Česká republika

Odpovědět
Alchymista
Redakční rada

Re: Česká republika

Příspěvek od Alchymista » 30 čer 2021, 15:19

https://ekonomickydenik.cz/tisice-domac ... leznicare/
Tisíce domácností bez proudu, stojící vlaky. Noční bouřky zaměstnaly energetiky i železničáře
Bouřky, které doprovázel silný vítr, s sebou přinesly i výpadky elektřiny. Od včerejšího večera do dnešního rána pak zaznamenala Správa železnic téměř stovku mimořádností s následkem omezení či zastavení provozu. Mezi nejčastější důvody přerušení provozu patří především pády stromů do kolejiště nebo na trakční vedení, výpadky napájení trakčního vedení, poruchy traťového či staničního zabezpečovacího zařízení, bahno a voda v kolejišti. A kvůli popadaným stromům stál i provoz na dálnici D1.

Distributor elektřiny ČEZ Distribuce zaznamenal nejhorší situaci dnes v jednu hodinu ráno. Dispečink evidoval celkem 186 poruch na vedení vysokého napětí a další stovky poruch na napětí nízkém. Bez elektřiny bylo na 180 tisíc domácností napříč zásobovacím územím.

Pády stromů na vedení
V úterý večer bouřky nejprve zasáhly západní a střední Čechy, následně se přesunuly na východ a sever Moravy. Nejklidněji tak z pohledu zásobovacího našeho území ČEZ Distribuce bylo v kraji Karlovarském, Zlínském, Ústeckém a Libereckém, kde společnost musela řešit jen jednotlivé poruchy.

Aktuálně ČEZ Distribuce eviduje 130 poruch na vedení vysokého napětí, další poruchu na napětí nízkém. Bez elektřiny je aktuálně na šedesát tisíc odběrných míst. Od jedné hodiny ráno se podařilo připojit zpět k distribuční soustavě dvě třetiny zákazníků.

„Nejvíce poruch je aktuálně hlášeno v krajích Pardubickém, Královehradeckém a Plzeňském. Poruchové čety opravují poruchy také na severní Moravě – v Moravskoslezském kraji pracují na opravě jedenácti poruch na vedení vysokého napěti, v kraji Olomouckém pak na opravě deseti poruch na vedení vysokého napětí,“ uvádí mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Prioritou je obnova dodávek elektřiny všude, kde je to možné. Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení, máme na řadě míst poškozené izolátory, přetrhané vodiče.

Zastavený provoz vlaků
Silné bouřky nešetřily ani železniční dopravu. Od včerejšího večera do dnešního rána zaznamenala Správa železnic 95 mimořádností s následkem omezení či zastavení provozu. Mezi nejčastější důvody přerušení provozu patří především pády stromů do kolejiště nebo na trakční vedení, výpadky napájení trakčního vedení, poruchy traťového či staničního zabezpečovacího zařízení, bahno a voda v kolejišti.

Aktuálně je zastaven nebo omezen provoz na 35 úsecích, nejvíce pak v jižních Čechách a na Vysočině. Stromy na trakčním vedení zastavily provoz na koridoru mezi Červenkou a Zábřehem na Moravě.

Kvůli následkům noční bouřky nejezdí vlaky na řadě míst na jihu Čech. I zde je důvodem poničené trakční vedení nebo popadané stromy na trati. Hasiči kvůli bouřce měli od středečního večera v kraji více než stovku událostí, které souvisely právě s bouřkou.

Největší nápor práce měli hasiči od středečních 20:00 do 21:00, kdy museli řešit šest desítek zásahů.

Právě popadané stromy způsobily omezení železniční dopravy na trati Blatná – Nepomuk, Rybní – Lipno nad Vltavou nebo Písek – Zdice.

Vítr pak poničil trakční vedení na úseku mezi Zliví a Číčenicemi, Českými Budějovicemi a Horním Dvořištěm nebo Veselím nad Lužnicí a Jindřichovým Hradcem. Provozovatel linek se snaží zajistit dopravu pomocí autobusů. Výluky na tratích by měly podle odhadů během dneška skončit.

Stojící D1
Provoz na D1 na Vysočině stál v obou směrech zhruba dvě hodiny kvůli popadaným stromům mezi 128. a 129. kilometrem. Plně obnoven byl krátce po půlnoci. Hasiči odstraňovali popadané stromy i na dalších komunikacích. Od půlnoci evidují kolem sedmi desítek výjezdů kvůli počasí, nejčastěji odstraňují právě popadané stromy.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 01 črc 2021, 14:17

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... ava-669085
Rusko pozemek ve Stromovce vracet nemusí, řádně jej odkoupilo. Čižinský to ale nevzdává
Část Stromovky, která patří k ruské ambasádě, není podle Ministerstva zahraničí možné vrátit Praze. Rusko ji totiž dostalo do bezplatného trvalého užívání ještě za dob Sovětského svazu v roce 1972 a následně právoplatně odkoupilo. O navrácení stavu ambasády před rok 1968 se snaží vedení Prahy 7. „Jednáme dál,“ napsal v reakci na rozhodnutí ministerstva Jan Čižinský (Praha sobě).

Vedení Prahy 7 k navrácení části Stromovky vyzvalo vládu po událostech vyhoštění ruských diplomatů kvůli zapojení do výbuchu ve Vrběticích. Místo ruských budov by podle nich měla být obnovena veřejně přístupná zeleň. Stav by se měl vrátit do doby před okupací v roce 1968, kdy Sovětský svaz část parku zabral.

Podle Ministerstva zahraničí sice pozemek patří České republice, ale diplomatický servis jej v minulosti poskytl Sovětskému svazu zdarma. „V roce 1972 tehdejší diplomatický servis pozemek smluvně převedl do trvalého bezplatného užívání tehdejšího sovětského velvyslanectví, a to na základě usnesení vlády ČSSR ze dne 17. září 1970,“ píše ministerstvo v dopise vedení Prahy 7, jak informuje server Aktuálně.cz. Po revoluci pak pozemky řádně odkoupila Ruská federace.

Odebrání pozemků by tak porušovalo základní principy mezinárodního práva. Dohoda o návratu pozemků s Ruskem pak podle ministerstva není na stole vzhledem k událostem vzájemného vyhošťování diplomatů kvůli kauze Vrbětice.

Radní Jan Čižinský se ale nevzdává a o rozšíření parku Stromovka prý chce bojovat dál. „Jednáme dál,“ tvrdí Čižinský.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 01 črc 2021, 14:30

https://www.ceska-justice.cz/2021/07/ch ... ze-bereta/
Chtěli jsme stíhat exmanžela Bradáčové, žalobce ale nakázal opak, tvrdí policista v kauze Bereta
Poměrně velmi vyhrocená situace nastala u soudu ve známé kauze Bereta, když byla vyloučena veřejnost. Detektiv protikorupční policie Radek Holub totiž prohlásil, že policie chtěla před necelými deseti lety stíhat kvůli IT zakázce na ministerstvu práce a sociálních věcí exmanžela Lenky Bradáčové – manažera v IT firmě – Tomáše Hájka. Podle Holuba ale zahájení stíhání stopl Bradáčové podřízený. Lenka Bradáčová tvrdí, že to není pravda. Ekonomickému deníku pak vzkázala, že vydala rozhodnutí, v němž se s tvrzeními Holuba vypořádala, které následně zaslala jak soudu, tak detektivovi.

Protikorupční policie před necelými 10 lety vyšetřovala podezření z korupce na ministerstvu práce a sociálních věcí. Šlo o IT zakázky. A jedním z podezřelých byl i manažer jedné ze společností, které IT systémy ministerstvu dodávala – Tomáš Hájek. V době, kdy se Hájkovo jméno poprvé objevilo na scéně ale nikdo netušil, že jde o bývalého manžela Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenky Bradáčové. Její úřad přitom vyšetřování dozoroval. Na to policie přišla až při lustraci tehdy podezřelého.

Zájem policie o exmanžela vrchní státní zástupkyně ovšem unikl v roce 2013 do médií. A začala doslova válka mezi Bradáčovou a protikorupční policií.
Spor žalobkyně s detektivem eskaloval koncem března, kdy Bradáčová vyvracela v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 svoji možnou podjatost v kauze IT zakázek ministerstva práce a sociálních věcí.

Bradáčová tehdy řekla, že na ni kauzu vyrobil tehdejší šéf protikorupční policie Tomáš Martinec. Ten to popřel s tím, že Bradáčová k tvrzení nemá a ani nemůže mít jakýkoliv důkaz.

Kontrola na protikorupční policii začala střídat kontrolu a řada detektivů kvůli tomu sbor opustila.

Na sklonku letošního dubna ale záležitost s exmanželem Lenky Bradáčové Tomášem Hájkem opět otevřel jeden z detektivů. Bývalý šéf jednoho z odborů protikorupční policie Radek Holub, který je obžalovaný ve známé kauze Bereta. V kauze Bereta má jít o vynášení informací z trestních řízení. V případu čelí obžalobě také pražská žalobkyně Dagmar Máchová, bývalý celník Pavel Šíma a někdejší policisté Igor Gáborík a Vladimír Zmrhal.
Měl nakročeno ke stíhání

Radek Holub vypovídal u soudu 26. dubna. Jeho výslech byl veřejnosti uzavřen. Na závěr své řeči se Holub soustředil na Vrchní státní zástupkyni v Praze Lenku Bradáčovou.

„Úplně závěrem mi dovolte jednu moji myšlenku, kterou v sobě nosím pět let, ne-li déle. Proč
obžaloba takto mlží? Proč obžaloba uvádí takto nepravdivé údaje? Došel jsem k přesvědčení, že je to možná ze msty. JUDr. Bradáčová, respektive obžaloba, která je zastupována JUDr. Bradáčovou,
pustila v roce 2013 do éteru do pořadu Xavera Veselého informaci o tom, že Tomáš Martinec a jeho útvar na ni sbírají informace. Tato informace zazněla ve sdělovacích prostředcích po oficiálně ukončeném vysílání. To, že ji paní doktorka vypustila, je její odpovědnost, To, že se dále vysílalo, je její odpovědnost. To, že se snažila toto hodit na našeho ředitele, je její odpovědnost. Soudili se,“ začal svůj výstup směrem k dozorové státní zástupkyni Radek Holub.

„V rámci toho soudního řízení, nebo možná ještě před ním, tam padla docela zajímavá informace, kdy JUDr. Bradáčová v podstatě vyhrožovala našemu řediteli, že je to v podstatě otevřená válka mezi státním zastupitelstvím a naším útvarem. Otevřená válka v tom smyslu, že náš odbor měl stíhat jejího bývalého manžela Tomáše Hájka ze Siemensu v souvislosti s veřejnými zakázkami na MPSV. Paní doktorka Bradáčová uváděla nepravdivé údaje, že nebyl ani prověřován. Je to lež. Její bývalý manžel měl nakročeno ke stíhání. My jsme dokonce vyhotovili usnesení o zahájení trestního stíhání. Nicméně, když jsme s tím seznámili státního zástupce z Vrchního státního zastupitelství, který je podřízený paní doktorce Bradáčové, tak jsme asi za týden dostali pokyn věc odložit,“ prohlásil u soudu Radek Holub.
Pomsta Bradáčové?

„My jsme se s tím neztotožnili, nějakým způsobem jsme vedli řízení, ale nic jsme s tím nenadělali, Zpracovatel spisu proto přetočil, co měl v odůvodnění usnesení o zahájení trestního stíhání, do odůvodnění odložení věci tak, aby bylo zřejmé, že s tím nesouhlasíme, a ještě jsme za to dostali výtku,“ tvrdil dále Radek Holub.

„Od této doby JUDr. Bradáčová dle mého názoru, a bohužel je mi to teď je dáváno k tíži, si myslím, že se snaží pomstít, dehonestovat jak útvar, což se ji podařilo. A moji osobu, což se jí podařilo také. To, že ostatní kolegové odešli zavčasu, protože byli spojování s kauzou ŘSD, což byla také zajímavá kauza, kdy také hlavní zpracovatel skončil před soudem, byl zproštěn obžaloby, to bylo také z dílny paní doktory Bradáčové, respektive z Vrchního státního zastupitelství. Ta kauza ŘSD, kdy i dozorová státní zástupkyně paní doktorka Jahodová byla odejita z VSZ v Praze. Všechno to ve mně pět let bobtnalo, a přemýšlel jsem, jestli je toto možná a relevantní úvaha,“ pokračoval Holub.

