaká odpověď z české strany musí přijít.
Když mám důvodná podezření, nevyvratitelné důkazy tak se to snažím s tou druhou stranou nějak vykomunikovat, samozřejmě neveřejně. Řeknu jim, udělali jste tady prasárnu a my jako reakci uděláme toto, ale pojďme se domluvit, že to nebudeme dále eskalovat a pokusme se s tím něco udělat, nějak to napravit. Ovšem s takovýmto teatrálním prohlášením zaháním tu druhou stranu do kouta a ona musí reagovat tak, jak reagovala. Nechápu, že Hamáček je po svém vystoupení překvapen reakcí ruské strany.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 22 dub 2021, 20:51

https://ekonomickydenik.cz/praha-dokonc ... ii-z-uhli/
Praha a její klimatický plán. V roce 2030 už hlavní město nechce žádnou energii z uhlí
Žádná elektřina ani teplo vyrobené z uhlí, 23 tisíc budov se solárními panely nebo kogeneračním zdrojem energie, 10 tisíc veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily a také recyklace 60 procent komunálního odpadu. Takové jsou ambice hlavního města Prahy k roku 2030. V nejbližší době má klimatické závazky potvrdit současná magistrátní koalice, kterou tvoří Piráti, Praha sobě a koalice vedená TOP 09.

Konkrétní záměry představil na konferenci v úterý večer expert konzultační firmy SEVEn Energy Tomáš Voříšek, který je členem magistrátní komise pro udržitelnou energii a klima. Klimatický plán hlavního města Prahy je těsně před dokončením, tudíž se některé detaily mohou ještě změnit. Hlavním cílem je snížení emisí o 45 procent do roku 2030 (z výchozí hodnoty 8,8 milionu tun CO2 v roce 2010), tedy závazek schválený pražským zastupitelstvem v červnu 2019.
Podle návrhu, který má redakce Ekonomického deníku k dispozici, dosahují odhadované náklady na všechna chystaná opatření celkem 50 miliard korun. Patří mezi ně posílení výroby elektřiny a tepla z obnovitelných a nízkoemisních zdrojů přímo na území hlavního města. Například jen zelené elektřiny má přibýt v objemu 2,3 miliardy kWh ročně. Co týká teplárenství, přednost mají mít kogenerační jednotky, kondenzační kotle a tepelná čerpadla. Spalování uhlí na území hlavního města má naopak do konce desetiletí skončit.
Snižování emisí v Praze do roku 2030
Konkrétní návrhy, jak snížit emise v Praze do roku 2030. Zdroj: prezentace společnosti SEVEn

Vedle energetiky se návrh zabývá také dopravou a nakládáním s odpady. V dopravě má vedle již zmíněných 10 tisíc veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily přibýt 900 autobusů s elektrickým či hybridním pohonem. K pohonu vozidel chce město využít také biometan vyrobený z odpadu. Díky elektromobilitě má produkce emisí z dopravy klesnout o 17 procent, zatímco v oblasti výroby elektřiny a tepla mají se do roku 2030 počítá se snížením emisí o 60 procent.

Plány hlavního města před měsícem v obecnější rovině komentoval náměstek primátora Petr Hlubuček. „V současné době dokončujeme Klimatický plán hlavního města Prahy, obsahující více než 60 konkrétních opatření, které nám do roku 2030 pomohou snížit uhlíkovou stopu města o 45 procent v porovnání s rokem 2010. Mezi hlavní opatření patří masivní rozvoj obnovitelných zdrojů energie především na budovách, úspory energie a přechod na nízkoemisní dopravu včetně rozvoje elektromobility,“ uvedl Hlubuček na konci března.

První projekty komunitních obnovitelných zdrojů by měly být realizovány již v tomto roce a s masivnějšími investicemi počítáme od roku 2022. Na přípravu a realizaci projektů chce Praha v maximální možné míře využít externí zdroje, jako například Modernizační fond. S jeho pomocí chce město financovat třeba instalaci fotovoltaických panelů na veřejných budovách.

