Ano, jak jsem psal - ale
nikoli dva úhly náběhu, ale
dva snímače úhlu náběhu - levý pro kapitána, pravý pro co-pilota.
Snímače AoA skutečně nebyly považovány za kritický systém - a skutečně jím ani nebyly - až do okamžiku, kdy se jejich výnosy začaly používat v MCAS … který se jako kritický systém ukázal.
Jinak jak jsem psal, vzájemné zálohování (srovnávání) výnosů AoA senzorů bylo nabízeno za příplatek, jako opce (
minimálně jako signalizace rozdílných výstupů). Pořád to ale nebyl "
kritický systém" a
evidentně nikoho nenapadlo, že by jím být mohl.
Jinak moc díky za ten graf z FDR - zatím jsem ho neviděl. Vysvětluje téměř vše.
Včetně potvrzení domněnky, že MCAS standardně bral údaje jen z toho kapitánova čidla.
Důvod problémů je tam jasně vidět - již při rozjezdu letadla (AoA = +/- 0°) je vidět, že
zatímco čidlo AoA od co-pilota (pravý) ukazuje cca 0°, tak levý (kapitánův) ukazuje +10° (
možná i víc - na malém displeji tabletu to neodhadnu). Změny AoA pak indikují oba senzory stejně, ale údaje toho levého jsou o cca 10°vyšší.
Současně je vidět, že po odlepení se letadla, kdy začne letoun stoupat, se AoA zvýší na cca 10°(levý snímač indikuje cca 20°) tak MCAS začíná "zasahovat" do řízení (při AoA 10°by to nedělal). Vše se zhorší v okamžiku, kdy pilot zatáhne klapky. A tak to jde pořád dál a dál, piloti se "přetahují" s MCAS ... až to skončí pádem

"Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství."
-----------------------------------------
„Chovej v úctě ty, kdo hledají pravdu, ale pozor na ty, co ji našli." Voltaire