„Po přečtení obžaloby, kdy opravdu jsou zamlčovány skutečnosti důležité pro trestní řízení v náš prospěch, kdy jsou uváděny lži, tak si musím odpovědět, že tato úvahu může být pravdivá. K tomu pro dokreslení opět mohu předestřít několik novinových článků, které mi v podstatě dávají za pravdu. Další skutečností bylo to, že paní JUDr. Bradáčová poté, co se dostala do kolize s panem Martincem, bývalým ředitelem ÚOKFK (Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality – pozn. red.), v podstatě ne nařídila, ale na její popud byla provedena kontrola na ÚOKFK, více jak sto spisů. Kde na popud JUDr. Bradáčové bylo přezkoumáváno, zdali bylo zahájeno správně, popřípadě, zdali jsou vedena účelová trestní řízení, nebo jiné pochybnosti. Ta kontrola trvala půl roku,“ opřel se do Bradáčové Holub.

Ze sto sedmi spisů podle Holuba nebylo zjištěno žádné zásadní pochybení ze strany ÚOKFK. „Pouze v rámci tří, sedmi spisů administrativní pochybení. Jiného rázu pochybení typu účelnosti nebo neúčelnosti zahájení trestního řízení, průtahů, nebo zahájení na základě smyšlených příběhů, nebylo nikdy prokázáno, Přesto tady stojím obviněn ze lživých a vykonstruovaných skutků,“ uzavřel svou řeč v neveřejném líčení Radek Holub.
Ne. Nejsem podjatá

Po skončení výslechu si vzala slovo Lenka Bradáčová. „Pane předsedo, já bych se nejdříve ráda vyjádřila tady k tvrzením pana obviněného v tom smyslu, že vnímám jako námitku podjatosti to, co tady zaznělo… …Takže já rozhoduji, že nejsem podjatá vykonávání úkonů v tomto řízení,“ prohlásila Lenka Bradáčová, aniž by Radek Holub námitku podjatosti u soudu vznesl.

Jenom zběžně k tomu, co jsem zaznamenala, aby případně pro opravný prostředek pan obžalovaný věděl, mohu říci, že jeho tvrzení o tom, že bylo rozhodováno ve věci trestního spisu, kde figuroval jako osoba ať už podezřelá, svědek, já nevím, můj bývalý manžel, není to pravdou, neboť tento spis byl na základě mého podnětu předán Nejvyššímu státnímu zastupitelství a dozor ve věcí provádělo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Takže rozhodoval státní zástupce VSZ Olomouc, nikoliv státní zástupce v obvodu mé působnosti, tudíž tato námitka je naprosto lichá, a já nevím, jak to řízení skončilo,“ uvedla dále Bradáčová.

„Dále bych se ráda vyjádřila k námitce, že odejita byla doktorka Jahodová. Doktorka Jahodová byla vědy pouze stážistkou na Vrchním státním zastupitelství v Praze a po uplynutí stáže se vrátila zpět na svůj domovský úřad. Nikdy nebyla státní zástupkyní Vrchního státního zastupitelství. Co se týče další námitky, která se dotýkala kontroly trestních věcí vedených na Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality, tuto jsem nenařídila, nemám k tomu ani pravomoc, ale nařídil ji pan policejní prezident, a pan policejní prezident také poté nakonec komunikoval výstupy,“ zareagovala Lenka Bradáčová na řeč policisty Radka Holuba.
Obraťte se na obžalované nebo obhájce

Ekonomický deník proto oslovil Lenku Bradáčovou, aby více rozvedla svoji reakci na tvrzení obžalovaného policisty Radka Holuba.

„V dotazované věci sdělujeme, že vrchní státní zástupkyně v Praze vydala rozhodnutí, v němž se vypořádala s nepravdivými tvrzeními obžalovaného Holuba a toto rozhodnutí bylo zasláno, jak soudu, tak obžalovanému. Pokud má Vaše redakce zájem seznámit se s obsahem rozhodnutí, tak nechť se obrátí na osoby obžalovaných či jejich obhájců, od nichž zcela zřejmě čerpá dosavadní informace. Vrchní státní zastupitelství v Praze nebude přistupovat na Vaši polemiku s tvrzeními obviněných, a to obecně. Pokud hodláte informace veřejně prezentovat či komentovat, potom s celým tímto naším komentářem, a to bez úprav. S pozdravem. Sekretariát vrchní státní zástupkyně v Praze,“ odpověděla prostřednictvím svých podřízených Lenka Bradáčová.
Úkony jsme zahájili, tvrdí bývalý šéf

Bývalý šéf protikorupční policie Tomáš Martinec, který se dostal do tvrdého střetu s Lenkou Bradáčovou, který vykulminoval jeho odchodem od policie, informaci, že jeho detektivové se o exmanžela žalobkyně zajímali, potvrdil. Ale děj se podle něj odvíjel poněkud jinak, než u soudu uvedl jeho někdejší podřízený Radek Holub.

„Oni měli zpracovaný záznam o zahájení trestního řízení podle paragrafu 158, třetího odstavce. Kde ten manžel nějakým způsobem figuroval a bylo to na začátku,“ sdělil Ekonomickému deníku Tomáš Martinec.

Na vysvětlenou. „O zahájení úkonů trestního řízení k objasnění a prověření skutečností důvodně nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin, sepíše policejní orgán neprodleně záznam, ve kterém uvede skutkové okolnosti, pro které řízení zahajuje, a způsob, jakým se o nich dověděl. Opis záznamu zašle do 48 hodin od zahájení trestního řízení státnímu zástupci,“ dí trestní řád.

„Sdělení obvinění bylo předčasné řešit, protože se v tenhle okamžik řešilo postoupení na Vrchní státní zastupitelství v Olomouci pro podjatost Lenky Bradáčové. Nesedí to, že by tam dozorový státní zástupce z Prahy dával stanovisko, že se ta věc má odložit,“ uvedl dále bývalý šéf protikorupční policie.

K Tomáši Hájkovi Martinec dále řekl: „My jsme řešili s kolegy, jestli informovat dozorového státního zástupce nebo informovat Lenku Bradáčovou. Usoudili jsme, protože jako vedoucí státní zástupce přiděluje spisy, tak informaci o tom kdo kde figuruje určitě má, takže to s ní projednám já. S tím, že to bylo v počáteční fázi. Takže když jsem s ní na osobní schůzce řešil solární elektrárny, tak jsem jí upozornil, že v jedné z věcí, které máme na útvaru, kde jsou zahájeny úkony v trestním řízení, figuruje její manžel. A že by bylo vhodné se vyloučit pro podjatost, aby s tím nebyly problémy.“

Podle Martince tento postup Bradáčová kvitovala a za tuto informaci poděkovala. „Dostal jsem informaci, že tak během jednoho dne učinili, že spis postoupili na Nejvyšší státní zastupitelství s tím, že bude spisový materiál delegován do Olomouce,“ vzpomíná Martinec.

Všechno bylo podle něj v pořádku až do doby, kdy byla vrchní státní zástupkyně hostem v pořadu Frekvence 1. „Moderátor se jí na tu věc ptal. A ona mi hned po tom vystoupení v rozhlase volala s tím, že ta informace unikla od nás, a že to je vyhlášení války mezi Vrchním státním zastupitelstvím v Praze a ÚOKFK. Já jsem se jí snažil vysvětlit, kde bere tu informaci, že ten únik byl od nás, protože o této kauze se už psalo v novinách a těmito informacemi disponovali i státní zástupci. Říkal jsem, jestli nepřemýšlí o tom, že to mohlo jít i ze státního zastupitelství. Takže prý ne. A pak už následovaly ty mediální výstupy, že ÚOKFK dělá za zády státních zástupců, a že ÚOKFK má neodborné policisty,“ popisuje střet s Lenkou Bradáčovou Tomáš Martinec.

A následovala velmi zevrubná prověrka práce protikorupční policie. „Kontrola za kontrolou. V podstatě kontrola největšího rozsahu, jaká kdy byla u policejního orgánu dělána. Jenom ze strany kontrolního orgánu policejního prezídia bylo zkontrolováno asi 115 spisů,“ podotkl Tomáš Martinec.

Tomáš Martinec nakonec ve vedení protikorupčního sboru skončil a po čase definitivně opustil i policejní řady.

S Lenkou Bradáčovou se soudil. Obvodní soud pro Prahu 2 ale Martincovu žalobu zamítl. Martinec po Bradáčové požadoval 200 tisíc a omluvu v médiích za její výrok v rozhlase, podle kterého na ni vyráběl kauzu. Podle soudu bylo za výroky Bradáčové odpovědné vrchní státní zastupitelství, nikoliv ona sama.

„Já už jsem pak neměl chuť a sílu se odvolávat. Takže jsem uhradil náklady soudního řízení a nechal jsem to plavat,“ dodal, dnes ředitel a prokurista havlíčkobrodského pivovaru Rebel, Tomáš Martinec.
Ešte by sa ukázalo, že pani "čistá" je zamazaná od podošiev až po korienky vlasov...

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 01 črc 2021, 14:33

https://ekonomickydenik.cz/sestimiliard ... -kapacity/
Šestimiliardové investice a tisíc nových zaměstnanců. Škoda Transportation rozšiřuje výrobní kapacity
Výrobce vlaků, lokomotiv, tramvají, trolejbusů, autobusů a vozů metra chce kvůli výraznému růstu nových zakázek investovat do roku 2023 šest miliard korun. Peníze půjdou zejména do rozšíření výrobních kapacit v Plzni, Ostravě a Šumperku, ale také do vývoje nových produktů. Skupina letos plánuje přijmout více než tisíc zaměstnanců. Už loni přitom posílila než šest set na současných 5500 zaměstnanců.

Největší středoevropský výrobce kolejových vozidel má díky novým zakázkám zásobu práce zhruba na čtyři roky v celkové hodnotě kolem 80 miliard korun. Škoda má v pětiletém plánu, který začal v roce 2019, rok poté, co ji převzala skupina PPF, investice ve výši šesti miliard korun. Investiční plán musela urychlit kvůli tomu, že zakázek získala víc, než kalkulovala.
Nová zkušebna kolejových vozidel

„Loni jsme investovali asi miliardu a letos přes dvě miliardy. V Plzni jde o dva velké projekty za jednu miliardu korun a další jsme měli v Ostravě, ale jsou i v Šumperku,“ uvádí prezident plzeňské skupiny Petr Brzezina.

První investici v Plzni uvedla skupina do provozu minulý měsíc. Jedná se o novou budovu zkušebny kolejových vozidel. „Vzhledem k objemu zakázek to bylo naše úzké místo, takže jsme ji rozšířili. A dále budujeme přístavbu haly pro rozšíření výroby podvozků. Naše kapacita se od podzimu zdvojnásobí,“ vysvětluje Petr Brzezina.

Skupina rozšiřuje také firmu Pars v Šumperku, zaměřenou na modernizace, servis a opravy, jejichž objemy také výrazně rostou. Do provozů potřebuje od svářečů přes elektrikáře po zámečníky, ale také techniky a konstruktéry, které teď nabírá.
Nábory bez pohovorů

Větší část nových zaměstnanců míří podle Petra Brzeziny do Plzně, a to jak do Škody Transportation, tak do Škody Electric. „Nábory dnes nejsou jednoduché a zejména během covidu byly těžké. Ale daří se to, i když ne úplně podle plánu. Třeba určitou dobu jsme nemohli dělat pohovory,“ dodal.

Skupina v době pandemie nemusela v žádném závodě přerušit výrobu, v nejhorším období omezila jen některé linky.

Kvůli nedostatku lidí na pracovním trhu rostou počty zahraničních dělníků ve skupině, zejména ve výrobě a u technických profesí. Škoda hledá lidi i mimo Českou republiku. Pobočku má třeba i na Ukrajině, kde zaměstnává i techniky a konstruktéry. Počet zaměstnanců skupiny se letos ještě navýší o akvizici ostravské Ekovy Electric s dvěma stovkami zaměstnanců. Smlouva už je podepsána od loňska, převzetí firmy se plánuje v srpnu.

