Treba si uvedomit, ake tragicke povolanie je byt historikom. Kedže plati heslo: Kto ovlada minulost - ovlada aj budcnost! nemaju ti chudaci velmi na vyber. lebo hned zajtra pridu o chleba, dobru povest a v horšich časoch aj o krk. Som som pisal do jedneho historickeho webu a ked som v diskusii o japonskej kapitulacii môj nazor, že Amerričania vykšeftili kapitulacie s cisarom za jeho beztrestnost, tak ma slovutni šefredaktori vyšmarili. A to som pisal o konikoch v juhoruskych stepiach pred rokom 3500 BCE.
Dnes su plne zavisli na grantoch, štatnych platoch a prispevkoch od firiem. Pisat pravdu o modernych dejinach je rovnaka debilina, ako pisat v roku 1951 pravdu o dejinach KSČ. Pred časom som pozeral dokument o politickych vodcoch v Druhej svetovej a skoro mi oči vypadli. Taky stary anglicky historik tam povedal, že Sttalinove rozhodnutie dohodnut Pakt M -R. bolo uplne racionalne a najlepšie čo mohol urobit.

keby ten človek bol o 30 rokov mladši a rovnako ako dnešni slovenski historici, by potreboval peniaze aby obul decka, tak by vravel niečo uplne ine.
"Ego sum rex Romanus et super grammaticam" Žigmund - liška ryšava v Kostnici. Nie som cisar, ale gramatiku tiež nezvladam. :)