Vidlákovo kydání...

Zamčeno
Konias
Samostatný redaktor

Re: Vidlákovo kydání...

Příspěvek od Konias » 22 pro 2022, 07:30

Poraďte si sami by Vidlák 21 prosince, 2022

Nedá mi to, musím se zastavit u našeho skvělého a jedinečného ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, který vše zvládá a i za covidu věděl mnohem lépe než Adam Vojtěch, co by se mělo dělat. Tomu se totiž podařilo dosáhnout toho, že tu sice nemáme žádnou pandemii, neplní se nemocnice, nejsou žádná omezení, zboží z Číny chodí pinktlich jako hodinky, ale přesto v lékárnách jaksi chybí Nurofen na horečky. Teda… on nechybí jen Nurofen, ono toho chybí víc, ale kdybych řekl i nějaký jiný lék, zase by naběhl Cemper a začal by dokazovat, že je ho dost a jsem dezinformátor.

Vzhledem k tomu, že je v této republice stále dost dětí a teď je takové mizerné ubrečené počasí, tak to ve školách chrchlá, nakazí se to navzájem, pak to má večer horečku a Nurofen teď chybí hodně lidem, tak si toho museli všimnout i pravdomluvní novináři. To víte, ta dezinformační scéna přijde se vším možným a občas se to nepodaří ututlat… nebo ukřičet.

Samozřejmě, tentokrát vláda za nic nemůže, nedostatek léků není ničí vina, to se tak prostě nějak stalo a pokud za to někdo může, tak je to samozřejmě Putin. Já jen smutně vzpomínám na dobu, kdy Babiš mohl za to, že chybí roušky, které nám zabavili Němci, pak mohl za to, že není dost toho Blamblamaléku, mohl za to, že se nesměl podávat Ivermektin a Isoprinosin, mohl za to, že se hltí nemocnice, mohl za to, že není dost covidových vakcín (a pak mohl za to, že jich je moc), prostě mohl úplně za všechno a to v situaci, kdy na světě neplatila žádná pravidla a globálne se zhasínalo, aby si Fajzr přišel na své. Teď je v tomto ohledu vlastně úplně normální stav, ale Válek ani Fiala za nic nemohou.

Ovšem nic to nemění na tom, že Nurofen není.

A co nám na to Válek řekl? Prý si máme obvolat sto lékáren a určitě ho někde mít budou.

Tahle hláška už také žije vlastním životem a řekl bych, že zanedlouho bude Válkovi připomenuta odněkud z pódia na náměstí a bude to mít bouřlivou odezvu od posluchačů. Mnohem bouřlivější, než si dneska Válek dovede představit. Ale proto o tom nepíšu…

Válek nám vlastně jinými slovy řekl, ať se postaráme sami o sebe. Že on se prostě starat nebude, na takové prkotiny nemá ani čas ani prostor, on má na starosti mnohem důležitější věci, než se zabývat blbým Nurofenem.

A já si říkám, že přesně tohle nám Fiala říká po celou dobu svého vládnutí, ne? Postarejte se o sebe sami. Kašleme na vás, dělat nic nebudeme, my tady řešíme, aby fungovalo Německo, aby fungovala válka na Ukrajině, řešíme, aby se americký vojensko průmyslový komplex nakrmil, nemůžeme nic dělat ani s plynem ani s elektřinou, nemůžeme nic dělat s drahými potravinami, nemůžeme nic dělat s krachujícím hospodářstvím… postarejte se sami o sebe.

Budeme ho muset vyslyšet. Budeme si muset postavit pararelní struktury, budeme si muset najít nové cesty, jak se zásobit léky, jak zvládnout zimu a kde vzít energie. Já bych vzal Fialu vážně… my si musíme postavit nový stát. My se musíme dopracovat do stavu, kdy pětistranu a vládu vůbec nebudeme potřebovat. Musíme začít pracovat na tom, aby henta ministerstva i se všemi Války a Rakušany byla zbytečná. Musíme se prostě obejít bez nich.

A až se tak stane, pak oni zjistí, že se bez nás neobejdou.

Udělali jsme už hodně. Už nepotřebujeme majnstrýmová média. Máme vlastní cestičky. Jiné, někdy neumělé, ale máme. Možná je na čase, abychom nepotřebovali majnstrýmové politiky a abychom nepotřebovali všechny ty ožebračující evropské hodnoty. Možná už vlastně nepotřebujeme ani tu majnstrýmovou ekonomiku. Stejně teď zničili všechno, co se třicet let budovalo a korunovali to odpalem Nordstrýmů. Měli bychom se začít snažit, abychom nepotřebovali ani tu majnstrýmovou měnu a majnstrýmové hytlermarkety.

Říkají nám, ať se o sebe staráme sami. Tak je pojďme vzít vážně. Když se máme sami starat, není důvod jim něco dávat. Není důvod si je platit, není důvod jim podstrojovat.

V tomto bychom my Češi měli být dobří… v budování pararelních struktur. Dělali jsme to za tuhé normalizace, tak to budeme dělat zase. Přes známosti, kamarády, přes doporučení. Mělo by nám to jít líp než tenkrát. Hranice jsou otevřené, v Polsku i Německu je ledacos levnější. To půjde…

Bez ohledu na to, co se stane v zimě, bez ohledu na to, jak dlouho tahle vláda zkázy ještě vydrží, bez ohledu na všechny recese, krachy a měnové reformy, bez ohledu na válku za humny, stavme dál pararelní struktury. Pokračujme v koordinaci, pokračujme ve sjednocování, pokračujme ve tříbení našich budoucích lídrů. Pokračujme v hledání vlastních elit, pokračujme v hledání vlastní ekonomiky i sociální ohleduplnosti. Chtějí, abychom se o sebe starali sami. Tak jim to vyplníme. A až to nastane, tak se jich prostě zbavíme.

PS.

Stále pokračuje možnost si předplatit moji knihu o zemědělství, která půjde do tisku kolem 15. ledna a hotová bude na konci února. Od března zahájím distribuci. Máte možnost mi pomoci tím, že si teď předplatíte knihu i s mým podpisem i s mým úsměvem, až vám ji budu vydávat při osobním setkání ve vašem kraji. Kdo nestojíte o přidanou hodnotu mého úsměvu, ani o můj podpis na knize, ani o podporu Vidlákovi, vy si nic nepředplácejte. Kniha bude k mání i v běžné distribuci. Cena knihy bude 350,- Kč

Číslo účtu: 164 883 276 / 0300. IBAN: CZ61 0300 0000 0001 6488 3276

Pro snazší distribuci prosím napište do zprávy příjemci váš e-mail. Děkuji všem.

https://www.litterate.cz/poradte-si-sami/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 23 pro 2022, 07:39

Přál bych si… by Vidlák 22 prosince, 2022

Mám už čtrnáct dní dovolenou. Ne, nesouvisí to s mým článkem o Braniborech v Čechách, prostě jsem letos celý rok dřepěl v práci a teď jsem zjistil, že si před vánoci musím vybrat patnáct dní. Už dlouho jsem neměl tak hezký předvánoční čas se ženou i s dětmi. I přes všechny potíže, předžalobní dopisy, mediální tlak, Cemperoviny a ztracené kamarády, bylo hezké ráno vstávat do vůně čerstvé kávy a míchaných vajíček. Bylo hezké se dívat, jak se děti vracejí ze školy.

Vánoční propriety jsem letos sehnal naprosto v klidu, bez honiček a stresu. Včera jsem dovezl kapry i stromeček. Až budete číst tyto řádky, nejspíš budeme s dětmi zdobit. Letos je to v klidu, jak to už dlouho nebylo. Pro mě se teď svět doopravdy zastavil a znovu se roztočí až po Novém roce.

Paradoxně, jeden z nejhezčích předvánočních časů zažívám v době, kdy jinde umírají lidé pod palbou, miliony dalších jsou mimo svůj domov a nevědí, jestli se ještě někdy vrátí. Hodně lidí kvůli zítřejší večeři utratilo poslední peníze. Kolem nás jsou mámy, které ještě teď na poslední chvíli zkoušejí zařídit, aby si jejich děti nevšimly, že už není kde brát. Máme kolem sebe seniory, kteří topí v jedné místnosti a někdy ani to ne.

Přál bych si, aby zítra tam na Donbasu nikdo nestřílel. Alespoň na jeden den. Přál bych si, aby se tam na frontě obyčejní vojáci prostě domluvili a udělali si alespoň kousek příměří. Přál bych si, aby zítra nikdo nemusel umřít, aby nikomu nepřišly telegramy s úmrtním oznámením. Přál bych si, aby se nad Betlémem znovu rozzářila ta veliká hvězda, kterou by viděli lidé na celém světě a chtěl bych, aby si z jejího symbolu vzali to, co tenkrát u jeslí.

Přál bych si, aby se něco pohnulo v hlavách světových lídrů i jejich místních poskoků. Aby nechali vzájemného štengrování, aby se každý spokojil s tím, co má. Přál bych si, aby se stalo něco, co by celý ten poslední rok postavilo do nového světla a ukázalo všechnu tu marnost. Přál bych si, aby se ukázalo východisko. Jasné, zřetelné a akceptovatelné všemi stranami.

Přál bych si, aby zítra měl každý v této zemi nejen večeři, ale mohl sedět v teple u stolu, obklopen svými blízkými. Přál bych si, aby nikdo u stromečku nerozbaloval dárky a při tom musel myslet na to, jak zaplatí příští měsíc složenky. Přál bych si, aby žádný dospělý nemusel před svými dětmi držet povinný úsměv, kterým bude maskovat, že už nemá východisko.

Přál bych si, aby nám plyn v zásobnících prostě nedošel. Aby všichni měli z čeho zaplatit vyúčtování za energie. Přál bych si, aby žádné dítě nedoplatilo na nedostatek Nurofenu v lékárnách a aby jiní pacienti nedoplatili na další nedostatkové léky. Přál bych si, abychom dělali sbírky na hladovějící a ne na tanky. Přál bych si, aby se nesplnilo nic z toho, co se před námi už celé měsíce pomalu zhmotňuje.

Přál bych si, aby byl zítra na každém štědrovečerním stole jeden talíř navíc a aby se každý zamyslel, jestli náhodou nemá ve svém okolí někoho, koho by k němu měl posadit. Přál bych si, aby zítra zůstaly všechny dveře otevřené, aby všichni na chvíli zapomněli, čím jsou a proti čemu jsou a prostě aby se přijali navzájem. Bez ohledu na to, čím zase budou za týden.

Přál bych si podat ruku s vámi všemi, kteří jste mě v minulém týdnu podrželi. Přál bych si poznat každého z vás, kteří čtete tento blog a táhnete to se mnou už dlouhé roky. Přál bych si, aby to, co jsem v uplynulých dnech zažil, aby to nebylo jen pro mě, ale aby takové zázraky zažil každý, kdo se dostane do potíží.

Přál bych si, aby byl můj dům mnohem větší než je, přál bych si mít stůl pro sto lidí, abyste se mnou seděli u společné večeře, přál bych si vás hostit nejen o Vánocích. Přál bych si, aby se u mě lidé potkávali, aby se mnou pili víno, jedli uzené a plánovali budoucnost pro tuto zemi. Přál bych si rozpouštět pochybnosti a uzavírat spojenectví, přál bych si být mostem mezi těmi, kteří už spolu nemluví.

Přál bych si, aby zítra spadlo co nejvíc okovů, aby se dlouholetí nepřátelé objali, aby se zapomnělo na hlouposti a aby bylo odpuštěno co nejvíc provinění. Přál bych si, aby alespoň pro ten jeden vánoční den ztichly zbraně, zazněl zpěv a lidé byli bratry.

Pojďme pro to zítra udělat, co můžeme.

https://www.litterate.cz/pral-bych-si/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 24 pro 2022, 00:10

Naděje, že vše dobře dopadne by Vidlák 23 prosince, 2022

Včera jsem si tak pro zajímavost projížděl svoje texty, které jsem pouštěl o vánocích v minulých letech. Jeden se mi tak zalíbil, že ho dneska pustím znovu a jen k němu maličko připíšu pár vět. Je totiž optimistický a plný hentěch křesťanských hodnot. Obojího teď máme zapotřebí. Já navíc strávím letošní vánoce mimo kostel, protože tam od posledních událostí nejsem vítaný, ale o to spíš si otevřu alespoň tu knihu knih. Vlastně vám dneska píšu to, co bych rád někdy v kostele slyšel…

Kdybychom si biblické texty Nového zákona seřadili podle stáří od nejstaršího k nejmladšímu, nebyla by na prvním místě evangelia, ale Pavlovy epištoly, které jsou dneska skoro až na konci. Nejprve apoštolové psali dopisy svým bratrům a sestrám a až později začalo být důležité tu ústní tradici nějak zaznamenat.

Největší apoštol – Pavel, který s evangelii procestoval velkou část tehdejší Římské říše, ten se o vánočním příběhu Ježíše zmínil v jedné jediné větě. Totiž, že byl narozen z ženy. Žádné početí z ducha svatého, žádný Betlém, žádní tři králové. Narodil se jako člověk. Tečka. Jsme dvacet až třicet let po Ježíšově smrti a první křesťané, kteří jsou už v celé řecké části římské říše, se bez vánoc docela dobře obejdou. 

První se do nějakého většího sepisování o Ježíšově životě chopil evangelista Marek, který je ale zoufale stručný. Začíná ve chvíli, kdy si Ježíš tak nějak vzpomněl, že by mohl pověsit tesařinu na hřebík a stát se mesiášem. Opět… žádné vánoce, žádný Betlém, žádní pastuškové kolem jesliček. Nic. 

Pak přicházejí evangelisté Matouš s Lukášem, kteří už oba mají ten Betlém, jesličky a tři krále. Matouš je spíše ponurý, hned po vánočním příběhu následuje vraždění betlémských neviňátek a vůbec celé Ježíšovo narození je problém. Nejprve dlouhá cesta v těhotenství, pak není v Betlémě kam složit hlavu, pak pár darů a pak úprk do Egypta. Nic moc z čeho by stálo za to slavit vánoce.

Evangelista Lukáš naopak píše optimistický příběh tak jak ho všichni známe. Andělé zvěstující velikou novinu a radost, která bude pro celé lidstvo, pastýři spěchají k jesličkám, mudrci z východu přinášejí dary, svítí veliká hvězda, na nebesích vládne radost…

Dnešní betlémy a vůbec celé vánoce, to všechno je podle Lukáše. Stalo se něco velkého, velkolepého, co změní svět. Až jednou.. za dlouho, ale stane se to.

Oba evangelisté pak v podstatě v každé větě používají texty ze Starého zákona, především z proroků, kteří odkazují, že jednou nějaký mesiáš přijde. Na teologické fakultě byste se z příslušných přednášek dozvěděli, že celé Ježíšovo narození popisují evangelisté tak, aby došlo na předpovědi těch starozákonních textů. Celé věty, celé odstavce jsou v podstatě přímo odcitovány a použity.

Proč tomu tak je? 

Inu, kdybychom měli jen evangelistu Marka a Pavlovy epištoly, mohli bychom to brát tak, že Bůh už se prostě nemohl na svět dívat a tak prostě náhodně vybral někoho, kdo se mu zrovna jevil vhodný a tak nějak ad hoc z něj udělal Mesiáše.

Evangelisté Matouš a Lukáš naopak dělají vše proto, aby Boží jednání byl plán. Naplnil se čas a přišel mesiáš. Žádný boží rozmar, vše jde podle plánu. Toto vědomí se dochovalo dodnes, je součástí křesťanství a je to podle mě jedna z těch okolností, že křesťanství ve všeobecném mišmaši mnoha náboženství a kultů obstálo, pak přežilo pronásledování, zničení Římské říše a přežilo dodnes přes celý středověk i světové války.

Bůh má plán. Nic není náhoda. Pokud je na světě zle, pokud život nestojí za nic, je to přechodné. Na konci všeho bude stát Mesiáš, protože Bůh to má ve své moci. Na konci všeho to dobře dopadne, Bůh nekoná náhodně, všechno, co se děje, se dít má a ze všeho existuje východisko, všechno zlé se obrátí v dobré a žádná katastrofa nepotrvá věčně. 

