Vidlákovo kydání...

Zamčeno
homer
Sponzor fóra

Re: Vidlákovo kydání...

Příspěvek od homer » 07 pro 2022, 13:20

VIDLÁKŮV TÝDEN Proč je tak drahé pečivo? „Chleba je už dneska běžně k vidění za padesát korun. Zemědělec dostane za kilo obilí sedm korun, vy zaplatíte za kilo chleba skoro padesát a z toho je určitě dvacet korun marže obchodníka,“ počítá moravský bloger a hospodář vystupující pod pseudonymem Vidlák. ParlamentnímListům.cz pravidelně referuje o tom, kdo vydělává na vysokých cenách potravin. „Samozřejmě, smlouvy o cenách jsou přísně tajné,“ uvádí i dnes. Věnuje se i mládeži, která chce zakazovat jíst maso. A prezidentské volby? Nechuť volit Babiše dle něj vynese na Hrad Danuši Nerudovou.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/r ... dlo-722676

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 08 pro 2022, 06:40

Ženy za život
by Vidlák 7 prosince, 2022

Když jsem publikoval svůj článek o tom, že své děti do války nedám, spustila se i jiná reakce, než ta Cemperova. Nevyskočili jen udavači a samozvaní cenzoři, kteří bdí nad bezpečím ovčanů, aby se náhodou nedozvěděli něco zneklidňujícího. Nepřišel jen jednotný ryk naší mediální fronty, že jsem dezinformátor, naše armáda ve skutečnosti nic nechystá a všechno by bylo v nejlepším pořádku, kdyby tu pořád někdo nenarušoval klid na práci.

Nepřišla mi jen obrovská podpora, stovky komentářů, mailů, sdílení, kopírování a přeposílání. Neskončilo to jen hlasitým křikem na sociálních sítích, neskončilo to celou řadou dalších literárních a audiovizuálních dílek. Neskončilo to jen vyšší čteností mého blogu.

Objevily se ženy, které si přečetly nejen můj článek, ale také reakce na něj. Přečetly si Cemperovo vysvětlování, shlédly Řehkovu armádní tiskovku, zamyslely se nad tím a řekly si, že Vidlákův cenzurovaný článek je blíž pravdě, než celý generální štáb i s četařkou Babinčákovou.

Řekly si, že není možné mít odvahu jen na fejsbůku, kde je snadné zvednout pěst, pohrozit mocipánům a varovat je, že se nemají pouštět do křížku s matkami, protože tohle nevyhrál ani Brežněv. Řekly si, že je třeba fejsbůk přetavit ve skutečnost. Řekly si, že virtuální matky nestačí, je zapotřebí ukázat politikům skutečné ženy z masa a kostí, které mají děti, vnuky i manžely a nemíní o ně přijít. Je třeba ukázat, že nešlo jen o internetové řečičky, že znepokojení nad kroky vlády je skutečné… zkrátka a dobře, je třeba vyjít na ulici.

A tak se ke mě dostal leták o pochodu z Vyšehradu na Letnou. Na tuto sobotu 10.12.2022. Ženy za život. Ženy, které mají syny, vnuky a muže, které nechtějí dát za potravu dělům. To víte, že jsem si hned popovídal s organizátorkami a slíbil jim podporu.

Holky to nebudou mít jednoduché. Celá akce je dost narychlo. Nesvolávají to už dva měsíce, nemají ani zdaleka takový dosah, jakým disponují organizátoři demonstrací Česka na prvním místě. Ani nemají žádný plán, jak si vezmou republiku zpátky. Prostě jen chtějí ukázat, že kdyby démon války začal brát, tak se budou bránit tak, jak to umí jen máma.

Ono totiž nechybělo moc. Kdyby se nám Joe Biden blbě vyspal a řekl, že do Polska přiletěla ruská raketa, tak prostě byla ruská a dneska už by možná nemělo smysl něco říkat, protože naši synové už by byli na cestě za svými pěti minutami vojenské slávy někde na Donbase. Tohle nám řekli jasně, v případě války NATO s Ruskem bychom byli účastníky konfliktu od první (do desáté) minuty. Naštěstí se kolektivní Biden rozhodl, že si chtějí ještě užít své peníze i jachty a tak se konec světa nekonal. Ale bylo to o fous a ti naši by do toho šli.

Proto si holky řekly, že to tak prostě nemohou nechat.

Počítají s odmítavými reakcemi. Jen poslaly do světa svůj leták, už se dozvěděly, jaké jsou kolaborantky, které nechápou svatý úkol západní civilizace, porazit mongoloidní hordy z východu. Očekávají, že se jim dostane posměšků i urážek. Očekávají, že si na ně každý troufne, každý si otevře hubu a bude je dehonestovat, jak to jen jde. Přesto půjdou. I kdyby jich bylo málo, i kdyby je nikdo nepodpořil.

Protože o životy jejich synů se nesmlouvá. O životy dětí se bojuje.

Hele, doteď jsme dělali protesty my muži. Taky jsme si u toho dost honili ega, vymýšleli jsme plány, jak změnit svět, vymezovali se vůči jiným plánům na totéž, dělali velká gesta, natáhli jsme si tam hodně udělátek na zesílení zvuku i obrazu, přidali jsme záznamová zařízení, abychom jednou měli na co vzpomínat… A také jsme se řádně pohádali o zásluhy.

Možná je načase, aby šly naše ženy. Bez velkých plánů, velkých vizí, bez manifestů a bez lídrů, kteří by si nárokovali čelní místa. Možná to chce, aby šly naše holky a ukázaly prachobyčejný vzdor. Aby prostě ukázaly vztyčený prostředníček všem vládním lokajům a ukázaly, co si myslí o válečném nadšení některých spoluobčanů. Aby ukázaly, že když se teď nebojí vyjít na ulici, tak se za mobilizace nebudou bát poprat se s odvodními komisaři. Aby ukázaly, že mateřský pud a láska jsou silnější než vlastní život. Žádné plány na pád vlády, žádné politické vize. Jen odhodlání bránit svoje děti.

Poznávací znamení je bílá šerpa nebo stuha. A také budou mít růže na rozdávání. Aby ukázaly, že pro své děti dají klidně i vlastní krev.

A tak vás chci vyzvat, abyste přišli. Nebo možná lépe, abyste přišly. A my muži bychom tam měli být taky, kdyby si na holky chtěl někdo dovolovat… Tentokrát nejde o množství. Nejde o sto tisíc lidí na Václaváku. Nejde o politiku. Holky prostě jdou říct těm nahoře, že jim pro jejich válčení děti nedají. Bez ohledu na následky. To stojí za podporu.

Leták
https://www.litterate.cz/wp-content/upl ... -zivot.jpg

https://www.litterate.cz/zeny-za-zivot/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 09 pro 2022, 05:51

Remarquovský pocit by Vidlák 8 prosince, 2022

Já bych to vlastně ani neměl říkat, protože mě zase budou obviňovat, že kopu za Rajchla, ale bez tohoto úvodu to nepůjde. Byl jsem se totiž tento týden podívat na další „spanilé jízdě“ strany PRO. Jihomoravská buňka PRO je velmi aktivní, takřka všichni se už u mě doma dávno vystřídali, já to k nim nemám daleko, a tak jsem už poněkolikáté přijal jejich pozvání. Koneckonců, už dávno jsem avizoval, že budu Rajchla sledovat, a jednou vidět je lepší než sto hlášení.

Hele, on má pokaždé plný sál. Tentokrát to začalo v šest večer a končilo to v deset. Čtyři hodiny. A čtyři hodiny to lidi poslouchali a bavilo je to. A pak ještě hodinu pokračovala neformální debata. Stejné složení lidí jako na demonstracích. A stejná nálada. V jedné vesničce u Břeclavi. Sokolovna natřískaná, že se musely donést další židle.

Co vy ostatní? Máte také plné sály? Také už objíždíte každou díru v republice několikrát týdně? Měli byste.

Já to nepíšu jako reklamu na PRO, spíš jako ilustraci toho, co se v naší zemi děje. Před rokem by v té sokolovně bylo dvacet lidí, z toho deset členů krajského vedení. A teď… starší osoby nižšího vzdělání si mezi sebou nějak vyšeptají, že přijede Rajchl, naplní sál, tři hodiny poslouchají, tleskají a baví se, pak ještě hodinu diskutují a pak Rajchla nechtějí pustit domů. To už prostě není náhoda. Jestli za těchto okolností nemají i ostatní neparlamentní straničky plné sály, tak je to organizační neschopnost, nikoliv nechuť obyvatelstva.

Já jsem tam tak seděl a měl jsem pocit, jako bych seděl v některém z Remarquových románů, když popisoval dvacátá a třicátá léta ve Výmarském Německu. Ne, není to ještě stejné, ale už chápu, proč se tehdy stalo to, co se pak stalo. Oni také měli inflaci, také měli neschopnou vládu, také byli poražená země, která musela dělat na vítěze. A v obyčejných lidech kvasil vztek. Přicházeli o všechno a v Berlíně se tančilo. Hyperinflace zlikvidovala úspory a jednání o zvýšení důchodů se táhla půl roku přesně stejně, jako to dneska dělá ministr Hýkela, když slavnostně oznámí, že se podařilo dojednat termín setkání.

Dneska ještě nemáme hyperinflaci a nezaměstnanost se teprve rozjíždí, ale už to prostě bylo cítit. Lidi přišli, protože už to není abstraktní boj za abstraktní svobodu. Když člověk přichází o svobodu, tak se to blbě kvantifikuje. O kolik svobody jste přišli díky lockdownům? Kolik svobody jste ztratili zavedením nouzového stavu? Jak kdo, jak kde. Ale je to ještě 80% svobody, nebo už jen 30%?

Zato naprosto přesně víte, o kolik peněz jste přišli díky Fialově drahotě. Naprosto přesně víte, o kolik víc vás stojí energie díky neschopnosti vlády s tím něco udělat. Každá cenovka, každý účet, každá faktura vám to ukazuje jako ohnivým písmem. Už teď to plní sály. Co teprve, až se to projeví ještě víc. Tenkrát v Německu lidé také začali být hodně političtí a chtěli řešení. A stejně jako tehdy, na vině nebyla silná vláda dělající chyby, ale slabá vláda myslící to dobře.

Tohle přece Babišovi nikdo nemůžeme upřít, ne? Když byl premiér, tak zaváděl covidová opatření, která lidi nesnášeli. Zaváděl nouzové stavy, které lidi nechtěli. Dělal spoustu nepopulárních opatření a dělal je naprosto nesmlouvavě. Ale jediné, co neměl pod kontrolou, byl virus. Jinak to pod kontrolou měl. Měl přehled, tvrdou rukou měnil ministry, posílal policajty na kontroly… zaklekával na firmy, zavedl EET, ale také valorizoval důchody a zvyšoval přídavky. Babiš nebyl slabá vláda. V podstatě si poradil i s opozicí, která na něm nenechala nit suchou, vedl celkem vyrovnaný boj s médii a snažil se do nějaké míry manévrovat i v Bruseli. Ano, nakonec se stal nepopulárním, ale nepůsobil slabě.

Chvilkaři sice dostali na Letnou tři sta tisíc lidí, ale dál to nevedlo. Všechny ty avizované spanilé jízdy na venkov, jak budou chudákům pomýleným vysvětlovat, co je pravá demokracie, to vzalo velmi rychle za své. Jednak by dostali po hubě a jednak by na ně nikdo ani nepřišel. Lidi nepřicházeli o peníz, Babiš nebyl slabý na ulicích byl pořádek, těžkooděnců bylo všude dost.

Pak přišel Fiala a během jednoho roku dokázal ukázat celému národu, koho poslouchá. Na to musíte mít vskutku politický talent, abyste řekli veřejně, že se o českých drahých energiích pojedete poradit s německým kancléřem. Co mu tak asi může Scholz říct? Řekne mu, ať Česko odejde z lipské burzy, protože v té chvíli bude mít elektřinu levnou a Německo mnohem dražší? Dovedu si představit ledacos, ale na tohle fantazii nemám. Stejně tak nechápu, jak se máme dohodnout s Bruselí na tom, aby z naší země neodcházely dividendy… Vždyť jsme jejich krmelec. Jejich zájem je, aby to tak zůstalo, a přesně podle toho budou Fialovi radit.

Nevím, jak to řešil Babiš… je pravděpodobné, že si zřejmě moc na Merkelovou dupnout nemohl, ale alespoň se pokoušel. Musely přijít Vrbětice, aby se začalo ukazovat, kdo je tady v zemi pánem… Ale ani to nestačilo. Abychom zjistili, jak na to jsme, to musel přijít Fiala a poklonit se našim protektorům dobrovolně a s radostí.

A je to tu – českovýmarská republika. Slabá vláda sloužící vítězům. Proč lidi plní sály? Proč demonstrují na náměstích? Protože jsme poražená země a naše vláda se odkopala ve své závislosti na západních protektorech. „Nemůžeme jinak,“ řekne nám Fiala. Ale lidi chtějí, aby to šlo. Lidi prostě budou hledat někoho, kdo neví, že to nejde, a tak půjde a udělá to.

Výmarská republika nedojela na silnou a pevnou ruku. Dojela na slabou vládu a aroganci vítězů. Dojela na neschopnost a neochotu řešit problémy obyčejných lidí. Dojela na to, že její vláda dovolila drancování běžného středostavovského Němce. A bylo úplně jedno, že pak povolávali policii i okleštěné vojsko ve snaze zjednat pořádek. Jednoho dne toho lidi měli prostě dost a nebyli k zastavení. Ani tehdy jim nepomohla žádná cenzura ani mimořádná opatření.

Ne, u nás to ještě nenastalo, ale Fiala, to je jak reinkarnace Heinricha Brüninga. Také vládne v pětikoalici, také si musí pomáhat různými nouzovými nařízeními, a s demokracií to má společného míň a míň. Také se tehdy snažili kriminalizovat odpůrce, ale dosáhli jen toho, že povstávali odhodlanější bojovníci a větší sekáči. Také tehdy požadovali po národu oběti a odříkání a dosáhli jen toho, že je lid začal nenávidět až za hrob.

Přitom řešení existuje – použilo se po Druhé světové válce – stabilita a prosperita. Když se lidi mají dobře, tak nemají důvod demonstrovat. Když mají lidi svobodu, tak bývají vynalézaví a kreativní. Když jsou lidé vynalézaví, tak na tom vydělají všichni. Takhle to tehdy spojenci vykoumali. Až mnohem později z toho udělali předmět na vysoké škole a začali se dohadovat, co přesně způsobilo těch třicet zázračných poválečných let. Na začátku byla prostě jen ta strašná zkušenost, že když uvrhnete lidi do bídy, tak se vám to nakonec vymstí.

Zatím se jen volá po změně a předčasných volbách. Nikdo z politiků, kteří teď objíždějí republiku, nehlásá, že demokracie je přežitek a za všechno můžou židáci. Zatím se nevolá po převratu, ale po předčasných volbách. Ano, už se mluví o frustraci, ale ještě není tak velká, aby byla demokracie odkopnuta na smetiště. Vlastně, pokud by se Fiala začal bít za český národ a českou zemi, zřejmě by dost ubylo chuti, ho vynést v zubech.

