Vidlákovo kydání...

Zamčeno
Konias
Samostatný redaktor

Re: Vidlákovo kydání...

Příspěvek od Konias » 28 srp 2023, 22:46

Znova a lépe
by Vidlák 28 srpna, 2023

Dnes budu pokračovat ve včerejším tématu… Proč v sálech a na demonstracích není vidět mnoho mladých. Včera jsem si dovolil tvrdit, že dnešní mladá generace nejsou zrovna ty nejostřejší tužky v penálu. Jejich vzdělanost je menší než vzdělanost předchozích generací. Jejich znalosti převzal počítač, jejich zručnost převzal CNC stroj, jejich bystrost převzala kalkulačka a jejich nepohodlí mamahotel.
Svět se posunul… Za Churchilla platilo, že kdo ve dvaceti není komunista, nemá srdce. Ale kdo je jím ještě ve třiceti, nemá rozum. Tehdy dvacetiletý kluk pomalu zakládal rodinu, řešil bydlení i kariéru a tehdejší psychologové říkali, že chlap, který si do třiceti nedokázal zařídit život, s tím zřejmě není něco v pořádku.

Dneska se ve třiceti teprve začíná. Vysokoškolské vzdělání potřebuje skoro každý a za mnoho let studií dostane znalosti, jaké kdysi dodala střední škola. Samozřejmě, pořád existují inženýři, co umějí navrhnout kliku do BMW. Pořád existují machři, kteří umějí spočítat staticky neurčitou konstrukci. Pořád existují schopní lidé i schopní a ambiciózní mladíci. Ale je mnohem víc těch, kteří ve třiceti začínají svůj vlastní samostatný život a jejich startovní pozice je mnohem horší, než byla startovní pozice jejich rodičů ve dvaceti. Posunuli jsme se o deset let. Kdo ve třiceti není neomarxista, nemá srdce…. Rozum se dostaví kolem čtyřicítky.

Běžte se podívat do kterékoliv fabriky. Není problém narazit na vysokého manažera lidských zdrojů, kterému je kolem třiceti. Ale pochybuju, že narazíte na šéfkonstruktéra elektrárenských kotlů pod pětapadesát. Není problém sehnat mladého člověka se zaměřením na buzeraci ostatních, ale je obrovský problém sehnat mladého člověka, kterému můžete svěřit logistický sklad náhradních dílů.

Byla to generace dnešních padesátníků a šedesátníků, kteří na Václaváku cinkali klíčemi. Právě tihle organizovali henty studentské výbory, právě tihle tenkrát usoudili, že to s KSČ nepůjde dál. Právě tihle děkovali před Hradem Havlovi, že to prezidentování vzal. Právě tihle o dvacet let později volili Zemana a dneska jsou s námi na demonstracích.

Podruhé za svůj život zjišťují, že takhle to dál nepůjde. Chtěli otevřené hranice, aby se mohli podívat, jak se to dělá jinde. Chtěli svobodu, aby mohli kritizovat papaláše, kteří byli žábami na prameni. Chtěli občanskou společnost, aby se mohli více a lépe podílet na rozhodování. Teď zjišťují, že otevřené hranice jsou teď hlavně zvenčí dovnitř. Tam to funguje opravdu bez kontrol a masově. Zjišťují, že za kritiku se už zase platí vyhazovem z práce i kriminálem. Zjišťují, že občanská společnost se všemi těmi médii a neziskovkami tu není pro ně, ale pro jakési abstraktní vysoké evropské hodnoty v jejichž jménu není žádná oběť dost velká.

Jejich děti to nevidí. Ty v tom vyrostly. Jejich rodiče jim zajistili vlastně tu nejlepší dobu. Celý svět byl otevřený, nedostatek byl neznámý pojem, životní standard byl vysoký a stát na sebe vzal celou řadu osobních špatných rozhodnutí. Odstrašující příklady v podstatě zmizely. Stát zaplatil sociální dávky za rozhodnutí mladého muže, že opustí svojí rodinu. Stát zaplatil sociální dávky rodičům, kterým se odcizily děti. Stát dokonce zaplatil i za úraz, který se stal při budování kariéry v USA, ale léčba zlomené nohy byla lepší a levnější tady.

Jsou to ti starší, kteří si ještě pamatují, co všechno nemusí být. Jsou to ti s rozhledem, kteří vědí, že jsme sice porazili komunismus, ale důvody, proč vznikl, se vrátily. Jsou to bývalí studenti z roku 89, kteří teď stále častěji konstatují své rozčarování a říkají, že pro toto klíčema necinkali.

Byla to šikovná generace. Třicet let okrádání, třicet let vyvádění dividend, ale pořád je co vyvádět a rozkrádat. Třicet let ničení hospodářství, ale navzdory snahám, pořád toho hodně máme. Třicet let marginalizace našeho jména ve světě, třicet let ztrát trhů a přepouštění pozic silnějším hráčům, ale pořád je z čeho brát.

Vládo! Víš kdo ti teď na náměstích právě vypovídá poslušnost? Stavitelé Dukovan a Temelína. Stavitelé metra, stavitelé sídlišť, stavitelé Dlouhých strání, stavitelé závlah na Dyji, stavitelé většiny areálů a hal, kde se ještě dneska něco vyrábí. Poslušnost vám vypovídají bývalí držitelé zlatých medailí, bývalí vojáci z doby, kdy jsme měli ještě armádu. Poslušnost vám vypovídají poslední machři od soustruhů, kteří na svém umu drží celou dílnu mlaďochů.

Stejně jako v roce 89 vám poslušnost nevypovídají ti, kteří jsou na okraji společnosti, ale ti, kteří celý svůj život vytvářeli hodnoty navzdory takovým, jako je Blyštivý Péťa.

Nevím, jestli se to teď toho 16. září utrhne. Ale vím, že dříve nebo později se to utrhnout musí. I bez mladých se to utrhne. Můžete o demonstrantech stokrát říkat, že jsou dezoláti, ale lžete si do kapsy. Proti vám stojí ti, kteří i přes všechny ty megazlodějny, udrželi tuhle republiku v chodu i za cenu toho, že jim jejich děti nadávají a nechtějí jim půjčit vnoučata. Stojí proti vám ti, kterým je ještě co vytáhnout z kapes. Každý den se proti vám staví ti, kteří právě umějí vydělat peníze. Stojí proti vám ti, kteří posledních třicet let platí tenhle sociální stát. A ne… nadnárodní korporace ho neplatily. Ty měly daňové prázdniny a vyváděly dividendy.

Můžete si mezi demonstranty hledat nějaký odstrašující příklad a pak na něm rajtovat v hlavním vysílacím čase. Ale nic nezměníte na realitě. Rajchlovy sály plní ti, kteří váš mejdan platili a už ho platit nechtějí. Václavák plní ti, kterým se vaše turecké hospodářství začalo zajídat. Na náměstí přicházejí ti, kteří by chtěli rok 89 udělat znova a lépe.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý kdo pošle dar alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat moji knihu. Kdo pošle alespoň 200,- Kč, může si stáhnout audioknihu.
https://web.litterate.cz/znova-a-lepe/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 29 srp 2023, 22:20

Dostat se k brzdě
by Vidlák 29 srpna, 2023

Je to právě rok, kdy jsem psal své poslední úvahy na téma demonstrace a vypořádával se se škarohlídy, kteří věděli, že tam na Václavák skoro nikdo nepřijde, nemá to smysl, protože organizátoři jsou nedůvěryhodní, protože nejsou dost levicoví, dost pravicoví, jsou příliš asociální nebo příliš sociální… mohl jsem si vybrat z naprosto plné škály námitek a pro kteroukoliv z nich bych našel někoho, pro koho to byl důvod, na demonstraci nejít.
Leckteré z nich se také vyplnily. Organizátoři se nám pohádali… Láďa Vrabel dnes přemýšlí o založení strany a Jirka Havel řeší s Kollerem, že Drulák a Štefec nejsou žádní vlastenci… Původně velké demonstrace se měnily v menší a ještě menší… odbory se nepřidaly, nátlakové akce byly spíš jen symbolického charakteru… leckdo se odkopal, leckdo se zesměšnil, leckdo to prostě vzdal.

Já jsem tenkrát na tu demonstraci šel, protože můj kalich prostě přetekl. Už mi prostě nestačilo jen naříkat na Kydech. Už mi nestačilo se doma připravovat na stále rostoucí rizika vládnutí našeho Péťi. Základní obživu jsem už měl zajištěnou, základní přísun masa také, spížka byla plná, uhlí jsem také nacpal až po strop. Nakonec jsem zvládl i tu loupačku na ječné kroupy… Víc už jsem pro sebe udělat nemohl a když jsem viděl, kam spěje náš svět, prostě jsem nemohl zůstat doma a čekat, až prostě narazíme do zdi nebo vykolejíme.

Nedělal jsem si nikdy žádné iluze ani o organizátorech ani o vlastní demonstraci. Věděl jsem, že jsou to lidé z masa a kostí a víc se podobají mně samotnému než nějakým gerojům z bájí a pověstí. Věděl jsem, že mají své běžné lidské slabosti, mají své letory i nálady, mají své starosti, bojí se o své rodiny, vzdorují značnému mediálnímu tlaku a tam na Václaváku budou stát jako David proti Goliášovi… postaví se tam proti obrovské globalizované mašinérii, která disponuje takřka nekonečnými penězi, mocenskými kontakty, má k dispozici represivní aparát a spoustu pomahačů. Věděl jsem, že boj proti takové hydře nebude bez obětí a je zbytečné si myslet, že všechno půjde dobře a správně.

Už dlouho jsem viděl, že se ten náš západní vlak tak nějak řítí proti zdi. Vzal jsem všechny polštáře, které byly v kupé a obložil jsem jimi svoje děti i manželku. Samozřejmě to je nedostatečné. Nikdo neví, jak ten náraz bude přesně vypadat. Ale udělal jsem všechno, co bylo v mých silách. A pak jsem se rozhodl, že prostě půjdu dopředu a zkusím se prodrat k brzdě a zatáhnout za ní. A byl jsem mile překvapen, že těch, co tuší budoucí karambol, bylo docela hodně.

Věděl jsem, že tento pokus o zastavení vlaku každý neustojí. Věděl jsem, že v boji proti takovému nepříteli se udělá i celá řada chyb, budou v tom hrát roli i různé malicherné osobní spory, deziluze a další. Přesto jsem tam šel, protože zatím jsme stále plně nenarazili a ještě je pořád šance, že se vlak podaří zabrzdit. K vykolejení jsme nikdy neměli tak blízko, jako tuto zimu…

Od začátku jsem se dal k té největší skupině a u ní jsem zůstal. Půlka mé duše je z ruských stepí, asi mám nějak v sobě, že je zapotřebí, aby „nás bylo mnógo.“ Je více beranidel, která se snaží nějak rozrazit ty evropské hodnoty a já se prostě postavil k tomu největšímu. Tak nějak mám pocit, že větší klacek je lepší než menší.

Ale stále mi jde o to stejné – zatáhnout za brzdu. Dostat vládu ze Strakovky. Kdyby se to podařilo, pořád budeme stát na koleji, která vede do Brusele. Pořád budeme stát na dráze, kterou vyměřily americké ambasády. Pořád budeme mít vlak naložený líbodémo neziskovkami i líbodémo spoluobčany. Pořád tu budou americké semafory i americké zákazy vjezdu.

Ale… pokud vlak zastavíme, je tu nějaká šance couvat. Nebo stát na místě a položit koleje jinam. Je šance, že nový strojvůdce pojede pomaleji a třeba na příští výhybce rozumněji odbočí. Nebo odbočit nedokáže, protože tlak na něj bude obrovský, ale k nárazu dojde nižší rychlostí a z havárie se posbíráme o něco snáze. A nebo se nestane nic. Blyštivý Péťa se u kormidla udrží a prostě narazíme i s celým eurohodnotným Titanikem v plné rychlosti a pak se ukáže, jestli moje soukromé přípravy na náraz k něčemu byly. Pokud se to stane, leckdo připravený stejně půjde ke dnu a leckdo nepřipravený to přežije. Tak je to vždycky.

Nicméně, teď chci jediné – zatáhnout za brzdu. Přidal jsem se k největší skupině, prostě proto, že je největší a má největší šanci se k té brzdě prodrat. Je to to jediné, o co se jako obyčejný člověk ještě mohu pokusit.

Ono se totiž ukazuje, že i přes všechny chyby, všechny prohry, všechny malichernosti, všechny pitomosti i všechny pitomce, to vědomí průseru nikam nezmizelo. Stále to vypadá, že každou chvíli vykolejíme. K brzdě jsme se zatím nedostali, ale pasažéři si neposedali zpátky na sedačky a chuť pokusit se něco udělat, nikam nezmizela. Jízda se neuklidnila a je mnohem více vidět, že lokomotivní četa je naprosto nekompetentní.

Námitka, že máme mizerná páčidla a chlap, co to organizuje, možná není dobrý strojvůdce, poněkud není na místě. Kdybychom opravdu byli ve vlaku a viděli jak se řítíme proti zdi, tak budeme železo páčit holýma rukama a neposlouchali bychom fatalisty, že to nemá cenu. Obzvlášť my, co máme děti. Prostě bychom se pokusili, protože druhá možnost je ta, že jsme před nárazem holt zbytečně pracovali. Tož já budu raději zbytečně pracovat, než sedět a smiřovat se s neodvratným osudem.

Možná Rajchlovo beranidlo není dostatečné. Ale je největší. A když se řítíme proti zdi, nebudu se ohlížet ani na to, že většina spoluobčanů sedí v klidu a rychlá jízda se jim nadmíru líbí, ani na to, že další vědí, že pokoušet se dostat k brzdě, nemá cenu. Možná fakt nemá. Ale jdu se o to pokusit, protože maximálně budu chvíli dělat marnou práci. Většina z těch, co čekají na náraz v klidu a teple domova, ti na tom po nárazu nebudou lépe než my, co jsme se pokoušeli pohnout s dějinami.

Zůstat doma a nic nedělat, nepředstavuje žádnou výhodu.

Pokud se nám podaří vlak zastavit, přidám se k všeobecnému lustrování a hledání nového strojvůdce. Také pak přinesu svůj návrh, kam by se měly ty koleje do Brusele přeložit. Také se pak budu zamýšlet, kdo je vhodným kandidátem na strojvůdce i topiče. Ale tak daleko ani zdaleka nejsme. Teď se budu snažit dostat k brzdě… minimálně do voleb. Pokud ještě nějaké budou…

Aby nedošlo k mýlce… píšu svůj osobní pohled a nikoho nenutím, aby se ke mě přidal. Já tam jdu, protože bych rád, aby budoucí náraz byl co nejmenší a jdu s těmi, kterých je nejvíc.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý kdo pošle dar alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat moji knihu. Kdo pošle alespoň 200,- Kč, může si stáhnout audioknihu.
https://web.litterate.cz/dostat-se-k-brzde/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 30 srp 2023, 22:54

Trvalo to
by Vidlák 30 srpna, 2023

Přátelé, trvalo to, ale nakonec se to podařilo. Sbírka na onu znásilněnou slečnu z Plzně je tu.

Příprava dala zabrat. Tohle totiž není běžný případ, se kterým se Donio potýká. Běžně se vybírá kvůli nemoci, nebo úrazu a není žádný problém udělat fotku, udat jméno i příjmení a přidat podrobnosti případu. Tentokrát to tak samozřejmě udělat nešlo. Právní zástupci dívčiny nehleděli právě přívětivě na zveřejňování jakýchkoliv osobních údajů, ale zároveň bylo zapotřebí vše udělat podle pravidel i zákonů. A tak to netrvalo běžných 48 hodin, ale prakticky přesně dva týdny.
Na prvním místě chci připomenout všechny sabotéry typu Cemper, kteří se hned od první minuty angažovali tím nejhorším možným způsobem a otravovali studně, jen aby Rajchl s Rédovou neuspěli, protože to by nešlo, aby vrchní dezolát a vrchní dezinformátorka udělali něco, co mohl udělat každý, ale nikdo to neudělal. Od Petry Rédové jsem si vyslechl podrobnosti a věřte mi, už dlouho se mi tak neotevírala kudla v kapse… a to jsem už z naší líbodémo scény řádně otrlý.

Právě kvůli těmto strážcům pseudopravdy a pseudomorálky vše trvalo tak dlouho a hodně se konzultovalo mezi právníky, aby to Cempeři a jim podobní hned nezkusili zničit. Závist N – 1 (když má soused kozu, tak já nechci taky jednu, ale chci, aby mu chcípla) je mezi faktčekery poměrně hodně rozšířená. Už při psaní mého minulého článku na toto téma, jsem měl pro tyhle traviče jen nejhlubší pohrdání, ale poté, co jsem se seznámil s podrobnostmi, zjistil jsem, že jsem je vlastně ještě miloval. Doufám, že se spolu se Sorosem odstěhují někam do Spojených států, myslím, že naše země žádnou ztrátu neutrpí.

Na druhém místě chci říct, že jsem měl možnost si přečíst celou řadu diskusí a komentářů u nás na alternativě, kde se rozebíralo, že Rajchl určitě lže a že ho to konečně zničí…. a Vidláka to taky konečně zničí… a Rédovou a Černohorského jakbysmet… Viděl jsem hodně tetelení se blahem, které s časem narůstalo a tu a tam už vybuchovalo do nefalšované a upřímné radosti, že bude českému Trumpovi co otlouct o hlavu.

Mám pro ně smutnou zprávu… Smůla, nic z toho nebude! Byla to podobně předčasná radost, jako když Chvilkaři přivezli před soud s Babišem klec a těšili se na rozsudek, který nepřišel.

Budu si ta jména pamatovat a zařadím je do stejné škatulky k Cemperovi. K člověku, který miluje EU i Joea Bidena, mohu cítit úctu, či mohu slušně a věcně polemizovat s těmi, kteří vidí v Rusku agresora a nic jiného předtím nebylo, ale k těm, kdo to potřebují dokazovat „blokováním průjezdu záchranky“ k těm mohu cítit jen pohrdání. Stejně tak nehodlám věnovat ani pohled mrchožroutům, kteří čtrnáct dní kroužili a těšili se, až Rajchl neuspěje s pomocí znásilněné holce. Internet si pamatuje, nikdy už to ze sebe nesmyjete.

