skflanker_ píše: ↑19 srp 2021, 22:15
Ad Il-112V = ešte je skoro - málo zverejnených info, na diskusiách kritizujú motor a vrtuľu = že to pripomienkovali už dávnejšie, pravdepodobne sa vrtuľa neprepla do režimu s najmenším odporom vzduchu a to v otáčke preklopilo celé lietadlo a už nebola možnosť záchrany, ...
Nechce se mi věřit, že by ten pád způsobila pouze nemožnost vypraporovat vrtuli na poškozeném motoru. Zvláště pak, když motor TV7-117 je turbovrtulový motor
s volnou turbínou.
Pozn. Volná turbína znamená, že motor má fakticky dvě turbíny - jednu pro pohon kompresoru (tj. vlastní činnost motoru), druhou pro pohon vrtule. Volná turbína je dutou hřídelí spojena s vrtulí tj. v případě vysazení motoru nevypraporovaná vrtule točí pouze touto hřídelí a volnou turbínou ... a to není zas až takový odpor.
Jak už jsem psal, pravděpodobnější mi připadá buď chyba pilotáže v té ostré zatáčce k letišti, a nebo spíš nějaký problém s mechanizací křídla poškozenou požárem (
30 vteřin otevřeného hoření je neskutečně dlouhá doba ... když v hangáru na Ruzyni shořela ta ATRka, netrvalo to ani dvě minuty a zbyl z ní jen ocas).
Pokud se v té zatáčce pokusili vysunout vztlakové klapky, což před přistáním museli, a vysunula se klapka pouze na vnějším tj. nepoškozeném křídle, pak by to mělo přesně tento efekt.
Pozn. V zatáčce se vnější křídlo urychluje (roste vztlak) a vnitřní křídlo zpomaluje (klesá vztlak). Pokud se navíc vztlakové klapky vysunou jen na vnějším křídle (což dále zvýší jeho vztlak), tak rozdíl vztlaků vnějšího a vnitřního křídla je tak velký, že uvede letadlo do rotace resp. převrátí ho to "na záda". A přesně to se dle toho videa stalo tomu Il-112V. Pokud tomu tak bylo, sebezkušenější posádka neměla šanci nehodě zabránit. Ne takto nízko nad zemí.
Samozřejmě to může být i kombinace všeho - požárem poškozená konstrukce křídla, nevypraporovaná vrtule, chyba pilotáže v tom stresu. Uvidíme.
"Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství."
-----------------------------------------
„Chovej v úctě ty, kdo hledají pravdu, ale pozor na ty, co ji našli." Voltaire