Ale pokud budou pokračovat v tom, že lidi, co nemají na energie, jsou dezoláti a proruská pátá kolona, pokud budou dělat opatření na vypínání webů, pokud budou kriminalizovat tribuny lidu, pokud budou tvrdit, že za všechno může Putin, tak toho démona nakonec vyvolají. Jestli budou potlačovat stále zesilující názor, že jdeme do háje, jestli nezačnou skutečně řešit problémy obyčejných lidí, pokud budou říkat, že Rajchl či Okamura nepatří do české politiky, tak přijde někdo jiný. Někdo, kdo se fakt nezakecá. Někdo, kdo pak vyhlásí, že svoboda spát pod mostem, není žádná svoboda a režim, který to dovolí, je režim zločinný, i kdyby se stokrát zaklínal demokracií. Nebo v krajním případě řekne, že je-li toto demokracie, tak pryč s ní. Přijde někdo, kdo řekne, že řešením nejsou volby, ale Vůdce. Přijde někdo, kdo pak využije všechny ty cenzurní mechanismy proti těm, co je zaváděli.

Teď ještě stačí volby, které trochu pootočí kormidlem. Teď se v sálech mluví změnách v politice. Teď ještě se mluví o naději, která se zhmotní nejpozději po volbách. Teď ještě všichni nabízejí demokratická a zákonná řešení. Teď je východiskem, skončit s lokajskou politikou vůči Německu i Bruseli. Ještě pořád je východiskem pár kroků zpět, aby se dalo znovu vyrazit kupředu.

Ale jestli bude vláda mermomocí pevně držet tenhle kurz, tak se jim podaří totéž co Brüningovi. Mají k tomu našlápnuto.

https://www.litterate.cz/remarquovsky-pocit/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 10 pro 2022, 06:47

Ne, své syny vám nedám

by Vidlák 9 prosince, 2022

Přátelé, nemožné se stalo skutkem.

Zajisté jste zaregistrovali odkaz na německou protiválečnou píseň, kde rodiče zpívají, že své děti pro válku nedají. Jeden můj čtenář ji přeložil do češtiny a rovnou i nazpíval. Jmenuje se Qíla a já mu vzdávám hold.

Myslím, že se holkám k dnešní demonstraci bude hodit.

Zde je text a pod textem je i nazpívana:

Myslím, že bych vám teď měl dát vědět.

Nečekat a napsat vám to sám.
Do registrů nemusíte hledět.
Hlásím rovnou, že dva syny mám!

Miluji je oba, chci vám říci.
Víc než můj zrak, víc než život sám
Oni pro vás nezvednou zbraň k líci!
Ne, své syny vám nedám!
Ne, své syny vám nedám!

Mít úctu k živému jsem jim vštípil
I Cenu každého života znát
Odpouštět a milosrdný býti
Všechny boží tvory milovat

Nesnaž se je kazit nenávistí
Žádné tvé cíle čest či povinnost
nedonutí do války je jíti
Ne toho všude bylo dost.
Ne toho všude bylo dost.

(Určitě jsem pro tohle, já matka)
Určitě ne pro tohle je matka
(Nepřivedla je na svět s bolestí)
Nepřivedla na svět s bolestí
Ne pro vás a ne pro vase jatka.
Probděla jsem noci v neštěstí. /
Probděla dost nocí v neštěstí

Zoufale jsem stála u postýlky / Zoufale tam stála u postýlky
Snad nemoc malých dětí překonám.
Až vyčerpání přervalo ty chvilky.
Ne, své syny vám nedám!
Ne, své syny vám nedám!

Nebudou tu pochodovat v řadách
Do posledního z nich bojovat
Na zmrzlé zemi hořet v krutých vřavách
Zatímco vy tu chcete hodovat.

Ochránit své děti jako táta
To je hlavní povinnost, co mám.
I proti vámi, ta povinnost je svatá
Ne, své syny vám nedám!
Ne, své syny vám nedám!

Naučím je nenechat se zlomit
Odolnost a nepoddajnost znát.
Proti vašim rozkazům se bouřit
Před kýmkoliv vždycky rovně stát.

Naučím je jít si vlastní cestou.
Jak neleknout se výhružek, to znám.

Svůj osud ať si sami jen rozhodnou
Ne, své syny vám nedám!
Ne, své syny vám nedám!

A to s nimi raději někam zmizím
než zotročit je ve vaší moci
daleko až někam k zemím cizím
bez prostředků jak zloděj, v noci

Máme jenom tohle krátké žití
Do očí ti to teď přísahám
Že je nedám pro vás zahubiti
Ne, své syny vám nedám!
Ne, své syny vám nedám!

https://www.litterate.cz/wp-content/upl ... edam-2.mp3

Holky, držím vám palce a strašně lituji, že tam nejsem s vámi.

https://www.litterate.cz/ne-sve-syny-vam-nedam/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 11 pro 2022, 00:21

Braniboři v Čechách by Vidlák 10 prosince, 2022

Včera jsem měl zase jednou štěstí, které bych si klidně odpustil. Potkal jsem se s bývalým kolegou z práce. Byla to naprostá náhoda, došel jsem si na oběd a koho v restauraci nenajdu… Náš bývalý elektrikář tam zdolává smažák… Odešel od nás před dvěma roky v té nejlepší době k ČEZu. Respektive k jejich distribuční firmě. Má se tam hodně dobře, jeho plat je možná dvojnásobný oproti tomu, co měl u nás, ale víc se nadře a když někde spadne vedení, tak se nikdo neptá, jestli prší, mrzne, nebo je svátek.

Dali jsme se do řeči, ptám se ho, jak se mu vede… Narodilo se mu dítě, doma jsou všichni zdrávi…. ale celou dobu se mi zdálo, že je nějaký smutný. Prý uvažuje o tom, že tam u ČEZu skončí a jestli bych nevěděl o nějaké elektrikářské práci jinde… Ptám se ho proč? Vždyť takové místo je sen každého dělníka. Velmi solidní plat, veškeré přesčasy a příplatky zaplacené do poslední koruny, několikrát ročně bonusy, dovolená navíc, příspěvky na rekreaci… a teď přece dostal těch šedesát tisíc odměny, co prý ČEZ dával každému zaměstnanci.

„Víš, proč nám to dali?“ ptá se. „Protože už měsíc nedělám skoro nic jiného, než chodím odpojovat elektroměry…“

Prý to už přestává dávat psychicky. V noci prakticky nespí…

Nejhorší jsou prý ty brečící matky, které ho prosí, aby ještě deset minut počkal, že ještě rychle alespoň dovaří poslední oběd. Nebo babičky, které se ho ptají, co mají dál dělat… Na jižní Moravě žijeme všichni ve větších či menších vesnicích. I Brno je jen řada dědin, propojená šalinou. Máme tu více domů a méně sídlišť. A on teď jezdí a odpojuje a odpojuje. Tu někoho, tam někoho.

Už na něj lili horkou vodu, jakýsi strejc na něj vzal dřevěnou tyč… prý je teď od prosince posílají ve dvou, protože to přestává být sranda…

Samozřejmě, skoro všechno jsou buď osamělí důchodci nebo samoživitelky. Ti se nemohou bránit a nemají žádnou možnost svoji situaci změnit. Takže trocha marného vzteku, pláč a sem tam nějaký zoufale zbytečný pokus o obranu.

Říkal, že v call centrech, nebo na kontaktních místech, že tam už se ve velkém žerou antidepresiva. Člověk se může zatvrdit, když přijde jedna plačící mamina. Vydrží jich i deset. Ale když přichází jeden případ za druhým, den za dnem už dlouhé týdny, všechno je jak přes kopírák a ještě jich den za dnem přibývá, tak to prostě není k vydržení. Navíc si stále lépe dovedete představit, že brzy tam můžete stát taky…

Máme tu znovu Branibory v Čechách. Akorát už nemusejí posílat drancíře na koních. Udělá se to přes lipskou burzu a špinavou práci pro ně uděláme sami. Pokrok nezastavíš. V koncentrácích se o kázeň také starali víc kápové než dozorci. Najednou Čech Čechovi odpojuje elektroměr, protože Helmut byl debil a zničil si svoji energetiku, ale naštěstí nás ekonomicky obsadil a teď se mu ohromně hodí naše elektrárny, které se postavily právě z daní těch babiček, kterým teď odpojují proud, protože mají vyšší zálohy než důchod.

Poslouchal jsem ty historky a zařekl jsem se, že ode dneška už Fiala není Petro Ihorovič, ani Signál I. Doteď jsem si z něj hlavně dělal srandu. Ale odteď je to úplně normální Kápo Fiala. Vězeňský mundůr, úklona směrem k jeho pánům a hůl pro své spoluvězně. Neměl jsem ho rád od začátku, ale po včerejšku se mi začal vysloveně hnusit.

Zase je to jako vždycky. Silní si svoje zájmy nějak ohlídají a tak se ožebračují ti nejslabší, kteří nemají žádnou možnost se bránit. Nemají dokonce ani to, co máme my – jeden druhého. Tihle lidé nejsou na fejsbůku, nečtou, mají jiné starosti, než číst Vidláka, koukat na Vrabela nebo se pídit po konzultačních hodinách Jindry Rajchla. Nemají nikoho, kdo by je alespoň sdružil do jedné sebranky. A teď už nemají ani elektřinu.

Navíc se za to ještě stydí. Takhle dokonale je to dneska zařízené. Oni vás oberou na kost, připraví vás o všechno a ještě zařídí, aby to vypadalo, že ta bída je vaše vina.

Tož jsem kolegovi řekl, ať alespoň odkazuje na mě. Že to není žádná velká naděje, protože nic nejsem, nemám žádnou reálnou moc s tím něco udělat, navíc brzy budu další na řadě… ale budou alespoň vědět, že v tom nejsou sami a že jejich trable někoho zajímají a jsou tu ještě takoví, kteří se snaží dělat něco víc, než jen lamentovat, že se nic udělat nedá a všechno je zbytečné.

Já vím, že mě čtou v SPD. Čtou mě i v ANO. Vím, že i sám Andrej občas hodí očkem na Vidlákovy kydy. Vím, že mě čtou na všech ministerstvech a s netajenou nenávistí mě čte i spousta libtardů a přejí mi všechno nejhorší. Ale nemohl by proboha teď někdo jít a pozastavit to? Nemohl by někdo vydat rozkaz, aby s tím odpojováním alespoň počkali, když už nic jiného? Fakt právě teď musíte ukazovat tvrdost a nesmlouvavost? Píšu vlastně to samé, co Mikuláš Minář.

Fakt chcete, aby ti nejohroženější a nejchudší dostávali na Vánoce dárek v podobě odpojené elektřiny?

Zastavte to. Udělejte moratorium. Řekněte těm klukům elektrikářským, ať s tím teď přestanou. Když jsou ty Vánoce…

A vy, co máte tolik peněz na tank Tomáš, co kdybyste založili nějaký fond a začali za staroušky a osamocené mámy platit zálohy? Nebo tu máme peníze jen na kanóny?

Vykašlete se na zákony. Vykašlete se na spravedlnost, ale udělejte prostě milost. Zastavte to odpojování. Přesťaňte s tím. Pište si do účetních uzávěrek, co chcete, dál si hoňte triko, jak skvěle zvládáte situaci, blýskejte se před kamerami… ale zastavte to. Teď hned. Přestaňte dávat takové dárky. Nebo to (s vámi všemi) špatně dopadne.

A vy v opozici, kteří se bijete v prsa, že bojujete proti této vládě… běžte, vylezte na pultíky a před kamery a začněte o tom mluvit. Všude. Ať to nejsem jen já, kdo se (marně) pokouší někoho zastat. Jsou přece Vánoce. To se i na západní frontě zastavila palba, tak neříkejte, že nemůžete na chvíli přestat účtovat.

Vy mocní! Zařiďte, ať si ta slavná Čistá Energie Zítřka udělá nový Vánoční reklamní klip, že poslední tři týdny roku zaplatí elektřinu za všechny domácnosti ze svého a pozastavuje všechno vymáhání a devastování. Že se to bude řešit až v novém roce. Ať alespoň teď mohou všechny ty mámy napéct cukroví a alespoň na chvíli zapomenout na starosti. Ať se babičky mohou těšit na vnoučky a nepředstírat nemoc, aby nemusely dětem zahanbeně prozradit, že jsou bez elektriky.

Udělejte něco pro svoji vlastní záchranu a zastavte to alespoň na ty tři poslední týdny. Nechovejte se jako kápové v koncentráku. Nemusíte to dělat. Fakt nemusíte. Tohle vám Pánbůh nezapomene. V dobrém i ve zlém. Jsou Vánoce. Nechte alespoň na chvíli toho ničení domácností. Přestaňte se vymlouvat na péči řádného hospodáře ve vyjedené republice. Nechovali jste se tak nikdy, neschovávejte se za mravní imperativ. Ve skutečnosti máte jen povinnost nepřestat být člověkem. Kápové nedostávají milost. Nikdy. U norimberského tribunálu jim také nepomohlo, že jen plnili rozkazy.

Buďte alespoň na Vánoce skutečně lidmi. Jakou měrou teď měříte, takovou vám pak bude naměřeno. A o Vánocích to platí na druhou.

https://www.litterate.cz/branibori-v-cechach/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 12 pro 2022, 06:18

Před odchodem ještě vybílit by Vidlák 11 prosince, 2022

Dneska mám pro vás další příběh ze stejné kategorie jako včera. Ano, zase jsem se potkal s bývalým kolegou. A stejně jako včera, mám pramálo chuti říkat k němu nějaké podrobnosti, protože nechci, aby byl svými současnými šéfy rozpoznán, pochválen za vynášení interních informací a byla mu připnuta medaile za whistleblowig. Tak to přece u nás vždycky je, že? Za vynesenou pravdu může být soud (zdravím Michálka) a nebo doživotí… Asange by mohl vyprávět.

Fór je v tom, že když o někom takovém píšete, tak je vhodné o něm naznačit, čím je. To nemá zvyšovat mojí důvěryhodnost, na tu kašlu, nehraju si tady na nositele jediné pravdy, ale prostě vám dávám informaci, v jakém postavení je osoba, která mi to řekla. Abyste si sami mohli posoudit hodnotu této informace. Včerejší článek byl o elektrikáři. Takovém tom člověku, co jezdí hentou dodávkou s žebříkem na střeše a nářadím v kufru. Berte ale zároveň ohled na to, že takových lidí u nás není nekonečně. Nedělá to každý druhý. A tak je třeba jeho osobu zamaskovat, aby zveřejněné informace neukazovaly na konkrétního člověka. Chtěl bych, aby mi ještě něco řekl i příště.

Navíc tahle nejednoznačnost strašně vytáčí a tak se můj článek vždycky dostane i tam, kde by Vidláka nikdy nečetli. Oni si tam zaexhibují nad mojí hloupostí, navzájem se ujistí, že je to hoax, zaangažují různé Cempery a jiné strážce pravdy… a pak uplynou dva měsíce, ukáže se, že jsem neměl zase tak špatný zdroj a někoho to třeba přesvědčí. Jak jsem už psal, cesta k nám je jednosměrná. Existují odpadlíci od pražské kavárny, co dojdou k nám. Ale neznám žádné odpadlíky od alternativy, kteří by by se stali voliči Pekarové Adamové.

Můj dnešní člověk byl vysoce postaveným obchodníkem se zemědělskými komoditami. Zabýval se především zahraničním obchodem. Teď dělá „konzultanta“ a jezdí na Ukrajinu, protože rozumí zrníčkům, umí posoudit jejich kvalitu a zároveň je to zavilý vyjednavač. Jeho heslem bylo, že dobře odvedený obchod vypadá tak, že dodavatel musí mít při podpisu smlouvy slzy v očích.

