Odstřelovačské pušky

Odpovědět
Aaron Goldstein
Už nám nenapíše...

Re: Odstřelovačské pušky

Příspěvek od Aaron Goldstein » 28 led 2022, 09:27

Kvalita SVD vychází už z požadavků na její vývoj... Měla to být zbraň, se kterou bude umět efektivně zacházet i laik, který právě nastoupil do armády... Proto poloautomat, proto na bázi Kalašnikova... Proto jednoduchost... Proto výdrž...
Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...

Aaron Goldstein
Už nám nenapíše...

Příspěvek od Aaron Goldstein » 30 bře 2022, 14:31

Česká armáda má problém. Nové pušky selhávají
Česká armáda začala na začátku roku přebírat nové pušky pro přesnou střelbu CZ BREN 2 PPS, které byly součástí obrovské zakázky na ruční palné zbraně v celkové hodnotě 2,8 miliardy korun. Podle informací Novinek ze dvou nezávislých zdrojů ale už několik těchto zbraní při střelbách selhalo.
Nové pušky pro přesnou střelbu ráže 7,62 x 51 NATO od České zbrojovky mají nahradit zastaralé samonabíjecí odstřelovací pušky SVD Dragunov a SVDN-3 Tiger.
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/ce ... i-40392014

BartH8
Sponzor fóra

Příspěvek od BartH8 » 30 bře 2022, 15:06

Odpověď člověka ze zbrojovky.
Armáda používala špatné střelivo. Ví se o tom. Reklamaci nepodala.
Sláma u kravína,
herojom srala.

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 30 bře 2022, 15:10

Tak a teď ještě to "B". Jaké "špatné" střelivo a od koho? :idea:
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Zrození je ortel smrti, odložený na neurčito. Johann Nepomuk Nestroy
Lepší s Parkinsonem rozlít, než s Alzheimerem zapomenout vypít...

Aaron Goldstein
Už nám nenapíše...

Příspěvek od Aaron Goldstein » 30 bře 2022, 15:15

V článku je něco o rumunských nábojích... Prý byly silnější, než stejně rážované střelivo z Vlašimi...
Já to stejně považuji za problém zbraně... V konfliktu nebude čas vybírat od jakého výrobce se může použít střelivo... Tzn. stejně rážované střelivo by to mělo zvládnout odkohokoliv...

Polite
Redaktor - závislák :-)

Příspěvek od Polite » 30 bře 2022, 15:19

Cesky Bren kedysy na YT testoval aj nejaky Rus a tiez vtedy nedopadol dobre...ohodnotil ho ako odpad.
Chcel by som byť Stalinom. Nie preto aby som bol ako on. Ale preto, aby som vedel, či mohol konať inak...

Aaron Goldstein
Už nám nenapíše...

Příspěvek od Aaron Goldstein » 30 bře 2022, 15:25

Já tedy nejsem plánovač, ani logistik... Ale pokud je zbraň určena pro náboj 7,62 x 51 NATO, tak by měla zvládat použití tohoto náboje bez ohledu na výrobce...

Tohle spíš vypadá na takové typické české "šméčko" v zakázce... Zbraň má poddimenzované ústrojí... A aby to prošlo a nepřišlo se na to, tak se k tomu dodalo slaběji laborované střelivo z Vlašimi... S tím zbraň nevykazuje problém... Jakmile se však použilo střelivo jiného výrobce (pochopitelně laborované standardně), tak se problémy ukázaly...

Ale to pochopitelně jen spekuluji z dostupných faktů...

Skeptik
Sponzor fóra

Příspěvek od Skeptik » 30 bře 2022, 15:40

Aaron Goldstein píše:
30 bře 2022, 15:25
Já tedy nejsem plánovač, ani logistik... Ale pokud je zbraň určena pro náboj 7,62 x 51 NATO, tak by měla zvládat použití tohoto náboje bez ohledu na výrobce...
To jistě ... nicméně výrobce munice rovněž musí dodržet specifikace tohoto náboje.
A pokud rumunský výrobce překročil maximální stanovené množství prachu v nábojnici (max. povolený tlak), je možné, že takové náboje poškodí zbraň (pokud tato není naddimenzovaná).
Chtělo by to znát závěry expertýzy a ne jen závěry novináře.
"Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství."
-----------------------------------------
„Chovej v úctě ty, kdo hledají pravdu, ale pozor na ty, co ji našli." Voltaire