Až budete dneska u stromečku, vzpomeňte si na to, že byli dva evangelisté, kteří na začátek příběhu přidali tu naději, že vše má svůj smysl, vše je pod kontrolou a až nastane ten správný čas, vše se vyjeví a vše dobře dopadne. Tohle slavíme o vánocích. Naději, že dějiny jdou i přes různá úskalí vpřed, netočí se v kruhu, ze všeho je východisko a i když to tak dneska nevypadá, vše se v dobré obrátí. 

Přeji vám všem krásné Vánoce prožité v kruhu vašich nejbližších.

https://www.litterate.cz/8089-2/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 25 pro 2022, 01:12

Štastné a veselé by Vidlák 24 prosince, 2022

Přátelé, zahrnuli jste mě včera tolika přáními, že není v lidských silách vám všem odpovědět. Pokud mohu soudit podle všech těchto přáníček, tak se v této zemi skutečně něco mění. Díky vám jsem včera zažíval Vánoce, jaké už dlouho nepamatuji. Byl jsem rád, že jsme se na mém virtuálním dvorku sešli ve svornosti a v dobrém rozpoložení.

Tenkrát v Betlémě také nikdo netušil, že právě nastal dějinný zlom, podle kterého se bude jednou počítat nový kalendář. I tenkrát po pár dnech přestali zpívat andělé, pastýři se vrátili ke své práci a mudrci zmizeli kdesi na východě. Přesto už svět nešel stejnou cestou. Změnil se.

Chci věřit, že včerejší smršť přání znamená něco podobného i pro nás. I když Vánoce brzy skončí, i když pominou všechny drobné radosti i zázraky, i když se budeme muset vrátit do všedních životů a budeme se muset popasovat se spoustou překážek, chci věřit, že konec roku 2022 bude znamenat dějinný zlom, který navrátí tuto zemi i nás všechny na lepší cestu do budoucnosti.

Děkuji vám všem, že čtete Vidlákovy kydy. Děkuji vám všem, kteří zvětšujete dosah mého blogu na sociálních sítích. Děkuji všem, kteří diskutujete a děláte to bez nenávisti a žlučovitosti. Děkuji všem, kteří mě upozorní na chyby a udělají to bez škodolibého veselí. Děkuji vám všem, že vás mám.

Váš Vidlák

https://www.litterate.cz/stastne-a-vesele/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 26 pro 2022, 08:15

Vánočně zemědělský by Vidlák 25 prosince, 2022

Přátelé, než se vrátíme k politice, prezidentským volbám a dalším peripetiím, mám dnes ještě jednu zemědělsky vánoční aktualitu pro všechny, kteří si podle mého doporučení na podzim připravili záhony. Máme tu zimu a konec roku, běžný zemědělec má všechno hotovo a právě v tuto dobu jezdí na dovolenou, protože nemusí nic. My sedláci, co máme i nějaká zvířátka, my jsme na tom o něco hůř, protože prasátka musejí dostat nažrat každý den. Ale zase si užíváme zabijaček…

Máme tu téměř každoroční úkaz – Vánoce na blátě. V USA mrzne až praští, lidé se ztrácejí v blizzardech, zimu mají i v subtropech, Sibiř také zasáhl závan arktického vzduchu, který došel do Mongolska i Kazachstánu, jen v Evropě nám teplý golfský proud jako obvykle zajišťuje teploty nad nulou se sluníčkem.

Aktuální předpověď slibuje, že toto počasí vydrží nejméně týden a možná ještě déle. Bude relativně teplo a i když jsou dny krátké a slunce se nezvedne moc vysoko, v zemědělsky úrodných krajích sleze sníh a… pozor, to je důležité… při trošce štěstí začnou osychat hroudy na oraništi.
Samozřejmě nehrozí, že by se to podařilo všude, ale na Žatecku či Kolínsku a samozřejmě na jižní Moravě to vidím jako reálně možné.

Pokud se tak stane a uvidíte vršky brázd lehce obeschlé, vemte hrábě a záhonky krásně srovnejte. Shrňte kopečky do dolin a udělejte krásnou rovnou pláň.

Vy, co máte obdělanou větší plochu, vy vytáhněte smyky, zapřáhněte je za vaše malotraktory a pokud budete mít počasí, usmykujte vaše záhumenky.

Na záhoncích a políčkách co nejméně šlapejte. Ještě nesejete, zima bude trvat ještě tři měsíce. Ale pokud teď hlínu srovnáte, tak na to srovnané pole během zimy ještě mnohokrát naprší a nasněží. Kapiláry v půdě se propojí a na jaře pak jen „načehráte“ horní dva centimetry půdy pro zasetí a pod tím budete mít krásně vlhkou prsť, která bude schopna dlouho tahat vodu z hloubky a kořínky rostlin budou mít kam růst směrem za vodou.

Pokud se během zimy nebo brzkého jara tato operace neudělá a dostanete se ke srovnání políček až v dubnu těsně před zasetím, tak tam budete mít místa, kde hlína proschne do hloubky deseti i patnácti centimetrů (tam kde ji nahrnete do dolíků) a rostlilnky budou mít co dělat, aby to přežily. Proto je velmi žádoucí tuto operaci v zimě udělat, pokud se naskytne příležitost. Teď to vypadá, že by to šlo.

Nemluvě o tom, že tím převrátíte naruby život myším, vyplašíte je, zničíte jim doupátka, ony nebudu mít doma sucho, navlhnou jim kožíšky, dostanou zápal plic a vychcípají z přirozených příčin samy i bez jedů a jiné chemie.

A ještě jedna věc je poměrně žádoucí…

Málokdo dneska sežene pěkně odleželý tříletý kravský hnůj. Já sám na podzim zaorávám prasečí kejdu, která je nejvýše rok stará. Staří sedláci by řekli, že se jedná o hladový hnůj. Sice už to shnilo, ale zdaleka neproběhly všechny procesy. Hnůj umí být pěkně ostrý a skoro vždycky je kyselý, protože neměl dost času vyzrát.

Já běžně doporučuju, aby se kromě hnoje používala i umělá hnojiva, protože to zvětšuje výnosy. Hnůj jde do půdy kvůli organické hmotě. Ano, hnůj obsahuje hodně dusíku, ale ten umíme dodat i jinak. Důležitější je kultivace půdy pomocí rostlinných zbytků, než řešit dusíkaté látky. Vidlácké zemědělství počítá s hnojem i s průmyslovými hnojivy.

Pokud budete dlouhá léta kultivovat půdu a horko těžko sháníte nějakého chovatele, aby vám dal nějakou tu odleželou mrvu a používáte, co seženete, tak se vám na zahradě jednoho dne objeví první přeslička, objeví se mech… a v té chvíli víte, že máte půdu dost kyselou. Aby se vám to nestalo, je velmi vhodné přidat trochu vápna, aby se PH pěkně srovnalo. Jen ti, kdo mají své zahrádky na vápencích, si s tím nemusejí dělat hlavu. Ti naopak potřebují přetlačit zásaditost své půdy. Všude jinde ale není od věci, teď v zimě záhonky zlehka povápnit.

Nejlepší je, udělat to za mokra nebo za sněhu. Aby vám vítr to lehké vápno zase neodfoukal. Není zapotřebí moc, abyste to nepřehnali. Na 500m2 postačí necelý pytel. Vápno opatrně rozhoďte, aby ho nikde nebylo moc, půda by měla připomínat pocukrovanou buchtu. Pokud seženete dolomitické vápno, tak si tím navíc přidáte do půdy hořčík. Ale není to nezbytné.

Myslete na to, nemusíte to dělat každý rok, ale pokud máte ve vlhkých koutech zahrady přesličky, tak to udělejte určitě.

Je to všem jasné? Pokud obeschnou vršky hrud, pěkně si srovnejte záhonky, hodně tím pomůžete rostlinkám na jaře, kdy je málo vody a zelenina ji nejvíc potřebuje. Kdo jste na podzim sehnali pochybný neodleželý hnůj a někde v kůlně vám leží pytel NPK nebo ledku, vy si teď záhonky navíc zlehka pocukrujte vápnem. Bude se vám to hodit.

Kdo to neuděláte teď, sledujte situaci a pokuste se to udělat jindy v zimě, kdy bude sucho a nad nulou. Řešit to nemusíte jen tam, kde zjara dostatečně prší. Já sám odhaduji, že příští víkend na to vlítnu a usmykuju.
https://www.litterate.cz/vanocne-zemedelsky/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 27 pro 2022, 01:05

Poslední z Prognosťáku by Vidlák 26 prosince, 2022

Včera měl svůj poslední prezidentský projev Miloš Zeman, kterému skončí mandát v březnu roku 2023. Samozřejmě jsem si ho poslechl, protože Bimbo dokázal z prezidentské role udělat skutečnou sílu, která ovlivňovala směřování české politiky v posledních deseti letech, ačkoliv je u nás prezidentská funkce spíše formální. Byl to právě náš první přímo zvolený prezident, který po deset let dokázal využívat mezer v ústavě a slabosti politických protivníků k realizaci svých záměrů, které mnohokrát značně překračovaly možnosti prezidentského úřadu. Přesto toho byl schopen, protože většinu českých politiků převyšoval o hlavu. Myslel bych si, že si tedy zaslouží pár slov.

Byl to Zeman, který v roce 2013 přijal demisi Petra Nečase, čímž ukončil velmi neúspěšné období vládnutí ODS. Byl to Zeman, který po čtyři další roky „umravňoval k obrazu svému“ premiéra Sobotku a s chutí pomáhal ČSSD do politického záhrobí, protože to už nebyla ta ČSSD, kterou vydupal ze země. Byl to Zeman, který si za politickou podporu otevřel u Veľkého Bociana neomezený kredit služeb, ze kterého čerpal až do loňských voleb. Byl to Zeman, který se jediný postavil čučkaři Koudelkovi, byl to Zeman, který aktivně zasahoval do výběru ministrů i soudců, byl to Zeman, který vyhrál i druhou prezidentskou volbu svojí politickou intuicí, kdy ve správnou chvíli věděl, co má před kamerami říci. Byl to Zeman, který své odpůrce štval tím, že sice byl „prolezlý“ lecjakou nemocí, ale tvrdošíjně odmítal (a stále odmítá) umřít. Byl to Zeman, kterého už loni na podzim všichni odepisovali, ale on ještě přímo z nemocnice dokázal odhadnout, jakého budeme mít ministra zahraničí a vlastně docela přesně odhadl celou naší vládu. Byl to Zeman, kterého už odepisovali (i Babiš ho měl za odepsaného), ale on se vrátil a včerejším projevem ukázal, že sice tělesně schází, ale zdaleka ne tolik, jak by mu to přáli jeho nepřátelé.

Hele, já myslím, že Zeman z funkce odejde ve velkém stylu. On ještě něco chystá. Jeho „sbohem a šáteček“ znělo hodně potměšile. Já myslím, že ještě bude nějaké překvapení. Větší, než bychom všichni čekali. Bimbo má sloní paměť a má ještě leckomu co oplácet. On si to ujít nenechá, to by prostě nebyl on, aby jen předal úřad a zmizel. On se postará, aby jeho odkaz žil ještě celé jedno prezidentské období.

Nebýt války na Ukrajině, Zeman by nejspíš doprezidentoval zcela konzistentně. I ve včerejším projevu řekl, že upřednostnil bezpečnostní zájmy nad těmi obchodními. Nevím, co přesně tím myslel, ale ten tlak letos zjara musel být šílený. Já osobně nemám moc rád, když se v politice vynášejí absolutní soudy. Jako že někdo definitivně zradil, že se konečně odkopal a podobně. Na to jsem v životě viděl příliš mnoho názorových veletočů. Politika není daná. Mění se ze dne na den. Mění se zájmy, mění se tlaky, mění se možnosti, mění se postoje. Většina politiků se dostává do situace, kdy si vybírá mezi dvěma zly. Až dávno zpětně se zjistí, že jejich rozhodnutí v kontextu doby třeba dávalo smysl.

Zeman je pořád stejný. Včerejší projev se nijak nelišil od těch deseti předchozích. Zeman má pořád ten stejný mozek a tak si hodnocení jeho veletoče ohledně vztahů s Ruskem nechám na později. Zeman je u mě v kategorii lidí „když to říkám já, tak mě poslouchej.“ Je tam vedle Mariana Kechlibara, Jana Kellera, Václava Bělohradského, Davida Martínka a dalších. Nemusí se mi vždycky líbit, co tito pánové říkají, ale vždycky stojí za to si je poslechnout a zamyslet se.

Včera jsem tak poslouchal henten projev a říkal jsem si, že se Zemanem tak nějak symbolicky končí sametová revoluce. On je poslední z prognosťáku. Klaus, Ježek, Komárek, Dlouhý, Dyba, Kocher, Ransdorf… Tihle všichni se podíleli na formování nových poměrů po roce 89. Skoro všichni se potkali v OF, každý z nich měl v určité chvíli otevřené dveře, aby udělal něco zásadního, co bylo tak nějak mimo zákony… Zeman je poslední. Třiatřicet let od plyšáku… Kdybych měl dost fantazie, abych si uměl představit že by se novým prezidentem stal Bašta, tak by se nám vliv sametovky protáhl skutečně na dvě generace.

A to je ten důvod, milé děti, proč Židé po exodu z Egypta chodili čtyřicet let pouští… dokud nezemřel poslední, kdo si ještě pamatoval egyptské manýry…

Nebo máme ve vrcholové politice ještě někoho, kdo pamatuje staré časy a kdo formoval devadesátky? Možná ještě Marek Benda, ale ten se vždycky staral o to, aby nic neudělal. Kdo nic nedělá, nic nezkazí… Mimo politiku patří do staré garnitury ještě možná Šimon Pánek… všichni ostatní jsou už produkty nové doby. Se všemi pozitivy a hlavně negativy.

Až teď s odchodem Zemana začnou skutečně nové časy. V politice už není nikdo, kdo by vzpomínal na Československo. Není tam už nikdo, kdo by trpěl nostalgií po starých časech, kdy naše strojírenství mělo zvuk a využívali jsme všechny suroviny, které se na našem území nacházely. V politice už není nikdo, kdo by stříhal pásku u atomové elektrárny, kdo by zažil výstavbu přehrady, otevírání (ale i uzavírání) nějaké šachty, kdo by s nejmocnějšími tohoto světa podepisoval kontrakt na plyn nebo železnou rudu. To všechno je už minulost.

Ti všichni noví, to už budou jen servisáci, co dodělají kousek koordinační práce práce pro nějakou korporaci. Uniper je už dávno důležitější než Transgas. Rafinérie v Litvínově patří polskému Orlenu. Místo Slušovic máme Agrofert. O spotřebním zboží rozhodují nadnárodní obchodní řetězce. České banky? To neexistuje, stejně jako dost často neexistuje ani česká voda. Svět se prostě změnil. Porovnejte si Zemana a Fialu… Je zbytečné cokoliv dodávat. Vezměte libovolný zemanův projev a srovnejte ho s libovolým projevem našeho derniéra.

Nevím, jak bude jednou Zeman hodnocen. Nevím, jestli se jednou historici shodnou, zda byl úspěšný nebo neúspěšný, ať už jako premiér či v nejvyšší funkci. Nevím, jak bude jednou hodnoceno uplynulých třicet let. Nemáme odstup a těžko říci, jaké existovaly jiné alternativy. Ale myslím, že mohu s klidným svědomím říci, že se Zemanem symbolicky končí celá jedno období. Éra lidí, kteří to tady vzali po komunistech a dovedli to tam, kde je to teď. Je vlastně docela příznačné, že právě v tuto dobu začínáme pociťovat problémy s elektřinou, máme za humny válku a s rozšířenými zorničkami zjišťujeme, jak to s námi ta Evropská unie vlastně myslí. To dochází ke svému vyvrcholení celá tato doba. Doba, kdy jsme věřili Západu, že nás skutečně chce přijmout, že nám chce dovolit vyrůst na jejich úroveň a že nám nabízí něco víc, než jen konzumní pozlátko. Je vlastně zcela logické, že Zeman odchází a nám padají šupiny z očí. S odchodem Zemana teprve začne diskuse nad tím, co nám změna poměrů dala a vzala. Až dořešíme tuto otázku, pak teprve budeme moci začít hodnotit i všechny ty politiky z Prognosťáku.