Vězte přátelé, že tento můj bývalý kolega je přesvědčený, že válka na Ukrajině vstupuje do závěrečné fáze a brzy bude po všem.

Proč? Protože mi řekl, že Ukrajiny teď vyvážejí obiloviny za naprosto směšné ceny.

Cena pšenice na komoditní burze je teď kolem sedmi tisíc korun za tunu. Neberte mě úplně za slovo, ceny umějí klidně o pětistovku klesnout nebo zase stoupnout, berte to spíš jako takový etalon středních cen. Ano, když vyvážíte obilí z Ukrajiny, tak ho tam rozhodně koupíte levněji, protože oni potřebují prodávat. Navíc jim válka dost prodražuje dopravu, takže musejí za kukuřici slevit. Počítal bych, že běžná cena za tunu by mohla být o dva tisíce korun nižší. Možná i tři tisíce… Pro Ukrajinu jsou čtyři tisíce za tunu kukuřice pořád ještě ziskové ceny.

Já jsem se ovšem dozvěděl, že do Rakouska teď přes nás směřují vlaky s kukuřicí v přepočtu za tisíc korun tuna. To už je na místě se ptát, co je za tím. Ta cena je minimálně třikrát až čtyřikrát nižší, než by měla být, i přes jejich válečné problémy. V podstatě se sem dostává obilí za cenu velkoobchodní marže.

Navíc, v posledních dnech prý upřednostňují vlaky s obilím před vojenskými transporty. To dřív nebývalo. Nejprve se vozily tanky, děla a munice a pak, když v grafikonu zbylo místo, odjížděly transporty s obilím. Teď je to naopak.

Říkal jsem mu, že to může být tou rasputicou – všude je bláto, míň se válčí, míň se střílí, míň se toho pro frontu potřebuje.

„Myslíš?“ říká, „i když nejezdí elektrické lokomotivy? I když tahají všechno dýzlovky, kterých mají jen asi polovinu oproti električkám?“

Počítejte se mnou. Elektrické lokomotivy na Ukrajině často stojí. Spolehlivě jezdí jen ty na naftu. Teď se sice válčí míň, ale také mají míň lokomotiv. Přesto teď jede do EU vlak za vlakem naprosto neuvěřitelnou rychlostí. A ještě víc vlaků tam čeká na nakládku. Každou chvíli Rusové provoz na některé trati zastaví, protože tam něco vybombardují, ale kukuřice se vyváží ostošest a ještě rychleji.

Podle mého kamaráda, je to důkaz, že si ukrajinští oligarchové ještě narychlo zajišťují valuty. Prodávají za jakoukoliv cenu, jen aby měli „hotovost.“ V mnoha případech to zřejmě dopadne tak, že ani nezaplatí těm zemědělcům, od kterých to vykoupili, protože za tyto peníze se nedá ziskově vypěstovat kukuřice ani na Ukrajině. Nebo vědí, že zanedlouho dojde na nějakou velkou devalvaci hřivny, oni zemědělcům zaplatí podle smlouvy, ale je samotné to nebude stát skoro nic. Oligarcha dostane dolary a eura, které by stejně dostal… a směrem ke svým dodavatelům pustí halíře.

Jako by ještě chtěli vybílit sklady, než se stane něco mezi velkými kluky, o čem nevíme vůbec nic, ale oni už znají podrobnosti. Prý máme sledovat, jestli ukrajinští boháči nějak hromadně nenastupují do letadel. Nebo jestli se nám ze speciální vojenské operace nestane opravdová válka.

Tolik kolega obchodník.

Hele, já mohu za sebe potvrdit, že se tu opravdu objevuje dost vlaků s ukrajinským obilím. Mnohem víc než na jaře, mnohem víc než v létě, mnohem víc než na podzim. Teď, když je Ukrajina zhasnutá a mají opravdové problémy s dopravou, tak to sem jede ve velkém. Ale informaci o cenách, tu mám jen od bývalého kolegy a nemám si to jak potvrdit. Nikdo mi neukáže smlouvu a sila v naší republice jsou použita pouze pro službu vykládky a nakládky. Tyto obchody se podepisují hodně vysoko.

Pokud je to ale celé pravda, tak souhlasím s jeho výkladem. Každý si ještě rychle urve, co může, než to tam půjde definitivně do háje. Podobné by to mělo být i v jiných oborech, takže pokud byste takovou informaci někdo měli, určitě mi dejte vědět. Já si z toho beru, že minimálně v zemědělství teď na Ukrajině vyprodávají sklady velkou rychlostí za každou cenu, až to vypadá, že si ještě rychle potřebují zařídit nějaké valuty a všechno ostatní je podružné. Pokud je ta cena skutečně takto nízká, tak se tam na Ukrajině schyluje k dalšímu neštěstí.

https://www.litterate.cz/pred-odchodem-jeste-vybilit/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 12 pro 2022, 23:26

Dokonáno jest by Vidlák 12 prosince, 2022

Ale lekli jste se, že toho chci podle nadpisu nechat, že jo? Mohu vás uklidnit, na nic takového se nechystám. Chci vám vlastně jen říct, že dneškem končí první fáze mé práce, podle plánu, který jsem tu vytyčil 9. července letošního roku. Tenkrát se článek jmenoval „Make Kydy great again“. Od té doby jsem čekal, že dnešní den přijde. Den, kdy bude moje inkognito dokonale propálené, že přestane mít jakýkoliv smysl se za něj schovávat. Den, kdy ti velcí a mocní přestanou Vidláka ignorovat a začnou se mu smát. Ty další dvě fáze si dokážete domyslet sami.

Včera to nastalo. U nás na dědině proběhla místními fejsbůkovými skupinami informace, jaký jsem hrozný dezinformátor a ubožák. A protože obecní tetkagraf funguje naprosto spolehlivě, odpoledne už to věděli všichni. Poslední důvod, proč jsem se držel přezdívky Vidlák byl ten, aby si různí místní magoři neotevírali hubu na mojí ženu a moje děti. Od včerejška už je to jedno.

Místní pravda a láska také hned vystrčila drápky… bývalá starostka zavolala mojí ženě a vysvětlila jí, že si jí musí vyřadit z přátel, protože nechce být nijak spojována s Vidlákem. Naštěstí má drahá choť také věděla, že tento den přijde, tak to rozdýchávala jen chvíli…

Jo, asi vás nepřekvapí, že tato bývalá starostka patří do stáje Vítka Rakušana. Hodí se k sobě. Až se jednou Vítek odvaří, ona ho plnohodnotně nahradí a založí si na vnitru ještě lepší gestapo.

Určitě nezůstane jen u starostky… Budu vám referovat o každém případu, kdy nám místní liberální demokracie vysvětlí, co ve skutečnosti znamenají evropské hodnoty.

Vězte tedy všichni, co to ještě nevíte, že se jmenuji Daniel Sterzik.

Vidlákovy kydy píšu už pět let. Kydy mají českou i zahraniční doménu, protože ministerstvo pravdy nikdy nespí. Česká doména patří mě, ta zahraniční mému bratrovi Markovi, který mi dělá webmastera.

Kydy píšu sám. Nejsem žádný tým analytiků, nevodí si mě ani Mára Prchal, ani nikdo jiný. (Ale bude mě mrzet, že už o tom nebudou spekulovat. Že jsem celá skupina lidí, to mi lichotilo úplně nejvíc) Píšu, co píšu, protože to tak prostě cítím a mám takový názor. Nezastírám ale, že si mé texty často braly inspiraci z diskusí s mým bratrem. Mimochodem – mrkněte k němu na fejsbůk – on je z nás dvou ten chytřejší (ale introvert) a teď pracuje na nové teorii poznání.

Kolem mě je kruh dalších lidí, kteří mi různou měrou pomáhají se zvyšováním dosahu. Ať už kopírují moje texty k sobě na fejsbůkové profily, posílají je dalším lidem, nebo mi prostě jen občas napíšou a povzbudí mě. Spoustu z nich jsem nikdy neviděl a ani oni neviděli mě. Přesto mi pomáhají, protože začali věřit tomu, co dělám.

Právě teď mi moji čtenáři pomohli připravit první knihu. Od sesbírání textů, přes korektury, typografii… ba i kus nákladů pokryli. Je připravená do tisku. Připravujeme teď s bráchou nějaký prodejní kanál a řeším si IČO, aby si stát přišel ze zisku na své. při trošce štěstí to stihneme do Vánoc.

Kydy píšu ve svém volném čase. Chodím normálně do práce. Nemám žádné dluhy ani hypotéku ani žádné exekuce. Skutečně mám pět dětí. Od nikoho neberu peníze a jsem vděčný jen za povzbuzení a nezištnou pomoc. Pokud někoho podpořím, dělám to proto, že se mi ten člověk normálně líbí, protože se s ním potkám u mě doma, pohostím ho a mám dost času si s ním popovídat. Platí na mě osobní kontakt. Kdo přijede ke mě, ten to zpravidla má u mě dobré. Když ke mě někdo napřáhne ruku, zpravidla ji stisknu. Takhle se podle mě dělá jednota a spojenectví a jinak to dělat nebudu. Že za tím někdo pořád hledá nějaký zlý úmysl, to není můj problém.

Nikdo mě nepase, nikomu se nemusím klanět.

Moje civilní zaměstnání, to je teď má největší neznámá… pokud se Cempeři postarají, aby si ode mě v práci ani kůrku nevzali, tak se asi budu muset živit politikou, protože dezinformační cejch je vypálený hodně hluboko a jinou práci, než europoslance, se s ním blbě hledá. I když jsem se vždycky zdráhal vybírat za psaní příspěvky, asi si teď založím henten účet, protože nějak se k tomu domu Benjamina Franklina musím dopracovat.

Ale je splněno. V neděli se Vidlákovy kydy dostaly do České televize. Cemper sem nakukuje ostřížím zrakem každý den. Teď už to budou dělat i páni redaktoři z Kavčích hor. ČEZ se ohradil, že jeho pracovníci neodpojují elektroměry. A i když se na demonstraci matek a babiček za mír sešlo jen asi šedesát lidí, v televizi o tom mluvili… a samozřejmě přidali sto varování před dezinformacemi. Vidlákovy kydy začíná být obtížné vymlčet. A to jsme chtěli, ne? Chtěli jsme, aby nás bylo slyšet tak, že nad tím nebude možné zavírat Vítkovy bulvy.

Tohle jsme potřebovali prolomit. Oni prostě jen nemluvili o tom, co lidi trápí a překryli to jinými tématy. Zahltili mediální prostor něčím jiným, zařídili, aby se lidi bavili o jiných věcech, jen aby nezačali přemýšlet, zda nás náhodou netáhnou do války. Zařídili, aby si lidi nevšímali, jak vypadají následky drahých energií…

Víte, co mě štvalo v posledních dnech nejvíc? Že majnstrým úplně klidně dává články o tom, jak jsou lidi vyhazováni z bytů, dává články o tom, jak babičky lomí rukama na kontaktních místech ČEZu, pustí mezi nás informaci, že azylové domy praskají ve švech a potravinové banky mají nával… a nic. Vyznělo to tak, že se na tu cestu do brusele vlastně máme těšit. Postarali se, aby to vyznělo pro našeho Kápa Fialu dobře. Žádné problémy neevidujeme. Východoafrická otrokářská společnost také měla všechno v cajku…

Takhle si představuju nátlakovou akci já. Článek o elektroměrech. Vsaďte se, že teď si dají bacha s odpojováním proudu. A horečně teď zjišťují, jestli ten hajzl dezinformátorská neměl dobrý tip…

Mimochodem – včera jsem psal o tom, že válka na Ukrajině jde možná do posledního dějství. A ten samý den se dozvíme, že Zelenský vybídl Bidena, aby zorganizoval mírový summit. Zároveň dal Dominik Ticháček na svůj profil zprávu, že ukrajinská národní banka si musela „natisknout“ peníze, aby jimi vyplatila předchozí dluhopisy… Takový jsem dezinformátor.

Už jsem dezinformoval o tom, že válka na Ukrajině bude. Vyvolával jsem strach, že cena obilí se značně zvedne, protože se značně zvedne cena hnojiv. Strašil jsem, že stoupnou ceny v obchodech. Vyvolával jsem v lidech zděšení, že by v zimě mohl být nedostatek plynu… jaký byl rozdíl mezi dezinformací a pravdou? Pár týdnů. Tak mi dejte pár týdnů i pro ty elektroměry… Když nám lidi skáčou z oken úřadu práce, tak nějak nepochybuji, že má kolega elektrikář ke smutku důvod.

A pevně doufám, že Řehkova válka velkého rozsahu s mobilizací se mi fakt nevyplní.

Víte, můj tatínek shlížel na mé psaní přísným a spíše nevlídným pohledem. Vždycky mi vyčítal, že se příliš zabývám politikou, což je ta nejhorší žumpa. Bál se o mě, když jsem o nějakém politikovi napsal něco nelichotivého… Vždycky mě ponoukal, ať se pěkně věnuju zemědělství a budu dlouho živ a bez starostí.

Ale včera mě pochválil. Prý by mi dal pár facek, kdybych se dostal do maléru kvůli nějakému textu o prezidentovi… Když mě ale povláčeli bahnem za článek proti válce a text ve kterém jsem se zastal těch nejchudších, tak je se mnou spokojený. Zahřálo mě u srdce…

Samozřejmě se o mě stále bojí a maminka mě prý přerazí, hned jak jí přijdu pod ruku… Táto, takto jsi mě vychovával. Co teď nadělám… Nenaučil jsi mě držet hubu a krok.

Přátelé, děkuji vám všem za podporu. Děkuji vám všem, že mě čtete. Děkuji každému, který byť jen jednou můj text poslal někam dál. Prosím zachovejte mi přízeň a pokud budete mít o mě pochybnosti, napište mi, zavolejte mi a nebo mě přijeďte navštívit. Oni si teď dají záležet, aby mě vykreslili v tom nejhorším světle.

Stále budu slyšet na jméno Vidlák, ale odteď mi klidně říkejte Danieli.

https://www.litterate.cz/dokonano-jest/

homer
Sponzor fóra

Příspěvek od homer » 13 pro 2022, 11:38

Nezávislá senátorka Jana Zwyrtek Hamplová zveřejnila na své facebookové stránce příspěvek bloggera, který tvrdí, že zaměstnanci ČEZu na jižní Moravě hromadně odpojují lidem elektroměry. Napsala, že se obrátila na další politiky a chce záležitost řešit. Podle ČEZu se však jedná o lež, energetický gigant zvažuje právní kroky.

Populární blog Vidlákovy kydy píše Daniel Sterzik, který v letošních i minulých obecních volbách neúspěšně kandidoval za ČSSD v Miroslavi na Znojemsku.

Jeho společenské a politické glosy, které jsou obecně velmi kritické k současné vládě Petra Fialy a v rusko-ukrajinském konfliktu se staví na stranu Ruska, sdílí na sociálních sítích tisícovky lidí.

V jiném hojně sdíleném příspěvku například spekuloval o tom, že Česko chystá mobilizaci mladých mužů do války na Ukrajině, protože „docházejí Ukrajinci“.