Ekova se přitom zaměří na výrobu tramvají. Vvznikla v lednu 2011 a je dceřinou společností Dopravního podniku Ostrava.

Zhruba tisíc zaměstnanců má skupina Škoda Transportation v zahraničí. Nejvíce, asi pět set lidí, ve finském Transtechu, kde vyrábí tramvaje a vlaky. I tam investuje do rozšíření a vyšší efektivity výroby.
Siemens, ABB a Alstom puknou vzteky, "nedoražená mrtvola" všem žere kšefty nejen v tuzemsku - a dokonce roste...

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 01 črc 2021, 14:43

https://cz.sputniknews.com/20210630/v-1 ... 06858.html
V deseti budovách po celé republice došlo k evakuaci lidí kvůli zprávě o bombě
Policie České republiky na svém profilu na sociální síti informuje o tom, že se provádí evakuace 10 budov po celé ČR, ve kterých figuruje mediální společnost Seznam.
Podle informací policie je důvodem anonymní oznámení, že do jedné z nich bylo umístěno výbušné zařízení .
Policisté provádí evakuaci 10 budov po celé ČR, ve kterých figuruje mediální společnost https://t.co/y2GvdThzXH. Důvodem je anonymní oznámení, že do jedné z nich bylo umístěno výbušné zařízení.#policiepp
— Policie ČR (@PolicieCZ) June 30, 2021
„Přijali jsme oznámení o nastražení výbušného systému na neupřesněné adrese jedné společnosti,“ uvedl médiím mluvčí policie Richard Hrdina.
Ze statusu vyplývá, že evakuace se přímo dotkla více než 3000 osob a v současnosti probíhají prohlídky budov.
Co se týče hlavního města Prahy, zde se opatření týká dvou budov. Jedna je podle mluvčího v ulici Radlická a druhá v ulici Jankovcova.
Policisté všem děkují všem za ohleduplnost a spolupráci.
Minulý týden Sputnik psal o tom, že při prohlídce jednoho pražského bytu explodovala podomácku vyrobená výbušnina. Zranila při tom policistu. Informovala o tom Policie ČR na svém Twitteru.
Událost se odehrála v sobotu před polednem v ulici U Libeňského pivovaru v Praze 8 během pátrání po muži podezřelém z násilného trestného činu. Do bytu se pokusili vstoupit středočeští policisté ve spolupráci s pražskými kolegy. Při otevření dveří došlo k výbuchu. Na místě pracoval pyrotechnik. Policista má po výbuchu poškozený sluch.
Po výbuchu policisté z preventivních důvodů evakuovali část domu. V bytě pyrotechnici další výbušniny nenašli. Na místo byla povolaná i zásahová jednotka.

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 02 črc 2021, 17:04

https://www.ac24.cz/zpravy-z-domova/nej ... em-24krat/
Nejvyšší správní soud konstatoval nezákonnost mimořádného opatření celkem 24krát
Ústavní právník Jan Wintr: Máme konec června, tak jsem si udělal malou rekapitulaci. (Foto: Wikimedia)

Vyšlo mi, že Nejvyšší správní soud od 14. dubna využil své pravomoci podle pandemického zákona a konstatoval nezákonnost mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví celkem 24krát.

Zde je seznam rozsudků:
6 Ao 21/2021 z 30. 6. 2021 – diskriminace lidí s protilátkami
8 Ao 7/2021 z 29. 6. 2021 – nezákonnost omezení vstupu do prostor, účasti na schůzích a provozoven služeb
6 Ao 6/2021 z 28. 6. 2021 – testování zaměstnanců malých podniků neodůvodněné
6 Ao 7/2021 z 28. 6. 2021 – testování zaměstnanců malých podniků neodůvodněné
9 Ao 10/2021 z 24. 6. 2021 – nezákonnost omezení heren a kasin
8 Ao 16/2021 z 23. 6. 2021 – nezákonnost zavření středních škol, ministr není diktátor
8 Ao 6/2021 z 22. 6. 2021 – nezákonnost omezení maloobchodu zákazem přítomnosti lidí
2 Ao 3/2021 z 22. 6. 2021 – nezákonnost rotační výuky základních škol
6 Ao 24/2021 ze 17. 6. 2021 – neodůvodněný zákaz nočního prodeje
4 Ao 1/2021 ze 17. 6. 2021 – nezákonnost zavření mateřských škol, chybné čtení § 69 odst. 1 písm. b)
9 Ao 11/2021 ze 16. 6. 2021 – nezákonnost zavření provozoven služeb
9 Ao 7/2021 ze 16. 6. 2021 – neodůvodněný zákaz nočního prodeje
10 Ao 12/2021 z 11. 6. 2021 – neodůvodněný příkaz nosit respirátor, mechanické kopírování odůvodnění
8 Ao 15/2021 z 9. 6. 2021 – nezákonnost zavření sportovišť, posiloven a fitness center
9 Ao 3/2021 z 3. 6. 2021 – nezákonnost zavření mateřských a základních škol
10 Ao 2/2021 z 2. 6. 2021 – nezákonnost zavření mateřských a základních škol
8 Ao 11/2021 z 1. 6. 2021 – nezákonnost uzavření restaurací
8 Ao 14/2021 z 28. 5. 2021 – neodůvodněný zákaz vleků a lanovek
7 Ao 6/2021 z 27. 5. 2021 – neodůvodněný příkaz nosit respirátor
6 Ao 22/2021 z 21. 5. 2021 – nezákonnost uzavření restaurací, výtka vůči zjevně nezákonným opatřením
8 Ao 4/2021 z 20. 5. 2021 – neodůvodněný zákaz nočního prodeje
3 Ao 3/2021 z 11. 5. 2021 – testování OSVČ neodůvodněné, důrazná výtka vůči odůvodňování
6 Ao 11/2021 z 22. 4. 2021 – nezákonnost zákazu shromáždění, náboženských akcí a omezení vstupu na schůze a do vnitřních prostor
8 Ao 1/2021 ze 14. 4. 2021 – testování zaměstnanců neodůvodněné

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 02 črc 2021, 17:12

https://www.zdravotnickydenik.cz/2021/0 ... rotilatek/
Odborníci se pozastavují nad rozhodnutím Nejvyššího správního soudu o uznání protilátek
Odborníci se na sociálních sítích pozastavují nad rozhodnutím Nejvyššího správního soudu (NSS) o uznávání protilátek po covidu-19. Podle soudu je diskriminační, že test na protilátky není uznávaný jako potvrzení o bezinfekčnosti stejně jako očkování, nedávno prodělaná nemoc nebo negativní test. Minulý týden ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v rozhovoru s ČTK řekl, že zatím není odborně stanovena míra protilátek, která je dostatečnou ochranou.
„Odborně rozhodnutí považuji za značně kontroverzní. Doposud není jasně stanovené, jaké množství protilátek, proti kterým antigenům a ve kterých třídách chrání jedince před infekcí,“ napsal k tomu na twitter Marián Hajdúch, ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, který vedl laboratorní skupinu ministerstva zdravotnictví.

„Zejména mladí a bezpříznakoví jedinci nemusí protilátky v séru nutně vytvořit. Vyvinou ale obvykle dostatečnou slizniční anebo buněčnou imunitu, která je před reinfekcí po dobu 90 až 180 dní chrání dostatečně. K tomu je dostatek dat z epidemiologických registrů i publikací,“ dodal.

Biochemik a prorektor Univerzity Karlovy Jan Konvalinka k tomu poznamenal, že rozhodnutí soudu nepovažuje za kontroverzní, ale za „ptákovinu“.

Podle Jana Kulveita, který se věnuje modelování epidemií na univerzitě v Oxfordu, na rozdíl od očkování nebo prodělání nemoci neexistují potřebné studie, které by stanovily potřebnou hladinu protilátek. Nejsou sjednocené ani standardy jejich měření.

„Hladina protilátek s ochranou před infekcí silně koreluje, ale určit hladinu která by byla statisticky ekvivalentní například infekci před méně než 90 dny, je značně netriviální problém. Pokud k stanovení takové hladiny vyhláškou dojde, bude to možná světová novinka,“ napsal na facebooku. Podle něj by bylo logické považovat za lidi s protilátkami ty, kteří prodělali covid, ale není jasné kdy.

„‚Mediánový nakažený v ČR se nakazil zhruba na přelomu roku, takže by dávalo smysl fiktivní datum nákazy stanovit třeba na 1. 1. 2021, se sadou výhod a nevýhod z toho plynoucích,“ dodal Kulveit, který se podílel na vytvoření protiepidemického systému PES, kterým Česko svá opatření řídilo na podzim.

Na začátku června varoval před prosazováním výsledků testů na protilátky po prodělaném covidu-19 k prokázání bezinfekčnosti na stejné úrovni jako očkování nebo negativní test epidemiolog Petr Smejkal, který vede Mezioborovou skupinu pro epidemické situace (MeSES) .

„Hodně se to přehání, je to trochu zavádějící,“ uvedl tehdy Smejkal. Podle něj laboratoře měří protilátky v různých jednotkách, takže se nedají porovnávat. Imunita je podle něj navíc dost individuální a i protilátky klesají u každého jinak. Roli v nákaze nebo vážnosti průběhu navíc hraje i imunita buněčná.
https://www.zdravotnickydenik.cz/2021/0 ... avni-soud/
Ministerstvo diskriminovalo lidi s potvrzenými protilátkami, řekl Nejvyšší správní soud
Ministerstvo zdravotnictví diskriminovalo lidi s laboratorně potvrzenými protilátkami proti nemoci covid-19, vyplývá z nového rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS). Zpětně konstatoval nezákonnost květnového opatření, které jako podmínky vstupu do vnitřních prostor a na akce vyžadovalo očkování, negativní PCR nebo antigenní test, případně potvrzení o prodělané nemoci. S laboratorně prokázanými protilátkami ministerstvo nepočítalo. Rozhodnutí NSS je dostupné na jeho úřední desce. Ministerstvo s rozhodnutím nesouhlasí. Přítomnost protilátek podle něj nezaručuje dostatečnou ochranu před infekcí.
„Tím, že odpůrce nezahrnul laboratorní vyšetření na protilátky mezi podmínky pro vstup do některých vnitřních prostor či účast na hromadných akcích, aniž by to řádně zdůvodnil, se dopustil libovůle a diskriminace těch, kterým byly protilátky laboratorně naměřeny,“ stojí v rozhodnutí. Odpůrcem je v řízení před NSS ministerstvo zdravotnictví.

Podmínky se týkaly přístupu do některých vnitřních prostor, třeba restaurací, a účasti na kulturních a sportovních akcích. Na soud se obrátil lékař v Brna, který v minulosti nebyl ani pozitivně testovaný na covid-19, ani očkovaný. Měl však protilátky třídy IgG, což prokázala certifikovaná laboratoř. Muž poukazoval na diskriminaci a na to, že ministerstvo řádně nezdůvodnilo rozdílné zacházení s různými skupinami lidí, kteří jsou teoreticky odolní vůči onemocnění covidem-19.

Podle lékaře obsahovalo opatření vnitřní rozpor. Umožňovalo vstup těm, u kterých se protilátky jen předpokládají na základě očkování nebo prodělané nemoci, a nikoliv těm, kteří protilátky prokazatelně mají. Soud dal lékaři zapravdu.

„Lze říci, že postavení osob s naměřenými protilátkami je s ohledem na cíl, který odpůrce mimořádným opatřením sleduje, dokonce silnější, protože tyto osoby protilátky prokazatelně mají, zatímco u osob vyléčených či očkovaných odpůrce přítomnost protilátek pouze předpokládá, jak navrhovatel správně upozorňoval,“ stojí v odůvodnění.

„Ba co víc, přítomnost protilátek je u těchto osob prokazována laboratorním testem v certifikovaných laboratořích; přitom v jiných situacích mimořádné opatření umožňuje vstupy do provozoven osobám, které na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2 testovaly samy sebe testem určeným k použití laickou osobou,“ doplnili soudci v rozsudku.