Zeman byl na začátku této doby a zřejmě bude i na jejím konci. Je ještě předčasné se dohadovat, jak tento konec bude vypadat, ale jako by právě Miloš byl jejím barometrem v tom dobrém i špatném.

Hele, nemáte někdo číslo na Ovčáčka? Docela rád bych se se Zemanem na deset minut potkal. Měl bych na něj několik otázek, které mu ještě nikdo nepoložil a než definitivně odejde na odpočinek, rád bych znal odpovědi. Pokud byste nás někdo mohli propojit, potěšilo by mě to.
https://www.litterate.cz/posledni-z-prognostaku/

homer
Sponzor fóra

Příspěvek od homer » 28 pro 2022, 09:54

VIDLÁKŮV TÝDEN Moravský bloger Vidlák, který se nedávno představil jako Daniel Sterzik, se podíval na tvrzení, že plný Kaufland dokazuje, že to v Česku ještě není tak hrozné. „Řekl bych, že chudý člověk má jiné starosti, než korzovat v záplatovaném plášti na parkovišti před hytlermarketem a dávat svoji bídu na odiv bohatším spoluobčanům,“ říká. Podotkl také, že spousta lidí je zodpovědná a snížila svou životní úroveň. Což ovšem vládu přesvědčí, že se může šetřit víc. A objasnil historku s ČEZem a odpojováním.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/r ... vdy-724482

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 28 pro 2022, 11:24

Protože to dělá dobře… by Vidlák 27 prosince, 2022

Hele, zaznamenali jste v posledních týdnech nějaký kiks, kterého by se dopustil prezidentský kandidát Bašta? Jasně, kamery velkých médií na něj nejsou upřeny tak moc jako na „velkou trojku,“ ale pokud vím, Baštovi se zatím podařilo vyhnout se všem nástrahám a jeho minulost je „ušpiněná“ jen tím, že si dovolil vstoupit do SPD. Jinak na něj nic nemají.

Nebyl ve Straně, naopak byl disident, nemá za sebou žádné korupční skandály, říká přesně to, co bychom chtěli slyšet, nenechal se uvrtat do problematiky kravských žaludků a astronomie, nemá žádný soud, který bude rozhodnut dva dny před volbami, naopak využívá všech možností, které mu dávají alternativní média.

Baštovi velmi solidně funguje i fejsbůk, mezi voliči alternativy rozhodně nezapadl a navíc se mu ještě daří, získat si na svojí stranu různé osobnosti, které jeho kandidaturu podporují. I ke mě se dostává stále víc a víc různých maiů, videí i jiných statusů, že Bašta je jediný skutečně vlastenecký kandidát, který si zaslouží i mou podporu a můj voličský hlas.

Hele, on to fakt dělá dobře. Využívá své možnosti, nefláká to, zajišťuje si podporu, kde může, ještě ho čekají televizní debaty, kde určitě bude také připraven, já vlastně poprvé vidím, že se SPD rozkročila směrem k Babišovým voličům a Baštovi to nijak neškodí, naopak – podle odezvy v diskusích u Vidláka mu to i funguje.

Jediné, co mi tak trochu narušuje kruhy, jsou předvolební průzkumy, které Baštovi v současné době věští cca 3,5% hlasů. To jako fakt? Fakt je mezi voliči SPD 70% lidí, kteří to Baštovi hodit nechtějí a i když to ve sněmovních volbách házejí Okamurovi, tak teď to raději dají Babišovi? A mezi milionem propadlých hlasů z posledních voleb, že by lidi raději k volbám nešli vůbec, nebo to všichni hodí Babišovi? Když navíc sleduju stále sílící apely ohledně Bašty? Musím říci, že v tomto ohledu raději nevěřím průzkumům, než svým očím.

Vzhledem k tomu, jak dobře Bašta vede svoji kampaň, tak bych řekl, že se to skutečně podaří. Babiš se do druhého kola nedostane. Velká média i soudce Šott pomohou, pár babišových procentíček se přelije k Baštovi, protože ne každý volič ANO má radost z našeho zapojení do války na Ukrajině… a vlastně bych nebyl vůbec překvapen, kdyby nakonec Bašta zaostal za Veľkým Bocianem jen s malým rozdílem. Už se smiřuju s tím, že Pětikolka svůj pochod napříč institucemi úspěšně dokončí a bude mít prezidenta i ústavní soud.

Pak si popovídáme o menším a větším zlu ještě jednou.

Čistě logicky bych si myslel, že za těchto okolností budeme mít za prezidenta agenta Pávka. Na Danuši se vyvalil skandál s turbotituly na Mendlovce a pokud se i přesto stane prezidentkou, tak jsou libtardi opravdu totálně vymaštění, nikdy se s nimi na ničem nedohodneme a vždycky nás budou nenávidět natolik, že proti nám udělají cokoliv. Použijí nakonec klidně i násilí. V takovém případě snad začnu vehementně podporovat grýndýl, protože bez apokalyptické katastrofy se tahle část národa fakt nikdy neprobudí.

Zároveň uvidíme, jak si stojí Alternativa. Já už jsem vlastně zvědavý jen na to, jestli Bašta (a s ním SPD) dokážou být určitým svorníkem všech těch roztříštěných malých sil. Pokud ano, tak se může dopracovat někam k patnácti procentům podpory. Pokud by měl mít ještě víc, musel bych se vážně začít zamýšlet, co se za poslední rok na Alternativě změnilo. Ale i kdyby se Baštova podpora pohybovala „jen“ okolo patnácti procent, tak to znamená, že SPD má pravdu, když mluví o tom, že je jediná skutečná vlastenecká strana a všichni ostatní jí jenom ubírají hlasy. Bašta s patnácti procenty by byl velmi silný argument pro Okamuru, že se s SPD musí dál počítat a ostatní neznamenají nic.

Ale pokud Bašta bude mít skutečně podporu, jakou mu přisuzují průzkumy, tak je to přesně naopak. Pak to znamená, že voliči SPD i zbytku Alternativy začínají volit takticky a nepovažují SPD za natolik autentickou a nevěří, že by SPD mohla v této zemi něco změnit… a raději to hodí velkopodnikateli, protože je lepší, když Pětikolka nedostane úplně všechno. Navíc, pokud Bašta skutečně dosáhne jen podpory okolo 3 – 5%, tak je naše sociální bublina skutečně malá a fakt nebude hrát roli ani jazýčku na vahách. I s tím bude zapotřebí se po volbách nějak vyrovnat.

Tohle bude asi jediné pozitivum prezidentských voleb… ukáže se, jak na tom doopravdy jsme a kterým směrem jsme se od posledních parlamentních voleb pohnuli. Ale doporučuji, abyste se pomalu začali smiřovat s Čapuší nebo Pinochettem. Já prostě nevidím nic, co by mohlo tento scénář odvrátit. Bašta dělá kampaň dobře a proti Babišovi se srocuje celá vláda, média i soudní moc. I když je Bocian velký hráč a má značnou sílu, tohle může být nad jeho síly.

Když si to tak vezmu, tak je Babiš i se svými nekonečnými možnostmi tak trochu v situaci, kdy o něm rozhodují jiní. Je to Bašta a lidé kolem něj, kteří drží v ruce Bocianův klíč od druhého kola. Čím šikovnější Bašta bude, tím menší je šance, že se Babiš dostane dál. On sám s tím už zřejmě moc neudělá. Pokud něco řekne v médiích, spolehlivě novináři použijí tu nejblbější větu a soud je podle mě už rozhodnutý předem. Tento výrok samozřejmě není možné nezávisle ověřit.

Možná má Babiš ještě nějaké eso v rukávu, které by mu pomohlo, vlastně by jeho tým měl něco takového najít, protože pokud karty zůstanou rozdány tak, jak je teď vidíme, bude to Bašta, kdo toto prezidentské klání rozhodne svou šikovností.
https://www.litterate.cz/protoze-to-dela-dobre/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 29 pro 2022, 12:06

Invita invidia
by Vidlák 28 prosince, 2022

Včera jsem se na prezidentskou volbu díval z pohledu Jaroslava Bašty, který podle mě vede v rámci svých možností a možností SPD velmi úspěšnou kampaň. Jsem stále více zavalován všemožnými videi a texty, kde jsem žádán, abych Baštu podpořil. Argumenty jsou takové, které bych použil na Baštově místě i já sám a v této chvíli je jednoznačně vidět, že Bašta je asi jediný kandidát, který si uvědomuje oněch 15% voličů Alternativy a aktivně pracuje na jejich získání. Kdybych byl na jeho místě, zřejmě bych nepostupoval jinak.

Dnes si nasvítíme pár pohledů na Andreje Babiše. Nebudeme si nic namlouvat, tyto volby jsou (podobně jako ty předchozí) zcela o Babišovi. Buď pro Babiše, nebo proti němu. Andrej Babiš je hlavním vyzyvatelem současné vlády a jejích kandidátů. Babiš je třetím kandidátem velké trojky, Babiš jede s Nerudovou a Pavlem v čele pelotonu a předjíždějí se navzájem. Cílová rovinka je samozřejmě ještě daleko. A přes všechnu úctu, kterou cítím k Baštovi a jeho práci, nedovedu si nějak představit, že by mohl Babiše předstihnout a převzít jeho roli. Dovedu si jen velmi dobře představit, že Babiše zbrzdí.

Mimochodem… všímáte si, že vůbec nikdo nepočítá s tím, že by Hilšer a Fišer mohli něco získat? Jsou také jen za brzdiče. Čím lépe uspějí, tím větší šanci na druhé kolo má Babiš.

Musím říci, že Andrejovu kampaň vlastně zatím nevidím. Tedy… tu, co by dělal on sám. Vím, že objíždí republiku a pokud zavítá do Vidlákova, půjdu se na něj podívat. Určitě má kolem dálnic dost bilbórdů, má svoje profesionálně (ale zároveň selsky) dělané Čau lidi. Od té neslavné návštěvy ve škole mi celé ANO nějak zmizelo ze zorného úhlu. Může to být samozřejmě moje chyba, že se špatně koukám.

Ale… sakra kdybych byl ten nevyhraněný středový volič, který politice nerozumí a rozhoduje se na poslední chvíli, tak v této chvíli o Andrejovi vůbec nevím. Respektive nevím nic pozitivního. Možná je to záměr. Proč se připomínat moc dopředu, stačí posledních čtrnáct dní… Po Novém roce času dost.

V této chvíli největší část kampaně Babišovi dělají mééédia a jeho poličtí soupeři svou nekonečnou nenávistí vůči němu. Všechno je zmobilizováno, všechno je podřízeno jednomu cíli – zbavit se ho za každou cenu. Všichni musejí přiložit ruku k dílu, nesmí zaznít ani malý kousek lidskosti. Babiš musí být vtělené zlo bez jakéhokoliv kousku dobra.

Babiš je jako Albrecht z Valdštejna. V poslední době mě až fascinuje, jak podobně fungují jejich osudy. Oba uměli dělat bohatství jako švec boty. Peníze dělají peníze. Oba uměli využít všech příležitostí. Oba byli zdatní organizátoři s rozsáhlými kontakty i znalostmi důležitých pro řízení velkých celků. U obou najdeme fanatickou pracovitost. Nechtěl bych Babišovi dělat osobního asistenta. Vydržel bych to tak týden. A stejně jako Valdštejn, i Babiš je na to sám. Znám spoustu jeho podřízených, kteří pro něj dobře pracují. Ale neznám vlastně žádného jeho podobně mocného a bohatého přítele, který by teď právě stál po jeho boku a byl ochoten s ním spojit svůj osud a svoje peníze. Spíš vidím hodně těch, co vyčkávají, jestli se pak přidají k hostině, až zvítězí a nebo budou dělat mrchožrouty, až prohraje.

Babiš svojí hru hraje sám. Od začátku do konce. Je těžká váha, má na to, tuto hru hrát, stejně jako na to měl Albrecht z Valdštejna. Vlastně by Babiš mohl jeho erb plně převzít i s heslem.

Svým způsobem nám Babiš v kampani říká poměrně jednoduchou tezi. Říká, že je toho schopen. Je schopen hrát nejvyšší hru, je schopen se přetlačovat s pětihlavou saní, je schopen se jí postavit a je schopen nasměrovat zemi jiným směrem než premiér i všichni jeho ministři. A já věřím, že toho schopen je.

Ale… stejně jako u Valdštejna, Babiš vůbec neříká, kam by republiku namířit chtěl. Zvolte mě, budete ve mě mít silného prezidenta, který se nebojí mocných tohoto světa, který bude hrát první ligu na nejvyšší úrovni… Ale zároveň slýcháme strašně málo informací, kam by tento silný prezident chtěl s republikou jít. V této chvíli na mě jeho kampaň dělá dojem, že je sice jediný, kdo může zabránit pětikolce zkompletovat pochod institucemi a zabrat veškerou moc v zemi… ale také se to jeví, že pokud trochu té moci necháme Babišovi, tak nevíme, co s ní hodlá dělat a v čí prospěch. Je to stejné, jako za Valdštejna. U něj také nikdo nerozuměl jeho plánům, a čím méně pochopitelné byly, tím více prostoru zbylo pro paranoiu.

Hele, já vážně nechci, aby si Pětikolka zabrala všechno. I když se stále více smiřuju s představou, že to tak dopadne, protože žádná jednota volebních úmyslů se nekoná. Já sice pořád mluvím o potřebě volit menší zlo, jinak vyhraje to větší, ale hážu tím na stěnu hrách. Jakmile napíšu o Babišovi cokoliv pozitivního, okamžitě se v diskusi dozvím, že je stejně nevolitelný a že se máme všichni sjednotit okolo Bašty. Ne, žádná jednota nebude a loňská volební tragédie se zopakuje.

A v této chvíli si myslím, že pokud chce Andrejko vyhrát i za těchto okolností, kdy se proti němu všichni a všechno spiklo, bude muset umenšit obavy, které vzbuzuje. Nikdo nepochybuje o jeho síle, ale mnohý pochybuje o jeho úmyslech, kam tu sílu míní nasměřovat. Nikdo nepochybuje o jeho vůli a pracovitosti, ale leckdo pochybuje, jestli jeho pracovitost nebude sloužit zase jen jemu samotnému.

Média jsou proti Babišovi. Vláda v něm oprávněně vidí nejsilnějšího a nejnebezpečnějšího soupeře, Bašta dělá úspěšnou a viditelnou kampaň a nerozhodnutí voliči se stále ještě nemají u Babiše čeho chytit. Ne, nejde zvítězit nad celým světem jen pomocí valdštejnova hesla. I kdyby bylo stokrát pravdivé. Vůbec bych se nedivil, kdyby si přesně tohle někdo spočítal u Seznamu či České televize a dali Baštovi velmi milostivě víc prostoru, protože to on se s Babišem tahá o stejné voliče. Jak jsem psal včera – karty jsou rozdány podobně jako v posledních parlamentních volbách a výsledek tomu bude odpovídat.
https://www.litterate.cz/invita-invidia/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 30 pro 2022, 07:00

Čas se krátí… by Vidlák 29 prosince, 2022

Samozřejmě mi neunikly uniklé informace o tom, jak bude vláda v brzké době bojovat proti dezinformacím. Včera sice zaznělo, že ony uniklé informace jsou také dezinformace, protože jde jen o pracovní verzi, která se ještě bude ladit, ale když to vypustil Deník N, tak to stojí za blogerský komentář.

Krátce shrnu situaci…. Vláda hodlá nasypat sto mega těm hodným a pravdomluvným médiím. (Určitě na první místě myslí Šafra a jeho evropský hodnotné Fórum 24… nebo alespoň Šafr si na ty peníze myslí) Dále hodlá nasypat padesát mega Cemperům a dalším udavačům, aby se jim udávalo lépe a radostněji. Také hodlají určit zmocněnce, který připraví nějaké ty paragrafíčky, aby to celé dostalo právní rámec. To víte, hento vypínání dezinformačních webů se úplně nepovedlo, oni se pak všichni obviňovali navzájem, kdo to vlastně nezákonně nařídil… takže příště už to bude naprosto legální a podle pravidel. A pak se má objevit nový trestný čin vědomého šíření dezinformací, za účelem rozvracení republiky. Tento paragraf bude dostatečně gumový a pružný, aby se za něj dalo schovat vlastně cokoliv.