Ale na druhé straně chci poděkovat všem těm, kteří mi psali, zajímali se, jak celá věc pokračuje, mámili ze mě číslo účtu, které jsem ještě nevěděl, nabízeli se s pomocí, snažili se dávat dobré rady, či prostě chtěli poslat peníze jen tak… hlavně aby to bylo. Musím říci, že těchto nositelů pozitivní energie bylo mnohonásobně víc. Věřím, že se právě touto sbírkou ukáží, že nastávají nové časy, ve kterých škarohlídi zůstanou daleko vzadu a nastává čas lidí, kteří to ještě nevzdali, jsou připraveni si plivnout do dlaní a udělat pro tuhle krásnou zemičku všechno, co půjde.

Za první den se vybralo víc než 100 tisíc korun…

Kdybyste věděli, co všechno se muselo zařídit a jak komplikované to bylo… a všechno jen kvůli potenciálním udavačům, kteří se neštítí použít cokoliv… proti Jindrovi nebo klidně i proti právníkům té dívky. Tenhle neziskovskářský mor musí být vylit z vaničky i s dítětem, když to jinak nepůjde… Přeji Matoušovi Bulířovi a Radkovi Suchému hodně úspěchů se žalobou na Manipulátory. Kluci, pokud vám soud dá za pravdu, máte u mě prasátko. Na gril nebo na zabijačku, jak bude libo. Rozeberte mu to na cimpr cempr. Ne, nemohu psát dál, nebo bych brzy řekl něco trestného. To je dneska hned.

Dnes žádné číslo účtu pro mě. Dnes žádná podpora Vidlákovi. Dnes prosím přispějte té holce, ať všichni v této zemi vidí, že dezoláti drží při sobě, že jich je opravdu hodně a že mají srdce otevřená. Dneska žádné jiné kauzy, dneska žádná geopolitika, dneska žádná válka. Dnešek je den pomoci té holčině a celé její rodině. Děkuji vám všem.
https://web.litterate.cz/trvalo-to/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 31 srp 2023, 22:51

Národní občanská společnost by Vidlák 31 srpna, 2023

Při mých veřejných vystoupeních je to moje nejčastější téma. Občanská společnost. Respektive ta největší lež od roku 1989, že občanská společnost složená z velkých médií a neziskovek (financovaných nejdřív Sorosem a pak už ze státního rozpočtu) je tady pro nás. Už dávno jsme prokoukli všechnu faleš slibů, že nás před ekonomickým peklem zachrání privatizace všeho. Nebo že nás do ráje přivede zákonná norma na každou blbost. Nebo, že díky vstupu do EU se budeme mít lépe. To všechno je už dávno pryč. Ale nejdéle, ze všech lží, vydržela myšlenka, že Česká televize, Respekt, Reflex, Manipulátoři a web Demagog, jsou nějakou zárukou pravdomluvnosti a plurality názorů.
Nejvíce lidé věří České televizi… tak to bylo v průzkumech. A až do covidu to asi byla skutečnost. Až globální pandemie a následné čachrování s vakcínami i ústavně garantovanou svobodou s touto „občanskou společností“ řádně zatřáslo. Poprvé vyhřezlo, jak všechna tato média fungují zevnitř. A od té doby se jim to drolí a drolí. Nejnověji se to teď ukazuje na našem vrchním faktčekerovi Cemperovi…

Když někde mluvím, tak říkám, že si musíme vybudovat novou občanskou společnost. Národní občanskou společnost. Musíme si vybudovat vlastní média, vlastní politiky, musíme mít vlastní sdružení a vlastní školy, abychom mohli šířit vlastní ideje. Českou televizi i Respekt platí jiní hoši a tak oni dělají práci pro jiné hochy.

Dovolte mi říct, že jsem včera zažil intenzívní pocit toho, že se to daří. Na znásilněnou dívčinu z Plzně se během jednoho dne vybralo osm set tisíc korun… To už je srovnatelné s jakoukoliv sbírkou, kterou propagují velká média. Za poslední rok se odvedl pěkně velký kus práce. Bez jediného řádku na Novinkách, bez jediné reportáže v České televizi…

Dezoláti sobě… Už to tak je, že?

Kolik stojí provoz Novinek? A kolik stojí provoz Vidlákových kydů? Miliardářské zázemí jednoho Lukačeviče, velká redakce, přenosové vozy, kamery a další udělátka, už nejsou víc, než stovky a tisíce sdílení na fejsbůku a dalších sociálních sítích. Sdílení, která obstaráváte vy, podle toho, co se vám zdá správné a potřebné. Nerozhoduje o tom nějaký Čaban nebo Tabery… ani Vidlák o tom nerozhoduje. Rozhodujete o tom sami. Přímá demokracie i beze změn v ústavě. Média, jejichž součástí jste vy sami. Jasně, že se to Taberymu nelíbí… už dávno nemůže zařídit, co si lidi budou myslet, ale odteď už nerozhoduje ani o tom, o čem se bude mluvit.

Petr Hampl provozuje Jungmannovu národní akademii. Má pořád vyprodáno…

PRO je politická strana placená z malých darů a udělaná tak, že je velice levná na provoz. Před rokem bylo pro Jindru Rajchla strašně důležité, dostat se do velkých médií. Myslím, že teď už to tak naléhavé není. On sám už je velké médium… Opět… s vaší pomocí. Pokud bude hlásat něco, co vy nezkousnete, nebude mít dosah.

I další se pokoušejí bojovat o vaši přízeň.

Mimochodem… jeden můj libtardí čtenář v diskusi na Kydech odkázal na prý lepší a užitečnější sbírku, kterou na Doniu kdosi založil prakticky ve stejné chvíli. Sbírka na speciální vybavení pro jakousi ukrajinskou bojovou jednotku… Jak vidno, dezoláti raději sbírají na oběť znásilnění, než na masomlýnek na východní frontě. Znovu opakuji, že bez jediného řádku na Seznam zprávách jsme mezi sebou vybrali skoro dvakrát tolik, než obchodníci se smrtí. Nemá to cenu, dělat demonstrace? Nejsou žádné výsledky? Nikam se to neposouvá? Ale posouvá a ne zrovna málo. Včerejší sbírka je toho důkazem. Demonstrace možná neshodily vládu, ale rozhodně napojily první kontakty i první mosty a povzbudily tisíce lidí k práci pro vlast.

Takhle nějak vypadal začátek národního obrození. My se dneska učíme o Dobrovském, Krameriovi, Jungmannovi… ale nikde jsem nikdy neslyšel úvahu, že i oni museli cítit nějakou poptávku v národě. Jinak by to nedělali. Kramerius by nemohl dělat noviny, kdyby je vlastenci nekupovali. F.L.Hek by nepůjčoval v Dobrušce knihy, kdyby o ně nebyl zájem. Prostě byla poptávka a kde je poptávka, tam je i nabídka. Budu se muset zeptat Iva Budila, jestli by pro nás mohl rozklíčovat, z čeho tehdy ta poptávka po samostatném národě vzešla. Po dvou staletích temna…

Díky Prymulo. To tys probudil národ ze spánku, aby zjistil, že si svou existenci musí znovu začít hájit a postavit si svojí občanskou společnost, protože Česká televize už není ani hlídací pes demokracie, ani nepracuje v zájmu této země.

Tenkrát vedle Jungmanna působili i brusiči českého jazyka. I dneska vedle dobře odváděné práce existují i aktivní blbci, horší než třídní nepřítel. Ale nemáte pocit, že si v poslední době docela naříkají na nedostatek zájmu? Inu, už se toho chopili lepší. Veršotepectví bylo možné provozovat jen do chvíle, než přišel Karel Hynek Mácha… Pak už se musely psát mnohem kvalitnější básně.

A jasně, národní divadlo jim jednou shořelo a architekta málem přivedli do hrobu. A taky udělali neúspěšnou revoluci a zkoušeli první krůčky v rakouském parlamentu a také to nemělo jakoby viditelné výsledky, ale ve skutečnosti se národ před První světovou krok za krokem dopracoval k vlastnímu silnému průmyslu, vlastnímu školství, vlastním Sokolům, vlastní politické reprezentaci, vlastním médiím i vlastní kultuře. Navíc si to všechno nerozstřílel nějakou neuváženou předčasnou rebélií. Proč to tak bylo? Protože po vlastním národě byla poptávka a vytrvala i přes všechny chyby a karamboly.

Dovedete si představit, jak tehdy vlastenci nadávali Palackému, když napsal německým stavům, že raději budeme (zatím) s Rakouskem, než abychom okamžitě udělali dobový Czexit?

Před rokem bychom si o takové sbírce mohli nechat jen zdát. A když v roce 2019 jakýsi africký migrant znásilnil také jistou dívčinu, nebyla ještě žádná síla, která by sbírku dokázala zorganizovat. To jsme ještě věřili, že od toho tu máme hentu občanskou společnost reprezentovanou Českou televizí a Respektem.

Pokud vám nějaký škarohlíd bude říkat, že nic nemá cenu, že se to nikam neposouvá, řekněte mu o této sbírce. Řekněte mu o tom, že máme vlastní média, která mají dosah. Že máme vlastní politickou reprezentaci, která se připravuje na vstup do nejvyšších pater. I vlastní podnikatele už máme, jen to ještě nemohou říkat veřejně. Vznikají vlastní školy i vlastní média. A ano, nevypadá to jako školy před třiceti roky ani jako noviny před třiceti roky. Ale poptávka po národě je prostě zpět. I vědomí, že národní občanská společnost něco stojí. Ale pořád je to mnohem levnější, než peníze, o které jsme přišli díky Fialově drahotě.

A stejně jako tehdy František Josef I. nedokázal vymyslet nic, čím by Čechy rozpustil ve své říši, ani po dobrém ani po zlém, dnešní EU už to nevymyslí tuplem. Každá nová grýndýlová daň touhu po samostatnosti jen zvětšuje. A když Jourová prohlásí, že Dominik Hašek by byl dobrý eurokomisař, nemohla pro nové národní obrození udělat víc.

Přátelé, jsem rád, že mi to vyšlo zrovna na takovéto pěkné datum a pěknou chvíli. Ode dneška je totiž možné si vyžádat mojí druhou knihu „Přímo z Vidlákova dvorku.“

Objednávací aplikace pro zadávání adresy je upravená, aby se v ní dalo vybírat z více položek. Kromě mých dvou knih tam záhy najdete i další předměty. Upravili jsme vzhled, aby to více připomínalo běžný internetový e-shop. Ale jinak to funguje pořád stejně. Každý, kdo přispěje Institutu českého venkova, může si vybrat, co mu zašleme jako poděkování za jeho štědrost a může si zadat adresu.

Bratr mě poprosil, abych vás upozornil, že trochu zápasí se zobrazováním na mobilu. Funguje to, ale není spokojen, protože zobrazení je teď trochu matoucí. Pracuje na tom a počítá, že během zítřka bude vše vyřešeno.

Děkuji vám všem. Je radost pro vás pracovat.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý kdo pošle dar alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihu (nebo knihy) z nabídky.
https://web.litterate.cz/narodni-obcanska-spolecnost/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 02 zář 2023, 02:03

Potvrzení realitou by Vidlák 1 září, 2023

Dnes se chci odpíchnout od mého včerejšího výroku, že Rajchl už nepotřebuje chodit do velkých médií, protože Rajchl už je velké médium…

Povím vám jeden moc pěkný příběh. Vítek Rakušan dal včera večer na fejsbůk status, jak skvěle dělali české předsednictví EU a jak je zapotřebí v tom pokračovat a to udělají nejlépe tím, že budou spolupracovat s Danuší Nerudovou. Jeden z prvních komentářů stihl dát právě Jindra Rajchl, který mu na plnou hubu napsal, že jsou vláda kolaborantů, nedokázali nic a jsou jen pudlíci soudruhů z Brusele.

Ostatní komentáře byly vesměs podobné. Jeden dlouhý šestisetpoložkový výsměch pětikolce a Starostům obzvlášť. Prakticky žádná sdílení… jen asi čtyřicet libtardů bylo ochotno nést kůži na trh a dát si na svůj profil takovou šmíru. Já sám mívám sto sdílení během prvních pár minut a pokud můj článek nedosáhne alespoň pěti set sdílení, považuju to za mizerný text. Rajchlův komentář měl sám o sobě dvakrát tolik lajků než Rakušanův status.

To všechno jen za první hodinu.

Antonín Baudyš to lakonicky okomentoval, že tahle vláda se skutečně opírá už jen o dvě procenta voličů… Průzkumy si v tomto ohledu zcela notují se reakcemi pod jakoukoliv placenou fejsbůkovou reklamou ODS a kterýmkoliv pokusem o komunikaci na sociálních sítích našich ojrohodnotných ministrů. Velký guru Kalousek už prý s vládou také ztratil trpělivost… I ta velká média začínají měnit rétoriku, protože ten úprk diváků a čtenářů k nám na alternativu (a hlavně k Rajchlovi) je tak masivní, že už si toho museli všimnout i šéfredaktoři.

Chybí už jen jedna poslední kapka. Potvrzení realitou.

Nemyslete si, Vítek má pěkně stažené půlky. Ten pocit, když Rajchlův komentář, na kterého dělají mediální embargo, má dvakrát tolik lajků než sám status… Ten pocit, když cokoliv někde řeknou a okamžitě je za to vypískají. Teď už je úplně jedno, co říkají, ale automaticky to vyvolává nesouhlasné reakce. Ten pocit, když vidí, že se na Slovensku ty ojrohodnotné strany nejspíš vůbec nedostanou do parlamentu a průzkumy říkají, že by Slovákům vlastně ani nevadilo, být znovu v ruské sféře vlivu… Ten pocit, když to Čaputová už vlastně zabalila a teď si nejspíš píše rezignační řeč.

Nemyslete si, i když před kamerami dělají ramena, jsou z toho pěkně na nervy. Oni všechny ty lajky a sdílení dobře sledují a mají z toho žaludeční vředy. Když jim všechny ukazatele říkají, že je lidi nemají rádi, tak je lidi asi opravdu nemají rádi. Nějaká Danuška Nerudová nebo Dominik Hašek to fakt nezachrání. Vykukuje to všude.

Chybí už jen jedno. Potvrzení. Přenos z virtuálního světa do skutečného. Potvrzení realitou. Potvrzení tušeného, potvrzení výsledků průzkumů. Přetvoření lajků a statusů na osoby z masa a kostí. Eliminace mlhy vytvářené Českou televizí, která stále ještě honí dojem, že libtardí svět je ještě v pořádku a Evropská unie je u národa oblíbená.

Do voleb je daleko… Tak prostě přijďte na demonstraci. Přisypte na největší hromadu. Postavte se do největšího davu a ukažte, že Václavák se naplnil. Odshora až dolů. Ukažte Rakušanovi, že jeho fejsbůk nelhal a skutečně ho už nikdo nemá rád. Ukažte Fialovi, že může sice Cukerbergovi platit reklamu, ale je mu to houby platné.

Je úplně jedno, co na to bude Fiala říkat a je úplně jedno, co na to bude říkat Rakušan. Na Václaváku nejdete k volbám, tam chceme, aby vláda viděla, že neodejde-li sama, bude co nevidět vynesena v zubech. Ukažme vládě, že se naše situace sakra podobá té slovenské. Ne, že jsou na tom ještě hůř, protože alternativa tu má větší dosah a Česká televize je nezachrání. Ukažte jim, že silácké řeči už nejsou na místě.

Až budou volby, budeme řešit volby. PRO není jediná strana. Ale teď pojďme vládě ukázat, že je v Bruseli.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý kdo pošle dar alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihu (nebo knihy) z nabídky.
https://web.litterate.cz/potvrzeni-realitou/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 03 zář 2023, 22:50

Přichází Satan!
by Vidlák 3 září, 2023

Svoji nálepku kolaboranta jsem si vysloužil za úpornou snahu, aby válka na Ukrajině nezačala. Bez ohledu na všechna (západní) morální stanoviska, bez ohledu na kecy o svobodě a národní suverenitě. Bez ohledu na (západní) stanoviska fungování mezinárodního práva. Bez ohledu na srdečné dohody USA s Ukrajinou, bez ohledu na ujišťování o západní technologické převaze. Každé řešení jsem považoval lepší, než válku.
Když pak válka začala, vysloužil jsem si nálepku kolaboranta znovu… opět za stejně úpornou snahu, aby za všech okolností bylo uzavřeno příměří a skončily boje. I za cenu územních ústupků Ukrajiny, i za cenu překreslení hranic, i za cenu nových demarkačních linií, i za cenu nových sfér vlivu. I přes všechno ujišťování o tom, že Ukrajina vyhraje, i přes masivní západní podporu penězi i zbraněmi, i přes zavedení západních sankcí.

Proč toto všechno? Inu, postsovětský prostor sleduji odjakživa. Moje maminka pochází z Ukrajiny a mám příbuzné prakticky ve všech zemích bývalého Sovětského svazu. Rozumím široké východní duši, vím, jak tam přemýšlejí, vím, že je to něco úplně jiného, než jak přemýšlíme my, vím, jak se dívají na nás i na Západ jako celek a vím, jak současnou situaci osobně berou.

Už od roku 2008 čtu ruské vojenské analýzy a sleduju ruské znovuvyzbrojování. Vím, jakou pozornost věnovali americkému angažmá v Afghanistánu i Iráku, vím, jaké si z toho vyvodili závěry pro své vlastní záměry. Už několik měsíců před začátkem henté „speciální vojenské operace“ jsem psal, že pro válku jsou splněny všechny podmínky a i když jsem do poslední chvíle chtěl věřit, že diplomaté vyhrají nad generály, nestalo se tak.

Už dávno před válkou jsem četl ruské analýzy, které navrhovaly vést se Západem vlastně asymetrický konflikt. Přenést válku na území sousedních států a tam vytvořit zónu, ve které budou ničit nepřítele podle vlastních podmínek. Součástí těchto analýz běžně byla maskirovka slabostí. Vypadat slabě, aby NATO nikdy nezaútočilo naráz plným potenciálem. Vypadat slabě, aby NATO nikdy doopravdy nezmobilizovalo, aby nezahájilo skutečnou válečnou výrobu a aby zvítězilo přesvědčení, že stačí zachovat v podstatě mírovou úroveň podpory válčící Ukrajině. Nedopustit, aby Západ udělal něco podobného, co udělal za Druhé světové války – to totiž de facto zrušili kapitalismus a udělali skutečně plánovanou válečnou ekonomiku se vším všudy.