Ministerstvo v odůvodnění mimořádného opatření ani ve vyjádření pro potřeby soudu neuvedlo žádný legitimní důvod pro odlišné zacházení mezi očkovanými a vyléčenými na jedné straně a lidmi s laboratorně potvrzenými protilátkami na druhé straně. Za takové situace NSS dospěl k závěru, že ministerstvo diskriminovalo osoby, kterým byly protilátky laboratorně naměřeny.

„Není samozřejmě úkolem soudu, aby stanovil dostatečnou hladinu protilátek. To je v kompetenci ministerstva. Nicméně i ministerstvo musí zohlednit, že ani v případě osob vyléčených a očkovaných není žádná dostatečná hladina protilátek stanovena, pouze se předpokládá, že u nich protilátky v dostatečné míře přítomny jsou,“ uvedl předseda senátu Tomáš Langášek.

Ministerstvo s rozhodnutím soudu nesouhlasí. Není totiž podle něj známo, zda hladiny protilátek po prodělání covidu poskytují dostatečnou ochranu před infekcí. „Pozitivní výsledek testu na protilátky nemůže dát absolutní důkaz o tom, že osoba je a po určitou dobu i nadále bude chráněná před novou infekcí a nemůže přenášet virus dále,“ sdělila ČTK mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová s odkazem na stanovisko Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC).

Ministerstvo je přesvědčené o tom, že dosavadní vědecké poznání neumožňuje zařadit hodnotu protilátek mezi kritéria uznávání bezinfekčnosti, jak to požaduje NSS. „Odborné argumenty zveřejníme a doplníme do stávajícího mimořádného opatření,“ uvedla mluvčí resortu.

Přezkoumávané opatření už neplatí, bylo nahrazeno jiným. Proto soud nemohl spornou část zrušit, jen zpětně vyslovit nezákonnost.
Kedysi všetko a najlepšie vedel len panboh, potom svätá inkvizícia, po nich to prevzala strana a vláda - a teraz v Čechách je to najvyšší správny súd...

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 02 črc 2021, 17:21

https://ekonomickydenik.cz/armada-si-vy ... od-toyoty/
Armáda si vyžádala první nové „teréňáky“. UAZy a Land Rovery nahradí Hiluxy od Toyoty
Ministerstvo obrany vyzvalo společnost Glomex MS, aby dodala první část nových terénních automobilů pro armádu. Armáda plánuje za dosluhující letité terénní vozy UAZ a Land Rover v příštích čtyřech letech vojákům nakoupit až 1 200 nových automobilů Toyota Hilux. Deklarovaná cena za jeden teréňák má být 893 tisíc korun i s DPH. Nyní jde o dodávku prvních 400 kusů, vozy mají stát na armádní půdě do půl roku.

Ministerstvo obrany, respektive náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Lubor
Koudelka, vyzval pražskou společnost Glomex MS k dodávce prvních čtyř stovek terénních vozů od společnosti Toyota. „Kupující Vás vyzývá k poskytnutí plnění dílčí veřejné zakázky na dodávku vozidel včetně provedení servisních služeb a/nebo dodávku souprav pro údržbu a opravy vozidla,“ stojí ve výzvě. Ta byla zveřejněna poslední červnový den.

Nové teréňáky má dodat Glomex MS nejpozději do šesti měsíců od potvrzení výzvy. Hodnota smlouvy podle serveru Hlídač smluv činí 349 448 000 korun. Ve smlouvě samotné jsou ovšem cenové údaje začerněny.
Víceúčelová osobní terénní vozidla mají sloužit k logistickým a zabezpečovacím úkolům. Nové vozy se mají pohybovat mimo bojiště a sloužit mají k přepravě lidí nebo zásobování. Nová armádní vozidla do hmotnosti tří tun měla být se stálým pohonem všech čtyř kol, mělo jít o vozy pro pět osob a jedním z požadavků byl i rámový podvozek.

Nové teréňáky nemají mít žádnou speciální výbavu navíc, pouze držáky zbraní. Nebudou pancéřované.

Karoserie bude v tmavě zelené barvě s českými vlajkami, podobně jako tomu bylo u Land Roverů Defenderů a sovětských UAZů. O pohon se bude starat dieselový čtyřválec 2.4 D‑4D o výkonu 110 kW (150 k).
Faksimile výzvy ministerstva obrany k dodávce prvních 400 nových terénních vozidel pro českou armádu. Foto: Jan Hrbáček

Kvůli dosluhujícímu autoparku vyzvalo ministerstvo obrany loni v létě dvanáct firem, které projevily zájem o dodávky nových teréňáků, respektive projevily zájem o účast ve výběrovém řízení. Ministerstvo od nich následně obdrželo deset nabídek na čtyři typy vozidel.

26. listopadu 2020 pak náměstek ministra obrany pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Lubor Koudelka a jednatel společnosti Glomex MS Jiří Sadílek podepsali elektronicky smlouvu na pořízení osobních terénních automobilů Toyota Hilux.

„Konečně se nám podařilo splatit dlouholetý dluh vůči vojákům. Rámcová smlouva má platnost do roku 2024, ale není na co čekat a hned v příštích dvou letech chceme objednat 800 nových vozidel,“ uvedl k tomu ministr obrany Lubomír Metnar.

Konkrétně bude resort obrany moci prostřednictvím rámcové dohody pořídit celkem až 1200 zabezpečovacích vozidel kategorie VN1-G (pick-up), která budou určena k přepravě pěti osob s materiálem na pozemních komunikacích i v terénu.

„V případě, že vše půjde podle plánu, první Toyoty dostanou vojáci ve druhé polovině příštího roku,“ upřesnil náměstek Lubor Koudelka. A armáda už výzvu k dodání první tranše teréňáků odeslala.

Firma Glomex MS podala podle ministerstva obrany ve výběrovém řízení ekonomicky nejvýhodnější nabídku, kdy cena za jedno vozidlo činí 893 tisíc Kč s DPH (včetně servisních služeb na 24 měsíců a souprav dílů pro údržbu a opravy), a splnila všechny požadované technické i zákonné parametry. Ministerstvo obrany vybíralo z 10 nabídek na 4 typy vozidel. Neúspěšní uchazeči nepodali v zákonné lhůtě námitky, proto nic nebránilo podpisu smlouvy se společností Glomex.

Český Glomex MS, který působí ve vícero zemích, loni vyhrál zakázku na dodávku pěti set upravených terénních pick-upů Nissan Navara za 600 milionů korun pro polskou armádu.

V čele Glomex MS působí od roku 2019 někdejší náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Společnost pro českou armádu zajišťuje například servisní služby spojené s letouny Airbus A-319.
Legendární pick-up

Hilux pro armádu bude 8. generací legendárního pick-upu v modelovém provedení 2020. Poprvé se Toyota Hilux představila v roce 1968. Jde o populární vozidlo nejenom ve světových armádách, ale i mezi nejrůznějšími, zejména blízkovýchodními teroristickými organizacemi.

Legendární je i jeho spolehlivost, aktéři populárního televizního pořadu Top Gear se jej pokoušeli zničit demoliční koulí, utopit v moři, zapálit, nechat na střeše věžáku, který se sesunul k zemi a notně poničený Hilux vždy nastartoval.

Hiluxy mají nahradit současná armádní terénní vozidla UAZ 463 (600 kusů) a Land Rover Defender (700 kusů), která byla pořízena v devadesátých letech a mají za sebou takřka třicetiletou službu.

Ministerstvo vypsalo výběrové řízení už v roce 2019, ale koncem roku ho zase zrušilo. Zakázku s novými požadavky na vozidla pak znovu vypsalo loni v červnu.
Toyota Hilux v navrhovaném provedení pro českou armádu. Foto: Ministerstvo obrany ČR

Armáda požadovala původně pouze pětidveřová terénní auta, ale požadavek změnila na čtyřdveřová terénní vozidla s pohonem 4×4 s celkovou hmotností do tři a půl tuny. Tedy na vozy pro řidiče s řidičským oprávněním skupiny B, s pevným nosným rámem a možností přepravy nákladu mimo prostor pro posádku.

Jde o třídu takzvaných velkých „pick-upů“ s nákladním prostorem a s plechovým či plastovým zakrytím nákladního prostoru spadajících do kategorie VN-1G.

Armáda už před čtyřmi roky testovala na výcvikovém polygonu ve Vyškově zhruba dvacet různých vozů – od Škody Kodiaq přes Jeep Wrangler, Mercedes-Benz třídy G, Toyotu Hilux, Dacii Duster až po Volkswagen Amarok nebo čínský vůz BAIC BJ80.

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 02 črc 2021, 17:22

https://www.zdravotnickydenik.cz/2021/0 ... i-nestaci/
Vláda zpřísnila pravidla bezinfekčnosti, jedna dávka očkování nestačí
Vláda včera v reakci na obrat vývoje epidemie koronaviru zpřísnila způsob prokazování bezinfekčnosti a ohlásila zavedení povinných testů při návratu do ČR ze zahraničí. Bez testu po dovolené v cizině nebudou lidé smět do práce. Změny zaváděné kvůli obavám z delta varianty koronaviru budou platit od pátku 9. července. Šíření nákazy podle reprodukčního čísla v ČR začalo zrychlovat, ukazují to i denní přírůstky případů. Začala registrace k očkování proti nemoci covid-19 pro děti od 12 do 15 let. Ode dneška usnadňuje cestování evropský covidový certifikát.

Pro prokázání bezinfekčnosti nebude nově stačit jako dosud jedna dávka očkování proti covidu-19, dostatečné budou až dva týdny po druhé dávce. „Určitě se to projeví ve všech opatřeních týkajících se návštěv restaurací, koncertů, služeb a dalších míst. Všichni, kdo mají dvě dávky, budou po dvou týdnech považováni za chráněné. Ostatní se budou muset nechat testovat,“ řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).
V současné době je možné bezinfekčnost na místech, kde se to požaduje, prokázat dokladem o nákaze v posledních 180 dnech, negativním antigenním nebo PCR testem a certifikátem o očkování. Dosud stačilo uplynutí 22 dní po první dávce. Podle odborníků ale tato ochrana není dostatečná, například proti takzvané delta variantě je ochrana jen asi 33 procent. Lidé mají nyní nárok ze zdravotního pojištění na jeden antigenní test týdně a měsíčně navíc dva testy metodou PCR.

Stejně od 9. července bude povinné i testování po příjezdu ze zahraničí. Povinný test před návratem do práce po dovolené se bude vztahovat jen na cizinu, stejnou podmínku pro dovolenkáře v Česku podle Vojtěcha odmítla Legislativní rada vlády. Pracovníka bez testu zaměstnavatelé nebudou smět vpustit na pracoviště, výjimku budou mít naočkovaní. U ostatních se typ testu případně až samoizolace budou řídit covidovou rizikovostí státu, ze kterého člověk přijede.

Plošné testování v zaměstnání, které skončilo s červnem, by podle Vojtěcha přicházelo v budoucnu v úvahu, když by byla vyšší incidence výskytu nových případů, například přes 25 na 100.000 obyvatel za týden ve všech regionech ČR. Nyní se této úrovni incidence blíží jen v Praze.

Změny uvítal prezident České lékařské komory Milan Kubek i viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza. „Označit někoho tři týdny po první dávce (vakcíny) za takzvaně bezpečnou osobu, která nemůže nikoho nakazit, to prostě byl z odborného hlediska nesmysl,“ řekl Kubek v České televizi. „Bylo by zbytečným rizikem navíc, kdyby lidé po dovolené nakazili kolegy v práci,“ napsal Prouza na twitteru.

Vláda zároveň změnila přístup k takzvaným černým zemím s extrémní mírou rizika nákazy koronavirem na mapě cestovatele. Nově tam lidé nebudou mít zakázáno jet, bude ale platit důrazné nedoporučení cesty. Takových států je nyní 17 včetně ode dneška zařazeného Ruska, od 5. července přibude také Tunisko. Velkou Británii mezi ně vláda dnes nezařadila, situaci ale znovu vyhodnotí příští týden.

