https://strana.ua/news/308176-bellingca ... inske.htmlČlen Bellingcatu Hristo Grozev pracuje na dokumentárním filmu věnovaném neúspěchu operace, jejímž cílem bylo zajmout ruské Wagnerovce ukrajinskými speciálními službami.
„Ukrajinská vojenská rozvědka spolu s SBU přišli s plánem, jak oklamat a ohrát GRU, FSB a Wagnerovce (...) Bylo to všechno geniální. A najednou teď vaše vláda říká, že se to nikdy nestalo a že je to výmysl ruských speciálních služeb. Takový dobrý projekt, který by udělal z ruských tajných služeb jen posměch, klauny a stát tuto výhru odmítl. Nikdy se to nestalo... Pokud došlo k zradě, byl by to velmi, velmi utajený telefonát nebo dokonce zrada, což naše prostředky nedokážou odhalit. Nikdy jsem nic takového neviděl... Nejjednodušší vysvětlení - byl to strach, bylo to rozhodnutí nevytvářet takovou konfrontaci s Ruskem. Zrada nebo politický strach - nejsem si jistý, ale i když to byla politická zbabělost, pak je to velmi špatné,“ řekl Grozev.
Šéf Bellingcatu uvedl, že film bude rozdělen na dvě části. První bude vydán do února 2021 a plná verze vyšetřování by se měla očekávat na podzim.
Pokud to vytváří Bellingcat (MI6), tak skoro jistě hlavní cíl té operace MI6 a CIA s SBU v Minsku byl úplně jiný a jde s tím dokumentem primárně o vyvíjení tlaku na okolí Zelenského, které tu operaci zarazilo (nebo došlo k předčasnému odhalení první skupiny a muselo ji zarazit) - přes "hecování" nacionalistů.