Když pak válka začala, psal jsem, že Rusové dělají to, co dělat chtějí. Přes všechno ujišťování o tom, jak jim docházejí náboje, vojáci, rakety i jídlo. Dodnes jsem přesvědčen, že válku vedou víceméně tak, jak si ji naplánovali. Možná podcenili západní podporu Ukrajině, možná podcenili ukrajinský vojenský potenciál, ale když se podívám na průběh války, tak se děje přesně to, co si každý zájemce o ruské reálie mohl přečíst už kolem roku 2012 a co postupně mizelo z ruských serverů po roce 2015.

Už dávno před válkou jsem sledoval ruskou kulturu a vím, jaké písně tam jsou populární a jaké filmy jsou kasovní trháky. Samá vlastenecká témata. Rusko opět v obležení, Rusko opět ohrožené… Ano, tady se to hodnotí jako paranoia a možná to tak opravdu je, ale v Rusku je to vyjádření tisíciletých zkušeností. Pořád jim tam někdo leze a chce je zničit. Teutoni, Mongolové, Poláci, Švédové, Turci, Napoleon, Krymská válka, První světová válka, západní intervence v občanské válce, Hitler… rozšiřování NATO, barevné revoluce u hranic. Z ruského hlediska pořád to samé.

Lucie Sulovská teď hezkým příkladem upozornila, jak Rusové přemýšlejí. Igor Girkin se za svojí kritiku Putina dostal až do basy. A co myslíte? Snaží se tam dosáhnout milosti? Umlkl, aby si nezhoršoval svojí situaci? Ne. Kritizuje i zpoza mříží a jestli takhle bude pokračovat, nakonec nešťastně uklouzne na schodech. a zláe si vaz. Prigožin měl všechno. Jeho osobně válka nijak neohrožovala, ale skvěle na ní vydělával. Přesto prostě musel vyrazit směr Moskva a pokud to celé nebyla psychologická vojenská operace (což bych pořád ještě nevylučoval), a prostě musel bojovat za svoje jebnuté ruské přesvědčení a šel i proti státu. Byl prostě přesvědčen, že je to tak správné. Alexej Navalnyj se odjel léčit do Německa… mohl tam zůstat, mohl jezdit po přednáškách na celém Západě, aby tam dšil síru na Putina, ale on ne, on se prostě musel vrátit domů, aby ho tam zabásli a on i ve vězení dál pokračuje v tom, co považuje za nejlepší cestu pro Rusko.

V normálním světě se něčemu takovému říká ryzí povaha. I přes osobní zkázu, u přes vězení, i přes ohrožení života, osobní přesvědčení je víc a ruská zabejčenost překoná i gulag… proto nakonec padají z oken, protože jen když po Stalinovsku není člověk, tak není problém.

Putin má samozřejmě také svoje přesvědčení, co je pro Rusko nejlepší.

My tady na Západě tvrdíme, že jsme ti hodní a že sloužíme pravdě, ale už to není pravda, pokud to vůbec kdy pravda byla. Kdybychom za něco stáli, tak byli všichni ti novináři, co tvrdili, že Rus už nemá náboje a lidi a co nevidět se mu sesype ekonomika, byli na dlažbě. Protože prostě lhali, lhali a lhali. Po roce a půl není nikde vidět, že by Rusům cokoliv docházelo. Naopak… Lancetů mají zřejmě nadbytek a produkce jejich raket i tanků je zřejmě dostatečná a praček ukradli tolik, že si mohou dovolit i vesmírný program. Ale to není největší lež. Nejvíc nás klamou tím, že ruskou intervenci na Ukrajině vydávají za klasickou imperiální válku. Lžou nám, když tvrdí, že Putin chce obnovit Sovětský svaz. Ruské konání není motivované touhou po větší velikosti. Nepotřebují to. Jim nechybí lebensraum. Rusko koná, protože se už podesáté cítí ohrožené dalším napoleonem nebo čingischánem.

Sankce nás poškozují mnohem víc než Rusko a stalo se něco? Nic. Děláme dvanáctý balíček sankcí, protože těch předchozích jedenáct ničemu nepomohlo. A Putin si na sankce nestěžuje, diví se Scholz a Macron. Proč by si stěžoval, když to Rusku pomáhá k obnovení domácího průmyslu pod vlastní kontrolou, že?

Navíc jsou tam všichni strašně bájiví. Oni prostě mluví a pravda je tam tak z jedné čtvrtiny. Ruský film se nedá do češtiny nadabovat. Tři čtvrtě herectví tam dělají mluvením. Všichni tam navzájem vědí, že se musejí brát s velkou rezervou. Jen naši novináři berou jejich emotivní vyjádření jako slovo Boží.

Jak chcete tohle porazit? Ruský národ je už dvacet let celkem pevně přesvědčen, že Západ po něm jde a má pro to spoustu důkazů, které jim bohatě stačí, aby podporovali Putina osmdesátiprocentními preferencemi. Rusko vede válku podle svých vlastních analýz, které byly volně k dispozici, ale západní generálové je zřejmě nečetli a dodnes jsou přesvědčení, že stačí jen poslat pár dalších wunderwafen a už to půjde. Ne, nepůjde to. Rusové jsou přesvědčení, že nastala další z mnoha válek o jejich existenci a podle toho k ní přistupují.

Rusové situaci nepodcenili… na obranu se připravili třemi liniemi a zakopali miliony min. To Západ podcenil Rusy a myslel si, že přijede první Leopard a ruští vojáci utečou. Tohle nám velí. Tahle arogance, která si nedohlédne na špičku nosu. Včera vyšla zpráva, že Rusové posilují armádu a verbují i v ostatních státech postsovětškého prostoru. A jak to podali na Seznam zprávách? Že se Rusové bojí mobilizace a tak najímají cizince.

Zajímalo by mě, jestli Lukačevič sám věří, co jeho novináři píšou, Jestli ano, tak už miliardářem dlouho nebude…

Nejlepší dohoda o příměří už byla. Loni v dubnu. Rusko jí podepsalo, Ukrajina ne. Od té doby se skoro nic nezměnilo. Jen Putin začlenil čtyři ukrajinské oblasti do Ruska. Schváleno, ratifikováno, podepsáno. Ukrajinci mají takové ztráty, že už se obracejí na okolní státy, aby jim poslaly jejich uprchlíky do boje. Snížili věk pro odvod do armády na 17 let… Fakt mají „jen“ sto tisíc mrtvých? Nemyslím si.

Už teď je ta válka strašná zkáza. Ale v mezích ruských norem. Už zažili větší zkázu a uklízeli horší bordel. Jsou zvyklí počítat ztráty v milionech a vídat rozstřílené domy.

A jestli tady na Západě konečně někdo mocný tu ruskou maskirovku prokoukne? Jestli se NATO zapojí do konfliktu? Jestli spustí válečnou výrobu a převezme kontrolu nad ekonomikou? Tak přijde Satan. Ne jeden, ale hodně. Ruské rakety nesoucí jaderné hlavice. Oni to prostě udělají, kdyby začali opravdu prohrávat. Jakékoliv západní fanfaronství není na místě. Pro Rusy tohle není válka za větší slávu impéria, ale válka za zachování existence Ruska a s tím oni nebudou smlouvat. Jak to Putin řekl? K čemu je nám svět, kdyby v něm nebylo Rusko? Oni to myslí vážně. Udělají to. Válku na Ukrajině taky začali a všichni západní chytrolíni tvrdili, že si netroufnou. Neudělejme stejnou chybu s přesvědčením, že si netroufnou na jaderný odpal.

Vyhoďte generály a pošlete diplomaty. Každý další den této války naše podmínky zhoršuje, nikoliv zlepšuje. Západní generálové a vojenští analytici to od prvního dne podělali. Co také čekat od lidí, kteří podělali Afghanistán a zůstali ve funkcích?

Každý další den této války nás přibližuje k porážce, nikoliv k vítězství a každé další roztáčení kol války nás přibližuje k jadernému konci. Ukrajina to teď schytává na prvním místě, ale první jaderný výbuch bych odhadoval nad Varšavou… A druhý nad Prahou. Už v roce 2015 jsem psal, že Rusko chce mít Ukrajinu přátelskou a nebo zničenou. To jsou jediné varianty, mezi kterými se Ukrajina rozhoduje. Jiné možnosti nemá. Ukrajina bude v NATO jedině v podmínkách jaderné zimy. Jinak ne. Tohle se nehraje na morální kategorie a dvojnásobně ne, protože Rusko má morální kategorie nastavené jinak. Ne, Západ nenastolil univerzální práva a univerzální pořádek.

Jestli necháme Řehku a Černochovou, aby pokračovali v nastoleném kurzu, tak se nakonec dočkáme. Jsme jen maličký kousek od přímé konfrontace NATO s Ruskem a naše konání vysílá do Moskvy jasný vzkaz – budeme s vámi bojovat. Rusové se podle toho zařídí. Rusko mělo vydržet jen posledních pár dní a jaká je realita o rok a půl dál? V normální zemi by byli ti, co hlásali brzkou Putinovu smrt a brzkou ekonomickou zkázu, už dávno jen pro smích nebo by zametali ulice. Ne tak u nás. Jestli si to brzy neuvědomíme, tak ten Satan prostě jednoho dne přiletí. Praha, Brno a Mošnov už mají svojí zaměřenou hlavici…

Co myslíte, míří nějaká i na Budapešť nebo Vídeň?

Riskujeme, strašně riskujeme. Riskujeme mnohem víc, než nelibost USA či nelibost Brusele. Riskujeme Satana. Víte, jak se to říká… když vyvoláváte démona, tak nejhorší je, když se vám ho vyvolat podaří.

https://web.litterate.cz/prichazi-satan/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 04 zář 2023, 22:22

Cena nezávislosti by Vidlák 4 září, 2023

Tak nám zařízli Ládika Větvičku… Náš karel gott mezi blogery, mnohonásobný blogger roku, tahoun celého blogovacího prostoru na I-dnesu, je teď právě vaporizován a jeho blog ukončen… prý kvůli devětadvacátému porušení kodexu blogera. Což jsou stejné kecy, jako porušení pravidel komunity. Kodex blogera totiž nejvíc porušuje pravda, která se nehodí.
Ládika jsem četl dávno předtím, než jsem se sám stal blogerem. Myslím, že nikdo v této zemi nemůže říct, že by Ládik nebyl člověk s obrovským nadhledem, nezávislý ve svém počínání, originální v myšlenkách… a protože jsem ho měl doma na zabijačce, musím dodat, že jsem ho poznal jako velice společenského člověka, formátu W.A.Mozarta. Ten byl také hvězdou každé zábavy a nešel daleko pro sprosté slovo…

Slyšeli jste někdy o tom, že by se Ládik přiklonil k nějaké politické straně? Že by dělal třeba to, co dělám já a kopal tu za Okamuru, tu za Babiše, tu za Rajchla? Slyšeli jste ho, že by (jako já) dával panské rady politikům? Slyšeli jste někdy o tom, že by Ládik někde mluvil na demonstraci? Slyšeli jste někdy, že by velebil Putina a řekl jediné ostré slovo o Ukrajincích? Jediné, v čem se angažoval, byla humanita. Dokázal si udržet nadhled i teď, když se slovanští bratři Ivan s Vasilem bijí a prolévají potoky krve. U prostého člověka rozlišoval, kdo je v nouzi a neřešil, kdo koho volil.

Slyšeli jste někdy, že by Ládik díky své popularitě někde za někoho kandidoval?

Jestli u nás existoval nějaký nezávislý a přitom lidsky smýšlející žurnalista, tak je to právě Ládik Větvička. Uživil se tím, že byl Větva. Nic víc k tomu nepotřeboval. Neměl ani šéfredaktora ani majitele ba ani sponzora. Nikomu nebyl nic dlužen, nikdo na něj nikdy neměl žádné páky. Na své nezávislosti si zakládal, i když měl celou řadu nabídek na kandidaturu i angažování ve veřejném prostoru.

Ládik nikomu nelezl do zelí, nikdo na něj nemusel žárlit pro jeho slávu, protože nikomu nic nebral. Nikoho neohrožoval a nikomu neohrožoval jeho veřejnou funkci. Nikomu neohrožoval místo na kandidátce, nesliboval žádnému premiérovi, že brzy přijde den, kdy spolu zúčtují. Nevykolíkoval si žádný claim v senátu, nesnažil se stát ostravským primátorem ani hejtmanem moravskoslezského kraje.

Jen… velmi dobře psal. Jeho pero bylo ostřejší než meč. Jeho argumentace byla neprůstřelná, jeho sarkasmus byl legendární., jeho humor rázovitý, stejně jako region, který ho zrodil.

Přesto vadil tak, že ho na I-dnesu sestřelili. Je to krásně symbolické. Mladá fronta právě změnila majitele. Jako by s Andrejem Babišem skončily staré časy, kdy se tam hádali, co je pravda, co je lež a co je narativ, ale na Ládika nesáhli… Jako by nový majitel už na takové blbosti nekoukal a prostě rozhodl. Nebo jako by se osmělili lokajové a rychle si zavedli nové pořádky, než se nový šéf rozkouká.

Moc totiž není ekonomická kategorie. Bez Ládika je celý blogerský prostor I-dnesu poloviční, ale to neřešili ani Murdochové ve FOXu a sestřelili Tuckera Carlsona, který jim sice vydělával hodně peněz, ale ne dost na to, aby na nich byl skutečně nezávislý. Když jde o nadvládu nad světem, tak se dá oželet hodně dolarů… Tucker měl to štěstí, že si ho vzal pod křídla Elon Musk… ale jestli bude mít zcela a úplně volnou ruku, to se teprve ukáže. Až jednou Tucker bude chtít něco jiného, než co chce Musk.

Tohle je totiž cena nezávislosti… Pokud jste nezávislým, pokud nikde nekandidujete a za nikoho nekopete, pokud nejste v žádném stádu, pokud máte nadhled a vážíte si své objektivity… tak až vám budou mocní rušit váš blog, budete prostě sami…

Možná to je ten důvod, proč se nesnažím za každou cenu o nezávislost, ale nechávám se uvázat do chomoutu a táhnu s dalšími nějaké to jařmo. Aby se nikdy nestalo, že půjdou jen po mě, ale vždycky, aby šli po nás. Ano, je možné mluvit o politice, je možné glosovat politiku, je možné mít nadhled… ale je lepší, když je vás víc. Je lepší si hodit věci na společný vůz, než táhnout svojí káru sám. Je v tom méně svobody, ale také méně nebezpečí. To neříkám, abych haněl Ládika, ale abych vysvětlil, proč se angažuju u Rajchla na demonstracích a nejen tam.

V normálním demokratickém a svobodném světě, který jsme si přáli a cinkali za něj klíči, by Ládik zůstal originálním blogerem, který by měl co říct, dál by získával blogerské zlaté slavíky, dál by jezdil po světě a přinášel zajímavé postřehy a skvělé recepty. Psal by knihy, které stojí za přečtení a dával rozhovory, které by byly pohlazením po duši. Uživil by se tím, zvali by ho do České televize, premiéři by byli rádi, kdyby o nich právě Ládik ztratil dobré slovo…

Ale… už nežijeme v normálním světě. Přicházíme o svobody, přicházíme o volný vzduch k nadechnutí. Jako obvykle o to přicházíme za potlesku zfanatizovaných davů a jako obvykle u toho hoří pomyslné ohně z pálených knih. Tohle není dobrá doba pro objektivitu, samostatnost a nezávislost. Tohle není doba pro poctivé spisovatele. Můžete být jakkoliv pravdomluvní, ale stejně vaše dílo přiloží na hranici, protože nevyhovuje bloggerskému kodexu a pravidům komunity. Vždycky si na vás něco najdou, protože je to právě pravda, kterou potřebují zadupat do země. Dělalo se to tak vždycky a vždycky se to tak dělat bude.

Je třeba prostě bojovat v šiku. Je třeba se spojovat, je třeba nebýt nezávislý, je třeba se držet v houfu a chránit jeden druhého. Objektivní, nezávislý a samostatný člověk bude samostatně obklíčen a zlikvidován… Šakali vědí, proč se stahují do smečky… když je hyen hodně, udolají i lva. Možná je to jen můj dojem a špatná nálada z Ládikovy vaporizace, ale kojotům je prostě jedno, že nejste na ničí straně. Stejně budou dorážet. Je třeba někam patřit. Je třeba na to nebýt sám. Je třeba také tvořit soudržné skupiny. Mít svůj svobodný statek znamená, že tam brzy člověk skončí v obležení.

Už mnohokrát jsem napsal, že tuto dobu přežijeme buďto víceméně všichni, nebo víceméně nikdo.

https://web.litterate.cz/cena-nezavislosti/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 05 zář 2023, 22:05

Hodné holky se dostanou do nebe by Vidlák 5 září, 2023

Máme deset dní do demonstrace… Je vylepeno rekordní množství letáků i billboardů, je domluveno rekordní množství autobusů, sociální sítě jsou rekordně otapetovány. Petra Rédová, která koordinuje zdravotní službu, mi říkala, že vždycky byl problém sehnat dostatek zdravotníků, ale tentokrát si může vybírat. Jestli je ještě něco, co by se mohlo udělat pro to, aby tato demonstrace vešla ve známost, řekněte to organizátorům a oni to udělají. Víceméně neexistují žádné limity….
… tedy, kromě ochoty přijít. Všechno ostatní už existuje. Stačí zvednout telefon, spojit se s koordinátory, domluvit si s nimi, kde nastoupíte do autobusu a připravit si tři stovky na cestovné.

Je třeba se bouřit. Je třeba se bít za své zájmy… protože kdo se nebije, ten ničeho nedobude. V našich dějinách je to velmi opakující se motiv. Za za Císaře pána jsme často bojovali jako lvi a Maďaři se bouřili… Maďaři dostali Rakousko – Uhersko a my nedostali nic. Dnes Orbán dělá v EU velmi zlobivé dítě a už staví druhou gigafactory, zatímco my můžeme koukat přes kopečky do Drážďan, jak tam naši přátelé Taiwanci budou stavět továrnu na čipy a raději nemyslet na to, jak dopadla Škodovka v Číně… kvůli jednomu Zastrčilovi… Že libtardi mlčí, tomu rozumím, ale nečekal jsem, že vyrcholový menežment Škodovky bude taková banda srabů.