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 30 bře 2022, 15:55

Blbost - v boji nebudeš koukat, jaký náboj jsi právě dostal... :nahlavu:
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Zrození je ortel smrti, odložený na neurčito. Johann Nepomuk Nestroy
Lepší s Parkinsonem rozlít, než s Alzheimerem zapomenout vypít...

zmiri

Příspěvek od zmiri » 30 bře 2022, 16:12

Ježíš tak hlavně do boje se ta munice nakupuje napřed. A dodává se výhradně z vlastních zásob. Používáni ukořistěné munice je totálně o hubu. Takže v boji se budu koukat, odkud tu munici mám. Problém těchto standardů je ten, že to žádné standardy nejsou. Nic jako náboje 7,62 mm NATO řádně neexistuje. Mezi výrobci jsou rozdíly. Takže ano, může to způsobovat problémy. Je naprostá blbost předpokládat, že NATO má něco standardizováno. Je tam tolik vyjímek pod čarou :smich: Já vím, pro normální smrtelníky nepochopitelné, to by jste museli zažít. Např. každé pěší družstvo má mít přístroj pro noční vidění. Teoreticky to mají všichni, takže není problém nasadit amíka nebo čecha, mají přeci stejnou úroveň vybavení. Praxe, čech nasadit nejde, bo jako přístroj nočního vidění má dalekohled D-6, který je dle AČR povolená náhrada. Takže standard NATO splňuje :smich: Nekecám, zažil jsem na vlastní kůži při CREVALU (národní prověrka standardů NATO).
A v minulosti, zkoušky vz. 58 v SSSR. Munice byla ve varšavské smlouvě standardizována. Ale tehdy se to i opravdu zkoušelo. Při zkouškách byly problémy s funkčností tuším opět rumunských nábojů. Měli tvrdší zápalky a naše 58 s tím měla problém. Tehdy to vyhodnotili jako chybu munice, zbraň prošla. Jen je zajímavá shoda původu výrobce..
Nejlepší zaměstnání je být vojákem z povolání, v době míru.

Aaron Goldstein
Už nám nenapíše...

Příspěvek od Aaron Goldstein » 30 bře 2022, 16:18

zmiri píše:
30 bře 2022, 16:12
Používáni ukořistěné munice je totálně o hubu.
Jen douška... Tohle není ukořistěná munice... Je to výrobce náboje 7,62 x 51 NATO jako každý jiný...

S tou absencí standardu to vidím jako zadělání si na pěkný průser, ale vlastně to ani nepřekvapí...

zmiri

Příspěvek od zmiri » 30 bře 2022, 16:33

Tak on to je pozůstatek minulosti, poplatné době vzniku paktu. Tehdy to NATO vzniklo jako dobrovolné sdružení států se stejnými cíli. Nebylo třeba nikoho nutit, předpokládalo se, že ty státy se budou vyzbrojovat dobrovolně, že v té oblasti udělají maximum sami od sebe. Takže ty standardy vznikly jako takový etalon, jak by to mělo vypadat. Takový ideál, který by se měl dosáhnout. Ale muselo se zohlednit ekonomický postavení státu, ne každý člen si to mohl dovolit. Takže tam byly možnosti výjimek. No a po pádu východního bloku to vzalo jiný směr, armády se staly jen záminkou k čerpání veřejných prostředků. No a dle toho to dnes vypadá :wink:

kenavf
Sponzor fóra

Příspěvek od kenavf » 30 bře 2022, 17:58

Asi som príliš "skazený" v automotive ale:
Ak niečo pomenujem ako štandard NATO tak výsledný výrobok má splňovať dané parametry s predpísanou toleranciou.
Tak isto aj puška(BREN) má splňovať určité parametry aj s rezervou. Takže by sa nemala odporúčať do šrotu po pár nábojoch s hornou okrajovou toleranciou čo sa týka tlakov.
A ak obdržím zásielku od akéhokoľvek dodávateľa munície ktorý deklaruje štandard NATO, tak je treba aby výrobca v prípade potreby bol schopný predložiť skúšobné protokoly. Výrobca musí byť certifikovaný nejakou nezávislou auditorskou spoločnosťou ktorá overuje systémy kvality výrobcu a jeho schopnosť ich dodržať s predpísanou rezervou.
Samozrejme i tak sa pri doručení dodávky námátkou vyberie dostatočný počet výrobkov(nábojov) ktorá sa dajú otestovať a podľa toho sa dodávka príjme alebo vráti.

Ak sú niektoré náboje zámerne odlišné od štandardu, že sú zámerne výkonnejšie, tak to musí byť explicitne na baleniach vidieť, aby nedošlo k neúmyselnej zámene.

