Příspěvek
od zmiri » 23 úno 2021, 13:02
Nedávno tu bylo něco o DITĚ, přišlo mi emailem. Předávam jak to přišlo. Krátké info a hlavně fota.
Přátelé, dostal jsem několik emailů týkajících se nové 155 mm ShKH DITA od Excalibur Army ve Šternberku. Protože design dělal syn, tak jsem jeho prostřednictvím požádal Josefa Tymla, jeho šéfa, o informace pro vás. Tak něco ze "zákulisí": Projekt vznikl pod vedením technického ředitele Ing Josefa Tymla (bývalý náčelník Ústředního tankového skladu¨), vedoucím projektu DITA Ing Oldřich Těšík CSc (bývalý profesor na VA Brno) s kolektivem konstruktérů technického úseku EA. Všichni výše uvedení vedoucí jsou absolventy VAAZ Brno a bývalí vojáci z povolání. Veškeré práce probíhaly ve Šternberku. Vozidlo je připraveno na odvoz na výstavu IDEX do Abú Dhabí, kde bude vystaveno. Pokud se uskuteční IDET v Brně (je plánován na říjen), tak tam bude vystaveno také.. Název DITA vznikl zkratkou Dělo Inteligentní Těšíkovo Automobilní. Inteligentní je proto, že má spousty vychytávek spojených se systémem řízení palby např. z tabletu lze dálkově ovládat střelbu včetně řízení nabíjení, v případě výpadku GPS nebo SŘP lze zadávat přes tablet prvky ručně. Toto lze u jednoho děla, nebo několika děl současně. Těšíkovo proto, že řídil projekt a mnohdy u něho "krvácel". A automobilní, no to snad každý pozná - je na TATŘE. Zdraví vás Josef Tymel a zve na IDET, abyste vše viděli na vlastní bulvy. Krásný den přeje Aleš
155 mm samohybná kanónová houfnice DITA. Světová premiéra 21. února 2021 v rámci veletrhu IDEX 2021 v Abú Dhabí.
-
Přílohy
-

-

-

Nejlepší zaměstnání je být vojákem z povolání, v době míru.