Česká republika

Odpovědět
Alchymista
Redakční rada

Re: Česká republika

Příspěvek od Alchymista » 30 led 2023, 00:10

https://echo24.cz/a/Hpg9q/zpravy-svet-z ... l-ukrajina
Zelenskyj volal Pavlovi. Poděkoval za podporu Ukrajiny a pozval ho na návštěvu
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli telefonicky poděkoval nově zvolenému prezidentovi Petru Pavlovi a Čechům za neochvějnou podporu Ukrajiny napadené Ruskem. Pozval ho také na návštěvu země. Zelenskyj to dnes uvedl na twitteru.

Pavel dnes mluvil v médiích o tom, že chce navštívit Kyjev společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Doufá, že se cesta uskuteční na jaře před summitem Severoatlantické aliance (NATO). Summit se bude konat v červenci ve Vilniusu.

„Osobně jsem pogratuloval Petru Pavlovi k vítězství v českých prezidentských volbách. Poděkoval jsem jemu a českým občanům za jejich neochvějnou podporu. Pozval jsem ho na návštěvu Ukrajiny,“ napsal Zelenskyj. Pavel ve volbě hlavy státu porazil bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).
I personally congratulated Petr Pavel @general_pavel on winning the Czech presidential elections. Thanked him and the Czech people for their unwavering support. Invited him to visit 🇺🇦.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) January 29, 2023
Nový český prezident Zelenskému na twitteru poděkoval a prozradil, že spolu řešili podporu Ukrajiny.
Děkuji prezidentovi @ZelenskyyUa za jeho gratulaci k výsledku prezidentských voleb a pozvání k návštěvě Kyjeva. Během našeho dnešního telefonátu jsem ho ujistil, že se Ukrajina může i nadále spolehnout na podporu Česke republiky.
— Petr Pavel (@general_pavel) January 29, 2023
Pavel dnes v CNN Prima News uvedl, že pro bezpečné prostředí v Evropě je důležité nepolevit v podpoře Ukrajiny, kterou loni napadlo Rusko. Ekonomická situace v Rusku na tamní občany dopadá citelně, roste frustrace z výsledků války i z toho, jakým způsobem režim s lidmi komunikuje, řekl. Rusko postupně zjistí, že z dané situace se nedá vyjít zásadním vítězstvím, míní.

V České televizi také řekl, že ekonomické sankce snižují možnost Ruska investovat více peněz do války. Blokáda některých pokročilých technologií vede zemi k použití méně sofistikovaných technologií, případně odkrývá vazby na íránský či severokorejský režim. Frustrace podle Pavla roste nejen mezi obyvatelstvem, ale také v ruské armádě, jež nebyla zvyklá prohrávat.

V ČT také uvedl, že Rusko má stále více zdrojů než Ukrajina, co se týče sil na bojišti. Bez pomoci západních zemí by podle Pavla napadená země byla odsouzena k nezdaru.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Rado Info
Senior redaktor

Příspěvek od Rado Info » 30 led 2023, 09:21

Jindřich Rajchl - Den poté - zhodnocení prezidentských voleb

Rado Info
Senior redaktor

Příspěvek od Rado Info » 30 led 2023, 12:45

Opakování je VŽDY matka moudrosti.
Má slova narazí na zeď sobecké spokojenosti, která je jak křivé zrcadlo - všechno překroutí... :nahoru:

Projev prof. Petra Piťhy, probošta Kolegiátní kapituly Všech svatých na Pražském hradě
Lidé, lidé, Dovoluji si vás oslovit tímto nejvyšším možným titulem, protože člověk je obrazem Boha a je ozdoben výsostnými znaky: rozumem, svědomím a zodpovědností. Sešli jsme se tu, abychom vzpomenuli obětí válek a totalitních režimů, zejména toho, který je nám historicky nejblíž. Dnešní pietní slavnost dostala jméno Mene Tekel. Tato tajemná slova se objevila na zdi paláce Nabukadnesorova syna, když hodoval a zneuctil posvátné nádoby odcizené z Jeruzalémského chrámu. Oznámila pád jeho říše, protože se nepoučil z příběhu vlastního otce...
Jsme přitom na místě, které je symbolem našich národních dějin. Je to chrám, který po staletí vznikal podle přesně stanoveného řádu a stal se ztělesněním ideálu, který vedl naše otce a dědy. Sama o sobě tato katedrála oním ideálem není, protože ten stojí vysoko nad ní směrem označeným odvážně vzpřímenými věžemi. Odtud k lidem promluvil Bůh. Slyšeli jsme jeho slova platná pro Izraelity v zajetí stejně jako pro stavitele tohoto chrámu. Jsou bolestně platná i dnes. Odtud k nám poslal svého Syna, Ježíše Krista, aby nám ukázal, kdo jsme. Že jsme lidé, jen lidé spěchající ke smrti. Ale také, aby nám zvěstoval, že ideálem člověka je být obrazem Boha.