Nepochybuji o tom, že tentokrát bude těžkopádná byrokratická mašinérie extrémně efektivní.

Hele, ono nám zbývá pár posledních týdnů, možná měsíců… Pak už bude cokoliv, co kdo napíše, potenciálně trestné. Samozřejmě, nikdo nepůjde po nějakém nýmandovi, který bude mluvit o chemtrails a 5G sítích. Takové dezinformace nikoho nezajímají a nezvednou ze židle. Ale okamžitě půjdou po těch, kteří promlouvají k masám. Půjdou po těch, kteří předvádějí nějaké organizační schopnosti, kteří umějí mluvit, natáčet, či psát. Půjdou po těch, kteří reálně ohrožují moc současné vlády.

Samozřejmě nedojde jen na blogery. Dojde i na začínající a opoziční politiky. Jakmile se někdo stane populárním díky kritice vlády, to by bylo, aby se nedal chytit za slovo a napařit mu paragraf. Rozvracení republiky je totiž úplně cokoliv, co jde jakkoliv napříč vytyčené vládní cestě za světlými zítřky.

Ale vlastně mě to celé nepřekvapuje… to je také to jediné, co mohou udělat. Oni totiž vidí, že majnstrýmová média už neurčují celý diskurs. Oni vidí, že jsme si našli svoje cestičky, jak propagovat to, čemu věříme. Ono nás zase není tolik. Pár desítek lidí… to už se posbírat a odsoudit dá. Kdokoliv, kdo bude příliš vidět a příliš slyšet, ten bude snadno umlčen a nebo alespoň mluvnicky vykastrován, protože nebudeme smět ani naznačovat.

Bude to jako za totáče… volby budou, ale slyšet budou jen hlasy, které se budou líbit mocným. Ostatní s potenciálem budou umlčeni. Kriminalizace politiků, to je už dávno osvědčená metoda, která bude jen zjednodušena. Nebude nutné hledat nějaké kostlivce ve skříni, Čapáky, ofshory… postačí si projít pár projevů či statusů. Udělat z toho vědomé šíření dezinformací, to už bude snadné.

Když si to tak vezmu, zakrátko za nás bude mluvit už jen Jana Zwyrtek Hamplová, protože bude mít imunitu. My všichni ostatní budeme stát před dilematem, jestli existuje alespoň teoretická šance uspět a jestli má vůbec smysl bojovat a ohrožovat tím svoje rodiny. Postačí jeden dostatečně gumový paragraf, který protlačí ten blonďatý pyknik se zlým obličejem. Dostat se za katr bude extrémně snadné a půlka obyvatelstva tomu ještě bude tleskat.

Čas se nám krátí. Pokud bude do našeho práva prosazen tento nápad, tak jsme v podstatě skončili. Zůstane pár bláznů, pár nebojácných hlupáků a možná pár takových, kteří nebudou mít rodiny a nebudou na ně muset brát ohled. My ostatní se teď sice můžeme desetkrát zaklínat odvahou, ale kdo je doopravdy odvážný, to se zjistí až po první domovní prohlídce a prvním exemplárním trestu. Nedělám si iluze o velikosti takové skupiny statečných.

Máme před sebou několik týdnů či měsíců. Pak už bude každý pokus o odpor mnohem riskantnější a obtížněji proveditelný. Když za slova bude hrozit žalář, je úplně jedno, jak se tento režim bude jmenovat a kam bude směřovat. Jestliže vznikne nástroj a na potlačování svobody projevu, bude brzičko použit na potlačování svobody všeobecně.

Hele, já dneska cítím naprostou marnost své blogerské práce. Pět let jsem házel na stěnu hrách… Ať se ve svých úvahách podívám kterýmkoliv směrem, vidím jen množící se překážky. Všechny jsem je popsal a do jisté míry i předpověděl… stejně to nemělo žádný vliv na změnu smýšlení.

A mám i další špatné zprávy…

Bašta začal řešit, že v Moskvě mají složku na Babiše a Pavla a proto jsou vydíratelní… To jako má znamenat co? Komu je určena tahle informace? Jejich voličům? To je má jako odradit? Aneb jak čtrnáct dní před volbami vynulovat všechny úspěchy své kampaně a zároveň říct dopředu, že kdyby se Babiš náhodou dostal do druhého kola, tak ho nepodpořím, protože KGB… Uvědomuje si Bašta, že v podstatě řekl, že v druhém kole podpoří Čapuši? Před dvěma dny jsem psal, že Bašta dělá kampaň v rámci možností dobře. Dneska musím říci, že už jí nemusí dělat vůbec.

Mimochodem – Předevčírem jsem napsal, že mééédia dají Baštovi milostivě víc prostoru, protože se s Babišem perou o stejného voliče… Nečekal jsem, že to bude tak rychle a nečekal jsem, že to takhle dojebou.

Od Ládi Vrábela se zase odtrhli další spolupracovníci, že se s ním nedá dělat. Ale to samozřejmě nevadí, Vrábel je ten jediný správný echte revolucionář, který nás všechny zachrání a všichni ostatní jsou zlí, jen mu chtějí ukrást jeho projekt. Vsadím se, že tu ještě pořád bude hodně těch, kterým to ani teď nedošlo a spokojí se s vysvětlením o šedesátém spiknutí v řadě mezi lidmi, které si on osobně vybral.

Ne, ještě není konec… ale máme k němu slušně nakročeno. Zítra proto napíšu něco, co bych jako bloger nikdy napsat neměl.. řeknu vám, co by se podle mě mělo teď udělat.
https://www.litterate.cz/cas-se-krati/

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 01 led 2023, 19:18

Řeknu to jen jednou… Přátelé, včera jsem psal, že se nám krátí čas. Že se mílovými kroky blížíme ke kriminalizaci svobodného projevu, která bude ošetřena velmi gumovým paragrafem, pod který půjde schovat úplně cokoliv. Pokud se toto stane, tak na alternativě skončili všichni, co umějí psát a mluvit. Buď budou muset být extrémně opatrní na každé slovo, což jakýkoliv projev v podstatě vykastruje, a nebo jim bude hrozit trestní stíhání se vším, co k tomu patří.

Jsem přesvědčen o tom, že ta „uniklá pracovní verze“ bude naopak ještě zpřísněna a vylepšena, aby se jakýkoliv jiný názor dal potírat lépe a radostněji. Slovy Karla Kryla – zlatá doba nenastává, bude kamenná.

Hele, v uplynulých měsících jsem si nic z té práce, která se dělala na náměstích, nevzal pro sebe. Neprosazoval jsem se na pódium, nežádal jsem o žádnou stranickou funkci, neprosazoval jsem žádný svůj plán, nikoho jsem odnikud nevyhazoval, nepřišel jsem s dalším řešením do plejády nápadů na záchranu republiky, nepožadoval jsem za své bubnování žádnou odměnu. Mojí jedinou ambicí bylo být mostem mezi rozhádanými a mým jediným přáním bylo, aby se vše vrátilo na začátek té první demonstrace, kdy ještě bylo všechno správně.
To neříkám, abych se chlubil svými ctnostmi, ale abych řekl, že to platí i nadále. Nechci nikomu nic brát, nic si od nikoho neslibuju, neočekávám žádné napřímení své stezky do budoucnosti, nečekám ani pocty, ani odměnu. Jsem bloger a chtěl bych blogerem zůstat… jen by se mi líbilo, kdybych mohl být jen bloger a nemusel být ještě i něčím jiným.

Šetřím přímočarými radami do života, protože nejsem o nic chytřejší než vy všichni. Pořád si myslím, že než vám radit, co máte dělat, je lepší, když vám prostě jen „nasvítím“ další aspekty nějakého problému. Než vám říkat, jak máte volit, je lepší to prokydat z různých stran a nabídnout vám řadu hypotéz. Vždycky jsem se snažil „prolézat tmavé kouty“ a zjistit, jestli v nich není něco, co bychom měli vidět a vědět.

Dneska to poruším. Řeknu vám, co si myslím, že by se teď mělo (a dalo) udělat, protože jaksi už nemáme čas na další marné pokusy, které zase někdo zkazí. Máme podle mě čas na jednu jedinou poslední demonstrační akci. Pak se šrouby přitáhnou a za chvíli budou všichni rádi, že si jich trestní mašinérie nevšímá.

Řeknu to jen jednou. Dnešním článkem. Podle mě je to jediná možnost a pokud to tak neuděláme, tak to prostě prokaučujeme. A rovnou říkám, že i když se to udělá podle mých úvah, tak se to stejně nemusí podařit. Ale je to podle mě poslední pokus, který má alespoň nějakou pravděpodobnost na úspěch.

Pokud se vám má úvaha nebude líbit, je zbytečné mi kvůli tomu nadávat. V neděli si dám od psaní voraz a v pondělí se vrátím ke své běžné prokydávací praxi, jak jste zvyklí. Nejsem tu od toho, abych vám radil, kudy máte jít. Mohu vám trochu posvítit, ale cestu si vybíráte sami. Navíc vím, jak pomalu se mění lidské smýšlení a kdyby nám nechtěli zavádět henten paragraf za rozvracení demokracie, tak bych se o takovou radu ani nepokoušel, protože si k tomu prostě musíte dojít sami. Pravda nevítězí, ta prostě zbyde, až se všechno ostatní prošustruje.

Ke své úvaze jsem dospěl jednoduchou vylučovací metodou…

Od koho jsem se dozvěděl o první demonstraci? Od Rajchla.

Kdo po celé prázdniny otapetovával sociální sítě pozvánkami na demonstraci? Rajchl.

Kdo imrvére všude psal články a horoval za demonstraci? Rajchl.

Kdo měl na první demonstraci nejbouřlivější ohlas? Rajchl.

Kdo před první demonstrací věděl, že existuje nějaký Vrabel a Havel? Skoro nikdo.

Kdo si myslel, že demonstraci svolal Rajchl? Skoro všichni.

Kdo se sebral a na první dobrou přijel za Vidlákem, aby mu řekl o demonstraci? Rajchl.

Kdo měl a má nějakou představu o taktice a o tom, jak usměrnit a znásobit tu energii vzniklou z demonstrací? Rajchl.

Kdo má opravdu viditelný fejsbůkový profil a snaží se tam každý den něco přidat? Rajchl.

A samozřejmě Jana Zwyrtek Hamplová. Ale oni dva v podstatě jedno jsou.

Říkám to od mých prvních deziluzí po druhé demonstraci a všech těch hádačkách a neochotách uznat realitu. Jediné, co máme, je Hamplová v senátu a Rajchl, který politiku žere a objíždí republiku, aby ze své strany fakt něco udělal. Jeho texty i videa mají hlavu a patu. Všechno ostatní už vyšumělo, rozpadlo se a nebo se opájí nereálnými iluzemi.

Vy, co se pohybujete kolem organizace demonstrací, vy prostě posbírejte ty žalostné zbytky spolků, záborů prostranství a peněz, odneste je Rajchlovi, předejte mu to a zameldujte se u něj do služby. Dokud Rajchl bubnoval na demonstrace, tak to bylo slyšet a mělo to logiku. Vraťte se prostě do bodu, ve kterém z nuly vzniklo sto padesát tisíc lidí. Všechny pozdější milníky už byly obráceně. Ze sto padesáti tisíc lidí jich vznikalo stále méně.

Vy, co na henty demonstrace chodíte a nechcete tam jednou stát sami, tak pěkně napište Rajchlovi, ať další demonstraci zorganizuje on, ujistěte ho, že tam přijdete a dáte na jeho slovo. Tohle byl začátek všeho. Tam se musíme vrátit. Do bodu, kdy Rajchl svolával.

Jestli si někdo myslí, že je tu kromě Rajchla ještě někdo mladý, nadějný, co se nezakecá, tak o tom silně pochybuju. Všichni ostatní, co se teď v nějakém odporu angažovali, nic nedotáhli do konce, nebo to nikoho nezajímalo. Je hrozně hezké, že se potká sto lidí se svíčkami. Mně se taky líbilo, když jsem se potkal před demonstrací se svými čtenáři a příznivci. Ale nedělal jsem z toho žádné hogo fogo, že Vidlák zachrání republiku.

Tak nějak se nemohu ubránit dojmu, že paragraf za rozvracení republiky pomocí dezinformací tu bude dřív než třeba projekt Nekrm hydru. Nebo se mýlím?

Kdo by chtěl argumentovat Rajchlovou minulostí, že tu a támhle někomu něco řekl, nebo někoho zablokoval v diskusi, tak na to se vykašlete. Prostě nikdo jiný nezbyl. Neběhá tady deset podobných nebo dokonce lepších. Buď vemte, co je k dispozici, nebo si ještě chvíli užívejte internetové svobody a čekejte na zázrak, který se nestane. Nikdo už nás nebere vážně… zmocněnec Klíma je toho nejlepším důkazem.

Heleďte, já neříkám, že se to povede. Já neříkám, že se podaří něco změnit. Je možné, že to stejně nedopadne. Překážek je i tak víc než dost. Vylučovací metodou jsem se dostal k poslednímu člověku, který s plným nasazením dělá politickou práci, věří v úspěch, nabaluje na sebe lidi a má i nějaké povědomí o taktice. V téhle chvíli tu nikdo jiný než Rajchl není a všechno ostatní je čekání na Godota.

Berte, nebo nechte být. Buď budete ctít realitu a nebo si počkáte na někoho jiného s tím rizikem, že třeba vůbec nepřijde.

To je jediná rada, kterou pro vás mám do nového roku. Už se k tomu nebudu vracet. Řekl jsem vám svůj osobní názor, nic víc. Jestli se podle něj zařídíte nebo nezařídíte, to už je na vás. Nebudu nikomu vyčítat, že to vidí jinak. Jsem člověk omylný, jako kdokoliv jiný. V této úvaze se jednoduše opírám o všechny zkušenosti, které jsem s českou politikou (a českými politiky) v posledních měsících udělal. Pokud má někdo šanci všechny ty dojebané příležitosti alespoň zkusit nějak dát do kupy, tak je to Rajchl. A fakt nevím, jestli už to není tak rozkulačené, že se s tím nic udělat nedá. Prezidentské volby nám za čtrnáct dní ukážou (podle mě chmurnou) realitu.
Čas se krátí a já jinou možnost prostě nevidím.

PF 2023
https://www.litterate.cz/reknu-to-jen-jednou/
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Zrození je ortel smrti, odložený na neurčito. Johann Nepomuk Nestroy
Lepší s Parkinsonem rozlít, než s Alzheimerem zapomenout vypít...

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 02 led 2023, 07:46

Největší touha otroka by Vidlák 1 ledna, 2023

O uplynulém víkendu jsem se byl trochu nadýchat svobodného vzduchu. Zajel jsem si do svých rodných západních Čech mezi uhelné doly za rodinou. Navíc bylo zapotřebí, potkat se s bratrem a domluvit se, jak budeme s blogem pokračovat dál. Přeci jenom, je to už pět let, co si brácha jednou večer sedl k počítači a na první dobrou vysypal Vidlákovy kydy, které se dál už nijak výrazně neměnily. Tehdy mě četlo s bídou pár desítek lidí.

Od té doby se hodně změnilo, ale nikdy si nepřestanu vážit svých prvních čtenářů a diskutérů. Stejně tak si nikdy nepřestanu vážit svého prvního učitele Vlka z vlkovobloguje. Tenkrát jsem byl malý bloger a díky tomu jsem dělal malé chyby. Když jsem měl dvě stě čtenářů a o sto z nich jsem přišel, tak to na věci nic neměnilo. Dneska by mi takový sešup už hodně vadil. A tak samozřejmě musím poděkovat i vám všem, co mě čtete a jste shovívaví k mým současným omylům či chybám. Vždycky zůstanu jen člověkem se všemi slabostmi běžného lidského života a nikdy nebudu umět nic víc, než psát o tom, jak přemýšlím nahlas. Nikdy pro vás nebudu moci udělat nic víc, než vám nasvítit jeviště tohoto světa z jiného úhlu, než kam míří velké reflektory majnstrýmových médií. A nikdy nebudeme vědět dopředu, zda v tom temném koutě opravdu najdeme něco důležitého, nebo jen bezcenné haraburdí.