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 22 dub 2021, 20:59

https://www.ceska-justice.cz/2021/04/by ... dskodneni/
Byl nezákonně stíhán za dětskou pornografii, soud znovu projedná odškodnění
Obvodní soud pro Prahu 2 se bude muset znovu zabývat částí žaloby bývalého výkonného ředitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Michala Haly, který po státu požaduje odškodnění za to, že byl viněn z držení dětské pornografie. Dnes o tom rozhodl odvolací pražský městský soud. Halu soudy v trestním řízení osvobodily, podle manažera byl případ uměle vytvořen kvůli tomu, aby ho přinutil spolupracovat s policisty. Obvodní soud řeší ještě další Halovu žalobu, v níž muž žádá 68 milionů za stíhání ohledně pronájmu odpočívadel, o té dosud nerozhodl.
Obvodní soud Halovi v aktuálním sporu nepravomocně přiznal 1,9 milionu korun. Většinu částky, více než 1,7 milionu korun, tvořil ušlý zisk, zbytek náklady na obhajobu v trestním řízení.

Odvolací senát dnes potvrdil, že stát musí Halovi zaplatit peníze za obhajobu. Avšak nikoliv ve výši vynaložených nákladů, ale pouze do výše stanovené podle platného advokátního tarifu. „Vycházím z prosté logiky, že já jsem se nechtěl nechat stíhat, nezavdal jsem k tomu příčinu a ty peníze za obhajobu jsem byl donucen vydat státem a stát mi je má nahradit, jinak je to ústavně nesouladný zásah do mého práva vlastnit majetek, protože jsem byl nucen ten majetek v důsledku toho nezákonného stíhání snížit. Zdůrazňuji, že ty sazby mých advokátů nejsou nijak excesivní a že mi moji advokáti vždy účtovali spíše méně, než skutečně vykonali,“ uvedl k tomu v závěrečném návrhu ještě před rozhodnutím soudu Hala.

Naopak rozhodnutí obvodního soudu ohledně ušlého zisku soud zrušil a vrátil k novému rozhodnutí. Jako hlavní důvod uvedla předsedkyně odvolacího senátu Ludmila Petráková to, že nalézací soud opřel své rozhodnutí výhradně o znalecký posudek, přestože Halu vyzval, ať doloží konkrétně jednotlivé obchodní případy, které měly být v důsledku nezákonného trestního stíhání zmařeny.

...
Zároveň upozornil soud, že v jednání orgánů činných byl zřejmý zlý úmysl. „Rozšíření toho stíhání pro držení dětské pornografie v podobě psaného textu, to považuji za naprosto vědomou schválnost, protože už tehdy podle judikatury bylo zřejmé, že nejde o trestný čin. Tudíž já si myslím, že bylo prokázáno, že nejen že to řízení bylo vedeno nezákonně, ale bylo vedeno vědomě, a tudíž úmyslně nezákonně,“ popsal Hala důvody.

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 23 dub 2021, 09:48

Mišukin a Pičuga v akci
Agenti Pičuga a Mišukin jsou největší lůzři v dějinách diverzních akcí. Nejdřív měli vyhodit do vzduchu zbraně pro Bulhara, aby je nemohl hodný Bulhar prodat hodným Ukrajincům a Ukrajinci je nemohli použít na zlé Rusáky. Samozřejmě použít pouze v nutné obraně, protože dělostřelecká munice je typická defenzívní výzbroj, používaná například na palebnou přípravu před obranou. Místo toho vyhodili Pičuga a Mišukin do luftu celý muniční sklad, protože bomba prý bouchla předčasně. Pičuga a Mišukin chtěli následně otrávit Bulhara novičokem, ale Bulhar nezemřel. Pak se rozhodli otrávit agenta Skripala zase novičokem, ale ten taky nezemřel. Vzniká otázka, zda se Pičugovi s Mišukinem vůbec někdy něco povedlo, ve srovnání s takovým Mužem s ricinem (hlavní postava minulého dílu sociálnědemokratické bondovky) jsou jako Pat a Mat...
https://dfens-cz.com/misukin-a-picuga-v-akci/