Podobat se Kristu. To je pravda života, celý jeho smysl – jít k tomuto ideálu. Pokaždé tu někdo mluví. Dnes ten úkol připadl mně. Je mi úzko, protože mluvím před Vševědoucím, a uvědomuji si, že nestojím před vámi, ale před těmi, kdo pro tento ideál, pro pravdu života, byli schopni svůj pozemský život nasadit. Dělat to pro sebe by nedávalo smysl. Život se pokládá za druhé. Ti, na něž tu myslíme, to udělali kvůli nám. Je mi určeno promluvit. Zde jsem, abych konal, co mám konat.

Více než vzpomínat, je třeba se poučit. Ti, o nichž přemýšlíme, zemřeli především proto, že si lidé včas nepřipustili, že jsou ohroženi. Je třeba se poučit, neboť jsme opět ohroženi a opět si to nechceme přiznat. Říkáme: Žijeme v míru, přitom se bojuje, útočí a zabíjí. Ve své hlouposti a pýše poučujeme celý svět. Říkáme: Náboženské války jsou středověký nesmysl. Očekáváme, že všichni odhodí svého Boha, protože my jsme to udělali. Ale oni to neudělají, protože na nás vidí, kam to vede – naše kultura se rozpadá a vymíráme. Říkáme, že s nimi musíme vést dialog, ale oni nás nebudou poslouchat, protože chtějí mluvit o náboženství a my žádné nemáme, protože jsme nekonečně liberální. Říkáme, že si máme jeden druhého vážit, ale oni si nás vážit nemohou, protože oni jsou schopni pro svou pravdu položit život, ale my budeme ustupovat a podle jejich diktátu zakročíme proti každému, kdo se přizná ke znamení Kristova kříže. Říkají nám, že nejsme tolerantní, a mají pravdu, protože nejsme tolerantní ani k sobě navzájem. A nedejme se mýlit, naši politici se vůbec nezajímají o Islám, ale o petrolej a prodej obnošených zbraní. My jim to nemůžeme vytknout, neboť je sice máme za krátkozraké hlupáky, ale nesmíme to přiznat, protože jsme je zvolili. Navíc cítíme, že to jsou ti nejhodnější z nás, protože na slovo poslouchají jiné, kteří jim, sami bez tváře, odněkud nařizují. Tušíme, že odněkud, kde se hraje ruleta s fiktivními penězi, které ovšem někdy musí být podloženy naší prací, popřípadě životy.

Usilujeme o mír na Ukrajině, ale sami jsme připustili, aby byl ohrožen, a spěcháme se přiživit, protože nepřiznáme, že nejde ani o Ukrajince, ani o Rusy, ale opět o peníze a rovnováhy bank, které se rozkymácely jako lodě, když se zvednou vlny. Říkáme: musíme být silní, abychom uhájili mír, ale k čemu nám budou zbraně, když nemáme muže, kteří by je zvedli. Proč by to dělali, když nemají ideál? Ideál, za který by někdo byl ochoten zemřít. Jsme věru ubozí a směšní. Vzali jsme své oblasti vazebnost kultury a naše katedrály se hroutí a společenství lidí se mění v hromadu rozhádaných sobců. Ztratili jsme hodnotu a míru člověka, neboť je zcela logické, že když odhodíme své křesťanství a zbavíme se Boha, zbavíme se i člověka, protože přestaneme vědět, jak má vypadat. Jak si nás muslimové mohou vážit, když oni mají Boha a my žádného nemáme. A proč by se měli u nás chovat slušně a jednat s námi lidsky, když vidí, jak se chováme my k sobě navzájem. Hovoříme o míru, chceme ho bránit, ale sami ho nemáme. Ani v sobě, ani mezi sebou. Chceme zachránit spravedlnost, ale jen množíme zákazy. Jenže spravedlnost ani mír nikdo nezavede, protože vyrůstají ze slušnosti.