A tak vám takto opožděně přeji vše nejlepší do roku 2023 a moc si přeju, aby se nestalo nic z toho, čeho se bojím, že nastane.

Dnes budu trochu osobní a chci složit hold mé rodině a mým přátelům, které jsem před skoro jedenácti lety zanechal tam u Sokolova. Oni jsou totiž úplně normální… Nikdo z nich neměl potřebu se písemně a veřejně vymezovat proti tomu, co zde na blogu dělám. Nikdo neměl pocit, že moje činnost je něco tak odpudivého a odporného, že se to prostě nemůže jen tak přejít a je nutné zaujmout patřičně hlasitý odsudek.

Ne, všichni se mnou nesouhlasí. Ale znovu jsem si uvědomil ten rozdíl, který panuje tam v té původně vysídlené sudetské krajině, kde nikdo nemá hluboké kořeny v porovnání se svým blízkým okolím na Moravě. Oni tam jsou prostě svobodnější. Teď je to právě pět let, kdy žena mého bratra řekla, že bude volit za prezidenta Jiřího Drahoše a její okolí, které bylo z devadesáti procent zemanovské, to nechalo naprosto chladnými. Je svoboda, vol si koho chceš. Debata o výhodách Zemana či Drahoše nebyla nijak vyhrocená, došlo na pár špiček a vtípků, že švagrová pochází z hentej Prahy a tam to mají prostě jinak…

Ve stejné době jsem já řekl, že budu volit Zemana a leckdo z mého drahošovského okolí měl okamžitě spoustu důvodů mi vysvětlit, jak hluboce se mýlím, jak svojí volbou přispívám k totalitě a když jsem schopen volit něco tak odporného, jako je Miloš Zeman, tak musím být také mimořádně odporný.

Dnes musím konstatovat, že za posledních pět let se doba řádně pohnula kupředu. Tam na sokolovsku jsou moji přátelé otevřenější než byli a jsou schopní mnohem upřímnější diskuse… a zde ve Vidlákově jsou moji (bývalí) přátelé mnohem militantnější. Jet na demonstraci, to je totalita, volit Babiše, to je totalita, uznávat Rusku právo na bezpečnostní otázky, to je kolaborace, vymezit se vůči mému psaní a hlasitý veřejný odsudek, to je spravedlivý trest… a samozřejmě proti takovým jako já, je zapotřebí zakročit klidně pomocí policie i soudů.

Vlastně bylo velmi prozíravé, abych si svůj život zařídil tak, abych od nikoho ve svém okolí raději nic nepotřeboval a spíše ostatní potřebovali něco ode mě. Nechtěl bych teď být závislý na tom, že některý soused má něco, bez čeho se neobejdu a on by teď usoudil, že jsem dostatečně odporný na to, aby měl právo mi odepřít to, co jsme deset let ve vzájemné shodě a výhodě sdíleli. V zemědělství potřebujete kupu věcí, které použijete za rok jen několikrát na chvíli a jedna stačí pro celou ulici. Dneska jsem rád, že jsem si to raději pořídil všechno a půjčoval to jiným, než abych byl závislý na někom, kdo teď už ví, že jsem odpudivá figura.

Ale takhle to bylo i při poslední prezidentské volbě. Když někde řečnil Zeman, tak nám pravdomluvní novináři přinášeli desítky reportáží o tom, jak zemanovi odpůrci mávají červenými kartami a trenýrkami, jak pískají, křičí a všemožně ruší to, co chce Zeman svým příznivcům říct. Když někde řečnil Drahoš, tak ti zlí, hloupí a nenávistní Češi nechali Drahoše na pokoji. Nikdo ho nerušil, nikdo nepískal, nikdo mu nebránil v konání kampaně. Nebudeme tě volit profesůrku, jsi pro nás želé a ne kandidát, ale kecej si co chceš, jak je ti libo. Máme demokracii.

Opět jsme se posunuli… Na Babiše už pravda a láska nasazuje křičící matky s malými dětmi na ramenou, aby měly před ochrankou štít v podobě nevinnosti. Případně pošlou autistické dítě, které vypadá dospěle, aby nic netušíc dělalo bordel a neštítí se ani zneužít jeho vlastního nemocného syna.

Vy, co si dneska myslíte, že to Babišovi patří, protože dělal covidová opatření, tak si především uvědomte, že když to použili proti jednomu z nejbohatších lidí v této zemi, tak s vámi se nikdo párat nebude. Tušl, Čermák, Netík a další by mohli povídat, jak u nás vypadá svoboda slova a jak málo platné je, že to máme napsané v ústavě.

Víte, proč to tak je? Protože největší touhou otroka není svoboda, ale mít také svého otroka. Největší touhou všech těchto lepšolidí není svobodná země, ale prostě jen chtějí vyhrát a pak se udržet nahoře. Když byli kmáni, tak nechtěli svobodu. Jen chtěli být páni. A jakmile se jimi stali, přestala je zajímat jakákoliv jiná svoboda, kromě té jejich.

Podívejte se na předvolební kampaně jednotlivých politiků, ale nedívejte se na jejich příznivce, sledujte jejich odpůrce a hned poznáte, kdo je tu pro demokracii a kdo tu klidně znovu zavede diktaturu, jen když bude ta jeho. Nejde o Pekarovou osobně, ani o TOP09, nejde o ODS či Fialu. Jde o lidi, kteří je volí a bez jediného uzardění jim klidně dovolí, aby nás zavřeli a cenzurovali. Fiala a jeho skvadra zavádějí Klímovský absolutismus, protože dobře vědí, že s tím jejich voliči nebudou mít žádný problém a jejich protektory to potěší.

Neviděl jsem nikde nějaké lidi od SPD, kteří by rozkopávali předvolební stánek Pekarové Adamové. Ale znám lidi od pravdoláskařů, kteří se kopáním do stánků SPD dokonce chlubí na fejsbůku a mají pocit, že to přispívá k demokracii. Neznám nikoho od Babiše, který by Minářovi bránil dělat demonstrace a tvrdil by, že taková demonstrace je znakem totality. Ale znám spoustu lidí, kteří přesně tohle řekli o Vrábelově demonstraci. Kteří mi do očí říkali, že právo na takovou demonstraci je totalitní praktika.

Znám jistého starostu Řeporyjí a jednoho aktivistu s polským jménem, kteří toho řekli víc než Netík, Tušl a Čermák dohromady, ale nikdy je nikdo nepopotahoval, nikdo proti nim nezahájl trestní řízení a žádný prokurátor se je nesnažil dostat za katr. Ale viděl jsem příliš zblízka, jak je možné být cemperován za přemýšlení nahlas.

Včera si tak sedím u bráchy i s dalšími kamarády a jen tak plácnu do kruhu, že mám v poslední době ohromnou chuť se vrátit tam mezi doly a výsypky, protože ve Vidlákově se to teď může jedině zhoršovat… Ani jsem to nedořekl a už začali všichni hledat volné domy, hned našli jakýsi starý dvůr u Mariánských lázní – bývalou hospodu a penzion, kde bych přece taky mohl taky dělat henty zabijačky, líp by se mi tam vešli hosti… vlastně by to doopravdy vypadalo jako dům, kde Benjamin Franklin pekl Spojené státy americké… to přece chceš, Vidláku, ne? A dokonce začali vymýšlet, jak to udělat, aby se na to našly peníze… Že by tam třeba měli také kousek podílu, apod, apod.

Ne, už dávno nelítám na obláčku. Něco jiného bylo přestěhovat se na Moravu se dvěma malými dětmi, co ještě nechodily do školy a něco jiného by bylo se odstěhovat z Moravy s pěti dětmi a jednou schovankou, které jsou všechny školou povinné a ta nejstarší už dělá střední školu, která ji doopravdy baví. Je rozdíl rekonstruovat malý dům pro rodinu a rekonstruovat skutečný penzion. Je rozdíl dělat doma něco, co jsem se naučil a nebo provozovat turistický byznys o kterém nevím vůbec nic. Ale bylo moc hezké to slyšet od lidí, od kterých jsem už deset let pryč a mohl bych jim být naprosto ukradený.

Přeju vám do roku 2023 takové kamarády, jako mám v západních Čechách. Před kterými mohu nejenom říci, že budu volit Babiše, ale před kterými bych klidně mohl říct, že budu volit Nerudovou a svět by se nezbořil. Nikdo by mi neodepřel zapůjčit svůj dvoukolák. A přeju nám všem, aby se tady na Kydech stále dalo říci, že je Babiš dobrej i že není dobrej. Aby se tady dalo říci, že volba Bašty je správná, ale také to, že je to vyhozený hlas. Tohle je totiž skutečná svoboda. Svoboda myslet a mít možnost to vyslovit nahlas. Svoboda volit různé cesty a měnit své názory. Svoboda přesvědčovat a nechat jiné, aby je přesvědčovali o něčem jiném.

Všechno ostatní je touha otroků, mít jednou také své otroky.
https://www.litterate.cz/nejvetsi-touha-otroka/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 03 led 2023, 08:17

Co když… by Vidlák 2 ledna, 2023

V jednom musím souhlasit s lidmi kolem Bašty – předvolební průzkumy stále méně odrážejí realitu a stále více slouží jako další prostředek pro mobilizování voličů. Pokud vím, právě u volby prezidenta byly předvolební modely vždycky nejméně přesné a málo předpovídaly skutečné volební výsledky. Kolega Vlk by vám asi dokázal říci, která agentura byla nejlepší a která nejvíce vařila z vody, ale pokud si to dobře pamatuju, žádná velká hitparáda to při minulých volbách nebyla.

Já osobně ani nemám žádnou velkou důvěru ani k sázkovým kancelářím. Tvorba sázkových kurzů se nedělá tak, že by tam seděli nějací zkušení politologové, kterým by majitel tak moc věřil, že by si na jejich odhad vsadil vlastní peníze. Kurz se prostě neustále upravuje podle sázejících. Čím více lidi sázejí na Danušku, tím nižší kurz. Čím méně sázejí na Baštu, tím vyšší kurz. Výpočet kurzu je vlastně celkem jednoduchý – příjmy od všech sázejících musejí převýšit vyplacené výhry ať to dopadne jakkoliv.
Sázkové kurzy jsou sice hezký průzkum veřejného mínění, ale neříkají nic o skutečných voličských preferencích. Jen nám říkají, jak si sázející myslí, že dopadnou volby. I zde může (ale také nemusí) dojít ke značným výkyvům. Jediné, co je jisté, je to, že sázková kancelář neprodělá. Pokud se chcete bavit sázením, myslím, že pořád platí staré dobré pravidlo, že když všichni sázejí na favorita, vsaďte na outsidera. Pokud outsider náhodou vyhraje, výhra bude velká a vaše náklady malé. Ale nic víc se z toho vyvozovat nedá.

Když si přečtete procenta, která jsou v průzkumech přisuzována jednotlivým kandidátům, tak dojdete k tomu, že čtyři líbodémo kandidáti dají dohromady skoro 70% hlasů. To jako fakt? V době, kdy se všechno rapidně zdražuje, kdy na demonstrace přicházejí i lidé, které by to předtím nikdy nenapadlo? V době, kdy lidé netopí a neohřívají vodu, protože na to nemají a kdy se propadají do bídy? Jedny průzkumy říkají, že vládní podpora je na historickém dně, ale vládou podporovaní kandidáti na prezidenta posbírali dvě třetiny hlasů?

Mňo, myslím si o tom svoje…

Já ještě minimálně týden počkám s nějakými doporučeními. Ono se ještě hodně stane. Budou nějaké ty televizní debatičky, bude henten soud s Babišem, málo kandidátů nám odstoupilo předem… podle mě nás ještě ledacos z toho čeká. Nebudu proto předbíhat událostem. V této chvíli si ale stále myslím, že Bašta uspěje o něco lépe, než mu předpovídají průzkumy a Babiš o něco hůře, než mu předpovídají průzkumy. Zároveň zjistíme, jak moc těmto průzkumům věří evropsky hodnotní kandidáti. Jestli nám Hilšer s Fischerem včas odstoupí, tak víte, že všechny ty Mediany a Kantary lžou víc než kdy jindy. Letos si myslím, že kavárna nebude chtít zopakovat chybu z posledních voleb, kdy proti Zemanovi vybrali jen jednoho protěžovaného protikandidáta. Musejí mít dva a zařídit, aby ve druhém kole nebylo žádné překvapení.

Dnes si jen krátce probereme, co podle Vidláka bude plynout z volebních výsledků, bez ohledu na to, kdo nakonec tím prezidentem bude:

U Babiše je to celkem jednoduché – hraje o potvrzení svého statusu strany pro všechny. V posledních volbách dostalo ANO skoro 30% hlasů a podobně vycházejí preference i v současných průzkumech. Pokud by Babiš posbíral všechny hlasy lidí, co volí ANO, tak je v podstatě zaručeně ve druhém kole. Volební výsledek kolem třiceti procent by potvrzoval, že Babiš je stále impozantní politickou silou a navíc munice jeho protivníků (pomocí soudů, majetkových deliktů a zneužívání jeho syna) postupně ztrácí na účinnosti. V takovém případě může být Babišovi skoro jedno, jak dopadne druhé kolo. Každé procento nad třicet bude výhružným mementem celé pětikoalici, že jednou budou volby a pak to strašně schytají. A nemyslete si, v ODS i v KDU je spousta dobře živených pykniků, kteří si budou umět spočítat, že si jejich teplá křesílka brzy vezou lidi od Babiše, pokud Péťu neodstaví.

Naopak, každé procento pod třicet je potvrzením, že ANO ztrácí svoje kouzlo a pokud u Fialenka ještě víc přitvrdí, víc toho zcenzurují a víc se postarají o Péťovu mediální chválu, mohou Babiše dostat na kolena. Také by se ukázalo, že u nás prostě není možné být tatíčkem Masarykem pro všechny a nevyhranění středoví voliči sice jsou důležití, ale na spolehlivou kampaň to prostě nestačí. Andrejko by se musel začít o to více rozkračovat směrem k SPD a alternativě, protože jinde už hlasy nesežene. Je ale také možné, že by mu to stejně nepomohlo.

Ať tak či onak, tyto volby by měly být pro Babiše posledním lakmusovým papírkem, zda má či nemá cenu, pokoušet se o stranu pro všechny a zkoušet se přiblížit nadpolovičnímu volebnímu vítězství.

Zajímavá je situace u Bašty. SPD má podle průzkumů už preference okolo patnácti procent. Už nejsou daleko od preferencí KSČM z doby, kdy právě Vojta Filip byl ztělesněním protestních hlasů v této republice. Pokud by Bašta posbíral patnáct procent hlasů, tak by se sice stejně do druhého kola nedostal, ale Okamura by měl nabito pro svoje heslo, že SPD je jediná skutečná echte opoziční strana a všichni ostatní jsou jen užiteční idioti, kteří SPD okopávají kotníky a promrhávají voličské hlasy. Každé procentíčko nad patnáct procent znamená, že Samuraj má se svojí koncepcí od začátku pravdu.

Baštův výsledek mezi deseti a patnácti procenty znamená, že SPD zvládla komunikaci se svými věrnými, dokázala je zmobilizovat a přesvědčit je o své pravdě. To není málo. Okamura by tak měl svojí politickou budoucnost zajištěnou, mohl by si dovolit lecjaké „politické úkroky“ a jeho voliči by ho za to neobvinili ze zrady. SPD by stále byla silnou protestní stranou, kterou nikdo reálně neohrožuje.

Pokud ovšem Bašta bude mít méně jak deset procent, tak to znamená, že protestní voliči jsou sice schopni volit Okamuru, protože bude házet písek do soukolí vládní mašinérie, ale jinak nevěří, že by Okamura chtěl jednou převzít odpovědnost za tuto zemi. Pokud ani standardní elektorát SPD nebude volit Baštu, tak se kdykoliv může stát, že nebudou volit ani Okamuru.