Poslanec SPD Vladimír Zlínský na základě této spekulace interpeloval premiéra Petra Fialu, jestli se česká vláda opravdu k mobilizaci chystá. Premiér ho ujistil, že je to nesmysl.
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-se ... y-40417261

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 14 pro 2022, 05:43

Pomozte mi se nebát
by Vidlák 13 prosince, 2022

Přátelé, můj článek o Braniborech v Čechách žije svým vlastním životem. Řeší se v nejvyšších kruzích, probírá se v majnstrýmu a Cempeři řeší, že na jižní Moravě působí E.On místo ČEZu, takže je to celé lež. Novinky už obvinily Janu Zwyrtek Hamplovou, že šíří dezinformaci a přitom ona udělala přesně to, co Cemper – řekla, že je to příliš závažná věc, než aby se nechala ležet. Řekla, že se obrátí na ministry, aby prověřili, zda nedochází ve zvýšené míře k odpojování domácností.

Když jsem článek psal, věděl jsem že bude mít ohlas, ale že to dotáhne až na Novinky, to jsem nečekal. Ale věděl jsem od začátku, že jestli na toho elektrikáře dojdou, tak bude mít malér. Proto jsem nenapsal, kde jsme se sešli, jen, že to byla náhoda. Nepsal jsem, kam dojíždí za prací. A nenapsal jsem, co to znamená, že pracoval „u nás.“ Jen, že jsem se s ním znal z práce. Nenapsal jsem, že dělá u ČEZu, ale u „jejich“ distribuční firmy. Nechtěl jsem, aby ode mě k němu vedla nějaká stopa. Ale přiznávám upřímně, že jsem ten odstavec mohl napsat líp. V sobotu jsem měl zabijačku a u prejtu mě napadal jeden způsob za druhým, jak to napsat přímočařeji, jednodušeji a chránit nejen jeho identitu, ale i svojí pověst.

Ale pokud se ČEZ cítí dotčen, milerád zveřejním jejich tabulky odpojených. Samozřejmě patřičně rozkolonkované, aby se z toho dalo poznat, co je normální smluvní ukončení odběru a co je ukončení odběru z důvodu neplacení. Ideálně za posledních pět let, protože jsme tu měli henten covid a ten dělal s našim hospodářstvím i domácnostmi psí kusy. A ideálně za celou republiku, protože ten elektrikář mohl být odkudkoliv, nicht wahr? Jo a ty řeči o tom, že před odpojením posíláte dvě upomínky a pak ještě voláte, ty si strčte za klobouk. Už mě oslovilo několik lidí, kteří si to upomínkované odpojení užili a vyprávěli mi to úplně jinak.

Pokud se ale na ČEZu pochlapí, ukážou nám, jak je to doopravdy, přičemž to bude to alespoň trochu vypadat, že si to nevycucali z prstu a zároveň z toho vyplyne, že je proud sice dvakrát dražší, ale lidi to nesou statečně a platí a platí, tak si posypu hlavu popelem a udělám to stejně emotivně, jako ve zmíněném článku, aby měl stejně velký dosah. Pěkně se omluvím a slibuju, že už tomu elektrikářovi nikdy nebudu věřit…

Pevně doufám, že v těch vašich tabulkách uvidím zlom od tohoto pondělí, kdy jste začali opravdu dělat všechno pro to, aby babičky a matky samoživitelky mohly mít elektriku a mohly si jí dovolit. Takže kluci, nespěchejte… zima teprve začala. Co kdybychom si dali pár týdnů voraz a pak nám ukážete nějaké tabulečky, jak lidi zvládají platit ty vaše zastropované lichvářské ceny, se kterými se podle vás nedá nic udělat… Co vy na to?

Jinak, je samozřejmě jasné, že celý ten humbuk nemá nic společného s nějakým řešením. Prostě mě přestali ignorovat. Fáze jejich posměchu bude v mém případě velice krátká a přejdou rovnou do fáze číslo tři – začnou se mnou bojovat.

Hele, snažil jsem se na to připravit. Vyslechl jsem si od jiných, jak se k tomu mám postavit, ale teď konstatuji, že měli pravdu i v tom, že se na to úplně připravit nedá. Nejhorší je bujná fantazie, možná si až příliš barvitě si představuju, co může nastat. Přiznám se, že se u mě včera střídala úzkost s bojovností.

Součástí jejich boje nebude jen nátlak a vyhrožování. Ale i medová slovíčka: „Víš Vidláku, nech toho blogu, přestaň psát, zmiz z veřejného prostoru a my na tebe zapomeneme. Přestaneme s tou špínou. Máš pět dětí, to chceš aby chodily kanálama? A co manželka? Jak snáší, že si na ní všichni ukazují? Nech toho, zavři Kydy, přestaň rozeštvávat a budeš mít pokoj. Pěkně se zařadíš doprostřed ohrady, budeš si dělat to tvoje zemědělství…a celá rodina bude mít klid. To za to stojí, ne?“

Proto dneska potřebuju já vás. Potřebuju mít možnost jim odpovědět, že v tom nejsem sám. Že sice mohou řvát, mohou tlačit, mohou na mě kydat špínu, mohou se mi pokoušet zničit existenci, ale že to prostě nevyhrají, protože kromě nepřátel mám i příznivce. Dnes je den, kdy potřebuju vědět, jak na tom doopravdy jsem. Bez dohadů, bez zbožných přání, bez velkých očí. Abych věděl, co je možné a co možné není.

Zde je číslo mého účtu: 164 883 276 / 0300

Prosím vás všechny o podporu. Do zprávy příjemci prosím napište, že se jedná o dar. Účet už tu na stránkách zůstane. Odteď už to bez peněz nepůjde. Děkuji vám všem.

https://www.litterate.cz/pomozte-mi-se-nebat/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 14 pro 2022, 21:43

Vidlákovy kydy o zemědělství
by Vidlák 14 prosince, 2022

Přátelé, děkuji vám za podporu. Předčila očekávání. Tímto vám dávám vědomí, že 15. ledna půjde do tisku moje kniha s názvem Vidlákovy kydy o zemědělství a každý, kdo přispěl, si zaplatil zálohu, případně si ji zaplatil celou.

Kniha půjde do distribuce koncem února. Uděláme si kolem toho celou řadu setkání po celé republice, protože vaše přízeň si zaslouží osobní setkání. Díky vám je už teď jasné, že Kydy půjdou dál za všech okolností a přes všechna protivenství.

Abych vás trochu navnadil, níže jsou dvě malé ukázky s půvabnými obrázky mé skutečné schovanky Toničky:

Obrázky
https://www.litterate.cz/wp-content/upl ... 24x797.jpg
https://www.litterate.cz/wp-content/upl ... 24x797.jpg

https://www.litterate.cz/vidlakovy-kydy-o-zemedelstvi/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 14 pro 2022, 21:44

Od Vidlákova šafáře by Vidlák 14 prosince, 2022

Dnešní text bude trochu delší, jako Vidlákův šafář cítím potřebu reagovat na Vidlákův článek Braniboři v Čechách. Přesto prosím, dočtěte, kopírujte, sdílejte.

Prvně uvedu, že nejsem alter ego Vidláka, pomáhám Vidlákovi v organizaci a administrativě – zadarmo a ve volném čase, fandím mu jako většina z nás. Z určitých důvodů zatím zůstanu v relativní anonymitě, i když některým z vás je moje identita známa.

K věci, tedy článku Vidláka Braniboři v Čechách, pro začátek uvedu fakta:

1) Příběh, který Vidlák vypráví, skutečně slyšel.

2) Tento příběh vyprávěl Vidlákovi člověk, který elektroměry odpojuje.

3) Příklady uvedené ve Vidlákově článku tento člověk skutečně Vidlákovi vyprávěl.

4) Ti chudáci v článku jsou z nejnižších společenských skupin, nemají zastání a ve většině případů ani přístup k internetu.

5) Stylizace článku, stejně jako u všech ostatních témat, je práce Vidláka.

6) V článku mluví – nešťastně a nepřesně – o jen ČEZu, přičemž odpojuje distribuční firma a těch je samozřejmě víc

7) Vidlák není analytická kancelář; nicméně dotyčného zná osobně a je pro něj důvěryhodnou osobou.😎

Jeho identitu musí chránit, protože by pro něj její uveřejnění mělo fatální důsledky. Jsem fascinován, kolik lidí z alternativy se k článku postavilo jako k dezinformaci (česky lži) a to bez ohledu na skutečnost, kterou osobně znát nemohou. Pomohla tomu jedna nepřesnosti, která je ovšem pro obsah článku irelevantní a vznikla jen proto, aby Vidlák chránil svůj zdroj. Vylijeme s vaničkou i dítě. Zafungovala kognitivní disonance – prostě to, co Vidlák napsal, to už přehnal. To přece nemůže být pravda, že. Takové věci se v naší společnosti nedějí, Vidlák si vymýšlí a lže a tím poškodil alternativu.

Přátelé, takové věci se dějí. A bídné neplatiče odpojuje i ČEZ – a všichni ostatní dodavatelé. Ostatně i Pětidemolice kritickou situaci nízkopříjmových vlastně přiznává. Podívejte se na pořad “Co na to vaše peněženka“ a poslechněte si, co vám poradí. Nebo reklama, ve které staré paní sousedé koupí k Vánocům pejska sice přímo neukazuje na to, že na něj nemá, ale ta konotace tam je. A teď pomalu: Jak si myslíte, že žena-samoživitelka/vdova v důchodu, která byla na hraně loni na podzim, zvládne dnes 30-50 % inflaci jídla, 15-30 % inflaci dětských a školních potřeb, zvýšení poplatků za teplo a minimálně 30% (klidně i 100%) zvýšení energií? Co myslíte, že ušetří? Nekoupí si dovolenou do Egypta? Vždyť tam nebyla nikdy!!! Na benzínu? Vždyť nemá auto! Na cigaretách? To asi, přiznejme si, nedokáže. Ona prostě jakž takž vyšla. Před rokem. Dnes nemá šanci.

Nebo mi chcete tvrdit, že ji zachrání ten fialový deštník?!? Mám mluvit pomaleji? Dobrá, přečtěte si to ještě jednou. Prostě Vidlák sáhl na bolavý zub. Nám všem tím příběhem (opakuji – skutečným příběhem) ukázal na konkrétní dopad toho průseru, do kterého se řítíme třetí kosmickou. Dnes je to jen víc lidí tam zdola, ale zítra to budu já. Nebo vy. To nám vadí. Jsme si schopni, na rozdíl od kavárny, přiznat, že situace je zlá a bude ještě horší. Přemýšlíme, co si odpustíme. Ale stále to vidíme v jakési obecné rovině. Naše podvědomí nás chrání – takové věci se přece nedějí. A pokud dějí, ne nám. Vždycky těm neschopným, chudým, špatným.

Proč se vlastně do Vidláka pustili ti všichni se správným názorem? Začal být moc slyšet. Co s tím? Zdiskreditovat. Hlavně u alternativy a těch nerozhodnutých. Jakkoli zdiskreditovat. Podat trestní oznámení. Nejlépe obvinit. Pak už mohou všude uvádět Obviněný z trestného činu kdykoli se někde objeví jeho jméno. Mají na to celou mašinérii a ČEZ véééliké právní oddělení. Uvědomte si, že Vidlák si dovolil to nejhorší vůbec – ukázal na konkrétní dopady pravděpodobné lichvy, které se ČEZ a jemu podobní dopouštějí na celém národu a Pětidemolici sáhl na zdroj peněz. Kavárna se zbaví nepohodlného posla špatných zpráv. Posla, který byl slyšet velmi hlasitě a dnes už úplně všude.

A důsledek? Vidlák dostane MINIMÁLNĚ nálepku nedůvěryhodného pohádkáře, v horším případě basu natvrdo. Ostatně takové případy už máme. Oni vědí, co dělají a dělají to dobře. Oni Vidláka hlavně diskreditují před námi. Stačí ukázat na jednu nepřesnost a my, alternativa, vzory ctnosti, odsoudíme sami kohokoli a od zítřka už mezi nás nepatří. Na to lze reagovat jen jediným – Kdo jsi bez hříchu, první hoď kamenem… Necháme je takhle nás ničit? Kdo bude další?

Zvláště z vás, co jste také slyšet? Co ochrání vás? V posledních měsících jsem s velkou částí známé alternativní scény hovořil buď osobně či po telefonu o myšlence spolupráce. Netušil jsem, že potřeba spolupráce tu bude tak rychle a ne na nějaké obecné téma, ale právě ve snaze o likvidaci jednoho z našich velkých bardů. Vy, co jste slyšet hodně, pomozte. Článkem, rozhovorem, pořadem. Vy, co jste slyšet méně, mluvte s přáteli. Osobně, na sociálních sítích, jakkoli. Jde o naše děti.

Vidlákův šafář

https://www.litterate.cz/od-vidlakova-safare/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 15 pro 2022, 07:12

Zpátky do normálu by Vidlák 14 prosince, 2022

Přátelé, po zdivočelém víkendu a začátku týdne jsme se vlastně vůbec nedostali k běžné agendě. Svět nezajímají drobné půtky v Kotlince, jede si dál svým tempem a mění se nám přímo před očima. Není nic staršího než včerejší zprávy a my jsme pěkně pozadu. Takže to zkusíme napravit. Projdeme si pár zpráv, které dle mého soudy stojí za komentář.

Na začátek si nemohu nechat ujít naší prezidentskou kandidátku Danušku Nerudovou, která nám řekla, že je mladá a krásná a to je její největší hendikep…. Já jsem tu sice napsal, že ty volby asi vyhraje, protože Babišovi bude pro druhé kolo chybět malé procentíčko hlasů, které si rozeberou Bašta s Rohanovou, ale když Danuši slyším mluvit, tak bych řekl, že Andrejko se bez alternativy docela dobře obejde i tak. Já vím, že když dělá nepřítel chybu, nemá se rušit, ale mně to prostě nedá. Celý úspěch všech prezidentských Čapuší vždycky spočíval v tom, že mlčely jako pěna. Minimálně do voleb. Pak už to bylo jedno.

V případě Nerudové vlastně sledujeme ani ne tak její souboj s ostatními kandidáty, protože o to se starají naše mééédia, která to dělají za ní. Ovšem Danuše nám zvládá válčit s jejím vlastním marketingovým týmem. Oni jí vždycky pěkně nasvítí, načešou, někde jí vystrčí, napíší za ní všechna ta moudra, jako že stát má být solidární, podnikatelé hodní a lid poslušný… ale ona se jim tu a tam utrhne z řetězu a prohlásí tak velkou blbost, že má majnstrým velký problém to vymlčet. Obzvlášť v dnešní době, kdy se nám radikalizují ti dole a našli způsob, jak spolu komunikovat.