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 23 dub 2021, 09:57

Kostelka: Osobně lituji české podnikatele, podnikající v Rusku
Miroslav Kostelka, bývalý ministr obrany, bývalý velvyslanec v Rusku
„Pan Hamáček například píše, že ruský velvyslanec byl silně překvapen reakcí ČR. To ovšem znamená, že se česká strana ani nesnažila celou věc s RF vyjasnit a případ postavila do roviny s případem Skripal, Navalný atd. To se trochu vymyká běžné praxi a vyvolává další otázky. Především „cui bono“. Následky jsou totiž už nyní velmi vážné. Po praktickém „odstřižení“ Číny od zahraniční a obchodní politiky ČR teď dojde k témuž, a troufám si tvrdit k horšímu, s Ruskem. S ním už nyní jsme ve „studené válce“.
Osobně lituji české podnikatele, podnikající v Rusku. Vím, kolik práce dá se v tomto prostředí etablovat a jak málo stačí, aby vše „šlo do kytek“. Naše obchodní výměna není nijak excelentní, náš vývoz tvoří zhruba 2% obchodní bilance ve výši asi 98 mld. Kč, ale ruský trh je stále se rozvíjející a je na něm, tedy podle mě pro nás spíš bylo, stále místo. Ostatní západní státy jistě uvolněného místa využijí. Dnes jsou peníze hnacím motorem i politiky. Navíc se obávám, že je možné, že situace ještě bude eskalovat z obou stran.
https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/polit ... i-v-rusku/

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 23 dub 2021, 10:11

U Pirátů padlo: Zdanit nemovitosti, ať můžeme rozdávat úplně všem
Pirátská strana v rámci své pracovní skupiny přednesla návrhy řešení na zvýšení příjmu státního rozpočtu, který se nachází v tristním stavu i proto, že reflektuje přetrvávající dopady koronavirové pandemie. Chtějí totiž vyplácet základní příjem úplně všem. Mezi možnostmi jak zlepšit stav veřejných financí, zmiňují například zdanění nemovitostí, u ní pracovní skupina na rozdíl od ostatních zmíněných variant nezmiňuje žádné negativní dopady. Jak na svém webu Piráti zdůrazňují, uvedené návrhy nejsou součástí jejich aktuálního volebního programu.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... sem-661648

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 23 dub 2021, 12:52

Ruští špioni v Česku. Na ambasádě? Chyba lávky. Generál Pavel je našel jinde :mrgreen:
Česko je oběť. I to padlo v rozhovoru generála Petra Pavla pro DVTV.cz, když se vyjadřoval k současné situaci mezi Ruskem a Českem. Podle jeho slov naše země jedná nyní správně, protože Rusko provedlo státem řízený teroristický útok. „Řada zpravodajských orgánů je i pod tím neoficiálním krytím. My tady máme v České republice tisíce firem, které vlastní ruští vlastníci. Mnoho z nich, co jsem se díval, je to 71 procent, nevykazuje žádný obrat. To jsou krásné krycí adresy a uspořádání pro zpravodajskou činnost,“ řekl.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... nde-661654

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 23 dub 2021, 13:25

Nečekaným vítězem zhoršených česko-ruských vztahů bude Německo. Hampl o dvou rovinách konfliktu
Dle rozhodnutí českého MZV má ČR opustit dalších 63 pracovníků ambasády RF pro srovnání počtu diplomatů v zahraničních misích. Podle Petra Hampla může ze zhoršení vztahů těchto států profitovat Německo, coby subdodavatel českých výrobků do RF. Sociolog Sputniku řekl, že hrozí možnost, že může dojít ke zdražení surovin.
http://www.novarepublika.cz/2021/04/nec ... cesko.html

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 23 dub 2021, 13:29

Zahraniční tisk vnímá roztržku mezi Prahou a Moskvou jen jako bizarní záležitost Česka
Pro zahraniční média "akce Vrbětice" není téma. Zahraniční tisk, pokud vůbec, vnímá Vrbětice jen jako bizarní záležitost (bizarního) Česka, nikoli jako záležitost EU nebo NATO. Ačkoli se o Rusku píše v mnoha ohledech, jako např. vzhedem k Nordstremu, Krymu, Navalnému, Ukrajině, USA, ap., vhledem k Česku téměř nic. Roztržka mezi Prahou a Moskvou v médiích v žádném případě nemá Unijní nebo Atlantický rozměr, a zejména v západní Evropě, krom formálně vyslovené vyžádané podpory, nezapadá do scénáře konceptu zahraničních vztahů. To nasvědčuje, že hlavní podpora "vrbětické akce" vzešla mimo kontinentální Evropu.
Jedno pozitivum tu ale přece jenom je. Občané mohou vidět, co jsou ti kteří politici, média, ba dokonce duchovní, zač. A to teď občanům zbývá si na politických a mediálních protagonistech demokraticky vyinterpelovat. Teď by se namísto propagandistických novinářů do toho měli pustit investigativní...
https://www.eurabia.cz/Articles/45082-z ... ceska.aspx

Odpovědět