Vím, co teď nastane, co uslyším. Má slova narazí na zeď sobecké spokojenosti, která je jako křivé zrcadlo. Všechno překroutí. Kdybych řekl jakoukoli moudrost, ozvěnou se ke mně vrátí fráze prázdnější než žvást opilce. I kdybych přinesl přímo z fronty usmrcené dítě, ozve se jen lživý nářek představitelů elit, a to takový, jaký si bude přát ke všemu lhostejný dav, který je má znovu postavit do čela. Nikdo se nezvedne, aby se šel pokusit zachránit sourozence či matku toho dítěte. Ozvou se proti mně hlasy: Na co si hraješ? Nečárej čerty na zeď!…, až zazní protest: Ten blázen nakonec způsobí válku – umlčte ho! Ale já se hrozím toho, co si připravujeme a přivodíme. Našimi nepřáteli nejsou ani Arabové ani Ukrajinci ani Rusové a vůbec nikdo. Stačíme si sami, protože si nevážíme zákona života, zapomněli jsme, že život je láska a láska je oběť. Život bez nich nedává smysl. A to je, na co můžeme zahynout. Neměli bychom žádné nepřátele, kdybychom byli jako tato katedrála, poutáni k sobě pevným řádem, a byli bychom váženi a ctěni jako tvůrci. Jenže my nic nevytváříme, protože za sebe necháváme jedny pracovat a druhé myslet. Podle pokynů shora jen posunujeme dílo těch zdola. Nemáme proč žít. Jsme tu zbyteční. Kdybychom takoví nebyli a byli platnými lidmi, neodvážili by se nás nepřátelé ohrozit, protože bychom byli pevnější, než oni. Naší cestou je návrat k rozumu a jeho zkáznění a důsledné, věrohodné, hluboce žité křesťanství.

Nemohu mlčet. Byl jsem vyzván, abych promluvil před Bohem a mrtvými předky, a to ve chvíli, kdy se nás cizinci s úsměškem ptají: Co vy jste vlastně zač? Nemohu mluvit za druhé, ale odpovím za sebe, byť se chvěji: Vyznávám, že jsem běloch, uznávám odlišnost lidských ras, a tudíž lidskou důstojnost všech, ale odmítám zčernat či zežloutnout a změnit proporci a barvu svých očí. Jsem muž, který může zplodit, ale nemůže porodit dítě, a proto trvám na spořádané, trvající rodině, neboť je to základ společ- nosti a záruka výchovy. Trvám na tom, že muž a žena jsou odlišní ve stavbě těla i biologické funkci, že žena je slabší a vzácnější než muž, který ji má chránit, milovat a vážit si jí.

Jsem zatím zdravý a budu pomáhat nemocným, ale odmítnu fňukání slabochů, kteří se na nemoc jen vymlouvají. Jsem zároveň bohatý i chudý. Svůj chléb si dosud vydělávám a mám ho dost, abych se podělil, ale odmítám živit lenochy. Mám mnohem méně než skutečně majetní, nezávidím jim a radoval bych se, kdyby svůj majetek užívali rozumně.

Jsem Evropan, protože jsem Čech. Narodil jsem se českým rodičům, vyrostl v české zemi a beru vážně bídu i slávu svého národa. Odmítám se rozplynout v bezduché uniformitě konzumní multikultury.

Jsem křesťan, uctivý k lidem jiného náboženství či názoru, a vím s určitostí, že se jimi budou řídit v celém svém jednání. Ale hlásím se pevně ke svému křesťanskému Bohu a řádu, který stanovil, protože je moudrý, spravedlivý a k lidem soucitný. Jsem člověk, vděčný za své lidství a hrdý na svou tvář.
Jsem člověk, jmenuji se Petr Piťha a nejsem nějaké 361106/038 rodné číslo ani 37-22/015 identifikační číslo oprávnění, ani PIN ani VIPN ani jakékoli jiné číslo. Jsem člověk, protože mám svědomí a nesu zodpovědnost. Jsem člověk a jako člověk chci také zemřít.

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 30 led 2023, 15:05

Pavel Foltán: Sarajevo 3 a zase „made in ODS & spol.“?
Hejna vrabců na pražských i jiných střechách už si údajně delší dobu štěbetají mimo jiné i o tom, že prý se připravuje Sarajevo číslo 3 a prý opět v gesci ODS & spol., ale tentokrát nikoli přímo do vlastních řad, ale proti ANO v rámci trendu akce Antibabiš. Údajně by mělo jít o pokus oslabit a rozštěpit v první řadě hlavně poslanecký klub a tím pak následně i celé konkurenční hnutí, coby lídra opozice a nejvážnějšího soka v politice. Cílem prý by mělo být i sesazení Andreje Babiše z funkce v hnutí, vytlačení z poslaneckého mandátu (a tím i zbavení poslanecké indemnity) no a jeho vymizení z politiky vůbec.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/n ... pol-727728
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Zrození je ortel smrti, odložený na neurčito. Johann Nepomuk Nestroy
Lepší s Parkinsonem rozlít, než s Alzheimerem zapomenout vypít...