Co nám přineslo evropské řešení energií? Nejvyšší ceny. Proč? Protože Fialu poklepali po zádech. Ale jinak je to katastofa, která se teprve rozjíždí. Ono není snadné pro firmu, aby prostě zvedla kotvy a přestěhovala se do jiné země. Ale jakmile se odhodlají a spustí to, už je nikdo nezastaví. To už je na nápravu pozdě.

Kdo má nejlevnější potraviny? Poláci. Kverulanti, fanfaróni, odbojníci… a také mají vlastně už největší armádu v Evropě, pocit krytých zad od Američanů… a unijní nesmysly už k sobě nepouštějí úplně rutinně. Je prostě třeba si dupnout.

Dokonce i ti Slováci jsou na tom líp… Matovič byl sice proevropský, ale také magor, takže i on si trochu vydupal. Ovšem náš Péťa je tak úslužný a lokajský, že nám jenom berou. Není divu, oni si tam Bruseli představují všechny Čechy přesně jako Fialu, když a něj pořvával ten Ferhofštadt.

Včera jsem to probíral s kolegy zemědělci… Ano, i oni vidí, co si na ně v Unii vymysleli. I oni vidí, kam jde naše zemědělská politika. Ale, zatím ještě peníze v kešeni mají, letošní rok pokryjí… složenka za daň z nemovitosti přijde až příští květen, dobytek tu žádný není, aby jim to došlo rychleji, podobně jako to došlo Holanďanům, jejichž zemědělská strana nejspíš teď vyhraje volby… A až náklady nepokryjí, už bude na protesty pozdě, protože nebude možnost to napravit.

Za První republiky a za Rakouska měli horníci jedny z nejvyšších platů. Ano, pořád to byla bída s nouzí, ale hokynářští pomocníci nebo nosiči na nádražích se měli daleko hůř. Kdo se bouřil? Horníci. Kdo měl první nárok na nemocenské pojištění? Hornici. Proč? Protože to byli ramenatí chlapi, co pro ránu nešli daleko a ani markýzu Gerovi nebylo radno se před ně při stávce postavit a provokovat. Horníci byli první, kdo měli pořádné odbory. Bouřili se a tak měli víc než dělníci v kamenolomech. Mnohem víc.

John Steinbeck ve svých Hroznech hněvu psal, že česáči ovoce měli vyšší platy jen tehdy, když před branami sadu demonstrovali jiní česáči za zvýšení mzdy. Jakmile byli rozehnáni, okamžitě šly platy dolů. Takhle náš svět funguje, přátelé. I ptáci v hnízdě nejprve nakrmí pískle, které nejvíc křičí. Kdo nekřičí, ten nic nepotřebuje a kdo nic nepotřebuje, ten nic nedostane.

Kdo se v klidu nechá ostříhat, ten bude stříhán. A můžete vzít jed na to, že Stanjurovi bude jedno, proč se necháte pokojně obírat. Jestli je to kvůli Rajchlovi, Okamurovi, nebo Babišovi. On je rád, že jste si svojí mírnost a poddajnost odůvodnili tím, že je Rajchl řízená opozice a tak se raději necháte oškubat, než abyste šli na demonstraci. Jako kdyby na tom záleželo… Jako kdyby to někdo v tom davu na náměstí uměl vyčíslit a kvantifikovat.

Nejdeme tam manifestovat svojí lásku k Rajchlovi, ale svoje znechucení s Fialou. A velká média udělají všechno pro to, aby vás přesvědčily o opaku. Protože když půjde o Rajchla, tak nepůjde o pětidemolici. Tak snadné to je.

Je nás hodně a bouříme se, to je jediné, co si z toho náš Derniér, Rakušan i jejich Česká televize mohou vzít. Bouříme se, jsme nespokojení s cenami energií, jsme nespokojení se směřováním naší země a je nás hodně. Pokud to takhle půjde dál, může se to vymknout z kontroly. To je jediné poselství, které můžeme vyslat. Uhři také nedostali dualismus hned. Trvalo to, i krev tekla. Přemysl Otakar se dlouho předlouho musel snažit, než se dopískal Zlaté buly.

Teď v neděli už jedna demonstrace byla… pět set lidí… inu, z toho si Vítek na zadek nesedne. Jestli vám vadí Rajchl, není nic snazšího, než přijít na demonstraci a pak si postavit vlastní kandidátku. Ale postavit si vlastní kandidátku, kterou nikdo nezná a hrdě stát na tom, že Rajchlovi přece nebudete dělat legitimitu a tak nepřijdete tam, kde vám zadarmo shromáždil sto tisíc lidí a vy tam s nimi můžete mluvit, to je prosím hloupost na úrovni jelita roku. Mějte si všichni vlastní záměry. I ti horníci si od toho slibovali různé věci. Mějte si všichni vlastní plány a hledejte si pro ně podporu. Uskutečňujte je. Pro mě za mě uskutečňujte i své vize vlády lidu bez politických stran. Nemusíte chtít totéž, co Rajchl. Ale nedělních proslovů jsem měl pocit, že to chápe jen Skalický a vsadím se, že se svými příznivci na Václavák přijede.

Kdo by to byl řekl, že základní test integrace i inteligence české opoziční politiky bude spočívat v pochopení, že je třeba sypat na největší hromadu…

Pokud totiž zůstanete doma, tak budete hodní a vláda se podle toho zařídí. Stejně tak se vláda bude muset zařídit podle toho, když Václavák naplníme k prasknutí. Orbán také nemá na to, aby porazil EU. Nemá na to, aby porazil Američany a vypráskal je z Evropy. Ale má na to, aby si vybojoval lepší pozice než měl před rokem. Kverulantstvím, dupáním, sypáním písku do soukolí… a občas i trochou kolaborace. Nevím, jestli máme na shození vlády. Ale vím, že pokud se nebudeme bouřit, tak si nedobudeme nic.

Hodné holky se dostanou do nebe. Ty zlobivé se dostanou, kam chtějí.

https://web.litterate.cz/hodne-holky-se ... u-do-nebe/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 06 zář 2023, 22:21

Shodit břemeno
by Vidlák 6 září, 2023

Tak jsme se dozvěděli, že nám zvýší rozhlasový a televizní poplatek. A nejen, že ho zvýší, ale donutí ho platit i lidi, kteří televizi dávno vyhodili z okna a na Čétéčko se už dávno nedívají, protože se to nedá vydržet. Bude povinné platit poplatek, i když máte chytrý telefon nebo počítač. Nový ředitel Souček si od toho slibuje dost peněz pro napumpování stagnujícího rozpočtu a platu Václava Moravce, který se nesmíme dozvědět, protože na něco takového nejsme ještě připraveni.
Já se této snaze vůbec nedivím. Česká televize je to poslední, co ještě drží naší pětidemoliční vládu u koryt. Stále více se ukazuje, že v této zemi vládnou Kavčí hory za pomoci vlády a prezidenta. Tohle totiž libtardi taky ovládli… nejprve redakce, pak i rady a ředitele. Tohle zařizovalo popularitu Milionu chvilek. Ani pes by po nich neštěkl, kdyby zrzek Minář nebyl v jednom kuse na obrazovce. I teď, při jejich derniéře na Klárově tam bylo víc novinářů jak chvilkařů.

Česká televize je poslední bašta této vlády. Soukromé televize totiž patří nějakým majitelů, kteří si na sebe musejí něčím vydělat a pak teprve mohou dotovat nějaká média, aby dělala nezávislou žurnalistiku ala Bakala. A tak holt tato soukromá média občas referují, že průmyslu došel dech, že dech dochází i dominantnímu sektoru služeb… prostě vládo, nedá se nic dělat, šli jste nám na ruku, ale stejně jde hospodářství do háje a my ty intervjuky neuživíme, když se nám sype náš byznys.

Kromě Blesku se u nás totiž už žádné médium samo neuživí. Je jedno, jestli mluvíme o Mafře, Nově, Primě, Reflexu, Respektu nebo o Seznam zprávách. On už to skoro nikdo nečte a pokud vznikne ještě pár Elišek a Damiánů, tak je neuživí ani miliardářské zázemí. Zprávy se stále víe přesouvají na sociální sítě, jednostrannost a tendenčnost velkých médií je už tak velká, že alternativní média zažívají rozkvět. Parlamentní listy jdou nahoru jako nikdy a dosah každého průměrného Vidláka se začíná blížit dosahům Václava Moravce. Ano Vašíku, už nerozhoduješ, o čem se tento týden bude mluvit. Stále více o tom rozhoduje Jindra Rajchl a další.

O Pětikoalici už nemluví hezky ani jejich vlastní reklama na fejsbůku. Stačí se podívat do diskuse. Nedávno jsem tu uváděl hezký příklad Vítka Rakušana, jehož příspěvek vzbudil takový odpor, že Rajchlův komentář nasbíral dvakrát tolik lajků než samotný status. Čím vystajlovanější fotka Petra Fialy, tím drsnější komentáře. Vůbec, kdekoliv se objeví kdokoliv z Pětikolky, tak se píská a bučí.

Fiala a Markéta Pekarová Adamová už musejí chodit řečnit do škol, kde to děti ještě nechápou a mají tam dost blbé učitele, kteří ještě pořád mají radost, že nám vládnou henty evropské hodnoty, kteří posílali žactvo na demonstrace Milionu chvilek a ještě jim nedošlo, že teď budou také řádně oholeni. Ještě pořád se najde dost ředitelů škol, kteří jsou šťastní, že teď konečně mají to, co chtěli.

A pak ještě náš Blyštivý Péťa může chodit na Kavčí hory… Tam jim stále ještě prostírají červený koberec a starají se, aby neměli žádné důstojné soupeře v debatách. A tak je zapotřebí je vyfutrovat penězi…

Doteď platila poplatky každá domácnost s televizí… jak to bude teď? Každá domácnost s chytrým telefonem a počítačem, nebo se bude platit poplatek za každý telefon a počítač? To se jaksi v debatách zatím neobjevilo a zpravidla, když se o něčem takovém mlčí, tak nás zřejmě čeká ta horší varianta.

Ještě se vám nechce na demonstraci? Pořád je to ještě dobrý? Pořád je důležitější, jaký nápis je nad pódiem?

Seniorům teď zvednou důchody o blbých 11 korun denně. Budou si moci koupit o tři rohlíky víc. O kolik se zase zdraží vodné a stočné? O kolik se zdraží poplatky za popelnice? O kolik se nám všem příští rok zvedne daň z nemovitosti? To všechno při nejdražších cenách energií v Evropě, ba i na světě.

Do toho Černochová blouzní o komplexní přípravě obyvatelstva na dlouhou a možná jadernou válku s Ruskem…

Začínám si říkat, že oni mám lidi na tu demonstraci snad ženou schválně. V jednom týdnu oberou důchodce a zvednou televizní poplatky. Vždyť už stačí jen demonstrovat a vydržet. Počkejte, až projde ten jejich konsolidační balíček a dojde na ty nové daně.

A víte, co je na tom nejlepší? Že řešení je vlastně jednoduché. Stačí svrhnout břemena, která na nás uvalili. Většina našich problémů vznikla lidským rozhodnutím a mohou být lidským rozhodnutím zase zrušena. Třeba zítra. Nikdy se neshodneme na tom, komu věřit a komu nevěřit. Nikdy se neshodneme ani na tom, co je pravice a co je levice. Ale sakra bychom se mohli shodnout na tom, že chceme odstřihnout tu kouli na noze, kterou nám za třicet let naše vrchnost postupně přikovala.

Já už nechci žádný desetistránkový volební program. Stejně ho nikdo nečte. Tady je pět jednoduchých bodů, které se dají udělat hned:

Cena elektřiny musí být snížena na dvě koruny za kWh.
Kauflandy budou u zboží uvádět nejen svoji prodejní cenu, ale také svoji nákupní cenu.
Televizní poplatky musejí být zrušeny. Ať si režimní intervjuky platí ti, co jim podle průzkumů tak moc věří.
Musí se zrušit ty nové valorizace důchodů.
Je třeba zrušit grýndýl a emisní povolenky.

Hele a ono všechno ostatní přijde samo. Když bude levná elektřina, všechny firmy přilezou. A ještě rády. Je úplně jedno, čím se zabývají a jaké eurohodnoty vyznávaj. Potřebují levnou elektřinu. Půjdou klidně i za ďáblem, jen aby ji měly. A nebojte, pořád to vychází. Náklady na výrobu proudu jsou pořád pod korunou za kWh. Jen ČEZ bude zase dobrým sluhou a ne zlým pánem. Elektřina je všechno. Počátek i konec.

Když budou hytlermarkety povinně uvádět i nákupní ceny, uvidíte ten největší slevový veletoč všech dob, protože kdyby lidi viděli černé na bílém tu jejich lichvu, tak je vyrabují. Ceny půjdou dolů o čtyřicet procent. A o stejnou částku klesnou henty dividendy, co nám utíkají do zahraničí.

Pokud Česká televize, jako poslední bašta líbodémo přijde o moc, tak nám tady přestanou nastolovat agendu, kterou chtějí jen oni a nikdo jiný. Pokud se ukáže, jak málo lidí je ochotno jim za jejich lži zaplatit, tak se tu úplně změní atmosféra. Ukáže se, že všechny ty LGBTXYZ tu tlačí marginální procento aktivistů. Ukáže se, jak doopravdy vypadá rozložení názorů ve společnosti. A že Kavčí hory díky tomu zpustnou a spousta novinářů se bude muset začít živit prací? Tuhle oběť jsem ochoten podstoupit. Vždycky si vzpomenu na Bartkovského a říkám si, že jemu by krumpáč ohromně prospěl. Na těle i na duši.

Musí se zrušit ta obíračka důchodců. Oni postavili ty elektrárny, oni natahali kabely na internet, oni postavili všechno, co nás dneska živí. Když vidím připravenost dnešní mladé generace, postarat se sami o sebe, tak se obávám, že všechny seniory ještě budeme potřebovat, aby nám to tu pomohli dát do rychtyku.

Když zrušíme grýndýl a emisní povolenky, budeme mít auta za normální cenu a topení za normální cenu. A můžeme klidně začít přemýšlet, jak mít čistý vzduch i bez výpalného pro Evropskou unii.

Není zapotřebí dělat něco složitého. Jen zbavit jha, které nám dali. Břemene, ze kterého tyjí. Odseknout tu kouli na noze. Tohle všechno jde udělat víceméně hned a nemusíme kvůli tomu psát novou ústavu. Pět bodů, jak setřást jho, do kterého nás uvázali. Pět bodů, které zlepší situaci ihned po zavedení i bez postavení nových dálnic, železnic i přehrad. Pět praktických bodů, které chceme všichni. Pět praktických bodů, které by měla chtít každá politická strana, která se uchází o naše hlasy. Pět bodů, které mohou naplňovat hned po volbách a nepotřebují na to dělat střednědobé a dlouhodobé vize.

Dokud se neuvolníme z tohoto řetězu, nemůžeme se rozlétnout. A pak se můžeme klidně bavit o míře sociálního zabezpečení a míře ruky trhu. Můžeme se klidně bavit o tom, jestli jsou sociální dávky moc velké nebo moc malé. Bez České televize to bude debata věcná a snadná. Díky levné elektřině to bude moci být debata i velkorysá. Za podmínek mobility a tepla domova budeme mít i spousty možností řešení. A pokud budeme mít jídlo za skutečné a nikoliv lichvářské ceny, budeme mít dost peněz pro děti i seniory. Kdo to všechno zaplatí? Ty firmy, které se sem budou drát z celé Evropy, aby měly levnou elektriku pro svoje stroje i roboty.

Pro tohle půjdu na demonstraci, o tomhle tam budu mluvit, tohle budu říkat při všech mých veřejných vystoupeních.

https://web.litterate.cz/posledni-basta/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 08 zář 2023, 06:46

Kolumbovo vejce
by Vidlák 7 září, 2023

Ten příběh znáte všichni, že? Kolumbus vyzývá své posluchače, aby postavili vejce na špičku. Oni se o to pokoušejí, ale samozřejmě marně. Vejce se vždycky skutálí. Až nakonec Kolumbus špičku vejce zlehka naťukne a ejhle, ono stojí. Mohl to udělat kdokoliv, ale nikoho to nenapadlo. Jakmile to někoho napadne, je to tak jednoduché, že to může udělat každý. Zdánlivě nemožná věc byla snadná. Jen přijít na to, že se k problému dá přistupovat i jinak.

Jedno takové vejce jsme tu měli minulý týden – sbírku pro Sáru. Mohl to udělat každý, udělala to Petra Rédová za právnické pomoci Jindry Rajchla. Sbírka vynesla už víc než milion korun… Kdyby se k ní přidaly i oficiální státní struktury, případně i ukrajinské struktury, zlepšilo by to u nás hento „nenávisté klima“ podstatně víc, než všechny hloupoučké tweety PreVíta Rakušana o nepřípustnosti kolektivní viny.
Petra děkuje všem, kteří přispěli. Ještě na tom nejsme tak špatně.

Víte, když jsem včera sepsal těch pět bodů politického programu, tak se samozřejmě hned našla celá řada komentátorů a diskutérů, kteří mi vysvětlili, že to nejde. Není možné zlevnit elektřinu na dvě koruny za kWh. Není možné zrušit koncesionářské poplatky. Není možné vystoupit z grýndýlu. Jen do uvádění nákupních cen na cenovkách v hytlermarketech se nikdo neopřel, ale to brzy přijde, protože jejich marketéři to zatím mají pod rozlišovací úroveň. Ale dejte tomu pár dní, ono se to rozšíří a pak se určitě najde nějaký chytrák, který nám vysvětlí, kolik zákonů na ochranu spotřebitele by toto opatření porušilo. Stejně tak se nikdo moc nepustil do zrušení valorizace důchodcům, ale to také ještě přijde. Přece není možné, aby nenažraní senioři měli víc peněz, než mladí absolventi fakulty sociálních věd, co zachraňují klima, nicht wahr?

Všem těmto škarohlídům vzkazuji, že to všechno samozřejmě udělat jde, protože tomu nebrání žádné přírodní zákony.

Nejde elektriku vyrábět za osmdesát haléřů a prodávat za šedesát haléřů. To fakt nejde. To špatně dopadne. Ale když se kilowatthodina vyrábí za osmdesát haléřů, tak není žádný důvod, proč by se nemohla prodávat za dvě koruny. Samozřejmě, je tu hodně lidí, kteří tyjí z toho, že se prodává za deset korun, ale jiný důvod, než nenažranost, za tím není.