Když už jsme u toho majnstrýmového mlčení … zajisté jste zaregistrovali tento text:

MV nechalo vypracovat studii o radikalizaci obyvatel ČR. Zkráceně asi takto: Do 10% nespokojených občanů se tomu neoficiálně říká „hlasitá menšina“. Problém nastává ve chvíli, kdy se zradikalizuje více než oněch 10%. ČR dle studie tuto hranici překročila, pohybuje se okolo 15%, což je už, cituji: „pro stávající systém extrémě nebezpezpečné“. Říká se tomu „efekt sněhové koule“.Čtěte pozorně, doporučená opatření:Podpora opatření, která omezují šíření dezinformací na úrovni detekce jejich zdrojů a účinného omezení jejich dosahu. (V maximální možné míře blokovat subjekty s vysokým dosahem pod jakoukoliv záminkou).Podpora strategické komunikace na úrovni maximálního posílení centrální jednotky stratcom při úřadu vlády, skutečné meziresortní koordinace.Spolupráce na předchozím s analyticky a technologicky disponovanými partnery, kteří dokáží zvýšit efektivitu digitální komunikace vůči radikalizací ohroženým částem společnosti. (Dehonestovat subjekty, včlenit do „vlastenecké scény“ provokatéry, v krajních případech subjekty exemplárně potrestat.Posílit bezpečtnostní složky (PČR, AČR) motivovat je zvýšením mezd a zajistit maximální kontrolu osob ve složkách „nebezpečných, sympatizujících s radikály.Ve zprávě se dále zabývají protestem 3.9.22. Citace: „Počet lidí není důležitý, extremním problémem je „spolupráce“ zatím dosud nespolupracujích stran, hnutí, osobností. Doporučení: Rozdělit zůčastněné, zaměřit se především na TRIKOLORA, KSČM, SPD a další. Stejně tak se zaměřit na lidí spojené s antivaxerskou kampaní během covidu atp.Souhrn: Vzhledem k dalšímu (novoročnímu) zdrařování potravin, PHM, energií a produktů s tímto souvisejících lze očekávat sociální bouře. Doporučení: Vydat vyjádření ke stavu a (ne)dostatku energií, zavést omezení používání osobních automobilů, zavést omezení při odběru el.energie a plynu, v krajním případě vyhlásit stav nouze a zabránit tímto veřejným protestům. Viz doporučení vydaná vládou při lokdownech způsobených pandemií Covid-19.Doporučuji toto předat v co největší míře dál. FB, Instagram, Twitter. Vláda se bojí a místo toho, aby řešila problém s cenami, řeší jak zabránit povstání národa. Mimochodem, ti Ukrajinci, co se tu cvičí, to není náhoda. Přeberte si to sami.

Našel jsem to na fejsbůku… Cemper… nemohl by ses na to kouknout? Docela bych si přál, aby to byla jen dezinformace….

Jak vidíte, ono nám to sjednocování přes všechny problémy docela jde. Minimálně u Rakušana na ministerstvu z toho mají docela vítr. Bojí se přesně toho, o čem mluvím pořád dokolečka. Že by různé subjekty, které nemají úplně stejné zájmy a cíle, mohly spolupracovat. Navíc se ukazuje, že jsme schopni se domlouvat svými mediálními kanály a cestičkami. Kdo má zájem hledat, ten si nás už najde. A jak jsem mohl vidět na vlastní oči – lidi se začínají nečekaně domlouvat i mimo sociální sítě pěkně postaru. Pomocí návštěv.

Některé věci jsou nevratné. Můžete sice zablokovat některé weby, můžete mezi alternativu vnést zmatek, můžete se pokusit snižovat dosah, ale ono už je zřejmě pozdě. Museli by vypnout internet, na což stejně nemají nástroje. Lidi si už stejně budou myslet svoje a pokud jim blogera zablokují, tak ho budou hledat, dokud ho nenajdou. Od chvíle, kdy se uživatelé naučili, že zajímavý obsah na fejsbůku nemají jen sdílet, ale kopírovat k sobě, tak je jakékoliv mazání vysloveně kontraproduktivní.

Tohle všechno se stalo už někdy dřív. Možná za covidu. To byla taková doba, kdy informace byly totéž co dezinformace a naopak. To byla doba, kdy se na počítači naučili i tací, kteří ho do té doby k životu nepotřebovali. A ti, co ho potřebovali, ti surfovali po internetu ve snaze se dopracovat k použitelným informacím. Možná bychom měli mít Prymulu i ministra Blatníka za ty lockdowny rádi – to oni povzbudili prostý lid, aby si našel jiné zdroje.

Nebýt té války na Ukrajině, asi by se z toho ještě vláda dostala. Přesně podle naznačené taktiky. Infiltrovat, nasadit provokatéry, posílit bezpečnostní složky, zvednout jim platy a motivační bonusy… ale jak to chcete dělat, když vám váš velký bratr nařizuje, poslat zbraně i prachy tam na východ, že?

My nemáme světovou rezervní měnu a koruna není moc rozšířené platidlo. Když to přeženete s půjčováním, špatně to dopadne. Jak máte zvyšovat platy policajtům, aby přišli mlátit na Václavák svoje mámy, když všechny peníze musejí jít na Ukrajinu? Jak chcete vysvětlit vojákům, že jejich tátové jsou nepřátelé státu, když je jejich plukovníci a generálové šikanovali za covid a nutili je do očkování dost nevybíravými způsoby?

V této chvíli se vláda víc „bojí“ svého transatlantického bratra než svého vlastního obyvatelstva. Možná věří, že to dokáží nějak zastavit. Ale nedokáží. Protože demokracie zastavovala všechny protesty plnou ledničkou… To byl nejlepší pacifikační prostředek. Máš jídlo, máš střechu nad hlavou, jeď na dovolenou… a drž hubu. Nestarej se, jestli bombardujeme Jugoslávii, vtrháváme do Afghanistánu a hledáme v Iráku neexistující chemické zbraně. Nestarej se, běž do kina, koukej na debilní filmy, neangažuj se.

Teď, když nám elektřina zdražila nejvíc v Evropě (a samozřejmě to vůbec nikoho nepostihuje, nikomu to nevadí a nikdo není odpojen), jídlo zdražilo skoro na dvojnásobek a všechno ostatní také, tak nám to materiální držhubné jaksi skončilo. Možná napořád. Když začíná být zle, lidi se prostě pídí, co se děje a zajdou i tam, kam by jindy nevlezli.

Já bych se nedivil, kdyby tam na Západě už pěkně tahali za brzdu. I když jsme pořád jen kolonie druhého řádu, z nějakého důvodu se tu nemáme úplně špatně a rozdíly mezi chudými a bohatými jsou sice velké, ale na západ od nás jsou mnohem větší. Oni tam mají také problémy. Také se jim tam srocují davy, také tam mají různé podloudné komunikační kanály a dokonce tam mají i statečné novináře, co se nebojí mluvit proti vládě. I v Německu či Francii začíná být hůř a i tam se lidé ptají, kde se stala chyba. Také tam vlády najednou nemají, čím je umlčet. Všichni ti Scholzové a Macronové z toho mají hlavu v pejru a i když také musejí poslouchat svého zámořského bratra, nejsou v jeho řiti zaraženi tak hluboko. Pamatují dobu, kdy Evropa byla hogo fogo a v Americe běhali bizoni. A tak vypouštějí balónky o zárukách Rusku a vymýšlejí, jak z toho ven. Nota bene, když jim jejich demokratičtí kamarádi rozbili Nordstrým. My se možná nikdy nedozvíme, kdo to odpálil, ale Scholz to ví moc dobře.

Proto mě úplně nepřekvapuje, že i Zelenský začíná mluvit o mírovém summitu. Jestli je pravda, že Rusové nahospodařili další velkou armádu a připravují ji k novému útoku, jestli je pravda, že ukrajinská národní banka musí „tisknout“ peníze, aby mohla vyplatit předchozí půjčky, jestli je pravda, že ukrajinští oligarchové vyvážejí tamní obilí za směšné ceny, jen aby za to dostali valuty, jestli je pravda, že sklady munice jsou na Západě už prázdné, tak je nejvyšší čas to nějak ukončit.

Ale také je pravda, že kolektivní Biden zatím žádné velké problémy nemá. U nich v Americe je svět ještě přiměřeně v pořádku, zboží levné a měna pevná. Nenechte se mýlit, konec dolaru ještě dlouho nenastane. Bez ohledu na to, jestli Rusko zvítězí, či nikoliv, každé prodloužení války znamená, že Rusko zase nevybuduje námořní síly. Kolik dolarů mají Američané na tento účel připravených? Lidí na obětování je k dispozici ještě víc než dost.

Podobně to vidí Poláci i Britové… Tyhle tři státy udělaly pro kvalitní válku na Ukrajině podstatně víc, než zbytek EU dohromady.

Přemýšlím, co uvidíme dřív… jestli snahu o mír nebo ruský útok… O ukrajinských ofenzívách se nějak úplně mluvit přestalo. Dokonce i Ukrajinci s tím přestali. Zato se nějak příliš často mluví o velkých ztrátách u Bachmutu…

Do toho pak slyšíme, s jakými poctami přijali v Saúdské Arábii Sitting Pinga a že podepsali celou řadu obchodních dohod za velké peníze. A nedozvěděli jsme se nic o tom, co si hoši řekli v zákulisí, co podepsali potají a nebo vůbec nepodepsali, jen ústně domluvili. A nic.. ticho. Žádná americká reakce.

Co se nám to děje ve světě? Fakt jsme už před vítězstvím, po kterém bude následovat plyn skoro zdarma? Nebo jsme přesně tam, kde jsme byli 24. února? Je takové ticho před bouří. Mrazivé ticho.

Kolikže ještě máme v zásobnících plynu?

PS.

Stále pokračuje možnost si předplatit mojí knihu o zemědělství, která půjde do tisku kolem 15. ledna a hotová bude na konci února. Od března zahájím distribuci. Máte možnost mi pomoci tím, že si teď předplatíte knihu i s mým podpisem i s mým úsměvem, až vám ji budu vydávat při osobním setkání ve vašem kraji. Kdo nestojíte o přidanou hodnotu mého úsměvu ani o můj podpis na knize ani o podporu Vidlákovi, vy si nic nepředplácejte. Kniha bude k mání i v běžné distribuci.

Číslo účtu: 164 883 276 / 0300. IBAN: CZ61 0300 0000 0001 6488 3276

Pro snazší distribuci prosím napište do zprávy příjemci váš e-mail. Během včerejška jsme to dotáhli na dva tisíce výtisků. Děkuji všem.

https://www.litterate.cz/zpatky-do-normalu/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 16 pro 2022, 07:25

Ten souboj je čím dál zajímavější by Vidlák 15 prosince, 2022

Krátký dezinformační úvodník:

Když už nám mééédia udělala tak pěknou službu a všichni redaktoři ze všech novin a televizí teď každé ráno čtou Kydy, aby mě hned mohli chytnout za slovíčko, co kdybyste mi s těmi dezinformacemi pomohli? Pokud znáte nějakou babičku nebo samoživitelku, která neví, z jaké lichvářské půjčky příště zaplatí za energie, zajděte za ní a řekněte jí o mě. Přijedu, dáme řeč, uděláme pár foteček…

Nejsem sám, kdo se na to tetelí… Už se mi ozvala celá řada kolegů blogerů i televizníků, že by si také rádi popovídali s potřebnými… Můj vidlácký mail: vidlakovykydy@gmail.com Zároveň chci poprosit všechny, kteří mi tam posílají různé odkazy a zajímavosti, aby tak nečinili, abych neprošvihl žádný lidský příběh. Pokud víte ve svém okolí o někom, kdo překoná svůj stud, že se nezaviněně dostává do bídy, dejte mi vědět. Už dlouho tam nahoře byli v klidu a příliš dlouho nenechali nikoho padnout…

A teď už dnešní text:

Začnu aktuálními informacemi… Rohanová byla odejíta a přijít byl naopak Diviš, kterému soud uznal nějaké hlasy a tím se dostal přes padesát tisíc podpisů. Pokud jsem si mohl přečíst jeho charakteristiku, tak říká víceméně to, co by asi v této zemi řekl každý podnikatel. EU je sice na nic, ale odejít se z byznysových důvodů nedá, být v NATO je super, ale máme myslet hlavně na vlastní obranu, pomáhat Ukrajině proti agresorovi samozřejmě, ale myslet i na vlastní lidi… Nemá názor na euro, což nemá nikdo, dokud není ve funkci. Pak se zpravidla do zavedení eura zamiluje…

Divišovi trochu pomůže ten humbuk kolem jeho připuštění. Nějakou službu mu tím média udělají.

Překvapuje mě, proč to rovnou vzdal Březina. On na tom nebyl nijak hůř než Diviš. Podnět pro přezkum nedal, že prý by mu v kampani chyběl ten ztracený čas při čekání na soudní rozhodnutí. Upřímně, moc tomu nerozumím, protože co mu reálně bránilo dál si objíždět své podniky a mluvit tam o úsvitu březinovském nacionalismu? Co mu bránilo pokračovat dál v kampani, dělat ze sebe oběť Vítka Rakušana a jeho úředníků a trpělivě čekat na přezkum? Nebo tím někomu umetl cestičku?

Takže Březinu si škrtáme… šlus, konec, zbytečná pozornost.

Denisa Rohanová má už asi také splněno. O asociaci povinných víme všichni. Rád paní Rohanovou uvítám u sebe doma. Myslím, že si v situaci vysokých cen energií a zhoršující se situace chudších obyvatel, budeme mít o čem povídat. To budou článečky jak víno. Chápeme, jo? Asociace povinných – opak exekutorského spolku. Ti, kteří se vás třeba zastanou, až zjistíte, že nemáte na henten proud ani na splátky a doma vám nějaký pyknik olepuje vaše poslední věci. Rohanová a Vidlák, to teď celkem patří k sobě.

Dále se nám náš jenenerál ve výslužbě a prezidentský kandidát, agent Pávek dal na gerilový marketing. Řekl, že kdyby se nedostal do druhého kola, tak by MOŽNÁ nepodpořil Danuši. Blbě si to hoši zkoordinovali, než nám mééédia vysvětlila, že je to taktika, ozvalo se několik potrefených hus, takže celému záměru jaksi ubrali na efektu a Vidláka tím vysloveně zklamali. Já už myslel, jak se tu rozepíšu o souboji mezi sorošovou holkou a chráněncem CIA a ono nic… Prostě se nám Pavel pokusil rozkročit směrem k Andreji Babišovi.

Někdo by mu měl vysvětlit železný zákon libtardů. Jakmile někdo od pravdy a lásky jen naznačí nějaký mikroústupeček voličům od Andreje nebo SPD, tak to okamžitě u svých schytá tak, že se musí s hanbou odplazit pryč z bojiště. Měli co dělat, aby to zaretušovali. Tohle prostě nepůjde.

Mimochodem… všimli jste si? Veľký Bocian mluvil o MÍRU. A ne jednou. Také si zaletěl na setkání s maďarskou prezidentkou, nasdílel si spoustu dezinformací o tom, jak máme nedostatek léků pro děti… a vůbec mi v poslední době vysloveně fušuje do řemesla a mluví o důchodcích, samoživitelkách a chudině všeobecně. Jako kdyby si to snad přečetl tady na Kydech…

Jaroslav Bašta je jako obvykle zcela vymlčen. Ale jeho fejsbůk funguje dobře, snaží se být vidět alespoň v našich alternativních médiích a říká tam přesně to, co bychom od něj očekávali. Úplně přesně se nám opakuje situace z loňských parlamentních voleb. Babiš se rozkračuje směrem k SPD a zdá se, že začíná uvažovat o těch patnácti procentech propadlých hlasů… a SPD se k Andrejovi rozkročit nemůže, protože by voliči přestali volit kováříčka a začali volit kováře.

Pořád si myslím, že nám hrozí kompletní opáčko loňských parlamentních voleb, kdy jsme sami svou nedisciplinovaností umožnili, aby si Pětikolka vzala půlku našich propadlých hlasů a druhou půlku si vzal Babiš, ačkoliv jsme ani jednoho nechtěli volit. Pořád si myslím, že na Andreje ještě nastoupí naše mééédia a bude se jim prášit od huby, jak mají zase zaručené Pandora papers a jak je to velká věc, Juniora si už snad odpustí, Šott si vzpomene, že by se mu termín voleb strašně hodil pro soudní stání a dalších důkazů netřeba… A výsledkem bude mladá a krásná Nerudová, která pak podepíše obměnu ústavního soudu, aby konečně vyhráli ti jediní správní a zkompletovali převzetí celé republiky od parlamentu přes senát, prezidenta i ústavní soud.