Jací jsou voliči SPD? Věří Okamurovi, že to myslí vážně, nebo si myslí, že SPD je jen politicko-podnikatelský projekt? Prezidentská volba jednoznačně ukáže, kolik lidí věří v SPD. Pokud se ukáže, že Bašta dosáhne fakt jen těch 3,5% dle průzkumů, tak je to důkaz, že těch milion propadlých hlasů a dalších půl milionu hlasů SPD v podstatě leží na ulici. Být Okamurou, fakt bych přemýšlel, jestli stojí za to jít do voleb, které nemůže ani teoreticky vyhrát, ale může celému národu ukázat takřka ohnivým písmem, že SPD je „jen“ prostestní strana, která žije z toho, že to ostatní dělají blbě, ale nic jiného nenabízí. Pokud Bašta dostane deset procent, je všechno v pohodě, ale pokud dostane míň, budou mít nabito ti, kteří tvrdí, že SPD je za zenitem. Kolik opravdu dostane?

Pokud Petr Pavel a Danuška spolu dostanou víc než 50% hlasů, tak zapomeňte na jakékoliv vítězství Babiše, i kdyby se do druhého kola dostal. To by byl takřka dokonalý důkaz, že Fiala je v očích nadpoloviční většiny národa geroj, který dělá všechno dobře. Pětikolka ve volbách neměla většinu. Zvládla to jen díky volební matematice, která jim přihrála půlku propadlých hlasů, které by jinak nikdy nedostali. Kdyby dva kandidáti pětikolky dostali víc jak polovinu, tak Fiala posílil a ne oslabil. Ne, že bych této variantě nějak moc věřil, ale pokud nastane, budu ji takto posuzovat. Myslím si, že Fischer s Hilšerem odstoupí, protože skutečně existuje šance, že to zabrání Babišovi v postupu do druhého kola a pokud se tak stane, bude mít Fiala další důkaz, že jsou s ním lidé i přes těžkou situaci spokojeni.

Každé procento pod padesát pro Pávka a Čapuši je zároveň nespokojenost s Fialou. Osobně bych si myslel, že pokud do druhého kola postoupí Pavel a Babiš, tak je to pro Babiše hratelné, pokud součet Pabla Nerudové bude do 45%. Pokud bude mít 45 – 50%, tak to vidím dost nejistě a pokud bude nad 50%, tak Babiš zvítězí jen díky nějaké mimořádné okolnosti. Pokud s Babišem postoupí Nerudová, tak by se musel Pávek pochlapit a Nerudovou nepodpořit, aby mohl Babiš vyhrát. Ale to neudělá.

V této chvíli si stále myslím, že Babišovi bude na druhé kolo chybět nějaké mizerné jedno nebo dvě procenta a Bašta bude úspěšnější, než to teď vypadá. Ale druhé kolo bude souboj mezi Nerudovou a Pavlem.

Za týden si řekneme, jak se to posunulo.
https://www.litterate.cz/co-kdyz/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 03 led 2023, 21:28

Na prahu změn…
by Vidlák 3 ledna, 2023

Aneb upoutávka na můj včerejší rozhovor se Stanislavem Novotným na Slobodném vysielači.

https://hearthis.at/slobodnyvysielac/na ... 023-01-02/

https://www.litterate.cz/na-prahu-zmen/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 04 led 2023, 05:34

Dávný démon… by Vidlák 3 ledna, 2023

V samém závěru mého předvčerejšího rozhovoru se Stanislavem Novotným jsem se letmo dotkl tématu, které se mi vzápětí stalo ještě osobnějším, než do té doby. Jak všichni víte, Ukrajina je moje srdeční záležitost vlastně odjakživa, protože tam mám spoustu příbuzných a přátel. Tamní politické peripetie se mě velmi dotýkají, protože jednak mám v sobě kus té jejich duše a jednak mám z bývalého sovětského prostoru informace, které nepředžvýkal žádný novinář ani placený „expert.“

Na úvod musím upozornit na jedno významné výročí, které je v našich krajích zcela nedoceněné a pro jistotu tady o něm nikdo nemluví. Ne tak na Ukrajině. Vězte, že prvního ledna se narodil Stěpan Bandera a tyto jeho narozeniny byly bouřlivě oslavovány. Tak moc bouřlivě, že i jeden můj ukrajinský bratránek zařadil na svém fejsbůku příslušnou oslavnou ódu a chudák moje maminka to zachytila na první dobrou…

Letošní oslavy byly tak velkolepé, že i Poláci začali jaksi přemýšlet, jestli udělali správně, když proti tradičnímu ruskému nepříteli angažovali zrovna tohoto démona. Myslím, že je čeká ještě celá řada horších překvapení.

Všimněte si prosím, že je to stokrát osvědčená metoda. Chcete ovládnout nějakou zemi? Stačí tam začít podporovat opozici. Samozřejmě ne jen tak ledajakou. Nějaký místní spolek odbojných zahrádkářů či huličů to nevytrhne. Já jsem dlouho přemýšlel, jak to ti Američané vlastně dělají, že si všude najdou ty správné lidi, kteří pro ně odvedou neuvěřitelný kus práce. Ale už mi to asi došlo a děsím se, jak jednoduché to je. To si prostě najdete jakoukoliv skupinu, která je ochotná sáhnout k násilí. Na ničem jiném nezáleží. Proto jel do carského Ruska Lenin a proto dostal na svojí misi dost německých peněz. Prostě jen vybrali toho, který byl ochoten za své cíle vraždit. Všechno ostatní se stalo samo.

Stejně fungoval Islámský stát, stejně fungoval ten tádžický šéf Severní aliance v Afghanistánu, stejný byl Pinochett a stovky dalších… A nemyslete si, ono to neplatí jen pro Američany. Fidela si SSSR vybral z podobných důvodů. Stejně tak si Číňané vybrali Pol Pota. Tohle je podle mě jediné potřebné kritérium – stačí si budoucím revolucionářem popovídat, stačí zjistit, jestli je jeho nenávist k režimu dostatečně hluboká, aby ve jménu své pravdy vydával rozkazy k vraždění nevinných a pak to chce jen dostatek peněz a případně nějaké ty transfery zbraní.

Porovnejte to s naší situací doma. Ceny energií obrovské, propad do bídy takřka jistý a pokud někdo obviní některého z čelních politiků, že za to může, tak mu slibuje soud… Kdyby na demonstraci hořela auta, okamžitě by ztratila legitimitu. Stejně tak, kdyby těžkooděnci vytáhli pendreky a začali řezat mírumilovné demonstranty. Možná proto se Putin obrátil do Asie… není tu žádná pátá kolona, která by byla ochotná vraždit ve jménu velkého Ruska. Jsou tu možná přátelé Ruska, ale nikoliv nepřátelé této země. Ani tady, ani jinde v Evropě není žádná proruská opozice, která by byla ochotná sáhnout k násilí, aby se domohla svých cílů.

Ale platí to i obráceně? Kdyby ve volbách uspěly spíše protiamerické strany? Kdyby volby vyhrála SPD, platí, že by se proamerická opozice neuchýlila k násilí? Po všech těch pokusech o potlačování cizích názorů, po všech výrocích Řeporyjce, či Tomáše Peszyňského, po rozkopávání stánků SPD od Miroslava Tomana….řekněte mi vy ojrohodnotní kluci, co máte v srdci Havla… kdyby se to tu ve volbách otočilo a nadpoloviční většina voličů by se vyjádřila, že chce jít třeba maďarskou cestou… a Američani vám nabídli prachy a munici… stříleli byste do jiných Čechů, abyste zvítězili? Nechali byste nás také humanitárně bombardovat? Mašíny byste vyznamenali, to už víme…

Rusko v roce 2014 na Donbase také nepodpořilo nějaké mírové hnutí, ale hochy, kteří byli ochotni střílet a bojovat. Nedělejte si iluze, že by nějaká velmoc byla výrazně spravedlivější než jiná… kdyby u nás byla nějaká síla ochotná vraždit ve jménu Ruska, zřejmě by měli dost peněz, aby se o to mohli pokusit. Turci také vědí, které skupiny svých migrantů v Německu je třeba podpořit. A rozhodně to nejsou ti, kteří touží po začlenění do německé společnosti, nicht wahr?

Dál je to ale také pořád stejné. Vždycky je vyvolán nějaký krvežíznivý démon, protože je to laciné. Toto zaříkávání se jeví jako nejjednodušší způsob, jak dosáhnout svého cíle. Samozřejmě není to zadarmo. Démona nevyvolá jeden revolucionář s pár nohsledy. Musí mít větší podporu podobně smýšlejících. Je třeba takového démona hýčkat, uvolnit mu cestu, umožnit mu vyrůst, dát mu bezpečný azyl v zahraničí, aby pěkně zesílil… a pak se to podaří.

Jednoho dne je džin z lahve venku a začne plnit přání těch, kteří lahev otevřeli. Ale… vždycky to plní tak nějak po svém. Plní svůj úkol, ale zůstává za ním spoušť a hory mrtvol. A nezřídka se pak obrátí proti těm, kteří ho vyvolali, protože začne mít dojem, že pro svoje osvobození už udělal dost. Dostat takového démona zpátky, je pak vždycky dražší, než všechna práce, která by musela být vykonána, aby ho nebylo zapotřebí.

Já vím, že jsou naše sdělovací prostředky plné chudáků uprchlíků, kteří přišli o všechno. A vůbec mi nevadí, že se jim pomáhá. Oni opravdu přišli o všechno. Ale silně mi vadí, že se předstírá, že žádný Bandera na Ukrajině neúřaduje. On už tam ale poletuje a je to upír první kategorie. Byl vyvolán podle stokrát osvědčeného modelu a funguje osvědčeným způsobem. Web Myrotvorec je toho nejlepším důkazem. Ten existoval dávno předtím, než Rusko vpadlo na Ukrajinu. I Zalužný se nezapomněl vyfotit s Banderou… i on ho totiž potřebuje.

Bandera je součástí ukrajinské vlády, je součástí ukrajinského příběhu, je součástí i mojí rodiny. Má hodně prostoru. V jeho jménu jsou jeho stoupenci ochotni vraždit a právě tato vlastnost se hodila, protože to je skutečný geopolitický tlak na Moskvu. Ne nějaké bezzubé řeči starých páprdů, ale prapory Azov, Ajdar, Kraken a podobně. Krev jim kapala ze zubů dávno předtím, než první ruský voják překročil hranice a vůbec se to nevylučuje s tím, že právě ruský vpád tohoto upíra ještě řádně posílil, dal mu výjimečné postavení, glorifikoval ho v očích národa a učinil z něj záštitu před ruskou agresí.

Ale furt je to Bandera. Ten stejný démon z dávných časů, který na jedné straně plní přání západních politiků a stratégů, ale na straně druhé si už chystá půdu pro své vlastní cíle. Pokud na Ukrajině byl nějaký odpor proti Banderovi, tak teď už není. Leze mi do rodiny a uchytává se tam. Posiluje a posiluje. Je houby platné, že s ním většina Ukrajinců nepeče a vlastně o něj nestojí. Už byl vyvolán. A nezaleze.

Rovnou říkám všem Cemperům, že tohle mi nedokážete zbagatelizovat. Jiní vám to možná zbaští, ale já jsem příliš blízko tamního dění a mám bohužel informace z první ruky. Zavíráte oči před něčím, co se za všech okolností ukáže jako pohroma. Bez ohledu na to, zda Rusko zvítězí nebo prohraje. Snažíte se mi vnutit, že jedinou příčinou této války je ruská velmocenská politika, ale bohužel moje osobní zkušenost říká něco jiného. Ten Bandera tam hraje svojí roli, byl oživen přesně pro tento úkol a roste. Hodně roste. Brzy bude nad vaše síly. Brzy ho nebude mít pod kontrolou ani americký prezident. Ukrajina se nevydá po cestě demokracie a porozumění. Vydá se po cestě Stěpana Bandery se vším co k tomu patří. Bandera není marginální součástí Ukrajiny, bez něj by Ukrajina už dávno tuto válku prohrála. Neuchlácholíte mě, že je to jen okrajový jev, který nehraje v konfliktu prakticky žádnou roli. Vyrostl. Strašně se zvětšil a leze i tam, kde bych se ho nenadál. Nikdy si ho neochočíte i když myslíte, že ano, protože v této chvíli s ním máte stejné zájmy. Až jeho úkol skončí, zjistíte, že další úkoly si už dává sám.

To je moje vyznání. Banderu jste vyvolali už dávno spolu s Viktorkou Nullandovou… Za pět miliard dolarů. Chtěli jste, aby spolu s vámi tlačil na Rusko. Chtěli jste, aby byl schopný a všeho schopný. Rusové mu teď pomohli vyrůst pomocí šedesáti tisíc granátů denně. Naše vláda vidí na Ukrajině boj za svobodu, národní sebeurčení a boj proti agresorovi, ale já vidím růst tohoto upíra, který se všem hodil, všichni ho živili a já nevěřím, že ho ještě má někdo pod kontrolou. Proto mluvím o míru a klidně i o nevýhodném míru. Válka ho jen posiluje. Postupně si vezme všechny ty ideály boje za svobodu a demokracii a zůstane jen on. Z tohoto hlediska nebude příliš velký rozdíl, jestli Rusové dojdou k Dněpru a nebo Ukrajinci na ruské hranice.

Děláte všechno pro to, aby skutečným vítězem tohoto konfliktu byl Stěpan Bandera. To se nám všem strašně vymstí.
https://www.litterate.cz/davny-demon/

josska
Redaktor

Příspěvek od josska » 04 led 2023, 23:19

Máslo špatné a levné. ,,Proč vám to dávají.” Kšeft prý není důvod
04.01.2023 4:44 | Rozhovor
VIDLÁKŮV TÝDEN Máslo z Polska za 30 Kč, ale s podivnou chutí. Důvodem nemusí být jen odlišné složení, ale i fakt, že Polsko, stát se smyslem pro bezpečnost, kumuluje značné hmotné rezervy a postupně je vyprodává, odhaduje Daniel Sterzik, bloger vystupující pod přezdívkou Vidlák a pracovník v zemědělství. A věnuje se i dalším komoditám. Též říká, kdo má šanci svolat velkou demonstraci proti vládě. Ladislav Vrabel to prý není.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/r ... vod-725055

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 05 led 2023, 08:33

Jako ohnivým písmem… by Vidlák 4 ledna, 2023

Prezidentské volby budou za osm dní a já jsem v cílové rovince s osvětlováním všech tmavých koutů této scény. Dobojovávají se poslední politické bitvy, různá temná ujednání v zákulisí jsou naplňována, vyjevuje se taktika viditelných i zákulisních aktérů, leckteré nepochopitelné manévry začnou dávat smysl, nebo se ukážou být chybným kalkulem a v nejbližších dnech se toho dost projeví. Já mám pro vás zřejmě poslední neosvětlené místo, do kterého má ještě smysl nakouknout.

Ne náhodou v něm figuruje Veľký Bocian. Protože tyto volby jsou o Babišovi. Buď pro něho, nebo proti němu. Ostatní kandidáti ale už nedělají stejné kroky jako proti Zemanovi. Poučili se. Dneska je ale necháme všechny stranou a zůstaneme jen a jenom u samotného Babiše. Po mém soudu je totiž v situaci, kdy o sobě vlastně už rozhodl sám a to již před několika týdny až měsíci. Toto jeho rozhodnutí jde do naprostého finále, které se odehraje zřejmě zítra, případně začátkem příštího týdne.
Že se má rozhodovat o Babišově vině v kauze Čapí hnízdo, to jsme tu už probírali mockrát. Netajil jsem se názorem, že k rozsudku dojde ausgerechnet těsně před volbami a netajil jsem se ani dojmem, že je celkem jasné, jak nezávislý soudce Šott rozhodne. Kdo jste sledovali zprávy ze soudní síně, tak víte, že můj dojem nebyl zase až tak špatný. Rozsudek do voleb zřejmě bude a teď si ještě počkáme, jaký byl můj dojem z rozsudku. Ale tohle jsem psal už dávno a máme to prokydané ze všech stran.

Dnes bych chtěl nasvítit poslední nezmapovanou část celého tohoto soudního procesu a tím je vlastní Bocianova taktika. Nejprve začnu posledním střípkem, kvůli kterému toto všechno píšu.

Soudce Šott odmítl znovu vyslechnout znalkyni ohledně Babiše mladšího. Že prý už to není důvodné, protože znalkyně vypovídala dostatečně obšírně. Pochopil jsem to správně, že babišovi obhájci se na poslední chvíli pokusili „o obstrukci,“ aby oddálili vynesení rozsudku? Takový dojem to na mě totiž udělalo. Jako kdyby si teď na poslední chvíli někdo vzpomněl, že budou volby a rozsudek nejspíš dopadne blbě… O to samé se v průběhu středy advokáti pokusili ještě jednou a navrhli zařazení dalších důkazů.