A ano, bude zapotřebí kvůli tomu změnit zákony, vykoupit minoritní akcionáře a udělat celou řadu dalších kroků, ale udělat to lze, protože to nepřekračuje žádný fyzikální zákon. Dnešní cena a lipská burza vznikla lidskými rozhodnutími a ta je možné zase jinými lidskými rozhodnutími změnit. Kdo tvrdí, že to nejde, ten to prostě jen změnit nechce. Z blbosti, lenosti, vypočítavosti… to je jedno. Je prostě zapotřebí postavit další vejce na špičku. A nebát se ho naťuknout. Je zapotřebí jen odvaha a mandát. Nic víc. Nikdo kvůli tomu nemusí překračovat přírodní zákony. Jen je třeba změnit ty lidské.

U grýndýlu je to dokonce přesně naopak. Ten musí být zrušen, protože jeho plnění překračuje přírodní zákony. A jestli ho včas nezrušíme my, zruší se sám. V nejhorším případě se zruší i s námi. Mao-Ce-Tungovi také nevyšel jeho velký skok s venkovskými ocelárnami, protože to prostě byla blbost nejen ekonomicky, ale i po fyzikální stránce. Zrušit emisní povolenky a grýndýl, to je přímo povinnost. A že bude Evropa protestovat? Ať si protestují. Když se chytnu větve, abych vylezl z močálu, tak se fakt nebudu ohlížet na to, že ostatní se tam s chutí čvachtají a tvrdí, že už brzy to vyschne samo.

A že by kvůli koncesionářským poplatkům bylo nutné přepsat celý zákon o veřejnoprávních médiích? Od toho tam ti poslanci přece jsou, ne? Aby měnili zákony. A že je to dlouhý, nudný a nesrozumitelný text? Že by se kvůli tomu nadřely právní týmy? Že by na to padly dlouhé hodiny schůzí poslanecké sněmovny? No a co? Kolumbus do Ameriky taky neplul na kajaku a musel dlouho leštit kliky.

Dát do pořádku důchody, to je zase naprosto morální povinnost. Protože jen díky dnešním seniorům je tu pořád ještě co krást. Jen díky jejich celoživotní práci bylo možné dojit erár předraženými zakázkami, bylo možné nějak udržovat rozpočet a taky v této zemi kupodivu vznikly i nové obory, které vydělávají a obstojí v celosvětové konkurenci. Já naopak nevidím důvod, proč by dnešní důchodce měl být solidární s takovým Bartkovským, který ještě nic nedokázal, nic nenašetřil, nic nevytvořil, ale požaduje, aby se za třicet let myslelo i na jeho důchod. Jestliže bude zbytek života vytvářet hodnoty, tak ho ty hodnoty pak uživí i na stáří. Dneska to podle textů na Seznamu ale spíš vypadá, že mladí už dobře vědí, že nic nevytvoří a tak už dopředu chtějí svoje staříčky a stařenky ještě obrat.

Hytlermarketům se opravdu nebude líbit, kdyby se mělo ukázat, jakou lichvu u nás provozují. Oni tady trží biliony korun. Oni jsou ti, jejichž dividendy pak odplouvají do zahraničí. Ale opět… nejde kupovat salám za stovku a prodávat ho za padesát. Ale jde salám koupit za stovku a prodat za sto dvacet. Nemám nic proti tomu, když ho zákazníci koupí za dvě stovky. Ale ať o tom vědí. Ať to není tajné. Ať vědí, že ho někdo vyrobil za stovku a ať přemýšlejí, jestli by se nemohli rovnou domluvit s výrobcem a koupit si to levněji. To byste koukali, co všechno by se dalo vymyslet.

A ano, i tady bude nutné měnit jeden zákon za druhým. Na ministerstvu zemědělství to zanedbávají už hodně dlouho. A bude zapotřebí být kreativní, bude zapotřebí hodně přemýšlet, jak to vajíčko správně naťuknout. Ale není žádný přírodní zákon, který by tomu bránil… kromě nenažranosti. Kdo tvrdí, že to nejde, ten jen nechce přemýšlet, jak toho dosáhnout.

Jedno je ovšem jasné. Pokud už předem někdo ví, že to nejde, tak to samozřejmě nepůjde. Když nechci, tak je to horší, než když nemůžu. Když si národ zvolí ty, kteří vědí, že to nejde, tak bude mít stíhačky páté generace, bude mít elektriku za deset korun, dvojnásobnou daň z nemovitosti, inflaci jako prase a další konsolidační balíčky. Když národ zvolí někoho, kdo se alespoň pokusí, tak možná elektrika nebude nakonec za dvě koruny, ale třeba za čtyři. Ale když si u kormidla nechá současnou skvadru, tak má naprostou jistotu, jak to bude pokračovat.

Znovu se vracím k tomu, co jsem psal tento týden. Kdo se nebouří, kdo ví, že se pro to víc udělat nedá, kdo předem ví, že nic nemá smysl, kdo ví, že demonstrování nikam nevede (ale generální stávku ani útok na Strakovku nezorganizoval), ten prostě nic nedostane. Na toho se náš Blyštivý Péťa bude usmívat, přehrabovat se v nábojnicích pro Ukrajinu, zvyšovat armádní rozpočet, nahánět nás do třetí světové války a obírat nás na cenách elektriky i na koncesionářských poplatcích.

Já chci:

Kilowatthodinu za dvě koruny.

Cenovky v hytlermarketech, které nám ukáží, za kolik náš drahý Kaufland to zboží v Madetě, Olmě a Kosteleckých uzeninách koupil.

Zrušit koncesionářské poplatky a když to nepůjde jinak, tak i s Českou televizí.

Dát důchodcům, co jim patří, protože jen díky nim to tady ještě nějak funguje.

Zrušit grýndýl a emisní povolenky.

Tohle chceme všichni. Jen někteří se toho prostě pokusíme dosáhnout, i když to bude stejně těžké, jako postavit vejce na špičku…

…. a někteří už předem vědí, že to nepůjde.

Víte, komu bude patřit budoucnost, že?

https://web.litterate.cz/kolumbovo-vejce/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 08 zář 2023, 22:43

Ani jeden, přátelé! by Vidlák 8 září, 2023

Dnešním článkem se musím vypořádat s jednou věcí, která v diskusích bůhvíproč hluboce zakořenila. Vždycky, když s tím někdo přijde, bývá to odměněno spoustou lajků i přitakání a má to hojnou odezvu. Velmi často se tento postoj objeví, když se diskutuje o tom, co bude po demonstraci a jak pokračovat dál.

Teď, když máme rok od první demonstrace a vlastně i rok od chvíle, kdy jsem se přidal k tlačení káry těchto protestů, uděláme si takovou malou bilanci:
Za uplynulý rok jsem měl možnost mluvit s ohromným množstvím lidí. Seznámil jsem se s novináři, aktivisty, influencery, politiky, podnikateli, milionáři i miliardáři. Můj dům hostil bývalé vojáky i vojáky ve službě. Hostil bývalé policisty, vyšetřovatele, i policisty ve službě. Naléval jsem víno členům aktivních záloh, úředníkům z ministerstev, i vysoce postaveným českým diplomatům. Ano, Jeníku Lipavský… z tvého rezortu se mi tady dveře netrhnou.

Měl jsem celou řadu i velmi podivných setkání s lidmi, kteří důsledně tajili svou identitu i přede mnou. I přes veškerou mou snahu, seděl jsem u jednoho stolu i s regulérními blázny a podivíny. Na mém dvorku bylo možné slyšet smělé i šílené vize a neuvěřitelné množství drbů. O všech a na všechny. Kdybych měl jednou pocit, že o moje blogování už není zájem, mohl bych se začít živit bulvárem. O většině politiků vím o to, co o sobě nevědí oni sami…

Setkal jsem se s řadou mých příznivců, kteří mě čtou od začátku, kdy jsem psal ještě u Vlka na Kose. Zažil jsem si útoky odpůrců i lecjaké podpásovky. Mám celou řadu podporovatelů, kteří pro mě dělají strašně moc. Seděl jsem u stolu s mocnými i bohatými. Všechny jsem hostil, všem jsem nabídl dobré jídlo a dobré víno. Všechny jsem zkoušel, jestli mluví stejně za střízliva i v podroušení.

Ne, dneska to nepíšu, abych všem poděkoval, i když by si to zasloužili.

Víte, celý ten rok jsem si dělal čárky, kdykoliv ke mě přišel někdo, kdo mi nabídl násilné služby. Kdykoliv přišel někdo, kdo mi nabídl, že pro mě někoho zbije, kdykoliv přišel někdo, kdo mi řekl, že je bývalý zpravodajec a nabídl, že je schopen zajistit jisté delikátní věci, kdybych potřeboval… kdykoliv přišel někdo, kdo měřil dva metry a řekl, že kvůli mě nabrousí vidle, či s beranidlem vyrazí vchodové dveře od Strakovky, udělal jsem si čárku.

Ani jeden, přátelé!

A to je moje odpověď na všechny diskusní příspěvky o tom, že bez násilí to nepůjde. Že dokud budou demonstrace poklidné, nikdy se nic nezmění. Že dokud nevytáhneme vidle a nebudou hořet ulice, vláda se nezalekne. To je moje odpověď na všechny apely gaučových válečníků, kteří z pohodlí domova radí, aby se přitvrdilo.

Dostal jsem během tohoto roku spousty rad. Dobrých i špatných. Dostal jsem spoustu nabídek pomoci. Dozvěděl jsem se spoustu užitečných i jalových informací. Získal jsem spoustu vynikajících přátel a prožívám velmi ryzí vztahy. Ale NIKDO, a zdůrazňuji znovu NIKDO nikdy nepřišel, že je ochoten spáchat ve jménu nového směřování naší země jakékoliv násilí. Ani ve chvílích těžkého opojení mým portským se nikdo nevychloubal, že by ve jménu protestů použil pěsti, natož pistoli.

Koneckonců i u toho muzea museli bitku začít policajti na rozkaz…

U nás má PreVítek Rakušan strach z pravdy, nikoliv z násilí. Ano, tak je to na prezidentské standartě. Pravda vítězí. U nás se žádný Chvilkař nikdy nemusel bát, že by proti němu Babiš nechal střílet. Žádný kandidát TOP09 se nikdy nemusel bát, že by mu nějaký SPďák rozkopal předvolební stánek. Žádný Schwarzenberg ani Drahoš nikdy nepotřebovali řešit pískot Zemanových příznivců a nikdy se od svých odpůrců nedočkali hozeného vajíčka.

A tak to také zůstane.

Naštvanost lidí roste. Životní úroveň se propadá. Vláda cenzuruje a utahuje šrouby. Mluvil jsem se spoustou lidí a setkal se i s velkými radikály. Ale neviděl jsem nikoho, kdo by svoje řeči o vyhození vlády do Vltavy myslel jinak, než v nadsázce.

Však se také podívejte, proti čemu vláda bojuje… proti dezinformacím přece. Toho se bojí. Bojí se argumentace, bojí se pravdy. Bojí se myšlenkové konfrontace. Proti násilí vládě stačí bojovat jalovými výzvami o nepřípustnosti kolektivní viny. Nic víc nemusí. Vykulenec nemá na stole stížnosti policajtů na násilí proti nim. Policajti nechodí z patrol dolámaní a oházení od kamenů. Na tohle se peníze vydávat rozhodně nemusejí.

Ale… chtěli vydat 150 milionů na boj s dezinfromacemi, měli na to obchodníka s deštěm Vrábela a jeho sémantické vize, měli na to zmocněnce Klímu, naše BISka s Koudelkou ve svých zprávách nemluví o ničem jiném. Oni se bojí pravdy. Bojí se informací. Bojí se pohledů z druhé strany. Oni se bojí, že budou usvědčení ze lži, že budou usvědčeni z neschopnosti, že před celým národem budou za hlupáky… ale nikdo z nich se nebojí, že by se našel nějaký radikální myslivec, který by vzal svojí flintu na kamzíky, našel si místo někde na střeše a ustřelil jim hlavu. Máme tu mraky držitelů zbraní, ale nikdo z nich na Bartoše nikdy nebude střílet.

U nás nebude žádná násilná revoluce. Na to je tento národ příliš zkušený. U nás je ve větší vážnosti Hus či Komenský, než Valdštejn nebo Žižka. Karla Čapka zná každý, ale kdo si pamatuje jméno nějakého legionářského generála? Pokud se bouříme, tak kvůli pravdě. My nekřičíme, že je nám třeba krve, abychom uhasili žízeň po pomstě. My nezpíváme o tom, že s radostí otrávíme a postřílíme naše nepřátele. Naše hymna není o slavných vítězných bitvách, ale o tom, že je tady krásně.

Ne, neznám nikoho, kdo by doopravdy chtěl vyházet poslance oknem. To se říká v hospodě či teple domova. Pochybuju, že by u nás existovala jediná skupina, která by plánovala nějaký atentát… To dělali naposled Mašínové. Míváme tu živé pochodně, ale i kdyby byl Péťa ještě desetkrát arogantnější a neschopnější, jeho služební limuzínu nikdy nezasáhne jediná kulka.

U nás se bojuje za pravdu a proti pravdě. A to se dělá slovy. Nikoliv samopalem. Nemá smysl argumentovat násilím. Není tu nikdo, kdo by to doopravdy chtěl.

https://web.litterate.cz/ani-jeden-pratele/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 09 zář 2023, 22:23

Malá pozvánka by Vidlák 9 září, 2023

Přátelé, v sobotu 23.9.2023 proběhne u mě na dvorku dlouho slibovaný workshop o víně. Bohužel jsem stále ještě nezískal žádný větší prostor pro konání takovýchto akcí, takže půjde spíše o komorní akci a počet účastníků bude omezen podle kapacity mé tisícovky metrů čtverečních a počtu židlí u nás doma.

Letošek je pro víno velmi dobrým rokem. Úroda je hojná, teplý srpen a pokračující vysoké teploty v září vínu rozhodně prospěly. Réva nemívá problém s nedostatkem vody a tak je toho letos nejen hodně, ale můžeme očekávat i velmi solidní kvalitu. Vína vyrobená v letošním roce, určitě vyhrají v nějaké světové soutěži.
V rámci mého workshopu se projdeme po vinohradě, posbíráme si várku červené odrůdy Dornfelder, vylisujeme z ní trochu bílé šťávy (ano, z červeného vína se dá vylisovat bílá šťáva) a zbytek pomeleme a založíme ke kvašení. Ve zbylém čase si budeme povídat o zemědělství, politice i filozofických otázkách a budeme hojně popíjet burčák, který bude nachystaný.

Začneme v 10.00 dopoledne. Nejprve to bude vypadat skoro jako práce, odpoledne to bude vypadat skoro jako piknik. Skončíme večer… až dojde jídlo a pití, což očekávám tak kolem 20.00

Cena na osobu bude 500,- Kč. V ceně je oběd i večeře a občerstvení po celý den + burčáku, co kdo vypije. A nebojte se, tak moc ho zas nevypijete, neboť je zrádný.

Zájemcům pošlu tipy na ubytování v nejbližším okolí, aby nemuseli vymýšlet, jak pít a zároveň řídit domů a mohli se ze svého zážitku pohodlně vyspat. Případně zajistím odvoz na autobus nebo vlak.

Zájemci, prosím pište na mail Institutu českého venkova. Na vidláckém mailu je takový přetlak, že není v lidských silách to zpracovat.

Prosím vás všechny o shovívavost. Je to první akce tohoto druhu. Nevím, jak velký bude zájem a jaký nápor mailů budu muset odbavovat. Očekávám, že se počet účastníků velmi rychle naplní. Má tedy smysl mi napsat jedině teď v sobotu večer nebo v neděli ráno. Kdo tento článek najde až v pondělí, nemá smysl, aby se zkoušel přihlásit. Všem pisatelům ale odpovím, aby alespoň věděli, že se na ně tentokrát ještě nedostalo. Podle náporu se pak zařídím pro další workshopy.

Rád se s vámi uvidím

Váš Vidlák
https://web.litterate.cz/wp-content/upl ... 4x1024.jpg
https://web.litterate.cz/mala-pozvanka/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 11 zář 2023, 06:53

Společná řeč není zadarmo by Vidlák 10 září, 2023

Ten starý biblický příběh o zmatení jazyků určitě všichni znáte. Lidstvo je jedné mysli i jedné vůle a společnou prací se chce vyrovnat Hospodinu tím, že postaví věž, která se bude dotýkat nebes. Bůh jim věž nerozboří. Nesešle zemětřesení, nesešle ohnivý déšť, nesešle záplavy, nesešle ani mor ani kobylky. Sešle zmatení jazyků. Lidé si přestanou rozumět. Přestanou chápat, co ten druhý myslí. Přestanou být schopni koordinované činnosti a tak svoje dílo nedokončí a rozptýlí se po celé zemi.
Vidíte, jak krásně to funguje až dodnes? Není zapotřebí na lidi posílat vojsko. Není zapotřebí lidi zavírat do vězení, není zapotřebí dělat koncentrační tábory, není zapotřebí nikoho držet pod krkem. Stačí zařídit, aby si navzájem nerozuměli. Aby nenašli společnou řeč. Stačí zařídit, aby se hádali kvůli malichernostem, stačí je mást mnohotvárnými pojmy, stačí je štvát a ponoukat proti sobě… a všechno ostatní se stane samo. Nebudou schopni žádného koordinovaného úsilí. Je jedno, jak inteligentní jsou. Pokud budou rozeštváni, žádná inteligence jim nepomůže.

Ale pokud lidi rozeštvaní nejsou, tak jsou schopni koordinovaného úsilí dokonce i tehdy, když je to tam samý debil nebo blbeček… Jo, kdyby byli inteligentní, tak by svou věž stavěli lépe, rychleji a radostněji, ale i blbci jsou schopní stavět. Stačí, aby se nehádali.

A to je ten důvod, milé děti, proč je Fiala stále v premiérském křesle, i když blábolí o tom, že to má s vládou tak, jako fotbalový tým Liverpoolu. To je ten důvod, proč liberálové obsadili všechny pozice, i když je to tam samý komouš, proti kterému původně bojovali, i když má prezident IQ jako chytřejší delfín… oni se prostě nehádají. Nedohadují se, co znamená pravice a levice. Nedohadují se, co byl a co je komunismus, nedohadují se, co je svoboda. A díky tomu koordinovaně postupují i když si říkáte, že to snad ani není možné.