Denní počty potvrzených případů koronaviru v ČR začaly v mezitýdenním srovnání výrazněji stoupat v tomto týdnu, středečních 151 nově nakažených bylo o polovinu víc než o týden dřív. Reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, se dostalo k 1,2. Vyšší bylo naposledy na konci února. Roste pátý den po sobě, nad hodnotu jedna, která ukazuje na zrychlování šíření epidemie, se dostalo ve středu. Z dosud potvrzených asi 1,65 milionu případů koronaviru v Česku odborníci do konce května zaznamenali 1982 takových, kdy se lidé nakazili opakovaně a v obou případech měli příznaky onemocnění.

Dětí ve věku 12 až 15 let se dnes do 18:20 přihlásilo k očkování více než 27.300 z téměř půl milionu v této věkové skupině. Zdravotníci v Česku od začátku vakcinace v prosinci podali zhruba 8,24 milionu dávek vakcín, ukončené očkování má téměř 3,28 milionu lidí. Česko dnes od Maďarska převzalo 100.000 dávek vakcíny, vracet je zřejmě bude do konce roku.

Ode dneška vstoupil v platnost takzvaný evropský covidový pas, který má usnadnit cestování v unijních zemích. Lidé se jimi budou prokazovat, že jsou očkovaní nebo mají negativní test na koronavirus. Povinně ho musí akceptovat všechny státy sedmadvacítky, budou však moci stanovit pro jejich majitele omezení například v podobě karantény v případě, že počet nakažených začne opět stoupat. Covidový certifikát ode dneška vyžaduje od lidí z ČR také Chorvatsko, dosud pro vstup do země nebyl potřeba.

Nejvyšší správní soud (NSS) rozhodl o dalším dřívějším vládním protikoronavirovém opatření, omezení stravovacích i ubytovacích služeb na přelomu dubna a května bylo podle soudu v rozporu se zákonem. Podle Štěpána Klečka z advokátní kanceláře BDO Legal verdikt nejspíš spustí vlnu žalob na stát o náhradu škody, prokázat ji ale nebude jednoduché. NSS dnes také zpětně konstatoval nezákonnost regulace lázeňské rehabilitační péče na přelomu dubna a května.

Aktuální index finanční situace domácností v Česku ukazuje, že jejich životní úroveň je téměř stejná jako před pandemií. Zatímco z epidemického hlediska covidová krize nejsilněji udeřila v letošním prvním čtvrtletí, hodnocení životní úrovně domácností se od loňska znatelně zlepšilo a index je srovnatelný s hodnotami z roku 2019. Index vzniká ve spolupráci agentury STEM s poradenskou KPMG.

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 02 črc 2021, 17:32

https://cz.sputniknews.com/20210701/smr ... 26572.html
Smrt Roma v Teplicích má dohru. Rusko požaduje nezávislé prošetření případu
Tragická a nečekaná smrt romského obyvatele, k níž došlo v Teplicích, bude mít zřejmě dohru. Začínají se totiž ozývat ostatní státy, jako například Rusko, které považují nezávislé prošetření případu. Uvedla to mluvčí ruské diplomacie Maria Zacharovová.

Připomeňme, že k incidentu v Teplicích došlo v sobotu 19. června odpoledne. Zpravodajský server Romea.cz následně v pondělí 21. června informoval o případu smrti jednoho Roma po zásahu policie. Celou událost natočili svědci. Video zachycuje trojici policistů, která zasahovala proti velmi agresivnímu muži. Policisté museli na útočícího muže zakleknout, aby se jim ho podařilo dostat pod kontrolu. Bránil se šest minut. Během následného převozu do nemocnice zemřel. Rodina Roma podala na Policii ČR trestní oznámení.

Daný incident nenechal nikoho chladným, a to ani Radu Evropy. Ta totiž záhy přišla s požadavkem, aby byla tato smrt Roma po zásahu policie prošetřena. Nelíbily se jí záběry ze zásahu, které podle ní budí znepokojení a vyvolávají mnoho otázek ohledně okolností tragického incidentu.
Nyní se na stranu Rady Evropy přidává i Rusko, jak na čtvrtečním briefingu řekla mluvčí ruské diplomacie Maria Zacharovová.
„Událost jde ruku v ruce s nepříznivým stavem práv romské menšiny v zemi, s projevy diskriminace a segregace. Česko je pravidelně kritizováno specializovanými mezinárodními institucemi, jako je Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě nebo Rada Evropy,“ nechala se slyšet mluvčí ruské diplomacie.
Následně Zacharovová dodala, že Rusko podporuje výzvu vedení Rady Evropy, aby smrt (Roma v Teplicích) byla nezávisle prošetřena. Myslí si také, že by Praha měla důsledně dodržovat své mezinárodní závazky v boji proti diskriminaci českých občanů a v oblasti podpory a dodržování práv národnostních menšin.

Zmiňme, že incident si vysloužil jistou pozornosti i ve světě. Mnohým totiž připomněl kauza z loňska, kdy v USA zemřel černoch George Floyd. I on zemřel poté, co mu policista několik minut klečel na krku. Po tomto incidentu následovala v USA, ale i v Evropě, vlna protestů, v jejichž čele stálo hnutí Black lives matter.

Incident v Teplicích
A co se vlastně minulý měsíc v Teplicích stalo? Na místě došlo k potyčce dvou mužů, kteří mimo jiné poškozovali cizí auta. Při incidentu museli zasahovat policisté. Šestačtyřicetiletý Stanislav Tomáš ale zemřel v sanitce poté, co proti němu policisté použili donucovací prostředky.
Na internetu se následně objevilo několik videí. Na jednom z nich policisté klečí jednomu z mužů na krku, na dalším je pak vidět, jak muž dvakrát vrazil do zaparkovaného automobilu a poté se skácel. Policie pak uveřejnila video, na němž stejný muž do auta buší pěstmi.
Za zmínku stojí i to, že policie veškerou vinu a podíl na úmrtí Roma opakovaně odmítla. Hájí se tím, že dotyčný byl proti nim agresivní, napadl je, a proto použili donucovací prostředky. Poté však přivolali sanitku, v níž záchranáři zahájili resuscitaci. I přesto ale muž zemřel. Následná pitva dle policie neodhalila známky poranění orgánů ani dušení. Uvádí se, že zesnulý měl muž v těle pervitin a zemřel na selhání srdce.
Uveďme, že česká pobočka organizace na ochranu lidských práv Amnesty International policejní zákrok označila za hrubý a nezákonný. Pokud jde o šéfa Ústřední rady německých Sintů a Romů, Romaniho Rose, ten akci policistů označil za nelidský, odporný a brutální čin.
Ľudské práva, demokracia a nezávislé vyšetrovania vraj fungujú všeobecne - takže si Kremel s chuťou kopne do Českej republiky. A pamätajte - nebude to naposledy...

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 03 črc 2021, 19:12

https://www.ceska-justice.cz/2021/07/om ... yssi-soud/
Ombudsman má výhrady k metodice odškodňování, soudce Vrcha opouští Nejvyšší soud
Ombudsman Stanislav Křeček má výhrady k metodice odškodňování nemajetkové újmy na zdraví a okolnostem jejího vzniku. Ve zprávě, která je k dispozici v databázi stanovisek, kritizuje také vedení Nejvyššího soudu (NS) a jeho soudce, kteří se na zpracování metodiky podíleli. NS podle mluvčího Petra Tomíčka očekává, že se vše vyjasní v září u kulatého stolu se zástupci ministerstva spravedlnosti.

Metodiku zveřejnil NS v roce 2014 v návaznosti na nový občanský zákoník. Měla pomáhat při stanovení výše náhrady za bolest a ztížené společenské uplatnění kvůli trvalým zdravotním následkům. Cílem bylo to, aby soudy podobné případy odškodňovaly srovnatelně. Metodika není závazná. Soudy mohou zohlednit konkrétní okolnosti. Někteří soudci metodiku kritizovali.

Podle ombudsmana metodika spolu s novým znaleckým odvětvím vznikla bez hlubší diskuze s lékaři a aniž by bylo jasné, co bude náplní znalecké činnosti a k čemu se mohou lékaři v posudcích vyjadřovat. Ombudsman se problematikou zabýval z podnětu lékaře a právníka Dušana Klose, jenž upozornil na to, že lékaři mohli po absolvování kurzu k metodice působit jako znalci v celé šíři zdravotnických specializací.
„Vytvořením tohoto znaleckého odvětví a podáváním znaleckých posudků znalci bez jakékoliv vazby na jejich specializaci a odbornost, se v našem právním systému stvořila právní fikce, resp. právní iluze, kdy znalecký posudek povyšuje subjektivní obtíže nemocného, často klinicky a objektivně neprokazatelné, na objektivní pravdu, jež se pak stává podstatným základem pro rozhodování soudů v těchto věcech,“ uvedl Klos.

NS vydává metodiku a podílí se na ní soudci
„Zástupcům lékařů doposud nikdo nevysvětlil, jak je možné, že v návaznosti na nezávazný materiál právně neurčitého charakteru vzniklo znalecké odvětví s podmínkami plně odpovídajícími požadavkům soukromého subjektu, který na tom měl soukromý a finanční zájem, bez zohlednění zásadních výhrad lékařských společností,“ uvedl ve své zprávě ombudsman.
Poukázal také na etická dilemata spojená s tím, že se na vzniku metodiky, jejím propagování a prosazování podíleli někteří soudci NS. Ministerstvo podle ombudsmana problémy, na které upozornil, uznalo, a nebude zatím při své dohledové činnosti aplikaci metodiky vyžadovat a vymáhat. Odborná diskuze má pokračovat v září u kulatého stolu.

Pro určení bolestného obsahuje metodika tabulku s bodovým ohodnocením. Základem pro odškodnění za ztížení společenského uplatnění je mezinárodní klasifikace funkčních schopností. Poškození se posuzuje podle toho, jak se projevuje ve schopnostech člověka, při zohlednění věku i některých výjimečných okolností.

Ke kritikům metodiky patřil soudce NS Pavel Vrcha. Stanovisko ombudsmana uvítal. Zároveň ale z NS odchází. Požádal o přeložení k Okresnímu soudu do Vyškova. Tvrdí, že si dlouhodobá kritika metodiky a jejího údajně komerčního pozadí „vybrala svou daň“ a čelil „různým projevům šikany“. Rozhodl se proto začít znovu u soudu prvního stupně. Tomíček bez dalších podrobností potvrdil, že Vrcha požádal o předložení a z NS odejde.

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 03 črc 2021, 19:14

https://www.ceska-justice.cz/2021/07/sl ... ni-komora/
Šlachtovi vadí, že advokáti „drží při sobě“. Nekompetentnost a výmysly, reaguje Česká advokátní komora
Nízká transparentnost soudů, pomalost, nízká kontrola advokátů, málo policistů v terénu a rozdílná rozhodnutí za podobné skutky. To jsou problémy, které podle hnutí Přísaha bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty pálí tuzemskou justici. Ministerstvo spravedlnosti slova o pomalých soudech odmítá a dokládá to statistikami.

„Zdlouhavé soudy, kdy finální soudní rozhodnutí přichází až po deseti letech, není bohužel ničím výjimečným. Kde lidé nevěří ve spravedlnost, tam neradi žijí, nevychovávají své děti, nepodnikají, neberou stát za svůj. To chceme změnit,“ uvádí Šlachta. Faktem je, že Česká republika se v rámci hodnocení Justice Scoreboard pohybuje v rychlosti řízení spíše na předních příčkách. „Česká republika zaujímá mezi 28 členskými státy Evropské unie sedmou příčku při srovnávání délky řízení ve sporných civilních a obchodních věcech u soudů prvních stupňů. V tomto ohledu jsme na tom lépe než Německo, Francie a další země vyspělé západní Evropy. Mediánová délka řízení je u nás kratší než 200 dnů. Děje se tak především díky vylepšování situace nejpřetíženějších soudů, především v Severočeském či Jihomoravském soudním kraji,“ uvedla ministryně spravedlnosti Marie Benešová při poslední prezentaci statistik v roce 2020. ČR za mnoha zeměmi zaostává pouze v délce správních řízení.
„Počet vyřízených případů je vyšší než počet nově příchozích a dochází ke zkracování délky civilního řízení,“ reagoval mluvčí resortu Vladimír Řepka s tím, že nové údaje resort již brzy zveřejní v pravidelné Výroční statistické zprávě. „Již dnes ale lze říct, že ani pandemie v roce 2020 nevykázala nic mimořádného v činnosti soudů. Všechny justiční složky fungovaly a nepřerušily svou činnost. Co se týká výkonnosti soudů, zde došlo zpravidla ke stagnaci či mírnému zhoršení, ale nic, co by odpovídalo výrazně omezenému fungování soudů po značnou část roku,“ dodává mluvčí.