Panečku, to se pak bude vládnout… korespondenční volba, elektronická volba, volební právo od patnácti let… bidenovské křivky součtů, ústavní právo vykládané na míru… Co si přát víc?

Takže si to shrneme. V těchto prezidentských volbách jde na prvním, druhém, třetím, i desátém místě o to, jestli pětikolka vezme v tomto státě úplně všechno. Jde o to, jestli vůbec bude mít ještě smysl, bavit se o nějakém menším zlu. Až daleko za tím pak jsou nějaké ideje či představy o budoucnosti. Pokud se do druhého kola probojují Pavel a Nerudová, tak nemusíme řešit vůbec nic, všechno bude rozhodnuto na jednom místě, všichni budou rukou společnou a nerozbornou makat na naší grýndýlové budoucnosti, jakékoliv přání z Berlína či Washingtonu bude předem splněno a kdyby si náhodou tato přání navzájem odporovala, tak vyhraje Washington. Pokud dojde na válku mezi Ruskem a NATO, tak v ní fakt budeme od první minuty, ba dokonce i o něco dřív, protože dnes už víme, že jakákoliv operace pod falešnou vlajkou bude přijata s jásotem.

Už teď to tak máme, ale pak to budeme dělat ještě lépe a radostněji, protože jak Ústavní soud, tak prezident budou komplet na jedné vlně. Nedělám si iluze, že by se kterýkoliv pražský kavárník ozval a řešil, že je v demokracii lepší, když existuje nějaká různorodost. To platí jen tehdy, když má sněmovnu a senát někdo jiný.

A jak bude vypadat budoucnost, až Danuše vyhraje ty volbuše? Podívejte se na Slovensko. Tam dneska padla vláda Igora (magora) Matoviče… ano premiérem byl Heger, ale kdo je to Heger, že? Kdo má teď hlavní slovo? Blondýna z Pezinku. Dívejte se dobře. Takhle nějak to už brzy může vypadat i u nás.

PS.

Stále pokračuje možnost si předplatit mojí knihu o zemědělství, která půjde do tisku kolem 15. ledna a hotová bude na konci února. Od března zahájím distribuci. Máte možnost mi pomoci tím, že si teď předplatíte knihu i s mým podpisem i s mým úsměvem, až vám ji budu vydávat při osobním setkání ve vašem kraji. Kdo nestojíte o přidanou hodnotu mého úsměvu ani o můj podpis na knize ani o podporu Vidlákovi, vy si nic nepředplácejte. Kniha bude k mání i v běžné distribuci. Cena knihy bude 350,- Kč

Pro snazší distribuci prosím napište do zprávy příjemci váš e-mail. Děkuji všem.

https://www.litterate.cz/ten-souboj-je- ... jimavejsi/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 17 pro 2022, 07:01

Krátký skok na Slovensko by Vidlák 16 prosince, 2022

Tak nám na Slovensku padla vláda, které byla vyslovena nedůvěra. Koalice Hnutí OĽANO, strany Sme rodina, Sloboda a solidarita a Za ľudí neudržela spojenectví, Richard Sulík ze strany SaS podal návrh na hlasování o nedůvěře a dopadlo to, jak to dopadnout muselo. Slovensko prý nejspíš čekají předčasné volby.

Prakticky ihned se u nás sociální sítě naplnily optimistickými hláškami, že Slováci právě setřásli západní jho, zbavii se nepopulární vlády a ve volbách se vydají směrem, který víc odpovídá průzkumům veřejného mínění, jako že větší půlka Slováků fandí Rusku a ne Ukrajině a moc nestojí o avizované americké základny… Těch statusů bylo fakt hodně. Slováci teď, ČEši v lednu…. Další země odpadá od prozápadní jednoty, všechno se mění… Na Slovensku padla vláda a ono to vypadá, jako by vyhráli v hokeji… apod, apod.

Pravda je, že Matovič na Slovensku příliš populární nebyl… Když se dostal k moci, napsal jsem o něm článek, který se jmenoval Slovenský Babiš. Tvrdil jsem v něm, že Matovič je také podnikatel, také měl raketový vzestup, prostě to vypadalo, jako by si Igor vzal z našeho Andreje politický příklad a postupoval podle modelu, který u nás použil Veľký Bocian.

Má to jeden háček… Andrej Babiš není magor, což Matovič je. Tímto se Andrejovi Babišovi co nejupřímněji omlouvám, že jsem ho srovnával se bývalým slovenským politikem. Zatímco Babiš svou proměnu z podnikatele na politika v podstatě zvládl, Matovič ji nezvládl ani trochu.

Vězte proto, že vláda na Slovensku nepadla kvůli nějaké vůli lidu, ale jednoduše proto, že Matovič byl neřízená střela, jaké nebylo rovno. Ukázal to i svým závěrečným aktem, kdy jako ministr financí přišel za Čaputovou podat demisi, podepsal ji, ale pak si to rozmyslel a už podepsaný papír ještě rychle vytrhl hradnímu protokoláři z ruky. Myslím, že tato epizodka celkem přesně charakterizuje celého Matoviče se vším všudy.

Jako premiér byl tak nesnesitelný, že místo sebe musel pustit Eduarda Hegera a sám se stal ministrem financí. Proč myslíte, že to takhle udělali? Protože Matovič byl nebezpečný i při zahraničních jednáních s cizími delegacemi. Všechno platilo, nic neplatilo, různě to přehazoval, rozmýšlel, až ho museli nahradit člověkem, jeho kvallifikací bylo to, že dokázal vedle Matoviče žít a nezbláznit se z toho.

Vláda na Slovensku nepadla proto, že by zažívala nějaký tlak od opozice, byť Fico v poslední době docela boduje. Oni se s kritikou vypořádávali mnohem přímočařeji než tady u nás. Tam se banovalo, blokovalo, soudilo, odsuzovalo, vyhrožovalo a jediné, co tu jejich demokraturu udržovalo pro obyvatelstvo únosnou, byla hezká tvářička Čaputové. Moji slovenští blogerští kamarádi by mohli vyprávět, jak jim dávají kouř. To já se tu mám ještě dobře.

Tahle vláda padla kvůli jedinému muži – Igoru Matovičovi. Nějaká orientace země nebo názor obyvatelstva na to neměl žádný vliv. Igor Matovič byl prostě blázen a dokázal to před volbami docela úspěšně maskovat. Tak jednoduché to podle mě je.

Od OĽANO se vzápětí odštípla skupina poslanců, která prý bude „působit samostatně“. Mám pocit, že to na novou většinovou vládu nestačí, ale jsem si jistý, že se teď bude horečnatě hledat nějaká možnost, jak to udělat aby henta prozápadní, proukrajinská a proválečná orientace Slovenska zůstala zachována. Opozice má po Matovičovi docela nabito a předčasné volby jsou pěkně o hubu, tam by se opravdu mohlo stát, že zvítězí ten proruský troll Fico, jak o něm mluví tamní novináři. To se teď rozhodně nehodí, když je válka na krku a Západ má na Slovensku stejně dlouhé prsty, jako tady, takže bych si tak trochu myslel, že myslet na předčasné volby, je poněkud předčasné.

Proto jsem včera psal o tom, že asi bude stát za to, sledovat Čaputovou a její další kroky. Ve hře je poměrně hodně. Americké základny, slušná průmyslová základna vhodná pro podporu Ukrajiny, která je hned vedle, nezapomínal bych ani na Slovnaft, který teď nahrazuje ukrajinské rafinérie, které jsou rozbité. Na Slovensku také nedošlo k výraznému zdražení elektřiny, což je v této chvíli poměrně významný stabilizátor situace.

Pokud se vypíší předčasné volby, budu to považovat za další střípek do mozaiky, že se válka na Ukrajině chýlí ke konci. Ale nedivil bych se, kdyby se chtěli pokusit vládu zrekonstruovat. Problém byl v Matovičovi. Nakolik je problém i v dalších, to se teprve ukáže.

PS.

Stále pokračuje možnost si předplatit mojí knihu o zemědělství, která půjde do tisku kolem 15. ledna a hotová bude na konci února. Od března zahájím distribuci. Máte možnost mi pomoci tím, že si teď předplatíte knihu i s mým podpisem i s mým úsměvem, až vám ji budu vydávat při osobním setkání ve vašem kraji. Kdo nestojíte o přidanou hodnotu mého úsměvu ani o můj podpis na knize ani o podporu Vidlákovi, vy si nic nepředplácejte. Kniha bude k mání i v běžné distribuci. Cena knihy bude 350,- Kč

Pro snazší distribuci prosím napište do zprávy příjemci váš e-mail. Děkuji všem.

https://www.litterate.cz/kratky-skok-na-slovensko/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 18 pro 2022, 00:13

Krev jeho krve by Vidlák 17 prosince, 2022

Tak se nám potvrdilo, že Andrej Babiš mladší trpí paranoidní schizofrenií. Tento posudek dodaly pražskému městskému soudu expertky v oboru Gabriela Leblová a Jindřiška Záhorská. My, co sledujeme českou politiku, jsme nic jiného ani nečekali. Zpráv o tom, že s juniorem něco je, těch bylo dost a dost. Klára Samková na toto téma napsala před časem článek, který jsme teď recyklovali i na Litterate, protože stojí za přečtení.

Matně si vybavuju, že jistá Džamila ve správnou chvíli před volbami dodala posudek, že je mladý Babiš zcela v pořádku a vůbec nemluví z cesty… což bylo pravdomluvnými médii ihned pojato tak, že je jeho plivání na tátu zcela v souladu s evropskými hodnotami, protože to není nemoc, ale spravedlivé rozhořčení nad nemorálním otcem.

Nezaznamenal jsem jediného Cempera, manipulátora nebo demagoga, že by se teď třeba hodlal omluvit nejen národu za přímo ukázkovou dezinformaci, ale že by se omluvili otci, že ho poškodili ve správnou chvíli před volbami. Novinky, které přinesly onu informaci, že je Babiš mladší skutečně psychicky nemocný, také nikde nedoplnily žádnou noticku o omluvě. Co je dovoleno Jovovi, není dovoleno volovi.

Ale to by nás nemělo překvapit. Takhle přece pravda a láska funguje, že? Když jde o Babiše, tak účel světí prostředky, včetně zneužití synátora a okaté lhaní Stehlíkové. Nikomu z pražské kavárny nebude její chování připadat přes čáru, nikdo nebude mít problém si s ní sednout k jednomu stolu, nikdo nebude vydávat prohlášení, že se od Džamily distancuje. Naopak… za čas se jim tahle doktorka (která složila přísahu) bude ohromně hodit, aby zase napsala nějaký ambulatní posudek. To je v plném souladu s evropskými hodnotami, nikdo se kvůli tomu nebude ani na minutu červenat, nikdo z toho nebude mít špatné spaní, stejně jako nikdo nemá špatné spaní z Pandora papers, které už rok spí a sloužily jen a jedině k poškození Veľkého Bociana.

Zatímco v jindy se hned vyhrožuje žalobami, v tomto případě je dvojí metr naopak zcela žádoucí. Například já jsem se tento týden dozvěděl od mnoha bývalých přátel, že jsem jim odporný. Džamila může být v klidu, ta uslyší jen medové řeči a slova útěchy, že jí to nevyšlo. Ale proto to nepíšu.

Já chci dneska zdůraznit něco jiného…. Pamatujete, jak tenkrát před volbami Babiš reagoval, když na něj kluk před kamerami křičel a obviňoval ho? Stál se sklopenýma očima, neřekl ani slovo, nechal se tepat, nechal na sebe házet špínu o které věděl, že je to celé lež. Neposlal na syna ochranku. Pokud si pamatuju, ani nedovolil, aby je od sebe ochranka oddělila. Prostě si nechal slovně ubližovat a svého syna ani v té chvíli nezatratil, i když věděl, že ho vodí naprosté lidské kreatury, kterým nic není svaté.

Pokud vím, když se ho nějaký intervjuk ptal na syna, nikdy neřekl vůči svému klukovi jediné křivé slovo. Nikdy se to nesnažil nijak rozmazávat, nestěžoval si, co mu synek provedl. Pokud si pamatuju, několikrát jen řekl, že syn je vážně nemocný, ale jinak chránil jeho soukromí, co to šlo. Od Babiše se na synátora nikdo nic nedozvěděl. To musel prozradit sám mladý Babiš a ti, kteří si ho vodili.

Hele, proti Babišovi můžete mít tisíce výhrad. Můžete mu vyčítat Vrbětice, covidová opatření, můžete mu vyčítat Čapí hnízdo, můžete si myslet, že je jen dalším doplňkem pětikolky a vyslanec Aspenu. Můžete si myslet, že je kvůli Agrofertu držen pod krkem z Německa, může vám vadit jeho čeština a malé encyklopedické znalosti.

Ale nikdo mu nemůže upřít tátu. Nikdo mu nemůže upřít, že má svého syna rád natolik, že proti svým odpůrcům nikdy nezačal bojovat stejnými zbraněmi. Vsadím se, že má doma desítky posudků od nejrůznějších doktorů, měl lékařské zprávy, mohl to kdykoliv vybalit, v každé vteřině měl možnost tuhle habaďůru ukončit prostě tím, že by zveřejnil všechno, co se synem v posledních letech zažil. Zůstalo to v trezoru. Táta proti synovi nikdy do boje nevytáhl i když to muselo být strašně těžké. Normálně na sobě Babiš nedává nic moc znát, ale věřím, že si synova slova v soukromí vícekrát odbrečel. Nikdy nebyl proti synovi bezmocný, ale nikdy toho nevyužil.

Sám jsem Andreje vícekrát kritizoval, ale nikdy mu nebudu upírat, že přes své vysoké postavení a přes všechno, co bylo v sázce, tak v jeho žebříčku hodnot zůstal táta na prvním místě. Před volbami bojoval s celým světem, ale nikdy nevystřelil po těch šmejdech, kteří proti němu postrkovali jeho syna a schovávali se za něj.

Myslím si, že ani teď to z Babišova podnětu nedojde k žádnému soudu. Že on to prostě rozpatlávat nebude a přeje si jen jedno – aby juniorovi dali všichni pokoj a netahali ho do svých her. Když doteď ohledně synka nic nepropálil, tak teď to určitě dělat nebude.

Ale také si myslím, že krev není voda. Že tohle má Veľký Bocian hluboko vypálené do paměti a do nejdelší smrti svým protivníkům nezapomene, že proti němu použili nemocného syna. Myslím si, že tohle je silnější než deset aspenů a dvacet globalizací. Tohle je silnější než zájmy Agrofertu i politické záměry. Že mu pravda a láska sáhla na rodinu. Ať má jakékoliv záměry a jakékoliv cíle, tohle evropským hodnotám nikdy nezapomene. Krev jeho krve je víc. Už to ukázal.

https://www.litterate.cz/krev-jeho-krve/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 18 pro 2022, 23:12

To jako fakt?
by Vidlák 18 prosince, 2022

O víkendu jsem měl napilno a v hlavě jsem měl samé příjemné věci, jako udírnu, masíčko, vínečko, pálenku a dobrou společnost. Málo jsem se věnoval budoucnosti a pohyboval jsem se mezi přítomností a vzpomínkami na minulost. Čas krásně plynul, řeči se vedly, pivo teklo proudem… O to víc jsem se divil, když jsem se v neděli zase vrátil do reality… Prosím berte to jako jednorázový a neumělý pokus o Terezu Spencerovou.