Rado Info
Senior redaktor

Příspěvek od Rado Info » 30 led 2023, 15:28

Tisková konference OS KOVO k situaci ve firmě NEXEN TIRE
Dlouhodobá jednání mezi odbory a managementem světového výrobce pneumatik NEXEN TIRE, která patří korejským vlastníkům, nedospěla k dohodě. Tamní Základní organizace Odborového svazu KOVO NEXEN TIRE se proto rozhodla vyhlásit neomezenou stávku. Odbory již také oznámily přesný termín, kdy se výroba v podniku zastaví. Protest zahájí v úterý 31. ledna v 8.00.

homer
Sponzor fóra

Příspěvek od homer » 30 led 2023, 16:45

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v pondělí telefonicky hovořila s nově zvoleným českým prezidentem Petrem Pavlem. Agentura Reuters to hodnotí jako diplomatický průlom. Čína, která si Tchaj-wan nárokuje, se ostrovní stát snaží držet v diplomatické izolaci.
„Dnes jsem mluvil s prezidentkou Tchaj-wanu Cchaj Jing-wen. Poděkoval jsem jí za gratulaci a ujistil jsem ji, že Tchaj-wan a Česká republika sdílí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a že budeme dále posilovat naše partnerství,“ napsal Pavel na Twitteru.
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... y-40421508

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 30 led 2023, 18:07

Rajchl - Naprosto exkluzivní rozbor od mého kolegy z PRO, jenž je jedním z nejbystřejších politických mozků v naší zemi, Petra Viktorýna
Potvrzuje přesně teze, které opakuji již několik měsíců:
1) nelze spoléhat na náhlé vzedmutí sil a aktivistické nadšení 10 týdnů před volbami
2) je třeba začít používat zcela stejné metody jako protistrana - nastavit strategický plán a důsledně a disciplinovaně se jej držet
3) nerozbíjet se navzájem na sebemenším rozporu (na světě neexistují dva lidé, kteří by se shodli na všem) a držet při sobě bez ohledu na částečné názorové neshody. Důležitý je společný cíl, nikoliv výběr cesty, která nás k němu má dovést.
Pracovitost - cílevědomost - soudržnost.
Jen tak máme šanci.
Text níže budiž nám názornou ukázkou toho, jak se globalisté přesně touto poučkou dlouhodobě řídí.
Pojďme si projít cestu Petra Pavla na Hrad.
Stačí pátrat v oficiálních zdrojích, tzn:
1) jděte na justice.cz
2) zadejte do vyhledávače firem název: Aspen Institute Central Europe
3) zobrazí se základní informace a ve spodní liště zadejte "sbírka listin"
4) vyberte typ listiny "účetní závěrka [2021], výroční zpráva [2021], zpráva auditora" a klikněte na levý odkaz "O 954/SL49/MSPH"
5) načte se vám čtyřicetistránková výroční zpráva z roku 2021, kde na stránce č.11 najdete tuto fotku Danuše Nerudové a gen.v.v. Petra Pavla ...a k tomu text, jaké reformy ve státní správě je nutné prosadit.
"(...) Další aktivitou expertní skupiny byla spolupráce s dalšími neziskovými organizacemi, které se tématem efektivní státní správy zabývají:
Česko.Digital,
České priority,
Hlídač státu
a Rekonstrukce státu."
Měli dopředu připravený manuál, co chtějí v ČR změnit.
Měli roky dopředu sestavené týmy a spřátelené neziskovky, které společně prosazovaly tuto jednotnou "novou" agendu.
Měli dopředu vyškolené kandidáty, kteří mají za úkol tuto agendu realizovat.
Co je AICE (Aspen Institute Central Europe) asi všichni vědí:
Z oficiálních zdrojů:
Aspen Institute je mezinárodní nezisková organizace.
Založil ji v roce 1950 chicagský podnikatel Walter Paepcke jako Aspen Institute of Humanistic Studies (Aspenský institut humanitních studií). Tento think tank se zaměřuje na podporu hodnotově orientovaného vedení lidí a otevřeného dialogu o současných globálních problémech. Spolu s mezinárodními partnery se snaží o vytváření společného základu a hlubšího porozumění v nestranické a neideologické prostředí prostřednictvím pravidelných seminářů a konferencí.
Institut sídlí ve Washingtonu, D.C., a má školící centra v Aspenu v Coloradu a nedaleko Chesapeakské zátoky na Wye River v Marylandu. Jeho prezidentem a výkonným ředitelem je Walter Isaacson, v minulosti mimo jiné šéfredaktor časopisu Time a ředitel CNN. Členy správní rady institutu se stali např. Madeleine Albrightová, Condoleezza Riceová, Javier Solana nebo bývalá jordánská královna Núr al-Hussain. Aspen Institute je z velké části financován americkými nadacemi, jako Carnegie Corporation, The Rockefeller Brothers Fund a Fordovy nadace, z poplatků za semináře a jednotlivých členství.
V ČR je zakladatelem pobočky americké politické neziskovky Zdeněk Bakala.
...to jako někdo nevěděl, "kdo je kdo"?
P.S.: Všem vřele doporučuji sledovat FB profil Petr Viktorýn Dozvíte se tam mnoho nesmírně užitečných informací.
[/spoiler]https://www.facebook.com/rajc ... hpzZHRAT3l