Těch třicet let rozeštvávání obyvatel této země se někdy prostě projevit muselo… Je nás hodně, ale nemáme společnou řeč… Tohle byl úkol všech těch Reflexů, Respektů a České televize. Rozhádat nás. Protože to do značné míry vymaže veškerou osobní inteligenci a pracovitost. Proto propadlo milion hlasů u voleb. Stačilo inteligentní lidi rozstrkat do marginálních uskupení… většinou kvůli nějaké naprosté drobnosti.

V tom biblickém příběhu se píše, že lidé pracovali a Bůh jim zmátl jazyky, takže už dál spolu pracovat nemohli. Ale ono to funguje i obráceně. Pokud společně pracujeme, tak zase společnou řeč nacházíme. A to dělaly všechny ty politické neziskovky od Sorose… Vytvořit společnou a koordinovanou práci pro ty, kteří se hádat nesmějí a postupně dostanou liberály do všech pozic. Udělat ten pochod institucemi a i když je Danuše Nerudová blbá jak putštok, je „expertka na důchdovou reformu.“ Jen prostě nachází snadno společnou řeč s Vítkem Rakušanem. Ten zase nachází společnou řeč s kmotry z Dozimetru a všichni dohromady koordinovaně postupují. Vítek se opravdu nepozastavuje nad tím, že průměrný delfín by Danuši porazil v jakémkoliv kvízu.

Proč to všechno píšu…

Přátelé! Společná řeč prostě není zadarmo. Třicet let nás rozdělovali, třicet let nám cpali pseudotémata, třicet let dělali všechno pro to, aby nám na komkoliv něco vadilo. Podívejte se dneska. Sezvěte si deset lidí, zkuste nastolit nějaké politické téma a po čtyřech promarněných hodinách odejdete znechuceni, protože zjistíte, že se nedohodnete ani na nejzákladnějších definicích. Prostě to nejde. Zmatení jazyků je příliš velké. Zítra to zjistí i Václav Hrabák. Středula stávku nesvolá a nesvolá a tím bude vymalováno.

Najít společnou řeč je mnohem snazší tím, že si nejprve popovídáte o něčem, co nerozděluje. Já to s lidmi dělám přes bůček. Nejprve je třeba se bavit o jitrničkách, o půdě, o vodě, o přírodě a dobrém jídle a je třeba v tom najít společnou řeč. A pak je mnohem snazší najít společnou řeč v tom, co vlastně znamenal rok 89. Pak je mnohem snazší se domluvit, co vlastně spolu chceme a čeho můžeme dosáhnout. Proto dělám workshopy o víně a ne o definici pravicového populismu. Ano, mohl bych o tom také mluvit celé hodiny, ale je lepší, když spolu budeme lisovat vinnou šťávu a zjistíme, že jsme všichni úplně normální, než abychom se pohádali o něčem, co za půl roku nebude mít žádnou platnost.

Proto pořád mluvím o podpůrných strukturách, které si musíme vybudovat. Protože právě tím budováním zase najdeme společnou řeč.

Stejně fungují i ty demonstrace. Jedeme tam říct Fialovi a jeho skvadře, že už nás štvou. Jedeme jim říct, že jsme naštvaní, že je považujeme za nejhorší vládu v dějinách tohoto státu. Na tom se shodujeme. A díky tomu, že se tam potkáme, bude možné snáze najít společnou řeč, co bude dál.

To totiž slýchám najčastěji… dobře, bude demonstrace… a co bude pak?

Jak máme dát dohromady, co bude pak, když je tak obtížné dát dohromady jen tu samotnou demonstraci? Nejprve potřebujeme být jedné mysli tam na Václaváku a shodnout se, že se hlavně potřebujeme zbavit Pětikolky. Přes všechny problémy, byly to právě demonstrace jakožto společná práce, které z naší národní rozhádanosti hodně umazaly. Dokonce se to povedlo tak pěkně, že se loňské národní probuzení neroztrhlo napůl. Naopak zůstalo víceméně pohromadě, jen se z něj tu a tam odtrhla nějaká marginální skupinka. Zůstalo pohromadě, i když se vyměnil lídr. Zůstalo pohromadě, protože právě díky společné demonstrační práci jsme znovu alespoň v něčem našli společnou řeč.

Proto nám to všechno tak trvá… protože najít společnou řeč, to je hodně práce. Přesně té práce, kterou jsme třicet let nedělali. Je zapotřebí se scházet, mluvit spolu, nejprve probrat témata, která nejsou konfliktní, abychom se díky nim pak mohli podívat i na věci, které nás rozdělovaly. Proto jdeme na demonstraci… Ne kvůli řečníkům… ti mohou být vyměněni… ale potřebujeme se prostě ujistit, kolik lidí to vidí podobně. Potřebujeme začít mluvit o budoucnosti a o politice s lidmi, se kterými to pak jednou budeme realizovat. Potřebujeme se společným úsilím opět postupně dobrat ke společnému stanovisku.

Scházíme se v sokolovnách. Scházíme se na demonstracích. Scházíme se na sociálních sítích a na blogerských dvorcích. Z tohoto setkávání postupně vzejde společné úsilí i schopnost ho udělat. Nacházejme společnou řeč… a až jí najdeme, tak to bude takový fičák, že se Fiala zastaví až v Bruseli. Jako jsme kdysi díky zmatení společného jazyka ztratili společné dílo, tak teď společnou prací musíme zase najít společný jazyk.

Těším se, až se s vámi zase potkám pod koněm. Jsem si jistý, že budu moci zase konstatovat, že jsme kus společného úsilí zase našli a jsme schopni se zase lépe domlouvat na tom, co je před námi.

https://web.litterate.cz/spolecna-rec-neni-zadarmo/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 11 zář 2023, 22:58

Buďme u toho by Vidlák 11 září, 2023

Sledujete situaci v hentej naší – vaší EU? Už vám majnstrýmová média řekla, jak dopadl pád vlády v Lotyšsku? Kurňa, už je to nějakou dobu, ale když si dáte takové heslo do vyhledávače, tak vám to vyhodí nějaké staré volby. O současném dění se mlčí, mlčí, mlčí. Víte proč? Ono to tam nedopadlo zrovna dle líbodémo představ… Nebudu to teď víc rozebírat, oni tam stále ještě jednají, ale na Litterate se brzy objeví fundovaný článek od Martina Kunšteka, ze kterého se dozvíte všechny podrobnosti.
A víte něco o tom, jak vypadá předvolební situace v Holandsku? Tamní líbodémo vláda chtěla farmářům vybít krávy, ti si založili stranu a volební průzkumy jim věští takový úspěch, že sám strážce klimatu Timmermans opustil své teplé místečko v Bruseli a šel kandidovat jako hlavní lídr za svoje Socialisty, v naději, že právě jeho neomarxistická osobnost zachrání grýndýlové preference… I toto téma na Littterate Martin Kunštek zpracuje…

Víte, jak vypadá situace v Rakousku? A nebo v Polsku? Tam také budou mít brzy volby. A také to tam pro líbodémo nevypadá nijak zvlášť dobře.

O tom, že se v Německu snaží ti praví demokraté zrušit AfD, to k nám proniklo… Ale už méně k nám pronikly hlasy saského premiéra, který se staví proti sankcím na Rusko a požaduje opravit Nordstrým. Proč to najednou říká? On prohlédl? Zjistil, že Putin je kámoš? Ne, on prostě zjistil, že jestli nezačne alespoň trochu říkat to, co říká AfD, tak po volbách dopremiéruje.

Ještě tak trochu tušíme, co se děje na Slovensku, protože strašení Ficem se dostalo i do našich pravdomluvných médií, ale jinak je ticho po pěšině. Přitom do voleb tam mají zhruba čtrnáct dní. Když Slováci volili Čaputovou, tak ještě nevyhrála, ale už jí byla plná Česká televize.

A víte proč? Protože kdyby Česká televize začala referovat o tom, jak se mění politické klima všude okolo nás, tak by nám na demonstraci už zřejmě nestačila Letná. Ono se to liberálům sype úplně všude. Prostě to přehnali. S bojem za klima, s emisemi, s grýndýlem, s hubením dobytka, s cenzurou… a hlavně s válkou, kterou… nevyhráváme. Samozřejmě se ta válka na Ukrajině bude jinak jevit Lotyšům či Polákům a jinak neutrálním Rakušanům nebo Němcům a ještě jinak Holanďanům, jejichž LNG terminály jedou na 200%. Ale pokud válku prohráváme, prohráváme ji v Polsku, Lotyšsku i Holandsku a je to znát.

Jasně, konzument našich pravdomluvných médií, ten je v klidu. Svět je v pořádku, Ukrajina slavně vítězí, už pronikla minovými poli a odteď už žene mužiky zpátky za Ural. Petr Fiala je nejlepší premiér, který snižuje náš státní dluh a ti, co nadávají, to jsou prostě je nenažraní a žijí si nad poměry. Obzvlášť samoživitelky a důchodci si žijí nad poměry…

Ale kdyby Česká televize informovala o tom, jak vypadá situace všude kolem nás, tak už byla Pětikolka dávno na smetišti dějin. Takhle dává Blyštivému Péťovi ještě chvíli času…

Proč to všechno píšu…

Jestliže se to sype všude kolem, sesype se to i tady. Stejně jako v roce 89. Jeden den tu vládla Strana s velkým S, jeden den jsme patřili na východ, nemohlo to být jinak a nešlo, aby se na tom něco změnilo. Měli jsme spoustu mezinárodních úmluv se Sovětským svazem, byli jsme spojenci v rámci Varšavské smlouvy, nic z toho se nedalo vypovědět…. a pak jsme se ráno probudili a nic z toho neplatilo. Všechny ty smlouvy byly cár papíru. Jak jsem nedávno psal, lidské rozhodnutí se dá jiným lidským rozhodnutím změnit. A je úplně jedno, že jsou to smlouvy, které měly platit na věčné časy.

V roce 89 do těch změn mluvili ti, kteří byli na náměstí. Ti, kterým dav tleskal. Ti, kteří byli připraveni, kteří dostali zpravodajské školení, kteří dostali igelitky plné peněz a kartony cigaret… Ale nebyli tam jen Chartisti… Byli tam i kluci z Prognosťáku, kteří ještě o pár dní dřív říkali Lorencovi „šéfe.“ Byli tam i další, nečekaní a vlastně nezvaní. Například Miloš Zeman… Toho tam vlastně nikdo nechtěl… Ale on prostě byl v OF, protože ve správnou chvíli šel okolo a nakonec byl hybatelem naší politiky až do roku 2023.

Šimon Pánek má svého Člověka v tísni a dodnes hýbe politickými figurkami. O Kolářovic rodině ani nemá cenu mluvit. Marek Benda? Furt je tam. I KSČM ještě v roce 2021 byla parlamentní strana. TOPka je jen reinkarnace bývalé Unie svobody nebo ODA. Až s Okamurou a Babišem se do politiky dostali lidé, kteří nebyli spojeni s událostmi roku 89. Ale některým to vydrželo až doteď. Třicet čtyři let po revoluci… Tak moc bylo důležité být tenkrát ve správnou chvíli na správném místě.

Přijďte v sobotu na demonstraci. Zatleskejte těm, které byste si dovedli představit v čele země a vypískejte ty, které tam v žádném případě nechcete. Ono to začíná praskat v celé Evropě. Dřív nebo později to dojde i k nám. A kdo u toho bude, ten do toho pak bude dlouhá léta zasahovat. A ten, kdo zůstane doma, protože nic přece nemá cenu, ten se pak bude divit, že dějiny zase nevzaly v potaz jeho názor a místo aby se to dělalo podle něj, tak se to bude dělat podle Rajchla.

Protože ať chcete nebo nechcete, Rajchl a PRO si to odpracovali. Oni vědí, kdo tam na Václavák přijde a také vědí, kdo tam nepřijde. A když tam někdo nepřijde, tak nemá moc smysl artikulovat jeho názory. Když nepřidá na hromadu ani svůj jeden kámen, nemá smysl se ho ptát, jak by to chtěl mít v Kotlince uspořádané.

Hele, ona ta Česká televize obrátí pak v jeden den naráz. Večer budeme ještě pevnou součástí západních struktur a ráno nic z toho nebude platit… a ti stejní Řezníčkové a Moravcové budou říkat, že se národního vítězství nemohli dočkat a strašně trpěli pod kuratelou režimních ředitelů a budou se vyvracet z vlastizrádných smluv se včerejšími protektory.

Nemyslete si, že se nic nikam nehýbe. To jen tak vypadá. Když máte roztlačit vlak, tak on nebude hned v plné rychlosti. Setrvačnost neoblbnete… Všude se to hýbe… dokonce tak moc, že si toho všímají i papaláši z eurounijní stratosféry a vracejí se domů, ve snaze si zachránit zadek.

I ta válka na Ukrajině se hýbe… maršál Petrla to raději přestal komentovat. Jednoho dne se to provalí a budoucnost budou určovat ti, co u toho budou. Přijďte na demonstraci a buďte u toho. Pokud si počkáte, až to spadne, tak tam bude takový nával, že se na vás zcela jistě nedostane a předběhnou vás i Holubová s Klusem. Tohle oni umějí ze všeho nejlíp.

Chápu, proč na demonstraci nejdou voliči Babiše. Těm stačí jen počkat. Chápu, proč tam nejdou voliči SPD. Ti mají své jisté. Ale pokud to chcete jinak, než jak to chtějí Babiš či Okamura, tak byste tam jít měli. Je třeba sypat na největší hromadu a alespoň svým malým kouskem ovlivnit, jakou chceme budoucnost… Nevím, jestli to přijde teď, ale jednou to přijde, bude to jako obvykle nečekaná rychlovka, moc bude ležet na ulici a vezme ji ten, který u toho bude. Měli bychom u toho být… Ať víme, koho pak máme a nebo nemáme volit.

https://web.litterate.cz/az-se-to-sesype/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 12 zář 2023, 22:08

Prostě zbyl… by Vidlák 12 září, 2023

Tak co, jaká byla stávka? Přestaly vlaky na hodinu jezdit? Zastavila se linka ve Škodovce? Pracovníci Amazonu hodinu nebalili zásilky? Nebo byla dokonce generální stávka? Autobusy s lidmi zajely ke krajnici, řidiči vyhodili výstražná světla a hodinu vysvětlovali pasažérům, že Blyštivý Péťa musí od válu? Dispečeři řízení letového provozu nepustili na české nebe ani jedno letadlo? Civilní zaměstnanci policie, vojska a vězeňské správy ochromili chod našich silových složek, protože nikdo nebral telefon, úředníci na ministerstvech vytáhli transparenty a soudruzi ministři seděli hodinu bez péče svých sekretářek?
Takhle nějak vypadá henta generální stávka, ne? Ta stávka, bez které se prý nepohneme dál. Už to někdo zorganizoval? Matně si vybavuju, že se sešel nějaký stávkový výbor a něco takového vyhlásil, ne? Prý to jde vyhlásit i bez odborů, říkali. Prý se mohou všichni přidat… přidal se někdo? Já mám pět tisíc přátel na Vidlákoých kydech a tři tisíce přátel na svém osobním profilu. Můj bratr má dalších pět tisíc přátel u sebe. Ale ani jednou nám fejsbůk nenahlásil, že by si někdo z nich vyvěsil henten dočasný profilový obrázek s dnešní stávkou.

Nebo se někde sešel dav s vidlemi, obušky, dýmovnicemi a beranidly, zaútočil šturmem na Poslaneckou sněmovnu a všechny poslance vyházel do Vltavy? Mockrát jsem četl v diskusích, že krotce to nepůjde. Že je třeba přitvrdit… ale když to tak vezmu, úplně nejtvrdší je Ondra Thor, který pořád ještě protestuje před Strakovkou a Ivan Smetana, který tamodtud stále vysílá. To je asi největší odhodlání, které se v této zemi dá najít. Neuniklo mi něco? Nemá Senát vypálené interiéry? Nevíte, už se toho ujal nějaký nový Žižka, který nechal vyhodit Hřiba z oken pražské radnice? Drželi mladí muži dobře a pevně své řady? Prošli ochrankou jako nůž máslem a nenechali se roztrhnout ani vodním dělem?

Takhle si to leckdo představoval, ne? Vláda přece rozumí jen síle…

A nebo už byla nějaká demonstrace proti vládě bez politiků? Už lid povstal? Už se sešel nějaký pořádný dav, už se našel charismatický vůdce, jehož tým založil spolek, IČO i transparentní účet a z příspěvků začal organizovat autobusy? Něco jako to dělal Mikuláš Minář, jen bez České televize? Na Letné teď nedávno něco svolali… Prý tam bylo víc policistů než demonstrantů.

Už na té nepolitické politice někdo dělá? Objíždí republiku? Mluví s lidmi? Strhává za sebou další lidi? Slibuje, že je povede? Jeho hnutí roste den za dnem? Přesvědčuje lidi, že žádné politické straně se nedá věřit, protože všechny jsou součástí establišmentu? Sklízí s tím bouřlivý úspěch, protože konečně pojmenoval problém a nastolil správné řešení? Lidé za ním jdou a už plní Letnou?

Už někde máme alespoň stínovou vládu lidu? Když to teď přece politické strany dělají špatně, tak kurňa, co brání pravým vlastencům, aby založili svojí vládu na jiných principech a seznámili s ní veřejnost? Už byly nějaké volby do této vlády? Už lidi vědí, že Drulák i Štefec nejsou žádní opravdoví vlastenci? Koller to teď někde říkal… Co obecenstvo? Tleská tomuto názoru? Už se tu sakra někde formují nové lidové struktury?

Kolik nových a dravých politických stran tady za uplynulý bouřlivý rok vzniklo? Kolik již založených stran chytlo druhý dech? Kolik prezidentských kandidátů měla všechna vlastenecká hnutí v prvním kole? Stačí přece padesát tisíc podpisů, ne?

Kolik iniciativ ohledně neplacení koncesionářských poplatků vzniklo? Matně si pamatuju, že jsem jednu i propagoval, ale jaksi pro to nikdo nic neudělal. Jen mi řekli, ať to udělám já…

Už je to rok, co jsme všichni s překvapením zjistili, že se národ probouzí. A co máme po roce?