V praxi je také v ČR nemožné trestat za stejné skutky stejnými tresty u všech soudů. Evropský a tuzemský justiční systém je postaven na individuálním posouzení každého řízení. Pomoci mohou pouze například sjednocující stanoviska Nejvyššího soudu či judikatura. Systém stejného trestání je blízký angloamerickému právnímu systému, který využívá tzv. precedentů.
V kontinentální evropské právní kultuře nejsou rozhodnutí vyšších soudů formálně obecně závazná a vymahatelná, ale klíčové judikáty vytvořené podle zákonů a normativních právních smluv mají kvaziprecedenční význam.

Program najdete zde.

Rozsudky by podle hnutí Přísaha měly být veřejně dostupné na internetu. Faktem je, že současná ministryně spravedlnosti konečně spustila databázi rozsudků na internetu, je však zatím nekompletní a záleží na jednotlivých soudech, jak databázi naplňují. Spolehlivě se rozhodnutí dají dohledat pouze u nejvyšších soudů a také u Ústavního soudu.

V databázi lze vyhledávat podle spisové značky, příslušného právního předpisu, soudu, jména soudce nebo klíčových slov jako „bezdůvodné obohacení“, „dlužné nájemné“ či „smlouva kupní“.
Advokáti se málo trestají

Hnutí přísaha ve svém programu také tepe advokáty. „Denně se na Advokátní komoru obrátí stovky lidí se stížnostmi na činnost jednotlivých advokátů. Pokud porovnáme počty stížností a počty advokátů, kteří byli za své chybné kroky vyloučeni, pak se jedná o promile takových případů. Advokáti podle našich informací drží při sobě a i v případě závažných pochybení nedochází k jejich přísným postihům,“ uvádí Šlachta a spol. Hnutí proto chce, aby nad českou advokátní komorou působil profesní nezávislý orgán tvořený lidmi, kteří se profesionálně zabývají disciplinárním řízením a byl složený ze zaměstnanců Komory, kteří se na plný úvazek věnují kontrolní činnosti. Tito lidé by neměli být podle programu aktivními advokáty.

„Programové prohlášení Přísahy týkající se advokacie je klasickou ukázkou toho, kdy se nekompetentní osoby, zjevně s puncem dříve nabyté profesní nevraživosti, vyjadřují o věcech, o nichž nemají nejmenší ponětí. Nejde samozřejmě o to, že ani nevědí, jak se advokátní samospráva skutečně jmenuje, ale o to, že zcela nesmyslnými a vymyšlenými údaji útočí na profesi, která je přirozeným a nezbytným protipólem stavu, z něhož tento policejní politický subjekt pochází. Programový návrh postavený na lživých údajích není ničím jiným než atakem vůči nezávislosti advokacie, a tím vůči základním kamenům právního státu. Alespoň je zřejmé, jaké jsou cíle tohoto hnutí,“ vzkázala za představenstvo České advokátní komory mluvčí Iva Chaloupková.

Šlachta navrhuje také zavedení speciálních senátů, aby se závažným případům věnovali určití soudci. „Závažné soudní kauzy často soudí soudci bez znalosti dané problematiky, jsou závislí na znaleckých posudcích, které však mohou být zkreslené. Při závažných kauzách je to velký problém. Závažné kauzy se mohou dostat k soudcům s minimálními zkušenostmi, přitom jde často o případy se škodou několik set milionů korun. Hnutí Přísaha chce navíc zpřetrhat případné nekorektní vazby v justici. Spravedlnost nesmí být jen pro vybrané,“ uvádí hnutí. Taková specializace už ale díky vícestupňové soustavě existuje – specializace jsou i u věcí typu veřejné zakázky či trestné činy v dopravě. Prosazuje i posílení vzdělávání soudců a jeho kontrolu.
Zločin je jinde, než v minulém století

V programu také hnutí apeluje na tvorbu nového trestního řádu, který politická reprezentace slibuje již několik let. „Naše právo se řídí trestním řádem z roku 1961, reálný život, a hlavně zločin je však často už zdaleka jinde. Obhájci často používají sofistikované obstrukce, spravedlnost se relativizuje několikaletým zpožděním,“ uvádí hnutí.

Státní zástupci jsou podle Šlachty závislí na libovůli vlády, která může kdykoliv odvolat Nejvyššího státního zástupce a jmenovat nového, tím ovlivnit fungování, priority a pracovitost všech zbývajících v rámci celé soustavy. „Prosadíme schválení zákona o státním zastupitelství, který bude řešit i transparentní výběrové řízení a délku mandátu funkcionářů soustavy státních zastupitelství,“ slibuje se v programu.

Nezávislá není podle Šlachty ani policie. „Odpolitizujeme funkci policejního prezidenta a snížíme zbytečnou administrativu, tím dostaneme více policistů do terénu,“ uvádí.
Obnova ÚOOZ

Obnovit chce také specializované policejní útvary, jako byl jeho „ÚOOZ“. Sloučení specializovaných policejních útvarů přineslo byrokratický chaos namísto efektivní práce a specializované znalosti a zkušenosti. „Vznik neřiditelných molochů, kde namísto důrazu na operativnost, práci v terénu, práci s informátory a informačními zdroji převládl formalistický styl práce, přebujelé papírování a práce za stolem. Hnutí Přísaha chce zpět specializované útvary, které budou řešit problematiku, na kterou jsou daní policisté skutečnými odborníky. Finanční policie, Korupce a závažná hospodářská trestná činnost, Organizovaný zločin a terorismus, Protidrogová policie, Kybernetický útvar,“ uvádí se v programu.

Hnutí chtělo původně program představit na veřejném ustavujícím sněmu v Ostravě, kvůli ničivé bouři ho však zrušilo a delegáti zvolili pouze potřebné orgány. Šlachtu podpořilo jako předsedu 110 ze 120 přítomných delegátů. Program pak hnutí zveřejnilo na youtube a na webu.

Rozhodnutí založit politické hnutí oznámil Šlachta letos v lednu. Podle volebního modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi by Přísaha v květnu získala pět procent hlasů, červnový model Centra pro výzkum veřejného mínění jí předpověděl 2,5 procenta.
Že by prozřel?

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 03 črc 2021, 19:18

https://ekonomickydenik.cz/velka-lesni- ... -miliardy/
Velká lesní rošáda. Státní a vojenské lesy si vyměnily právo na hospodaření s nemovitostmi za víc než 3 miliardy
Lesy České republiky uzavřely s Vojenskými lesy a statky smlouvu o vzájemném převodu práva hospodařit s nemovitými věcmi ve vlastnictví České republiky. Smlouva zahrnuje lesní pozemky i vodní plochy. Obě instituce si tak v podstatě de facto i de iure prohodily užívací práva v různých regionech republiky. Účetní hodnota majetku přesahuje 3 miliardy korun. Lesy České republiky kvůli tomu vytvořily Criminal Compliance Program. V jeho rámci pak přijaly závazek vymezovat se proti jakémukoli protiprávnímu a neetickému jednání a nastavily nové postupy k prevenci a jeho odhalování.

Lesy České republiky podepsaly 30. června s Vojenskými lesy a statky smlouvu o vzájemném převodu práva hospodařit s nemovitými věcmi ve vlastnictví české republiky. Součástí smlouvy je naopak i převod užívání nemovitostí z vojenských lesů na Lesy České republiky. Účetní hodnota majetku činí 1 774 972 762 korun.

Smlouvu podepsali ředitelé Josef Vojáček a Petr Král a platí ihned. Převod je bezúplatný.

Lesy České republiky převádí ke dni účinnosti smlouvy právo hospodařit s pozemky, nebo se spoluvlastnickými podíly k pozemkům, a stavbami evidovanými v katastru nemovitostí, v Jihočeském, Středočeském, Karlovarském, Jihomoravském, Zlínském kraji a kraji Vysočina.

Vojenské lesy a statky naopak převedly na Lesy České republiky právo na užívání majetku v Jihočeském, Jihomoravském, Karlovarském, Královéhradeckém, Libereckém, Moravskoslezském, Olomouckém, Plzeňském, Středočeské, Ústeckém kraji na na Vysočině.

„Přejímající a předávající uzavírají níže uvedeného dne, měsíce a roku tuto Smlouvu o vzájemném převodu práva hospodařit s nemovitými věcmi ve vlastnictví České republiky při vědomí vlády České republiky, vyjádřeném projednáním záměru změny majetkoprávních vztahů smluvních stran na schůzi vlády České republiky dne 7. 6. 2021 jako informativní bod č. 585/21,“ lze se dočíst ve smlouvě.

Tento informativní bod „Změna majetkoprávních vztahů státních podniků Lesy České republiky, s. p., a Vojenské lesy a statky ČR, s. p. čj. 585/21″ měl na jednání vlády číslo 15 a byl poslední.

Předložili ho ministři zemědělství a obrany.
U části předmětu převodu práva je v katastru nemovitostí zapsána poznámka spornosti a duplicitní zápis vlastnictví. Lesy České republiky (LČR) a Vojenské lesy a statky (VLS) se ve smlouvě zavázaly, že provedou záznam změn dle uzavřené smlouvy u příslušných katastrálních úřadů. A to na základě návrhů na záznam, které podají Lesy České republiky bezodkladně po nabytí účinnosti smlouvy.

„Smluvní strany se dohodly, že návrhy na záznam změn dle této smlouvy pro příslušné
katastrální úřady nemusí obsahovat všechny nemovité věci tvořící předmět převodu A (z LČR na VLS) a předmět převodu B (z VLS na LČR). O případném vypuštění nemovitých věcí tvořících předmět převodu A nebo předmět převodu B z návrhů na záznam, jakož i o důvodu tohoto vypuštění, budou Vojenské lesy a statky ČR, s.p. ze strany Lesů České republiky, s.p. informovány bez zbytečného odkladu po podání takového návrhu na záznam. Pro tento případ se smluvní strany zavazují následně uzavřít dodatek či dodatky k této smlouvě tak, aby mohla být dokončena změna práva hospodařit i k nemovitým věcem vypuštěným z původních návrhů na záznam (či jim odpovídajícím nemovitým věcem v případě probíhajících pozemkových úprav),“ stojí ve smlouvě.

Smluvní strany se dále zavázaly vždy jednat tak a přijmout taková opatření, aby nedošlo ke vzniku důvodného podezření na spáchání trestného činu či k samotnému jeho spáchání (včetně formy účastenství), v důsledku tedy jednat tak, aby kterékoli ze smluvních stran nemohla být přičtena odpovědnost podle zákona o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim, ve znění pozdějších předpisů, nebo nevznikla trestní odpovědnost fyzických osob (včetně zaměstnanců) podle trestního zákoníku. Případně aby nebylo zahájeno trestní stíhání proti
jakékoliv ze smluvních stran včetně jejích zaměstnanců podle platných a účinných právních předpisů.

„Lesy České republiky, státní podnik, za tímto účelem vytvořil tzv. Criminal Compliance Program a v jeho rámci přijal závazek vymezovat se proti jakémukoli protiprávnímu a neetickému jednání a nastavil postupy k prevenci a odhalování takového jednání,“ stojí v závěru smlouvy o převodu práv na hospodaření s nemovitými věcmi.

Celá smlouva je ke stažení zde.
https://ekonomickydenik.cz/wp-content/u ... -a-vls.pdf
Komu ku prospěchu?