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 30 led 2023, 18:45

Pavel mluvil s tchajwanskou prezidentkou. Pekarová za ní pojede osobně. Čína zuří
Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen hovořila se zvoleným prezidentem ČR Petrem Pavlem. Podle Reuters o tom informovala kancelář prezidentky, sám Pavel to potvrdil na Twitteru.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... uri-727733

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 30 led 2023, 18:53

Jiří Paroubek: Mohl Andrej Babiš zvítězit?
Dnešní média jsou plná víceméně uštěpačných a rádoby moudrých článků o tom, v čem vlastně A. Babiš chyboval a tak umožnil výhru svému protivníkovi. Myslím, že ta problematika je mnohem hlubší nežli je většina povrchních autorů schopna a ochotna pojmout. Přitom nejde o potřebu vypracování nějaké dizertační práce na toto téma.
...
P. Pavel je nepochybně, byť to vehementně popírá, kandidátem této vlády a na jeho zvolení měly zájem i určité zahraniční kruhy. Mám na mysli především zpravodajské komunity Spojených států. Je zajímavé vidět, jak tito lidé pragmaticky nemají problém s Pavlovou starorežimní minulostí. Ostatně, ani NATO v 50. letech nemělo velký problém zapojit do svých struktur někdejší Hitlerovy generály.
https://vasevec.info/domaci-politika/ji ... s-zvitezit

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 30 led 2023, 18:58

Spojování společnosti se nekoná. Producent zaslechl po volbách slova Fialy i Pavla
Když premiér přijel poblahopřát zvolenému prezidentovi, mluvil před novináři za něj, co a jak by mělo být ve věci jejich spolupráce, Petr Pavel tam stál jako školáček. Také bude hezké, až na výročí 17. listopadu bude Petr Pavel klást věnce na Národní třídě a bude chválit a vyzdvihovat demokracii. „Tu demokracii, proti níž ještě v ten den roku 1989 stál nejen jako člen Komunistické strany Československa, ale i jako profesionální voják cvičený proti západním imperialistům a jako zpravodajec proti západním ideodiverzním centrálám,“ říká pro ParlamentníListy.cz producent a dramaturg Ivan Štefka.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/r ... vla-727711

Rado Info
Senior redaktor

Příspěvek od Rado Info » 30 led 2023, 19:45

Deficit důchodového účtu bude rekordní, důchodová reforma je nezbytná.
Letošní deficit důchodového účtu bude nejvyšší v historii Česka a přesáhne 80 miliard korun, které si vláda bude muset půjčit.

Ruku v ruce s inflací rostly od loňského roku důchody již třikrát (naposledy letos v lednu, a to o 800 Kč). Dle dat Ministerstva práce a sociálních věcí si důchodci již polepšili v součtu o více jak 2 500 Kč. Právě kvůli inflaci se ovšem předpokládá, že letos v létě dojde k dalšímu navýšení, a to v průměru o 700 Kč – a to je také důvod, proč zdroje na výplatu důchodů přestávají stačit. Průměrný měsíční důchod totiž vzhledem k jeho rychlému navyšování letos již dosahuje k téměř k 19 tis. korunám. Nově je navíc penzistům – většinou ženám – vypláceno k důchodu také tzv. výchovné, a to ve výši 500 Kč za každé vychované dítě, o které pečovali.