Toľko teórie, prax je určená výškou obolusu.
"Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek".-T.Baťa.
"Jediné čo potrebujú nečisté síly k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič." -Edmund Burke.

zmiri

Příspěvek od zmiri » 30 bře 2022, 18:12

Už jsem to psal, tak ještě jednou. Hlavní problém standardů NATO je ten, že to standardy nejsou :wink:

Polite

Příspěvek od Polite » 30 bře 2022, 18:33

Ak co len jeden vyrobca vyraba standardizovane naboje neštandardne, tak standard neexistuje!!! Kludne moze byt standard popisany na hodvabnom papieri a zlatym pismom. A teda sa moze pouzivat len overena a schvalena municia. Ina je nebezpecna...tu niet o com diskutovat.
Chcel by som byť Stalinom. Nie preto aby som bol ako on. Ale preto, aby som vedel, či mohol konať inak...

kenavf
Sponzor fóra

Příspěvek od kenavf » 30 bře 2022, 18:38

V tom prípade sa musí výrobcovi odobrať certifikát kvality(odoberie certifikačná auditorská firma) a nesmie sa uňho nakupovať.
"Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek".-T.Baťa.
"Jediné čo potrebujú nečisté síly k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič." -Edmund Burke.

Skeptik
Sponzor fóra

Příspěvek od Skeptik » 30 bře 2022, 18:41

Standardizujeme houfnice na ráži NATO ... 155 mm. Smíme do Ceasarů použít jakoukoli munici ráže 155 mm?
Ani náhodou. Jen tu certifikovanou.

Před cca 2 lety proběhla proUSA médii "skandální" zpráva o nekvalitě ruských tanků T-90S pro Indii. Jednomu z nich se při výstřelu prakticky utrhla hlaveň.
Následně se zjistilo, to už se ale u nás neuvádělo, že Indové zkoušeli munici vlastní výroby. Pokud si to správně pamatuji, byl problém v tom, že pro výmetnou nálož použili sice správné množství prachu, ale s jinou charakteristikou hoření.

A nakonec vlastní zkušenost. Kdysi jsem se věnoval sportovní pistolové střelbě ... včetně rychlopalby. Pro tu se používala upravená pistole Margolin s duralovým (lehkým) závěrem a střílelo se samozřejmě střelivem 0.22 Short. Ta Margolina byla upravena pro střelivo stanoveného výkonu. Trenér jednou sehnal Shorty z nějakého pochybného zdroje ... za polovinu ceny. Jakože na trénink dobrý. Na konci tréninku (vystříleno asi 100 ran) jsem zjistil, že mám u pistole roztržený závěr v místě pinu. Ještě pár ran a závěr by mi vyrazil zuby :sad:
"Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství."
-----------------------------------------
„Chovej v úctě ty, kdo hledají pravdu, ale pozor na ty, co ji našli." Voltaire

Polite

Příspěvek od Polite » 30 bře 2022, 18:42

Lenze v ramci EU to vyvezu do Estonska a prebali nejaka sro. A sup mas opat europske standardne EU naboje...
Kaslat na certifikát...brat len od overeneho vyrobcu...

praxus
Samostatný redaktor

Příspěvek od praxus » 30 bře 2022, 18:44

Tak ono to je tak že máš náboj 7.62x51 Nato a náboj .308 , který jsou jako by totožný ,ale nejsou....jsou tam rozdíly v setinách ,ale jsou a nejsou tam bezdůvodně,.... stejně jako .223 a 5.56x 45 Nato , a jelikož jsou tyhle rozdíly minimální a protože muničky dělají jak armádní tak civilní produkci tak se na tolerance sere a udělá se nějaká průměrná pro oba typy....a vono to pak nemusí fungovat :snaha:
Vetšinou je vám to u opakovaček jedno, tam to nepoznáte ,ale některý samonabíječky jsou na tohle absolutně alergické , stačí trochu jiná navážka prachu a už to nepřebíjí jak má...nebo vůbec nebo to trhá hilzny atd.
A ano rumunský střelivo je tím vyhlášený takovej Romak může střílet jen jejich střelivo s lehkou střelou ( kdo to bude za války řešit každý vezme první patron co tam vleze, nejspíš do kulometu ) , no a když tam dáte jiný za chvílku praskne rám .....

homer
Sponzor fóra

Příspěvek od homer » 30 bře 2022, 18:45

Naivne jsem si myslel, ze vojenske strelivo bude "CIPovane", tak jak je to dobrym zvykem u civilniho streliva :shock:

Odpovědět