EU se dohodla na zpřísnění fungování trhu s emisními povolenkami... Naše vláda se k tomu s chutí přidala, protože to prý pomůže klimatu a nízkopříjmovým rodinám…. Já vážně žiju v jiném světě.

Hele vládo, jak si mám pod vašimi snahami představit něco jiného, než cílenou likvidaci tohoto státu? Jak si mám myslet, že to co děláte, má nějakou logiku? Elektřina je drahá, protože Helmuti si řekli, že budou žít z větru a sluníčka (a pro jistotu z elektráren na ruský plyn a z ČEZu). Plyn je nedostatkový, protože nám Amíci zničili potrubí na ruský plyn. Obojí j drahé, protože se musejí platit emisní povolenky ze kterých bohatnou především velké investiční fondy.

Jako fakt čekáte, že rozšíření systému povolenek povede k něčemu jinému, než k dalšímu zdražení? Fakt jako máte pocit, že je v tomto státě všechno v pořádku a všichni mají tolik peněz, že si s tím nemusíme dělat hlavu? Fakt jako myslíte, že se lidi nepropadají do bídy a nepřicházejí už teď o všechno? Jak dlouho myslíte, že to lidi snesou? Nestačilo vám jedno varování v podobě sto padesáti tisíc lidí na Václaváku? Fakt toužíte po tom, aby se organizace chopil někdo schopnější, kdo se nezakecá a z pódia zavelí k činům? Chuť demonstrovat neopadá, to jen opadá chuť věřit současným organizátorům. On se toho praporu chopí brzy někdo šikovnější.

Zeman prý bude volit Babiše. Asi ho ten Rychetský fakt naštval a rozhodl se, že předsedovi ÚS tímto způsobem ještě pomstí. Babiš na Hradě bude chtít úplně jiný ústavní soud, než by chtěl Rychetský. A také má Rychetskému co oplácet, jak ho poškodil změnou volebního zákona chvíli před volbami.

Navíc mi to celé smrdí docela jednoduchou dohodou – Zeman ještě vybere nového předsedu ústavního soudu, podpoří Babiše a Andrejko si nebude hrát na Nerudovou a potvrdí Zemanovou volbu, bez ohledu na hemžení, které kolem toho bude. Hodlám si počkat, s jakým jménem Zeman přijde. To dost naznačí.

Ve Francii zemřel ruský oligarcha Zelenov. Přepadl prý přes zábradlí. Jo to se teď ruským oligarchům děje nějak často. Furt někde padají z balkonů, páchají sebevraždy, dělá se jim špatně se smrtelnými následky…

Prostě je vidět, že válka se nevede jen na bojišti, ale zasahuje i do nejvyšších pater byznysu. Podle mě nejsem daleko od pravdy, když řeknu, že nám podezřele umírají ti, kteří měli spoustu důvodů, aby se Rusko a Evropa od sebe byznysově neoddělily. Nevšiml jsem si, že by podezřele skákali z oken ruští oligarchové podnikající v Indii a Číně… Ale to je tak, když si ruský zapadnik myslí, že se zavděčí Anglosasům tím, že peníze za ruské suroviny bude utrácet v Londýně…

Schwarzenberg dal rozhovor ve kterém se domnívá, že se Rusko brzy rozpadne, protože je to impérium a to si musí projít svojí velkou porážkou, aby se s ním dalo mluvit. Používal tam moc hezká slovíčka jako dekolonizační proces a podobně. Nevím, jak moc je Schwarzenberg v hledáčku moskevských analytiků, podle mě tam nebude zastávat důležitější místo než takový Strelkov, ale pravda je, že podobné větičky lze slyšet i britských a amerických zdrojů, kterých si Putin velmi bedlivě všímá.

Možná proto teď dávají ruské televize tolik záběrů z prověrek jaderných sil Ruské federace…

Takže si znovu zopakujeme Vidlákovu základní geopolitickou tezi. Válka na Ukrajině může skončit buďto vítězně pro Rusko – pokud Západu dojdou zbraně a Ukrajině dojdou vojáci. Nebo může skončit patem – to znamená, že si obě strany uvědomí, že se nedokáží hnout z místa a dál je válka jen drahá a nebude mít žádný výsledek a ukáže se, co říkali dezoláti a proruští trollové už před půl rokem – že se musí jednat. Výsledek by byl stejný, jen by to nevyrabovalo půlku Evropy a nezničilo půlku Ukrajiny. A nebo válka skončí jadernou prohrou pro všechny, protože pokud se ruský režim dostane do neřešitelné situace, k čemu by mu byl celý svět, kdyby v něm Rusko nemělo mít své místo?

Ruským oligarchům sáhli na majetky a stejně je Putin u moci. Zavedly se sankce, aby to podrylo sociální situaci běžných Rusů, ale stejně je Putin u moci. Válka se vyeskalovala, aby to nemohli odbojovat sami profíci a Rusko muselo mobilizovat, ale Putin je stejně u moci a pokud by nebyl, přijde ještě větší drsňák. Vážně někdo po všech těchto těšínských jablíčkách předpokládá, že Putinovi někdo nedovolí zmáčknout jaderný knoflík?

A na závěr jeden příklad, jak se dá z války udělat radostná událost:

Válka znásobila tržby českých zbrojařů. Ve článku se dočtete, jak skvěle si vedou naše firmy vyrábějící nástroje na smrt. Mohli bychom přidat další optimistické články o tom, jaký skvělý zisk má ČEZ, nebo jak skvěle se daří obchodním řetězcům. Manažeři se mohou těšit na tučné prémie.

Takže budu ten, kdo to pojme z opačné strany… Viděl bych ten titulek asi takto: Válka na Ukrajině zbídačila české obyvatelstvo… Ale to by bylo nejspíš špatně. Řeknu to lépe: Vláda zbídačila české obyvatelstvo.

PS.

Stále pokračuje možnost si předplatit mojí knihu o zemědělství, která půjde do tisku kolem 15. ledna a hotová bude na konci února. Od března zahájím distribuci. Máte možnost mi pomoci tím, že si teď předplatíte knihu i s mým podpisem i s mým úsměvem, až vám ji budu vydávat při osobním setkání ve vašem kraji. Kdo nestojíte o přidanou hodnotu mého úsměvu ani o můj podpis na knize ani o podporu Vidlákovi, vy si nic nepředplácejte. Kniha bude k mání i v běžné distribuci. Cena knihy bude 350,- Kč

https://www.litterate.cz/to-jako-fakt/

Grif
Sponzor fóra

Příspěvek od Grif » 19 pro 2022, 17:23

„Už teď vyhrál nad ČEZem. Měl plán.“ Bloger Vidlák a „odpojování“
Bloger Daniel Sterzik, přezdívaný Vidlák, napsal článek Braniboři v Čechách. V něm popisuje svůj rozhovor s někdejším kolegou – elektrikářem. Elektrikář naříká, že nedělá nic jiného než že odpojuje domácnosti od elektřiny. Čistě profesionálně: Jak tento článek postavený na anonymní výpovědi hodnotit?
Blog a bloger, o kterém je řeč, Vidlákovy kydy (VK) a Vidlák, občanským jménem Daniel Sterzik, je – v době zřetelného úpadku tradičních médií hlavního proudu – do jisté míry fenoménem subkultury, tedy i mediální alternativy. Vidlákovy kydy se staly nejpozději s profilem na Facebooku erbovním médiem, informačním zdrojem části příznivců mediální alternativy. Stejně tak i Daniel Sterzik, JAKO Vidlák. Kydům se momentem jejich vstupu na Facebook významně zvětšil jejich dosah, popularita i vliv. Vstoupily aktivně i do činnosti opozice, politické alternativy, a to nejen svými popisy podzimní demonstrace v Praze. Došlo i k pochopitelnému posunu na poli kvality, a to spíše do hodnot záporných. Na Facebooku už to nebyla záležitost kritického a vnímavého publika, hledačů perspektiv a neotřelých pohledů. VK se staly „masmédiem“, „fenoménem“ subkultury a části alternativy. V tomhle okamžiku už je, domnívám se, nutná i větší odpovědnost vůči běžnému publiku. To, co jsem ještě v sobotu, tedy v den vydání jeho kontroverzního textu Braniboři v Čechách (9.–10. 12. 2022) a i v neděli, považoval za obtížně pochopitelnou chybu, konkrétně velmi neobratné a podivné „krytí zdroje“, který autor připsal ČEZu, jejich distribuci, tedy onen jeho bývalý kolega z práce (elektrikář), nyní považuji za záměr. A to ne úplně odpovědný. Autor dobře věděl, domnívám se, co nastane. Jinak řečeno, je to partyzánská sólo akce blogera, který se rozhodl zhmotnit vlastní ambice, jež i několikrát artikuloval. Jde zejména o ekonomickou nezávislost, aby se mohl maximálně věnovat svému blogu. Jeho ambicím a popularitě to u části publika určitě pomůže. Na úkor vlastního zájmu nicméně poškozuje, může poškozovat alternativu, její komunikaci a důvěryhodnost jako celek včetně, a zejména té, která se teprve formuje. Možná se nicméně pletu a prostředí alternativní komunikace to pročistí a vlastně i posílí.
Co se onoho sporného momentu – výpovědi týče, Vidlák argumentuje, že výpověď jeho známého a dřívějšího kolegy, onoho elektrikáře, kterou vyslechl, odpovídá skutečnosti, již prostě zaznamenal a tlumočil. Nelze vyloučit, a je to i docela pravděpodobné, že onen anonymní elektrikář je pod vlivem emocionálního zážitku, případně zážitků, které jej psychicky poznamenaly. Bez ohledu na jejich frekvenci a celkové množství. Ono odpojit od proudu zoufalou matku samoživitelku s malými dětmi nebo důchodce, který celý život pracoval a je dost možná odsouzen umřít zimou, hladem a úplně sám, to nikomu na duševní pohodě nepřidá. Tedy pokud je jedinec jen trochu psychicky normální nebo i citlivější. Sám jsem se dosud nevzpamatoval ze situace, zážitku, kdy jsem vezl hračky dětem do dětského domova. V tomto smyslu ten tlumočený zážitek považuji za věrohodný.
Autora blogu Vidlákovy kydy pak za velmi talentovaného. Některé jeho postřehy a výroky jsou trefné. Často a pochopitelně i politicky nekorektní. Veřejně a oficiálně mnohdy i obtížně tlumočitelné. Tahle situace a komunikace je ovšem dobově podmíněná. Řečeno s K. H. Borovským: „Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz.“
Trochu neuměle pan Sterzik označil za viníka ČEZ, zatímco na jižní Moravě elektřinu distribuuje (a odpojuje) jiná společnost. Prý aby kryl záda svému zdroji, tedy elektrikáři. Je to chyba?
Jako chyba, případně výmysl a podvod se to jeví a může jevit, celkem pochopitelně na první pohled. Typicky při konvenčním způsobu myšlení a jednání. Ta „chyba“ a tady už jsou uvozovky na místě, byla zřetelná. Velmi, tedy i obtížně pochopitelná. Tyhle věci, jako je „ochrana zdroje důvěrné, neoficiální informace“, se přece dají řešit obecnou formulací typu: „zaměstnanec distribuce jedné energetické firmy“... Moc jich tady není. Každý si snadno domyslí, o kterou jde, případně může jít. Příspěvku by to na jeho atraktivitě a dopadu příliš neubralo a nic by se ani nedělo. Proč tedy taková zřetelná „chyba“?! Vždyť Vidlák je zkušený a talentovaný autor, bloger. Negativní zpětnou vazbu dostal od části publika, té kritičtější téměř okamžitě. Trval nicméně na původní formulaci. Nehodlal to vysvětlit, případně vzít zpět. Trval na tom, že vše bylo tak, jak to zaznamenal a tlumočil včetně užité formulace. Osobně jsem jej ze lži nepodezříval a nepodezřívám. Domníval jsem se původně, že je dost možná momentálně emocionálně nestabilní. Ty jeho podivné, emocionálně přeexponované a opakované věty prosby, aby alespoň na svátky byli milosrdní… Bylo to zvláštní. Dříve pro něho ne úplně typické. O té „chybě“ jsem se tak začal pomalu vyjadřovat a uvažovat v uvozovkách. Podezříval jsem autora, že jede vlastní partyzánskou sólo akci, na maximalizaci dopadu, inspirován předlohou a příběhem filmu Jakub lhář (1974). Tedy faul ve snaze pomoci „dobré věci“. Autor pak dále a stále tvrdošíjně trval na tom, že to je pravda. Aby upustil páru, poznamenal, že to možná nebylo úplně šťastné – ta formulace. Nicméně ji nezměnil. Hrál o čas, domnívám se. Jinak řečeno, nebyla to chyba. Byla to past. Vidlákova past. Dobře promyšlená i nalíčená.
ČEZ zaslal panu Sterzikovi výzvu k omluvě. Lze čekat, že dalším krokem může být žaloba a pan Sterzik půjde za článek k soudu. Kdybyste byl PR poradce, doporučil byste ČEZu tento postup?
Z hlediska žádoucí publicity, teorie a praxe PR (komunikace a „vztahů s veřejností“) nepovažuji krok managementu ČEZ za úplně rozumný. Právě naopak. Faktem je, že dopis k omluvě formulovalo právní oddělní ČEZ. Otázkou je, nakolik konzultovalo a naslouchalo vyjádření vlastních specialistů PR, případně kdo učinil finální rozhodnutí o charakteru a způsobu reakce. ČEZ mohl předstírat velkorysost, nadhled a smířlivost, ve smyslu orel much nelapá. Zvoleným právním tahem ovšem dopřál tomuhle rebelovi a „partyzánovi“ publicitu, kterou si jinak může dovolit zase jen ČEZ. Tam to ovšem zaplatíme všichni. Je to podnik s většinovým vlastnictvím státu. Tedy daňových poplatníků.
Ono mlčení je pak v praxi PR, v některých situacích, taktika, která je často i velmi funkční a levná. To je pro její užití, zejména v případě velkých, bohatých a sebevědomých organizací, i důvod, proč je většinou také ignorována. Ono jak fakturovat klientovi „mlčení“, ve smyslu lidového rčení „mlčeti zlato“, když tohle doporučení zná každé malé dítě. Na to přece nepotřebujete nákladný PR servis. Platí to i pro interní specialisty PR, když je potřeba obhájit vlastní užitečnost pro činnost organizace. Právě tahle malost a omezenost managementu v jeho vlastní velikosti byla, do značné míry, dost možná i Vidlákovým kalkulem. PR specialisté a agentury PR pak horlivě a krizově komunikují a následně horentně fakturují. Výsledek je v lepším případě srovnatelný nebo spíše negativní. To může být i tento případ.
Sečteno a podtrženo: Ten venkovan dokázal vyprovokovat jeden z největších průmyslových gigantů v regionu, který disponuje armádou právníků a PR specialistů k akci, která jej, domnívám se, přijde draho (ČEZ). Zejména ve smyslu negativní publicity a nákladů na PR. Takový závěr (konstatování) bylo možno ovšem učinit až v okamžiku, kdy do hry vstoupilo právní oddělení ČEZu, a to bylo až (v případě tahu ČEZu už) v polovině týdne. Je to ukázková akce „guerilla PR“, model David a Goliáš. Vidlák je už nyní, svým způsobem, vítězem, ať dopadne spor jakkoli. Dokonce se domnívám, že tohle může být jednou považováno za „výstřel z Aurory“. Souhlasu netřeba.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/r ... ani-723872
Všechno se dá vysvětlit.Bohužel ne všem.