Jindru Rajchla…

Ano, toho nesnesitelného Jindru Rajchla, kterému prý nelze věřit nos mezi očima… Toho narcise, který nechce přímočaře odejít z Evropské unie ani z NATO, ale chce tam raději být enfant terrible. Toho prý samolibého politika, který to chce utrhnout podle ústavního pořádku a stávajících pravidel hry. Toho charismatického řečníka, který vás zpraží, ani nevíte jak. Toho chlapa, co má stranu PRO a považte… on v ní trpí i Vacka…

A máme hnutí ANO a máme SPD.

Ještě něco máme? Tedy… něco, co by pro množství nemohlo dělat schůze v obýváku? Máme ještě něco, co není jen pár jednotlivců? Máme ještě něco, co má víc jak deset členů, víc jak sto příznivců, víc jak tisíc korun v pokladně a víc jak deset tisíc korun na účtě?

Už víte, proč jsem se nechal uvázat do jha s Jindrou Rajchlem? Má tři Ch – charisma, chlapy i chechtáky.

Víte, jak to říkám… pravda nevítězí, ta prostě zbyde. Přesně takhle jsme všichni v druhém kole pěkně volili Babiše za prezidenta.

Koukám se koukám a Jindra nám prostě zbyl. Stal se pravdou… Stávka se jaksi nekonala i přes několikeré zasedání stávkového výboru a ani genius loci kounického hradu nepomohlo. Demonstrace na Letné prý měla úžasnou atmosféru, ale řekl bych, že Tomáš Ortel mívá na svém koncertě větší publikum. Láďa Vrábel nám z Portugalska vzkazuje, že PRO nebrat a chce založit stranu… Teď… až když zjistil, že lid samovolně nepovstal.

Ještě někdo tu něco organizuje?

No nic… tak všichni nohama zpátky na zem a pojďme v sobotu sypat na tu největší hromadu. Třeba se skřípajícími zuby. To se nám stane ještě hodněkrát. A pokud to někdo pořád ještě nepochopil, může to udělat líp. Může zorganizovat větší demonstraci, může lépe přesvědčit odbory, může halasněji vyhlásit nejen generální, ale přímo kardinální stávku, může s nějakou bojovnou skupinou naházet poslance do Vltavy, může udělat vládu lidu s císařem v čele…

Ale do té doby, promiňte, budu stát na pódiu vedle Jindry Rajchla a budu rád za každého voliče ANO i SPD, který přijde, aby pomohl dostat pětidemolici od válu. Vůbec mi nedere nervy, že to pak ve volbách půjde hodit Okamurovi nebo Babišovi. Jsme na jedné lodi.

Je tu hodně iniciativ, které fungují. Jsou tu skvělí Zlatí špendlíci. Jsou tu další místní uskupení. Jsou tu výborní influenceři, blogeři, jsou tu šikovní a schopní jednotlivci. Je tu sdružení Svatopluk, časopis Argument. Milan Vidlák a Šifra. Petr Bohuš a Modrý Jelen. Jsou tu bývalí politici s dobrými nápady, jsou tu lidé, kteří mají zkušenosti se státní správou. Ale víceméně tito všichni s Rajchlem na demonstraci nějak spolupracují a nebo mu alespoň neškodí. Vědí, že účast na Václaváku nejsou volby. Vědí, že je zapotřebí sypat na největší hromadu a vědí, že nejdřív musí skončit tahle vláda, aby pak mohlo začít něco nového.

https://web.litterate.cz/pravda-ktera-zbyla/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 13 zář 2023, 22:38

Memento mori by Vidlák 13 září, 2023

Člověku to přijde strašně dávno, ale bylo to (tuším) v zimě 2021. To jsme měli ta nejtužší covidová opatření. Děti se učily doma distančně a já do práce chodil/nechodil… každopádně do kanceláře jsme pokud možno neměli lézt a měli jsme všechno dělat co nejvíce z domova a co nejvíce přes obrazovku. Nejhorší bylo, když někdo přišel s tím, že je covid pozitivní, nebo že musel na test. To roztáčelo další testování, každou chvíli byl někdo doma v karanténě, každou chvíli nám někde chyběl nějaký nezbytný pracovník, všechno imrvére stálo, nic pořádně nefungovalo…
Právě v té době jsem měl zabijačku a moji přátelé se na ní bez problémů dostali. Prostě přijeli. Strávili jsme celý víkend pohromadě, picli jsme čuníka, dobře jsme pojedli i popili a rozloučili se. Žádný covid z toho nikdo nechytil… Všichni si pořídili povolení k přejezdu z okresu do okresu. Stačil jakýkoliv papír… Vrcholem byl jeden můj čtenář z Rakouska, který přešel hranici z Rakouska pěšky, na české straně sedl na vlak a dojel k nám. Bez problémů, bez jediného obtěžování policií, i když se to vlastně nesmělo. Byl tehdy připraven, že ho sbalí a bude mít oplétačky, ale nakonec se zcela bez problémů dostal zase za čáru, aniž by si ho vůbec někdo všiml.

Nebyl jsem jediný. Lidi si dělali hospody v garážích, pak, když se zlepšilo počasí, tak se dokonce s testem smělo do aquaparku… a taky se bez problémů dalo sehnat potvrzení o testování i bez testování a i když to tehdy byl hodně nepříjemný tlak ze strany státních orgánů, oproti opatřením v Německu nebo v Rakousku, u nás vládla v podstatě svoboda. A to vůbec nezmiňuju Austrálii… Tam je zavřeli fakt pořádně, pokuta stíhala pokutu a dostat se do vězení bylo neuvěřitelně snadné.

U nás nakonec očkování nebylo povinné, i když se o tom plamenně hovořilo. Náš covid byl ošvejkovaný a všichni to věděli. Nakonec švejkovala nejen veřejnost, ale vlastně i policie… a nakonec i vláda a ministerstva. Koneckonců i Babiš posléze řekl, že kdyby na začátku věděl to, co věděl na konci, zřejmě by k celé pandemii přistupoval jinak…

Proč to tak bylo? Inu, protože se tu dost demonstrovalo. Dost se bučelo, pískalo, občansky se neposlouchalo. Leckdo byl schopen i osobní odvahy a tak měli ředitelé škol těžkou hlavu z nařízených opatření, které jedni rodiče chtěli a další jim na to zvysoka kašlali. Dávaly se podněty k soudu, opozice udělala stůl přes celý Karlův most… apod, apod.

Viděno dnešníma očima to byly malé demonstrace. Ta největší měla (tuším) deset tisíc účastníků. A názor na covid byl v populaci mnohem méně jednoznačný než je teď názor na Fialovu vládu. Nezapomeňte, že se prvními dvěma dávkami nechalo naočkovat víc než šest milionů lidí… Řekněme, že proti covidovým opatřením a proti očkování byla reálně menšina občanů… Většina se z ní stala až ve chvíli, kdy se ukázalo, že očkování nechrání, neřeší a je dobré jen k tomu, aby si někdo dobře namastil kapsy.

Hele, já teď neřeším, jak moc covid byl nebo nebyl. Prostě konstatuji, že se u nás protestovalo, a to docela fest. Konstatuji, že národ projevoval celkem solidní občanskou neposlušnost, zároveň konstatuji, že národ na covid zdaleka neprojevoval tak jednoznačný názor, jako na Fialu… a konstatuji, že Němci se tady cítili jako ve svobodné zemi, protože u nich to bylo o dost přísnější. Vláda se nerozjela a nezavedla tady ani Německo, ani Kanadu ani Austrálii.

Tehdejší demonstrace také neshodily vládu. Ani náhodou. Ale stačilo to na to, aby si všichni pro jistotu zajišťovali alibi, aby nikdo o ničem moc nechtěl rozhodnout a ani soudci u nás nebyli dost pevní v kramflecích, aby odsouhlasili opatření jako u protinožců. Stačilo to na to, aby očkování nebylo povinné, aby se všechno oklešťování svobod zpomalilo a dřív byly volby, než konec svobody. (Aneb, když se chcete vyhnout pěchotní mině a šlápnete místo toho na protitankovou)

Vzpomínáte před rokem? Vláda se díky první demonstraci vyděsila k akci a zavedla to zastropování cen. Blbé zastropování, blbým způsobem, ale prostě si řekli, že něco udělat musejí, jinak bude zle.

Možná jsou to právě tyto demonstrace, že ještě nejsme ve válce a ještě tu nejsou americká vojska. Možná jsou to právě tyto demonstrace, že nám tu Fiala ještě nezavedl výjimečný stav. Možná jsou to právě tyto demonstrace, díky kterým sem vláda pouští ruskou ropu, aby se ceny benzínu nedostaly na úroveň o které mluvil Jindra Rajchl. Kdo ví, kolik našich strašáků vláda raději se skřípajícími zuby vyřešila, protože cítila, že kdyby se vyplnily, tak by to neustáli.

Kdo ví, jak by vypadaly valorizace důchodů, kdybychom mlčeli. Kdo ví, jak by vypadal konsolidační balíček, kdybychom nedemonstrovali, nepsali, neburcovali, nebouřili a jen seděli v klidu doma. Kdo ví, jestli bychom už neměli smlouvu na stíhačky a tanky. Kdo ví, jestli by zvýšení daně z nemovitosti nebylo mnohem větší.

Uvědomte si to. Možná nepadne vláda, ale pokud se nebudeme bouřit, tak přitvrdí. Pokud jim nebudeme hulákat pod okny, tak si troufnou. Pokud nás teď v sobotu bude míň, tak Jindra Rajchl osobně další navýšení daní nejspíš ustojí, ale váš soused už možná ne. Pokud nebude Václavák plný, tak vaší mámě za chvíli z důchodu nic nezbude. Pokud v sobotu dá hodně lidí na to, co říká Láďa Vrábel, tak vám Válek brzy zpoplatní zdravotnictví úplně. Národ se nebouří, dá se na něm štípat dříví, tož přitvrdíme.

Ovce je možné stříhat, ale k býkům se do ohrady neleze. Býky je třeba uchlácholit, jinak se rozzuří a ohradu prolomí. Ti, kteří se nám posmívají, že demonstrovat nemá smysl, ti si neuvědomují, že díky těm, kteří tam na Václaváku stáli, bylo jim horko a nebo mrzli, že díky nim ještě pořád vyjdou se svojí výplatou či důchodem. Díky nim ještě proudí ruská ropa Družbou do Česka. Také díky nim se vláda ještě neutrhla z řetězu a nezavedla válečný stav.

Fiala sice na obrazovce působí suverénně, ale je to právě plný Václavák, který mu šeptá do ucha: „memento mori.“ Pamatuj na smrt… Nemusíte souhlasit s tím, jak to organizátoři dělají. Nemusíte je pak volit. Ale jestli něco drželo Pětikolku zpátky, tak to byl právě bylo plné náměstí. Ty ostatní demonstrace s pár stovkami lidí, ty jsou pod rozlišovací schopnost Pětikolky.

Přijeďte sypat na největší hromadu. To vládu ruší, to je osina v Rakušanově zadnici. To jim překáží, to jim bere klid na práci a to je nutí přemýšlet, aby to náhodou nepřehnali. Na to koukají soudci i vysocí úředníci a přemýšlejí, jestli se to náhodou neutrhne z řetězu a mají v sobě zasunutý osten strachu, že by mohli o svoje prebendy přijít.

Každé lidské rozhodnutí se dá jiným lidským rozhodnutím zrušit… V roce 89 na to stačil týden… a bylo po mezinárodních smlouvách, bylo po velkých bratrech z východu, bylo po všem. Pamatujete, jak rychle odešli Američani z Afghanistánu? To bylo za Bidena, ne za Trumpa. On má to rychlé odcházení nacvičené… Kdo jde na Václavák, ten říká vládě, že je s ostatními dost jednotný na to, aby si přál jejich konec.

Memento mori

https://web.litterate.cz/memento-mori/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 14 zář 2023, 23:52

Alea iacta est by Vidlák 14 září, 2023

Přátelé, děkuji že jste vydrželi to moje dvoutýdenní bubnování na demonstraci. V některých chvílích bych už dal sám sobě přes hubu, jak jsem to pořád omílal dokolečka dokola a pak zase znovu, ze všech stran i ze všech pohledů. Z mé strany už zaznělo všechno, co jsem k tomu měl. Pokud jsem někoho přesvědčil, jsem za to rád, pokud jsem někoho nepřesvědčil, respektuji to. Už v Bibli je napsáno (sice v jiném kontextu, ale dneska se to hodí), že sobota je tu pro člověka a ne člověk pro sobotu. Nebudu farizejem, abych tvrdil, že to má být naopak.
Pokud se demonstrace povede a přijde víc lidí, bude mít smysl, to tudy zkoušet dál. Pokud ale národ usoudí, že tudy cesta nevede, tak nastoupí zbytek mojí Vidlácké agendy – snaha o maximální soběstačnost, především pak soběstačnost v potravinách, protože na zahraničních obchodních řetězcích jsme v tomto ohledu závislí zhruba z devadesáti procent. Dále pak snaha o maximální nezávislost na pravdomluvných médiích a maximální nezávislost na všech státních službách, protože jak vidno, ty se rozpadají přímo před očima.

Zatím děláme alternativní média, ale ještě chvíli bude Válek ve funkci a budeme dělat alternativní nemocnice… Už si doma na chlebu pěstujete penicilín?

PRO zorganizovalo propagaci, reklamu, autobusy, pódium, ozvučení a zdravotnickou službu. Vy rozhodnete o smyslu této práce. Teď se projeví vše, co se udělalo správně, i vše, co se udělalo špatně. Projeví se všechna zaťatost i shovívavost, velkorysost i hnidopišství, optimismus i pesimismus. Rozhodne fotka shora, na které bude poznat, jak velká ta demonstrace vlastně je. Výsledek bude realita, kterou je třeba vzít na vědomí a pracovat s ní.

Naposled řeknu, že demonstrace nejsou volby, je rozhodně je to zpětná vazba. Vy z masa a kostí, žádné cinknuté průzkumy, žádné dojmy ani víry. Vy tam na náměstí jste realita ve které se projevilo všechno, co se udělalo správně i co se udělalo špatně. Volební preference to nejsou. Na náměstí budou voliči ANO, SPD, PRO i mnohých dalších uskupení. Zítra ukážeme vládě, co si o ní myslíme a jak moc si to myslíme. Co si myslíme o PRO, to se ukáže až ve volbách. Zítra jen můžeme pomoci tomu, aby ty volby byly co nejdřív.

Vy, co jsem vás už svými texty vytáčel, protože vám zněly pyšně a arogantně, prosím odpusťte mi to. Každý den se naše země propadá o dvě miliardy peněz, Blyštivý Péťa se nám směje do obličeje a hlásí, jak dobře si vede. Každý den se přibližujeme válečné eskalaci a Černochová s Řehkou dělají všechno pro to, aby to urychlili. Každý den funguje pošta hůř a hůř… a nejenom pošta. Tohle jsem měl před očima, když jsem psal tyto texty… ne vás, co jste měli o této demonstraci pochybnosti. Tak jako jsem teď dával do mých textů spousty emocí, tak po skončení demonstrace budu naopak racionální a věcný.

Jak by řekl můj tatínek, teď má ještě smysl mluvit, přesvědčovat a apelovat. Po sobotě už nebude o čem mluvit. To se bude akceptovat skutečnost, ať už bude jakákoliv. Ale upřímně… velmi nerad bych v neděli meldoval, že Fiala dovládne a pokud nedovládne, tak místo něj dovládne úřednický kabinet (s Prezidentuší Nerudovou v čele) a bude ještě mnohem horší než sám Péťa. Tohle prosím mějte zase před očima vy, až se budete rozhodovat, jestli přece jenom nepřijet.

Demonstrace jsou to, čím se lišíme od Slováků. Ale jinak jsme tak stejní, až jsme ještě stejnější než oni… Ano, přesně takhle jsem to chtěl napsat.

Současnou situaci jsem už jednou zažil… před posledními parlamentními volbami. Tehdy jsem doporučoval volit Babiše a SPD, ale rozhodně ne někoho jiného, protože bylo velké nebezpečí, že se do sněmovny nedostanou. Argumenty proti tomuto mému postoji byly stejné jako dnes. Nemůžeme Babišovi zapomenout covid a Okamurovi pasivitu… Pak volby skončily a já psal článek s názvem „Vítejte v realitě.“ To zděšení nad výsledkem voleb bylo u nás na alternativě dost hmatatelné. Milion lidí nechtělo volit menší zlo, ale chtěli volit dobro. Díky tomu se ve Strakovce usadilo to největší zlo od roku 89…

A vy, co jste mi od začátku věřili a přijali jste spolu se mnou koncept menšího zla, vám děkuji za podporu. Rád se s vámi v sobotu potkám, abychom si podali ruku. Od jedenácti dopoledne budu u pódia. Nejprve vpředu a jak bude houstnout dav, budu se přesouvat na pravý bok z pohledu k Muzeu. Knihy, trička, placky i portské beru sebou.

Prosím všechny, kdo přijdou, aby se nenechali k ničemu vyprovokovat. Pokud na vás bude někdo pokřikovat, buďte si jistí, že mají namířené dvě kamery, kterými budou natáčet vaší reakci. A všechno použijí proti nám. Nemůžeme čekat žádnou velkorysost… Vítek říkal, že s námi nebude mít slitování. Pamatujte na to.

Stejně tak se nenechejte vylákat. Obzvlášť ne tam, kde bude nachystáno podezřele hodně těžkooděnců. Už jsme viděli, že je klidně pošlou, aby konflikt vyprovokovali oni. Opět platí, že právě tam nebude Česká televize šetřit na kamerách a fotografech. Neposlouchejte žádné Popelky s tlampači. Přijdeme bez násilí a odejdeme bez násilí. Chceme demisi vlády a předčasné volby, nikoliv hořící ulice.