Kritičnost situace si samozřejmě uvědomují i vládní představitelé. „Ukazuje se, že dlouhodobě je to neudržitelné, ten problém je známý mnoho let, nicméně jak se blíží odchod populačně silných ročníků do penze, tak nabývá na naléhavosti,“ uvedl tak pro Českou televizi ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Kabinet se tedy upíná k tomu, že pomůže důchodová reforma – a plánuje ji představit během letošního roku. Dle lídrů koaličních vládních stran by reforma mohla zpomalit růst penzí a mohlo by dojít také k navýšení věku odchodu do důchodu. „Jsme zodpovědná vláda, v letošním roce představíme systémové změny některých parametrů, které by vedly k tomu, že systém penzí bude udržitelný,“ dodal Stanjura.

Návrh důchodové reformy má prý již ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) připravený. Změny by se dle jeho slov měly týkat i valorizačního mechanismu, podle kterého se důchody stanovují. Jurečka chce také prosadit, aby lidé v náročných profesích mohli jít do penze dříve bez krácení, a naopak pro ty s méně náročnou prací by mohl kabinet hranici ochodu do důchodu spolu s prodlužující se průměrnou délkou života posunout (aktuálně je hranice pro odchod do důchodu stanovena na 65 let). „Budu rozhodně chtít mnohé parametry upravit a změnit, dokud ale detaily neprodiskutuji s vládními koaličními partnery a opozicí, nechci přes média nic sdělovat,“ dodal Jurečka.

Podle Aleny Schillerové (ANO) je třeba bavit se o systému nastavení valorizací důchodů a také o tom, jak řešit nastávající rozevírání pomyslných nůžek. „Je třeba hovořit otevřeně o tom, jak motivovat lidi, aby si na důchod také spořili,“ shrnula přímo s tím, že případnému navyšování věku odchodu do důchodu musí předcházet důkladná analýza. Dle Josefa Bernarda (STAN), předsedy sněmovního rozpočtového výboru, však Česko navýšení věku odchodu do důchodu do roku 2030 nemine.

Jediná shoda, která zatím v souvislosti s důchodovou reformou panuje, je, že se na ní musí shodnout vláda i opozice. Jedině tak bude zajištěno, že zavedené změny budou trvat déle než jedno volební období.

https://novinykraje.cz/olomoucky/2023/0 ... -nas-ceka/

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 31 led 2023, 08:03

,,To se otočí proti nám.” Cenzor a ODS: Je zle. Teď, po výhře Pavla
Zmocněnec vlády pro dezinformace Michal Klíma je synonymem zla. Alespoň tak se to jeví v ODS. Strana, která si vždy zakládala na svobodách a individuální odpovědnosti, se jen těžko vyrovnává s tím, že za její vlády vznikla funkce, jejíž nositel má „dohlížet na správný výklad reality“.

„Přesně tak bych to nazval – dohled nad správným výkladem reality. Přičemž slovo správné znamená v tomto případě naše,“ řekla ParlamentnímListům.cz jedna z výrazných tváří ODS, poslanec Petr Bendl. „Zatím jen sleduji, jak tomu mnozí kolegové a nejrůznější odborníci tleskají a považují to za správnou věc. Jenže málokdo si uvědomuje, že tohle se jednou může obrátit proti nám. Stačí, když přijde nová vláda a nebude tam sedět pan Klíma.“ K osobě samotného zmocněnce se Bendl příliš vyjadřovat nechtěl: „Nedělám o lidech soudy, pokud je osobně neznám. Mohu tak interpretovat jen to, co se o něm píše v médiích a co říkají ti, kteří s ním spolupracují. Nemám proti němu nic osobního, ale vadí mi jeho role. Podle mě by něco takového v demokratické společnosti vůbec nemělo být. A ještě s podpisem ODS. Nejsem rozhodně sám, kdo má u nás v partaji na to takový názor.“
https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/ ... vla-727791

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 31 led 2023, 08:31

VRBĚTICE... trochu jiný úhel pohledu...
odpustím si komentovat kvalitu práce zpravodajců a PČR ohledně aktivit cizích agentů (všech) na území ČR, zeptám se na toto:

KDO A JAK BYL POTRESTÁN ZA TO , ŽE
1. ve vojenském areálu byly pronajímány muniční sklady subjektům, které evidentně neměly bezpečnostní prověrky
2. Armáda a Ministerstvo průmyslu neměly v reálném čase přehled o tom, co je ve skladech skladováno a proč
3. objekt MUNIČNÍCH SKLADŮ!!! Vrbětice nebyl chráněn, monitorování a střežen odpovídajícím způsobem (za mne jako důstojníka jsem k ochraně muničáků rozvážel stráže s ostře nabitými zbraněmi)
4. krajský krizový štáb, hejtman, IZS nedisponovali znalostmi o tom, co je v kterém skladu skladováno, a jen díky duchapřítomnosti velitele zásahu nezařvalo pár desítek hasičů?
??? a už je prosím pěkně vyřešen rozpor mezi tím, že na místě zásahu velí velící hasič, ale za zásah jako takový odpovídá hejtman, který na místě vlastně ani nesmí být ???
https://www.facebook.com/bohuslav.chalu ... YQsLRLv1bl

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 31 led 2023, 12:06

Miroslav Macek: Voják se neptá, voják plní rozkazy
Petr Pavel, ač ještě do 8. března není českým prezidentem, se již aktivisticky pouští do vládnutí. Včera se sešel s ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalem Koudelkou. Pavel o tom informoval v pondělí večer na svém twitterovém účtu. Znamená to, že dostává - zatím jako řadový občan - nějaká privilegované informace? Co na to policie a Ústavní soud?
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/n ... azy-727808

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 31 led 2023, 12:17

Výroky Vrabela o jaderném útoku Česka na Rusko bude řešit soud
Výroky svolavatele protivládních demonstrací Ladislava Vrabela o jaderném útoku Česka na Rusko se bude zabývat soud. Státní zástupkyně k němu podala návrh na potrestání pro šíření poplašné zprávy. Potvrdil to obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek. Vrabel loni v listopadu ve videu řekl, že česká vláda chce jadernými hlavicemi zaútočit na Rusko. Policie ho kvůli tomu předminulou sobotu zadržela. Vrabel odmítl, že by šířil poplašnou zprávu, podle svých slov jen spekuloval nad kroky vlády.
https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/35 ... resit-soud

Stále očekávám žalobu na Fialu za výrok, že jsme ve válce! Nic? Aha, že by dvojí metr?

Rado Info
Senior redaktor

Příspěvek od Rado Info » 31 led 2023, 18:49

Zvolený prezident Pavel úřaduje v Hrzánském paláci, přijal ministra Rakušana
Zvolený prezident Petr Pavel až do inaugurace úřaduje v Hrzánském paláci nedaleko Pražského hradu. Tým zvoleného prezidenta o to předsedu vlády Petra Fialu v neděli požádal. Fiala Pavlovi vyhověl. Nová hlava státu už v paláci úřaduje, v úterý tam přijala ministra vnitra Víta Rakušana a poradce pro národní bezpečnost Tomáše Pojara.
Rakušana potěšila ho atmosféra schůzky.
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/prem ... a_recombee

Rado Info
Senior redaktor

Příspěvek od Rado Info » 31 led 2023, 18:52

Nechci je tam posílat na dovolenou, hájila širší vysílání vojáků Černochová
Ministryně obrany Jana Černochová z ODS při jednání výboru pro obranu o změně Ústavy kvůli rozšíření možností vysílání vojáků do zahraničí i citovala expremiéra a šéfa ANO Andreje Babiše. Ten byl totiž v minulém volebním období podepsán jako spolupředkladatel pod prakticky totožným návrhem(takže jiným). Výbor změnu podpořil, ale ANO s podporou změny Ústavy váhá.
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/snem ... a_recombee

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 31 led 2023, 22:31

https://ekonomickydenik.cz/cesko-obdrze ... lionu-eur/
Česko obdrželo první část refundací z evropského mírového nástroje za vojenskou pomoc Ukrajině. Byly uznány dodávky za 80 milionů eur
Na účet ministerstva obrany dorazila před několika dny první platba od Evropské unie jako kompenzace za vojenský materiál dodaný na Ukrajinu. Tyto kompenzace jsou realizovány prostřednictvím Evropského mírového nástroje (European Peace Facility, EPF), který slouží k financování priorit EU v oblasti obrany a bezpečnosti. Nyní šlo o první platbu ve výši 6,5 milionu eur. Další částky budou České republice vypláceny postupně v následujících letech.