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 19 pro 2022, 23:01

Posledních pět minut… by Vidlák 19 prosince, 2022

Už vícekrát jsem tu psal, že mě letos nejvíc překvapuje, kolik toho ten náš systém vlastně vydržel. Začalo to dobou covidovou, kdy jsme byli dlouhou dobu zavření, mělo to vliv na ekonomiku a doteď na to doplácíme, ale v podstatě pořád se tu dá žít. Teď máme už tři čtvrtě roku válku na Ukrajině, během které se vláda postarala, abychom to fakt neměli jednoduché, ale pořád se před vámi v supermarketu otevřou dveře, pořád vám paní na pokladně „nakliká“ nákup a pořád zaplatíte kartou, mobilem nebo v hotovosti.

Ceny základních potravin stouply skoro na dvojnásobek, ceny energií se zečtyřnásobily, na auta jsou pořadníky, energetičtí experti si vozí dřevo do Prahy v předtuše dramatických časů, cena pšenice je také skoro dvojnásobná, každou chvíli slyšíme o nějakém krachujícím podniku, do toho nám EU přitvrdí s emisními povolenkami… a ejhle, nezaměstnanost je stále nízká, hlady ještě pořád nikdo neumřel, a jak mi vysvětlili hoši od Saubere Energie Morgens, všichni bez problémů zvládají platit své energetické závazky.

Těch případů, kdy nám babička nemá na plyn a musí chodit na klestí, těch je vlastně hrozně málo. Nebo se alespoň jeví, že jich je málo.

Vlastně už rozumím, jak jsme mohli vydržet být třicet let krmelcem Západu. My prostě máme v sobě nějaký nezmapovaný proud. Nějakou schopnost adaptace na nejhorší podmínky. Nějak to umíme zařídit, že i když nás okrádají horem dolem a zcela legálně, pořád to nějak dáváme. I přes všechny ekonomické reformy, které nám naordinovali, přes všechno, co tady rozkradli, zničili, odvezli a zrušili, pořád to nějak jde.

Už za Marie Terezie se říkalo, že český sedlák je jak vrba. Čím víc ji rveš, tím víc roste.

Dolním deseti milionům zdvojnásobili náklady všeho. A místo aby se okamžitě všechno sesypalo, tak to sice trochu skřípe, padá z toho omítka, trochu se zkroutily veřeje, ale pořád je to funkční. Největší důkaz českých schopností. Máme vlastnost, kterou nikdo nevidí, nikdo se jí nezabývá, jen se jí takhle okrajově dotkneme, ale je asi důležitější než všichni Fialové, Babišové, Sobotkové, Nečasové, Topolánkové, Zemani a Klausové dohromady.

A ještě těm babičkám v nesnázích pomáháme…

Překvapuje mě, s kolika bohatými lidmi jsem se potkal a zjistil, že jsou na naší straně. Překvapuje mě, odkud se mi dostalo zastání, a naopak, odkud přišly odsudky. Překvapuje mě, s jakou vervou vláda vrtá díry do lodě, ale ještě víc jsem vyvalený z toho, kolik lidí ty díry dnes a denně záplatuje a dělají to ze svého.

My jsme prostě národ posledních pěti minut. To je totiž zhruba ten čas, za který se na Titaniku událo všechno podstatné. Do té doby se ta loď jen zvolna nakláněla. A dole pořád běhali topiči a strojníci a postarali se, aby se loď potopila s rozsvícenými světly a s hudbou.

Jen… ta naše životaschopnost je i antitezí revolučních nálad. Proč dělat revoluci, když vždycky vymyslíme, jak vyváznout? Proč dělat odboj, když naše šedá zóna, šedá ekonomika, osobní kontakty, lidská vzájemnost a improvizace to vždycky nějak udělají? Vždycky je někde nějaký zapomenutý úředník, vedoucí pracovník, schopný člověk a šikovný manažer, kterého zapomněli vyhodit při povolebních čistkách, který jde a bez publicity zachrání neuvěřitelně moc.

Například by mě hrozně zajímal příběh, jak se to udělalo, že sice začala válka na Ukrajině, ale z Ruska sem ještě přiletěla letadla s jaderným palivem pro naše elektrárny. Dokonce několikrát. Vsadím se, že to celé bylo založeno na osobní odvaze nějakého vysoce postaveného jednotlivce, který k tomu dal příkaz a nevěděl, jestli ho za to nevyhodí.

Ve skutečnosti se v Česku Titanic potopí jen jednou za pět set let. Jinak to tady vždycky nějak provizorně opravíme a když tak přestoupíme na jinou loď. Jen málokdy jsme nuceni skutečně bojovat o holou existenci. Vždycky se v našem národě najde dost bezejmenných blbců, kteří to nevzdají a i přes klacky pod nohama jdou a nějak to zachrání.

V jaké jsme situaci? Loď se nám pěkně nahnula a slušně nabírá vodu. V podpalubí se už bojuje o holou existenci, ale bojuje se o ni až neuvěřitelně úspěšně. Co bude dál? Zase se najde někdo, komu nebudeme moci dost poděkovat, kdo to nějak na poslední chvíli ucpe? Nebo přijde někdo, kdo vymyslí, jak to zase chvíli táhnout dál? A nebo přijde ta velmi řídká zkušenost, kdy to fakt nepůjde zachránit a prostě se potopíme? Nezaměstnanost nijak dramaticky neroste, ceny benzínu dokonce klesají. Kdyby se ceny elektriky vrátily na loňskou úroveň, vlastně by skoro nebylo o čem mluvit. Sledujeme takové to poslední zlepšení stavu pacienta těsně před smrtí? Nebo to proti všem předpokladům dopadne jako obvykle?

Nebo ještě dostáváme čas na klidné vánoce?

Podle všech ukazatelů bychom měli být totálně v háji… ale nejsme. I henten plyn nám vystačí ještě na sedmdesát dnů… a možná i déle. Nebo nám pánbůh prostě dává ještě pár dní na seznamování a vzájemnost? Máme ještě chvíli času, abychom se sblížili, navštívili a připravili na to, co přijde?

Prosím, dejme si na těchto vánocích záležet. Možná loď ještě udržíme na hladině. Ale kdyby ne, ať je tento sváteční čas alespoň hezkou vzpomínkou.

https://www.litterate.cz/poslednich-pet-minut/

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 20 pro 2022, 21:25

V sobotu jsme se potkali na Moravě s Vidlákem a bavili jsme se i o tom, jestli se ČEZ fakt rozhodne vydat se na sebevražednou misi a podat na něj žalobu.
No a tak jsem si říkal, že vzhledem k tomu, že se věcně jedná o úplný nesmysl, a také k tomu, že mezi nejbližší Vidlákovy kamarády a podporovatele, kteří jej rozhodně v boji neopustí, patří Klára Samková (jeho oficiální právní zástupce), Jana Zwyrtek Hamplová fanpage a moje maličkost, tak přeji korporátním právníkům ČEZ v jejich naškrobených bílých košilích a upnutých kravatách opravdu hodně štěstí. 🙂
My totiž nejsme placení od hodiny za psaní nicneříkajících stanovisek, my jsme placení od toho, že vyhráváme soudy. 🙂
Takže vám přeji krásné Vánoce, kolegové, a pokud se do toho fakt chcete pustit, tak se budu těšit příští rok v soudní síni na viděnou!
Něco mi říká, že si to užijeme podstatně víc než vy. 🙂
https://www.facebook.com/rajchl.jindric ... g9t6ri1UDl
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Zrození je ortel smrti, odložený na neurčito. Johann Nepomuk Nestroy
Lepší s Parkinsonem rozlít, než s Alzheimerem zapomenout vypít...

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 21 pro 2022, 05:27

Na funkci to nebude mít vliv
by Vidlák 20 prosince, 2022

Tak jsme se dozvěděli, jak to fungovalo u Nerudové na univerzitě s nákupem titulů. Dokonce nám to řekli i s ceníkem. Prý za pětadvacet tisíc EUR se dal koupit doktorát. Dokonce i majnstrým vydal pár krotkých prohlášení, že za Nerudové se na Mendlovce porušovala snad všechna pravidla. Do toho se na fejsbůku objevily zaručené dezinformace o skvělém původu naší prezidentské kandidátky, která sice nemá komunistickou minulost, neb jí bylo v roce 1989 deset let, ale její rodiče samozřejmě stranické knížky měli a byly vzorně vyplněné. Informaci nebylo možné nezávisle ověřit a určitě je to jen kampáááň.

Jinak je všechno v naprostém klidu. Majnstrým splnil svou informační povinnost. Ale sakra, kde jsou komentátoři? Kde je nějaký zasvěcený textík třeba od Saši Mitrofanova, že se nám do popředí cpe ženská, které žádné peníze nebyly cizí, žila v prominentní komunistické rodině a je na tom čím dál tím líp a čím blíž, tím hůř? Takhle to přece funguje ne? Babiš šel do školy, kde neuměl vyjmenovat planety a tento stejný intervjuk o něm ihned vyprodukoval článek nazvaný Hovado proti budoucnosti.

Prosím, máme tu svobodu tisku, ale nějak se mi začíná zajídat, že jeden si pokecá s dětičkami a noviny jsou plné toho, jaký je to blbec a druhá si zařídila skvělý byznys s tituly a vedla univerzitu od desíti k pěti… a nestojí to za jedinou komentátorskou zmínku. Já vím, je tu presumpce neviny, Nerudová nic neudělala, protože jí žádný soud ještě neodsoudil. U Babiše to také všichni ctí. Ještě nebyl odsouzen a tak se mu to před volbami nikdy neotloukalo o hlavu…

Jinými slovy, naše skvělá a vždy pravdomluvná média nám vysvětlila, že Danušiny přešlapy na funkci nebudou mít vliv. Nestojí to za zmínku.

To Petr Pavel, ten zřejmě zjistil, že chytá druhý dech. Novinky sice Nerudovou nepotopí, ale když se dezoláti dokázali svolat na náměstí bez jediného pípnutí České televize, tak si nejspíš mezi sebou o Danušce a jejím univerzitním bačování řeknou. Nemluvě o tom, že si přeposílají různé veselé veršovánky, že Nerudová Danuše je Čaputová bez duše, vyhraje ty volbuše, pomůže i ropuše, byť je tělo bez duše, o funkci nic netuše, je potřeba retuše, případně volební lístek do koše… Komentátoři na Seznamu budou držet hubu, ale Vidlák to určitě vyzvoní. Takže je tu šance ji opět předběhnout…

A tak začíná už dopředu vyvracet všechna absurdní obvinění.

Nejzajímavější se nejspíš ukáže jeho několikanásobný veletoč… ne, teď nemyslím jeho školení se na komunistického rozvědčíka… teď myslím, jak řekl, že Danuši by v případě neúspěchu možná i nepodpořil, teď že by ji proti Babišovi zase podpořil, a chudák možná bude nucen říct, že by ji zase nepodpořil, protože brněnské turbotituly si žijí vlastním životem a je jen otázka času, kdy se na to Danuše někdo zeptá a ona pak pronese něco podobně chytrého, jako že je mladá a krásná.

Hele, všímáte si, že všechny tři těžké váhy prezdentského klání vzešly z dobře situovaných rodin předchozího režimu? Ale jen u jednoho je to podle mééédií hendikep. Ti dva zbylí, u nich to byla jen jakási náhoda, chyba v matrixu, o které nemá smysl se vůbec bavit. Stejně jako nemá smysl se bavit o tom, že Svěrák podepsal antichartu… Bašta je sice disident, ale jinak je podle našich pravdomluvných novinářů mnohem horší než agent Pávek, který teď jel bojovat proti maďarskému populismu a proti Orbánovi, který naopak stál proti komunismu ještě v době, kdy Pavel snil o tom, jak bude likvidovat třídní nepřátele. Petr Pavel se také nemusí bát – na funkci to nebude mít vliv. Žádný Mitrofanov o něm nenapíše, že je hovado…

Andrej Babiš se zase v tomto týdnu snažil zajistit, aby se lékařské posudky o jeho synovi projednávaly s vyloučením veřejnosti. Dokonce i státní zástupce s tím souhlasil. Jak často se v této zemi stává, že když se shodnou obhájce i žalobce, že jim soudce nevyhoví a pěkně to Babišovi vpálí, aby byl junior proprán před kamerami?

Je tady vůbec někdo, kdo ještě vyznává henty tradiční křesťanské hodnoty, o kterých se furt mele? Takové ty věci, jako rodina, právo na soukromí, ohledy na nemocné a slabé a podobné blbosti? Zajímá to někoho? Zřejmě ne. Opět jsem nezaznamenal jediného komentátora, kterému by vadilo, jak to soudce Šott vymyslel. Nějaké hlasy z řad odborné veřejnosti jsem zachytil, ale začínám si říkat, že tradiční rodina je na cestě na smetiště dějin, když s nikým nepohne to, že otec nechce, aby se nahlas mluvilo o tom, jak je syn nemocný. Sorry jako… být táta, který nevytáhne proti synovi, kterého zneužívají proti němu, to už je pasé. Žádná polehčující okolnost. Na funkci to nebude mít vliv.

Mimochodem… pochybuje tady ještě někdo o tom, kdy se bude vynášet rozsudek? Prý se dokonce ještě v tomto týdnu stihnou závěrečné řeči. To by bylo, aby rozsudek nepřišel dva dny před volbami… Skoro mám chuť vypsat sázku na termín a hodinu.

Mám ještě nějaké veselejší zprávy. Na funkci nebude mít vliv ani to, že Marek Hilšer vyhlásil, že z boje o Hrad neodstoupí a je tak nezávislý, že už větší nezávislost nenajdete. Této nezávislosti dosáhl tak, že si před senátními volbami založil svoji vlastní politickou stranu a dostává za svůj mandát docela pěkné peníze, takže se teď obešel bez sponzorů. Jeho kampaň (i ostatní výdaje) mu platíme my. Asi bychom si z Marka měli vzít příklad a založit si také takové jednomužné strany. Opět… nezaznamenal jsem jediného komentátora, kterému by se takový postup ekloval.

A ještě jedna veselá zpráva – na funkci nebude mít vliv ani Fischerova láska k Havlovi. Jeho přirovnání bývalého prezidenta k parníku už vybudilo celou řadu popěvků a básniček. K tomu bych přidal postřeh, že když vyznávání tradičních hodnot nijak nepomůže Babišovi, tak Fischerovi jeho odpor k manželstvím stejnopohlavních párů také k ničemu nebude.

PS.

Stále pokračuje možnost si předplatit moji knihu o zemědělství, která půjde do tisku kolem 15. ledna a hotová bude na konci února. Od března zahájím distribuci. Máte možnost mi pomoci tím, že si teď předplatíte knihu i s mým podpisem i s mým úsměvem, až vám ji budu vydávat při osobním setkání ve vašem kraji. Kdo nestojíte o přidanou hodnotu mého úsměvu, ani o můj podpis na knize, ani o podporu Vidlákovi, vy si nic nepředplácejte. Kniha bude k mání i v běžné distribuci. Cena knihy bude 350,- Kč

https://www.litterate.cz/na-funkci-to-nebude-mit-vliv/

Zamčeno