Přátelé komedianti... Na hladovějící umělce udeřilo z nečekané strany
13.03.2020 21:25
Bezpečnostní expert Jaroslav Štefec se vyjádřil k článku serveru Novinky.cz, že nezávislí divadelníci chtějí kompenzace za ušlý zisk. Ti tak reagují na rozhodnutí vlády, která z důvodu koronaviru uzavřela divadla, kina či sportovní akce s účastí vyšší než 100 osob.
Štefec se ve svém facebookovém komentáři ptá, že pokud jsou „přátelé komedianti“, jak je nazval, skutečně nezávislí, proč volají po kompenzacích? „Majitele firmy, za jejíž chod odpovídám, by ani nenapadlo o něčem takovém byť jen uvažovat. Stejně tak jako majitele a managery firem v mém okolí. Všichni se s tím musíme nějak srovnat. Uskrovnit se, dohodnout se se zaměstnanci, hledat řešení a způsob, jak přežít složitou dobu,“ poznamenal Štefec.
„Každý svého štěstí strůjcem. Sice vás chápu a divadlo, alespoň to dobré, mám opravdu rád, ale musím trvat na tom, že demokracie, přinášející svobodu podnikat, svobodu kecat naprosté nesmysly, kritizovat a urážet kdekoho a také svobodu být elitou a mít se jako prase v žitě, v sobě nese i zárodek svobody zkrachovat, skončit, padnout na hubu a muset začínat znova. Od absolutní nuly. Kelvina, samozřejmě. Sám jsem to zažil, a ne pouze jednou,“ podotkl.
„Víte, v čem spočívá princip ‚oddělování zrna od plev‘? Ti opravdu dobří přežijí i ty nejhorší časy. Buď najdou novou cestu, nebo jsou tak dobří, že mysleli dopředu a připravili se. Pojištěním, úsporami, investicemi, diverzifikací podnikání,“ domnívá se.
„Neschopní, hloupí a sebestřední pitomci myslí jen v dimenzích okamžiku, v dimenzích opileckých večírků, VIP pořadů a rubrik médií a vlastního ega. Jejich divadla a kusy, které hrají jen pro úzký kroužek ‚příznivců‘ za peníze z dotací, za peníze nás všech, mi chybět opravdu nebudou,“ dodal.