Zelenský řekl, že o „Klastrech“ na Donbasu se bude jednat 19. dubna. Předepisují zvláštní status a volby
V Paříži skončilo setkání prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského s prezidentem Francie Emmanuelem Macronem, během něhož se k nim prostřednictvím videokonference připojila německá kancléřka Angela Merkelová. Hlavním tématem rozhovoru byl Donbas.
Hlava Ukrajiny o tom hovořil na briefingu v Elyzejském paláci, který následoval po jednání.
Prezident popsal vztah s Macronem jako vřelý než počasí. Zelenský je také vděčný francouzskému vůdci za takový vztah.
"Dnes jsem s potěšením přijel do Francie na pracovní návštěvu na pozvání prezidenta Emmanuela Macrona. Jsem mu vděčný, máme opravdu vřelé, vřelejší než počasí, vztahy. Začalo to tím, že mě podporoval a setkali jsme se po prvním kole. Ještě jsem nebyl prezidentem, ale on mě podporoval a podporoval Ukrajinu, “ řekl Zelenský.
Také prozradil, proč se schůzka protáhla. Podle něj se vznášely složité otázky.
"Schůzka se protáhla, protože bylo vzneseno mnoho otázek a obtížných otázek. Schůzka byla jen jedna, otázky jsou složité. Chtěl jsem se zeptat na všechny otázky. Ukrajina je mocná a vytrvalá, chce nejen klást otázky, ale také získat odpovědi, není tomu tak vždy, takže schůzka byla odložena," řekl prezident.
"Mluvili jsme s Macronem a pak jsme se spojili přes videokonferenci s Merkelovou. Spojení s Putinem nebylo, i když jsem chtěl, abychom byli ve čtyřech" upřesnil Zelenský.
Zároveň uvedl, že 19. dubna se sejdou poradci vůdců představitelů zemí N4. Budou jednat o klastrech - podrobný plán provádění minských dohod.
"Myslím, že je důležité, abychom se přiblížili k dalšímu zasedání Normandské čtyřky.
Připravuje se schůzka poradců normandské čtyřky, budou se projednávat klastry. O tom jsme mluvili. Všechny čtyři země připraví dodatky ke klastrům s čím souhlasí, s čím ne. Jde o postupné plnění minských dohod. Na jednání zástupců budou probírat detaily, chci věřit, že bude výsledek," shrnul prezident.
https://strana.ua/news/328620-zelenskij ... bassa.html
Zelenský se rozhodl vyzvat každou zemi EU, aby podepsala prohlášení o směřování Kyjeva do EU
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenský během setkání se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem diskutoval o otázkách vstupu Ukrajiny do NATO a Evropské unie.
Hlava státu o tom hovořila na tiskové konferenci v pátek 16. dubna.
"Řekl jsem z pohledu účasti Ukrajiny a členství Ukrajiny v EU, řekl jsem Macronovi o naší iniciativě, jsme na Ukrajině velmi aktivní. Podnikáme kroky sami. Připravili jsme prohlášení, které uzavřeme se zeměmi EU," kterou země EU podepíší, pokud souhlasí, s naším směřováním do EU. Navrhl jsem, aby Francie podpořila Ukrajinu. Myslím, že Macron se s touto deklarací seznámí a dá také svou odpověď, “řekl Zelenský.
Prezident dále uvedl, že „cítí podporu pro poskytnutí MAP (Akční plán členství v NATO)“, ale nespecifikoval, kdy bude poskytnut.
https://strana.ua/news/328626-vladimir- ... sojuz.html