Pomoc Ukrajině byla jednou z priorit ministerstva obrany během českého předsednictví v Radě EU: „Podpora Ukrajiny je naším strategickým zájmem a chceme v ní ve spolupráci se spojenci dál pokračovat. Oceňuji, že ani Evropská unie nezaváhala a hned po začátku ruské agrese zapojila finanční prostředky z Evropského mírového nástroje do podpory svých členských zemí, které Ukrajině pomáhají,“ řekla k tomu ministryně obrany Jana Černochová.

...
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Rado Info
Senior redaktor

Příspěvek od Rado Info » 31 led 2023, 22:44

Přidělit obhájce pouze nemajetným je protiústavní. Soud zrušil část zákona
Ústavní soud vyhověl návrhu Městského soudu v Praze a zrušil část zákona o advokacii, podle kterého advokátní komora nemá povinnost určit advokáta člověku, který je ochoten za služby zaplatit, ale nemůže najít nikoho, kdo by se chtěl věci ujmout. „Základní práva a svobody náleží všem osobám bez rozdílu majetku,“ uvedl ÚS.
Ústavní soudci zrušili ustanovení, podle kterého měl na přidělení advokáta nárok jen ten, kdo neměl dostatek peněz na jeho zaplacení. Obrátil se na něj pražský městský soud s případem žalobkyně, která žádala u České advokátní komory o přidělení advokáta s tím, že nesplňuje podmínky pro využití jeho bezplatných služeb a je připravená si je sama uhradit.
Problém byl v tom, že oslovení advokáti nechtěli její případ převzít. Zastoupení advokátem je ale nezbytné například v řízení před nejvyššími soudy nebo Ústavním soudem. Advokátní komora žádost odmítla jako nepřípustnou.
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/usta ... omaci_maku

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 01 úno 2023, 08:10

Petr Sak: Rebus v české kotlině
Ve volbě prezidenta získal Petr Pavel 58 % těch, kteří se zúčastnili voleb a 41 % hlasů všech oprávněných voličů. I když nezískal ani polovinu hlasů oprávněných voličů, jedná se o pozoruhodný výsledek a fenomén. Přerod velké části české antikomunistické populace na voliče komunisty a elitního komunistického špiona lze považovat za těžko pochopitelný zázrak. Pro sociologii, sociální psychologii a historii je to však výzva. Tento fenomén lze analyzovat a rozkrýt pouze interdisciplinárním a problémovým přístupem.

Velký segment v české společnosti představují bývalí členové KSČ a jejich rodinní příslušníci. Ti se dělí na členy, kteří byli vyloučeni z KSČ v normalizaci a tím nejen přišli o výhody, které pramenily z jejich členství v KSČ, ale většinově byli profesně diskriminováni a často i jejich děti. Tito vyloučení členové většinově zanevřeli nejen na Sovětským svazem dosazené politiky a na normalizační politiku, ale i na samotné principy socialistické společnosti. Většinově nedokázali rozlišit reálnou politiku nesuverénního státu a dosazených politiků od idejí sociálně spravedlivé socialistické společnosti a svou zášť přenesli i na socialistickou ideologii a po listopadu 1989 se aktivně vymezovali proti socializmu.

V listopadu 1989 bylo členy KSČ přes milion členů a nejen oni, ale většina společnosti chtěla i nadále socializmus. Podle výzkumů veřejného mínění od listopadu do ledna 1990 pouze 3–7 % chtělo kapitalizmus. Dokonce i Václav Havel se ve známém vystoupení vymezoval proti kapitalizmu: „…pomlouvají mne, že jsem proti socializmu“.

Potom však došlo ke známému odhazování stranických legitimací lidí, kteří díky normalizační KSČ dosáhli na kariérní vrchol (viz článek Jan Hus anebo Marián Čalfa) a jejich postupné zaujetí antikomunistické pozice. Nejznámější je odhazování legitimací KSČ politiků, kteří byli nominováni do vlády za KSČ a vzápětí se od strany, které je do vlády poslala, distancovali. Jak ukazuje historie nejrizikovější pro společnost a pro lidskou civilizaci jsou elity. V médiích, které zprivatizovali komunisté se zahozenou legitimací a ve veřejnoprávních médiích, řízených agenty STB, byla spuštěna antikomunistická kampaň. Kampaň byla provázena distancováním se normalizačních komunistů od KSČ a socializmu.
http://www.regionalninovinky.cz/zpravy/ ... e-kotline/

Odpovědět