Pamatujte, že výhra jsou protažené obličeje šéfredaktorů, kterým jejich pohůnci v terénu nepřinesou žádný použitelný materiál k diskreditaci.

https://web.litterate.cz/alea-iacta-est-2/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 16 zář 2023, 00:17

Viribus unitis
by Vidlák 15 září, 2023

Dnešní text bych mohl mít jako projev na Václaváku… ale já si na pódium napsal jiný, tak tento dávám do placu:

Když se spojí voliči, spojí se i politici. Nikdy to není naopak. Pětikolka se spojila díky tomu, že její voliči přestali řešit rozdíly mezi nimi. Fiala se stal premiérem díky tomu, že nevadil voličům TOPky, i když šel do voleb s úplně jinými sliby, než co pak začal dělat. Rakušan se stal ministrem vnitra, protože nevadil ani těm voličům Pirátů, které hladce ojebal hned ve volbách. Pětikolka drží pohromadě, protože Dozimetr vadí nám dezolátům, ale žádnému voliči Pětikolky to nezvedá krevní tlak.
Dnes na Václaváku děláme krok k tomu, aby mohla spolupracovat i opozice. Na Václaváku dnes nebudou jen voliči PRO, ale také voliči SPD, ANO a dalších stran. Voliči ANO musejí svým lídrům umožnit, aby mohli udělat koalici s SPD a s PRO. Voliči SPD musejí umožnit, aby Okamura mohl udělat koalici s PRO a ANO. A voliči PRO musejí umožnit koalici s ANO a SPD. Pokud to voličům nebude vadit a naopak si to budou přát, nakonec si to budou přát i předsedové stran. Chtějí uspět ve volbách.

To my, voliči, musíme překonat rozdíly, které mezi těmi stranami jsou. My tam na náměstí musíme překonat rozdíly, které jsou mezi jednotlivými lídry i řečníky. My musíme unést, že politika je umění možného a kompromis. Voliči Pětikolky nepíší Fialovi, ať okamžitě vyhodí Rakušana… I my se musíme vyrovnat s tím, že nikdy nebude úplně dokonale po našem a pokud chceme otočit kormidlo vývoje, budeme muset vydržet hodně dlouho, zkousnout kdejaké nepříjemnosti a tlačit a tlačit a tlačit.

Dnes na Václaváku děláme krok k budoucí spolupráci těch, kteří Fialovu vládu považují za nejhorší katastrofu od roku 89 (a možná i od roku 1918). Jednota zdola. Jednota, díky které bude možná spolupráce mezi těmi, kteří si ji dnes z mnoha důvodů ještě nedovedou představit. Jednota zdola, která může otupit hroty, zahladit staré spory, udělat čáru za minulostí. Jednota těch, kteří mají o budoucnosti různé představy, ale vládu hodnotí naprosto shodně.

Václavák je jednota aktivních. Těch, kteří ve jménu budoucnosti sáhli do vrecka pro peníze, zrušili rodinné oslavy a raději jeli do Prahy demonstrovat. Od doby, co jezdím na demonstrace, mnohem méně diskutuju na internetu a mnohem méně vážně beru ty, kteří radí z gauče. Ale o to víc si vážím těch, kteří se mnou přijdou diskutovat tam pod pódium. To jsou ti, kteří se ptají, co by mohli ještě udělat pro svoji zemi a nedávají podmínky, co se nejprve musí stát, aby také přišli. Nedávají ultimáta, co si kdo musí myslet, jak musí myslet a kde přesně musí stát. V zákopu se člověk neptá, kdo stojí vedle něj. Stačí, že střílí stejným směrem. To jsou ti, se kterými chci dnes být, poslouchat jejich názory, vyslechnout si jejich rady a přemýšlet, jak z toho udělat realitu.

Nevím, jak dnešní demonstrace dopadne. Ale vím, že dnes budu mezi svými. Ať už budou pro svoji budoucnost volit kohokoliv. Dnes budu s těmi, kteří o své volbě budou přemýšlet, protože jim to ještě není všechno jedno.

Od jedenácti hodin mě najdete u pódia. Rád si tam s vámi podám ruku.

Jo… abych nezapomněl…. Zítřejší článek určitě vyjde se zpožděním… mám to z Prahy přece jen daleko

Váš Vidlák

https://web.litterate.cz/viribus-unitis/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 16 zář 2023, 23:46

Invita invidia – několikanásobně
by Vidlák 16 září, 2023

Říkal jsem, že o demonstraci rozhodne fotka shora… A byla to hezká fotka. Lidé tentokrát sahali až za Vodičkovu a protože protidemonstrace se tentokrát odehrávala na Staromáku, hodně lidí stálo i za pódiem. Podstatně víc než obvykle. Všechny tyto fotky je možné na hentěch internetech najít, takže nebudu nosit sovy do Athén. Ale jednu fotku sem dát musím… takto vypadala demonstrace na podporu Ukrajiny:

https://web.litterate.cz/wp-content/upl ... 24x768.jpg

Čtyři vlajkonoši a přenosový vůz České televize…
A to je první postřeh z dnešní demonstrace. Oni zase na Novinkách budou říkat, že nás byly nižší tisíce lidí, budou ukazovat fotky, kdy Václavák ještě nebyl naplněný, budou to různě okecávat a i v naší diskusi se objeví posměváčci a skeptici, kteří budou rajtovat na detailech, ale tohle je neoddiskutovatelné. Nevím, jestli podpora demonstraci, svolané Jindrou Rajchlem, vzrostla o pět nebo dvacet procent, ale podpora Ukrajině je v této zemi na bodu mrazu dokonce i v libtardí Praze.

Když jsme pak šli pochodem na Letnou k ministerstvu PreVítka Rakušana, ukrajinských vlajek hodně ubylo. Já zaregistroval po celé trase asi tři. řádně ošuntělé a vyšisované sluníčkem. V dubnu, to ta žlutomodrá visela všude a řeporyjské prase nám s ní mávalo před nosem, ale tentokrát… nula nic.

Navzdory libtardím útokům. Navzdory pokusům o diskreditaci, navzdory štvavým článkům na Seznamu, na Václaváku bylo plno a na Staromáku bylo pusto a prázdno.

Já teď budu chvíli říkat věci, které na fotce shora vidět nebyly… Hele, ono přibylo mladých lidí. Zatímco loni byla první demonstrace ve většině o seniorech, teď už bych řekl, že většinu tvořili čtyřicátníci a padesátníci. Leckdo přivedl své děti nebo dorostence, takže už to tam vypadalo víc jako hóóódně velké rodinné setkání.

Při potřásání rukou jsem se tentorkrát ptal lidí, čím se živí… a ejhle, samý vysokoškolák nebo dlouhou praxí ošlehaný středoškolák. Celou dobu jsem si dělal čárky, kdykoliv mi někdo řekl, že je nezaměstnaný… Ani jeden, přátelé! Ani jeden. Říkají nám dezoláti, ale v poslední době je to vysloveně dobrá společnost.

Fotka shora vám také nemohla ukázat, že mě přestalo ignorovat první pravdomluvné médium. Našel si mě Bartoníček z Aktuálně. Měli jsme spolu hezký desetiminutový rozhovor, kdy jsem mu vysvětlil, v čem selhal jako novinář i jako médium a protože se vůbec nechytal, celkem pochybuju, že to odvysílá. Ale na konci jsem mu dal jelito, tak se mu třeba u večeře dojde, že jejich čas se krátí a buď bude muset být skutečným novinářem a nebo se naučit, jak se ovládá koště. Prosím, jestli jste náš rozhovor někdo natočili, docela bych o něj stál. Co neudělá Aktuálně, to budeme muset udělat my.

A konečně… fotka shora vám nemohla ukázat, že henten Tim Kožuchov, co se kasal, jak přijde mezi demonstranty s transparentem, že Rusko je teroristický stát a že je otevřen diskusi, tak byl otevřen diskusi jen tehdy, když za ním stála celá jednotka těžkooděnců. Pár libtardů si totiž postavilo u muzea petiční stánky. To už je mi milejší ten Bartoníček, který nebyl srab a došel za námi. Sám bez policajtů. Ti ostatní machrovali slovy o diskusi ale jako banda srabů se nehnuli od jednotky zakuté v kevlaru.

Pojďme dál…

Podle mého soudu, lidí od posledně přibylo. Ale pojďme klidně připustit, že jich minimálně neubylo. I přes spoustu zaklínání, že PRO je řízená opozice a chce nás ještě víc uvázat v NATO a EU, i přes rozbory u Jirky Havla, i přes spoustu zaujímání postojů, pokud někteří nepřišli, tak místo nich naopak přišli jiní. Petr Vacek z pódia svůj postoj vysvětloval a obešlo se to bez pískání a dostalo se mu potlesku.

Ale z pódia zaznělo i něco jiného. Klára Samková svojí řeč začala tím, že nechce být součástí Západu… A myslíte, že k ní Vacek přiběhl, vytrhl jí mikrofon z ruky a řekl, že něco takového tady nebude říkat? Nebo že jí to pak v zákulisí někdo vytýkal? Demokracie, vole! Myslíte, že Rajchlovi vadí, že lidé mají EU i NATO plné zuby a už je fakt nechtějí? Pokud tedy někdo přišel na demonstraci, aby nasypal na největší hromadu a zároveň fakt nechtěl být součástí západních struktur, myslím, že mu Samková mluvila z duše. Já si spojování představuju právě takhle… sorry jako.

Potkal jsem spoustu voličů ANO i hodně voličů SPD. Jo, pořád má Andrej i Tomio za sebou spoustu lidí, kteří PRO berou jako nový subjekt, který má před sebou ještě spoustu práce a kdo ví, jak to s nimi dopadne… ale také chápou, že pětidemolice je největší zlo, které musí být zastaveno co nejdřív a tak jim pranic nevadilo, že je svolal Rajchl. A to je prosím další postřeh – Rajchl touto demonstrací nevyhrál volby a nestal se českým císařem, ale rozhodně potvrdil svojí pozici zvonu, který když začne zvonit a svolávat, tak lidi přijdou.

Přes všechnu závist typu N-1 (když má soused kozu, tak já chci, aby mu chcípla), ano Jirko Havle, mluvím o tobě, lidi prostě přišli. A protože jich přišlo tolik, můžete místo účelového sestříhávání rozhovorů po večerech přemýšlet, jestli to vlastně Jindrovi nepomohlo… ono to totiž ode mě skoro vypadalo, že když Havel řekl, že tam nepřijde, Koller řekl, že Jindra je řízená opozice, mnoho dalších hodilo na fejsbůk, že tam nepřijdou, tak si naopak jiní řekli, že tihle podivní pánové tam nejsou a tak tedy sami konečně půjdou… Lidi přišli navzdory závisti a projevili mnohem více disciplíny a lásky k tomuto národu než vy, co se dojemně staráte, aby lid náhodou neslyšel z pódia nějaký závadný názor a bojíte se, aby se Rajchl náhodou nedostal do sněmovny, i když to vůbec není na vás, ale na voličích.

Tak nějak bych čekal, že když tolik lidí deklarovalo, že na demonstraci PRO nepřijdou, že právě tyhle přesvědčíte, aby přišli na nějakou vaší demonstraci, která bude více o odchodu z EU a NATO. Zkuste pro příště závist N+1 (když má soused kozu, tak já si vychovám lepší) a ukažte nám všem, kolik lidí sdílí vaše postoje a fandí vašemu způsobu záchrany této republiky. Udělejte si pořádnou demonstraci která všem vytře zrak. Ale vlastně bych vám to moc nedoporučoval… mohlo by to dopadnout jako nedávno, kdy na Letné bylo víc policajtů jak demonstrantů.

Chci poděkovat všem, kteří přišli a děkuji všem, se kterými jsem si mohl podat ruku. Rovnou hlásím, že je mi jedno, jakou stranu nakonec budete volit ve volbách. Kdo dokázal pochopit, že se musí sypat na největší hromadu a že jednota přichází zdola, ten se také bude umět správně rozhodnout, komu dá svůj hlas. Kdo dokázal pochopit, že prvním úkolem, je dostat Fialu ze Strakovky, ten bude schopen velmi uvážlivě zhodnotit všechno, co slyšel z pódia a přihlédnout k tomu dobrému, i k tomu špatnému.

Vůbec se nebojím budoucnosti. To, co se loni narodilo, to už nezanikne. Bez ohledu na chyby, bez ohledu na lidská selhání, bez ohledu na těžkosti. Už je to v srdcích. Dost hluboko, aby to žádná závist nepřemohla.

Děkuji vám za to.

https://web.litterate.cz/invita-invidia ... kanasobne/

Konias
Samostatný redaktor

Příspěvek od Konias » 18 zář 2023, 07:35

Co je a co není by Vidlák 17 září, 2023

Demonstrace skončila, bezprostřední a emotivní dojmy vyprchaly, henty internety jsou zaplavené fotkami shora, zdola, zevnitř i zvenku, příslušníci a přisluhovači naší vlády se ozvali a také zhodnotili situaci, tož se na věc podívejme trochu s odstupem a možná i s trochou nadhledu. Pojďme si říct, co doopravdy je… a co doopravdy není.

Na první dobrou bych řekl, že svým způsobem všichni máme, co jsme přece vždycky chtěli.
Chtěli jsme, aby chodili mladší lidi? Tak chodí. Tentokrát už demonstrace vypadala jako setkání širokých rodin. Lidé začali brát sebou svoje děti… (mimo jiné také proto, že demonstrace jsou bezpečné a nějaká bitka, při které by vnouček přišel k úhoně, ta je hodně nepravděpodobná. Chtěli jsme, aby to bralo za srdce? Potvrzuji i s razítkem. Atmosféra byla zase lepší než minule.

Chtěli jsme spojování? Z pódia hovořili Matěj Gregor, Klára Samková, Jaroslav Foldyna, Bohumír Dufek, Ondra Dostál… i nějaký Vidlák… Pokud vím, žádný z jmenovaných není v PRO a ani se k tomu nechystají. V davu byl stánek Svobodných, zahlédl jsem Miroslava Ševčíka za Trikoloru, Jiřího Skalického za Národní radu obnovy, prý byli viděni i někteří poslanci za ANO a tihle všichni si tam měli s kým podávat ruce.

Není snadné stavět mosty, ale jestli si někdo myslí, že přes Foldynu netečou signály od Rajchla k Okamurovi a zpět, tak rozhodně tečou. Zatím si kluci nepadají do náruče, protože mají spoustu důvodů k ostražitosti, ale „horká linka“ už existuje. To samé platí pro Trikoloru, která se spojila s SPD a samozřejmě i pro Svobodné.

Chtěli jsme pluralitu názorů? Na pódiu zazněla slova o ukotvení v západních strukturách, zazněla slova o jejich podmínečném opuštění, zazněla slova o novém středoevropském prostoru, který nahradí EU a Klára Samková sklidila bouřlivý potlesk, kdy řekla, že nechce být součástí Západu a požaduje aby byl Fiala vynesen v zubech a postaven před soud. Já mluvil (jako obvykle) o ekonomických tématech a představil jsem svojí agendu pro příští měsíce – pět jednoduchých a snadno zapamatovatelných požadavků.

Tohle všechno zaznělo na jednom pódiu. A mnoho dalšího. Pamatuju si, jak loni Láďa Vrábel bděl nad tím, co budou řečníci říkat. Bděl nad tím, co se říkat může a co nemůže… Teď nic. Když to tak vezmu, PRO samo sebe deklarovalo jako pravicovou stranu, která se cítí být součástí Západu… a Foldyna zároveň jinými slovy říkal „volte SPD,“ my chceme opustit EU co nejdřív a na nějaký Západ zvysoka sereme. Na jednom pódiu bylo obojí!

Nechci bojovat proti líbodémo tím, že si na alternativě uděláme stejnou cenzuru a stejnou nenávist ke všemu, v čem se byť jen trošičku lišíme. Jen s opačným znaménkem.

Když jsem si povídal s lidmi pod pódiem, tak tam létalo ještě mnohem širší názorové spektrum. Spojuje nás shodný postoj k vládě Petra Fialy a celé Pětidemolici. A pak budou muset být volby, protože podle stávajícího rozdělení parlamentních i neparlamentních názorů to prostě už nejde. Není jak.

Chtěli jsme strany, které nepodvádějí voliče? Chtěli jsme strany, které neskrývají svou orientaci a nenechávají si ta nejzásadnější prohlášení až po volbách? Tak je máme. PRO jasně deklarovala, co chce dělat, jak to chce dělat a kde chce stát. Všichni jsme to slyšeli. Některé to přisympatizuje blíž a některé to odsympatizuje kousek dál. Ale křičet, že nikdy PRO nebudu volit, to má asi stejný význam, jako když se tu mluvilo o tom, že za covidový teror už nikdy nebudeme volit Babiše. A pak jsme mu to v prezidentských volbách docela hojně házeli. Menší zlo… prostě zbyl a byl přijatelnější než Petr Pavel.

Jak budou vypadat preference PRO před volbami, to bude záležet, kdo všechno postaví kandidátku a kdo na ní bude. Pak teprve bude mít smysl řešit, kdo má sympatičtější program, kdo má peníze na kampaň a kdo má dostatek spolupracovníků… Zřejmě také budou všechna volební témata mnohem naléhavější než dnes.

Tohle všechno dozrálo v posledních dnech či týdnech a v sobotu jsme to sklidili. Trvalo to a nešlo to lépe, protože se nenašel nikdo, kdo by to lépe udělal. A nebudu zakrývat, že jsme si přáli větší úrodu. Ale naše alternativní hektary zatím větší výnosy nedávají. Potřetí jsme si potvrdili, jak daleko dosáhne svolávací zvon Jindry Rajchla a celá řada dalších demonstračních pokusů ukázala, že zvon zvaný Rajchl má v Kotlince nejsilnější hlas.

Co naopak není? Není bezbřehá důvěra. Vše je nutno odpracovat. Český člověk si za posledních čtyři sta let odvykl věřit na zázraky. Není žádná šance, že by pravdomluvná média ubrala ze svého aktivismu. Zřejmě není šance na nějakou zkratku, která by nám cestu k budoucnosti usnadnila a je pravděpodobné, že si ještě lecčímž projdeme.

Myslím, že v příštích týdnech budeme všichni vstřebávat realitu. Jak tu politickou… mimoparlamentní i parlamentní, tak tu hospodářskou. Něco mi říká, že i agenda našeho Péti pomalu dochází svého naplnění a všechny jejich představy o naší pozici na Západě se v této zimě vyjeví. Za čtrnáct dní se uvidí, jak dopadly volby na Slovensku. Během podzimu to nebudou jediné volby.

Cena ropy se blíží ke sto dolarům za barel a nějaký cenový strop už nikoho nezajímá… Všechny problémy světa zůstaly, válka zůstala, eskalace jede. Čeká nás hodně práce…

https://web.litterate.cz/co-je-a-co-neni/

Zamčeno