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 03 črc 2021, 19:38

https://cz.sputniknews.com/20210702/bar ... 32889.html
Bartoš jednal v Bruselu a hovořil o posílení europarlamentu. Janda je nadšený a chválí jej do nebes
Šéf České pirátské strany Ivan Bartoš se v Bruselu setkal s evropskými politickými špičkami, s nimiž vedl jednání. Na nich mimo jiné z jeho strany zaznělo, že je nutné posílit roli Evropského parlamentu. Ne u všech se však taková slova setkala s pochopením.
O jednání s předsedou Evropského parlamentu Davidem Sassolim se objevily informace v tiskové zprávě Pirátů. A zazněla v ní tato Bartošova slova: „Debatovali jsme zejména otázku budoucnosti Evropy a opatření, která Evropská unie musí přijmout, aby efektivněji řešila krizové situace nejen v souvislosti s covidem. Předseda Evropského parlamentu hovořil i o rezoluci, kterou parlament přijal ohledně střetu zájmu premiéra Andreje Babiše.“
Jak již bylo naznačeno, dle Bartoše je nutné posílit roli Evropského parlamentu. Nicméně, glosátor Ondřej „Bratříček“ Tesárek si myslí, že jsou taková slova před podzimními parlamentními volbami v Česku politickou sebevraždou. Rozhodně to dle něj není rozumná strategie.
„Tohle je opravdu naprostá politická sebevražda,“ uvedl a ironicky dodal: „Nikdo nikdy si nedovolil před volbama říct, že chce národní parlament, do kterého kandiduje, oslabit ve prospěch Němců, Frantíků a Španělů. Bartoš kandidovat do FAČR, tak řekne, že doufá ve větší podporu tenisu.“
Ke schůzce se vyslovil také pirátský europoslanec Marcel Kolaja, který se na Twitteru podělil o informace ze schůzky Bartoše s předsedou Evropského parlamentu.
„Společně s předsedou Evropského parlamentu Davidem Sassolim a předsedou Pirátů Ivanem Bartošem jsme se shodli, že je potřeba posílit roli Evropského parlamentu. Pirátská strana dále podporuje také většinový systém hlasování v Radě místo jednomyslnosti například v otázkách zahraničních nebo daňových,“ informoval Kolaja.
Společně s @EP_President Davidem Sassolim a @PiratIvanBartos jsme se shodli, že je potřeba posílit roli Evropského parlamentu. @PiratskaStrana dále podporuje také většinový systém hlasování v Radě místo jednomyslnosti například v otázkách zahraničních nebo daňových. pic.twitter.com/fJQoiz0CuI
— Marcel Kolaja (@PiratKolaja) June 30, 2021
A své si ke slovům Bartoše řekl také komentátor Jakub Janda. Ten si stojí za tím, že má Bartoš v Bruselu velký úspěch.
„Většinu mého dospělého života se věnuju bezpečnostní politice. Proto jsem velmi citlivý na politiky, kteří bezpečnost Česka nechápou, nebo mají naivní či nebezpečné plány,“ začal své povídání na Facebooku a pokračoval: „Když Piráti před čtyřmi roky vstupovali do Sněmovny, tak jsem jim nevěřil. Tehdy jsem veřejně popisoval šílené aktivity jejich místopředsedy a jejich stínového ministra obrany, oba je Piráti po veřejném tlaku odvolali.“
A pokud jde o národní bezpečnost, Piráti dle Jandy tuto sféru v posledních letech uchopili za správný konec, a to i přes jisté výhrady, které vůči této straně má.
„Neshodnu se s nimi ve všem, ale v naprosté většině bezpečnostních agend jsou dnešní Piráti spolehliví. Jejich volební program v bezpečnostní oblasti je naprosto skvělý. Jako každá velká strana mají různé frakce, ale na rozdíl od některých jiných sněmovních stran jim chybí vlastizrádné křídlo,“ myslí si Janda.
Ředitel think-tanku Evropské hodnoty ještě následně dodal, že současná Bartošova bruselská mise je prý nadmíru úspěšná: „Když dneska dorazil předseda Pirátů do NATO na sérii schůzek, tak jsem byl hodně zvědavý, jaký na spojence zanechá dojem. Ptal jsem se insiderů, kteří na těch setkáních seděli a dojem byl jednoznačný: Vy máte v Česku někoho, kdo umí anglicky a má páteř? To je skvělý. Ano, je.“

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 03 črc 2021, 19:43

https://echo24.cz/a/ScxXE/soukup-byl-od ... tury-medea
Soukup byl odstaven z vedení mediální agentury Médea
Jaromír Soukup byl podle informací deníku Echo24 po čtvrtečním dramatickém jednání odvolán z čela představenstva největší české mediální a komunikační agentury Médea. Soukup končí také jako ředitel agentury, kterou nově povede bývalý ředitel Primy Martin Konrád. Soukup odešel z jednání už pouze jako předseda dozorčí rady. V březnu získala v agentuře většinový podíl čínská státní investiční společnost CITIC.

Podnikatel a dosavadní ředitel společnosti Médea Group, Jaromír Soukup, byl ve čtvrtek na schůzi představenstva odvolán z jeho čela, tomu předcházelo dramatické jednání. Nejasná je pak v celé věci role jednoho z nejbohatších Čechů, podnikatele Karla Komárka, který mohl mít na aktuální personální změny uvnitř agentury vliv.
Agenturu povede Martin Konrád

Novým výkonným ředitelem mediální agentury se od července stal bývalý ředitel FTV Prima Martin Konrád, který ve funkci nahradí Soukupa. Ten zůstane menšinovým akcionářem a bude ve společnosti nadále působit v pozici předsedy dozorčí rady. Firma to uvedla v dnešní tiskové zprávě, kterou má Echo24 k dispozici.

Tříčlenné představenstvo společnosti působí od začátku tohoto měsíce v novém složení. Předsedou představenstva se stal Marian Severa, členem představenstva je Ladislav Jelínek. Ve funkci člena představenstva byla potvrzena Kateřina Čápová, která ve společnosti zároveň působí jako ředitelka právního oddělení.

„Jsem rád, že jsme pro roli nového výkonného ředitele získali manažera s tak rozsáhlými zkušenostmi z prostředí médií, jakým je Martin. Úkolem managementu v následujících týdnech bude podrobněji zmapovat situaci, v níž se společnost nalézá, a dát konkrétní doporučení akcionářům ohledně dalšího postupu. Věřím, že společně se podaří upevnit vztahy s klíčovými partnery firmy a stabilizovat její hospodaření tak, aby mohla na trhu dál dlouhodobě úspěšně fungovat,“ uvedl Severa.

Jedenapadesátiletý Martin Konrád vystudoval mezinárodní obchod na pražské Vysoké škole ekonomické a obor Change Management na University of New York v Praze. Na českém mediálním trhu působí v různých manažerských rolích více než 20 let. Osm let byl obchodním ředitelem mediazastupitelství Regie Radio Music, později působil jako generální ředitel vydavatele deníku Metro a následně jako obchodní a později generální ředitel FTV Prima. V posledních letech se zaměřoval na poradenství v oblasti manažerských dovedností.
Většinový podíl drží Číňané

Letos v březnu došlo uvnitř největší tuzemské mediální agentury k velkým majetkovým změnám. Majoritní podíl totiž získala čínská státní investiční společnosti CITIC. Ta totiž prostřednictvím společnosti Rainbow Wisdom Investment navýšila svůj dříve minoritní podíl (30 %) v mediální agentuře Médea na 57 %. Zbytek akcií vlastní stále Soukup.

Podle serveru Mediář agentura ovládá asi 13 % českého trhu s reklamou. V minulosti se však její tržní podíl odhadoval i v desítkách procent. Ani sám bývalý ředitel Soukup se netajil tím, že se agentura v posledních letech potýkala se zadlužením.
Hlavní aktivita agentury Médea spočívá v nákupu a prodeji reklamního prostoru svým klientům, stává se tak prostředníkem mezi zadavateli reklamy a poskytovateli mediálního prostoru, který výrazně ovlivňuje konečnou cenu reklamy. Je jedním z nejvýraznějších hráčů na českém mediálním trhu a má kolem šesti stovek klientů.

Soukup agenturu Medea založil...

martanus
Redaktor - závislák :-)

Příspěvek od martanus » 04 črc 2021, 08:49

Číňané významně zvýšili svůj vliv v agentuře Médea. Jaromír Soukup se stáhl do dozorčí rady
Tento týden valná hromada potvrdila, že Číňané, kteří od loňského jara vlastní ve firmě 57 procent přes svou společnost Rainbow Wisdom Investment, budou mít převahu v představenstvu a zároveň dosadili svého generálního ředitele Martina Konráda.
placený článek, ale začátek stačí
https://byznys.ihned.cz/c1-66948150-cin ... zorci-rady
A : "Kdo jednou poznal světlo, už nikdy nechce žít ve tmě"
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 04 črc 2021, 15:52

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... cka-669498
Nejen Moravu, ale také Ústecký kraj zničily přírodní živly. Na Ústecku pomáhá také poslanec Růžička
Ke konci června zasáhlo jižní Moravu ničivé tornádo. Vyžádalo si pět mrtvých, spousty zraněných a ohromné škody na majetku. Přírodní živly však řádily také v Ústeckém kraji. Obcí Stebno se prohnal takzvaný downbusrt – větrný vír.

„Když jsem sem přijel včera odpoledne po páté hodiny do nejkrásnější obce tady na Podbořansku, tak jsem se pomalu rozbrečel. Protože to je opravdu katastrofický,“ uvedl 25. června starosta obce Kryry Miroslav Brda pro e-Deníky TV. Místní obyvatelé měli štěstí v neštěstí, nikdo zde nezemřel. Materiální škody však i zde jsou vysoké.

Krupobití, silný vítr a déšť zničily stromy, střechy domů, automobily, někde spadly i stodoly. Voda z polí natekla do zahrad i v okolních obcích. Velmi podobně je na tom také obec Blatno. Okolní města a obce už uspořádala sbírky a posílají finanční dary ze svého rozpočtu. Lidé v první fázi nejvíce spoléhali na hasičský záchranný sbor. Mezi prvními, kdo v obci přiložil ruku k dílu ve Stebně, byl poslanec Pavel Růžička, mimo jiné člen podvýboru pro Hasičský záchranný sbor a člen. Se starostou Miroslavem Brdou se ujali řízení odklízecích prací a lidem na místě pohromy radili, když to bylo potřeba.

Na žádost o pomoc poslance Pavla Růžičky z ANO přijel na inspekci do zasažených obcí i premiér Andrej Babiš. V obci si prohlédl řádění downburstu a přislíbil finanční a materiální pomoc. „Když jsem viděl, v jakém je obec Stebno stavu, poprosil jsem pana premiéra, aby přijel. Začal věci řešit ihned. Zařídil například, aby zdejší majitelé dostali od státu dřevo na opravu hospodářských budov,“ uvedl poslanec.

Den po jeho návštěvě na místo dojela také ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Spolu s ní ministry zemědělství Toman.

Pro server Naše Ústecko potvrdilo pomoc i Ministerstvo pro místní rozvoj: „Rozpočet není dělený dle postižených míst. Uspokojeni by měli být všichni, kteří budou žádat na obnovu obydlí,“ napsal tiskový mluvčí Vilém Frček. Nebude tedy problém s tím, aby někdo na dotaci z programu Živel nedosáhl.

Pomoc ze strany Lesů ČR platí i pro Ústecko. „Lidem z postižených obcí jsou připraveny pomoci Lesy České republiky. Na nový krov lidé dostanou až 50 metrů krychlových kulatiny na nový krov nebo finanční dar ve výši 100 tisíc korun,“ uvedla tisková mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová pro iDnes.cz

Dnes bude ve Stebně mobilní tým z ministerstva, který bude přímo na místě s obyvateli řešit náhradu škod.

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 04 črc 2021, 16:35

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... alo-669539
Levičák ohromil Twitter: Daň sto procent, zcela seriózně. Ptali se ho, jestli to není ještě málo
„Myslím, že by dědická daň měla být ve výši 100 %,“ zaznělo v příspěvku silně levicově orientovaného studenta na Twitteru a rozhořela se diskuse, která široce přesahuje běžný dosah sledujících. Příspěvek šokoval nejednoho z komentujících, a na jednom místě se tak v diskusi potkali ekonom Pavel Kohout, bývalý místopředseda Svobodných František Matějka či jaderný inženýr Marek Ruščák. A přišly i další „zajímavé nápady“. „100% dědická daň je málo. Měla by být minimálně 150 %, takže lidi budou muset napracovat půlku svého života ještě po smrti,“ zaznělo.