Až bude vynesen rozsudek, tak vlastně budu mít naprosto jasno. Bude to napsáno ohnivým písmem. Pokud soudce Šott Babiše osvobodí, tak to celé byla geniální hra, která těsně před volbami vezme všem pravdomluvným intervjukům vítr z plachet a Babiš se prezidentem prostě stane, protože tohle Mára Prchal bude umět zužitkovat. JežiBabiš by najednou byl zase Babiš. Už není tunelář, ale spořádaný občan proti kterému byl veden politicky motivovaný proces. Je úplně jedno, jestli se Šaroch ještě odvolá, protože to už bude po všem.

Ale pokud bude Babiš shledán vinným, dá se na to říct něco jiného, než že jsou tam kolem něj všichni naprostí kokoti? Když venkovský Vidlák nabývá dojmu, že soud má být triumfem Babišových politických protivníků, tak by to sakra mělo dojít i Babišovým obhájcům, ne? Mělo by to dojít jeho poradcům a mělo by to dojít i jemu. A nemělo by mu to dojít teď, dva dny před rozsudkem, ale nejpozději tehdy, kdy to došlo mně. To byl tuším říjen, celý proces se teprve rozebíhal a bylo možné do něj zařadit tolik řečiček a výslechů, že se mohl táhnout celý rok.

Nebo se Babiš prostě nechal ukolébat, obhájci mu řekli, že to dobře dopadne, on jim uvěřil a teď v tu nejblbější chvíli prostě spadne klec, protože už je pozdě na nějaké řešení? Má těsně vedle sebe trojského koně? Já vím, že součástí dobré taktiky je klam… když je člověk silný, má vypadat slabě, když je slabý, má vypadat silně, když je vše na nejlepší cestě, má vypadat bojácně a když je mu všechno jasné, má vypadat nerozhodně. Pokud Šott řekne, že Babiš je nevinen, tak smeknu klobouk a s naprosto klidným svědomím to Bábovi půjdu hodit, protože vím, že to má pod kontrolou a je schopen impozantních taktických manévrů. Ale pokud Šott řekne, že je Babiš vinen, těžko si můžu myslet, že je za tím něco geniálního. Příliš to bude připomínat bordel.

A to podotýkám, že nemám žádnou důvěru ve spravedlnost tohoto procesu.

Ale očekával bych, že když tuto důvěru nemám já, tak ji nebude mít ani prezidentský kandidát, který by měl představovat nejtěžší váhu na tomto volebním kolbišti a kolem jehož osobnosti se celé volby točí.

Hele, já už několik týdnů čekám na nějaký pořádný blesk. Nějaký úkaz. Nějaký silný argument. Něco, co by převážilo hlasy od Bašty k Babišovi, nebo od Babiše k Baštovi. Nic takového nepřicházelo. Musel jsem konstatovat, že na alternativě se síly klasicky rozdělily a jednota se jako obvykle nekoná. Není možné pohnout voličským přesvědčením a žádný výrazný hlas na alternativě tím nic neudělá. Můj už vůbec ne… I silnější hlasy raději nedávají žádné přímé doporučení.

Tím pádem vyhrají kandidáti Pětikolky a utkají se spolu ve druhém kole. My se tu pak budeme všichni obviňovat navzájem, kdo za to může… prostě to dopadne jako vždycky.

Ale možná takový blesk přece jenom přijde v podobě rozsudku soudce Šotta. Nevím nakolik nám ukáže něco o spravedlnosti v této zemi, ale ukáže nám docela jasně, jestli byl Babiš geniální stratég, nebo jestli je obklopen podržtaškami či přímo zrádci a šlendriánem první kategorie. Obě možnosti vycházejí z přímé Babišovy odpovědnosti. On si vybral své obhájce, on si vybral varianty obhajoby, případně to byl on, kdo se nechal opít rohlíkem a nechal to dojít k žalostnému konci.

Možná je dobře, že se to rozlouskne teď před volbami.

Dívejme se… tento soud nám pro naše rozhodování nejspíš dá asi největší možnou nápovědu.
https://www.litterate.cz/jako-ohnivym-pismem/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 05 led 2023, 23:11

Umírnění lidojedi by Vidlák 5 ledna, 2023

Krátký soudní úvodník:

Dneska jednoduchá otázka do diskuse o budoucím prezidentovi: Co myslíte, bude verdikt soudce Šotta znít vinen nebo nevinen?

Pamatujete, jak začala občanská válka v Sýrii? To tam byl prostě bordel, protože ještě pořád dobíhala krize spuštěná americkými toxickými hypotékami, ceny potravin zrovna vystřelily do nebe, v Egyptě se k moci málem dostalo muslimské bratrstvo, v Tunisku se ze zoufalství upálil jeden občan, Kaddáfí začal přemýšlet, že se vykašle na dolar… Ne, neříkám to chronologicky, jen se snažím poukázat, že u nás se sice obtížně hledala práce, ale jinde ve světě panoval hlad, který se hodil různým skupinám, aby se konečně dostaly k moci.

Pak to chvíli bylo takové nepřehledné. Velké protesty proti Asadovi, pouliční bouře, krvavé střety se silami loajálními režimu (arabští diktátoři svojí policii vždycky platili prvotřídně), potom povstání henté umírněné opozice proti tyranovi, nejprve pokoutná, ale pak stále okatější americká podpora rebelům, jejich postupné vyzdvihování, vylepšování jejich mediálního obrazu a samozřejmě vykreslování Asada jako vraha všech vrahů… John Mc Cain se fotil s opozičními vůdci (tohle je důležité, jakmile se někde fotil John McCain, tak z toho byla hekatomba mrtvých), u nás Gabal naléhal na uzavření českého velvyslanectví v Damašku (to je také důležité, jak se u něčeho objeví Gabal, tak si celkem spolehlivě můžete myslet opak), jen osamělý hlas Terezy Spencerové říkal i něco jiného…
A pak začala ta umírněná opozice dávat na jůtub videa s popravami.

Vynořil se džihádista John, začalo se masově podřezávat, střílet, křižovat, upalovat (třeba toho jordánského pilota), přejíždět takovými pásy, střílet do hlav… vynalézavost a kreativita byla v tomto ohledu obrovská a všechny ty kecy o Bílých přilbách pak už přestaly fungovat. Ještě to chvíli doháněli těmi chemickými útoky, ale už to nemělo tu správnou prozápadní šťávu, protože umírnění lidojedi se svojí krvežíznivostí chlubili před celým světem.

Proč to tak bylo? Inu, původně marginální protiasadovská opozice postupně zvedla hlavy. Byla materiálně i finančně vyfutrovaná, dostalo se jí kvalitního amerického výcviku, svedla řadu úspěšných bitev s nepřáteli, zabrala rozsáhlá území, věřili, že konečné vítězství je jen otázkou času a své protektory prostě přestali poslouchat.

Měli vlastní cíle. Takové, ze kterých by jejich sponzoři blili hrůzou, kdyby o nich věděli. A tak se zapřeli, říkali těm McCainům, co chtěli slyšet, brali od nich peníze i zbraně a když už měli pocit, že dostali všechno potřebné, tak se prostě odkopali a začali dělat to, co chtěli od začátku. Vraždit ve velkém a přinést světu další krvavou a šílenou utopii, aby se zařadili na čestné místo vedle Pol-Pota a podobných syčáků.

Nakonec museli i Američani dát od ISIL ruce pryč a ocitli se pod tlakem nepříjemné pravdy, že v Sýrii nikdy žádná umírněná opozice nebyla, jen vrazi, násilníci a jiní gauneři. Vzdávali se svých cílů velice neradi a trvalo to ještě hodně dlouho. Dodnes jsou tam nasáčkovaní, dodnes tam mají své prstíky, ale už tam nemají ty hejly, kteří by byli ochotni prolévat za USA krev. Už to prostě nejde. Informace postupně prokapávaly, jednotliví aktéři se postupně odkopávali a dneska tam hlavní slovo mají Turci, Rusové, Asad, Írán a Izrael. Američani tam sice nasypali nejvíc peněz, ale dopadlo to jako obvykle. Sice to maskovali, jak jen to šlo, ale nakonec všechno vyjde najevo.

Nepřijde vám Ukrajina jako totéž?

Včera jsme se od Pavla Šika dozvěděli, že Zalužný s naší vládou podepsal už měsíc před vypuknutím války dohodu o léčení zraněných ukrajinských vojáků. To znamená, že se musela vyjednávat ještě mnohem dřív. Dokonce se možná vyjednávala už za předchozí vlády, ale Babiš se Zemanem se zdráhali do toho jít. Možná je přesně tohle ten důvod, proč se musela vrátit do hry aféra Vrbětice.

Angela Merkelová také naplno řekla, že Minské dohody měly jen Ukrajině získat čas na pořádné vyzbrojení. Jak do toho zapadá ten nevyprovokovaný ruský útok?

Stejně tak už před válkou angažovala vláda hentoho Klímu pro boj s dezinformacemi a zřejmě to byl právě on, kdo zařídil vypnutí těch údajně dezinformačních webů přesně ve správnou chvíli.

Teď nám zase vystrčili růžky ukrajinští banderovci a to tak moc, že z toho v Polsku začali zvracet. Ve Lvově má Bandera velký pomník. V Kyjevě se k Babímu Jaru dostanete po třídě Stěpana Bandery, pak přes most a pak po ulici Romana Šuchevyče.

Pamatujete na ten jednotný mediální obraz ubohé napadené Ukrajiny a nevyprovokované ruské agrese? Ani slovo o předchozím dělostřeleckém ostřelování Doněcka. Ani slovo o ukrajinském nacionalismu, který má kořeny, ze kterých bylo špatně i ostříleným hrdlořezům z SS. Byly to jen maličké střípky které tu a tam prokapávaly ven. Hlasy ala Tereza Spencerová, že ono to nebude tak přímočaré, jak líčí média, měly být pro jistotu rovnou kriminalizovány.

Hele, Rusko se tam v Sýrii angažovalo… To by bylo, aby si tamodtud neodnesli spoustu poučení.

Například to, že se nepřítel nejdřív musí odkopat. Nejprve musí párkrát zvítězit, nabrat jistotu, musí dojít k názoru, že celkové vítězství je jen otázkou času a v té eufórii se musí odhalit. Dokud ISIL vraždil někde potají, tak měli plnou americkou podporu a peníze se jen hrnuly. Ale jak si začali být jistí a rozhodli se, že už se mohou začít chlubit, byl to začátek jejich konce.

Teď se nám začali chlubit Ukrajinci. Přece vítězí, ne? Maršál Petrla a další analytici nám vysvětlují, že je vše na nejlepší cestě, za chvíli bude ofenzíva na Melitopol a do léta bude celé ukrajinské území osvobozené. Oni tomu věří. Rusko je přece slabé a neschopné. Takže proč schovávat své pravé záměry? Už je možné přijít s vlastními cíly. Je možné se konečně zaměřit na to, o co přece vždycky šlo. Vybudovat tu čistou Ukrajinu, tak jak si to Bandera přál. Už není třeba předstírat umírněnost a loajalitu k západním hodnotám.

Nešlo Rusům náhodou celou dobu o tohle? Že nejprve je nutné opravdu jasně ukázat, jaký doopravdy je ukrajinský režim a pak teprve ho bude možné porazit? Že není možné zvítězit proti celé ekonomické síle Západu, ale je možné zabrat nějaké bojiště na cizím území a tam předstírat slabost, dokud se nepřítel nedostane do euforie a nezačne realizovat svoje plány. Je zapotřebí ukázat nejen Američanům, ale i obyčejným Ukrajincům, co si zvolili a co podporují. Až začnou lidi na Západě zvracet hrůzou z toho, co zaplatili, pak se situace změní.

Jasně, velká média to budou ještě dlouho zakrývat. Ještě existuje hodně nástrojů, jak dělat z Ukrajiny skvělou a ojrohodnotnou zemi. Informace zatím jen prokapávají a je zatím snadné je zamaskovat. Ale přesto… Zalužného fotka s Banderou už žije svým životem. Morawiecky na plnou hubu řekl, že se mu oslavy Banderových narozenin moc nelíbily. Dokonce i na Britských listech se objevil první článek, který jako by z oka vypadl dávným textům o válce v Sýrii.

Nakonec se ukázalo, že Tereza Spencerová měla o Sýrii pravdu… totéž se jednou ukáže i ohledně Ukrajiny. Jsou tam stejně umírnění lidojedi. Ne, všichni Ukrajinci takoví nejsou. Dokonce bych řekl, že většina jich taková není. Ale banderovský démon už tam poletuje, přestává se maskovat a podporu má stále větší.
https://www.litterate.cz/umirneni-lidojedi/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 06 led 2023, 23:57

Sakra proč? by Vidlák 6 ledna, 2023

Dnes ještě zůstaneme u Čapáku. Ukázalo se, že je možné nasvítit ještě jeden úhel pohledu. Dostal jsem moc pěkný mail od Martina Kunšteka s velmi zajímavým příběhem. Do naší mozaiky se hodí. Martin Kunštek mi laskavě dovolil svůj text použít jako námět k dalšímu článku, což tímto činím. Celý příběh se tím krásně uzavírá, Uroboros se zakousl do svého ocasu a až se budete rozhodovat, nakolik je kauza Čapí hnízdo politická a nakolik jde o právo a spravedlnost, budete k tomu mít asi už všechny informace.
Náš příběh začíná vstupem do EU. To se tenkrát vymyslelo, že nás vezmou do henté vyspělé Evropy a dají nám prachy, abychom si to tady co nejrychleji zmodernizovali a dohnali Německo, že ano? Penězovody se otevřely, všichni víme, jak to probíhalo, kupa lidí kvůli tomu bručí v base a ještě větší kupa někde hoduje, protože jim na to nepřišli… prostě dotace nám sem sypou už skoro dvacet let a všichni víme, že jak jsou někde velké peníze, tak tam jsou také velké zájmy a i z malého odkloněného procentíčka se dá velmi dobře žít. Dvacet let evropských dotací je také zároveň dvacet let podvodů, zlodějen, krádeží, přihrávání, sponozorování politiků, lobbing a samozřejmě také boj za transparentnost, neustálé přidávání pravidel a kontrolních mechanismů, dopisování dalších a dalších směrnic, aby se nekradlo.

O úspěšnosti tohoto zajišťování práva a odhalování zlodějů můžeme vést spory. Jisté ale je, že je celá řada firem i jednotlivců, kteří na dotace raději nesahají, protože jste stále jednou nohou v průšvihu. Něco opominete, něco nedodáte, něco se v průběhu realizace ukáže jinak a nikdy nevíte, jestli jste už nespáchali trestný čin, protože dotace se dělají zpravidla v milionech a způsobená škoda je vždycky velká.

Samozřejmě je ale hodně firem i jednotlivců, kteří o dotace žádají, protože to dělají i jejich konkurenti a pokud si jeden za evropské peníze koupí výrobní linky a druhý si je koupí ze svého, tak je předem jasné, jak takový konkurenční boj musí dopadnout. Prostě se žádá a přiděluje.

Kromě poctivých příjemců dotací, kteří zvládli vyplnit všechny kolonky a postupovali při realizaci přesně a správně a kromě zlodějů, kteří prostě kradou, tak ještě existuje nemalá třetí skupina. To jsou ti, kteří udělali chybu. Neuhlídali to. Někde něco vyplnili špatně, nevšimli si nějaké nové směrnice, nedodrželi všechna pravidla, protože o nich možná ani nevěděli, při realizaci se stalo něco, co se ještě nikdy předtím neobjevilo a oni se prostě rozhodli jinak, než by se rozhodl úředník. Takových případů jsou tisíce a tisíce. Nekradli, jen udělali chybu.

Jeden hezký medializovaný případ si možná pamatujete – jak na Šumavě rekonstruovali hotel a když ho dodělali, tak jakási úřednická kontrola odhalila, že z osmi mega dotací asi deset procent vyčerpali neoprávněně. Prostě něco přehlédli, udělali chybu, kontrola na to přišla, majitel hotelu to nijak nerozporoval a neoprávněně čerpanou dotaci vrátil.

