Podle něj je rozdíl mezi těmi náboji minimální 7,62x54R je prý mírně výkonnější, ale ne zas o tolik (při stejné střele vyšší úsťová rychlost a tím i energie).
Hlavní rozdíl prý ale spočívá v kvalitě výroby. On přímo říkal, že ten ruský náboj je "víc vojenský", jako že je víc zaměřen na rychlost produkce a její cenu, zatímco ten usácký je skoro "sportovní".
Tím "vojenský" myslel, že je v dostatečné kvalitě za co nejnižší cenu. Tím "sportovní" zase to, že je přesnější, protože je precizněji (ale dráže) vyroben a v mírových podmínkách (bez bojového stresu) tedy i přesnější. V bojovém prostředí, tedy při započtení stresu, jsou prý výkony prakticky totožné.
Ale jak říkám, není to moje osobní zkušenost.
Nicméně, když jsem ještě dělal sportovní střelbu, tak jsme jako dorostenci vyhráli jedno kolo národní střelecké soutěže družstev. Součástí výhry byla i krabice nábojů 0,22LR firmy Lapua ... tenkrát to nejkvalitnější střelivo, které v Československu bylo. Už jsme se těšili, jak si s ním nastřílíme osobáky, ale trenér nám je sebral s tím, že se "štechrem" (libovolná pistole na 50 metrů) a klasickými REXy se dá v pohodě nastřílet tak, že se nevyleze z devítek. Takže až nastřílíme 560 že 600 dostaneme Lapuy. No, povedlo se to jen jednomu z nás, já měl nejvíc 551

S 7,62x54R a 7,62x51 to bude obdobné. Na střelnici, nebo u policejních odstřelovačů, to může hrát roli (u těch nejlepších). V poli, kde na vás protistrana střílí, ale ne.
A vaší oběti to asi taky bude jedno, jestli ji koupí přímo mezi oči, nebo víc na stranu k pravému oku.