Zaujimavosti z MAKSu-2017
Z oblasti civilného letectva:
Suchoj podpísal s Aeroflotom zmluvu na dodávku 20 kusov SSJ-100. Po dodaní tak bude Aeroflot prevádzkovať flotilu 50 kusov Superjet 100.
Zo Suchojom podpísal zmluvu na dodávku 4 kusov SSJ-100 aj juhoruský letecký prepravca Azimut. K dnešnému dňu už Suchoj postavil 134 kusov tohto typu a biznis v civilnej aviácii sa stáva strategickým zdrojom príjmov korporácie Suchoj.
Aerolinky Red Wings podpísali zmluvu na dodávku 16 kusov MC-21. Lietadlá by mali byť dodané medzi 2019 až 2022. Ďalších 15 kusov s dodávkou medzi 2021 až 2024 objednala spoločnosť VIM Avia. Tri kusy MC-21 s opciou na ďalšie 3 objednala aj Alrosa a ďalšie 3 kusy letecká spoločnosť Angara.
Suchoj podpísal dohovor o zmluve o budúcej zmluve (paráda :) ) s Iliušinom o dodávke do 50 lietadiel Il-114-300.
Z vojenského letectva:
Holding Rossvertol podpísal rad dohôd na dodávku 12x Mi-8AMT, 6x Mi-8MTB-1, 12 kusov Ansatov + 2x Ansat v zdravotníckej konfigurácii. Čínsky zákazníci si u Rossvertolu zazmluvnili 5 kusov Ansatov v medicínskej konfigurácii, 3x transportné Mi-171, 4x Mi-171E a 2x požiarne Ka-32A11BC.
Vedúci delegácie Rosoboronexportu tiež uviedol že Mexiko prejavilo záujem o Mi-17, 35 príp. 28NE, Ka-226 a Ansat. Možno z toho niečo bude...
MORF má objednané dva kusy pripravovaných Mi-38 na testovanie medzi rokmi 2018-2019 a predbežne by ruská armáda odobrala 15 ks.
Námestník ministra obrany RF uviedol že MORF jedná s Jakovlevom o vývoji rodiny lietadiel s krátkym/kolmým štartom pre pripravovaný projekt novej ruskej lietadlovej lode.
Kazakstan má záujem o výrobu niektorých komponentov Migu-35. Je možné že by mohol byť prvým zahraničným používateľom tohto typu. Taktiež má záujem o cca 12 kusov Su-30SM.
Prvý let Il-112, ktorý sa mal uskutočniť tento rok sa odkladá na rok 2018.
Drony/hypersoniky:
Riaditeľ Rosoboronexportu oznámil že prieskumný prostriedok Orion-E má potenciál pre implementáciu zbraňových systémov. V dvadsiatych rokoch 21. stor. by sa mali v Rusku objaviť hyperzvukové taktické drony. Korporácia Krondštat plánuje vývoj 5 a 7 tonového dronu s vertikálnym štartom. Predbežne nesie označenie projekt Fregat.
Letecká munícia:
Do konca tohto roka by mali byť ukončené práce na riadenej verzii KAB-250 s navádzaním po lasery.
Korporácia KTPB (taktické raketové systémy) oznámila že v 2020 by chcela predstaviť novú leteckú riadenú strelu s dostrelom okolo 1000 km (asi niečo na štýl AGM-158 JASSM).
PVO:
Generálny riaditeľ Almaz-Antej oznámil že uvedenie S-500 je naplánované na rok 2020. V súčasnosti pokračujú práce na vývoji a testovaní výškovej protirakety. Uviedol tiež že v blízkej dobe budú ukončené testy troch nových typov rakiet pre S-350, ktoré by mali byť jednotné aj pre systém morskej PVO Poliment-Redut. Almaz-Antej v roku 2016 zvýšila export svojich produktov do zahraničia 2,5 krát.
KRET na MAKS-2017 odovzdal vzdušným silám RF prvé EW komplety САП-518СМ pre stíhačky Su-30SM. Jedná sa o modernizované verzie rušičiek САП-518.
zdroj:
http://tass.ru/armiya-i-opk/4431192