http://www.leteckemotory.cz/teorie/typy ... ch-motoru/
1. prúdový, napríklad:

2. prúdový, napríklad:

3. prúdový / Viac prúdový, napríklad:

Opravil som sa na konci svojho príspevku. Trojhriadeľovú koncepciu som si spojil s tromi prúdmi, môj omyl
Možno je to opreté o tento paradox uvedený v tom jednom odkaze.
4. Prúdový motor 1 má pripojenú vzadu škrtiacu dýzu 3, ktorá výrazne zväčší rýchlosť spalín 5. Tieto pri prietoku cez dýzu prstenca 2 vyvolajú v nej a v jej blízkom okolí podtlak. Tento jav (známy ako aerodynamický paradox) spôsobuje masívnejší výtok plynov za dýzou prstenca 2. V obtokovom prstenci 2 dochádza k mieseniu sa častíc spalín 5 s časticami zadného obtokového vzduchu 7 obtokového prstenca 2. Tieto častice vzduchu 7 sú strhávané časticami spalín 5, čím dochádza k ich rýchlejšiemu pohybu. Značná časť dovtedy nevyužitej kinetickej energie spalín 5 je prenášaná do zadného obtokového vzduchu 6 v obtokovom prstenci 2. V dôsledku toho, z takejto sústavy vyteká väčšie množstvo plynov, a týmje zväčšená hybnosť a ťah celého trojprúdového prúdového motora
To nie je celkom korektný preklad - газогенератор by mal byť správnejšie preložený ako turbokompresor, aj keď ani to nie celkom presné.Prvé testy kompresora (газогенератора) leteckého motora...