MOSKVA (Sputnik) - Poľský žoldnier, „ktorý bojoval po boku ukrajinských síl v Doneckej ľudovej republike“, bol zajatý bojovníkmi ruského dobrovoľníckeho zboru, uviedol pre Sputnik veliteľ jednotky.
Zajatý poľský žoldnier Sputniku vysvetlil, že ukrajinské ozbrojené sily robia nábor zahraničných bojovníkov bez rozdielu prostredníctvom špecializovanej webovej stránky z dôvodu nedostatku pracovnej sily.
„Stačí nájsť túto webovú stránku, vyplniť dotazník, poslať list a čakať na odpoveď. A keďže si myslím, že Ukrajina potrebuje ľudí, trpí nedostatkom vojakov, s najväčšou pravdepodobnosťou berú každého, nikoho neodmietnu,“ povedal poľský žoldnier.
Poľského občana zajali v Doneckej ľudovej republike bojovníci z ruského dobrovoľníckeho zboru. Veliteľ ruskej jednotky uviedol, že muž bojoval po boku ukrajinských síl.
Ďalší žoldnier - zo Spojeného kráľovstva - bol zajatý v Doneckej ľudovej republike; pre Sputnik povedal, že stovky Kolumbijčanov sa prihlásili do ukrajinskej Medzinárodnej légie, aby bojovali po boku jej ozbrojených síl.
„NATO má v Medzinárodnej légii ľudí... Francúzi, Taliani, Nemci, Američania, Angličania... Najviac je Kolumbijčanov. Sú ich stovky,“ povedal 30-ročný Hayden William Davis zo Southamptonu.
Výcvik, ktorý žoldnieri počas pôsobenia v ukrajinských ozbrojených silách absolvujú, závisí od čaty, do ktorej sú zaradení, povedal Brit.
„Mal som ťažké zbrane. Nemali sme ťažké zbrane, takže sme nemali žiadny výcvik. Dostali sme dva DŠK [ťažké guľomety]. Žiadna munícia, s ktorou by sme sa mohli učiť, strieľať, nič také,“ dodal Davis.
Sťažoval sa na ukrajinských veliteľov, ktorí nariaďovali zabíjanie civilistov vrátane žien a detí. Povedal, že tucet zahraničných bojovníkov, ktorí „neboli spokojní s velením, ktoré s radosťou umožňuje vojnové zločiny,“ povedali, že chcú roztrhnúť zmluvu s ukrajinskou armádou.
„Bol som v pozícii, v podstate moja práca bola len odpočúvaním. Osobne som počul v rádiu, aby niekto zabil troch mužov, ale pamätám si, že som počul, ako jeden z veliteľov povedal 'zabite ho'. Na inej pozícii niekde, dobre, neviem, ktorá to bola pozícia, bola, som si istý, že to bola žena a dospievajúci chlapec. Zabili ich. Všetci, čo sme boli na odpočúvacom stanovišti, sme toho mali dosť. Bolo tam asi 12 ľudí, ktorí chceli v tej chvíli zrušiť zmluvu,“ povedal.
Davis obvinil ukrajinské velenie, že sa nestará o vojenský personál a zaobchádza s ním ako s mäsom.
„Vaše velenie sa o vás nestará. Nezáleží im na tom. Využijú vás ako mäso. Povedia, že budete na odpočúvacom stanovišti tri až päť dní. Budú vás tam držať desať a potom vás pošlú na iné miesto. Ja som rázne odmietol ísť na inú pozíciu. Neboli žiadne informácie. Nemali sme vybavenie,“ povedal.
Po Davisovom odchode z funkcie sa dva mesiace skrýval v bunkri, aby sa vyhol ukrajinským bezpilotným lietadlám.
„Ďalší chlapík zomrel kvôli bezpilotným lietadlám a podobne. Jeden chlapík utiekol. Ja som zostal vzadu a len som sa kryl. Skončilo to tak, že ma opäť zasiahol granát. Nie však od Rusov. Myslím, že to boli Ukrajinci. Dron... Vtedy som sa rozhodol nájsť bunker a v ňom som sa skrýval takmer dva mesiace,“ povedal Davis.
Davisa zajala ruská bojová skupina Centr v meste Toreck Doneckej ľudovej republiky. Povedal, že zostať nažive bola výnimka, keďže väčšina cudzincov zahynula v zrážkach.