FSB zadržala tretieho spolupáchateľa pokusu o atentát na ruského generála
MOSKVA (Sputnik) – Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v utorok zverejnila videozáznam, na ktorom je zachytené priznanie tretieho spolupáchateľa pokusu o atentát na generálporučíka ruského ministerstva obrany Vladimíra Alexejeva. Podozrivý bol identifikovaný ako Pavel Vasin.
„Som Pavel Viktorovič Vasin, narodený 24. júna 1981. V septembri 2025 ma Lubomir Korba najal v mene Bezpečnostnej služby Ukrajiny [SBU]. Vykonával som jeho pokyny. Zakúpil som vybavenie, dopravil ho tam, kam mi kázal, a vykonával som sledovanie vysokopostavených úradníkov. Zúčastnil som sa aj príprav na pokus o atentát na generála Alexejeva,“ povedal Vasin vo videu.
FSB informovala agentúru Sputnik, že tretím komplicom sa ukázal byť syn Viktora Vasina, ktorý bol zadržaný skôr.
„P. Vasin poskytoval logistickú podporu predtým zadržanému agentovi SBU Lubomírovi Korba, narodenému v roku 1960, a jeho otcovi Viktorovi Vasinovi, narodenému v roku 1959,“ uviedla FSB.
Pavel Vasin zbieral informácie o adresách bydliska a vozidlách osôb, ktoré SBU zaujímali, pomocou internetových aplikácií a vyhľadávačov, uviedla FSB a dodala, že Vasin tiež zakúpil videorekordér na vykonávanie sledovania.
Alexejev bol postrelený v obytnej budove v Moskve v skorých ranných hodinách 6. februára. Bol hospitalizovaný. Bolo začaté trestné stíhanie za pokus o vraždu a nelegálny obchod so zbraňami.
V nedeľu FSB oznámila, že údajný páchateľ útoku Korba bol zadržaný v Dubaji a vydaný do Ruska. Podľa súdnych záznamov bol vzatý do väzby. Za jeho komplicov boli identifikovaní ruskí občania Viktor Vasin a Zinaida Serebritskaya. Vasin bol zadržaný v Moskve, zatiaľ čo Serebritskaya ušla na Ukrajinu.