A za čas si pro něj přišlo policejní komando, protože vrácením dotace vlastně přiznal vinu, dopustil se podvodu, nastoupili na něj jako na těžkého zločince a tuším, že opravdu šel natvrdo bručet.

V roce 2015 (to už se o Čapáku mluvilo a Babiš byl ministrem financí) se objevila poslanecká iniciativa napříč stranami i dalšími organizacemi, aby se s touto praxí něco udělalo. Potenciálních viníků už bylo prostě hodně, existovalo velké množství zablokovaných peněz, které by se daly použít na nějaké projekty, chybující žadatelé o dotace se prostě museli soudit a nepřiznat chybu, protože jinak by je zavřeli… Tak vznikla iniciativa udělat zákon, který by celou tu šaškárnu prostě ukončil vrácením dotace. Udělals chybu, kontrola jí odhalila, vrátíš dotaci a všechno je cajk. Neberte mě za slovo, takhle jednoduché zákony neexistují. Samozřejmě to bylo napsané mnohem komplikovaněji, ale zhruba tohle bylo jádro toho zákona.

Nebudu popisovat všechny peripetie této iniciativy, jen vypíchnu pár zajímavých momentů. Zákon přednesli poslanci za všechny strany ve sněmovně, kromě TOP09. Jeden poslanec za TOP by se našel, ale Kalousek mu to zakázal. Podpora napříč stranami byla vyjednaná a sám Babiš to podpořil. Ovšem ztroskotalo to na ministryni spravedlnosti Válkové za ANO, která vydala stanovisko, že takový zákon by byl v rozporu s právem EU. Posudek dodala Hana Marvanová (kdo jiný, že?)

Později se ukázalo, že stanovisko Válkové i posudek Marvanové je blbost a tak to zkusili protlačit senátem, kde to zase selhalo na koaličním partnerovi – na lidech z ČSSD. Ještě později se našla nová skupina poslanců, kteří s tím znovu přišli do sněmovny, ale uvízlo to v organizačním výboru sněmovny a tam to zůstalo pohřbeno.

Pak přišly volby, Andrej Babiš se stal premiérem a skupina poslanců vedených Pavlem Blažkem se znovu pokusili tento zákon předložit. Opět zůstal ležet zablokován z podobných příčin a to až do chvíle, kdy se Čapák dostal k soudu a pak už si samozřejmě nikdo netroufnul ho vytáhnout, protože pravdomluvní novináři by začali řvát jak píchlé prase.

A já se musím ptát, proč? Proč proboha? Komu jako mělo prospět, že se tento zákon neschválil? Proč bylo tak důležité, takovou novelu shodit ze stolu? K čemu měla sloužit možnost kriminalizovat kohokoliv, kdo udělal chybu v čerpání dotace?

Petr Hampl už delší dobu mluví o tom, že v politice nedoplatíte ani tak na to, co jste udělali, ale na to, co jste neudělali, ale udělat mohli. Tlumič novinářského kvikotu na Čapák už tu mohl být už od roku 2015… Bylo několik pokusů ho vrátit zpátky do hry. Nikdy se to nepovedlo a skoro pokaždé to skončilo na lidech z ANO. Teď jejich předseda dojíždí přesně na to, co měl tento zákon řešit. Že si vzal dotaci, několikrát se změnila pravidla, dodnes není jasně definované, co je malá a střední firma a nakonec ho soudí podle pravidel z roku 2015 za čerpání, které proběhlo mnohem dřív a platila úplně jiná směrnice.

Hustý co?

Jak jsem napsal v úvodu – Uroboros se zakousl do svého ocasu a už rozumím, proč Jan Keller ve svém posledním článku sžíravě napsal, že máme neschopnou vládu, protože máme neschopnou opozici. Ti, kteří jsou dneska Andrejovi největší soupeři a přejí mu, aby ho Šott řádně vosolil, ti mu před pár lety přinesli na podnose řešení. A ti, kteří jsou Andrejovi přátelé ve zbrani, ti se postarali, aby takové řešení padlo pod stůl.

Já chápu, že člověk nemůže myslet na všechno a nemá šanci mít přehled o všech zákonech, novelizacích a změnách. Nemá šanci mít přehled, co každá novelizace přinese a k čemu je dobrá… ale přemýšlím, jestli má Babiš tam někde v ANO a ve sněmovně nějakého opravdového přítele a nakolik se vůbec na někoho může spolehnout…
https://www.litterate.cz/sakra-proc/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 07 led 2023, 23:27

Odvolám vládu by Vidlák7 ledna, 2023

V uplynulých dnech měl Jaroslav Bašta pár předvolebních setkání s voliči na Moravě. I domluvil jsem se s Pepe Nerušilem, že bude-li to jen trochu možné, zařídí mi s novým černým koněm prezidentského klání nějaké to setkáníčko. Vězte tedy, že se to podařilo. Když měl pan Bašta autogramiádu s voliči v Brně, měl jsem přislíbeno, že si na mě udělá chvíli čas a já si zase řekl, že se podívám, jak dělá kampaň. Jak jsme se domluvili, tak se také stalo. Berte to jako další součástku do letošní volební skládačky.

Takže…

Sál na radnici plně obsazen, opět bylo nutno přidávat židle. Publikum bylo tvořeno spíše staršími lidmi, ale mladých tváří tam nebylo zase tak málo. Bašta s týmem přijel včas. Žádné zpoždění. Na začátku měl krátkou řeč o tom, co představuje a čím je a pak odpovídal na dotazy z publika. Jeho mluvený projev není kdovíjaký, ale byl připraven, chvílemi se lidé i docela dobře bavili, Bašta rozhodně nenudil. Pak následovala autogramiáda, focení, podávání rukou, krátké osobní rozhovory… a když byli všichni spokojeni, došlo i na Vidláka a krátký rozhovor v soukromí.
Samozřejmě se většina dotazů točila kolem Baštova hesla z plakátů – ODVOLÁM VLÁDU. Ponechme teď stranou názory všech ústavních právníků, poslanců i dalších prezidentských kandidátů, že to nejde, nebo možná jde, ale k ničemu to nebude, že je to na hraně velezrady, apod, apod.

Ono je to prostě dobré heslo. Přímočaré. A to je v dnešní politice naprosté zjevení. Když si to tak vezmete, všichni ostatní kandidáti po dotazu, co dělat dál, lavírují. Ano lidi, je drahota, je špatná situace, chudneme, ale to víte, je tu nějaké NATO a ruský agresor na Ukrajině, musíme být loajální… a kolem toho tak všichni opatrně skáčou a když se jich zeptáte, tak dost přemýšlejí, co odpovědět, aby si tím neuškodili a nenaštvali nějaký segment svých voličů.

A do toho přijde Bašta a řekne, že když bude zvolen, tak vládu odvolá. A vypadá , že to myslí vážně. Opírá se o precedent s Nečasovou vládou, kdy sice Nečas sám rezignoval, ale prý až poté, když mu Miloš Zeman oznámil, že ho prostě odvolá. Námitky ohledně právníků, že by mohlo jít o velezradu, že bude muset znovu jmenovat Fialu, že se Pětikolka po takovém aktu spíš sjednotí, ty Bašta při besedě odmítl s tím, že dva ústavní právníci znamenají tři právní názory a znovu opakuje, že vládu odvolá.

A hele, ono to funguje. Najednou je debata na Primě jen o Baštovi. Najednou se mluví jen o jeho volebním heslu. My jsme tu mnohokrát spekulovali, co bude ústřední motiv těchto voleb a mysleli jsme si na Vitáskovou, že ona bude schopna artikulovat ceny elektřiny a plynu a ejhle… ovládl to starý pán, který hlásí, že s Fialou vyrazí dveře.

Nebylo to to jediné, co zaznělo. Zaznamenal jsem si pár bodů, které mě zaujaly:

Bašta jednoznačně řekl, že pokud bude zvolen, bude dávat milosti, když se bude kriminalizovat svoboda projevu. Stíhání za verbální trestní činy bude bedlivě sledovat a v tomto případě nebude milostí šetřit. Opět – je jediný, kdo s tím přišel. Originální i aktuální.

Celkem hezky vyznělo, když se dotkl dávno minulých dob, kdy patřil mezi ty, kteří vyjednávali náš vstup do NATO. Řekl, že on vyjednával vstup do obranné aliance a za čtrnáct dní po vstupu z toho byla útočná aliance. Dal najevo hluboké zklamání z směřování celého toho paktu a zdůraznil první článek – závazek řešit konflikty mírovou cestou.

Přidal k tomu, že jako prezident mobilizaci připustí jedině tehdy, kdyby měl nepřítel napochodovat na naše území, ale nikdy nebude mobilizovat pro boj mimo naše hranice. Když se ho zeptali, proč zvedl ruku pro členství Švédska a Finska v NATO, tak řekl něco v tom smyslu, že každý je svého štěstí strůjcem a kdo chce kam, pomozme mu tam…

Ohledně války na Ukrajině projevil skepsi nad brzkým řešením, protože oběma stranám se do války zatím ještě chce a jakoukoliv chuť k míru zatím nevidí a podle něj jsme od jakéhokoliv příměří možná ještě rok daleko. Ale až se nějaká chuť k míru objeví, měla by to být právě naše země, která by po tom měla skočit a podporovat to. Ukrajina se zatím opírá o kolektivní západ, ale podle něj se už o něj dlouho opírat nebude.

Pak se objevili dva milení Jálové, kteří nám dezolátům přišli vysvětlit henty pravé evropské hodnoty a připomenout nám mnichovanství. Na to Bašta opáčil, že v případě konfliktu na Ukrajině není třeba chodit tak daleko do minulosti, stačí se vrátit k Minským dohodám, které (jak řekla Merkelová) nikdo na Západě dodržovat vlastně nechtěl… a bylo ticho. Druhý Jál se podivoval nad Baštovou politickou cestou od disidenta přes trockistu (to jsem nepochopil), levici, až k pravicové SPD. Oni ti mladí a ojrohodnotní jsou stále tupější. Už vlastně neumějí ani pořádně provokovat. Vypadali namachrovaně a mysleli, jak to tam rozseknou větou o Mnichovu a o Trockém… vlastně vůbec nechápu, jak se tohle myšlení mohlo v Evropě prosadit. Ale chápu, kde bere Nerudová hlasy. Vrána k vráně sedá. Dutý k dutému.

Když to pak všechno skončilo a zůstali jsme sami, zeptal jsem se Bašty, jak moc vážně to svoje heslo na odvolání vlády myslí. Co se nevešlo na plakát? Odvolám vládu… a co je tam dál? Odvolám vládu, když? Odvolám vládu za předpokladu, že…?

Odpověděl mi, že pokud se stane prezidentem tak po uvedení do úřadu zaúkoluje pracovníky prezidentské kanceláře, aby připravili odvolání vlády a uvedli k tomu i příslušné zdůvodnění opírající se i o Zemana, jak vyrazil dveře s Nečasem… A naznačil, že by celé věci hodně pomohlo, kdyby se mohl opřít o protestující lid.

Hele, na mých výhradách se nic nezměnilo. Pořád platí to samé, co platilo před týdnem. Pořád je Bašta nejlepší z těch malých, ale pořád neexistuje žádný podklad, že by se mu to mohlo podařit. Zatím si ho všimla velká média – že hlasy pro Baštu uškodí Babišovi a tak má najednou SPD reklamu. Na fejsbůku se angažují různí aktivisté, aby najednou Baštu postrčili do záře reflektorů, protože to je nejlepší způsob, jak dostat do druhého kola oba kandidáty pětikolky. Stačí to? Přeženou média svou horlivost? Nebo je Bašta přesně tím, kdo volby rozhodne ve prospěch kandidátů Pětikolky?

Babiš je vrabec v hrsti, Bašta je holub na střeše. Vnímám tu euforii, která se kolem Bašty začíná zhmotňovat. On tak trochu zbyl. Nedostali se ani Skála, ani Turánek, ani Březina, ani Vitásková. Byla tam spousta výhrad… proč se Okamura trochu pomstil Blaškovi? Proč právě starý pán…? SPD přece nemá šanci. Bašta zbyl a sám to o sobě říká. Udělal všechno, co mohl, aby se do druhého kola dostal.

V SPD se toho jednou chopili nečekaně dobře. Bašta si začal zařizovat podporu právě u toho milionu propadlých hlasů. Snažil se získat podporu každého trochu výraznějšího hlasu na Alternativě… včetně mého. A navíc se jim fakt povedlo to heslo. Vedle všech těch úhořovitých Fischerů, Hilšerů, vedle dokonale duté Nerudové, neznámého Diviše, lavírujícího Babiše a několikanásobného převlékače kabátů Pavla, působí Bašta svou přímočarostí ohledně odvolání vlády jako zjevení. Odvolám vládu… a zopakoval mi to přímo do očí.

Já vím, volební matematika nelže a všichno to hemžení Ludwigů, Novinek, Seznam zpráv i Česká televize, kteří jsou najednou k SPD jako k dávným přátelům, to by nás všechny mělo varovat. Je nebezpečné vyvolávat euforii, že by to třeba fakt mohlo vyjít a byla by šance na vlasteneckého prezidenta… protože pokud se to nestane, tak se na SPD snese nenávist o stejné velikosti, jako je teď ta láska…

A to byla jediná moje otázka, která se Baštovi moc nelíbila.

Ptal jsem se ho, jestli s Okamurou nějak promýšleli i variantu, že to doopravdy dopadne jako vždycky. Bašta sice uspěje líp než si všichni myslí, ale nepostoupí a nepostoupí ani Babiš. Najednou bude „odvolám vládu“ ležet v prachu a na hradě usedne Danuše, která nic netuše. Jestli si uvědomují, že v takovém případě se všechna frustrace z nepovedených voleb snese na SPD?

Odpověděl mi otázkou – proč by to měla být naše vina?

Abych to tedy nějak shrnul… Bašta se dokázal od ostatních kandidátů výrazně odlišit a zvolil způsob, který všechny ostatní tak trochu háže do jednoho pytle. Dokázal ze sebe udělat exkluzívní produkt. Všichni ostatní jsou jako stejné mlíko v osmi různých krabicích. Myslím si, že tato taktika do značné míry eliminuje i to, co jsem vždycky razil já – volby jsou šachy, volit se má rozumem a ne srdíčkem, volby jsou sice o emocích, ale kdo jim podlehne, ten na to doplatí. Ale i tento můj přístup je lavírování. V čem se vlastně odlišuju třeba od Fischera, který moderátorovi v rozhovoru vysvětluje, že možná odstoupí a možná ne? V čem se od Fischera odlišuje Babiš, který nedal jediný signál, že by chápal, co nás na alternativě trápí?

Bašta se teď prostě odlišil. Odvolám vládu! Tečka. Vy všichni taktizujete, přemýšlíte, přeskakujete z jednoho břehu na druhý, kroutíte se, bojíte se mluvit na plnou hubu… a já říkám jasně: Odvolám vládu!

Ne, Vidlák vám nezaručuje, že ji Bašta doopravdy odvolá. Ale říkám, že být na Baštově místě, tak bych kampaň nedělal jinak.

A ještě jednu věc mám na srdci. Před vánoci jsem dělal rozhovor se Skálou na TV Bureš. Došlo tam i na Baštovu kandidaturu. Já tenkrát řekl, že marně přemýšlím, kdo v SPD se chtěl starému pánovi pomstít, že ho poslal mezi ty žraloky. Že mi to přijde naprosto uhozené. Ale také jsem řekl, že budu první, kdo se Baštovi omluví, pokud to bude jinak. Omlouvám se pane Bašto, omlouvám se celé SPD. Je to jinak. Moje výhrady ohledně předvolební matematiky a průzkumů preferencí nikam nezmizely, ale nemohu vám upřít, že to co děláte, má docela šťávu.

Konstatuji ale, že SPD touto taktikou svázala svůj osud s Baštovým úspěchem. Dostane-li se Bašta do druhého kola, tak bude Okamura slavit nejspíš ještě víc než sám prezidentský kandidát a bude mít důvod. Nedostane-li se Bašta do druhého kola a nedostane-li se ani Babiš, tak to s SPD pořádně zatřese.
https://www.litterate.cz/odvolam-vladu/

Zamčeno