Na účtu studenta šířícího povětšinou silně levicové názory s přezdívkou lukyn, který je na této sociální síti sledován 715 lidmi a charakterizuje se jako „postmoderní neomarxistický žižekián s vlivem platóna, hegeliánské, marxistické dialektiky, freudovy psychoanalýzy a existencialistického absurdismu“, se objevil příspěvek, který dosti překročil jeho obvyklé přispěvatele. Obsahuje návrh, jak by podle něj měla vypadat správná dědická daň.

Výše dědické daně by byla dle levicově orientovaného studenta stanovena velmi jednoduše, vašim potomkům by totiž nejraději sebral úplně vše, a to do posledního haléře, jelikož by dědická daň činila stoprocentní srážku z veškerého majetku.

„Seriózně si myslím, že by dědická daň měla být ve výši 100 %, aby lidi donutila předávat si spíše vědomosti a zkušenosti ohledně dosažení úspěchu, a ne jen peníze a majetek jakožto výsledek toho úspěchu,“ míní student.
Seriózně si myslím, že by dědická daň měla být ve výši 100 %, aby lidi donutila předávat si spíše vědomosti a zkušenosti ohledně dosažení úspěchu, a ne jen peníze a majetek jakožto výsledek toho úspěchu.
— lukyn (@justlukynaround) July 2, 2021
Mnozí lidé zřejmě doufali, že jde o nějakou recesi, autor nápadu však přispěchal s dovysvětlením a na dotaz, zdali když „člověk celej život bude dřít, aby zabezpečil rodinu, ale stát mu to všechno ukradne“, odpověděl kladně. Děti si pak prý „svého úspěchu budou více vážit, než kdyby to všechno jen zdědili.
Člověk zabezpečí rodinu a naučí své potomky, aby jej dokázali vystřídat. Oni si pak svého úspěchu budou více vážit, než kdyby to všechno jen zdědili.
— lukyn (@justlukynaround) July 2, 2021
Na nápad s dosti netradiční mírou zdanění reagoval i expolitik František Matějka. Z příspěvku mladého studenta je dle něj jasné, že zřejmě dědit nebude. „A přitom stačilo napsat, že nemáte v rodině majetek, který byste zdědil,“ komentoval.

Twitterový komentátor a satirik Jiežibaba pak přišel s nápadem, jak návrh mladého studenta ještě více „vylepšit“. „Ne, to je málo. Měla by být minimálně 150 %, takže lidi budou muset napracovat půlku svého života ještě po smrti,“ zaznělo.

Bez reakce věc nemohl zanechat ani ekonom Pavel Kohout a připojil dosti jasný příspěvek: „Dědečku, co to děláte? – Sázím jabloně, chlapče. – A kdy budou jablíčka? – Až za hodně dlouho. To už tady nebudu. – A proč je tedy sázíte? – Aby levičáci měli co znárodňovat, milý hochu.“
- Dědečku, co to děláte?
- Sázím jabloně, chlapče.
- A kdy budou jablíčka?
- Až za hodně dlouho. To už tady nebudu.
- A proč je tedy sázíte?
- Aby levičáci měli co znárodňovat, milý hochu.
— Pavel Kohout (@KohoutPavel) July 2, 2021
Jaderný inženýr Marek Ruščák dodává, že by navíc návrh tradičně nejvíce zasáhl ty nejchudší. „Ti s větším majetkem by věděli velmi dobře, jak tu daň obejít, a nejvíce by to zasáhlo ty nejchudší. Kdyby tu taková daň byla, tak přesně vím už dnes, jak to udělat, aby ji moje děti nemusely zaplatit,“ podotkl.

V souladu s návrhem by dle dalších bylo vhodné, aby autor také vyzkoušel možnost podělit se se státem. „Já myslím, že by ti měli sebrat kapesné, ve výši 100 %,“ zněl jeden z návrhů.

Jeden z komentujících též připojil příspěvek s návrhem, který by mladého studenta zřejmě stál nemalé prostředky. „V rámci omezování negativních externalit by se měla zavést daň z levičáckých tweetů,“ zaznělo.

A závěrem došlo i na bilancování, kdy by mohl student propagující stoprocentní daň z dědictví možná pozměnit názor. „A víte, kdy zpravidla tyhle kokotiny lidi přejdou? V okamžiku, kdy si za svoje vydělaný peníze koupí opravdu něco hodnotnýho. Třeba byt nebo barák. Nebo auto, nebo cokoliv, co má nějakou cenu. Dejme mu čas vydělat peníze a mít děti. Sám změní názor,“ doufá ve svém komentáři uživatel Daniel Boček.
A víte kdy zpravidla tyhle kokotiny lidi přejdou? V okamžiku, kdy si za svoje vydělaný peníze koupí opravdu něco hodnotnýho. Třeba byt nebo barák. Nebo auto, nebo cokoliv, co má nějakou cenu. Dejme mu čas vydělat peníze a mít děti. Sám změní názor.
— Daniel Boček (@BocekMedia) July 2, 2021
To je budúci úspešný politik.

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 05 črc 2021, 16:50

https://echo24.cz/a/SP8mz/velky-uspech- ... 15-miliard
Velký úspěch plzeňské Škody: do Německa dodá tramvaje za 15 miliard
Plzeňská Škoda Transportation, výrobce vlaků, lokomotiv, tramvají, trolejbusů, autobusů a vozů metra ze skupiny PPF, získala dosud v Německu zakázky na téměř 150 tramvají do celkem devíti měst včetně velkých center jako je Bonn a Frankfurt. Jde o kontrakty téměř za 15 miliard korun a dalších soutěží v SRN se firma účastní. Na Západě získala ještě velké zakázky ve finských Helsinkách a Tampere. Skupina dosud vyrobila přes 1000 tramvají, největší zakázka 250 vozů byla do Prahy, řekl prezident největšího středoevropského výrobce kolejových vozidel Petr Brzezina. Západoevropský trh s Německem v čele považuje za velmi důležitý.

Dosavadní největší tramvajovou zakázkou za téměř sedm miliard korun je kontrakt pro tři německá města – Mannheim, Heidelberg a Ludwigshafen, které jsou propojené společnou tramvajovou sítí. „První z 80 tramvají bude hotová příští rok. Už je ve výrobě. Je to spolupráce s naší finskou společností Transtech, kde vyrábí určité části a další pak my tady v Plzni, kde se to montuje,“ uvedl Brzezina. V Plzni se dále tramvaj oživí a pak se odveze do Mannheimu, kde hned začnou testy. „Bude to v průběhu příštího roku. Pak musíme postupně dostat všechna schválení a homologace a předáme to zákazníkovi. V té době už poběží sériová výroba všech 80 kusů,“ řekl.
Tramvaje si objednala i tři města v Braniborsku

Druhou největší zakázkou téměř za tři miliardy korun, kterou získala skupina letos v únoru, je dodávka 45 tramvají do tří měst v Braniborsku, kde už jezdí škodovácké nízkopodlažní tramvaje ve městě Schöneiche. Vozy si dohromady objednaly Frankfurt nad Odrou, Branibor nad Havolou a Chotěbuz. Podepsaný je kontrakt na 24 vozidel s opcí na dalších 21.
„Dále už běží výroba tramvají do Bonnu,“ uvedl prezident. Tento kontrakt uzavřel podnik koncem roku 2019. Škoda Transportation tam dodá 26 tramvají ForCity Smart a má opci na dalších 12 vozů. Součástí jsou dodávky náhradních dílů po dobu 25 let. Výše zakázky může dosáhnout téměř čtyř miliard korun, první tramvaje tam budou v roce 2022.

„Účastníme se dalších tendrů v Německu a předpokládám, že tam budeme dál úspěšně působit. Teď jsme výrobně poměrně naplněni. A i když se rozšiřujeme, tak si hlídáme kapacity, aby byl růst přiměřený,“ uvedl Brzezina.

Skupina, která založila před sedmi lety v Německu dceřinou společnost Škoda Transportation Deutschland, tam dodala první vozy v minulých dvou letech do města Chemnitz, kde už jezdí všech 14 tramvají za necelou jednu miliardu korun.
Škoda Transportation je aktivní i ve Finsku

Kromě Německa je Škoda Transportation aktivní také ve Finsku, kde má dceřinou firmu Škoda Transtech, která dodává tramvaje do Helsinek od roku 2015. „Teď máme novou zakázku a dodáváme tam 23 tramvají nového typu do roku 2026,“ řekl Brzezina. Dále pokračují dodávky 19 vozidel do Tampere, kde už jsou první v testovacím provozu.
Tramvaje dnes podle něj představují 25 až 30 procent ročních tržeb skupiny, které loni přesáhly 11 miliard korun. Největší objem tvoří poslední roky vlaky a velké procento také modernizace a servis.
V Siemense by padali hlavy - keby neúspešní hrobári Škody a Tatry už neboli v penzii

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 05 črc 2021, 17:15

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... kce-669627
Zastavíme zvlčení na trhu práce. Ministryně Maláčová vyrazila do akce
Inspekce práce s cizineckou policií zahájily kontrolu ve 14 velkých průmyslových podnicích a v 58 agenturách práce a firmách, které poskytují smluvní služby.

Do akce s názvem Férová práce se zapojilo 253 inspektorů a 129 policistů. Zaměřují se na dodržování pracovních podmínek a zákoníku práce. Novinářům to řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

„Nejedná se o dílčí nahodilé akce, ale o systémovou snahu o to, abychom se ekonomicky vrátili po epidemii do normálního stavu... Kontroly budou pokračovat celé léto. Je to signál, že zákoník práce platí,“ uvedla ministryně.

Kontrola začala minulý týden. Inspektoři a cizinecká policie se zaměřili na strojírenské a potravinářské podniky či výrobce stavebních materiálů. Kontrolují také agentury práce a firmy, které na smlouvu zajišťují úklid a další služby, upřesnil šéf Státního úřadu inspekce práce Rudolf Hahn. Dodal, že kontroloři odhalili zatím 18 zaměstnanců bez řádných smluv a povolení a deset zaměstnavatelů, kteří bez oprávnění zprostředkovávali práci.

Inspekce za letošek eviduje přes 3000 podnětů. Loni jich za celý rok dostala asi 5800. Práci v minulém roce výrazně poznamenala epidemie, omezila fungování řady firem. Podle Hahna podněty míří nejčastěji na pracovní podmínky. Týkají se hlavně evidence pracovní doby, tedy začátku či konce práce, přesčasů, práce v noci a odměňování. „Nejedná se o prohřešek či administrativní pochybení. Pokud se pracovní doba řádně neeviduje, nedostanete takovou výplatu, jak máte. Dostanete méně,“ řekla ministryně.

Podle náměstkyně Ministerstva práce pro zaměstnanost Kateřiny Štěpánkové po rozvolnění protiepidemických opatření a s nastartováním ekonomiky podnětů přibývá. „Došlo zřejmě s pandemickou situací k jakémusi zvlčení na trhu práce. Cítili jsme potřebu, že musíme zakročit,“ řekla náměstkyně. Zdůraznila, že cílem kontrol není firmy obtěžovat, ale ochránit zaměstnance před nekalými praktikami. Ministryně pracovníky vyzvala, aby se se svými podněty na inspektoráty práce dál obraceli.

Podle šéfky resortu práce se kontrola připravovala několik týdnů. Maláčová v květnu navštívila sklady Amazonu v Dobrovízi, kde si prohlédla provoz a mluvila s vedením podniku i s odboráři. Na sociálních sítích pak kritizovala podmínky zaměstnanců. „Tenhle příběh bude mít pokračování. Porušovat práva zaměstnanců nejde, takže si na to ještě posvítíme,“ uvedla tehdy. Firma se proti kritice ohradila, informoval server Seznam Zprávy. Ministryně předkládá také novelu, podle které by se stanovily ve firmách kvóty na počet agenturních zaměstnanců. Tato norma se do voleb nejspíš nestihne.
ešte aby sa tak stihla :lol:
A ako vždy - inšpektori budú robiť, že robia.

Odpovědět